För mig är det viktigt att särskilja på processen “öka sin lön” som är en långsiktig strategi även om jag gillar använda begreppet “öka sitt värde” bättre då det är en korrelation till värde du genererar och de du får i lön. Att “löneförhandla” är en del i den processen men endast en av många uppgifter som man behöver genomföra.
Öka sin lön / Öka sitt värde / Öka sitt humankapital
Startskottet för att öka sitt värde blir att sätta sig ner och tänka igenom hur ser min verklighet ut idag och försöka se hur ska jag kunna öka mitt värde och i retur få en bättre inkomst.
Det kan innebära:
-
Byta jobb / byta sektor man arbetar i
-
Utbilda sig / specialisera sig inom ett område
-
Hjälpa andra (både på och utanför arbetsplatsen)
-
Bygga upp ditt personliga “brand”
Om det finns intresse för det på bloggen här kan jag gå in i mer detalj hur min resa sett ut och vad jag lärt mig under flera års A/B testing för att öka mitt värde. Det kommer bli ett långt inlägg i så fall.
Löneförhandla
Som nämnt tidigare är löneförhandling en liten del av den övergripande strategin. Se de som Makro vs Mikro.
Saker att göra innan det är dags för löneförhandling på företaget:
-
Gör en lista på extraordinära saker som du gjort de sista året för att hjälpa en kollega eller annan avdelning på jobbet som inte har något med din direkta roll att göra. (för gärna denna löpande då det är lätt att glömma allt man gjort). Kan t.ex. vara en krissituation där du ställde dig till förfogande eller hjälpte till utifrån din förmåga.
-
Lista certifieringar eller andra åtagande du gjort sista året som höjer eller breddar din kompetansnivå.
-
Sök jobb och få en känsla av vad andra aktörer kan erbjuda dig
När det är dags för löneförhandlingen
- Var väldigt noga med vad för ord du använder mot chefen eller den ansvariga för löneförhandlingen. Använd inte ord som “jag kräver” “jag vill” “jag önskar”. Istället vänd på det och få personen att arbeta för dig. Baserat på alla punkter vi gått igenom, vad tänker företaget att din arbetsinsats är värd?
Om kompensentationen inte är den du velat se, fråga vad behöver företaget se för att uppnå X ? och hur kan vi uppnå det tillsammans ?
Tänk också på att det finns mer än bara lön att förhandla om, det kan vara fler semesterdagar eller andra förmåner. Bibehållen lön men lägre arbetstids ?
Här kan man ofta vara mer kreativ än man vad först tror och specielt om du kan visa till att du är en värdefull anställd. Minns inte hur många gånger jag hört “Nej det är helt omöjligt, ingen annan på företaget har det så” för att sen de kommer tillbaka med “Vi har pratat med chefen/ledningen, vi gör ett undantag för dig”.
Jobbannonser
Jag vill även dela min tolkning på jobbannonser. Då jag upplever att många tolkar dem helt fel.
Jag tror många känner igen sig i att man känner sig avskräckt eller att man inte är kvalificerad nog efter man läst en jobbannons och de slutar då i att man inte söker jobbet.
Exempel,
- Du ska ha 200 års erfarenhet av något som endast funnits i 5 år
- Du ska ha bestigit Mount everest utan syrgas och utan lungor 3 gånger
- Gärna ha deltagit i en musikal under romarriket.
skämt åtsido, min tolking av en jobbannons, är att det är vad en arbetsgivare önskar att du bli efter ett par år i den rollen och inte vad du är idag. Samt att om du uppfyller alla dessa kraven redan då är du överkvalificerad och då kan du faktiskt bli nekad jobbet på grund av att de anser att du är just överkvalificerad och då tror dem att du kanske kommer lämna den rollen fort om du får ett annat erbjudande.
Att anställa en anställd är ofta dyrt och tidskrävande, därför måste de kunna säkerställa att du ska vara i den rollen i X tid innan den initiala investeringen har betalt tillbaka sig själv.
Viljan att lära sig kan vara mer värdefull för en arbetsgivare än befintlig kompetansnivå. Om du som
person kan visa till hur du jobbat mot att lära dig X på eller utanför arbetstids kan de vara mycket värt.
Summerat:
En jobbannons är vad en arbetsgivare önskar att du utvecklas till i framtiden, inte vad du är när du startar i den rollen. Uppfyller du alla kraven är du ofta överkvalificerad.