Start på nytt sparande

Hej, jag har nu börjat styra upp mitt sparande. Jag är en 26årig student som tar examen inom 1 år. Min inkomst över året är fullt CSN (10 000 kr/mån) samt bra lön över sommaren (70-80 000 totalt). Tidigare har jag sparat in 2000 kr på 3 olika fonder på på Avanza och Nordnet. (ISK konton)

På Nordnet : Spiltan Aktiefond

På Avanza : Avanza Global, Avanza Zero

Spiltan var den jag först började månadsspara i så den har jag mest pengar på i nuläget (23 000), medans de på Avanza ligger bara på totalt 4000kr då ja började med de sparandet i påsk. Efter att ha läst igenom era tips och artiklar känner jag mig extremt mycket klokare och klarare kring hur jag skall ungefär gå tillväga kring mitt sparande.

Jag har nu startat upp 2 konton på Lysa:

Kortsikt (2-3 år) Kontantinsats, där jag kommer spara 1250 varje månad och sätta in en engångsinsättning nu i början.

Pensionspar (40år+) Där jag ska spara 750kr , tänker även sätta in en liten mindre engångsinsättning på den, men inte i närheten av samma storlek som kortsikten.

Mina frågor är nu vad ni tycker jag skall göra med mina fonder på Avanza och Nordnet. Har ju läst och förstått att båda Spiltan är jättebra samt att Avanza Global är bra. Men ska jag istället sälja dessa och lägga in allt på Lysa, eller fortsätta med dom ja har men sälja viss procent av dom och köpa in räntefonder där?

Så mina 3 hinkar nu är:

Bufferthinken på mitt SEB konto med enbart pengar för kostnader och utgifter för att leva.

Mellanhinken på kontantinsatsen med 27% aktier 73% räntor

Passiva hinken för pension med 90% aktier, 10% räntor.

Kommer höja månadssparandet på hinkarna senare när jag går ut och får jobb. Kan även göra endel engångsinsättningar nu när sommarjobbslönen kommer in.Hoppas ni kan hjälpa mig.

Mvh Christopher

Hej Christopher!

Ditt kortsiktiga sparande till kontantinsats finns det såklart en risk på att du kan tappa ca 15% av kapitalet under den tidshorisonten du pratar om, är det en risk du vill ta så kan du absolut köra på den!
Annars skulle jag rekommendera sparkonto med insättningsgaranti.

Dina två portföljer på Avanza och Nordnet tycker jag att du antingen ska lägga över på ett konto tillsammans för att ha en bra översikt, eller om du inte vill rodda med det själv så är Lysa absolut ett bra alternativ!
Vad har dessa pengar för tidshorisont?