23 år - spara allt till kontantinsats eller pension och kontantinsats?

Hej på er alla!

Är 23 år och bor i en hyresrätt. Sparar i dagsläget pengar till en kontantinsats till bostad, men också till pensionen på Avanza. Är det smartast att spara alla pengar nu till kontantinsatsen och tänka på pensionen sen? Eller ska man ha 2 st konton nu och spara pararellt?

 

Är det en bra idé att spara till pensionen via bostadslånet? Alltså att amortera så mycket man kan och att vinsten av lägenheten sedan går till pension?

 

MVH

Spara parallelt, i alla fall lite, så du inte tappar vanan.

Mvh

Hej Elin,

Du kan absolut spara parallellt både till pension och till bostad, men får däremot räkna lite på hur mycket pengar du kommer behöva till bostaden och till vilket datum du behöver detta, därefter lägga upp ditt sparande i proportion till målet.
Får du då över pengar att spara till pensionen så kör på, annars kanske det mesta bör hamna i kontantinsatsen. Däremot är det en bra sak som Aen skrev ovan, att fortsätta ha ett litet sparande till pensionen för att hålla igång vanan, blir lättare att bara öka summan i framtiden än att behöva börja om.

Tycker inte att amortering är ett bra sätt att pensionsspara på, eftersom pensionen ligger så långt bort för många av oss så vill vi maxa avkastningen på just dessa pengar. Detta görs genom att investera dessa där man får högst avkastning, börsen har varit en sådan plats lång tid tillbaka där just risken man utsätter sig för ger tillbaka i avkastning, så när kapital har en lång tidshorisont så bör man ta hög risk som troligtvis ger en hög avkastning tillbaka.

Sedan kan man inte garanterat säga att bostaden kommer generera en vinst och förlita sig på det, visst har bostäder gått upp i värde över tid men det finns ingen garanti på det heller, kan vara mycket som spelar in i form av plats, tidpunkt osv som kan ändra värdet snabbt på bostäder.

Hoppas detta hjälpte dig lite i dina funderingar!