Spara och gör skillnad!

Hej

Jag efterfrågar en lista med fonder som går att handla via Avanza och eller Nordnet som både ger avkastning och gör gott i världen. Sökt lite snabbt på Avanza och försökt googla lite men har svårt att hitta något vettigt om detta.

Hört Jan tala om Better Globe som ett bra alternativ men hittar inte det som alternativ på Avanza där jag är kund. Som småsparare och ganska ny i gemet så slipper jag helst att öppna konto på fler sidor för det känns lite rörigt. Någon som har tips på bra alternativ eller vet om någon bra sida som lyfter detta så man kan läsa på mer?

Ett annat ord som man ramlar över när man söker lite om detta är fonder med hållbarhetsprofil. Vad innebär egentligen det?

Hej,

Kolla in Swedbank Humanfond.

Tack Linus ska absolut kolla in detta alternativ

Hej!

Hållbarhet och etiskt etc kan betyda väldigt mycket olika för olika bolag, så jag hade kikat på vad det står om just den fond man kikar på. För många bolag kan hållbarhet betyda att de inte investerar i tobak, spel, olja med mera.

Jag själv har en del av mitt sparande i fonder från SPP som dels har indexnära fonder med låga avgifter men även har en hållbar inriktning på sina fonder. De tar avstånd från bolag som investerar i fossila bränslen, bolag med stora fossilresever, vapen, tobak, alkohol, spel och pornografi.

En bra hemsida är Morningstar.se där du kan hitta fakta om olika fonder och söka på olika kategorier, exempelvis “etiska fonder”.

Hälsningar
Elin

Tack för ditt svar Elin. Är bekant med Morningstar redan och kollat lite där. Etiska fonder verkar (baserat på det jag kollat) vara fonder som är mer eller mindre samma sak som du beskriver fonder som har hållbarhets-stämpeln och inte fonder som tex skänker pengar till rädda barnen eller liknande vilket är det jag söker. inser att jag var otydlig på den punkten nu när jag läser mitt inlägg. Stort tack igen för att du tog dig tid att svara. Jag ska följa ditt råd och kolla på etiska fonder på Morningstar. Kanske dyker det upp någon fond som också jobbar med välgörenhet.