Investera i råvaror (guld?) på Avanza och/eller Handelsbanken

Hej!

Jag har mina portföljer på Avanza och Handelsbanken och det trivs jag bra med. har ganska stora summor investerade i globala fonder samt aktier i investmentbolag och även en hel del räntefonder. Jag är överlag nöjd med mina placeringar. Dock har jag inte investerat i varken guld eller andra råvaror någon gång i mitt liv. Jag har sett att Jan verkar ha lite guld i alla sina portföljer jag har även från flera källor hört att guld och andra råvaror är lågt värderade kontra aktiemarknaden.

Hur går jag nu praktiskt till.
Finns det vettiga guldfonder att nå ifrån Avanza eller Handelsbanken?
Borde man även ha andra råvarufonder?
Har lyssnat på poddavsnitten om guld men mest fått höra att man bölr ha guld i sin portfölj, De fondtips jsag hört har också riktat sig till Nordnet användrare men vad finns på avanza?

Lämna gärna ett boktips också! Min senaste läsning är Sapiens av Yuval Noah Harari vilken jag varmt rekommenderar.

Mvh G

Hej!

Tyvärr så finns det inte nå bra produkter på Avanza med guldexponering, det är Nordnet som gäller för att nå just guldexponeringen.

Att investera i råvaror tycker iaf jag ör väldigt speciellt och svårt, visst, guld är en sak men när du ska investera i andra råvaror så handlar det om utbud och efterfrågan på just den råvaran i samhällen och inte som en hedge mot aktiemarknaden. Tycker därför det blir svårt att spekulera i vilken råvara som kommer behövas mer i den närmsta framtiden.

Jag tycker att det räcker med exponering mot guld men man får absolut kolla vidare själv om man vill!

Tack för bra svar! Jag hoppas ett bra alternativ för en guldexponering snart kommer till Avanza. Har iaf idag skaffat ett konto hos Nordnet ?

Avanza guld är en tracker som är sannolikt lättaste sättet att få exponerng mot guldpriset. Avgiften är ok och produkten påstås vara säkrad av JP Morgan har jag för mig. Så länge inte vi talar 30-tals recession (och även då) bör produkten vara säker. Niklas Investeraren Andersson har en genomgång om den i Avanzapodden.

Trackers är absolut ett sätt att få exponering, men dom ligger nog längst ned på min lista om jag fick välja vilken exponeringstyp jag vill ha. Hade därför valt att ha det på Nordnet i ETF:er istället.