Våra rekommenderade artiklar i ämnet
Om du är ny så rekommenderar vi att börja med dessa artiklar i den här kategorin.
I dagens artikel djupdyker i svensk arvsrätt, livförsäkringar, efterlevandeskydd och ställer oss frågor såsom 1) Vem ärver dig om du dör? 2) Om du dör, kommer dina efterlevande ha råd att bo kvar? 3) Kommer de att kunna ha samma levnadsstandard som idag? 4) Hur kan man tänka för att göra rätt och skydda sig […] Läs mer.
Bolåneräntan är ofta den största utgiften vi har. I dagens avsnitt tipsar vi om hur du konkret kan sänka den, hur bolån fungerar och vi svarar på vanliga frågor såsom t.ex. välja rörlig eller bunden ränta? Ett av de absolut enklaste sätten att spara ett par hundralappar eller till och med tusenlappar är att förhandla […] Läs mer.
Visar de tolv artiklar som matchar ämnet: "Vardagsekonomi"
Man kan analysera i princip alla ekonomier på samma sätt. Det handlar om att börja identifiera målen, därefter undersöker man inkomsterna, utgifterna, tillgångarna och skulderna. Det hjälper i sin tur att hitta möjligheterna, riskerna, styrkorna och svagheterna som sedan kan bli till en ekonomisk plan. Ett önskemål från er i communityn har länge varit att […] Läs mer.
Tänk om ett mål bör vara att leva ett ekonomiskt stressfritt liv? Att man kanske inte behöver maximera avkastningen hela tiden. Att det enkla är bättre än det komplexa. Att investerande är en dyr hobby. Att ta så mycket risk du kan, men inte för mycket. Att helt enkelt kanske bete sig mindre som en […] Läs mer.
Vad är viktigast att veta eller få rätt på i en privatekonomi? Vilka saker ger mest effekt? Hur kan man tänka för att få en sund och välmående privatekonomi? Här har vi försökt samla ett smörgåsbord av de flesta svaren, guldkornen och tipsen. 🙂💰 Ambitionen med detta avsnitt är att det ska kunna vara det […] Läs mer.
Många av oss har förmodligen i år funderat på bolåneräntan och om man ska amortera eller inte. I dagens avsnitt resonerar vi kring frågan både utifrån ett matematiskt, känslomässigt och livscykelperspektiv. Vi berör även frågan kring lån och dess vara eller icke-vara. I boken ”Rikaste mannen i Babylon” använder man metaforen att vi som har […] Läs mer.
Ens egna ekonomiska situation är en följd av de tankar, perspektiv och saker man har eller inte har gjort. Få kontrasterar det bättre än Robert Kiyosaki i hans bok från 1997 med titeln ”Rich Dad, Poor Dad”. Boken är en av mina topp-3 böcker inom privatekonomi som jag rekommenderar till alla som vill lära sig […] Läs mer.
Här får du RikaTillsammans-communityns bästa förslag inför vinterns tuffare tider. Vi går bortom ”tre snabba tips” och tittar på riktigt bra frågor som kan hjälpa dig att vänta vinterns tuffare tider till din fördel och komma ut starkare och på en bättre plats på andra sidan. Få kan ha missat att vi redan nu befinner […] Läs mer.
Humankapitalet utifrån en privatpersons perspektiv kan enkelt beskrivas som den samling kompetens, kunskap, erfarenheter och färdigheter som vi har. Få av oss har kvantifierat humankapitalet i en summa pengar, ännu färre av oss tänker strukturerat kring sitt humankapital och nästan ingen tar hänsyn till fördelarna som humankapitalet ger i sin finansiella strategi. Något vi kanske […] Läs mer.
De flesta av oss är uppväxta med perspektivet ”lån är dåligt”, men tänk om det inte är helt sant? Tänk om det till och med finns bra lån? Vidare tittar vi även på hur man kan resonera kring husköp och sparande till större konsumtion t.ex. kontantinsats, bil, bröllop och motsvarande. I dagens avsnitt fortsätter vi […] Läs mer.