RikaTillsammans - Policy om samarbeten

Policy om samarbeten

Vår policy om transparens, reklam och annonsering

Sedan start har vårt mål varit att den absolut majoriteten av våra artiklar och avsnitt ska vara kostnadsfria och tillgängliga för alla. Det är möjligt tack vare våra plustjänster, våra Patreon-community och väldigt noga utvalda samarbeten med företag där vi själva är kunder.

Ditt förtroende är extremt viktigt för oss. Det är inget vi tar för givet och därför har vi tagit några väldigt medvetna beslut:

Viktigt för oss
  • Vi vill inte förvalta eller ha med dina pengar att göra
  • Vi bryr oss inte om du har 100 kr eller 100 miljoner
  • Vi ger inte personlig finansiell rådgivning
  • Vi säljer inte egna fonder
  • Vi sitter i exakt samma båt som du om vi tipsar om något
  • Vi ska vara tydliga med vilka investeringar vi äger
  • Det ska vara supertydligt när något är sponsrat eller är reklam

Och kanske viktigast av allt:

Viktigast av allt
  • Vi ska aldrig någonsin fatta ett beslut eller göra en rekommendation baserat på den ersättning som ges eller erbjuds.
  • När vi får en ersättning för något så ska det tydligt framgå

Vi hoppas att du delar vår uppfattning om att det här är viktigt på riktigt. Sedan gör vi ingen ansats för att vara oberoende eller opartiska på samma sätt som t.ex. SVT är. Jag har gjort en del intervjuer i Sveriges Radio och SVT och finner det sjukt begränsande att t.ex. inte kunna kalla en spade för en spade eller kunna säga att företag X är bra. Vill du veta mer så kan du gärna läsa diskussionen: ”Är personerna som driver RikaTillsammans oberoende” i forumet som är illustrativ.

Extremt noga utvalda samarbeten på riktigt

Jämte våra plustjänster är det enda sättet vi tjänar pengar på bloggen genom noga utvalda samarbeten. Vi blir varje vecka kontaktade av många företag som vill göra reklam och vi tackar nej till fler än 9 av 10 eftersom de inte matchar våra högt ställda krav. Det som vi bland annat utvärderar utifrån är nedan:

Värdet för dig som läser är viktigast

Du som följare ska till följd av samarbetet antingen spara eller tjäna pengar, få en ny insikt, kunskap, erfarenhet eller en aha-upplevelse. Helst ska det vara alltihop. Det ska vara underhållande, ge något nytt och kanske till och med vara något du tjänar pengar på.

Vi ska själva använda tjänsten och gilla den

Vi kommer aldrig någonsin rekommendera något som ger bra betalt men som vi tvekar inför att sätta in egna pengar i. Det är superviktigt för oss att vi lever som vi lär. Om jag inte använder produkten eller tjänsten själv eller kan tänka mig betala för den, då kommer jag inte heller rekommendera den. Punkt.

Ge en rättvis bild med både det positiva och negativa

För mig är det viktigt att inte skönmåla saker, därför försöker jag alltid ge en rättvis bild, med både för- och nackdelar. Är inte företaget okej med det, så blir det inget samarbete. Företagen har aldrig redaktionell över det som skrivs. De kan välja tacka nej till en publicering (har hänt), men publiceras det då står jag bakom det.

Det ska inte innebära någon merkostnad för dig

Samarbetet får inte heller innebär att du kan köpa produkten eller tjänsten billigare på något annat sätt. Det vill säga att priset skall vara neutralt för dig oavsett om du väljer att gå via mig, någon annan eller kontaktar företaget direkt utan vår sponsrade länk.

Det ska vara minst win-win-win

De bästa samarbetena är där du tjänar på det, vi tjänar på det, partner tjänar på det och det är bra även för tredje part som t.ex. världen. Vi kommer inte göra några samarbeten som är asymmetriska där en part blir förfördelad.

Samarbeten där vi inte delar åsikt

Från tid till annan gör vi samarbeten med företag eller personer vars åsikt vi inte alltid delar. Det är något som vi anser vara extremt viktigt, särskilt i dagens samhälle där vi mer och mer lever i isolerade filterbubblor. Extra viktigt är det dessutom när det gäller sparande och investerande där trångsynthet kan vara förödande. Därför bjuder jag inte till

Även i dessa fall gäller kriterierna ovan även om vi inte t.ex. investerar lika mycket egna pengar, utan t.ex. begränsar vår egen insats till Lekhinken. Vår grundläggande investeringsfilosofi bygger på den som ges av forskningen:

Investera passivt, globalt, regelbundet i globala aktieindexfonder med låga avgifter. Försök inte förutsäga framtiden, tajma marknaden, vara aktiv med att välja ut vilka aktier som kommer gå bättre än andra i framtiden utan köp alla aktier i hela världen så billigt som möjligt.

Typiska exempel på samarbeten där vi inte delar åsikt är när vi bjuder in t.ex. förvaltare av aktiva fonder. Ta t.ex. förvaltarna från Coeli som vi har bjudit in i flera avsnitt. De investerar aktivt i endast 30 bolag och har en fond som är i genomsnitt fyra till åtta gånger så dyr som en indexfond.

Vi anser att de är relevanta gäster eftersom de 1) inte håller med om vår strategi om indexfonder, 2) de har ett relevant track-record, 3) de lever som de lär och 4) de är duktiga att argumentera för sin sak. Att vi gör ett samarbete med en sådan part innebär således inte att vi har bytt strategi, att vi har sålt ut oss, rekommenderar deras fond över det vi pratat om i andra avsnitt och så vidare.

Det betyder bara att det är viktigt att höra andra åsikter, inte vara fundamentalist i sin egen strategi och framförallt ifrågasätta sin egen tro och sina egna antaganden. Det är därför min favoritfråga i intervjuer är:

Vilket är det sämsta finansiella rådet du brukar höra i finansbranschen?

Särskilt eftersom många av gästerna brukar passa på och ta upp ett av mina råd såsom (”Månadssparande” i avsnitt #111 eller ”Sitt still i båten” i avsnitt #112). Vi hoppas att du ser dessa samarbeten som ett bidrag och inte som något dåligt. Till syvende och sist så behöver du ju varken lyssna, läsa eller titta på det specifika avsnittet. 😎

Skin-in-the game

Ett av mina favort-avsnitt på bloggen handlar om den amerikanske författaren Nassim Taleb. Ett av hans viktigaste resonemang handlar om ”skin-in-the-game”. Det vill säga vikten av att den som fattar ett beslut också är ansvarig för det beslutet och konsekvenserna av det.

Var du kung för 2 000 år sedan och startade ett krig. Då red du i främsta ledet. Var det nämligen ett dåligt beslut då satt du där på hästryggen med ett spjut i kroppen. Historien hade på så sätt en fantastisk förmåga att, som han skriver, sortera ut dåliga ledare ur den mänskliga genetiska genpoolen.

Även om det inte på något sätt är lika drastiskt idag, så vill jag att du ska vara medveten om att:

Jag har lagt mer än 14 år av mitt liv på den här bloggen, podden och vloggen. Jag är inte beredd att sälja ut alla års hårt arbete och det förtroende som jag har fått av er läsare, för att tjäna en snabb krona. Precis som jag sparar långsiktigt, är jag inne i det här långsiktigt också.

Bloggen är alltså alldeles för viktig för oss för att vi ska fatta ett beslut som kortsiktigt skulle ge pengar men på långsikt skulle skada vårt förtroende.

Tydlighet med vad vi har placerat pengar i

För tydlighetens skull följer nedan en sammanställning över saker som vi har placerat pengar i. Notera att det inte är viktat. De största enskilda placeringarna är: LYSA, Länsförsäkringar Global, Avanza Global och PLUS Allabolag Sverige.

Tydlighet och uppmärkning av artiklar och länkar

Vårt mål är alltid att vara så tydliga som möjligt kring samarbeten. Vi har egentligen bara tre huvudsakliga typer av löpande artiklar.

Vanlig artikel utan sponsrade länkar eller samarbete
Den vanligaste typen av artikel på bloggen.
Artikel innehållande en eller flera sponsrade länkar
Många av mina artiklar innehåller sponsrade länkar. Det betyder att det är en länk till en leverantör, produkt eller tjänst som jag tycker är bra. Exempel på sådan artikel är t.ex. ”Tjäna pengar, spara pengar och bli rik”. Där finns ingen part som har sponsrat artikeln eller haft ett inflytande över innehållet.
Sponsrad artikel
En artikel där en leverantör har betalat för medverkan på bloggen. Jag har oftast själv utformat anslaget och innehållet i samråd med leverantören. Exempel på en sådan artikel är: ”Intervju om aktiv förvaltning med två 5-stjärniga fondförvaltare”. Jag skriver alltid tydligt ut så tydligt jag kan vem som är avsändaren.

Vi markerar också alla sponsrade annonslänkar med:

  • (annonslänk)

På det sättet kan du direkt på ett enkelt sett se vilka länkar som är sponsrade och inte. Du kan se exempel på hur det ser ut ”live” nedan. Det går alltid bra att inte använda länken och bara googla upp företaget som erbjuder tjänsten. Det innebär dock aldrig någon merkostnad för dig att använda vår sponsrade länk.

Aktuella och historiska samarbeten

Nedan hittar du en hyfsat aktuell lista med aktuella och historiska samarbeten:

Intresserad av ett samarbete?

Om du är annonsör och vill annonsera på bloggen, var god och kontakta oss via Hjälp-knappen nere till höger eller skicka ett mejl till jan@rikatillsammans.se så ser vi om det finns förutsättningar för att skapa en win-win-win-situation.

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök