Byta till Nordnet pga investeringar i Guld?

Hej!

Utifrån de avsnitt jag har lyssnat på er podd främst med Eric Strand så känns det som att om man vill ha guld i sin portfölj att man skall byta (eller ha utöver) ett konto på Nordnet, pga att det finns börshandlande ETF:er som har fysiskt guld. Det finns vad jag förstår det som inte på Avanza utan där har man mortpartsrisk?

// Tobbe

 

Verkar som att Avanza inom kort kommer med Guld ETF:er

Jo det finns redan nu guld ETF:er på Avanza typ Guld Ava men det är vad jag förstår “pappersguld” med motpartsrisk och inte fysiskt guld.

// Tobbe

Det har de sagt då och då sedan december 2017.

Bara man väntar tillräckligt länge är det full möjligt att det blir någon gång blir sant. “Rätt i sak, men fel i tid”, eller vad nu Jan brukar säga.

Hur svårt ska det egentligen vara att få tummen ur och fixa till något som konkurrenter såsom Nordnet och Degiro haft sedan länge?

Japp rekommenderar Nordnet som har allt :slight_smile:

Hos Avanza finns nu guld att köpa på samma sätt som hos Nordnet: Produkter med råvaror som underliggande tillgång kallas för ETC:er (Exhange Traded Commodity) eller Certifikat hos Avanza.

Dessa är:

Xtrackers Physical Gold Euro Hedged ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074545/xtrackers-physical-gold-euro-hedged-etc

Xtrackers Physical Gold (EUR) ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074538/xtrackers-physical-gold-eur-etc

Deutsche Boerse Commodities Xetra-Gold ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1077331/deutsche-boerse-commodities-xetra-gold-etc

Amundi Physical Gold ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074540/amundi-physical-gold-etc

Hur funkar det, när EURON försvagas, går då den EURO exponerade ETC:n ner då med? Eller äger jag ett visst antal gram guld på pappret?

Jag har redan börjat flytta över till Nordnet. Det är som Thomas A säger ovan. De har skyllt på olika saker senaste tre åren. Jag har frågat ca en gång i halvåret sedan dess å får olika svar varje gång.

 

Kul att läsa kommentarerna på deras blogginlägg:

https://blogg.avanza.se/nu-breddar-vi-utbudet-av-etfer-rejalt/

Hur de minsann tar in massa nya tyska ETF:er, men inte de tyska guld-ETF:erna. Alla som läser denna fråga på Rika Tillsammans borde höra av sig och fråga varför de inte tar in dem och så jämför vi våra svar här! :slight_smile: Åtminstone ställ frågan så att de inte glömmer bort eller tror att de inte ska ta in dem…

Nordnet nästa. Ska bara få tummen ur. All nyinvestering går till Nordnet men en del gammalt kvar på Avanza.

Det är tyska certifikat inte ETF och de finns hos Avanza. EX https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074540/amundi-physical-gold-etc

Jag gav Avanza feedback på att guldet saknades när de lanserade ETFerna. Svaret från kundtjänst var att de skulle komma, typ nu. Jag ger dem 2 veckor.

Ha! Typ nu måste bara bättre än “nog snart” vilket mitt senaste svar var.

Om det inte är som de flesta i Göteborg nog vet gällande Västtrafik. Hur många gånger har det inte stått “Ca 3 min … ca 2 min … ca 1 min … ca nu” och så kommer bussen bara inte och man ser aldrig röken av den :wink:

Jag fick detta svar från Avanza. Förvisso den 1:a april :slight_smile:

 

Hej,

De är på väg, jag kan förklara läget.

Vår leverantör av kostnadsdata får in all data de behöver för Wisdomtree-produkterna så därför hoppades vi att vi skulle få ut de samtidigt som Xtrackers men det visade sig att det var något problem på kopplingen mellan Avanza och leverantören på vissa värdepapper men detta är på väg att lösas och då dyker upp dessa upp någon dag efter att det är löst. Förhoppningvis inom någon vecka.

Gällande Xetra Gold så väntar vår leverantör på korrekt kostnadsdata från emittenten, och vi skickar påminnelser var och varannan dag om detta, för att vi vill verkligen kunna erbjuda denna så fort som möjligt.

Så summerat så finns det verkligen tyngd bakom ryktena men vi kan inte ge ett konkret datum eftersom vi är beroende av andra parter.
Med vänliga hälsningar
Xxxxx
Avanza