Tänk kring Aktiesparar-program vs. långsiktigt indexsparande

Hej,

Jag har en fråga jag undrar över hur jag bör tänka kring.

Idag månadsspar jag långsiktigt 10% av nettolön i diverse indexfonder.
Utöver detta så sparar jag 5% av min nettolön i SAAB:s aktiesparprogram (upplägg beskrivs här : https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/guldregn-over-saab-anstallda-6647939).

Att ha ca 33% av sitt sparande i 1 aktie medför såklart risker - men såsom jag ser på det hela med 1:1 Matchnings-aktier på investerat belopp efter 3 år - så motsvarar detta en hög avkastning och relativt låg risk!

Givet att aktien är kvar på samma nivå efter 3 år som vid köp så bör detta motsvara en 100% (1:1 matchningsaktie) avkastning på 3 år, eller motsvarande 26% avkastning per år inkl. ränta-på-ränta effekt.
Aktien måste gå ner mer än 50% efter 3 år för att avkastningen på investerat belopp skall bli negativ, eller tänker jag fel?

Anser ni att detta upplägg är värt risken, och värt att fortsätta investera i, eller ska jag istället satsa de där 5% i ökat sparande i indexfonder?

Tack!

Hej!

Tycker absolut att det låter attraktivt upplägg att köra på, såklart du har en stor exponering mot SAAB och ger dig en större bolagsrisk, såklart SAAb kan gå ner 50% på 3 år. men då har du inte förlorat något heller.

Jag tycker det låter attraktivt!

Det tråkiga är att aktierna ligger på ett traditionellt konto, och du får betala 30% vinstskatt både på tilldelningen och ev vinst när perioden är över då du också tvingas flytta aktierna till egen depå. Jag har samma erbjudande och tvekar. Sista dagen att svara imorgon…

Jag har funderat på det där också! Precis suttit och skrivit ett jättelångt inlägg om ämnet med funderingar som jag inte postar tillförmån för att besvara detta. Och riktigt så bra som det verkar är det ju inte, eller?

  • Man förmånsbeskattas på matchningen så redan där förlorar man, det är alltså inte 100% avkastning med 1:1 matchning. Jag vet inte hur stor den beskattningen är dock. Det kräver alltså mindre än 50% nedgång för att man ska förlora pengar.
  • Det beskattas som vanlig depå, försäljning inom det kontot där aktierna sätts in rapporteras inte automatiskt till Skatteverket.
  • Courtaget är inte transparent, tycker jag.
  • Just SAAB har ju tappat 40% de senaste 3 åren, omxs30gi är upp 30%.
  • Sen har man ju inlåsningseffekten för att få matchningen.
  • När inlägget skevs och artikeln skrevs hade aktien nått ATH, klart att det är kul med matchningen då. Men vi kan ju inte veta vad som ska hända så det är ju beslut på ofullständig information precis som all aktiehandel.

Fördelen är att vi kan beräkna hur mycket fallhöjd vi har innan man förlorar pengar. Det är ju mindre än 50% pga förmånsbeskattning. Vi kan utnyttja vinst-förlust i deklarationen, någon kan kanske utveckla hur det går till?

Att man inte avkastningen på investerat belopp är negativ är ju en klen tröst när man kunde ha investerat i ett index och fått 30% uppgång på investeringen.

Någon som mer tankar om detta? Hur beräknar man potentiell vinst och fallhöjd innan man förlorar pengar?