PersonportrĂ€tt: Caroline intervjuar Jan om hans (och deras) livsresa 🙈

Efter avsnitt 328 dĂ€r jag intervjuade Caroline utifrĂ„n era frĂ„gor, fick hon feeling och ville göra samma sak med mig. DĂ€rför Ă€r veckans avsnitt lite (eller ganska mycket) utanför min komfortzon, bĂ„de för att jag inte fick ha kontroll och för att vi pratar om saker som ligger mig nĂ€ra som person (mycket enklare prata om ekonomi). :see_no_evil:

Vi tar avstamp i det som jag alltid fick höra frÄn mina förÀldrar kring:

“Var duktig i skolan sĂ„ att du kommer in pĂ„ ett bra gymnasium, var duktig pĂ„ gymnasiet sĂ„ att du kommer in pĂ„ en bra utbildning, var duktig pĂ„ högskolan sĂ„ att du fĂ„r ett bra jobb
”

och hur vÀgen var utstakad kring att dÀrefter gÄ vidare till Ericsson efter Ären pÄ LTH, men hur det gjorde mig deprimerad. Resan dÀrefter gick vidare som studentkonsult dÀr jag insÄg hur de fakturerade 450 kr/h för mig medan jag bara fick 150 kr/h.

Hur jag sedan startade bolag, inte för att jag hade nÄgon vÀrldsförbÀttraridé, utan för att jag insÄg att jag kunde fÄ fler teknikprylar för samma pengar om man slapp betala moms och kunde anvÀnda oskattade pengar.

Vi pratar om hur jag tyckte att Caroline hade en dÄlig attityd till pengar, sÄ jag köpte en sjÀlvhjÀlpsbok till henne i julklapp (ja, det landade exakt sÄ som du tror det landade) och hur det var starten pÄ vÄr ekonomiska resa. SÀrskilt genom att jag jobbade ett par Är pÄ Balansekonomi som gav mig en större förstÄelse för de mjuka vÀrdena, coaching och personlig utveckling men hur jag saknade den konkreta ekonomibiten som jag fick utlopp för via RikaTillsammans.

Det Ă€r alltid svĂ„rt att minnas i efterhand (sĂ€rskilt nĂ€r man inte fĂ„r förbereda :rofl:) men jag tror att jag lade ut den första RikaTillsammans-portföljen pĂ„ Nordnets Shareville 2014, Nybörjarportföljen (60/40) januari 2015 och barnportföljen (90/10) 2016. Sedan dess kan jag med sĂ€kerhet sĂ€ga att det var mer eller mindre all-in indexfonder. Dessförinnan var det all möjlig skit som vi testade och dĂ€r det mesta inte fungerade.

Vi pratar Ă€ven om hur jag egentligen Ă€r mer intresserad av att hjĂ€lpa till Ă€n sjĂ€lva investeringshantverket och hur det har varit tur att det dessutom gĂ„r rakt i linje med att investera passivt. Hur min psykolog ville att jag skulle “odla min inre trĂ€dgĂ„rd” och jag tĂ€nkte “vilken jĂ€vla trĂ€dgĂ„rd?” och mycket mer
 :slightly_smiling_face:

Ja, det Àr ett lite annorlunda avsnitt, sÄ jag hoppas att du gillar det. NÀsta vecka blir det avsnitt om försÀkringar sÄ dÄ Àr vi tillbaka i det lite mer hÄrda, konkreta och ekonomirelaterade.

Tack för denna veckan,
Jan och Caroline

Sammanfattning

Nedan följer en sammanfattning gjord med hjÀlp av vÄra AI-assistent

I det hÀr avsnittet av podden Rika Tillsammans intervjuar programledaren Caroline sin make Jan Bolmeson. Syftet Àr att lÀra kÀnna Jan bÀttre och fÄ honom att berÀtta om sig sjÀlv och sitt liv.

Jan vÀxte upp i Malmö med tjeckiska förÀldrar som flyttade till Sverige pÄ 70- och 80-talet. Han gick i skolan i Malmö och pluggade senare civilingenjör med inriktning mot teknisk fysik pÄ Lunds Tekniska Högskola mellan 2000 och 2005. Han valde den breda utbildningen för att hÄlla mÄnga dörrar öppna inför framtiden. Hans förÀldrar tryckte mycket pÄ att han skulle vara duktig i skolan för att fÄ ett bra jobb.

Under studietiden startade Jan konsultverksamhet vid sidan av och insÄg att han kunde tjÀna mer pengar pÄ egen hand Àn genom att vara anstÀlld som studentkonsult. Han tyckte att studierna var trÄkiga och lÀste mest inför tentorna. IstÀllet Àgnade han sig Ät projekt och fester pÄ studentkorridoren.

I samband med att Jan flyttade ihop med Caroline började han fundera mer kring privatekonomi. De hade lite olika syn pÄ pengar och Caroline kÀnde oro inför ekonomin. Jan köpte en sjÀlvhjÀlpsbok till Caroline i julklapp som blev starten pÄ deras ekonomiska resa. Jan började skriva artiklar pÄ nÀtet och startade bloggen RikaTillsammans 2007. Syftet var att dela med sig av sina tankar och erfarenheter kring ekonomi, sparande och investeringar och inte minst att trÀffa andra likasinnade.

Jan har alltid tyckt om att hjÀlpa andra, vilket han fick utlopp för genom bloggen. Han började resonera mer kring vad som gör livet rikt, inte bara hur man blir rik. Detta Àr fortfarande kÀrnan i RikaTillsammans idag. Efter att ha testat mÄnga olika investeringar och strategier insÄg Jan fördelarna med passiv indexförvaltning. Runt 2014/2015 blev fokuset mycket tydligare pÄ passivt och brett sparande i indexfonder.

Jan arbetade en period pÄ företaget Balansekonomi men kÀnde att fokuset pÄ personlig utveckling inte riktigt passade honom. Han ville hellre prata om investeringar, vilket han utvecklade vidare pÄ sin egen blogg. Idag driver Jan Rika Tillsammans tillsammans med Caroline. De spelar in en podd varje vecka och har byggt upp ett community i ett forum. Jan Àlskar att fÄ diskutera med deltagarna i communityn, framförallt utifrÄn ett helhetsperspektiv pÄ livet.

Jan beskriver sig sjÀlv som en hjÀlpare. Han har svÄrt för rollen som ledare men gör det ganska bra nÀr han mÄste. Han har en envishet och uthÄllighet som gjort att RikaTillsammans nu har publicerat över 330 avsnitt i rad, vecka efter vecka.

Avsnittet ger en bild av Jan som en drivande och hjĂ€lpsam person som brinner för att undervisa andra om privatekonomi. Även om det har gĂ„tt bra har resan gĂ„tt via mĂ„nga misslyckade investeringar och mycket tvivel.

Reklam för vĂ„r Patreon-community | Tack för ditt stöd 🙏

Det Ă€r tack vare sponsringen och stödet som vi fĂ„r via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det hĂ€r Ă€r vi vĂ€ldigt tacksamma. Det Ă€r inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill sjÀlvklart Àven ge nÄgot tillbaka. DÀrför fÄr du som blir en del av vÄr Patreon-communty bland annat följande:

  • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig Ă€r att du fĂ„r tillgĂ„ng till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
  • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlĂ€gg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som Ă€r exklusiva för dig pĂ„ Patreon. Det Ă€r allt frĂ„n inspirationsförelĂ€sningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
  • Prioriterade svar pĂ„ kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara pĂ„ alla kommentarer och trĂ„dar pĂ„ Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men hĂ€r pĂ„ Patreon, som t.ex. i "StĂ€ll en frĂ„ga du har funderat pĂ„"-trĂ„den svarar jag pĂ„ alla kommentarer.
  • Förslag pĂ„ spekulationer till Lekhinken - pĂ„ Patreon unnar vi oss att frĂ„n tid till annan komma med tips pĂ„ "teckna-sĂ€lja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jĂ€mte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Du kan lÀsa mer och sjÀlv vÀlja vilken nivÄ du vill stödja oss pÄ:

Tack till dig som sponsrar eller övervĂ€ger att sponsra oss via Patreon. Det gör det möjligt för oss att driva RikaTillsammans. 🙏

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett lÄngsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sÀtt att fÄ sina pengar att vÀxa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara sÄ Àven i framtiden, men ingen kan förutsÀga framtiden och det finns tyvÀrr inga garantier.

Allt sparande innebÀr en risk och du kan bÄde tjÀna och förlora pengar. I vÀrsta fall Àr det inte ens sÀkert att du fÄr tillbaka pengarna du satt in. DÀrför vill vi, för undvikande av missförstÄnd, pÄminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att bĂ„de öka och minska i vĂ€rde,
  • i vĂ€rsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera dĂ€rför aldrig mer Ă€n du har rĂ„d att förlora,
  • historisk avkastning Ă€r ingen garanti för framtida avkastning,
  • det Ă€r viktigt att sjĂ€lv sĂ€tter dig in i det som du investerar i och inte investerar i nĂ„got du inte förstĂ„r, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rĂ„dgivare (lista hĂ€r) om du Ă€r osĂ€ker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

LÀs gÀrna mer pÄ vÄr sida hÀr dÀr vi fördjupar informationen om risk.

Lyssna pÄ artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt sÄ kan du lyssna pÄ hela den hÀr artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns dÀr poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan Àven titta pÄ den tillhörande videon via Youtube.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik trÄd dÀr vi diskuterar det hÀr avsnittet. DÀr kan du lÀsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du Ă€ven stĂ€lla en frĂ„ga, fĂ„ svar, hjĂ€lpa andra och trĂ€ffa likasinnade. VĂ€lkommen. 🙂

Transkribering av hela avsnittet

NedanstÄende transkribering Àr gjord med hjÀlp av en AI-assistent. Det kan innebÀra att den inte Àr ordagrann och kan innehÄlla fel.

Jan: VĂ€lkommen till avsnitt 331! Denna gĂ„ng Ă€r jag faktiskt i det okĂ€nda, dĂ„ Caroline har överraskat mig efter 330 avsnitt. Jag ser fram emot detta med spĂ€nning. För er som har följt oss, har ni mĂ€rkt att vi nĂ€rmar oss julen och efter januari brukar vi köra nĂ„gra klassiska ekonomiavsnitt, eftersom mĂ„nga av oss har nyĂ„rslöften om att ta hand om vĂ„r ekonomi. SĂ„ nu ska vi vara lite ”wild and crazy” och göra nĂ„got annat.

Caroline: Jag fick ett helt avsnitt sjÀlv dÀr du stÀllde bra frÄgor och fick hjÀlp frÄn vÄr community. SÄ jag tÀnkte, varför inte göra ett avsnitt om Jan ocksÄ? Han Àr faktiskt en intressant person, och jag tror att mÄnga av er hÄller med mig. SÄ vem Àr egentligen personen bakom RikaTillsammans?

Jan: Det kommer definitivt bli spÀnnande. Jag har ingen aning om vad som kommer att hÀnda.

Caroline: SÄ lÄt mig presentera dig, Jan.

Jan: Det Àr faktiskt lite skrÀmmande.

Caroline: För de som Àr nya i podden eller inte har hört presentationen tidigare, Jan Àr uppvuxen i Malmö med tjeckiska förÀldrar som kom till Sverige pÄ 1980-talet.

Jan: Min pappa flydde frÄn Tjeckoslovakien nÀr Sovjet invaderade 1968, och min mamma kom hit pÄ 80-talet, och jag föddes 1981.

Caroline: Du gick i skola i Malmö och nÀr det kommer till din utbildningsbakgrund har du studerat till civilingenjör med inriktning mot teknisk fysik vid Lunds Tekniska Högskola 2000-2005. Det var för att hÄlla alla möjligheter öppna, en bred utbildning.

Jan: Ja, det stÀmmer. Sedan jag var liten har mina förÀldrar sagt att vi ska ha det bÀttre Àn de hade det. Vi hade det ganska bra Àven om vi kanske inte mÀrkte det nÀr vi var smÄ. Jag minns de tre resor vi gjorde under min barndom. Jag har alltid blivit pÄmind om att vara duktig i skolan sÄ att jag kunde gÄ pÄ en bra gymnasieskola, vara bra pÄ gymnasiet för att fÄ en bra utbildning, och sedan nÄgonstans Àr det som att mÄlet Àr nÄtt.

Min mamma brukar skoja om att hennes jobb var klart nÀr vi hade fÄtt en utbildning och blivit en del av det svenska samhÀllet. Jag valde naturvetenskap för att det var det bredaste alternativet pÄ gymnasiet. Jag visste inte riktigt vad jag ville bli, men jag visste att jag inte kunde bli lÀkare eftersom jag svimmar om nÄgon skÀr sig. Du har till och med skÀllt pÄ mig nÀr du har skurit dig.

Caroline: Vilket jag fortfarande gör ganska ofta nÀr jag behöver hjÀlp med skÀrsÄr.

Jan: Ja, sĂ„ hĂ€r blev det. Jag valde teknisk fysik eftersom det ansĂ„gs vara den bredaste ingenjörsutbildningen. Även om jag inte riktigt Ă€lskade fysik eller matte, tyckte jag att datavetenskap var kul. Som 18-Ă„ring var jag dock inte sĂ„ smart och trodde att jag borde vĂ€lja nĂ„got trĂ„kigt som jag inte gillade.

Caroline: Teknisk fysik anses vara en av de mest teoretiska utbildningarna pÄ Lunds universitet med mycket matte, fysik och teknik. Jag trÀffade dig nÀr du var 21 och bodde pÄ en studentkorridor. Det verkade som om din aktiva hjÀrna inte blev helt nöjd med bara teknisk fysik. Du klarade utbildningen, men du var ofta frÄnvarande pÄ förelÀsningar och studerade hemma.

Betyg sÀger i princip ingenting

Jan: Jag var lÄngt ifrÄn den smartaste pÄ teknisk fysik, men jag har alltid följt principen att göra rÀtt sak pÄ rÀtt sÀtt och lÀgga energi dÀr det ger mest resultat. Jag var inte sÀrskilt intresserad av att göra fel sak pÄ rÀtt sÀtt bara för att det var det förvÀntade sÀttet att göra det pÄ.

Jag insÄg snabbt att de flesta förelÀsare var ganska dÄliga, jag lÀrde mig inte sÄ bra genom att lyssna pÄ andra, och det fungerade utmÀrkt att plugga intensivt i tvÄ veckor och klara tentorna med bara ett godkÀnt betyg. I efterhand har jag mÀrkt att det Àr den förmÄgan att lÀra mig nya saker som jag har nytta av, inte sÄ mycket av de praktiska kunskaperna frÄn ingenjörsutbildningen.

Jag har inte trÀffat nÄgon som klarat en civilingenjör eller teknisk fysik och sen sagt att de inte kan lÀra sig nÄgot nytt. Jag sjÀlv fick göra vissa tentor upp till Ätta gÄnger, som t.ex. i hÄllfasthetslÀra. HÄllfasthetslÀra handlar om nÀr saker gÄr sönder och olika krafter som kan pÄverka det (spÀnning, töjning och skjuvning). Det var nÄgot jag hade svÄrt för, och professorerna pÄ hÄllfasthetsinstitutionen delade inte ut exempel-tentor.

Caroline: DÄ visste du inte vad du skulle förbereda dig pÄ inför tentorna.

Jan: Jag skrev tentan och blev underkĂ€nd, skrev en ny tenta och misslyckades igen, och sĂ„ höll det pĂ„. Men efter sex eller sju misslyckanden insĂ„g jag att jag höll pĂ„ att bygga upp en samling av egna exempel-tentor eftersom man alltid fick facit till tentan man hade skrivit. NĂ€r det gĂ„tt typ 2 Ă„r efter att jag egentligen skulle ha klarat Ă€mnet, hade jag samlat pĂ„ mig 6-7 tentor. Plötsligt dök en tenta upp som jag hade skrivit nĂ€stan ordagrant för tvĂ„ Ă„r sedan. De hade inte ens Ă€ndrat siffrorna…. ✌

SÄ jag klarade den tentan, eller Ätminstone nÀstan alla frÄgor. Det roliga var nÀr nÄgon frÄn institutionen ringde mig och gratulerade mig till det utmÀrkta resultatet. De sa att jag var en av de bÀsta pÄ lÀnge och ville att jag skulle vara övningsledare nÀsta termin. Jag försökte komma undan eftersom jag hade mycket att göra den terminen, men det var ganska roligt att jag nu hade ett högt betyg i hÄllfasthetslÀra, mitt svagaste Àmne.

Caroline: Du verkar komma ihÄg det rÀtt bra.

Jan: Haha, jo, men det viktigaste jag lÀrde mig var att betyg inte sÀger sÄ mycket.

Caroline: Ja, det Àr en rolig historia. Men du hade ocksÄ tid över för andra saker. Du arrangerade en middag för 150 personer pÄ studentkorridoren och ni tog med er en vÀgskylt frÄn Köpenhamn hem pÄ tÄget och betalade en cykelbiljett för den. Du var vÀldigt aktiv och jobbade ocksÄ som konsult, eller hur?

Odla din inre trĂ€dgĂ„rd… vilken j-a trĂ€dgĂ„rd? đŸ€Ł

Jan: Ja, det stÀmmer. Under min tid i Lund hade vi Ätta veckors perioder dÀr vi pluggade i sex veckor och hade tentor i tvÄ veckor, eller ibland sju veckor och en vecka med tentor. Jag insÄg att jag behövde fokusera pÄ att plugga intensivt i tvÄ veckor, sedan var det tentavecka, och sedan hade jag fyra veckor ledigt. Under en period kÀnde jag mig ganska nedstÀmd och funderade över vad jag ville göra med mitt liv. Skulle jag bara klara civilingenjörsutbildningen och börja jobba pÄ Ericsson, som var det som man skulle göra dÄ?

Jag var inte sÀrskilt sugen pÄ det scenariot, sÄ jag isolerade mig en del och gick till och med till studenthÀlsan för att prata med en psykolog. Det var faktiskt ganska roligt eftersom jag och psykologen pratade massivt förbi varandra.

Jag var en 20-Ärig civilingenjörsstudent med vad jag upplevde som lyxproblem. Jag hade bra betyg, lÀste civilingenjörsutbildning och klarade tentorna, men kÀnde ÀndÄ att livet var trÄkigt. Redan dÄ upplevde jag det som ett lyxproblem.

Caroline: Du var förmodligen inte den första personen.

Jan: Nej, precis. Han sa till mig,

”Jan, du mĂ„ste odla din inre trĂ€dgĂ„rd.”

Jag tĂ€nkte, ”vilken jĂ€vla trĂ€dgĂ„rd?” Och han sa att jag mĂ„ste komma ut ur mitt sociala vakuum. Det Ă€r sĂ„ roligt att jag fortfarande minns dessa fraser 20 Ă„r senare.

Caroline: Han menade nog att jag skulle berika mitt liv och göra andra saker, precis som vi sÀger till vÄr tolvÄring nu nÀr hon har tycker det Àr jobbigt med betygen. Vi gÄr pÄ broderingskurs, tittar pÄ böcker, ser pÄ filmer tillsammans, bakar, trÀffar andra mÀnniskor och gör olika aktiviteter. Det lÄter ju rimligt, men han uttryckte det kanske pÄ ett sÀtt som jag inte riktigt förstod.

Jan: Ja, det var först senare, typ tio Ă„r senare, nĂ€r jag lĂ€ste ”Munken som sĂ„lde sin Ferrari” av Robin Sharma, som pratar om att vĂ„rda den inre trĂ€dgĂ„rden. DĂ„ tĂ€nkte jag, ”Aha, det var det han menade.”

Caroline: Det tog ett tag att förstÄ det.

Jan: Ja, det Àr det som har blivit en del av min syn pÄ livet, och Àven i RikaTillsammans pratar vi mycket om att vÄrda den inre trÀdgÄrden. Vi frÄgar om kontoutdragen speglar vad som Àr viktigt i ens liv. Om trÀning Àr viktigt, syns det i utgifterna? Ibland handlar det inte bara om att följa grafer och siffror. MÄnga sparar och blir rika, men de dör med pengarna kvar. Livet pÄgÄr ju ÀndÄ utanför Excel.

Upplevt mÄnga saker lite tidigare Àn andra

Caroline: Var det bra att du tidigt började fundera över livets mening?

Jan: Ja, om jag skulle reflektera över mitt liv skulle jag sÀga att jag tidigt upplevde mÄnga saker som andra upplever senare i livet. Jag började spara pengar som 15-Äring och insÄg tidigt vikten av ekonomi, sÀrskilt efter att pappa gÄtt bort 1994.

Jag misslyckades med enskilda aktieinvesteringar och andra investeringar, men jag tyckte det var bra att vi förlorade 300 000 vid 30 Ă„rs Ă„lder istĂ€llet för 3 miljoner vid 55. Samma sak med att ”gĂ„ in i vĂ€ggen,” det hĂ€nde nĂ€r jag var 21 istĂ€llet för nĂ€r jag var 40. Jag sökte terapi för första gĂ„ngen som typ 20-Ă„ring.

Caroline: Det var inte sÄ vanligt för en 21-Äring dÄ, kanske Àr det vanligare nu?

Jan: Jag vet inte om det Àr vanligare nu, men jag har haft kloka mÀnniskor runt mig som hjÀlpt mig. Claes Erik Nyman och Dominika Bolejko var nÄgra av de Àldsta vÀnnerna och som verkligen hjÀlpte mig ur det dÀr hÄlet.

Caroline: Hur hjÀlpte Dominika dig dÄ?

Jan: Dominika Ă€r Dominika, helt enkelt 😍. Men hon studerade ocksĂ„ teknisk fysik, och vi Ă€r ganska lika pĂ„ den fronten. Dock Ă€r hon otroligt socialt kompetent och riktigt bra med mĂ€nniskor. SĂ„ man skulle kunna sĂ€ga att hon skulle ha kunnat studera psykologi ocksĂ„. PĂ„ tal om det, grattis till alla inom IT-branschen med Dominika som en fantastisk projektledare inom IT som förstĂ„r mĂ€nniskor sĂ„ bra som hon gör. Jag började jobba vid sidan av mina fyra veckors studier. Jag provade pĂ„ allt frĂ„n att undervisa i programmering till att delta i olika projekt som studentkonsult.

Vid den tiden hette det Jobfinder, sedan blev det Academic Search tror jag. Jag tror att Academic Search fortfarande finns kvar, om jag inte har fel. Hur som helst, ganska snabbt insĂ„g jag nĂ„got. VĂ€nta, de fakturerar 450 kronor per timme för mina tjĂ€nster, men jag fĂ„r bara 150 kronor per timme. Det finns en lucka pĂ„ 300 kronor nĂ„gonstans lĂ€ngs vĂ€gen. Och eftersom jag alltid har haft en förkĂ€rlek för kablar och prylar. DĂ„ berĂ€ttade nĂ„gon för mig, ”Jan, du vet, om du har ditt eget företag kan du köpa dessa tekniska prylar utan moms och med obeskattade pengar.” Jag blev som, ”Va?”

Startade företag för att kunna köpa sladdar billigare

Caroline: Du insÄg att det var mer kostnadseffektivt.

Jan: Precis. Eller sĂ„ hĂ€r sĂ„g jag det: Jag kunde fĂ„ mycket fler prylar för samma mĂ€ngd arbetade timmar. Men ingen berĂ€ttade för mig att jag behövde ha mitt eget företag och faktiskt tjĂ€na pengar. SĂ„, nĂ„gonstans pĂ„ vĂ€gen tog jag kontakt med mĂ€nniskorna pĂ„ Jobfinder och sa, ”Du vet vad? Jag vill fortsĂ€tta göra det hĂ€r, men jag vill inte ha 150 kronor i timmen. Jag vill ha mitt eget företag.” SĂ„ startade jag enskild firma Ă„r 2003. Sedan fakturerade jag Jobfinder istĂ€llet för att fĂ„ lön och jag tog andra uppdrag.

Caroline: SĂ„ du var i princip konsult.

Jan: Jag tror att MÄns Persson, som jag jobbade med, och det fanns en Niklas nÄgonting pÄ Academic Search. Jag tror att de fortfarande Àr kvar eller fortfarande inom rekryteringsbranschen (nope, fel, han Àr pÄ IKEA nu). SÄ en liten hÀlsning till dem.

Caroline: Vem berÀttade för dig om momsen och att ha ett eget företag? Varför tittade du överhuvudtaget pÄ den mellanskillnaden? För de flesta, ser jag, vet inte ens att Academic Search tog 450 kronor. Jag fÄr bara 150, om jag fÄr sÀga det sjÀlv. Nummer tvÄ, varför fÄr jag sÄ lite? Jag hade inte ens brytt mig om det.

Jan: Om det Ă€r nĂ„got man lĂ€r sig inom teknisk fysik Ă€r det hur man rĂ€knar. đŸ€Ł

Caroline: Och funderar pÄ kostnader. Det kan vara utmanande att gÄ tillbaka till minnet.

Jan: Ja, men det berodde nog ocksÄ pÄ att jag hade en kompis, Magnus, som ocksÄ startade ett företag. Jag Àr inte exakt sÀker pÄ hur allt gick till, men nÄgonstans insÄg jag att det hÀr var vÀgen för mig. Jag tillbringade en hel del tid pÄ Jobfinder, och nÀr jag sÄg att de fakturerade 450 kronor medan jag bara fick 150 kronor, blev jag nyfiken. Till slut förklarade de för mig hur det fungerade. MÄns drev det tillsammans med sin fru Annika, om jag minns rÀtt, och hon skötte bokföringen. SÄ klickade allt. Av nÄgon anledning beslutade jag mig sedan för att starta en enskild firma.

Caroline: Det var enkelt.

Jan: Men inte utan anledning. Jag startade enskild firma för att jag hade inte rÄd med ett aktiebolag, och jag gjorde samma misstag som alla andra, trodde att aktiekapitalet om 100 000 kr var en kostnad. Jag förstod inte att det var aktiekapital och allt det dÀr. Och sedan insÄg vi att Lunds universitet hade en innovationshubb som hette Venture Lab, och den verkar fortfarande vara aktiv eftersom de skickar mig e-post och dÄ. SÄ vi gick dit och fick tillgÄng till kontor. Kommer du ihÄg att jag hade ett kontor i en barack pÄ Ideon?

Caroline: I en barack? Det var ocksÄ roligt eftersom det var nÄgon som heter Jacqueline dÀr som kontaktade dig och sa att du borde vara hÀr ocksÄ. Ja ja, det var det kontoret dÀr du alltid verkade vara nÄgon annanstans och jobbade.

Caroline: Och ibland var du dÀr med Magnus pÄ nÀtterna.

Jan: Ja, sÄ ibland tÀnker jag att folk ibland har sÄdana hÀr ursprungshistorier som Àr sÄ. Jag startade företag för att jag sÄg ett problem och ville förbÀttra vÀrlden. Men jag sÀger, jag startade ett företag för att köpa kablar utan moms och med obeskattade pengar.

Caroline: Men ocksÄ. Nu Àr vi inne pÄ nÄgot. Jag mÄste bryta min presentation hÀr. Men vet du, det verkar som om du alltid har gÄtt din egen vÀg?

Jan: Ja, sedan ett Ă„r efter gymnasiet.

Caroline: Har du det? Var det nĂ„got som hĂ€nde som fick dig att sĂ€ga, ”Jag vill ha frihet. Jag gillar att kunna bestĂ€mma sjĂ€lv.” Eller vad öppnade dina ögon i sĂ„ fall?

Jan: Jag tror att det Ă€r för att jag inte gjorde det i livet. Jag följde den vĂ€gen jag förvĂ€ntades att gĂ„. Jag var duktig i skolan och fick beröm frĂ„n bĂ„de hemmet och skolan. Vi har faktiskt skojat en hel del med min mamma om det hĂ€r. Det enda berömmet min mamma verkar kunna ge Ă€r att sĂ€ga, ”Vad duktig du Ă€r!”

Det Ă€r lite humor nu nĂ€r vi pratar om det. IgĂ„r var vĂ„r yngsta pĂ„ baskettrĂ€ning, och hon Ă€r bara fem Ă„r, sĂ„ de spelar pĂ„ normalhöga korgar. För de hĂ€r femĂ„ringarna Ă€r det en bedrift att ens fĂ„ bollen i korgen. Men nĂ„gra av dem, inklusive vĂ„r femĂ„ring, har lyckats sĂ€tta bollen i de högre korgarna pĂ„ trĂ€ningen och de blir sĂ„ glada. Jag filmade det igĂ„r nĂ€r hon lyckades, och skickade det till dig och farmor. ”Vad duktig hon Ă€r!” 🙈 (istĂ€llet för att sĂ€ga, ”vad du anstrĂ€ngde dig!” eller ”hade du roligt?”, dvs belöna anstrĂ€ngningen istĂ€llet för resultatet).

Det mesta i livet Àr överenskommelser (som gÄr att omförhandla)

Caroline: Vi fÄr acceptera det. Men du gjorde det.

Jan: Precis. Det svenska skolsystemet passade min hjÀrna. Men det Àr viktigt att förstÄ att det fungerar olika för olika mÀnniskor. Det finns mÄnga som Àr otroligt smarta men som inte passar in i det traditionella skolsystemet.

Caroline: Det Àr sant. Det finns sÄdana i varje klass.

Jan: Exakt, och för mig handlade det om att skolan lÀrde mig att lÀsa, och jag kunde lÀsa snabbt och minnas. Det underlÀttade för mig. Dessutom var jag bra pÄ logik. Jag hade det lÀtt i skolan och fick bra betyg. LÀrarna hade höga förvÀntningar pÄ mig, och det ökade ocksÄ mina förvÀntningar pÄ mig sjÀlv.

Sedan i sjunde klass blev jag tillsammans med Beatrice, och vi var tillsammans lĂ€nge. Hon var den bĂ€sta i sin klass, sĂ„ det var inte bara mina förĂ€ldrar som hade höga förvĂ€ntningar. Hennes förĂ€ldrar, som kommer frĂ„n RumĂ€nien och en gammal öststatsbakgrund, hade ocksĂ„ höga förvĂ€ntningar. SĂ„ det var som att vara dubbelt sĂ„ duktig… 🙈

Jan: Nu Àr hon barnkirurg eller nÄgot liknande.

Caroline: Hon blev lÀkare och har sedan doktorerat. Jag skulle gissa att hon kanske Àr överlÀkare pÄ Rigshospitalet i Köpenhamn nu.

Jan: Det Ă€r faktiskt ganska otroligt att bĂ„de du och Bea Ă€r sĂ„ smarta och har doktorerat. (Korrigering – professor (sĂ„ klart!) đŸ€Ł)

Caroline: Ibland handlar det nog om slumpen.

Jan: Eller inte. đŸ€Ł

Caroline: Vad var det som fick dig att avvika frÄn din ursprungliga plan?

Jan: Jag var pÄ vÀg att börja jobba pÄ Ericsson, men jag kÀnde mig inte sugen pÄ det. Det verkade ganska trÄkigt, och det var en av anledningarna till att jag kraschade. Jag gick till en psykolog under mitt andra Är pÄ universitetet, och efter det har jag blivit mer krÀvande för andra.

Caroline: Det Àr en av de sakerna jag tycker om med dig, att du inte följer alla regler. Samtidigt kan det vara irriterande ibland.

Jan: Det roliga Àr att jag har adopterat den instÀllningen i mÄnga omrÄden av mitt liv. Min grundlÀggande övertygelse Àr att naturlagar Àr oförÀnderliga, medan mÀnskliga lagar Àr öppna för omförhandling. Till exempel, att köra mot rött Àr ingen naturlag, det Àr en mÀnsklig överenskommelse med konsekvenser om man bryter den.

SÄ nÀr jag sÀger att jag bryter mot regler, handlar det om att jag funderar över vilka överenskommelser jag anser vara acceptabla att följa. Jag vÀljer att följa vissa regler, som att inte köra mot rött, eftersom jag inte Àr sÄ sugen pÄ att hantera konsekvenserna av att bryta mot dem. Men det förÀndrar inte faktumet att det bara Àr ett pÄhitt (om Àn ett praktiskt sÄdant).

Å andra sidan Ă€r jag inte intresserad av att Ă€ndra alla regler som jag anser vara felaktiga. Det handlar om att ha ett nyanserat perspektiv pĂ„ överenskommelser. Det Ă€r viktigt att pĂ„peka att detta Ă€r ett personlighetsdrag som diskuteras inom psykologin. Jag har en grundlĂ€ggande attityd att jag Ă€r större Ă€n vĂ€rlden och att det inte handlar om vĂ€rdering, utan om hur jag förhĂ„ller mig till vĂ€rlden. Antingen formar man vĂ€rlden enligt sin vilja eller försöker förstĂ„ den för att navigera i den. Jag Ă€r mer Ă„t hĂ„llet att forma vĂ€rlden efter mitt eget huvud.

Aktioner har konsekvenser – bĂ„de positiva och negativa

Caroline: Jag trivs med att förstÄ vÀrlden.

Jan: Jag gillar att forma vÀrlden sÄ att den passar mig. Jag tÀnker att balansen Àr viktig. Att jag formar vÀrlden sÄ att den fungerar för mig utan att det blir alltför krÄngligt. Samtidigt uppskattar jag ditt sÀtt. NÀr jag förstÄr hur vÀrlden fungerar kan jag uppnÄ harmoni och berika mitt liv.

Caroline: Du kan ocksÄ pÄverka vÀrlden pÄ ett positivt sÀtt. Om du som lyssnare funderar över dessa perspektiv, kan du se var du sjÀlv hamnar.

Jan: Det handlar ocksĂ„ om preferenser. TĂ€nk pĂ„ det som att ha en vĂ€nsterhand och en högerhand. Jag föredrar min högerhand, men jag Ă€r inte inkompetent med min vĂ€nsterhand. Det handlar inte om att en Ă€r bĂ€ttre Ă€n den andra, vi behöver bĂ„da och mĂ„nga misstar sig nĂ€r de tolkar personlighetstester. Att vara ”röd” betyder inte att man fĂ„r lov att bete sig som en idiot, det betyder bara att man har en preferens för att agera pĂ„ ett visst sĂ€tt i vissa situationer – sĂ€rskilt i stress nĂ€r saker gĂ„r pĂ„ automatik.

Caroline: Precis. Nu, nÀr vi diskuterar att bryta mot regler, har vi vÀnner med tre barn. Mannen i familjen spelar spel med sina barn och medvetet bryter mot reglerna ibland. Det fÄr barnen att reagera och ifrÄgasÀtta. Han försöker lÀra sina barn att tÀnka pÄ varför regler finns och om det gÄr att komma överens om andra sÀtt att spela. Det Àr en spÀnnande tanke, och jag tror det Àr ett entreprenörsdrag att vara lite grÀnslös.

Jan: Jag hĂ„ller med om att entreprenörer ofta har en tendens att vara grĂ€nslösa. Det Ă€r som om de har det draget och sedan Ă€r steget till att bli entreprenör ganska enkelt. Man fĂ„r göra vad man vill och ta konsekvenserna. Jag tycker det Ă€r fint med konsekvenser, bĂ„de positiva och negativa. Lite enligt principen ”som man bĂ€ddar fĂ„r man ligga” pĂ„ bĂ„de gott och ont.

Om du kÀnner dig underbetald pÄ jobbet kan du vÀlja att sÀga upp dig och starta eget, dÀr marknaden kommer att bestÀmma din lön baserat pÄ din prestation. Om du har rÀtt i ditt antagande sÄ kan du tjÀna mer, annars inte.

Caroline: Det handlar om att fundera över hur man kan förbÀttra sin situation och omvÀrdera sina möjligheter. Att vara entreprenör Àr verkligen spÀnnande, det sÀger jag frÄn sidan.

Jan: Det Àr dÀrför jag tror att de som har svÄrt att anpassa sig till strikta strukturer uppskattar friheten som entreprenör. Att driva ett eget företag handlar ocksÄ om personlig utveckling. Man arbetar med relationer, fÄr direkt feedback och möter utmaningar utan filter. Att hantera konsekvenser och vÀxa genom dem Àr en viktig del av det.

Vi brukar skoja om att vissa av oss Ă€r ”kört” nĂ€r det gĂ€ller att vara anstĂ€llningsbara, eftersom vi har den hĂ€r attityden. Om vi skulle ta en anstĂ€llning skulle vi behöva en mycket kompetent chef eller ledare för att göra fantastiska saker. Samtidigt Ă€r vi inte rĂ€dda för att utmana status quo om vi ser nĂ„got som Ă€r fel. Vilket ibland kan stĂ€lla till det.

Balans mellan bus, seriositet och lekfullhet

Caroline: Jag vill prata om nÄgot som jag verkligen uppskattar hos dig, Jan. Trots ditt hektiska arbetsliv och de lÄnga dagarna verkar du alltid vara som en arbetshÀst. Att driva ett företag och samtidigt strÀva efter ett gott liv kan vara en utmaning, men du har en egenskap som jag verkligen tycker om.

Jag vill dela en rolig hÀndelse med er som illustrerar detta. VÄr yngsta Àr med i en minibasketlag dÀr de har en ramsa som gÄr sÄ hÀr:

”Klapp kors klapp kors. Vi Ă€r laget som aldrig tappar taget, och tappar vi taget, sĂ„ kommer vi igen. Vi Ă€r Malbas! Vi Ă€r vi Ă€r Malbas!!”

Men en kvÀll i köket, sa du nÄgot som fick oss alla att skratta. Du Àndrade ramsan till:

”Klapp, kors, klapp, kors. Vi Ă€r laget som alltid tappar taget, och tappar vi taget sĂ„ skiter vi i det. Vi Ă€r Lobas! Vi Ă€r Lobas!!”

Det var sÄ roligt och visade din lekfulla sida. Jag tycker att vi borde prata lite mer om den hÀr sidan av dig.

Varför tror du att den inte kommer fram sÄ ofta, och hur skulle du vilja att den visade sig oftare?

Jan: Ja, i vĂ„r forumchat har vi ibland ett skĂ€mt som kallas ”RikaTillsammans-chatten: dit ambitionen gĂ„r för att dö.” Ibland kan jag vara lite tramsig dĂ€r, men det brukar leda till att nĂ„gon sĂ€ger: ”Man ska vara seriös”. đŸ€Ł SĂ„ jag vill ha och saknar ibland den hĂ€r mer lĂ€ttsamma och busiga sidan. SĂ€rskilt eftersom jag har lĂ€rt mig att man ska vara seriös. Men ibland sĂ„ Ă€r det ju ganska trĂ„kigt.

Jag upplever att jag alltid Àr orolig, sÀrskilt efter min pappas bortgÄng och mammans ekonomiska utmaningar. Det kÀnns som om mattan kan ryckas under mig nÀr som helst, sÄ jag vill vara förberedd med en buffert av pengar eller nÄgot att falla tillbaka pÄ. NÀr rÀdslan tar över, blir det som dominobrickor, och dÄ tar den allvarliga sidan överhanden. Men det Àr ju den lekfulla Jan som organiserade en middag för 150 personer pÄ korridoren och samlade trafikskyltar utan att egentligen veta varför och busade som student.

Caroline: Haha, ja, som nÀr ni stal den dÀr stora flaggan frÄn Matex (blev Willys sedan) för att hÀnga den nÄgon annanstans.

Jan: Ja, vi hĂ€ngde den pĂ„ vĂ€ggen i vĂ„rt korridorsrum. Eller nĂ€r vi störde oss pĂ„ att det var svĂ„rt med parkeringsplats. Vi insĂ„g att det fanns en mycket bĂ€ttre parkering precis nĂ€r vi hade rundat huset, sĂ„ att vi slapp gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt. En natt tog vi och skruvade ner skylten ”Endast för polisens tjĂ€nstefordon” frĂ„n polisstationen i Lund och satte upp den pĂ„ parkeringen pĂ„ Delphi i Lund.

Början pÄ den ekonomiska resan

Caroline: Det var en annan tid dÄ, nÀr det inte fanns kameror överallt.

Jan: Ja, det var fantastiskt eftersom vi hade en korridorsbil, och med den skylten hade vi alltid den bÀsta parkeringsplatsen pÄ Delphi, eftersom ingen vÄgade parkera dÀr.

Caroline: De blev aldrig varse om det.

Jan: Jag vet inte varför min busiga sida inte kommer fram oftare.

Caroline: Det Àr kanske viktigt att ha en miljö eller en ventil för att vara lite tramsig ibland. MÄnga skulle nog vilja vara mer skÀmtsamma.

Jan: Ja, det tror jag med. Men du och jag har olika humor, sÄ det Àr svÄrt att vara tramsig tillsammans med dig. Dessutom har jag inte sÄ mÄnga tramsiga vÀnner, sÄ det har inte blivit sÄ mycket av det. Men jag tror att den sidan av mig kan komma fram igen nÀr jag har mÀnniskor runt mig. Jag har mestadels seriösa vÀnner.

Caroline: Det Àr bra att vi vet hur vi kan fÄ fram din busiga sida. Jag tÀnker ocksÄ pÄ RikaTillsammans, som du startade 2007 eller 2008.

Jan: Jag började skriva de första artiklarna 2007.

Caroline: DĂ„ hette webbplatsen ”HurViKanBliRikaTillsammans.se”, men du kortade ner det till ”RikaTillsammans”. DĂ€r skrev du om dina ekonomiska tankar.

Jan: Ja, det stÀmmer. Jag menar, det Àr svÄrt att exakt minnas eftersom det var nÀstan 20 Är sedan. Men jag tror att det var runt 2007 nÀr vi började tÀnka mer pÄ ekonomi. Vi hade precis flyttat ihop och hade lite olika syn pÄ pengar.

Caroline: Vi pratade inte sÄ mycket om det. Jag hade mycket Ängest kring pengar.

Jan: Jag minns att ”LyxfĂ€llan” började visas pĂ„ TV vid den tiden, och jag tittade mycket pĂ„ det.

Caroline: Jag fick bara Ängest av att se de som hade slarvat bort sin ekonomi. Jag tÀnkte att det kunde vara jag.

Jan: Ja, vi hade bara varit tillsammans i nÄgra Är vid den tiden. Jag minns inte riktigt varför jag började skriva pÄ nÀtet eller varför jag startade den hÀr webbplatsen. Men jag minns att du ville ge mig en present, Charlie Söderberg som skulle hÄlla en förelÀsning i Lund pÄ Ideon.

Caroline: Jag fick en bok av dig som handlade om ekonomi och livet. Vi gick pÄ förelÀsningen tillsammans.

Jan: Ja, sĂ„ gick vi pĂ„ den ekonomiförelĂ€sningen med Charlie Söderberg, och jag tyckte verkligen att den var fantastisk. Jag insĂ„g att jag hade mycket att lĂ€ra. Det var som om vi fick en inblick bortom det vanliga, bortom Ericsson och ”villa, vovve, och volvo.”

Caroline: Det kÀndes som om vi sÄg nÄgot större.

Jan: Precis, för första gĂ„ngen förstod jag begreppet ekonomisk frihet och hur det hela fungerade. Jag sa till dig, ”Carro, du mĂ„ste gĂ„ pĂ„ den hĂ€r kursen!” Charlie, som nu Ă€r en vĂ€n till oss, hörde oss och sa till mig, ”Jan, jag hör pĂ„ era resonemang. ska Carro gĂ„, eller ska jag gĂ„?”

Han insĂ„g att jag tĂ€nkte i termer av brist. Han sa att den intressanta frĂ„gan Ă€r hur man kan göra bĂ„de A och B, istĂ€llet för att vĂ€lja mellan dem. Det var dĂ„ jag insĂ„g ”the power of and,” som det kallas nu. Jag förstod dĂ„ att det handlade minst lika om personlig utveckling. Att om man begrĂ€nsade sig i sinnet, sĂ„ begrĂ€nsade man sig Ă€ven i vĂ€rlden. I det hĂ€r fallet genom att försöka göra ett val mellan tvĂ„ alternativ dĂ€r man egentligen ville ha bĂ„da.

Vi gick bĂ„da kursen, och jag gillade den verkligen. Efter kursen, gick jag till Charlie och sa, ”Det hĂ€r Ă€r en fantastisk kurs, men den handlar egentligen inte om ekonomi.” Charlie frĂ„gade mig om jag kunde göra det bĂ€ttre, och jag, i min naivitet, sa, ”Ja, det kan jag.” Han föreslog att jag började jobba pĂ„ Balansekonomi, Ă€ven om det inte fanns nĂ„gon lön, och att jag behövde skapa min egen inkomst genom högre omsĂ€ttning. Det blev en trappsteg i min ekonomiska utbildning.

Jag hade ett annat företag vid den tiden, men det började kÀnnas ohÄllbart, och det var dÄ jag började jobba pÄ Balansekonomi. Jag var dÀr mellan 2008 och 2016, och vi höll mÄnga förelÀsningar om ekonomi och personlig utveckling runt om i Sverige. Min frustration med Balansekonomi var att de flesta av oss som jobbade dÀr fokuserade pÄ personlig utveckling, medan jag var den enda som lite motvilligt deltog i den delen men gillade ekonomiaspekten bÀttre.

DÀrför började jag utforska det som inte fick tillrÀckligt med utrymme inom Balansekonomi, som indexfonder. Jag skrev om det pÄ RikaTillsammans och började utforska andra Àmnen. Det var runt 2013-2014 som jag verkligen började grÀva djupare. Samtidigt insÄg jag att mÄnga av vÄra tidigare investeringar, som lÀgenheten i Turkiet och en massa andra projekt, inte fungerade som vi hade hoppats. DÀrav t.ex. den slutgiltiga uppgörelsen med det i avsnitt 277:

Tycker om att hjÀlpa andra

Caroline: Ja, vi var tvungna att hoppas och hÄlla tummarna.

Jan: Precis, Ă€ven om vi talar om det sekventiellt, hĂ€nde mycket parallellt. Jag brukar sĂ€ga att 2013 var Ă„ret för indexfonder, och jag tror att Shareville startade 2014 pĂ„ Nordnet. Jag började bygga upp RikaTillsammans-portföljen, som sedan blev embryot till vĂ„r investeringsstrategi. UngefĂ€r 2015 lanserades nybörjarportföljen, en klassisk 60-40-portfölj, och senare kom den globala barnportföljen nĂ€r vi skrev boken ”Gör ditt barn rikt” omkring 2016. Jag kan se historiken av vĂ„ra passiva indexportföljer frĂ„n 2013 och framĂ„t, och vi har varit med sedan början av LĂ€nsförsĂ€kringar Global 2016, Ă€ven om mycket annat ocksĂ„ pĂ„gick samtidigt.

Caroline: Det har gÄtt tio Är, och om jag tÀnker tillbaka pÄ din resa frÄn Balansekonomi till din blogg, sÄ ser jag en tydlig röd trÄd. Du verkar verkligen Àlska att hjÀlpa andra mÀnniskor, stÀmmer det?

Jan: Jag tror att det handlar mycket om min personlighet. Jag Ă€r en typisk ”blĂ„” person, Ă€ven om mĂ„nga tror att jag Ă€r ”röd.”

Caroline: Vad menar du med en ”blĂ„” person?

Jan: Jag Àr en hjÀlpare av naturen. Jag gillar att stödja och hjÀlpa mÀnniskor. Jag Àr inte den som sjÀlv vill stÄ i rampljuset eller pÄ barrikaderna, utan jag trivs med att stödja och hjÀlpa andra som gör det.

Caroline: SÄ du föredrar att vara nummer tvÄ, sÄ att sÀga?

Jan: Ja, jag trivs bra som nummer tvÄ. Problemet Àr att jag ibland hamnar som nummer ett och Àven om jag klarar av det, sÄ Àr det inte riktigt det jag brinner för. Jag letar alltid efter möjligheter att stötta andra och hjÀlpa dem att nÄ sina mÄl.

Caroline: Som din fru sÀger jag att du Àr briljant och ibland hamnar som nummer ett pÄ grund av ditt kunnande och noggrannhet.

Jan: Ja, jag kan göra det, men jag tycker egentligen inte att det Àr sÀrskilt roligt. Jag har en preferens för att göra andra saker. Det Àr dÀrför vi fokuserar pÄ att skapa innehÄll och svara pÄ frÄgor istÀllet för att aktivt förvalta portföljer. Jag förlorar inget pÄ att vara passiv, och det underlÀttar Àven för oss att hjÀlpa andra och vara ekonomiska pÄverkare.

Att hjÀlpa andra med sin ekonomi

Caroline: Om du skulle utveckla RikaTillsammans ytterligare, i vilken riktning skulle du vilja gÄ? Har du funderat pÄ det?

Jan: Jag har funderat pÄ det, men jag har svÄrt för att engagera mig i att förvalta andras pengar. Jag har provat det tidigare, men det har gett mig mycket stress och ansvar som jag inte riktigt trivs med. SÄ det Àr inte nÄgot jag vill satsa pÄ.

DĂ€remot har jag tĂ€nkt pĂ„ att utforska Ă€mnen som ”En kram till eftervĂ€rlden,” det vill sĂ€ga vad som hĂ€nder nĂ€r man gĂ„r bort. Jag tror inte att jag förvĂ€ntar mig att vĂ„ra barn ska ta över RikaTillsammans, sĂ„ om jag gĂ„r bort, kan det vara att podcasten ocksĂ„ tar slut. Men jag skulle tycka det vore synd om forumet eller andra delar av vĂ„rt arbete försvann helt och hĂ„llet.

Jag Ă€r mer intresserad av att utveckla RikaTillsammans Ă„t ett hĂ„ll dĂ€r jag kan minska min egen pĂ„verkan och lĂ„ta communityn, speciellt forumet, ta mer plats. Jag blev inspirerad nĂ€r jag besökte Boglehead-konferensen i USA. Boglehead-communityn, som bygger pĂ„ Jack Bogle’s filosofi, har verkligen tagit eget initiativ och det Ă€r nĂ„got som jag finner vĂ€ldigt inspirerande.

Jag vill tona ner min egen röst och lÄta RikaTillsammans vara en plattform dÀr mÄnga kan delta och bidra. Forumet har redan visat sig vara en fantastisk plats för detta. Det Àr dÀr det hÀnder nu nÀr vi spelar in avsnitt.

Jag tror ocksÄ att det finns utrymme för mer praktisk och konkret hjÀlp. Vi har en finansiell rÄdgivare som jag försöker fÄ att erbjuda tjÀnster dÀr man betalar per timme eller per uppdrag istÀllet för att basera rÄdgivningen pÄ kapitalförvaltning. Det handlar inte bara om investeringar, det handlar om att hjÀlpa mÀnniskor att förstÄ sitt ekonomiska liv och fatta informerade beslut.

Det Àr mÄnga frÄgor som sÀllan diskuteras, som vad som egentligen utgör ett rikt liv, hur mycket pengar man behöver, och hur man prioriterar sina ekonomiska mÄl. Jag har erbjudit personlig coaching tidigare, men jag tycker att det Àr ineffektivt med tanke pÄ den tid det tar.

Jag jobbar ofta med par, sĂ€rskilt de som har sĂ„lt sina företag eller fĂ„tt en stor summa pengar och nu behöver navigera den ekonomiska förĂ€ndringen. Det kallas ibland för ”positiv ekonomisk kris,” och jag förstĂ„r verkligen hur det kan vara utmanande. Men nĂ€r det kommer till coaching, mĂ„ste jag övervĂ€ga om jag vill Ă€gna tre timmar Ă„t det eller om jag kan skapa innehĂ„ll som nĂ„r och hjĂ€lper mĂ„nga fler mĂ€nniskor.

Caroline: Coaching ger dig insikter i mÀnniskors liv och ekonomi, vilket Àr vÀrdefullt för dig.

Jan: Ja, precis. Det Àr dÀrför jag gör coaching och Àlskar att vara aktiv pÄ forumet. Det ger mig möjlighet att lyssna pÄ vad mÀnniskor tÀnker och upplever. Det Àr fascinerande att se hur konversationerna och oron pÄ forumet kan förÀndras över tid.

Caroline: Forumet Àr en viktig plats dÀr sÄdana samtal kan Àga rum.

Jan: Absolut, och jag Àr öppen för att skratta Ät mig sjÀlv och dela mina egna misstag. Ibland kÀnns det som att jag alltid hamnar pÄ fel sida av saker, som nÀr vi bytte till elbil precis nÀr det inte lÀngre var lönsamt eller nÀr vi bytte vÄr vÀrmepump precis nÀr elpriserna sjönk. Men jag tÀnker att det Àr en del av livet och vi fÄr bara göra det bÀsta av det.

Caroline: En helt annan frÄga som kom upp pÄ forumet, och som jag sjÀlv har funderat pÄ Àr:

Hur skulle ditt liv se ut om du hade en miljard kronor, Jan? Hur tror du att det skulle pÄverka dig?

Jan: Jag vet faktiskt inte. Mitt spontana svar Àr att jag inte vet. Det Àr en klassisk tanke att om jag bara hade mer pengar, dÄ skulle allt bli bÀttre. Men jag har lÀrt mig genom livet att det fungerar inte riktigt sÄ. NÀr jag var student tÀnkte jag att om jag bara hade 25 000 kronor pÄ kontot, dÄ skulle allt vara bra. Sedan nÀr jag nÄdde 50 000 tÀnkte jag att nu kommer jag att vara sÀker. Men sedan kom jag över en bok av Bodil SchÀfer som sa att alla borde ha en buffert pÄ 50 000, och dÄ tÀnkte jag att det Àr det jag behöver. Det fortsatte med 100 000 och sedan 500 000.

Om du hade frÄgat mig nÀr jag hade 10 000 kronor om jag skulle oroa mig om pengar om jag hade 500 000, sÄ hade jag nog sagt att jag aldrig skulle behöva oroa mig igen. Men det var inte sant. Pengar Àr en komplex sak, och jag tror att om jag hade haft 1 miljard, sÄ skulle det inte ha löst alla mina bekymmer. Det skulle bara ha förstÀrkt mina beteenden och rÀdslor.

Vem följer du?

Caroline: Jag förstÄr vad du menar. Pengar Àr inte alltid lösningen pÄ livets problem.

Jan: Exakt, och jag tror att mÄnga svar pÄ den frÄgan Àr inte helt Àrliga.

Caroline: Jag har nÄgra sista frÄgor innan vi avslutar.

NÀr du behöver koppla av och ta en paus, vilka webbplatser brukar du besöka för att fÄ lite energi och uppleva verkligheten?

Jan: Jag skiljer pĂ„ jobb och personliga intressen. NĂ€r det gĂ€ller jobb sĂ„ lĂ€ser jag A Wealth of Common Sense, Ben Carlson’s blogg, dagligen. Jag följer ocksĂ„ Cornucopia och Lars WilderĂ€ng varje dag.

Caroline: A Wealth of Common Sense handlar om ekonomi, och Cornucopia skriver om olika Àmnen, inklusive Ukraina-konflikten.

Jan: Ja, Cornucopia brukade skriva om ekonomi, men nu handlar det mycket om Ukraina-konflikten. Jag har följt bloggen nÀstan dagligen sedan 2008.

Caroline: Det Àr intressant att du Àr sÄ engagerad i det. Och jag mÀrkte nÀr jag var inne pÄ forumet att mÄnga andra ocksÄ följer de sajterna.

Jan: Ja, det Àr som jag. Det spelar ingen roll om det Àr helg eller vardag, jag Àr engagerad och intresserad av Àmnen som dessa. Det Àr nÄgot jag delar med Lars WilderÀng och andra som Àr likasinnade. Jag blir faktiskt lite starstruck nÀr jag trÀffar personer som honom, och jag vÄgar knappt kontakta honom. Det Àr en rolig kÀnsla. SÄ ja, A Wealth of Common Sense, Cornucopia / Lars WilderÀng, Nick Magiulli, Barry Ritzholt, Jonathan Clements, WhiteCoatInvestor, Àr nÄgra av de webbplatser jag följer.

Caroline: Vad fÄr du ut av att besöka ekonomiska webbplatser?

Jan: Jag anvÀnder dem lite som en riktmÀrke. Jag kollar pÄ statistik och sÄdant. Det Àr den ekonomiska sidan av ekonomin, och de ligger ganska nÀra min filosofi. Sedan tar jag en paus frÄn det och tittar pÄ chips-sajterna.

Caroline: Ja, vad Ă€r ”chips-sajterna”?

Jan: Det Àr t.ex. Daily Kos.

Caroline: Jag kÀnner inte till det. Vad Àr det?

Jan: Daily Kos kan beskrivas som en vÀnsterliberal amerikansk webbplats eller en nyhetsplattform för demokrater i USA.

Caroline: AnvÀnder du den för att hÄlla koll pÄ politiken?

Jan: Den fokuserar enbart pÄ amerikansk politik. Jag föredrar att följa amerikansk politik eftersom jag inte orkar följa den svenska politiken. Jag har en Äsikt om den och den pÄverkar mig, men det blir övervÀldigande. Amerikansk politik Àr pÄ lagom avstÄnd för mig att följa och koppla av.

Caroline: Det lÄter som om det ger dig nÄgon form av underhÄllning och insikt.

Jan: Ja, och jag lĂ€ser ibland HuffPost ocksĂ„, eftersom det Ă€r en amerikansk vĂ€nsterinriktad webbplats. De har en bra blandning av innehĂ„ll. Jag Ă€lskar deras ”Best parenting tweets” som de publicerar varje vecka.

Vad Àr du mest nöjd med?

Caroline: Det lÄter roligt och avslappnande.

Jan: Ja, det Àr roliga saker, som nÀr par delar sina vardagsproblem. Som nÀr nÄgon sÀger,

”Jag Ă€r arg pĂ„ min man. Sedan spillde jag lite vatten nĂ€ra diskmaskinen, och nu har han Ă€gnat tvĂ„ timmar Ă„t att felsöka och försöka fixa den.”

Det Àr lÀttsamt och underhÄllande att lÀsa innan man gÄr och lÀgger sig.

Caroline: Det Àr en del av avkopplingen i livet.

Jan: Ja, ibland tÀnker jag att jag borde titta pÄ ekonomiprogram pÄ TV som t.ex. EkonomibyrÄn, men jag kÀnner att det blir för mycket arbete.

Caroline: Det Àr förstÄeligt att du behöver en balans mellan arbete och avkoppling.

Vad Àr du mest nöjd med i ditt liv?

Jan: Vilken bra frÄga! Jag skulle inte sÀga att jag Àr mest nöjd, men jag strÀvar efter att uppleva sÄ hÀr: Jag jobbar mycket, men jag prioriterar ÀndÄ mina barn. Ibland kÀnner jag kanske dÄligt samvete för att du hamnar efter barnen och jobbet.

Caroline: Det Àr inte nÄgot jag oroar mig för.

Jan: Men jag försöker att verkligen leva livet fullt ut.

Caroline: Vad innebÀr det för dig?

Jan: Jag har tid, trots att jag arbetar mycket. Jag upplever inte att jag offrar tid med barnen. Jag Àr stolt över att jag inte backar nÀr jag tar pÄ mig nÄgot. Till exempel har vi slÀppt 331 avsnitt av vÄr podcast i rad under sex Är, Àven pÄ nyÄrsafton och julafton, förutom tvÄ gÄnger, ena gÄngen var nÀr vi hade Covid.

Caroline: Vi var bÄda sjuka i tio dagar.

Jan: Ja, men vi har ÀndÄ hÄllit fast vid det. Jag gillar att fortsÀtta göra samma sak om och om igen. Det Äterspeglas Àven i vÄrt sparande. Vi har köpt LÀnsförsÀkringar-fonden varje mÄnad sedan 2016 och investerat i Lysa varje mÄnad sedan de startade 2019. Jag gillar att jag kan hantera den uppskjutna belöningen. Det Àr nÄgot jag Àr stolt över hos mig sjÀlv.

Jag backar inte heller inför svÄra frÄgor, som nÀr jag frÄgade vÄr tolvÄring vad hon tycker om mig som förÀlder, eller om vi har tillrÀckligt med tid för henne. Det var skrÀmmande att frÄga.

Försöker lÀgga mycket tid pÄ barnen

Caroline: Men du fick ett Àrligt svar, tror jag Ätminstone, Àven om det inte var helt positivt.

Jan: Ja, och det Àr nÄgot jag Àr ganska stolt över. Jag kÀnner mig otroligt tacksam för förtroendet vi har frÄn vÄra lyssnare och forummedlemmar. Det Àr fantastiskt och skrÀmmande pÄ samma gÄng.

Caroline: Det ger en ödmjukhet.

Jan: Ja, vÀldigt mycket. Jag Àr vÀldigt mÄn om att hÄlla hög kvalitet och hedra den tid och uppmÀrksamhet folk ger oss. Vad Àr jag om jag inte gör mitt bÀsta eller slarvar med det? Det kan vara utmanande för mig pÄ mÄnga sÀtt, men det Àr min utmaning i livet. Vad tycker du? Finns det nÄgot annat jag borde betona?

Caroline: Jag tycker det Àr vackert att du lÀgger sÄ mycket tid pÄ vÄra barn. Om du inte hade gjort det, om du inte hade stöttat mig nÀr jag behöver det, sÄ hade det varit problematiskt.

Jan: Du Àr ofta den som hamnar i tredje hand nÀr allt fungerar smidigt. Men om nÄgot gÄr fel, blir du prioritet nummer ett. Vi har haft vÄra utmaningar med den dynamiken ibland. Vi Àr ocksÄ olika nÀr det gÀller emotionellt stöd. Jag löser problemet först och erbjuder sedan emotionellt stöd, medan du ofta vill ha emotionellt stöd först innan vi löser problemet.

Caroline: Ja, det Àr sÄ jag fungerar. Det kÀnns mer logiskt nÀr man inte Àr stressad över ett akut problem. DÄ kan man titta pÄ problemet ur alla vinklar nÀr man Àr lugn och samlad. NÀr man Àr stressad kan man inte se alla lösningar, vilket kan leda till dÄliga beslut. Men du gör ett bra jobb hemma.

Jan: Ja, vi Àr olika, och det Àr det som Àr vackert. Det handlar om att komplettera varandra och hitta balans. Ibland har vi brÄkat och du har frÄgat varför jag Àr med dig, eftersom du inte tjÀnar mycket pengar eller Àr högpresterande pÄ samma sÀtt.

Caroline: Jag har funderat pÄ vad du fÄr ut av mig, med vÄra olika personligheter. Men jag tycker om dig, och det hade varit ett nederlag om du sagt att jag har rÀtt.

Jan: Jag tror att balansen Àr viktig. Jag sÄg en intervju med en miljardÀr som sa att hans mÄl i livet Àr att hans barn ska vilja umgÄs med honom nÀr de Àr Àldre, inte bara för hans pengar. Han hade vÀnner med mycket pengar vars barn inte ville umgÄs med dem, och det kÀndes som misÀr.

Caroline: Tack sÄ mycket, Jan, för att du har delat med dig och svarat pÄ mina frÄgor. Det var modigt av dig.

Försöker inte skilja pÄ fritid och arbetstid

Jan: Finns det nÄgon frÄga du inte har stÀllt?

Caroline: Jag har en frÄga hÀr. VÀnta lite nu.

Jan: Jag kan berĂ€tta om inspelningen vi gjorde nyligen dĂ€r vi stĂ€ngde av nĂ€r vi var oense om min inblandning i din tjĂ€nstepension dĂ€r jag bytte ut din globala indexfond mot en global rĂ€ntefond. đŸ€Ł

Caroline: Ja, men ska vi inte dela med oss av den?

Jan: Nej, jag tror inte det.

Caroline: Jag har inte sÄ mycket mer att sÀga egentligen. Jag ville bara visa hur en vanlig arbetsdag pÄ RikaTillsammans ser ut. Det kanske inte Àr sÄ spÀnnande, men Jan, du jobbar verkligen mycket.

Jan: Ja, jag jobbar sju dagar i veckan, mellan Ă„tta och tolv timmar om dagen.

Caroline: Jag sa det inte för att skryta eller nÄgot.

Jan: SÄ hÀr, för mig Àr det naturligt. Jag tycker att det Àr roligt. Ibland tÀnker jag att jag inte skiljer sÄ mycket pÄ fritid och arbetstid, inte heller pÄ veckodagar eller helger.

Caroline: Du jobbar pÄ dagen, tar en paus för att Àta och köra barnen till olika aktiviteter, vilar eller gÄr till gymmet, och sedan jobbar du igen pÄ kvÀllen.

Jan: Ja, frÄn ungefÀr 20:30/21:00 till 02:00 eller 3:00. Jag tittar Àven pÄ dokumentÀrer samtidigt som jag jobbar ibland. Jag behöver hÄlla min hjÀrna sysselsatt. Den vill ha aktivitet. Jag tror att jag har sett nÀstan alla Aktuellt-sÀndningar sedan ett par Är tillbaka.

Caroline: Jag har inga fler frÄgor just nu.

Jan: Vi kanske kan göra en uppföljning i framtiden. Tack till alla som lyssnar, tittar och följer oss. Vi Àr tacksamma att fÄ vara en liten del av er ekonomiska resa. Vi ses nÀsta vecka med nya avsnitt och intressanta Àmnen. Tack!

FrÄga, fÄ svar, hjÀlpa andra, diskutera och trÀffa likasinnade i vÄrt forum. Besök