AMF Balansfond

Hejsan, vore tacksam om någon har funderingar kring den aktivt förvaltade fonden på Nordnet, som kostar 0.4%, tack på förhand.

Fonden är en blandfond som ska ha minst 25% räntepapper för att minska risken. Aktieinnehaven ska till största delen vara i svenska stora och medelstora företag, men får också investera upp till en tredjedel av fondens medel i utländska företag. Räntorna ska vara i SEK och långa (2-7 år).

Fonden själv använder ett jämförelseindex som är 60/40. I det indexet har de valt 40% svenskt index, 20% världsindex, 40% svenska obligationer.Eenligt fondfaktabladet så följer de indexet rätt så nära år efter år.

Den aktiva förvaltningen ska tydligen bygga på fundamental analys. Det innebär åtminstone att man får “någonting” för pengarna. Men samtidigt så är det medelstora och stora företag. Det är företag som brukar ha många ögon på sig redan och hög omsättning av sina aktier på börsen. Jag är bara en tjomme på nätet så lyssna inte för mycket på mig, men för mig är det orimligt att en fondförvaltare ska kunna plocka russinen ur den kakan och gissa bättre än alla andra analytiker på marknaden.

Kul grej är att de satsar på att “slå sitt jämförelseindex”. Men i verkligheten ligger de väldigt nära index. Några år går det snäppet bättre, andra snäppet sämre. Precis som man kan förvänta sig.

På plus-sidan har du att fonden är billig och att den troligtvis kommer fortsätta bete sig ungefär likadant.

På minus-sidan att den har så kraftig övervikt i svenska aktier.

Själv kör jag på med hela min aktiedel i en billig global indexfond istället. Det blir billigare och presterar ju likvärdigt som dessa aktiva förvaltare. Jag vill inte ha Sverigefonder.

All infon till detta svaret har jag tagit från fondens sida hos Morningstar samt från fondens eget fondfaktablad.