Vilken portfölj passar bäst?

Har tänkt att börja månadsspara ca. 5 000 kr i månaden. Har tänkt att spara i flera år och inte ta ut några pengar på många år. Vilken portfölj skulle passa bäst för det, eller finns det några andra alternativ? Aktier är helt nytt för mig men tänkte att det var dags att börja. Har startat ett konto på Avanza som jag tänkt att använda för att månadsspara.

Hej Daniel!

Efter detta kommer du behöva fundera ut tidshorisonten på ditt sparande och kan därefter göra beslut om hur du ska placera dina pengar.

Återkom gärna sen om du har några frågor!

Hej Daniel!

Det låter som att du inte har något direkt mål med ditt sparande och det är helt okej.

I stort kan vi säga att det finns tre alternativ (aktier/räntor); 60/40, 90/10 och 100/0. Vissa har 80/20 också. Allt beror till stor del på din riskbenägenhet och tidsperiod.

Jag själv har till mina barn 90% Avanza Global och 10% AMF Räntefond Lång. I min medelrisk har jag samma fonder, fast 60/40. Till mitt privata pensionsspar har jag 100% Avanza Global eftersom det är mer än 20 år dit.

80/20 kanske passar bra för dig. Jag tycker, oavsett fördelning, att det finns två fonder som ”löser allt” åt en; Avanza Global för aktiedelen och AMF Räntefond Lång. Billiga båda två och kommer över tid, med ombalansering, prestera bra. I Jans portföljer hittar du många fler fonder, men jag tycker det blir krångligt, framför allt när man ska ombalansera. Jag är tveksam till om alla extra fonder kommer ge så pass mycket mer över tid än en billig globalfond som följer MSCI World Net Return. Det indexet är det mest populära, men saknar lite tillväxtmarknad. Indexet räknas om/ombalanseras två gånger per år.

Man kan disktuera räntefond vs. räntebärande sparkonto, men på +5år vinner nog en räntefond, framför allt om man ombalanserar.

Gör som Robin föreslår; läs igenom Jans artiklar och lyssna på avsnitten. Det är inte säkert att fyra-hinkar-strategin är något för dig, men det är bra att förstå principerna.

Det där kommer bli bra ska du se!

Lycka till!