Alecta

Hej Jan,

Mitt namn är Adam. Att ha Alecta som sin tjänstepensionsförvaltare, är det ett bra val enligt dig? Dom har låga avgifter, vilket är bra, men även en låg andel aktier. Hur ser du på fördelar och nackdelar med Alecta?

Med vänliga hälsningar//

Adam

Har också Alecta så detta är något jag är intresserad av.

Ett helt avsnitt om pensionsvarianter hade varit riktigt intressant att höra från Jan.

Att tex ta 3 olika typer av pensioner tjänstemän, kommunal och egen företagare. Hur bör man tänka här osv.

Hej!

Alecta har en bra historik på sin traditionella försäkring, den hade mellan 2010 och 2015 en snittavkastning på 10 % per år. Vill du välja egna fonder i tjänstepensionen är det fondförsäkring som gäller och då har SPP eller AMF t.ex. större utbud av billiga indexfonder man kan välja.

Hälsningar
Elin

Om du väljer Alecta (eller någon annan traditionell försäkring) bör du vara medveten om att värdet på din framtida pension sett till faktiskt köpkraft står och faller med den svenska kronan. Alecta har visserligen en stor andel utländska innehav men huvuddelen är valutakurssäkrade. Jag har skrivit om det på min blogg ifall du vill läsa.

Ett argument för valutakurssäkring är att de flesta svenska pensionärer har sina utgifter i svenska kronor. Jag håller med om att en betydande andel av pensionssparandet av detta skäl bör bindas till svenska kronan, men det bör nog inte vara mer än hälften av pensionssparandet. Dels är den allmänna pensionen redan garanterad i svenska kronor och dels påverkas kostnaden för flera av utgifterna, t.ex. en ny bil eller en semesterresa, betydligt mer av de större världsvalutorna än av svenska kronor. Av detta skäl har jag bytt från Alecta till en fondförsäkring.