Tips på fördelning mellan aktier/fonder

Är 20 år och lite kluven på hur jag ska fördela min portfölj, om jag ska fokusera främst på “säkra” fonder eller på aktier. Har en långsiktig tidshorisont. Har ni några förslag?Tack på förhand!/ Jakob

Hej!

En aktiefond är inte något särskilt säkert, även om det är lite säkrare än enskilda aktier. Så både aktier och aktiefonder är investeringar med hög risk.

Om du ska äga aktier eller ej beror till stor del på om du har intresset, eftersom det kräver i alla fall lite mer aktivitet (investera utdelningar, hantera nyemissioner…) än att äga fonder. En fördel med aktier är så klart även att man helt slipper förvaltningsavgift. Med billiga indexfonder (vilket rekommenderas) är dock avgiften vanligtvis låg; 0,1-0,5 %, men även några tiondelar gör skillnad på lång sikt med ränta-på-räntaeffekten.

Ska jag ge något tips så är det att OM du vill syssla med aktier så ska du ändå investera större delen av beloppet i billiga indexfonder. Sedan kan du se om aktierna du väljer ut presterar bättre eller sämre än indexfonderna. Jag tycker även att man bör välja minst 10 olika aktier, med ungefär jämn viktning, för att sprida riskerna.

Lycka till!