Tips för en nybörjare - vilken bank och fond ska jag välja?

Hej,

Jag har tre barn som jag sparar till; min son och mina två systerdöttrar. Barnen föddes 2018 och jag har redan börjat spara månadsvis till min son och då och då till systerdöttrarna. Jag kommer spara långsiktigt (18 år eller mer).

Efter att ha läst på har jag landat i följande:

  1. Jag kommer öppna två konton, 1 till min son och eventuella syskon, 1 gemensamt till mina systerdöttrar
  2. Jag kommer att öppna ett ISK-konto i mitt namn så att jag själv kan bestämma när barnen får tillgång till pengarna
Nu till min fråga; jag är nybörjare och inte särskilt insatt, vill därför ha ett självgående alternativ utan för hög risk. VAR och HUR ska jag spara? Det är en sådan djungel. Jag hör mycket gott om Avanza (Zero?) - är det ett bra alternativ? Just nu har jag ett ISK-konto och pensionssparkonto till mig själv i Nordea, samt alla sparkonton enligt ovan i SPAB. Är det dåliga alternativ? Varför? Vart ska jag flytta pengarna för att säkra bäst avkastning utan att själv behöva lägga för mycket tid på detta?

Tusen tack för hjälpen,
Emma och barnen

Hej Emma!

  1. Låter kanon att öppna ett för dina barn och ett till din systers barn.
  2. Om du istället öppnar en KF i ditt namn med barnen som förmånstagare så kan du fortfarande bestämma när dom får ta pengarna, det är endast om du öppnar i deras namn direkt som dom får pengarna utan att du har kontrollen över det.
Sedan angående fonderna så tycker jag att du ska läsa artikeln "Globala Barnportföljen", denna kommer hjälpa dig att första hur du bör lägga upp portföljerna. Sedan kan du även läsa "Ombalansering 2019", under den artikeln så finner du ombalansering och nyare fondförslag för Globala Barnportföljen, välj "Förenklade portföljen" finns ingen anledning att krångla till det!

Hoppas detta hjälper något, återkom gärna om du har några fler frågor, lycka till!