Kom-igång

Kom-igång

Här har vi samlat de bästa råden och tipsen till dig så att du får en bra och skön start på ditt sparande och din ekonomi

Vad kul att du vill komma igång med ditt sparande. Anledningarna till att börja spara är många. För någon handlar det om en ekonomisk trygghet och inte behöva oroa sig för pengar eller gå ner i arbetstid. För andra att ha mer tid med familj och vänner, att ha ett gott liv som pensionär, kunna resa mer, starta företag eller ekonomisk frihet. Oavsett vad det handlar om för dig, kommer du här hitta allt du behöver för att komma igång med ditt investerande.

En av de viktigaste sakerna som du kommer att upptäcka kring sparande är kanske också det minst intuitiva. Ända sedan vi är små lär vi oss att den som är mest engagerad, den som gör mest, är mest på läst och lägger mest tid är den som också kommer få bäst resultat. Det stämmer i alla områden. Förutom i sparande. Där är det tvärtom.

Forskningen visar nämligen väldigt tydligt att; det är den som är mest passiv, minst engagerad och den som låter sina pengar jobba i fred över tid har bäst odds för att tjäna mest pengar. Att det dessutom är ett bättre sparande, som kommer ge dig mer pengar än de flesta andra, det får du se som en bonus. 😎

Artiklarna som du hittar på den här sidan hjälper dig att få rätt på de absolut viktigaste sakerna. Om du läser och gör det viktigaste i våra kom-igång artiklar kommer du nå de konkreta målen som är att:

Målen med kom igång-guiden är att
 • Du har kommit igång med ett konkret sparande och lagt grunden för att tjäna pengar
 • Du har fått konkreta förslag på hur du förbättrar ett befintligt sparande
 • Du känner en trygghet och ett lugn i att du har gjort rätt
 • Du har fått svar på alla frågor du hade (och inte visste att du hade)
 • Du står trygg när andra har åsikter om vad du borde göra med dina pengar
 • Du har fått se att det är både enkelt, roligt och lätt att spara rätt!

Förhoppningsvis kommer du att upptäcka att det är både är enkelt och roligt att investera. Enligt oss är det bästa att sparande är en engångsgrej. Du sätter upp sparandet nu, gärna idag eller imorgon, och sedan behöver du inte göra något på flera år. Ju mindre du gör, desto bättre kommer det gå. Smart sparande är lönsamt men det är inte spännande.

Om kom igång-guiden

I den här kom igång-guiden har vi samlat guldkornen från 13 års bloggande och 25 års sparkarriär. Det är verkligen kärnan från över 200 poddavsnitt och 1 000 artiklar. Russinen ur kakan helt enkelt. Den är till för dig som

Kom igång-guiden är till för dig som
 • Vill börja spara och investera
 • Redan sparar och vill göra ditt befintligt sparande bättre
 • Känner dig lite osäker på om du har gjort rätt i ditt sparande
 • Vill ta bättre hand om dina pengar
 • Vill ha lugn och ro samt känna en trygghet i din privatekonomi
 • Känner dig något osäker på vem du kan lita på och lyssna på för goda råd
 • Vill ha någon som är på din sida (och inte vill ha dina pengar)

En saknad jag och Caroline upplevt många gånger, är att det inte riktigt finns någon som är på vår – småspararens – sida när det gäller sparande och investerande. Banker och rådgivare är inte objektiva då du är produkten de ska tjäna pengar på. Myndigheters hemsidor är ofta så generella och torra att man somnar eller har liten praktisk nytta av dem. Det som återstår är forum, bloggar och sociala medier. De har dock sina problem med kvalitetssäkring, anonymitet, smygreklam, egna agendor och annat.

Därför försöker vi vara supertransparenta. Kom igång-guiden innehåller ingen reklam. Inga sponsrade länkar, inga banners, ingen reklam. Ingenting. Vi vill inte heller förvalta dina pengar, sälja dig någon finansiell produkt eller tjänst. Det vi tjänar pengar finns under plustjänster och på att vissa av bloggens artiklar är samarbeten eller innehåller sponsrade länkar. Dessa är dock alltid tydligt uppmärkta. Läs gärna annonspolicy, sidan om oss eller diskussionen i forumet om du vill djupdyka i ämnet om oss.

Här vill vi bara ge dig den guiden som vi själva hade önskat. I alla fall när vi var nya och lite osäkra. Vi vill att du ska kunna ge den här guiden till dina vänner och du bryr dig om med gott samvete.

Således, bläddra gärna bland artiklarna i din egen takt, dyker det upp frågor så ställ dem gärna i forumet. Där får du hjälp och svar från mig men framförallt alla de andra duktiga spararna i vår community. Det handlar verkligen om att bli rika tillsammans.

Lycka till med ditt sparande!
Jan och Caroline Bolmeson
Senaste uppdateringen: 2020-12-16

Börja här, det kommer att göra skillnad på riktigt

Nedanstående tre artiklar ingår i vår Kom igång-guide, innehåller våra bästa tips, guldkornen från 25 års sparande och är helt och hållet reklamfria.

Redo för nästa steg?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej, jag vill investera i en resebransch för att jag tror på återhämtning. Kan ni rekommendera en fond som har mycket innehav inom resebranschen?

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Katja Hult
 2. Hej! Funderar över varför ni rekommenderar Länsförsäkringar global indexnära framför Avanza Global då Avanza Global är billigare i avgift?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Jenny
 3. Hej! Jag funderar på att öppna var sitt Lysa sparande till våra två barn som är 17 respektive 18 år. För vår 18-årige son så funkar det bra att öppna ett konto i hans namn, men för vår 17-årige dotter så fungerar det inte förrän hon fyller 18 år och blir myndig. Alternativet är att jag öppnar ett till konto i mitt namn. Men som jag har förstått det så kan jag inte överföra/lämna över kontot till dottern när hon fyller 18 år? Antar att jag då behöver sälja av allt innehav för att sedan köpa om allting igen i dotterns nya egna konto? Tänker jag rätt eller finns det andra alternativ?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Mats Åslin
 4. Hej, har nyligen hittat er sida då jag börjat spara på riktigt nu. Har läst igenom er kom igångguide och 4 hinkarsprincipen, men undrar om det är någon skillnad att köpa ISK fonder på Länförsäkringar som är min bank jämfört med att köpa dom på Avanza som ni rekommenderar? för mig känns det smidigast att ha allt på samma ställe när det gäller fonderna. Och jag kan om jag vill ha en fondrobot till räntekontona externt om det är så. Har köpt LF sparmål 2055 som pensionsspar som bankmannen rekommenderade men ser att global indexnära som ni rekommenderar dels är billigare årskostnad och har gett högre avkastning i % på 3år, så den känns bättre men väldigt jämnt mellan dom 2, LF 2055 har bättre hållbarhetsbetyg om det är av betydelse vet jag ej. Är ny på detta.

  Resten med vad som är vad har jag koll på med att spara i olika hinkar , men vill få koll på ovan nämnda på vilket ställe jag ska köpa hos.

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Joakim