Vad innebär priset bredvid namnet på aktien?

Hej. Om det t.ex. står Astra Zeneca 1017,60, betyder det att varje aktie är värd så mycket just nu? Och i så fall betyder det att det är det lägsta beloppet jag kan köpa för per aktie. Kan jag köpa under/över det i så fall, och vad innebär det för mig?Mvh Karl

Aktiekursen är vad en (1) aktie kostade vid den senaste affären (där en aktie såldes/köptes). Man brukar även se köp- och säljpris som är vad folk vill sälja respektive köpa aktier för. Aktier kan man bara köpa styckevis medan fonder kan köpas i delar (t.ex. 10,25 andelar). I USA kan man handla delar av aktier på vissa ställen, men tror inte det är möjligt i Sverige.

Tack. Men om jag vill köpa en aktie då, ska jag betala 1017,61kr eller har det inte med det att göra. Och i så fall hur mycket måste jag köpa den för? Extremt mycket nybörjare, försöker lära mig.

När du köper en aktie kan man säga att du lägger ett bud. Om en säljare accepterar ditt bud blir det en affär och du köper aktien. Om du vill ha aktien på en gång kan du lägga ett bud (köporder) som har samma kurs som det lägsta säljpriset. Priset på en aktie kan variera mycket under en dag beroende på hur många som handlar med den aktien.

Fonder däremot köper du för en viss summa pengar och får lika många andelar i fonden som summan du betalt delat med fondens stöngningskurs för dagen.

När du köper aktier betalar du courtage (olika beroende på vilken courtagenivå du valt). Det kan t.ex. vara 0,25% eller minst 1kr. Courtaget räknas per värdepapper och dag så om du köper 10st Volvo och 10st SEB så blir det två courtage. Bra att veta är att om courtaget tex är 0,25% men minst 1kr, så blir courtaget procentuellt högre för alla köp under 400kr (t.ex 1kr på ett köp på 200kr är 0,5%)