Spara tillsammans eller var för sig?

Hej!Vi skulle vilja starta en global barnportfölj och har två undringar. Om man är gifta och vill spara på exakt samma sätt känns det lockande att öppna EN portfölj. Mindre jobb och som gift delar man lika och ärver varandra (finns inga barn utanför äktenskap och liknande). Min man är dessutom helt ointresserad av investeringar. Min andra undring gäller bank, Avanza eller Nordnet. Har ett Avanza konto (nyligen öppnat och sparar där en mindre summa per månad) och även sparande på banken men skulle vilja öppna ytterligare en portfölj och då ha varianten med 10 olika fonder. Rekommenderas ISK i detta fall?Camilla

Enligt lag kan man inte ha ett gemensamt ISK.

Avanza eller Nordnet är en ren smaksak. Själv tycker jag Avanza är enklare.

Jag skulle spara var och en för sig. Att spara i bara ett namn kan orsaka obalans om man blir osams men inte vill skilja sig utan jobba på att få äktenskapet att hålla.

Om din man vill kan han spara på lysa som är ett bra alternativ främst för de med lågt intresse av fonder. Titta på podavsnittet om lysa eller om bästa fondrobbotarna.

Om ni skiljer er så delas allt lika ändå, undantaget om ni sätter in på kapitalförsäkring till ev barn.

Vi har ett isk ”tillsammans” även om det står i en persons namn. Funkar jättebra för oss!

Nja. Den som “står för kontot” har full förfoganderätt. Den andra har ingenting.

Rekommenderas verkligen inte för alla!

Är ni gifta så löser det sig vid en skilsmässa:) Annars får den som står för kontot också behålla pengarna vid en ev separation. Värt att ta höjd för så som statistiken ser ut:)