Tips och konkreta tankar kring att tjäna mer pengar
Många lär sig spara pengar, få lär sig tjäna pengar.
I samtal och tips om att få en bättre ekonomi pratar man ofta om att spara, dra ner och minska utgifter. Problemet är att du kan max dra ner 100 procent av dina utgifter och det är högst teoretiskt. Däremot finns det ingen begränsning i hur mycket pengar man kan tjäna. Det är dock något som vi väldigt sällan pratar om.
Det här är ett av de avsnitt som jag har varit rädd att spela in och publicera. Särskilt eftersom just att tjäna pengar är så kontroversiellt. Det är dessutom många som ger avsnitt ”så tjänar du pengar” dåligt rykte, den här typen av ”X sätt att tjäna pengar” brukar vara ovärdiga och direkt dåliga.
Efter mycket om och men har jag tagit mod till mig och hoppas på att du som tittar kommer att uppskatta det. Vi har tagit hjälp av vår kollega Caspian som har tagit fram lite påhittade personer / scenarion att diskutera, t.ex. en student, en person som har skiljt sig, någon som har en hobby och så vidare. Han känner oss väl och kan många gånger peka på de saker som jag själv inte ser.
När man tycker att något är kul och har gjort det i många år, så blir man ofta hemmablind. Det kan i sin tur leda till min rädsla att dyka upp som ”von oben” eller utan förankring i verkligheten då det lätt blir: ”det är ju bara att …. ”. Men det är ju inte så bara att, för då hade ju alla gjort det. Det här avsnittet ligger mig nära om hjärtat så jag ber om överseende i förväg. 🙂
Samtidigt vill jag också be om det vanliga överseendet med att det här avsnittet är väldigt subjektivt. Det som vi pratar om är inte rätt eller fel, bra eller dåligt, sant eller falskt eller ens objektivt. Mycket av det här ligger nära mig som person och det är helt okej att inte hålla med. Snarare är det konstigt om du höll med om allt. Det är inte heller en uppmaning att man måste agera på allt, utan min önskan är att det ska ses som en inspiration eller ett tankespjärn.
Rent konkret berör vi många olika punkter:
- Mycket fokus på att höja lönen och sätt att göra det
- Förslag och tankar på hur man kan tjäna pengar på sådant man tycker är kul och ofta redan gör
- En hel del diskussioner om hur man kan ta betalt
- Att ha projekt rullande parallellt och hitta sin nisch
- Att fokusera på sin energinivå
- Att förhålla sig till misslyckande och ha tillit till processen
- Prissättning (både för privatpersoner och företag)
- Sälja skinnet innan björnen är skjuten
- Gör allvaret till lek och leken till allvar
Allt utgår från tesen att frågan ”Hur kan jag tjäna mer pengar?” egentligen är fel fråga att ställa sig. Att tricket är egentligen att ställa sig frågan: ”Hur kan jag skapa mer värde för andra?” Bakgrunden är att om jag hjälper andra att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag önskar.
Vi kändes oss inte klara efter det här avsnittet så vi fortsatte i en del två. Dock har vi valt att publicera dessa två avsnitt samtidigt. På Youtube hittar du del 2 här. I artikeln nedan har vi slagit ihop båda transkriberingarna. Om du har tips som du tycker att jag har missat eller har saker som du skulle önska att vi tog upp och diskuterade, kommentera gärna! Även om jag inte alltid hinner svara på alla kommentarer så läser jag dem.
Tack på förhand,
Jan och Caroline
PS. Om jag får lov att be om en tjänst. Det vore magiskt om du ville dela med dig i kommentarsfältet om du använder något av våra tips. Det spelar egentligen ingen roll om du lyckas eller inte lyckas. För då kan vi verkligen hjälpas åt att bli rika tillsammans och förfina tankarna. Tack på förhand. 🙏
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Nedan följer nästa del:
Transkribering av hela del 1
Jan: Idag har vi med oss Caspian Almerud som är en kollega till oss. Vi ska prata om hur man tjänar pengar.
Caspian är den som hjälper oss mycket i kulisserna och på bloggen, han har dessutom satt igång SkrattaTillsammans-tråden på forumet där han lägger ut bloopers från våra inspelningar.
Det är lite pinsamt att vi har gjort över 200 avsnitt men att vi inte har pratat om detta tidigare. Jag har haft ett motstånd mot det här avsnittet, jag har mycket åsikter och tankar om hur man kan tjäna mer pengar. Idag kommer vi alltså inte prata om investeringar utan om hur man tjänar pengar vid sidan av för att öka sin inkomst. Vi går vidare, hur har du tänkt Caspian?
Caspian: Ni pratar väldigt mycket om hur man kan tjäna mer pengar, ni säger att det ska vara utgångspunkten snarare än att spara in på sina utgifter.
Jan: Ja så är det ju! Det kommer ifrån vår kompis Philip när vi hade en diskussion om FIRE, Financial independent retirement early. Vi tycker att det är tråkigt att man ska spara säg 80% av sin inkomst, Philip påpekade att det finns gränser för hur mycket man kan spara dvs 100%, däremot finns det inga gränser för hur mycket pengar man kan tjäna.
Vi har andra kompisar som har lite av en annan syn på livet som vi har kopierat lite. Jag vill inte ta någon creed för att ha kommit på de här grejerna själv, det vi kommer prata om är mycket det vi har sett andra göra i vår omgivning. Många av de här sakerna är ganska provocerande upplever jag.
En av våra vänner sa en gång när vi var i Thailand ihop att hans mål var att komma hem från semestern rikare än innan dem kom dit. För mig var det sjukt provocerade, vi var ca 50 000 kr back efter semestern.
Caroline: Man blir ju lite nyfiken på hur han skulle bli rikare när han hade kommit hem. Det var ju hans företag som hade tjänat pengar åt honom under tiden, han behövde inte vara där.
Hur tjänar man extra pengar?
Caspian: Det finns ju många saker man kan prata om inom detta ämne. Det vi kommer prata om idag är hur du tjänar extra pengar, hur hittar du något att göra så att du tjänar pengar. Vi har ett par case, fiktiva men realistiska, personer som vi kan prata om.
Vårt första case är en person som har ett vanligt 9–17 jobb utan ett specifikt intresse eller någon hobby. Den här personen har inget den gör för att får en andra inkomst, men vill nu tjäna mer pengar.
Jan: Pengar är inte allt men pengar löser en hel del problem och skapar en hel del möjligheter. Att ha mer pengar är på sätt och vis motorn till att kunna spara. Problemet är att mycket av vad vi pratar om på bloggen angående sparandet och det långsiktiga förutsätter att du har en inkomst där du går plus.
Det blev lite diskussion i avsnittet med Henrik Tell härom veckan där han sa att det är svårt att bli riktigt förmögen här i Sverige på bara investeringar. Om du börjar när du är 25 så blir du riktigt förmögen när du är 80, det tar tid.
Försök att höja din lön
Jan: Man behöver titta på andra saker, det mest uppenbara för någon som jobbar på ett vanligt jobb är att be om löneförhöjning. Sluta inte att söka jobb bara för att du har fått ett nytt jobb. När du väl har ett jobb har du ingen nedsida när du söker ett nytt.
Du har redan ett jobb, du har din lön. Får du ett nytt jobberbjudande till högre lön, då har du en valmöjlighet. Du kan gå tillbaka till din egen arbetsgivare och berätta om erbjudandet om högre lön på en annan arbetsplats och se om de vill justera upp lönen. När jag har varit med om det som arbetsgivare har min första tanke varit att ”den här personen vill vi behålla” så vi höjde lönen.
Ett annat tips från Monica på forumet är att kolla upp vad kollegorna har i lön. Vi har upptäckt att det finns något som heter Ratsit katalogen där man kan se vad folk tjänar utan att dem får reda på att man har gjort en kreditupplysning eller något sådant.
Taxeringsuppgifterna är offentliga. Det var någon på forumet som skrev att han alltid köper Ratsitkatalogerna, jag tänkte direkt att det vill jag också göra. Det kan vara bra att byta jobb, du kan höja din lön uppemot 10% eller mer.
Caroline: Jag minns en gammal pojkvän som jag hade, hans syster bytte jobb ofta och det var något som inte var så fint i den familjen. Det var smart av henne men då sågs det ner på, det är inte säkert att man ser ner på sådant idag.
Jan: Du behöver driva din egen agenda, ingen kommer driva den åt dig. Många har en överdrivet stor lojalitet mot sin arbetsgivare. Man tänker att jag kommer vara här för alltid, dem värderar mig lika mycket som jag värderar dem. Det som är klurigt är att det handlar mer om mod och det emotionella än vad det handlar om färdigheten att byta jobb.
Måste man byta jobb för att få upp lönen?
Caspian: Man kanske inte vill byta jobb, man kanske trivs jättebra på jobbet och inte vill söka andra jobb. Vad gör man då?
Jan: För mig är lönen en ”big win”, målet att sträva efter är 46 000 kr brutto i månaden. Då maxar man pension, SGI, föräldrapenning etc. Har du en bra chef kan du ställa frågan vad som skulle krävas för att få höja din lön från 25000kr till 30000kr, om de då berättar vad du konkret behöver göra så vet du.
Ta ett år eller den tiden det krävs för att göra de grejerna, gå till chefen och vad du har gjort för att uppnå de konkreta sakerna chefen sa att du behövde göra. Gå inte in och kräv grejer utan fråga istället vad du kan skapa för värde åt andra.
Om du hjälper andra att få det de vill ha så kommer de hjälpa dig att få det du vill ha.
Ibland läser man i tidningen om tipset att göra sig själv så viktig att man inte är utbytbar eller att man ska bli oumbärlig. Vilket jäkla skitråd. Om du är oumbärlig på just det där ämnet då kan inte chefen ge dig nya arbetsuppgifter, du kan inte avancera i karriären.
Gör dig istället överflödig. En duktig chef och bra förtag kommer fatta att en person som kan göra sig själv överflödig är en fantastiskt viktig person för att de kan ersätta sig själva, de fattar arbetsuppgifterna tillräckligt bra för att antingen automatisera dem eller delegera dem.
Finns det någon som kan göra min uppgift snabbare, billigare eller bättre än mig så är det den personen som ska göra den, outsourca. Fokusera alltid på högt värdeskapande.
Man måste fråga sig själv varför
Jan: Den viktigaste frågan att ställa sig är varför? Varför gör jag detta? Jag avvarar någonting idag, tid, kompetens eller pengar för att jag vill ha mer i framtiden. Har man inte ett svar på det så kommer det inte hända någonting.
Om vi ska sammanfatta lite här: fortsätt söka jobb, du behöver inte byta jobb men det är ett bra alternativ. Fokusera på ett högt värdeskapande. 18,5 % av din bruttolön går till din pension, du hjälper dig själv både idag och i framtiden genom att ha en bra lön och som sagt sikta på 46000kr.
Lönen är det viktigaste, din ”big win”.
När man gör något som man tycker om, hur kan man tjäna pengar på det? Det funkar med allting. Jag har mycket motstånd på forumet gällande detta, det är en invändning jag inte riktigt förstår. Folk säger att om man tjänar pengar på sin hobby så kommer det inte vara kul längre.
Caroline: Det är väl en farhåga, man blir rädd att så fort det finns ett mål att man ska tjäna pengar så slappnar man inte av längre i sitt intresse eller hobby. Det är inte säkert att det är sant.
Jan: Jag tycker att det blir dubbelt så roligt att få göra det jag tycker är kul om jag tjänar pengar på det.
Caroline: När man väl tjänar pengar på sin hobby kan man utveckla det, man kan handla fler grejer till sin hobby Man kan göra det både större och bättre. Det finns ingen prestigeförlust att prova saker och sen komma fram till att det inte funkar. Gå på nästa.
Jan: Om du velar, testa! Gillar du inte det, gör något annat. Du sitter inte fast med rötterna som ett träd, du kan gå någon annanstans, göra något annat.
Tjäna pengar på dina intressen
Jan: När vi började med bloggen till exempel, var det aldrig någon tanke kring att vi skulle tjäna pengar. Jag tyckte att det var kul att skriva, de första åren tjänade vi inte en krona och nu kan vi leva på det.
Plötsligt kan man börja spara mer, det behöver inte vara enorma summor för att det ska göra skillnad med ränta-på-ränta effekten.
Extra pengar man tjänar behöver inte gå för att täcka mat eller fasta avgifter. Jag skulle verkligen rekommendera att testa, det kan ta ett tag innan man listar ut hur man ska göra. Ibland kommer du med bra idéer Caspian, och då kan jag säga ”skitbra idé men jag har ingen aning om vart den pusselbiten passar någonstans nu”. Jag sparar idén /pusselbiten för helt plötsligt passar den, jag skulle aldrig slänga iväg en bra idé.
För några år sedan jobbade jag på ett företag som heter balansekonomi och då hade vi detta som en uppgift i en kurs, att lära sig tjäna pengar på något som inte är ditt jobb. Först tyckte folk det va skitjobbigt men sen kom det fram så mycket kreativitet. Folk köpte stolar som de renoverade och sålde på blocket, någon gjorde rawfoodkakor som blev poppis på jobbet.
Caroline: Ja folk testade, det var inte alltid att det funkade men ibland gjorde det de. Man måste lära sig vissa saker.
Jan: Vi har en kompis som heter Martin, hans intresse är att dricka öl, hur tjänar man då pengar på att dricka öl? Jag tror att det tog honom ett halvår och sen så ringde han till mig och sa ”Nu har jag tjänat pengar på att dricka öl!”
Han var runt på massa ställen i Köpenhamn, mikrobryggerier osv och drack och provade öl, han insåg att han kunde hålla i ölprovning och tjäna pengar på det.
Caroline: Man ska ha respekt för att det kan ta tid. För honom tog det ett halvår, för andra kan det ta ännu längre tid.
Det gör inget om du misslyckas, försök igen!
Jan: Vi har ofta rösten inom oss som säger ”Inte ska väl du göra detta” eller ” Det kommer aldrig att gå”. Utmaningen ligger inte i hur, utmaningen ligger i varför. Här behöver man mer hjälp av en coach än en rådgivare. Titta på vad andra gör, ställ frågor, våga fråga andra människor.
Det är väldigt svårt att tänka en ny tanke själv men om man bollar sina idéer med sina kompisar eller i vårt forum är det enklare.
Caspian: Ja, eller så kan man kolla vad andra gör. Nu finns det ju sajter som Upwork eller Fiverr där man kan se vad andra jobbar med både som extrajobb och på heltid. Behöver du idéer kan det vara ett ställe att börja på.
Jan: Fiverr är spännande, där finns allt möjligt. Du kan beställa att någon ska sjunga en födelsedagssång utklädd till en nalle som gör kullerbyttor i en trädgård.
Caroline: Oj, jag trodde att Fiverr var ganska seriöst?
Jan: Nja, där finns hela spannet. Fiverr är lite mindre seriöst än till exempel Upwork. Det många missar är att lönen i Sverige är ganska hög jämfört med andra länder. Den globala medeltimpengen har jag för mig ligger någonstans runt 5-10 USD. Lönen på Fiverr ligger lägre, folk kan göra arbetsuppgifter för dig för en liten peng.
Vi vill ofta ha svar på hur vi ska tjäna pengar på någonting direkt, våga istället gå med frågan.
Det är okej att det tar 6 månader för att komma på idéer. Då har man frågan med sig istället för att ge upp efter 2 minuter för att man inte kommer på något. Så upplever jag att många gör.
Caspian: Prova grejer för att hitta det du tycker om också!
Jan: Det räcker att du lyckas en gång, det gör inget att du misslyckas alla andra gånger. I framgångsrika företag så ser man bara projekten som lyckades. Jag har massor med nedlagda projekt som inte funkade.
Ha flera projekt rullande parallellt
Jan: Min mentor Claes-Erik som jag hade för 20 år sedan sa att ofta tror vi att vi tänker sekventiellt. Jag la ut en fråga på Twitter som löd ”Om inte pengar vore ett bekymmer, vad skulle du gjort då?” Då var det ganska många som sa starta eget.
Jag tänkte gud vad ledsamt, du kan ju starta företaget nu. Men vi tänker ofta att först ska jag göra det här sedan det andra. Jag är mycket mer för att göra saker parallellt. Claes-Erik sa att de kloka företagen gör såhär;
Ha ett storebror-projekt som du lägger 60% av alla resurser på, det är det som försörjer mig nu. Sen har du ett lillebror-projekt som du lägger 30% av dina resurser på, det är saker som kanske blir någonting om 1–2 år och sen har du ett lillasyster-projekt som du lägger 10% av dina resurser på, det kanske blir någonting om 5 år.
Hur kan man ha dessa projekt rullande parallellt? Ofta kommer invändningen om hur man ska ha tid. Det handlar väldigt sällan om tid utan det handlar om energi. Vi orkar inte. Då får man börja titta lite på det som vi pratade om i förra avsnittet. Vad lägger jag min energi på?
Energi är speciellt, man kan vantrivas på sitt jobb men om man vet att man bara ska göra det i ett år för att kunna finansiera mitt lillebrorsprojekt då kan man plötsligt hitta massor med energi. Plötsligt har man fått ett annat svar på frågan varför.
Caspian: Alla mina kompisar som jobbade röven av sig för att åka iväg till Bali, hade helt plötsligt mycket energi, i gymnasiet hade de inte ens haft ett extrajobb. Man kunde jobba 60 timmar i veckan utan problem för att det fanns ett starkt varför. Jag tror många kan känna igen att man har den extra växeln.
Jan: Vår uppgift som människor är att managera vår energi. Du och jag, Carro, har haft mycket diskussioner om det på sistone, vi lägger ofta mycket energi på barnen, till slut finns det ingen energi över till en själv. På flyget säger de ta på dig andningsmasken på sig själv först och hjälp sedan andra.
Vad finns det för mening i att du är helt utpumpad för att du har gett till alla andra innan du har gett till dig själv? Det har vi tyckt är jättesvårt.
Caroline: Ja det är svårt för mig iallafall att prioritera mig själv. Energi behövs för att man ska kunna jobba på sina projekt.
Managera din energi
Jan: Man säger att det är viktigt att gå och träna, om jag går och tränar så kommer jag få mer energi. När jag är stressad då slutar jag umgås med familjen, jag slutar träna, jag slutar gå mina promenader, jag äter dåligt.
Då hamnar jag i en negativ spiral. Istället för att tänka ”nu är jag nere, vad kan jag göra för att få energi?” gör jag saker som inte tar energi av mig, men som inte heller ger energi.
Vi tänker inte alltid på att energi är en resurs att investera precis som pengar. Det finns undersökningar från USA att den genomsnittliga personer spenderar 4 timmar framför en skärm, det blir många timmar, lågt räknat 1000 timmar. Det är ju en halvtidstjänst!
Caroline: Du måste också tänka på varför folk tittar på sin skärm eller tv. Jag vill bara säga såhär, att man måste bli medveten om hur mycket avslappning man får av det och hur mycket man inte får. Man kanske bara behöver 20% av den tiden. För de som vill titta på Netflix, inklusive mig själv, så handlar det ofta om avslappning.
Jan: Jag kan ibland hamna framför Netflix när jag är trött, då blir Netflix ett ställe där jag inte förlorar energi. Jag får ingen energi men jag förlorar åtminstone inte mer energi. Det är en aktivitet som inte tar någon energi ifrån dig och därmed ger du kroppen möjlighet att regenerera energi.
Medan om du istället gjorde något som aktivt gav dig energi så tror jag att du hade fått en bättre utväxling på den timmen. Prata med en kompis, gå och träna, gå en promenad eller någonting som ger dig mer.
Caroline: Jag håller med, då får man hitta andra skäl till att titta på Netflix helt enkelt. Jag vill kolla på Netflix, det är avslappning för mig men så kommer du och säger att jag hade fått mer energi om jag hade gått ut och sprungit. Då får jag hitta ett annat skäl att få titta på Netflix.
Jan: Jag har inget emot att man tittar på Netflix, det viktiga är att man tar ett medvetet val i allt, inte bara Netflix såklart. Det blir som en ”go to” som man inte tänker på, det bara blev så.
Målet är att ha roligt och spara pengar
Jan: Jag tycker att alla borde prova på att ha ett företag. Det finns ingenting som är så lönsamt i Sverige. Det handlar inte om att bygga nästa Spotify eller något sådant utan om att ha en hobby som du tjänar pengar på.
Målet är att ha roligt och tjäna pengar, det är ingen motsägelse mellan dem. De som jag upplever har lyckats med sina företag är folk som gör något de tycker är kul. En katastrofal idé är att tänka på vad som är lönsamt och utgå ifrån det.
Caspian: Jag är helt med på det du säger, välj det som ger dig energi. Jag tror samtidigt att det är ett stort steg för många att starta ett eget företag. Det handlar ofta om känslomässiga grejer, det är stort att starta företag. Jag tror också att du, Jan, över lång tid har tränat dig på att se vad som ger dig energi, det har inte alla gjort. Jag tror att man måste börja där i så fall.
Fundera också över vad du redan gör fast du inte tjänar pengar på det.
Jag älskar att gå ut och gå promenader, jag får inte betalt för det än, det är inget jag just nu är intresserad av att tjäna pengar på, men jag vet att jag skulle kunna.
Det är en av de sakerna jag hade börjat med om jag hade frågat mig själv hur jag ska tjäna mer pengar på något som inte är mitt jobb. För många så blir det tröskeln, vad ger mig energi? Det är jättelätt att säga att man får energi av att träna men hur mycket energi har du fått av att träna de senaste veckorna, Jan?
Jan: Jag har ju mest sovit.
Caspian: Den ekvationen är inte helt enkel.
Det är inte bara att göra det så får man energi alltid. Det är som du har sagt de senaste tre månaderna, att du fortfarande går och väntar på den där dagen när du ska få mer energi av att träna.
Caroline: Jag kan berätta vad det är som har fallerat. Jan, när man tränar då blir man fysiskt trött av det, sen sover man jättebra men om man då inte går upp samma tid och går och lägger sig samma tid så fattar inte kroppen när den ska vara pigg eller trött. Då blir man aldrig pigg av träningen istället blir man bara trött. Träningen har hjälpt dig att normalisera din dygnsrytm.
Jan: Jag är jättenöjd nu när jag inte tränar lika mycket och kan vara uppe till två på natten igen.
Jan: Som du sa att du hade kunnat tjäna pengar på promenader men det kanske inte är tillräckligt viktigt med de pengarna. Redan första frågan varför ska jag tjäna mer pengar inte är besvarad. Om man har det tillräckligt bra då har man inte det där drivet att göra något.
Hitta din nisch
Caroline: Om man är en väldigt introvert människa, då kanske man tjänar pengar på ett annat sätt än Martin som tar med sig sina vänner till Köpenhamn på ölprovning. Man måste hitta sitt sätt, det går inte att kopiera från vem som helst.
Jan: Du måste kopiera något som funkar för dig, det är därför det är så komplext att prata om. När vi pratar indexfond eller fondrobot så kan alla göra det oavsett om man är introvert eller extrovert, intresserad eller inte.
Det vi pratar om idag är unikt, det receptet som har funkat för mig kommer inte funka för någon annan. Där behöver man hitta sin nisch.
Caroline: Jag håller med Caspian om att man måste ha lite självkännedom, man måste skaffa sig det om man inte har det. Det tar lite tid, man måste vara beredd på att lära känna sig själv om man inte redan gör det.
Jan: Ha ditt jobb, gör någonting en timme om kvällen för att det ger dig energi och som du kan börja tjäna pengar på, kanske 1000kr extra i månaden. Sen kan du använda dem 1000kr för att lägga in i din fondrobot. I min värld är inte ett företag ett så stort steg, du behöver bara fylla i en blankett från verksamt.se
Caroline: Nu är du lite arrogant, det handlar inte om att fylla i en blankett, det kan vem som helst göra. Man måste ta sig dit mentalt. Jag förstår att du vill avdramatisera det men du får inte vara arrogant. Det är bara en blankett så det är inte svårt att göra det, men man måste ta sig dit mentalt.
Caspian: Det är skiftet från svårt till ovant som du ofta pratar om. Det är inte speciellt svårt att starta företag, vilken person som helst kan göra det. Däremot är det ovant och oroligt. Jag tänker att vi ska gå vidare.
Samarbeta med någon annan
Caspian: Nästa case är en student som tycker om att handarbeta exempelvis sticka, ibland säljer de någon mössa till en kompis. Personen är intresserad av sociala medier och har en plattform med en del följare. Frågan är hur det ska systematiseras. Hur lär man sig att sälja något man redan kan skapa?
Jan: Vad tycker du är roligt? Min hjärna går ju igång, allt ifrån att en fabrik i kina producerar produkten så att man själv bara följer mallarna. Ett annat spår är att vara superexklusiv, det finns bara en mössa av varje, att det är konst. Man kan lära upp andra att sticka genom webkurser. Skaffa en partner, sälj din produkt till någon designbyrå.
Det är viktigt att fråga sig vad man tycker är kul så att man inte ger sig ner på ett spår som man inte tycker är roligt. Man kanske tycker det är kul att sticka men inte att åka till Kina för att utvärdera fabriker som producera varor.
Samarbeta med någon annan. Vi har två kompisar som är superkreativa, dem kom till och med på en ny julkalender. De sålde in det till SVT som sedan ville köra på den idén, SVT ville att de skulle starta ett aktiebolag för att kunna sluta avtal. Det tyckte våra vänner var för jobbigt så det blev ingen julkalender.
De har så många sådana idéer som är skitbra. Sedan har vi vänner som är entreprenörer som inte har så många kreativa idéer, hade de bara fått en riktigt bra idé så hade de sprungit och gjort den fantastisk. De träffas aldrig för de är inte i samma sammanhang.
Ibland är folk rädda att man ska ta deras idé, så de pratar inte om dem. De verkar tro att de bara kommer få en bra idé i livet, då måste de vakta den. Jag tror att det är bakvänt tänkt, för att en idé ska kunna växa och bli riktigt bra så måste man iterera.
Låt säga att jag behöver hjälp med sociala medier av Caspian, jag vill ha dina kreativa idéer, då kanske du svarar att du vill ha 50% av det här projektet.
Många tycker att det är galet att ge bort så stora andelar. Då brukar jag säga att det är bättre att äga 1% av Shell än 100% av en enskild bensinmack. Vi är ofta så rädda att dela med oss och göra saker tillsammans med andra.
Gör istället en överenskommelse, prova, man behöver inte gifta sig det första man gör. Så har jag gjort i flera projekt med andra där man bidrar med olika kompetenser till projektet.
Framgång är ett resultat av ett antal misslyckanden
Jan: Man blir tvungen att lära sig mycket om man startar ett företag, att driva eget är väldigt utmanande för du får väldigt mycket feedback som man annars inte får. Om en idé inte får in pengar så är idén inte tillräckligt bra.
Man ska inte tänka att man är dålig så att man lägger ner, ändra perspektiv, var nyfiken. Vad är det jag inte har listat ut?
Caroline: Vi är ju lite rädda för ett misslyckande, att se det som ett misslyckande är inte så farligt egentligen.
Jan: Framgång är ett resultat av ett antal misslyckanden. Så länge du inte har ett upp så har du inte misslyckats. Du har bara gjort på ett sätts om du inte borde göra. Caspian, du har en intressant tes av att alla företag är mediaföretag det är bara att alla inte har fattat det. Du driver ju den tesen med House of Caspian som du håller på och bygger. För mig va det mind-blowing, det är klart att det är så.
Caroline: Kan du förklara vad du menar med det, Caspian?
Caspian: Lite som reflexkampanjen: syns du inte så finns du inte. Du måste skapa media idag för att synas online. Det handlar om att göra det på ett sätt som funkar för dig. Du finns inte i den digitala världen om du som företag inte skapar media.
Det jag tänker kring caset med den här studenten är framförallt vad man ska ta i betalt och hur.
Jan: Det är jätteenkelt, man höjer priset tills dess att 20% tackar nej med motiveringen att det är för dyrt. En av de bästa grejerna som jag lärde mig som styrelseordförande när jag jobbade i styrelse. Där fanns en person som jobbade med att vända företag som gick dåligt.
Det första den personen hade på sin checklista var att höja priserna med 7%. 10% kan sticka i ögonen men 7% reagerar ingen på.
Alla som är emot den prishöjningen får lämna företaget. Ofta är den emotionella rädslan mot att höja priset en katastrof. Det är extremt lönsamt, ju billigare produkten är, desto högre prishöjning kan du göra. Det gynnar ”den sista raden” rena nettopengar, vinstpengarna.
Ett sjukt bra tips till det föregående caset, överväg att försöka värva VD:n till att höja priserna med 7%, det kommer bli en större marginal. Ett yrke där man kan tjäna stora pengar är inom försäljning, där blir det väldigt konkret och mätbart.
Att ta betalt, hur?
Jan: De duktiga säljarna tar betalat i vad det är värt för kunden och inte vad det kostar i produktion. En dålig VD, ett dåligt företag tar betalat för vad det kostar att producera och inte vad det är värt för kunden. Jag har gjort de här misstagen i 15 år. Senast förra året gjorde jag det, rent konkret.
Caspian: Hur börjar man ta betalt? Många tror jag har en tröskel redan där.
Jan: Jag skulle säga att ett första steg är att sluta ge bort din produkt till vänner och bekanta. De borde betala mer för att de är vänner och bekanta, de borde vilja att det går bra för dig, stödja dig. Vi brukar försöka betala mer när våra vänner säljer saker, för vi vet hur slitigt det kan vara.
Sluta ge bort rabatter om det inte finns en tanke med det. Att ge rabatt kostar på den så kallade sista raden, du ger bort vinst. Ta betalat ett pris som är jobbigt att säga då ligger du rätt emotionellt, sedan höjer du utifrån den nivån.
Den tröskeln är emotionell, man tänker att om man höjer priset så kommer alla lämna, börjar man ta betalt så kommer ingen vilja ha. Det värsta jag vet är att sitta i kundsupport på sin egen produkt, man får bara höra det som inte funkar.
Tillslut tänker man att nej jag ska nog inte göra detta mer. Det är extremt emotionellt jobbigt. Att sitta i kundsupport åt andra har inte alls samma emotionella påverkan. Ibland öppnar jag inte supporten för några av mina produkter på flera dagar dagar och så blir det bara värre för då har folk dessutom inte får svar.
Här rundar vi av för det här avsnittet, men vi spelar in ett till som släpps i anslutning till det här!
Transkribering del 2
Jan: Idag har vi sällskap av Caspian Almerud, kollega och vän till oss och initiativtagare till de här två avsnitten om hur man kan tjäna mer pengar. Vi ska fortsätta där vi slutade i förra avsnittet, då vi pratade om hur man tar betalt. Vi sa att du ligger rätt i pris när 20 % av dina försäljningar inte går igenom för att du är för dyr.
Caroline: Vi hade en nio-till-fem-arbetare som exempel, utan någon särskild hobby, som vill tjäna en del pengar vid sidan om sitt jobb. Och en student som handarbetar, till exempel stickar, och som undrar om man kan tjäna pengar på det.
Prissättning
Jan: Jag kom att tänka på en sak när det gäller försäljning och prissättning. Jag vet inte om det även funkar när det gäller löner, men det finns bara tre lägen när det gäller pris: du kan vara billigare än alla andra, ta lika mycket betalt eller vara dyrare än alla andra.
Problemet med att vara billigare än alla andra är att det alltid kommer en jävel som gör det ännu billigare, kör någon kampanj eller ger bort det. Så att driva en affär med inriktningen att vara billigast är väldigt svårt när någon alltid kan göra det billigare.
Åtminstone under en period. Så kan man ligga där alla andra ligger i pris, men då är det ju ingen skillnad på dig och alla andra – varför ska man välja just dig?
Caroline: Ja, du måste ha något annat som särskiljer dig.
Jan: Eller så är man dyrast. Jag brukar försöka placera saker i dyrast-facket, för då får du hjälp av att folk intuitivt tänker att ju dyrare du är desto bättre är du.
Caroline: Ja, det tror vi i alla fall, det stämmer ibland.
Jan: Fast i finansbranschen är det tvärtom, som vi pratat om i andra avnsitt.
Vad värderar kunden högst?
Fördelen med att ta bra betalt är att du kan ha högre servicegrad, bättre förpackning, skicka det snabbare, ha bättre kundsupport och så vidare.
De som säljer något tror ofta att kunderna främst värderar ett lågt pris, men undersökningar visar faktiskt att priset ofta kommer på femte eller sjätte plats på priolistan.
På första plats kommer att jag får den vara som jag har beställt. Och när jag har fått den vill jag ha hjälp om den inte funkar. Jag vill att den ska ha bra kvalitet, att den ska hålla och att den inte har förstört världen. Sedan kommer priset. Det behöver inte vara i just den här ordningen, men det finns andra faktorer som vi värderar högre än priset.
Caroline: Det är bra att hålla i åtanke.
Jan: Det här hade förresten varit spännande att testa när det gäller löner. Om man söker en tjänsteman eller programmerare till ett företag där alla som kommer vill ha 35 000 och någon sticker ut och vill ha 47 000, hade jag nog reagerat och tänkt ”Intressant, varför vill den här personen ha mer än andra?”.
Caroline: Den här studenten som handarbetar vill ha svar på vissa frågor: hur tar jag betalt och hur kan jag höja priset, om det är aktuellt?
Caspian: Det som du kom in på, Jan, handlar mer om exemplet med nio-till-fem-arbetaren. I grunden är det förstås en marknadsföringsfråga: Hur marknadsför du dig själv och dina tjänster?
Den emotionella prissättningen
Caspian: För den här studenten kan det vara svårt att ens ta 100 spänn i timmen, så den emotionella resan upp till 750 spänn är jättemycket längre än till 300 spänn.
Caroline: Nej, jag tror att när man väl har börjat resan så är det enkelt. När jag började ta ordentligt betalt för föreläsningar tänkte jag att jag bara skulle köra på och se om de var okej med 28 000. Och det var de!
När de accepterade mitt pris tänkte jag att det inte var tillräckligt dyrt. Man måste nog testa lite på olika nivåer.
Jan: Det som hjälpte mig var när jag och mina kompisar började tävla i hur mycket vi kunde ta betalt. När jag berättade hur mycket jag tagit för en föreläsning eller konsulttimme och att det hade funkat, tänkte jag alltid att jag skulle ha tagit mer. Det gäller att komma ihåg att det är ett spel. En lek.
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Caroline: Det är en lek för den som gör detta på daglig basis eller som är van. Vi skulle ha en känd föreläsare på en konferens på universitetet, och hon ville ha 120 000. Alla sa ”Hur tror hon att vi skulle kunna betala det?”
Hon återkom och sa att hon kunde sänka priset och frågade vad som var rimligt för oss. Då tyckte alla att det också var idiotiskt. Men man måste ju fråga vad det man säljer är värt för kunden. Det kommer alltid finnas åsikter som man måste skita i. Huvudsaken är att någon i slutänden vill köpa det du erbjuder.
Testa minst trettio gånger
Jan: När jag har velat köpa något dyrt som jag inte haft råd med, har jag köpt ett billigare alternativ. Men sedan har jag gått och tänkt på hur det kunde ha varit om jag köpt det dyra. Jag kommer nog alltid att sträva efter att köpa det dyra i framtiden. Så om man tackar nej kan man ändå ha motiverats och få råd att köpa det där i framtiden. Om det inte vore så, skulle ingen vilja köpa en Ferrari-bil.
När det gäller föreläsningar har jag en policy: jag tar betalt som jag bestämt eller så gör jag det gratis. Sänk aldrig priset! Sluta med rabatter, för det är det värsta man kan göra när man säljer.
Caroline: Tror ni att vi över lag är ovana vid att ta ordentligt betalt och att om vi väl försöker och får ett nej så är det så jobbigt att vi vill sänka priset?
Jan: Ja, alla har ju inte attityden att vilja testa och forska i var gränsen går. Om någon inte vill betala vad du vill ha så kan det finnas andra, man måste ha ett större underlag för att se var gränsen går. Kanske måste du testa trettio gånger innan du vet om priset är för högt, istället för att sänka direkt.
Man blir rädd när någon säger nej. Att tjäna pengar är emotionellt, särskilt i Sverige. Det är fult att prata om pengar och om värde, så vi pratar inte om hur duktig du är på jobbet utan den enda måttstocken är lönen eller positionen.
Det är idiotiskt enligt mig att säga att en ledare eller chef är bättre än andra och att rita en organisationskarta där ledaren står över de andra. Ledarskap är en arbetsuppgift och den är inte bättre än en kundserviceuppgift.
Bara annorlunda. Vi har hittat på att en chef är bättre än någon annan och ska ha mer betalt. Jag köper inte det resonemanget.
Caroline: Du tycker alltså inte att man automatiskt ska ha mer betalt bara för att man blivit chef.
Värdera din produkt eller tjänst
Jan: Nej. En vd är inte bättre eller mer värd än andra. En säljare eller en fantastisk kundserviceorganisation kan skapa lika mycket värde som en vd. Jag är emot att en vd kan ha 300 gånger högre lön än de andra.
Vi värderas utifrån lönen: har du högre lön anses du vara bättre än andra. Det viktiga borde vara att fråga sig vad tjänsten eller produkten ger för värde när det gäller tid och kompetens.
Caroline: När jag som yngre pratade med kommunister sa de att en städare och en hjärnkirurg egentligen har samma värde: varför ska den ena ha mer betalt än den andra? Om ingen städar och tar hand om soporna blir det outhärdligt för alla, medan hjärnkirurgen kanske opererar kanske tre personer per månad. Städarens arbete ger mer värde för fler personer.
Jan: Det blir mer problematiskt om man tänker på utbud och efterfrågan. Om det fanns lika många hjärnkirurger som städare vore det enkelt, men eftersom tröskeln är lägre för att komma in som städare än för att bli hjärnkirurg, blir det en högre förädling i det som hjärnkirurgen producerar. Det handlar om samhällsstruktur.
Om vi plockar ner det på individnivå, det som påverkar vårt vardagsliv, kan man se värdet i det man själv skapar. Och då kan man leka med att testa gränserna i en anställningsintervju eller löneförhandling.
I en tråd frågade jag vad som var en rimlig lön i en löneförhandling och där fick jag ta mycket skit. Men en person testade detta och fick upp lönen med 30 %.
Nackdelen med att föreslå ett högt pris är väldigt låg, men vinsten om du lyckas är väldigt hög. Har man en sådan chans bör man satsa. Det är de andra som ska försöka förhandla ner dig, inte du själv, vare sig det gäller lön eller stickade mössor. Det är de andra vuxna människornas ansvar att tacka ja eller nej.
Att gå från gratis till att ta betalt
I finansbranchen finns det hedgefonder som tar 2 % om året och 20 % av vinsten. Jag tycker det är förkastligt, men så köper jag inte heller sådana fonder. Andra kan tycka att det är bra och då har de en affär, men inte med mig.
Caspian: Alright. Nu går vi vidare. I nästa case har vi ett gäng kompisar som har producerat en app, på fritiden. De har gjort det helt och hållet baserat på intresse. Frågan är hur man går från gratis till att ta betalt från kunder?
Vill man sälja en produkt så börjar man inte med en gratisprodukt.
CA och Caroline: Men hur började du med RikaTillsammans? Hade du börjat med något nu så hade det alltså inte varit gratis?
Jan: Börja med att kolla på affärsmodellen. Många börjar med en app och vill sedan ta betalt för appen. Jag har inga planer på att börja ta betalt för RikaTillsammans, så den jämförelsen haltar. Vill du ha en betal-app så ta betalt redan från början.
Sälj skinnet innan björnen är skjuten
Jan: Flera erfarna personer har lärt mig att tänka: ”Sälj skinnet innan björnen är skjuten”. Sälj produkten eller idén innan du börjar utveckla den, för om ingen vill köpa den på idéstadiet kommer ingen heller att vilja köpa den i färdigt skick. Då slipper du göra hela utvecklingen för att sedan konstatera att ingen vill köpa den.
Caroline: Men om man kollar om folk gillar idén man har och de säger att de skulle köpa appen, kan man inte tänka att det är som att ha sålt den.
Jan: Du kanske kan få dem på en förbindelse. Det kan vara svårt med en app som riktar sig mot privatpersoner, men har du en idé om en tjänst kan du vända dig företag och berätta vad du kommer att erbjuda och när, och fråga om de vill köpa den.
I så fall får de skriva ett letter-of-intent. Kan de betala up front är det magiskt, för då behöver du inte finansiera externt kapital. Då kan du gå till banken och säga att du har kunder som kommer att betala för produkten om sex månader och att du vill låna två miljoner för att utveckla den.
Men många gör tvärtom: de går till en finansiär och säger att de vill utveckla något men saknar kapital. Finansiären säger då att de tar en jättestor risk och kräver 80 % av bolaget och då har man gett bort hela värdet i sin idé. Sälj skinnet innan björnen är skjuten.
Jag har skissat upp en app på papper och visat potentiella kunder hur den är tänkt: klickar du där kommer detta upp och trycker du där kommer det istället att se ut så här. Och frågat om de är villiga att betala för detta.
Sälj och tjäna pengar
Caroline: Tänk om jag inte vet exakt vilka som är mina kunder. Det kan ju vara vem som helst.
Jan: Är kunden vem som helst, så har du ingen kund. Om du har tio punkter som behöver prioriteras men du räknar alla som lika viktiga, så har du inte prioriterat.
Om syftet är att du vill utvecklas som programmerare och du vill ha roligt med mina vänner, så kör på det. Men om du vill göra det kommersiellt och tjäna pengar, mycket pengar, är tricket att sälja innan du producerar. Men i Sverige, nu generaliserar jag, men här har vi i stort sett alltid haft råvaror som järnmalm och skog och vi har producerat grejor, som mobiltelefoner och pappersmassa.
Men vi producerar och räknar med att produkten säljer sig själv, för det är ju fult att säga att man är säljare. Man ska vara key account manager eller något annat. Danskarna har däremot aldrig haft någon råvara, så de blev duktiga på handel, transport och logistik.
Jag vet inte om det bara är en myt, men svenskarna sägs ha betalat 2/3 av Öresundsbron medan danskarna fick 2/3 av intäkterna. Det handlar om kultur: om man generaliserar vill svenskar gärna producera men inte sälja, medan de som är duktiga säljer innan de producerar: ”Nu har vi sålt något så nu får vi producera”.
Jag sålde in boken ”Gör ditt barn rikt” till Bonnier och fick ett bokkontrakt, och sedan skulle boken skrivas. För oss var det roligare att sälja och få kontrakt än att skriva boken. Vi fick ju kämpa med att faktiskt skriva boken, eftersom att vi hade sålt in den innan vi börjat skriva.
Numera när jag pratar med vänner på förlag så beskriver de att det funkar lite annorlunda. På förlaget ligger det oöppnade paket med inskickade manus som betraktas, och det är inte ens de som redan ligger i papperskorgen. Så jag tror jättemycket på det här med att sälja skinnet innan björnen är skjuten.
Var nyfiken, testa och lek
Caroline: Du är väldigt driven och alla kanske inte känner igen sig i detta. Skulle du säga att det är en träningsfråga?
Jan: Det är klart, jag har tränat i tjugofem år.
Caspian: Ja, du har drivit företag sedan 2003.
Caroline: Jan, du borde skriva memoarer över de projekt som kanske inte har gett dig så mycket men som du lärt dig mycket av. Nu sitter du här med en essens som du vill ge bort, men den måste ändå landa.
Jan: Ingen kan ta till sig allt som vi pratar om här, men man kan plocka ut ett guldkorn. Om du är företagare kan du till exempel höja priserna rakt av med 7 %. Det är det enda du behöver göra.
Om du sedan räknar på din vinst har den ökat med 7 %. Bara det. Jag fattar att det är emotionellt, att man kan vara rädd för att göra det. Att man säger ”Det går inte i min bransch, det går inte i mitt företag, men det går säkert inom IT eller handeln”.
Tänk om fler kunde vara lite mer nyfikna och ha ett scientist-perspektiv: ”Undrar vad som händer om jag höjer priset med 7 %” eller ”Undrar vad som händer om jag försöker sälja in produkten till kunderna innan jag tillverkar den” eller ”Undrar vad som händer om jag tar 799 kronor för en peruansk stickad mössa med två flätor”.
Caspian: Grejen som gör att det känns ”far out” är väl … jag har kompisar som har provat att göra något, det kan vara att sätta igång ett projekt med att föreläsa på skolor om något man är bra på eller träna en kompis för att man är duktig på fysisk träning.
Men man provar bara en grej. Ett projekt. Och när det inte funkar lägger man av helt. Men det känns väl inte lugnt förrän man har försökt göra det tjugo, trettio gånger eller testat många olika projekt.
Caroline: Jan, du har ju provat så många grejor som du lagt ner och lärt dig så mycket, men det tänker man inte på. Det är en process du måste gå igenom om du ska tjäna pengar vid sidan av.
Ge inte upp: gör 100 försök
Jan: Jag skulle vilja ta det ett steg till. Om jag tycker om att träna och vill få med mig kompisar, kan jag inte uttala mig om hur det funkar förrän jag testat det hundra gånger. Jag måste rådfråga någon som är duktig på detta och följa råden jag får hundra gånger.
Jag kan inte testa dem en gång och sedan säga att jag vet ett bättre sätt att göra det på. Och jag testar inte att ta 1000 kronor i timmen en gång för att direkt sänka till 800 för att de sa nej.
Caspian: Jag ska testa hundra gånger, men det där med att våga fortsätta handlar ju om uthållighet.
Caroline: Är man helt ensam i det är det jättejobbigt att hela tiden börja om och testa hundra gånger. Så vad behöver man göra?
Caspian: Att ha kompisar som tycker om en och som man kan få stöd av.
Caroline: Och kanske andra som är nyfikna på eller gör samma sak. Att man har ett community.
Jan: Använd vårt forum! Jag kommer att heja på dig! Men allvarligt talat: det värsta som kan hända är att du får en bra historia att berätta senare.
Caspian: Jag har funderat på att sätta ihop ett CV med alla grejor som jag provat och som gått åt helvete. Vilken arbetsgivare hade sagt nej till det?
Jan: Kanske inte bara vad som gått åt helvete utan vad du gjort och vad du lärt dig av det och hur du applicerat det i ditt liv. Det är en bra idé!
Ge din freebee vingar
Caspian: Om vi summerar lite: Vi ska ta betalt från början. Sälja produkten innan vi har utvecklat den. Vad gör vi mer?
Jan: Om du vill ha en freebee-produkt kan du tänka på vems kunder som kan ha nytta av produkten. Om du inte säljer den själv, vem kan tänkas ha intresse av att göra det? Vems kunder hade blivit glada om de fick den här produkten?
När vi i Balansekonomi föreläste på olika håll i landet för många år sedan kom vi att tänka på med vems kunder som skulle kunna ha nytta av det. Vi kontaktade SJ, som vi visste hade en stor kundklubb, och frågade om de skulle vilja erbjuda sina Prio-kunder en gratis föreläsning på Oscarsteatern i Stockholm.
Det kostade inte SJ något och vi fick in kunder som vi inte behövde betala Facebook-reklam för men kunde plötsligt fylla Oscarsteatern ett par kvällar och sedan sälja utbildningar och annat där.
Om vi tar Erik Strand som exempel, som är poppis i vår podd, så markerar jag de avsnitten som ”Samarbete”. Men vi har inte tagit betalt av honom för han har en nystartad fond och saknar kapital. Då kan vi inte ta betalt.
Men han har ställt sig frågan ”Vems kunder kan ha glädje av min fond?” och våra lyssnare och läsare tycker det är jättekul när han är med. Då säljer han sin fond via oss och vi är glada att ha honom här. Naturligtvis vill jag också tjäna pengar på det, men jag vill inte ta från den som inte har.
Dina kunder och deras kunder
Caspian: Vad ska app-människorna göra mer?
Jan: Man kan tänka sig att Anticimex, Bauhaus, Vi i villa och husmäklare har stora kundklubbar som skulle vara intresserade av Husappen, till exempel, som vi pratat om tidigare.
Caspian: Du är ju duktig på att hitta den typen av synergier, och det är kanske det man ska försöka fokusera på då?
Jan: Här är jag kanske lite arrogant, eller framförallt har jag ett stort självförtroende när det kommer till sälj.
Hade jag kommit på det här med Husappen och ringt till Vi i villa och de tackat nej, hade jag tänkt att de var dumma i huvudet och undrat hur de INTE kunnat se värdet för sina medlemmar som med hjälp av appen skulle kunna sälja sin villa för några tusen extra.
Caroline: Det viktigaste är att man pratar med rätt person också. Man får inte ge upp, för man kanske inte har hittat rätt person.
Caspian: Juste. Ramit Sethi som ni ofta pratar om har faktiskt en video där han pratar om en email-mall där han beskriver din produkt eller tjänst på ett konkret sätt.
Jan: Det spelar ingen roll vad du säger om du kommer till fel person. Det spelar heller ingen roll vad du säger till rätt person heller, för om de fattar så fattar de. Ha empati med dig själv och räkna hem antalet interaktioner. Ge inte upp, försök igen. Din idé behöver inte vara dålig för att ingen har nappat än.
Ge inte upp!
Jag har haft en del humoristiska situationer i livet. En var när jag skulle välja mellan två advokater som tog 4000 kronor i timmen och som hade totalt motsatta åsikter i en fråga jag behövde svar på. Jag satte dem i samma möte och bad dem reda ut hur det här skulle kunna redas ut och sa att jag bara skulle betala en av dem.
Den som sa att det skulle gå hade rätt. I sitt nätverk hade han den som skrivit lagstiftningen och han visste precis vad som gällde och hur allting skulle tolkas, så vi vann.
Men först fick jag ”Nej” av tre advokater, innan jag till slut hittade någon som kunde ge mig svaret jag ville ha.
Caroline: Känner du aldrig att du kommer att bli hatad för att du valt bort någon, som den andra advokaten, och att du måste koppla bort dig själv för att kunna göra sådant?
Jan: Relationer är allt, om man ska göra affärer eller vara lycklig. Jag skulle aldrig bränna relationer och jag går aldrig in för att vara elak. Men man måste kunna ha distans. Jag kan garva åt det här efteråt. Garva med dem, inte åt dem. Man spelar medan matchen pågår och sedan är den klar.
Idrottsmän och -kvinnor är generellt mycket bättre på det här än vi. En coach sa till mig att göra allvaret till lek, och gör leken till allvar.
Caroline: För mig är det jätteviktigt att skilja på det ena och det andra. Först är man i en situation där det är allvar och sedan går man och tar en kopp kaffe. Då kan jag skilja på situation och person.
Glöm inte att ha roligt
Jan: Många företagare glömmer att de startade företaget för att ha roligt. Någonstans blev det så himla viktigt att det inte längre känns roligt, utan som att företaget driver en.
Du har företaget för att du ska må bra. Du finns inte där för företagets skull.
När min kompis Niklas hade jätteviktiga möten förr tog han på sig Superman-kalsonger och Musse Pigg-klocka. Alla andra satt där som finansmän, med slips och kostym. Då tänkte han ”Jag har i alla fall mina Superman-kalsonger”, för att avdramatisera det lite.
Caspian: Okej, vi summerar igen: Ta betalt från början, sälj produkten innan den finns, skapa synergier genom att fråga dig vems kunder som kan ha nytta av detta.
Jan: Facebook är exempelvis gratis för användarna men de säljer marknadsföring. Och det finns bokföringsprogram likt Fortnox som är gratis mot företagen men de aggregerar branschdata som de säljer till andra.
Om du har ett konsultföretag kan de använda information därifrån för att säga ”Baserat på en undersökning av 1000 konsultföretag ser vi att de minskade sina marginaler med X procent förra året”.
Det här kan man applicera på studentens stickade mössor också: ”Vems kunder kan ha glädje av mina mössor?” Och ”Om du gillar våra mössor kanske du även gillar våra ponchos”. Du kanske kan leda dina eller kundens kunder till fler produkter genom olika samarbeten. ”De som gillar X brukar även gilla Y”.
Man kan tänka lateralt, alltså i sidled, men det finns ju mycket vertikalt där det ena kan leda till det andra. ”Nu är detta gratis men sedan förädlar vi, då blir det freemium- och premiumtjänster”.
Hitta intäkter i krisläge
Caspian: Mycket av det vi har pratat om är nog applicerbart på fler än ett av casen, men jag tänker ändå att vi tar det sista. En person i skilsmässa har ett vanligt jobb men ser att pengarna inte räcker när den nya vardagen kommer. Hur kan personen dra in mer pengar?
Jan: Jag har träffat folk som varit väldigt kreativa i det läget, för har man inte råd att bo kvar har man ett jäkligt starkt ”why”. De har till exempel byggt ett enkelt Attefallshus på tomten att hyra ut, eller hyrt ut en bil.
Caroline: Där kan ju varje liten peng spela roll.
Jan: Marginalnyttan är väldigt hög på de första kronorna, sedan sjunker nyttan när du tjänar mer pengar. Vi har ett avsnitt som heter ”Bo gratis / Tjäna pengar på ditt boende | Om privatuthyrning”.
Det finns få saker i Sverige som är så lönsamma som privatuthyrning. Man kan bo hos en kompis i två nätter och hyra ut sin bostad genom airbnb.
Och det finns appar som Hygglo.
Caroline: För att hyra ut sina verktyg?
Jan: Ja, och tjänster som Tiptapp där man tjänar pengar på att köra prylar åt folk.
Caroline: Kan man åka och hämta sådant som folk vill köra till tippen?
Jan: Ja, det finns många sådana här grejor att göra. När min mamma kom till Sverige delade hon ut tidningar på morgnarna, innan jobbet på skolan, och på kvällarna tillverkade hon skärp. Annars hade vi inte kunnat bo kvar i huset.
Ett par vi känner köpte ett hus med två lägenheter för att kunna hyra ut den ena.
Och de renoverade för att kunna ha airbnb-uthyrning av sommarstugan, och anpassade huset för att det skulle hyras ut emellanåt. Där finns två kylskåp, ett för dem själva och ett för hyresgäster. Redan från början installerade de ett Yale Doorman-lås med knappkod för att det är lätt att hantera. De får in X antal tusen och bor gratis, långsiktigt, på detta.
Få stöd och bolla med andra
Caroline: Det finns många möjligheter, men en skilsmässa och ekonomisk stress underlättar inte precis när man ska hitta lösningar. Finns det hjälpmedel någonstans? Bollplank?
Caspian: Jag tänker att vi använder artikeln för att sammanställa casen, både de här och om det kommer in fler. Sedan finns det en tråd på forumet om det här som också kan vara bra att läsa i.
Jan: En sista grej om att få högre lön. Jag var ute och gick med en kompis som är sjuksköterska. Man pratar ju om att de tjänar så lite, men hon sa att det är bullshit. Hon menade att man måste våga flytta på sig, geografiskt, säga upp sig och börja jobba som hyr-sjuksköterska.
Nu kan jag inte siffrorna så jag bara hittar på något här: säg att hon tjänade 27 000 som vanlig sjuksköterska i region Skåne, sade upp sig och började jobba som hyr-sjuksköterska för 40 000. Vi pratar inte om några hundralappar.
Och under sommaren blir det jättesvårt med sommartillsättning inom vården. Den som vill jobba lite extra och kan tänka sig 40, 50 eller 60 timmar kan tjäna hur mycket pengar som helst under de här perioderna. Men det svåraste med detta är, enligt hennes kollegor, att våga ta det mentala steget.
Att göra det. Sedan, när man gjort det, tänker man alltid ”Varför gjorde jag inte detta redan för längesedan?”. Jag har jättestor respekt för det emotionella steget.
Caspian: Och det kreativa steget behöver man också ta, när man är fast i gamla hjulspår: ”Just det, så här kan man också göra”.
Lek på allvar
Caroline: När man har ett jättestort ”varför”, vid en skilsmässa eller när man är i en kris och inte kan betala hyra eller mat, bryr man sig inte om vad andra tycker. Istället tänker man, och det älskar jag: ”Nu måste vi lösa det här problemet”.
Det är inte så ofta man har det, om man nu ska vara krass. Tim Ferriss gör det ibland, lever som en fattig i tio dagar. Då blir man så tacksam för det man har. Jag har klarat det i tre dagar, men det är tufft.
Jan: Men det är en lek. Och när man är i allvaret ska man komma ihåg att det också är en lek. Så att spacet alltid finns där och man lugnar pulsen i allvaret. För handen på hjärtat: du svälter inte ihjäl i Sverige. Men det hade varit tondövt att säga detta i Uganda.
Även om jag aldrig träffat så kreativa personer som i just Uganda. En svag sida leder alltid till en annan fördel.
Caspian: Ja, jag upplevde samma grej när jag var i Indien.
Jan: Vi ska börja runda av. Vi kan spinna vidare på det här i forumet. Skriv gärna där! Och tack Caspian för att du ville vara med!