Vilka räntefonder ska man ha?

I dag har flera finans personer gått ut med att vissa(?) räntefonder är dåliga.

Frida Bratt - Nordnet (twitter)

“Har varnat för företagsobligationsfonder så mycket jag kunnat de senaste veckorna. Här lurar en frossa. Ingen trygg hamn att parkera i. Kommer fortsätta tjata om det.”

Artikel av GABRIEL MELLQVIST

https://www.di.se/nyheter/faran-lurar-under-ytan-i-smaspararnas-trygga-hamn/

"Men när utflödena växer så riskerar fonderna att stänga för uttag – och då blir pengarna låsta. "

 

Joakim Bornold

https://twitter.com/JockeBornold/status/1239929161243901952?s=20

 

Som nybörjare fattar jag inte riktigt.

Om man vill sänka risken så har jag fattat som att det är bra med räntefonder typ en 60/40 portfölj. Och inte ha 100% aktiefonder.

Vilka är då räntefonderna man “ska ha”? Eller ska man inte ha några alls?! Köra som Erik Strand om jag fattade rätt 50% Guld och strunta i räntefonder.

 

Kan någon kunnig hjälpa en vilsen =)

Mvh

Mange Förvirrad Nybörjare

 

Enkelt sagt finns flera typer av räntepapper. De har olika risk och olika avkastning.

Räntepapper som ges ut av välfungerande stater anses ha lägst risk. Sedan kommer bostadsobligationer. Sedan företagsobligationer med högt kreditbetyg, s.k. Investment grader, sedan företagsobligationer med dåligt kreditbetyg, kallat high yield eller skräpobligationer.

Ju högre risk ju högre avkastning. Det finns också en tendens för företagsobligationer att ha högre samvariation med aktier än sådana utgivna av stater eller kommuner. Det pga i dåliga tider kan företagen få svårare att betala sina lån.

På senare år har många investerare och fonder investerat mer i företagsobligationer och framförallt skräpobligationer i jakt på avkastning då räntorna varit låga. Det finns dock många som menar att man inte får betalt (i avkastning) för den högre risken man tar. Många menar också att det finns en risk i och med att det finns många företagsobligationer i den lägsta kategorin av investment grade som vid dåliga tider riskerar att få sänkt kreditbetyg. De kan då byta kategori till skräpobligationer och då skulle många fonder tvingas sälja pga sina regler med kraftigt sänkta värden som följd.

Det finns olika åsikter om vad för typ av räntepapper man ska ha i sin portfölj. Själv skulle jag nog se till att ha en bred fördelning med både långa, intermediära och korta räntor. Men hålla nere andelen företagsobligationer. Jag har valt att undvika high yield helt. Andra tycker annorlunda.

PS. Jag gillar guld som en diversifierare. Skulle kanske övervägt 60-20-20 eller något i den stilen

I rådande lågräntemiljö hade jag valt ett sparkonto med ränta, tex sparkonto hos avanza med ca 0,6-0,7% ränta. Den förväntade avkastningen på säkrare räntepapper som statsobligationer är i mina ögon inte tillräckligt hög. Företagsobligationer är som ovan nämnts mer riskfyllt.

Tack för svar!
Vad tror ni om AMF lång och AMF Kort, är det mindre risk i de än just Spiltan Räntefond Sverige?

AMFs räntefonder är stabila och bra. Innehåller bl a obligationer utgivna av kommuner mm.

Spiltan räntefond är inte så jättetryggt egentligen - den innehåller företagsobligationer vilka gärna följer börsrörelserna nedåt.

 

https://rikatillsammans.se/rattelse-kring-spiltan-rantefond-sverige/

Amf Räntefond Lång har ca 1/3 företagsobligationer 1/3 bostadsobligationer och 1/3 stat/kommun (https://www.amf.se/globalassets/pdf/rapporter/fonder/arsrapporter_2018/rantefond-lang-2018.pdf).
Pga av de genomsnittlig meddelånga löptider obligationerna i amf räntefond lång har så kommer den svänga mer än spiltan räntefond och amf kort. Normalt går fonder med stabila statsobligationer mycket bra under kristider men de har presterat ovanligt dåligt de senaste två veckorna med tanke på börsens utveckling.

Jag bedömmer Amf räntefond lång som den mest riskabla på totalen ensamt av de tre fonderna, dock kan den eventuellt vara en bättre diversifierare till aktier än spiltan räntefond kort.

Åtminstone 2/3 av fonden lär inte prestera bra alls (företagsobligationer och bostadsobligationer). Men långsiktigt kan långa räntor ha en given plats i ens portfölj.

Värre är det med Spiltan Högräntefond som backat nästan 9%. Mycket skräpobligationer antar jag som drar ner den.

Mitt förra inlägg försvann.
Ja, åtminstone 2/3 av fonden lär inte prestera något vidare heller men man ska inte räkna med plus i dessa tider. AMF räntefond lång har gått ner nån enstaka procent sedan krisen och jämför du det med högriskräntefonder som spiltan högräntefond (minus mer än 8%) så är långa räntefonder inte så illa att ha i ett längre perspektiv tror jag.

Svaret är: Inga räntefonder.

Ha det på sparkonto.

 

Folk lurar sig själva genom att säga “Portföljen har gått ner si och så mycket”. Din aktiedel har gått ner det den går ner, oavsett vad du får för “total” på portföljen, du lurar bara dig själv.

Så ha hellre 100% aktiefonder på ISK, och resten på Sparkonto som är trygga. Din “portfölj” kommer därmed gå ner mycket mer i procent när du tittar på saldot, men pengarna du förlorat är densamma. Mental bokföring.

Bankkonto är säkert bra som cash alternativ. Om din strategi vill ha längre räntor så får du ha fonder.

Dave - man ska dock inte underskatta den psykologiska effekten. Den är starkare än vad man kan tro!

Mycket bra fråga, alla räntefonder har ju backat i år…

Har följande räntefonder i olika portföljer:

Spiltan Räntefond Sverige

IKC Avkastningsfond

Spiltan Högräntefond

Om man är långsiktig, ska man ha kvar dem, köpa mer eller sälja?

Kommer RikaTillsammans ändra något i portföljerna nu?

 

 

Swedbank Robur Räntefond Kort -0,14 en månad

AMF Räntefond Kort -0,26 en månad

Spiltan Räntefond Sverige -2,45 en månad

Spiltan Högräntefond -9,15 en månad

 

Mina kommentarer postas inte alls av nån märklig anledning.

 

Gör ett nytt försök :

Ja, åtminstone 2/3 av amf räntefond lång lär inte prestera något vidare heller då den innehåller bostadsobligationer och ev företagsobligationer med sämre rating (som ju kan ändras åt båda håll) men man ska nog inte räkna med plus i dessa tider. AMF räntefond lång har gått ner nån enstaka procent sedan krisen och jämför du det med högriskräntefonder som spiltan högräntefond (minus mer än 8%) så är långa räntefonder inte så illa att ha i ett längre perspektiv tror jag.

Det är fördröjning då kommentarerna ibland granskas. Nu har du dubbelpostat en del. Tålamod .

Tack för all respons! Grymt! ?

Nu är det lite intressant läge, känns som det händer det just artikeln pratade om.

Spiltan Räntefond Sverige

Den här fonden går inte att köpa eller sälja just nu. Anledningen är att på grund av rådande marknadsläge och svårigheter i att genomföra rättvisande värdering så har fondbolaget valt att inte genomföra handel i fonden. Order som läggs kommer att samlas ihop och genomföras när handeln väl återupptas. Läs gärna mer om detta på vår blogg!
https://blogg.avanza.se/foretagsobligationsfonder-stanger-tillfalligt/

Jag har en sälj order ligger sedan den 17:e tidigast på kontot 23:e. Känns som det inte kommer gå igenom som tänkt. Eller är det bara ordrar som läggs från och med nu?

Ni som varit med tidigare om börskrascher händer det här ofta eller? Som nybörjare så blir man ju lite förrvirrad, och förtroendet för räntefonder har ju fått sig en liten törn. ?

När jag kollar CAGR på den här fonden så har den gett 0,89% på 5 år 0,4% på 3år. I min värld känns det rätt svagt om sparkonto ger 0.65%

Men som sagt så är nybörjare och mitt resonemang kanske har både luckor och stora hål ?

Tack ännu en gång för all respons! ?

 

Mange