Rika-tillsammans-portföljen

Hej!

Tack för en bra hemsida! Jag har precis öppnat ett konto på Avanza bank och tänkte investera enligt rika-tillsammans-portföljen. För att hålla den enkelt tar jag de kursiverade fonderna under huvudrubrikerna. Problemet är att jag inte hittar följande:

  • SPDR Gold Trust (GLD)
  • Ishares Euro Government Bond 15-30 yr UCITS ETF
    Jag ringde Avanzas mäklare. Enligt nya regler (började gälla idag) kunde man inte handla den typen av guld-fonder. Gällande Ishares Euro Government Bond 15-30 yr UCITS ETF, fanns den att köpa i Tyskland men med ett ganska saftigt kortage (20 euro styck). Min fråga är alltså:
  1. Finns det någon annan guld-fond du rekommenderar (ingen av de som stog på listan fanns på Avanza)
  2. Är det värt att köpa Ishares Euro Government Bond 15-30 yr UCITS ETF (ingen av de andra som stog på listan fanns att köpa)

Mvh Hanna

Hej!

Avanza har inte något stort utbud av ETF:er, på Nordnet finns dessa guld ETF:er fortfarande då de är noterade i Europa:

  • ETFS Physical Gold (VZLD), valv i London.
  • ETFS Physical Swiss Gold (GZUR), uppbackas av fysiskt guld. Valv i Zurich
  • Xetra-Gold (4GLD), Uppbackad med valv i Frankfurt
  • ETFS EUR Daily Hedged Physical Gold (GBSE) följer indexet MS Long Gold Euro Hedged, valutahedgad. Valv i London

På Avanza finns däremot fonden Pacific Precious A, en svensk fond med exponering mot ädelmetaller. Intervju med förvaltaren finns här: https://rikatillsammans.se/spara-investera-i-guld/

Gällande fråga nr 2 så handlar det nog om vilka summor man investerar om det är värt det. Jag t.ex. är studerande och med mitt månadssparande hade courtaget ätit upp summan men det kan ju se olika ut för olika personer.

Hälsningar
Elin