Vilket bolag av SEB och Skandia ska man välja för löneväxling till tjänstepension?

Hej
Jag har möjlighet att löneväxla upp till 6000 sek/månad via mitt arbete till extra pension. Denna löneväxling till tjänstepension kan göras antingen SEB eller Skandia.
Jag har försökt att jämföra dessa två alternativen vad gäller fondutbud men har svårt att besluta vilket jag ska välja.
Förutom fondutbud skiljer även utbetalningstiden, SEB betalar ut under en tio årsperiod medan Skandia betalar ut under en femårsperiod.
SEB har en rörlig avgift på 0,08 % och en förvaltningsavgift på 1,25 % medan Skandia har en fast årlig avgift på 100:- och en årlig kapitalavgift på 0,4%
Vilket skulle ni välja och varför?
/Sofia Henriksson

Hej Sofia!

Jag skulle säga att det bara är att räkna på det, däremot så är jag fundersam vad du menar med 1.25% förvaltningsavgift hos Skandia?
Om du pratar om själva fondavgifterna så finns det t.ex att välja “Skandia Global Exponering” med en förvaltningsavgift på 0.26%. SEB lär ha något liknande i sitt utbud också.

Skandias fasta avgift på 100kr blir billigare än SEBs rörliga när du överstiger ca 125 000kr, däremot kapitalavgiften på 0.4% finns ju också där.
Jag hittar inte något om förvaltningsavgiften på 1.25% hos SEB då det inte finns så mycket info på deras hemsida, vad står det angående denna avgiften?

Hej Robin,

SEBs förvaltningsavgift på 1, 25% är (enligt samtal med SEBs kundtjänst) en variant på kapitalavgift som betalas kvartalsvis. Pengarna placeras i SEB Pensionsfond SEK-Lux.

När det gäller Skandia placeras pengarna i Skandia Traditionell förvaltning (som inte har gett samma avkastning som SEB Pensionsfond SEK-Lux när man tittar historiskt) men har, precis som du påpekat, lägre årsavgift.

Vad tror du? Skandia?

/Sofia

Hmm, låter inte så attraktivt hos SEB då, men du kan inte välja fondförsäkring hos Skandia?
Det vore de bästa.