Verkligen ha "alla" sorters räntefonder nu?

Hej!

 

Sitter bl a. på dessa räntefonder och undrar om jag verkligen bör hålla kvar alla då jag bl a. läst om hur dåliga realräntefonder är eller att man bör göra sig av med långa räntefonder.

Försökt läsa in mig på vilka räntor jag bör ha när, men jag blir verkligen inte klok på det. Någon som har några kloka ord om detta eller tips på om jag bör göra mig av med några av fonderna nedan?

XACT Obligation

AMF Räntefond Lång

Handelsbanken Realräntefond

AMF Räntefond Mix

 

Tycker att det ser ut som att du skaffat dig fin diversifiering!

Realräntefond känns kanske lite onödigt när de inte förväntas ge någonting i framtiden. Morningstar berättar varför:

https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=varning-realrantefonder-statspapper

Om du ska ha långa fonder eller ej beror främst på din tidshorisont. Om du har några år, kanske 4-5 eller så, så kan du gott behålla långräntorna. “Dippen” i räntefonder vid räntehöjning beror på att de obligationer som fonden äger blir mindre värda än nya obligationer då räntan på nya är högre. Men denna dippen försvinner allt eftersom de bundna lånen betalas tillbaka och pengarna sätts i nya obligationer med den högre räntan.

Kom ihåg att ingen vet när och om de långa räntorna faktiskt kommer höjas. Det du oroar dig för, att räntan sk gå upp så att fonden dippar, vet vi egentligen ganska lite om. Riksbanken har haft svårt att hålla sina löften om höjningar de senaste åren. Så det är helt enkelt osäkert. Långräntefonderna ger “bra” avkastning än så länge så om du avstår från att investera så riskerar du att missa det tåget.

Tack!

Jag pensionssparar så min sparhorisont är runt 30-35 år. Antar jag skulle kunna göra mig av med realräntefonderna då, men sitta kvar på de övriga räntefonderna.

Borde kunna komplettera med realräntefonder igen om läget skulle förändras.

Tack igen för svaret ?

+30 år sparhorisont?
Då behöver man väl egentligen inga räntefonder utan man kan köra 100% i nån global aktieindexfond.

Jo, tanken har väl dock varit att ha en liten andel räntefonder nu i det privata som komplement till övriga) valbara pensionsfonder där jag enbart har aktiefonder. Men kanske ska skippa räntefonderna helt, just nu går de ju minus (utöver avgifter, skatt mm).