Sju av nio fonder i globala barnportföljen?

HejJag startade upp globala barnportföljen (eller nästan) i Nordnet i samband med att ni hade samarbetet med Claudia Galli Concha för ett par månader sedan. Kunde då inte hitta Öhmans realobligationsfond eller XACT. Kan jag köra på utan de två och hur ska jag isf fördela procenten? Eller bör jag ha någon/några annan istället? TACK!   

Hej Sara,Xact Småbolag finns på Avanza men inte på Nordnet. Tanken är att du ska använda PLUS Sverige småbolag på Nordnet istället.Gällande Öhmans realräntefond så finns det en fond som heter Öhman Realräntefond A. Jag tror att det är den Jan menar då det är en räntefond som placerar i svenska realränteobligationer./Jonatan

Tack, men jag hittar inte PLUS. Jag gjorde det när jag köpte de andra men inte nu :confused: Är jag trög eller kan den ha bytt namn?

Öhman Realobligationsfond har slagits ihop med Öhman Realräntefond och därmed fått ny inriktning och nytt pris. Detta hände nu i sommar så Jan har nog inte hunnit tänka om i sina rekommendationer ännu. Här kan du läsa vad den oberoende finansiella rådgivaren Henrik Tell tänker om fonden: https://rikatillsammans.se/ohman-realobligationsfond/

Henrik tycker inte att det finns någon anledning att köpa Öhman Realräntefond. Han säger att man bör hitta en annan billig realobligationsfond, eller helt strunta i realobligationer och sätta pengarna i sin “vanliga” räntefond (i barnportföljen dubblar du då innehavet i Spiltan Räntefond Sverige). Du kan också försöka läsa på om AMF Räntefond Lång som är billig och investerar i långa räntepapper, men den är inte inflationssäkrad som realobligationer är.

Långa värdepapper är i och för sig ganska värdelösa just nu. Köp Spiltan eller sätt in pengarna på ett bankkonto istället.