Vilken av fonderna ska jag egentligen välja?

Hej Rikatillsammans.

Jag står i valet om att inneha Avanza Zero eller SEB Sverige Indexfond, jag vet att ni rekomenderar SEB Sverige Indexfond pågrund av att den är bredare, men Avanza Zero är ju helt gratis. Får sådan beslutsångest när det finns bra alternativ.

Jag står även i valet om att ha Swedbank Robur Access Asien eller Avanza Emerging Markets, hur stor skillnad är det egentligen på indexen de följer?

Jag innehar redan Avanza Zero och Swedbank Robur Access Asien, men funderar på att byta dessa till SEB Sverige Indexfond och Avanza Emerging Markets.

 

Med vänlig hälsning, Simon

Du ska se Swedbak Robur Access Asien och Avanza Emerging Markets som komplement till varandra. Det försnämnda följer storbolag i Asien medans medans med Avanza Emerging Markets får du med mindre marknader i utvecklingsländer osv, dvs högre risk. Dessa båda fonder kan du ha en allokering på 5% vardera av totala portföljvärdet.

Bredare fonder är alltid bättre för riskspridning så kör på SEB Sverige Indexfond framför Avanza Zero.

Vill bara lägga till att Avanza har en sida där det framgår vilka mindre marknader och utvecklingsländer med högre risk som ingår i Emerging Markets:
https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-emerging-markets.html

Tack för svar på frågan.

Då kommer jag troligtvis gå över från Avanza Zero till SEB Sverige Indexfond. Jag har lite för stor vikt i Avanza Emerging Markets för tillfället.

Jag funderar på att förenkla min portfölj, att köra 80% Avanza Global, 15% SEB Sverige Indexfond och 5% Avanza Emerging Markets (Ev 10% SEB Sverige Indexfond och 5% Avanza Emerging Markets och 5% Swedbank Robur Access Asien)

Hur låter det?

Till pensionen (24 år gammal) kör jag enbart 100% Avanza Global.