Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller investera i de underliggande aktierna själv?

Hallå,

Jag har en fråga kring huruvida det är bättre att köpa Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller att köpa motsvarande aktier direkt.

Om man kollar innehavet på fonden, http://www.spiltanfonder.se/fonder/aktiefond-investmentbolag (kvartalsrapporter), så är det relativt få aktier som fonden har i sin portfölj. Vidare så verkar innehavet vara relativt konstant över tiden. Med bara 4 olika bolag når man upp i nästan 80% av fonden, eller med 8 bolag är man upp i 96%.

Om man antar courtage på 0.25% som de två stora nätbankerna har för belopp som skulle vara relevanta för mig och troligtvis många på denna blogg, så skulle man spara in courtaget som uppstår vid köp och sälj på lite över två år. Om man jämför med att låta pengarna ligga i fonden som idag tar 0.2%.

Utdelningar/månadssparande kan man självklart temporärt lägga i fonden för att sedan flytta över till aktier för en mer permanent placering.

Problemet blir att man blir lite puck-tvåa i eventuella justeringar av innehavet i fonden, tack vare att aktierna ger utdelning borde man kunna undvika att behöva sälja av aktier för att justera innehavet. Det borde räcka med att man köper fler aktier för utdelningarna/sparande för att justera sitt innehav enligt fonden.

Hur ställer ni er till upplägget? Över längre tidsperioder, typ barnsparande eller pension borde man kunna spara en del pengar med att äga aktierna direkt istället för att ligga och bli tankad på avgifter.

Det finns alltid pengar att tjäna på att jobba själv men frågan är om det är värt besväret. På ett sparande på 100 000 kr betalar du med 0,2% dvs 200 kr per år. Jag vill inte beteckna detta som “att bli tankad på avgifter”.

Finessen med fonder är ju att de sparar en masa arbete för att ge tid till annat. Har du ett tid och stort intresse så kör ditt upplägg. Timpenningen lär dock bli låg.

 

 

Jag håller helt med Ingvar. Den andra fördelen som du kan få genom att göra det själv är att du kan ändra exponeringen. Nu fördelas ju investmentbolagen mer eller mindre efter SIXRXFIIF-indexet.

Hej,

Vad tror ni om upplägget att ha majoriteten av sparandet i Spiltan Aktiefond Investmentbolag där man också månadssparar på ett konto, exempelvis nordnet, och sedan direktäga en lite mindre portfölj med 6-7 investmentbolag där man gör kvartalsvisa investeringar i ett annat konto hos avanza plus kanske 2-3 stabila utdelningsaktier likt Castellum?

Niklas: jag funderar också på att ha en mindre portfölj vid sidan av men är det onödigt…? Risken är ju att den ändå överlappar innehaven i Spiltan.

Jag skulle rekommendera den här tråden på ämnet. Där finns listor på investmentbolagen och länkar till t.ex. ibindex.se så att man kan bygga ihop sin egen investmentbolag-korg om man vill det. :+1: