Bästa tipsen för att öka sin lön vid lönesamtal eller löneförhandling?

En av de viktigaste sakerna i en privatekonomi som man sällan pratar om i sparsammanhang är vikten av att löneförhandla och göra en bra löneförhandling. Lönen är ju på många sätt ändå “motorn” för allt vårt sparande. Jag vet att det är många här i forumet som har suttit på båda sidor bordet.

Kan vi inte hjälpas åt att sammanställa de bästa tankarna och tipsen kring löneförhandling?

Så sammanställer jag det till en artikel och poddavsnitt senare så att det kommer fler till gagn. Ungefär som bilköpstråden. :slightly_smiling_face:

Några startfrågor:

  • Vilka är dina tre bästa tips vid en löneförhandling?
  • Vad upplever du har fungerat bra och mindre bra?
  • Vanligaste misstaget eller missuppfattningen?

En annan relevant tråd på ämnet:

13 gillningar

Ett sätt är också att man förhandlar med sig själv. Minskar utgifterna med 20%. Då får man automatisk högre lön med 20% :grin:

11 gillningar

Den klart viktigast tycker jag är att trycka på nyttan för bolaget du jobbar för. Kan du tillföra 10M per år för bolaget tack vare att du är du. Skall du kunna få en del av de 10M

Det som jag tycker man skall undvika är jämförelser med andra internt. Kan ligga mycket bakom kollegors lön.

Var inte rädd att fråga vad som krävs för att höja din lön

Utan att hota om att sluta kan man prata om sitt marknadsvärde.

Någon gång per år sök några jobb för att förstå ditt marknadsvärde.

6 gillningar

Om man blev missnöjd med höjningen och man känner att förhandlingarna har fastnat kan man be om en ny löneförhandling om 6 månader istället för dom klassiska 12 månaderna — på så sätt kan du då ta flera mindre kliv istället för ett stort.

Kan vara bra att bemöta argument som ”just nu så är budgeten stram” eller liknande. ”Okej, men om den just nu är stram, så kan vi ju ta dom x% nu och prata igen i (6 månader senare)”

6 gillningar

Mitt bästa tips för att öka lönen, byt jobb. Mitt näst bästa tips, byt jobb. Som nummer tre, var beredd att byta jobb. Hota inte med att byta jobb i förhandling eller berätta inte ens att du tittar på andra jobb, det ger nog inte mycket till fördel och blir bara kortsiktigt.

Om man har turen att ha väldigt eftertraktad kompetens blir det väldigt enkelt att hitta potentiella nya jobb. Om inte får du söka många fler gånger innan du får en intervju. Bara var ihärdig, tillslut får du respons.

Sök alla jobb du hittar, kanske verkar de inte passa men kravprofilen matchar, sök ändå! Om drömjobbet plötsligt dyker upp vill du vara varm i kläderna och ha gått på så många andra intervjuer som möjligt! Kanske märker du under en intervju att drömjobbet var den där tveksamma annonsen.

Om du är helt säker på att du inte vill byta jobb? Sök andra jobb ändå! Det är otroligt lärorikt och dessutom ett oerhört bra sätt att få reda på marknadsvärdet på din kompetens och ditt arbete. Det kommer kanske finnas andra arbetsgivare som är beredda att betala mycket mycket mer. Du kan alltid tacka nej ifall du får ett jobberbjudande som inte är bättre än det du har idag. Är du inte säker, begär betänketid och återkom sen med ditt besked.

Det finns inte ens nån nersida med att söka andra jobb och inte få dem. Går du på en första intervju/lunch har du fått en gratis lunch och dessutom har du fått en gratis CV granskning!

15 gillningar

Jag ska inte chippa in för tidigt i konversationen, men jag håller till stor del med dig. Nu har jag aldrig haft en anställning, men en sak som har fascinerat mig i många år är:

Varför slutar så många söka jobb i samma stund som de får ett nytt?

Det är ju då man borde fortsätta söka nytt. Ingen nedsida, bara uppsida. Asymmetriskt åt helt rätt håll. :slightly_smiling_face:

2 gillningar

Jag instämmer med @Nightowl i första hand. Om man inte vill byta jobb har jag lyckats mycket väl med följande på mina löneförhandlingar, när jag inte velat ett fått ett annat jobb.

  • Konkretisera tydligt vad du gjort som gett ett stort resultat sedan förra löneförhandlingen.
  • Ta fram lönestatistik, vad samma typ av tjänst tjänar som du själv.
  • Lyft fram allting som du gör utöver det som står i ditt anställningsavtal.
    -Ställ frågan vad du kan göra, för att öka din lön till nästa år. Skriv ner det på ett mejl och skicka till chefen, så att det inte blir några missförstånd.
  • fråga om de finns andra arbetsuppgifter på bolaget som du kan utöka din tjänst med. Mer ansvar?

Själv har jag jobbat på som anställd på familjebolag och på börsbolag. De är förstås alltid lättare att förhandla med den person som faktiskt har pengarna och kan bestämma själv, som de var för mig på familjebolaget. Medans på börsbolag är det alltid mycket svårare med högre lön, då det oftast är %. Men var även ödmjuk för att om du får högst procenttal av dina kollegor att vara nöjd. Jag skulle påstå att det i princip är omöjligt att få högre lön om du är på ett börsbolag om du inte är unik.
Vet ett fåtal personer som fått unika erbjudanden på börsbolag, men då är det oftast specialkompetens som krävs.

En annan aspekt som jag tycker tillhör löneförhandlingen, som jag nyttjat är att få jobba hemifrån, samt att få chefen att inse att de är resultatet som räknas och inte hur många timmar man lägger ner på sitt arbete för att prestera. Detta har resulterat i avsevärt mycket mindre tid på kontoret och kan lägga min tid på helt andra saker som ger energi, pengar och glädje. Löneförhandlingen tycker jag inte enbart är pengar utan även vad som är viktigt för just dig. Hämta/lämna barn på dagis, flextid osv.

4 gillningar

Jag utgick från Ramit sethis bok och youtube klipp om löneförhandling. Även om jobbklimatet är ganska annorlunda i USA jämför med Sverige så finns det ändå några guldklimpar att hämta. Jag skrev ner olika manus och repeterade dessa många gånger.

Step 1 Make boss aware that your are underpaid
Hej . Jag trivs väldigt bra här och jag har varit med och gjort många leverabler. Men något jag vill diskutera är min lön. Det verkar som att jag är underbetald.

Step two present defence
Detta är siffrorna jag hittade när jag jämförde löner:
För någon med min erfarenhet och kunskapsnivå i den roll jag har borde jag har minst 25% mer i lön.

Step three end on positive note
Jag gillar verkligen att jobba här och jag vill fortsätta med det men vi måste göra någon slags justering så att det blir rättvisst för oss båda.

Och det funkar faktiskt. Jag är utbildad systemutvecklare och fick min första anställning för 3 år sedan. såhär har min löneutveckling sett ut:

2018: 30 500Kr
2019: 35 000Kr
2020: 37 500Kr
2021: 45 800kr (bytade jobb)

Jag borde kanske pushat lite mer i år men det är en skör balansgång, man vill inte verka alldeless för girig. Jag kanske kunde fått 38 000Kr.

Sen så är det ju det vanliga mantrat att man kan få upp lönen när man bytar jobb. Och jag har gott om erbjudande men lönen är inte allt. Jag har bra förmåner, 5000Kr i friskvård, tjänstepension, gratis mobil & dator, kan jobba hemma, grymma kollegor osv. Dessutom är det ju lite risky nu under Coronan dessutom om man tänker på LAS.

7 gillningar

Just att byta jobb för att höja lönen blir än mer viktigt för de som arbetar inom stat eller kommun och liknande (vilket i Sverige är väldigt många) där det ofta inte spelar så stor roll hur bra du presterar. Det kommer ändå alltid finnas en begränsad budget som ska fördelas på alla anställda och det är svårt att sticka ut.

Löneökningarna blir således blygsamma, inte sällan under inflationstakten. Det är väl en orsak till den ofta höga personalomsättningen inom de sektorerna.

9 gillningar

Kan bara hålla med.
Stat, kommun och landsting: Se till att byta jobb för att kunna höja lönen. Summan är ju ofta satt högre upp bland chefer långt innan lönesamtalet om vilka pengar din chef har att jonglera med. Så det är svårt att få stora förändringar. Då är de chanserna större hos en privat arbetsgivare.

5 gillningar

Jag skulle vilja lägga till alla större bolag, tex. börsbolag. Alla anställningar jag har haft har chefen alltid haft x bestämd summa att fördela på sin personal. På mindre bolag tror jag det är mycket lättare att höja lönen. Desto närmare de som faktiskt bestämmer lönen, desto lättare är det att förhandla sin lön.

3 gillningar

Det finns två kategorier för de som har kollektivavtal eller följer kollektivavtal:

  1. Lönerevision
  2. Lönejustering

Revision är den årliga potten, runt 2-4% beroende på år och avtal. Här tittar man på vad man presterat under löneåret. Detta sker vanligtvis under bestämda perioder.

Tips här är att löpande skriva ner vad du gör bra, för både du och chefen glömmer detta när ni väl sitter i mötet. Ett annat tips är att löpande tala om vad du gör bra. Det gör att chefen håller med dig när du tar upp det på mötet eftersom du redan har sagt det ett eller två gånger. Kan du dessutom specialisera dig på något område ger detta ytterligare tyngd, då det är endast du som kan/gör/fixar nått speciellt.

Justering är en justering på om du ligger fel i lön. Det kan hända du fått nya uppgifter, mer ansvar eller en helt ny roll. Det kan också hända att nyanställda kommer in högre än dig som arbetat länge på en arbetsplats, eller att du gick med på “att visa vad du går för” innan du fick marknadsmässig lön. En justering kan du begära närsom helst under året. Många har ingen aning om dessa två skillnader utan hänvisar till lönerevisionen, vilket du inte ska acceptera.

Tips här är att kolla vad liknande ansvar, uppgifter och roller ligger marknadsmässigt. SACO har en stor lönedatabas men det finns flera. Har du inte själv åtkomst, fråga dina vänner om de har genom sitt fackförbund så kan du titta genom dem. Kom väl förbered och hänvisa till fakta.

Ett annat tips är begära utdrag från Ratsit. Kostar några tior. Om du har kollegor som gör samma sak, kan du begära ut vad din kollega har i lön anonymt. Jag gjorde detta när jag sökte mitt senaste jobb för att veta vilken nivå jag skulle lägga mitt löneanspråk. Mycket praktiskt :slight_smile:

9 gillningar

Här kommer mina av erfarenhet bästa tips.

  1. Om du har kollektivavtal. Löneförhandla inte på den av arbetsgivaren föreslagna tillfället (oftast på våren) utan nöj dig med den minimi % som facket förhandlat fram, gör det istället på hösten. Då har chefer ett helt annat utrymme att sätta lönen själva utöver det som facket förhandlat fram.

  2. Konkurrensutsätt arbetsgivaren genom att kolla vad deras konkurrenter kan erbjuda dig istället. Ge arbetsgivaren en chans att matcha andras erbjudande. Även längre samarbeten och anställningar kan vara en stor trygghet (men inte till vilket pris som helst)

  3. Byt jobb

2 gillningar

Går det inte ut kopia till den man har tagit ut informationen på? :thinking:

Ratsit har en speciell lösning på det. De har nämligen en katalog med allas deklarerade inkomst. Sen säljer de tjänsten att låta dig titta på en sida i den katalogen. Vips behöver den vars deklarerade inkomst du vill se inte veta nånting…

2 gillningar

En otroligt viktig del i löneförhandlingen är att dokumentera vad som gjorts. Dokumentera varje vecka och sammanställ varje månad. På så vis kan du föra en diskussion och förhandling med konkreta exempel på när du tillförde värde, var en god ledare, och så vidare.

Tyvärr ser jag alltför många som försöker sammanställa vad de gjort någon vecka innan förhandlingen. Det funkar ofta ganska dåligt.

4 gillningar

Fokus på egna presentation samt planerade framtida presentation brukar vara av yttersta vikt vid löneförhöjningar.

1 gillning

För mig är det viktigt att särskilja på processen “öka sin lön” som är en långsiktig strategi även om jag gillar använda begreppet “öka sitt värde” bättre då det är en korrelation till värde du genererar och de du får i lön. Att “löneförhandla” är en del i den processen men endast en av många uppgifter som man behöver genomföra.

Öka sin lön / Öka sitt värde / Öka sitt humankapital

Startskottet för att öka sitt värde blir att sätta sig ner och tänka igenom hur ser min verklighet ut idag och försöka se hur ska jag kunna öka mitt värde och i retur få en bättre inkomst.

Det kan innebära:

  • Byta jobb / byta sektor man arbetar i

  • Utbilda sig / specialisera sig inom ett område

  • Hjälpa andra (både på och utanför arbetsplatsen)

  • Bygga upp ditt personliga “brand”

Om det finns intresse för det på bloggen här kan jag gå in i mer detalj hur min resa sett ut och vad jag lärt mig under flera års A/B testing för att öka mitt värde. Det kommer bli ett långt inlägg i så fall.

Löneförhandla

Som nämnt tidigare är löneförhandling en liten del av den övergripande strategin. Se de som Makro vs Mikro.

Saker att göra innan det är dags för löneförhandling på företaget:

  • Gör en lista på extraordinära saker som du gjort de sista året för att hjälpa en kollega eller annan avdelning på jobbet som inte har något med din direkta roll att göra. (för gärna denna löpande då det är lätt att glömma allt man gjort). Kan t.ex. vara en krissituation där du ställde dig till förfogande eller hjälpte till utifrån din förmåga.

  • Lista certifieringar eller andra åtagande du gjort sista året som höjer eller breddar din kompetansnivå.

  • Sök jobb och få en känsla av vad andra aktörer kan erbjuda dig

När det är dags för löneförhandlingen

  • Var väldigt noga med vad för ord du använder mot chefen eller den ansvariga för löneförhandlingen. Använd inte ord som “jag kräver” “jag vill” “jag önskar”. Istället vänd på det och få personen att arbeta för dig. Baserat på alla punkter vi gått igenom, vad tänker företaget att din arbetsinsats är värd?

Om kompensentationen inte är den du velat se, fråga vad behöver företaget se för att uppnå X ? och hur kan vi uppnå det tillsammans ?

Tänk också på att det finns mer än bara lön att förhandla om, det kan vara fler semesterdagar eller andra förmåner. Bibehållen lön men lägre arbetstids ?

Här kan man ofta vara mer kreativ än man vad först tror och specielt om du kan visa till att du är en värdefull anställd. Minns inte hur många gånger jag hört “Nej det är helt omöjligt, ingen annan på företaget har det så” för att sen de kommer tillbaka med “Vi har pratat med chefen/ledningen, vi gör ett undantag för dig”.

Jobbannonser

Jag vill även dela min tolkning på jobbannonser. Då jag upplever att många tolkar dem helt fel.

Jag tror många känner igen sig i att man känner sig avskräckt eller att man inte är kvalificerad nog efter man läst en jobbannons och de slutar då i att man inte söker jobbet.

Exempel,

  • Du ska ha 200 års erfarenhet av något som endast funnits i 5 år
  • Du ska ha bestigit Mount everest utan syrgas och utan lungor 3 gånger
  • Gärna ha deltagit i en musikal under romarriket.

skämt åtsido, min tolking av en jobbannons, är att det är vad en arbetsgivare önskar att du bli efter ett par år i den rollen och inte vad du är idag. Samt att om du uppfyller alla dessa kraven redan då är du överkvalificerad och då kan du faktiskt bli nekad jobbet på grund av att de anser att du är just överkvalificerad och då tror dem att du kanske kommer lämna den rollen fort om du får ett annat erbjudande.

Att anställa en anställd är ofta dyrt och tidskrävande, därför måste de kunna säkerställa att du ska vara i den rollen i X tid innan den initiala investeringen har betalt tillbaka sig själv.

Viljan att lära sig kan vara mer värdefull för en arbetsgivare än befintlig kompetansnivå. Om du som
person kan visa till hur du jobbat mot att lära dig X på eller utanför arbetstids kan de vara mycket värt.

Summerat:

En jobbannons är vad en arbetsgivare önskar att du utvecklas till i framtiden, inte vad du är när du startar i den rollen. Uppfyller du alla kraven är du ofta överkvalificerad.

14 gillningar

Antar att det är ”lönesamtalet” de flesta syftar till när ni skriver löneförhandling? Enligt mig är den enda löneförhandlingen den som sker vid anställning. Här är enda chansen att på riktigt påverka något. Lönesamtalet kan mer ses som ett lönebesked, visst du kanske lyckas få någon 500-lapp extra om du tjatar men allt är redan bestämt (2% ökning enl. märket).

Byter du inte tjänst eller det skett någon markant ändring i ansvarsområden finns det inget att göra.

4 gillningar

Bra tips med Ratsit! Men man kan kanske tänka sig att en ny arbetsgivare gör samma sak, kollar vad du haft för lön tidigare!

1 gillning