Swedbank robur all komplett

Hej!

 

Har idag ett sparande på Swedbank robur all komplett.

Som har gått bra de senaste 3månaderna. Men med tanke på vad som händer runt swedbank ska man vara orolig för en stor dipp?

Då jag haft denna fond väldigt länge och haft fin uppgång under dessa år.

 

Men då jag vill ta ut pengarna inom 3år då dessa fondpengar blir min budget till bostad.

 

I dagsläget så har jag ca 200.000kr på denna fond.

 

Jag är lite fundersam över vad som händer med swedbank och undrar då vad man ska satsa på ifall det går dåligt och måste sälja av för att stoppa nedgången.

 

Mvh

Hej

Jag skulle rekommendera att byta… Men enbart för att avgiften är hög för att va en ganska enkel aktiefond. 1.35%. Det finns många bra fonder till 0.4% och lägre…

Risken i Swedbank Robur väl egentligen inte högre än nån annan fondförvaltare. Dessutom är väl klientmedel hos Swedbank Robur säkrade och påverkas inte av t ex en konkurs.

Undrar om det ej har skrivits en förmånstagare. Vart hamnar fonden då efter den som innevarande går bort?

Hej Ludvig!

Först vill jag säga att om du ska ha pengarna till en bostad inom 3 år så bör du inte ha dessa exponerad mot aktiemarknaden alls! Väldigt riskabelt.

Sedan så har en Swedbank fond inget att göra med Swedbank som företag, fonden äger aktier i hela världen och bara en gnutta i själva Swedbank. Så inget att oroa sig angående själva banken i sig.
Däremot skulle jag inte ha valt den fonden då den har en hög förvaltningsavgift på 1.35%.
Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära är att föredra!

Hej!

Tack för tipsen!

Då jag är ny på detta så undrar jag vilka avgifter som Avanza har? Vad skulle detta kosta att då föra över pengarna till avanza och köpa där?

Hur mycket förlorar jag igentligen på att ha hos swedbank? Lek med tanken att jag säljer allt. Vad tar då swedbank för det?

Mvh

Avanza har inga speciella avgifter, dom har ett större fondutbud där du kan hitta billigare fonder med samma exponering som dom dyra på Swedbank.

Så för att likna exponeringen i “Swedbank Robur Allemansfond Komplett” så skulle du kunna ha:
70% Avanza Global (0.11% förvaltningsavgift)
30% SEB Sverige Indexfond (0.27% Förvaltningsavgift)

Då får du en förvaltningsavgift på 0.158% för samma exponering som din Swedbank fond med förvaltningsavgift på 1.35%.

Swedbank tar ingen avgift för att du säljer fonder, däremot om du äger det i en fonddepå så kommer du behöva betala 30% vinstskatt på vinsten du har gjort i fonden, det kommer på nästa års deklaration.

Jag kollade upp fonden på Morningstar. Inriktningen är 70% globala aktier och 30% svenska. Det är med andra ord 100% exponering mot aktiemarknaden med väldigt hög risk, inte lämpligt för din korta tidshorisont. Dessutom är fonden som sagt dyr.

Eftersom du ska ha pengarna inom bara ett par år så bör du sälja fonden och sätta i tryggare placering. Det bästa är nog att du låser pengarna på ett sparkonto i en nischbank istället, till ca 1% ränta. Din tidshorisont är för kort för aktier. Vill du fortsätta ta stor risk kanske Swedbank Robur Access Mix kan vara ett alternativ eftersom den saknar valutarisk och har 50/50 aktier/räntor. Ett tredje tryggare alternativ är att skaffa ett konto på Lysa.se, svara på deras frågor och använda deras investeringsförslag (som gissningsvis kommer ha övervägande andel räntor).