Ta ut vinst vid aktieuppgång eller inte?

ack för en grym blogg!
Du har säkerligen fått den här frågan tidigare, men jag hoppas ändå på ett svar.

Det här är ett exempel:
Jag har 100 kr som jag investerat i aktier år 1, det är 10 st aktier. Jag har råd att förlora dem. Problemet är att jag inte heller behöver pengarna så frågan är hur skall jag göra?

År 3 är de värda 140 kr
År 6 är de värda 95 kr
År 10 är de värda 125 kr

Det enda jag då åstadkommit är att jag deltagit på marknaden och hoppas att när behovet för mina pengar inträffar när de gått upp. Borde man istället sälja av för att ta ut vinsten under åren som går, t.ex sälja 3 aktier år 3?

Problemet är ju att man inte vet hur börsen går i framtiden. År 6 kan ju aktierna lika gärna vara värda 200kr. Då var det ju inte så bra att sälja 3st tre år tidigare. Men du är på helt rätt spår när du säger att du deltagit på marknaden och hoppas att aktierna är värda mer när du behöver pengarna.

Nyckeln här är att veta när du ska använda pengarna. Är det mindre än säg 5år tills du kan behöva pengarna så är det nog ingen bra idé att ha alla pengar på börsen.

Men om du säger att du inte vet när du ska ha pengarna så måste du ju ta ställning till om du vill riskera att de har minskat i värde när du behöver använda pengarna. Om inte är det typ ett sparkonto som gäller. Men om du kan ta den risken finns ju också chans att de har ökat i värde när du säljer och ska använda pengarna.

Tomas!
Du har glömt utdelningarna under 10-årsperioden. Där bör du ha en 30, 40 kr.