Alternativ till bankkonto

Söker förslag på alternativ till bankkonto för att inflationssäkra en summa pengar till låg risk. Målsättningen är positiv avkastning över ett års tid.

 

 

 

Finns inget bra alternativ för så kort sikt som ett år.

Rikatillsammansportföljen då? Vet att jag tidigare också läst eller hört här på RT att en kombination av olika räntefonder skulle vara ett alternativ. Tror tipset givits av Herhang på Avanza.

Som ML säger finns det nog inget garanterat sätt men jag föreslår tre varianter:

 

  1. Räntetrippeln är det bästa alternativ jag kan komma på men finns inga garantier att det kommer slå inflationen...
Tror det fortfarande är dessa tre som rekommenderas, en tredjedel av beloppet i varje:

Spiltan Räntefond Sverige

IKC Avkastning

Carnegie Corporate Bond

https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/02/06/tre-fonder-i-nya-rantetrippeln/

 

  1. En portfölj med aktie-räntefördelning: 10/90 och hoppas att börsen inte störtdyker och attränteförvaltarna kan trolla fram något…

  2. Om det finns nån utländsk bank med stabil valuta som kan ge 2% i ränta? Jag vet inte…

 

Ännu värre, det finns ju pref/d-aktier som kan ge 5%… Min favorit Akelius Pref finns tyvärr inte längre, enbart en sämre D-aktie. Men här finns en överhängande kursrisk, speciellt på ett år. Skulle styrräntorna mot förmodan stiga så kommer dessa aktier att straffas hårt.

Tyvärr är läget inte bättre nuförtiden…

 

 

 

Shell MasterCard och Preem MasterCard på var av dem kan du spara 15.000kr med 1.5-2% ränta med insättningsgaranti.

Hej!

Sparkonto med insättningsgaranti, du får garanterat en ränta men just nu täcker inte den inflationen, däremot är det ju något iaf!

Inflationen är 1,5 - 2 %. Skatteavdraget på räntesparande är 30 %. Man behöver ca 2,5 % avkastning för att kompensera för inflationen. Då finns det få eller inga helt riskfria alternativ. Jag skulle satsat på Spiltan Högräntefond som är förräntar huvudsakligen företagsobligationer. Den fonden har gett följande avkastning:

1 år 5 %

3 år 12 %

5 år 24 %

Fonden har bromsat 2015/2016 och våren 2018 då börsen gick ner. Men inbromsningen tar tid så man hinner troligen reagera.

Om du köper fonden på ett ISK konto och kollar att den uppför sig väl säg vid varje månadsskifte. Skulle det visa sig att fonden dippar så säljer du innan du tappar för mycket. På Avanza kan du lätt följa utvecklingen i siffror eller i kurva. Inget svårt att administrera. På det sättet tror jag du har en bra chans att hålla inflationen stången under 2020.

 

Det är en väldigt bra fond och tryggare än aktiefonder. Men den har högre risk än andra räntefonder! Fondfaktabladet från Spiltan skriver att den kan vara olämplig ifall man tänker ta ut pengarna inom tre år. Den fina avkastningen kommer med andra ord ifrån att man tar en högre risk.

jag satsar på en 20/80 portfölj.

enligt jans test

1 år 5 år 10 år 20 år

Sannolikhet för >= 2.5 %
86,2%
96,7%
99,7%
100,0%

 

har min hos lysa +0,69% i år. den har mao nästan redan slagit bankkontot som ger 0,7%-0.9%