Skatteplanering IPS och eget AB

Hej,

Mitt AB går hyggligt för tillfället så jag har tänkt ta lön upp till 468000kr i år för att maximera 3:12 och slippa marginalskatt.

“Problemet” är att jag har en annan anställning där jag också ej heller har tjänstepension och en årslön på 100.000kr. Eftersom jag inte har någon tjänstepension så har jag förstått det som att jag kan dra av 35% av min lön på en IPS för att pensionsspara. Varför min fråga är stämmer det då att om jag har 568.000kr i lön och sparar 100.000kr till i min IPS så får jag alltså ingen marginalskatt?

Observera att jag även kommer direktpensionsspara i bolaget, och att jag har pengar på en aktiedepå som jag lätt kan föra över till en IPS. Jag är 39 idag och planen är att gå i “pension” vid 65 och då bara ta ut gammal tjänstepension och IPS i tio år (det tillsammans borde inte komma över marginalskatten, samt utdelning efter 75. Blir jag äldre än 75 tar jag ut det jag har direktpensionssparat, alt barnen får ärva bolaget.

Känns konstigt att satsa mer på IPS, men som jag förstått det så är jag en av få som borde göra det.

Tacksam för input.

IPS var och är fortfarande underskattat. Den främsta vinnaren är det du beskriver. Marginalskatt på cirka 55 procent när du sparar sjunker till cirka 35 procent när du plockar ut pengarna.

Med årens lopp har jag insett att en IPS även när man tjänar under brytpunkten kan vara bra. Den stora fördelen är att pengarna är LÅSTA. Ett sparande på säg 500 kr per månad i en aktiefond med låg avgift under 30-40 år innebär mycket pengar i slutändan. Spararen har nätt och jämt märkt att pengarna inte har gått till konsumtion. Investeringssparkonto i all ära, men frestelserna att lyfta pengar därifrån är stora för väldigt väldigt många. OK. Skatteeffekten kanske inte blir optimal jämfört med ISK men för väldigt många konsumtionsbenägna själar var detta ett utmärkt sparande.

Finns väl en fördel till med IPS, är väl lägre skatt på den än mot ISK, alltså den årliga skatten? Elle tänker jag fel?