Högre risk med räntefonder än tänkt?

Hej!

Sitter och skumläser genom lite artiklar med en kopp varmt te i handen och kommer över denna artikel på avanza.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/02/11/darfor-kan-rantefonden-vara-mer-riskfylld-an-du-tror.plc.html

Rent generellt så verkar artikel sammanfatta det som att räntefonder kan ha en underliggande risk som man inte riktigt ser. Då speciellt räntefonder med företagsobligationer.

Det som fick upp mina ögon från artikeln var:

“Långa räntefonder får innehålla obligationer med kreditrisk upp till 50%”

“Spiltan räntefond verkar innehålla två mycket pressade bostadsbolag trots att de skriver i sina fondbestämmelser att de investerar bara i bolag med god kreditvärdighet”

“Svenska företagsobligationer har hög exponering mot fastighetsbranshen. Fastigheter är känsliga för räntan”

Vet att Jan har sagt att det är komplicerat med räntefonder men frågan är hur bra räntefonder portföljerna har med hänsyn till det artikeln säger?

Hur “bra” är alltså:

Spiltan räntefond - Korta Svenska företagsobligationer

Spiltan högräntefond - Svenska högränteräntor företag (förstår att denna har mer risk)

IKC avkastningsfond - Korta svenska företagsräntor

AMF räntefond lång - Långa svenska stats och bankräntor

AMF räntefond mix - Globala statsräntor.

 

Största delen verkar alltså vara svenska företagsräntor. Vilket enligt artikeln har stor exponering mot fastighetsbranshen som i sin tur är känslig för räntan.

 

Skulle vara kul att höra va ni eller till och med Jan tycker om detta.

Trevlig helg,

Nicklas

 

Jag tror Jan och Caroline pratat om detta, eller liknande, i något avsnitt. Kan vara det stors avsnittet om räntefonder.

Allmänt kan jag kommentera att det jag tycker det är svårt med räntefonder, och det är bra att vara medveten om att det är inte så enkelt och säkert som man kan tro.

ps. Skummade artikeln lite, intressant att de lyfter problemet med KIID för räntefonder. Jag har själv en variant på rikatillsammanspprtföljen med 20% korta räntefonder beståendede av spiltan räntefond och AMF Räntefond Mix. KIID för spiltan är 1 vs 3 för AMF Mix. Med tanke på vilka papper de investerar i kan jag tycka att det borde vara tvärtom.

Ja, räntefonder i sig har det pratat om vet jag. Avsnitt #64.

Nu var det iof länge sedan jag lyssnade på det men vet inte om det nämnde något om det med att räntefonderna som finns i portföljerna verkar investera mycket mot bostadsmarknaden som just är räntekänsliga.

Exakt, håller med dig om KIID för räntefonder de tog upp i artikeln. Hur väljer du att investera? Låg andel (20% totalt i ditt sparande) räntefonder överlag? Resten in i aktiefonder?

Svar till nicklas: Jag har experimenterat en del för min huvudportfölj, men nu bestämt mig för att följa en aggresivare variant på Rikatillsammans-portföljen som liknar Goldenbutterfly (skrivs mycket om den på portfoliocharts.com) med 40% aktiefonder, 20 % Långa räntor, 20% Korta räntor och 20% Guld.

Jag gillar den eftersom den är såpass diversifierad och (historiskt) inte haft särskilt stor volatilitet. Eftersom jag kör portföljen på Nordnet har jag även valt att belåna till ca 30% för att öka avkastningen.

Jag upplever att det är valet av räntefonderna som är den absolut mest komplexa delen av portföljen. Om man endast utgår från namnet av en fond upplever jag att man lätt blir lurad, det gäller att sätta sig ner och läsa. Du frågade t.ex. om AMF Räntefond Mix ovan. Så här står det på morningstar:

“Fonden är en räntefond med en genomsnittligräntebindningstid på mellan 2 och 12 år, som investerar iräntebärande värdepapper, penningmarknadsinstrument,derivatinstrument, fondandelar och på konto hoskreditinstitut på de globala räntemarknaderna. Tillgångarnaska vara denominerade i amerikanska dollar, brittiska pund,svenska kronor och euro. Fonden ska använda valutaderivat isyfte att helt valutasäkra Fondens innehav till svenska kronor”

Texten ovan säger iaf mig nästan ingenting om fonden. Det är först när jag sätter mig ner och läser senaste halvårsredogörelsen (https://www.amf.se/globalassets/pdf/rapporter/fonder/halvarsrapporter-2019/halvar-2019-rantefond-mix.pdf) som jag egentligen kan bilda mig en uppfattning om hur fonden investerar.

Ex:

  1. Fonden investerar ca 25% vardera i Sverige, Tyskland, Usa, Storbrittanien.
  2. Medeldurationen är 4,31 år.
  3. Fondens jämförelseindex består av 25% statsräntor från vardera land, men fonden investerar i mycket annat än statsräntor, te.x. har fonden endast investerat 10% i papper utgivna av svenska staten, allt annat (i senaste rapporten ca 18%) är annat.

Ovan är endast ett exempel, men jag tycker att aktie-index är mycket enklare. Där vet jag på ett ungefär vad fonden investerar i endast genom att läsa en sammanfattning. När det gäller räntefonder har jag då endast fått en vag uppfattning.

Jag tycker också att det är svårt med räntefonder.

Även AMF lång innehåller en hel del bostadsobligationer.

Mitt eget förhållningssätt har blivit följande.

High yield (typ Spiltan högräntefond) tar jag inte i med tång.

I övrigt försöker jag aktivt hålla nere andelen företagsobligationer (som Spiltan räntefond Sverige) och ha mer statspapper.

Det ger ju lägre avkastning i dagens ekonomiska klimat men det är ju inte heller det syftet de har i portföljen.

Jag förstår inte vitsen med korta räntefonder. Anledningen man har räntefonder i ens portfölj är för att kunna ta vara på en börskrasch när statsräntan sänks. Och när den höjs så kan man ju anta att ens aktier kommer gå bra/har gått bra ett tag. Så vad är poängen?

Spiltan räntefond Sverige är en säkert korträntefond som förväntas avkasta över 1prc. varje år ,fonden har en kort löptid och inte påverkas av en ev.räntehöjning den har ingen valutarisk och lånar ut pengar till säkra företag ,det kan hända mycket tills Vattenfall , Telia eller andra stora bolag går i konkurs även bostadsobligationerna som fonden köper är säkerställda till 75% av fastighetens värde så att värdet på bostäder kan sjunka 25% innan fonden påverkas negativt.

Spiltan högräntefond kan jag hålla med om att den kanske har en liiiite för hög risk.
Tycker det är intressant dock hur många av räntefonderna investerar i fastigheter när de är väldigt räntekänsliga.

Vad investerar du i för att ha mer statspapper ML?

Rätt skrämmande läsning. Får nog överväga att sälja av högräntefonderna.
korta räntefonder är urtrista men tar gärna emot fler tips.
realräntefonder är dock inget man bör ha i sin portfölj enligt Jonas på Morningstar.

Vet inte om man ska sälja högräntefonderna. De har ju som det låter en högre risk. Skulle gärna vilja se fler räntekänslighetstabeller likt de Jan tar upp i artikeln om de räntefonder som finns i portföljerna.

Kollar man innehavet i Spiltan räntefond så ser jag många företag? Men klassas inte den som en företagsobligtation på grund av de kortare löptiderna?

Men räntefonder ska ju trots allt agera krockkudde. En sättning på 5 %är ju trots allt en inte oansenlig summa. Räntefonder är en riktig djungel. Jag tror att krockkudde som designation är missvisande. En brasklapp borde läggas in som varning - en krockkudde som dock kan pysa ut luft om än mindre än en aktiefond som snarare imploderar.

Gå in för SPP fonder Företagsobligationer med Investment Grade och du kan sova lite lugnare om nätterna.
Sven Johansson, försiktig general

Korta och långa räntefonder har ju lite olika roller i portföljen också.

Har inte lyckats hitta räntefonder med stor andel svenska statspapper.

Gällande korträntefonder känner jag mig tveksam till att ha allt i Spiltan räntefond Sverige och blandar kanske in någon annan korträntefond också. Om man står ut med valutarisken har ju SEB korträntefond USD till största delen amerikanska statspapper.

SPP obligationsfond verkar ok men har ju bara runt 21% statsobligationer, liknande som AMF räntefond lång. De innehåller en hel del bostads- och andra företagsobligationer. Fördelen med den typen av mellanlång fond är ju att de varit svagt negativt korrelerade till börsen på senare år och steg kring 15% i samband med IT-kraschen och Finanskrisen. Ofta är det den effekten man vill ha. För ökad mängd statsobligationer kanske man ska titta på AMF räntefond mix eller kanske Handelsbanken euro obligation.

Har man sitt sparande på Nordnet finns ju en hel drös med ETFer med olika ränteexponeringar.
Har använt mig en del av de långa räntefonder Jan nämner i samband med Rika tillsammans-portföljen samt även US treasury bonds 7-10 yrs och någon allmän bred räntefond.

Generellt sitter många med väldigt riskfyllda räntefonder. I tron att de är en säker placering.

För egen del tror jag att nästa nedgång på börsen blir väldigt stor. Mycket större än den vi såg vid finanskrisen.

Då tror jag bostads- och företagsobligationer blir ett rejält sänke.

 

 

Här håller jag med dig. Att bostads och företagsobligationer (främst de med hög kreditrisk) kommer vara ett sänke vid förändring i marknadsräntan.

Men om det stämmer som Erwin i en kommentar tidigare skriver så verkar iaf spiltan investera i bostadsbolag som har fastigheterna som säker tillgång.

Kanske är cash hos en bank som åtminstone ger 0,5-0,6% årlig ränta ändå inte så illa?

Hellre förlorar jag 1,5% via inflationen än 4-5% hos en högräntefond.

 

Instämmer med John. Sitter och våndas över ca 2 miljoner jag på banken med noll ränta för att ta den säkra sidan. 64 år gammal och vågat inte ge mig in i sådana investeringar… skönt att höra dig säga precis som jag har tänkt hela tiden.

Banker som ger 0,5-0,7 % ränta är osäkra banker t.ex.Collector som har stora förluster och är nära konkurs,Resurs bank som har likadana affärs ide kan följa efter enda säkert bank utom storbankerna är SBAB men räntan där är lågt då ändå jag skulle välja Spiltans räntefond Sverige som är nästan riskfritt och förväntade avkastningen är över 1 %,varje är ,förvaltarna av fonden har en av annan syn på risk än andra förvaltare av räntefonder,även Spiltans högräntefond kan vara en alternativ med en avkastning på 4-5 % men risken är högre än i korta räntefonden.

Jag har Spiltan högräntefond. Den satte sig ca 5 % 2015. LF global indexnära satte sig ca 20 %. Skulle jag behövt sälja de åren då fonderna dippade 2015 - 2017 så hade det varit bättre med högräntefonden än att vara fullinvesterad i globalfonden. Jag ser det som ett skydd mot större förlust om jag måste sälja just då. Högräntefonden har varit ganska stabil på senare år och avkastat 4 á 5 % per år.

Jag tror inte på någon nämnvärd räntehöjning på mycket lång tid framöver.

Ska snart gå i pension och har flyttat ifrån Småbolagsfonder innan nedgången till SPP Korträntefond / SEB Likviditesfond och Aktieansvar Avksatningsfond. Trodde de var säkra placeringar nu men börsstopp på AktieAnsvar Avkastningsfond och läser att finns risker med Räntefonder.

Kan inget om detta men ifall man kan acceptera en nedgång (risk) på räntefond på kanske 10% är de då någorlunda säkra placeringar?

Man måste ju ha pengarna i en fond då man inte kan flytta till bankkonto utan låst till vad som finns för val i t.ex PPM.

Någon som kan laborera lite kring ovan.

Tack för hjälpen!