Skatt vid byte till Lysa

Hej,

I dagsläget har jag cirka 300k i fonder på isk hos Avanza. Förlorar jag nåt skattemässigt på att sälja av detta och flytta till Lysa?

//Jörgen

Om du tar ut pengarna och sätter in dem på Lysakontot får du betala skatt för insättningen (skatten är dels på insättningar och dels på innehav). Tror man kan begära en flytt av pengar mellan egna ISK-konton på olika banker utan att beskattas extra för det. Har inte gjort det själv men har sett att Avanza har blanketter för det.

Tyvärr kan man inte göra en sådan flytt till Lysa, så väljer man att placera hos Lysa så får man tyvärr betala ISK-skatten igen.

Skatten för insättning på ISK är lika hög som skatten för kvartalsbehållning, så om man sliter ut pengarna från Avanza strax innan ett kvartalsskifte och dunkar in dem på Lysa första dagen i nästa kvartal blir det ingen extra skatt.

Skatteeffekten blir mycket marginell, speciellt om man ser det över tid. Du tar ju samtidigt ut pengarna från ditt ISK hos Avanza. Flytta du lugnt över pengarna till Lysa om det är det du vill.