Inflationssäkert sparande

Hej! Min mamma är väldigt konservativ och har runt 900K på banken på ett sparkonto. Hon vill kunna ta ut pengarna rimligt snabbt om det skulle bli kris och en stor utgift måste betalas. Hon är 65 och har gått i pension.

Problemet är att sparkonto i Sverige har negativ avkastning och på grund av den höga upplåningen bland svenska hushåll så tror jag inte att vi kommer att se höga räntor på väldigt lång tid framöver. Finns det då något annat alternativ? Jag tänkte först på räntepapper men även de ger numera negativ realavkastning då de ligger inflationen.

Fonder är hon inte så förtjust i då många har stora aktieinnehav och det är inte alltid så lätt att sälja av, särskilt om det skulle vara en tillfällig nedgång och värdet på innehavet skulle bli lägre. Vilka alternativ finns? Målet är bara att pengarna inte går till förlust på grund av inflationen och allt annat än det är egentligen en bonus. Det ska också kunna gå att röra hyffsat snabbt vid behov (6-12 månader).

Om målet är inflationsskydd (dvs. minst 2% nominell avkastning) + relativt snabbt uttag kan jag rekommendera min buffertportfölj:

  • AMF Räntefond Lång 65%
  • Spiltan Högräntefond 35%
Längsta tiden portföljen legat minus är 7 månader i september 2015 (-1,05%). Förväntade avkastningen är runt 2% per år.

tjena CL, jag har sett att du brukar svara på frågor här och du brukar rekommendera låga avgifter. jag är inte så påläst på räntefonder och äger inga själv men en sak jag noterade var att spiltan högräntefond har en avgift på 0,9%. varför accepterar du/vi en sån avgift för en räntefond med låg avkastning när den aldrig skulle ha accepterats för en aktiefond med hög avkastning?

Skillnaden är att räntefonder har en mer förutsägbar avkastning än aktiefonder, t.ex. kupongräntan är känd i förväg. Men självklart är lägre avgift att föredra om placeringsinriktningen är samma. T.ex. AMF Räntefond Lång är bättre än SPP Obligationsfond. I Spiltans fall finns det inga motsvarigheter (närmaste jag kan tänka mig är IKC Avkastningsfond). Dessutom fungerar inte indexering lika bra på obligationsmarknaden vilket gör att den ofta kräver aktiv förvaltning.

Problemet är, som du verkar ha förstått, att det i princip inte går att ha en positiv reell (efter inflation) avkastning utan att utsätta sig för risken att få tillfälliga nedgångar på 20-30 %

Alternativ man kan överväga är Permanent Portföljen (Jan kallar sin variant Rika Tillsammans-portföljen) eller en fördelning kallad Stay Rich Portfolio som är en global portfölj med i princip 1/3 var i aktier, räntepapper och kontanter (bankkonto med rimlig ränta eller motsvarande). (Egentligen har den lite mindre aktier och något mer räntor + fastigheter istället)

Hej

 

Kolla gärna stay rich portfolio av Meb Faber.

https://mebfaber.com/2019/01/24/the-stay-rich-portfolio-aka-how-to-add-2-to-your-savings-account/

Vad menar du med ”Hon vill kunna ta ut pengarna rimligt snabbt om det skulle bli kris och en stor utgift måste betalas.” och ”Det ska också kunna gå att röra hyffsat snabbt vid behov (6-12 månader).”

Pengarna är ju inte på något sätt låsta på ISK. Det tar inte mer än några bankdagar att flytta pengarna till ett vanligt bankkonto. Det går snabbt och smidigt och innebär inte några extra avgifter.

Visst kan det alltid inträffa en kris precis då när börsen har gått ner, men din mamma behöver ju inte investera alla sina pengar. ”Krispengarna” kan hon ha på ett vanligt bankkonto, helst med ränta, eller i räntefonder, men det blir säkert en hel del över. Skulle det inte vara roligt om resten, eller i alla fall en del av resten, fick växa i fred med några 100K till?

Om man inte har sparat i fonder sen tidigare kan det kännas läskigt att man kan förlora pengar på börsen. Det kan ta lite tid innan man får en realistisk bild av risker och möjligheter. För mig tog det ett par månader innan jag hade läst på så pass mycket att jag kände mig tillräckligt säker för att våga göra min första investering. I början var det nervöst och spännande, idag ganska tråkigt och självklart. Det är fortfarande ett bra råd att inte ge sig in på något man inte förstår. Men det behöver inte ta så jättelång tid att lära sig - även om man råkar vara väldigt konservativ.