Kom-igång

Kom-igång

Här har vi samlat de bästa råden och tipsen till dig så att du får en bra och skön start på ditt sparande och din ekonomi

I den här kom igång-guiden har vi samlat guldkornen från 13 års bloggande och 25 års sparkarriär. Det är verkligen kärnan från över 200 poddavsnitt och 1 000 artiklar. Russinen ur kakan helt enkelt. 

Vad kul att du vill komma igång med ditt sparande. Anledningarna till att börja spara är många. För någon handlar det om en ekonomisk trygghet och inte behöva oroa sig för pengar eller gå ner i arbetstid. För andra att ha mer tid med familj och vänner, att ha ett gott liv som pensionär, kunna resa mer, starta företag eller ekonomisk frihet. Oavsett vad det handlar om för dig, kommer du här hitta allt du behöver för att komma igång med ditt investerande.

En av de viktigaste sakerna som du kommer att upptäcka kring sparande är kanske också det minst intuitiva. Ända sedan vi är små lär vi oss att den som är mest engagerad, den som gör mest, är mest på läst och lägger mest tid är den som också kommer få bäst resultat. Det stämmer i alla områden. Förutom i sparande. Där är det tvärtom.

Forskningen visar nämligen väldigt tydligt att; det är den som är mest passiv, minst engagerad och den som låter sina pengar jobba i fred över tid har bäst odds för att tjäna mest pengar. Att det dessutom är ett bättre sparande, som kommer ge dig mer pengar än de flesta andra, det får du se som en bonus. 😎

Den här Kom igång-guiden är till för dig som känner igen dig i en eller flera av nedanstående punkter:

Kom igång-guiden är till för dig som
 • Vill börja spara och investera
 • Redan sparar och vill göra ditt befintligt sparande bättre
 • Känner dig lite osäker på om du har gjort rätt i ditt sparande
 • Vill ta bättre hand om dina pengar
 • Vill ha lugn och ro samt känna en trygghet i din privatekonomi
 • Känner dig något osäker på vem du kan lita på och lyssna på för goda råd
 • Vill ha någon som är på din sida (och inte vill ha dina pengar)

Artiklarna som du hittar på den här sidan hjälper dig att få rätt på de absolut viktigaste sakerna. Om du läser och gör det viktigaste i våra kom-igång artiklar kommer du nå de konkreta målen som är att:

Målen med kom igång-guiden är att
 • Du har kommit igång med ett konkret sparande och lagt grunden för att tjäna pengar
 • Du har fått konkreta förslag på hur du förbättrar ett befintligt sparande
 • Du känner en trygghet och ett lugn i att du har gjort rätt
 • Du har fått svar på alla frågor du hade (och inte visste att du hade)
 • Du står trygg när andra har åsikter om vad du borde göra med dina pengar
 • Du har fått se att det är både enkelt, roligt och lätt att spara rätt!

Förhoppningsvis kommer du att upptäcka att det är både är enkelt och roligt att investera. Enligt oss är det bästa att sparande är en engångsgrej. Du sätter upp sparandet nu, gärna idag eller imorgon, och sedan behöver du inte göra något på flera år. Ju mindre du gör, desto bättre kommer det gå. Smart sparande är lönsamt men det är inte spännande.

Således, bläddra gärna bland artiklarna i din egen takt, dyker det upp frågor så ställ dem gärna i forumet. Där får du hjälp och svar från mig men framförallt alla de andra duktiga spararna i vår community. Det handlar verkligen om att bli rika tillsammans.

Lycka till med ditt sparande!
Jan och Caroline Bolmeson
Senaste uppdateringen: 2021-01-25

Börja här, det kommer att göra skillnad på riktigt

Nedanstående tre artiklar ingår i vår Kom igång-guide, innehåller våra bästa tips, guldkornen från 25 års sparande.

Redo för nästa steg?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

44 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Om man har 3500 kronor i sjukersättning och är helt oförmögen att arbeta i övrigt, inga andra bidrag, försäkringar eller ersättningar.
  Vad ska man snåla in på för att bli miljonär?
  Antar att det är enkelt.
  Alla tips mottages tacksamt.

  Gravatar för användaren
  Curt kjellberg
 2. Varför passar fondrobot bara i mellanriskhinken och inte i högriskhinken?

  Gravatar för användaren
  Pia
 3. Vilka fonder bör man enligt er köpa just nu?
  Vad betyder de förkortningar som används i forumet?
  Hälsningar nybörjare

  Gravatar för användaren
  Claes Wiberg
 4. Hej! Vet ni om någon fondrobot som tar emot Amerikanska medborgare? Jag fick öppna ett isk konto hos Nordnet men får inte använda deras tjänst Robosave utan måste handla och sälja fonder själv isf, vilket jag inte känner mig bekväm med.

  Gravatar för användaren
  Mike
 5. Har du tips på en blandning av fonder med mellanstor risk på två till fem års sikt?

  Gravatar för användaren
  Ulrika Grahn
 6. Hej, jag satte igång ett sparande enligt en av era portföljer för ett par år sen som går bra men funderar på om jag ska göra ändringar enligt er uppdaterade eller köra på de jag har.Om alla fonder ligger plus totalt sen start (mellan +2% till +60%) ska man bara låta det puttra på? Tänkte göra en större extra investering utöver månadsparandet då jag har pengar som bara ligger på vanliga banksparkontot.

  Gravatar för användaren
  Kim
 7. Hej

  Jag är 66 år jobbar och tar ut pension vilket gör att det blir en slant över kan spara ca 30000 kr. Min tanke är att jobba tre år till med tanke på min ålder är det någon ide att satsa på något sparande över huvudtaget eller bara stoppa undan så mycket som möjligt med tanke på min ålder

  Mvh

  Göran Nilsson

  Gravatar för användaren
  Göran Nilsson
 8. Hej
  Jag har en snart 13-årig som som efter att ha fått lite aktier i julklapp förra året blivit väldigt intresserad av sparade. Han vill gärna köpa det som gått bra länge och det som känns roligt, och vill inte lyssna på råd från dina föräldrar. Skulle ni kunna göra några podavsnitt om sparade riktade till barn? Eller har ni tips på hemsidor eller andra forum som pedagogiskt och roligt förklarar hur sparande fungerar?
  Hälsningar Elin Swärd

  Gravatar för användaren
  Elin Swärd
 9. Hej! Jag har fått ett arv på ca 500 000, och skulle gärna investera dem i fonder, för att kunna använda pengarna som kontantinsats till en lägenhet i framtiden. Det är ju en stor klumpsumma, vilket gör mig mer nervös över placeringen än jag är i mitt månadssparande. Jag har mitt månadsspar ganska brett i avanza, och då är det väl smartast att stanna där. Hur skulle ni placera pengarna? Skiljer sig tipsen för klumpsummor åt gentemot mindre summor i månadsspar? Tack för en informativ och pedagogisk blogg!

  Svara
  17
  Gravatar för användaren
  Agnes
  1. Poddavsnitt nr 191 går igenom detta på ett väldigt bra sätt! Lyssna på det och lycka till :)

   Gravatar för användaren
   Gustav
 10. Hej, har nyss hittat till er blogg. Tack! Har en fråga, jag har sparat i fonder hos LF i flera år. Förvaltningsavgiften är hög, högre än 1,2%. Efter att ha läst här på bloggen har jag bestämt mig för att ändrat mitt kommande sparande, dvs, välja andra fonder.Vad skulle du rekommendera, att jag säljer mitt innehav och satsar pengarna på billigare fonder eller att jag låter det ligga och börjar på nytt? Tack för svaret

  Gravatar för användaren
  Gabriella
 11. Hej! Det känns nu som att jag kommit in i det här med sparandet och har själv placerat i lite fonder. Jag har ju självklart fått upp ögonen för fondrobot men tyckte att det va så himla kul att ta beslut utefter min egna forskning. Så jag tänkte sätta upp lika mycket pengar på mina beslut som på en fondrobot för att se vilken som går bäst. Då är min fråga, vad är en rimlig period att vänta innan man kan avgöra vilket som var bäst?

  Gravatar för användaren
  Serg
 12. Hej! Jag har en klarna skuld på ca 20 000kr, jag har även ca 30 000kr i aktier. Jag funderar på vad som är smartast. Ska jag sälja aktierna och bli skuldfri och där igenom kunna spara mycket mer i månaden eller ska jag fortsätta betala av och inte spara? I mitt huvud känns det rimligast att sälja och bli skuldfri och kunna börja spara ordentligt. Vad är er åsikt?

  Gravatar för användaren
  Matilda
 13. Hej!
  Har lyssnat på er 4-hinkars modell. Väldigt intressant och vettigt. Min undran är, att investera i investmentbolag skulle ni säga att det är högrisk eller mellanrisk?

  Gravatar för användaren
  Anna
 14. Hej!
  Jag fyller 65 nu i maj. Har fått ett bra jobb från förra året!! Är pigg och frisk så jag fortsätter. Har lyckats spara i år , men vet inte hur jag ska investera 3-5 år framåt, i alla fall. Kan ingenting! Vill så gärna, så jag försöker läsa allt jag hittar.
  Men, det ni skriver har jag fastnat för. Så lite tips. Jag kan lägga undan ganska mycket per månad. i alla fall tio per månad.

  Gravatar för användaren
  nina
 15. Jag förstår inte riktigt hur det fungerar.. Om börsen och din portfölj går ner, behöver du då betala in pengar? Eller vad är det som gör att du förlorar pengar när börsen går ner? Liksom hur kan man förlora så mycket, på så kort tid? Förlåt om jag låter helt idiotisk men förstår mig inte på dethär med börs och aktier. / Tack på förhand

  Gravatar för användaren
  Signe
 16. Hej!

  Nyligen hittat till bloggen och lärt mig så mycket redan. Tack! :)

  Jag undrar om det är någon skillnad att ha pengar investerade i Länsförsäkringar Global Indexnära via Avanza eller via min nuvarande bank, Danske Bank?

  Mvh

  Gravatar för användaren
  Annika
 17. Jag har investerat mina pengar i olika index och räntefonder sen ett par år tillbaka hos Avanza på ett ISK konto. Har fördelat sparande enligt erat tänk med mer/mindre säkerhet beroende på sparhorisont. Nu skulle jag vilja ”göra om” min sparportfölj, strukturera upp den bättre och välja lite nya fonder. Är det dumt? (med tanke på att man inte ska röra pengarna) eller hur ska man tänka när man ändrar om i fonder? Är det bättre att jag avslutar mina månadsöverföringar, låter pengarna ligga kvar och sen öppnar ett nytt fondkonto där jag sätter över ”nya pengar” med de fonder jag vill välja nu?

  Gravatar för användaren
  Erika
 18. Hej…Jag har en lägenhet värde ca 2milj,ej belånad och ca 1,5 milj på sparkontot.Planerar inom snar framtid att flytta ihop med min flickvän i ett nytt boende.Om det blir ett radhus eller bostadsrätt vet jag ej ännu.Har svårt att bestämma mig,hur jag ska göra och vad som är ekonomiskt försvarbart.
  Alternativ 1:Gå in med en handpenning på jag 1,5milj,hon 500tusen=2milj.Ha kvar min lägenhet för andra hands uthyrning 10,000kr.Kvar bli då 5000kr som jag kan använda till att betala räntan på det nya boendet.Jag får pengar till räntan och en värdeökning på lägenheten.
  Alternativ 2:Sälja lägenheten och lägga 3,5 milj i kontantinsats och placera 500tusen i lysa eller något liknande.

  Gravatar för användaren
  Patrik
  1. Jag antar att du inte har läst boken Rich dad poor dad.

   Svaret är givet att du hyr ut din gamla lägenhet – du bygger upp din förmögenhet mycket snabbare då än att lägga in så pass mycket pengar i kontatinsats. Lägg in så lite pengar i kontantinsats du kan nu när lån är så billiga och investera dem istället – detta försnabbar din förmögenhetsprocess. Pengar i kontantinsats är i dagsläget nästan pengar i sjön :)

   Gravatar för användaren
   David
 19. Hej. Jag lyssnade på avsnittet med Claudia Galli där ni pratade om lite investeringsförslag i fonder och aktier genom t.ex. Avanza eller Nordnet. Har även lyssnat på avsnittet om fyra hinkar strategin där ni pratar om att investera i sparrobot som t.ex. Lysa.
  Är tanken att man ska investera på båda sätten parallellt eller utesluter det ena sättet det andra på något sätt? Är de bara olika sätt att investera?

  Gravatar för användaren
  Benjamin
 20. Sparkonto på 1% som ska skattas eller Folksamliv pensions- och kapitalförsäkring med återbäringsränta på 5% minus totala avgifter på 1%, ger ett netto på 4% och ingen beskattning?

  Gravatar för användaren
  Ove
 21. Hej, jag vill investera i en resebransch för att jag tror på återhämtning. Kan ni rekommendera en fond som har mycket innehav inom resebranschen?

  Svara
  12
  Gravatar för användaren
  Katja Hult
 22. Hej! Funderar över varför ni rekommenderar Länsförsäkringar global indexnära framför Avanza Global då Avanza Global är billigare i avgift?

  Svara
  10
  Gravatar för användaren
  Jenny
 23. Hej! Jag funderar på att öppna var sitt Lysa sparande till våra två barn som är 17 respektive 18 år. För vår 18-årige son så funkar det bra att öppna ett konto i hans namn, men för vår 17-årige dotter så fungerar det inte förrän hon fyller 18 år och blir myndig. Alternativet är att jag öppnar ett till konto i mitt namn. Men som jag har förstått det så kan jag inte överföra/lämna över kontot till dottern när hon fyller 18 år? Antar att jag då behöver sälja av allt innehav för att sedan köpa om allting igen i dotterns nya egna konto? Tänker jag rätt eller finns det andra alternativ?

  Gravatar för användaren
  Mats Åslin
 24. Hej, har nyligen hittat er sida då jag börjat spara på riktigt nu. Har läst igenom er kom igångguide och 4 hinkarsprincipen, men undrar om det är någon skillnad att köpa ISK fonder på Länförsäkringar som är min bank jämfört med att köpa dom på Avanza som ni rekommenderar? för mig känns det smidigast att ha allt på samma ställe när det gäller fonderna. Och jag kan om jag vill ha en fondrobot till räntekontona externt om det är så. Har köpt LF sparmål 2055 som pensionsspar som bankmannen rekommenderade men ser att global indexnära som ni rekommenderar dels är billigare årskostnad och har gett högre avkastning i % på 3år, så den känns bättre men väldigt jämnt mellan dom 2, LF 2055 har bättre hållbarhetsbetyg om det är av betydelse vet jag ej. Är ny på detta.

  Resten med vad som är vad har jag koll på med att spara i olika hinkar , men vill få koll på ovan nämnda på vilket ställe jag ska köpa hos.

  Svara
  12
  Gravatar för användaren
  Joakim