Antal fonder & viktning

Jag håller på att sätta ihop min portfölj och skulle behöva lite råd gällande fonder.
Gällande aktier så kommer jag initialt endast köpa svenska aktier i stil med Holmen, Securitas, Investor och liknande - stabila utdelningsbolag.
Genom fonderna vill jag få global exponering samt mot vissa nischbranscher jag tror på.
Målet med portföljen är hyfsat stabil långsiktig tillväxt, jag ska inte bli stenrik på två år till maximal risk.

Har ni någon feedback på ovanstående? Mycket överlapp, annat jag missat? Visst överlapp är med flit för att mixa aktivt förvaltat med billigare fonder på samma område.

Fidelity Global Dividend A-Acc - Jag gillar utdelningsaktier och vill ha den exponeringen inte bara i Sverige

Nordea Klimatfond BP - Jag tror på miljöteknik och har inte tid att sätta mig in i vilka enskilda bolag som jag ska satsa på
LO Funds Golden Age - Fond inriktad på bolag som gynnas av den åldrande befolkningen. Känns på ett sätt som en tramsfond, men jag lutar ändå att att det är vettigt.

DNB Health Care - Jag har ej tid/intresse att sätta mig in i vilka läkemedelsbolag som är “bäst”, och jag vill vara exponerad mot området.

DNB Teknologi - Jag har ej tid att sätta mig in i vilka teknikbolag som är “bäst”, men vore dumt att inte vara exponerad. Globala innehav.

Core Ny Teknik A - Samma som ovanstående, men övervikt Sverige.

Avanza Emerging Markets - Billig, vill ha exponering i Emerging markets, dock lite för mycket Kina om jag ska vara petig
Avanza Global - Billig och vill ha exponering mot USA.

Hej Simon!

Du tror inte att det är lättare att köra på t.ex en Global Indexfond, en Emerging Markets och en svensk indexfond?
Då får du exponering över hela världen och även i bolag som du har försökt pricka av i dom branschspecifika fonderna du har nämnt, men till ett lägre pris?

Om du håller med mitt påstående så skulle jag ha kört på:

  • Avanza Global
  • Avanza Emerging Markets
  • SEB Sverige Indexfond eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Hoppas detta svaret gav dig något! Du kan även kolla in Jans artikel om "Globala Barnportföljen" där han ger förslag på fonder!

Det kan vara ok att komplettera en globalportfölj med en lekportfölj med högre risk som består av lite aktier och branschfonder som teknik, miljö och hälsovård eller något annat, kanske fastigheter också. Men man får vara försiktig med att det blir inte alltför mycket USA sammantaget.

Det finns flera väldigt udda och dyra ”globalfonder” på marknaden, vilka brukar bestå av en smal globalfond som man har överviktat mot vissa regioner och branscher. Jag gillar inte dem. Golden Age verkar tillhöra till den kategorin.