Är 30% spekulation för mycket/för lite?

Hej allihop
jag tror på bred, passiv och billig förvaltning på lång sikt.

Hur stor inverkan har avgiften? Vi pratar om ett sparande på kanske 20-30 års sikt. Pension alltså. En 90/10 portfölj.

90% Avanza global som enda fond skulle kosta mig ca 0,1%/år.

Men jag skulle vilja spekulera lite i småbolag, tillväxtmarknader och Sverige. Jag tänkte då lägga dessa på 10% styck. Kostnaden kommer då öka till 0,156%/år.

Anledningen till bara 10% styck är för att hålla nere kostnaden.

Skulle jag lägga dom på 15% styck skulle vi landa på ca 0,2% för portföljen. (Alltså en fördubbling av kostnaden)

Vad bör jag prioritera? Hålla nere avgiften så hårt det går iomed horisonten är så pass lång, eller satsa lite mer på mina spekulationer?

Att lägga till småbolag, tillväxtländer och Sverigefonder i en portfölj handlar inte om spekulation, det handlar om diversifiering och att sprida riskerna. En bred och väldifersifierad portfölj brukar ge om inte annat en jämnare portföljutveckling. Priset som man får betala för den tryggheten är så marginell att jag skulle inte lägga så stor vikt på det.

Det finns många som tycker att en global indexfond är redan tillräckligt diversifierad och att det räcker. Det finns också många som tycker att 65% USA i en globalfond är alldeles för mycket. Och det finns många som tror inte på Sverige på lång sikt. Troligtvis kommer globala småbolag att slå globalfonden på lång sikt, men det kommer att bli en svängig resa eftersom småbolag brukar dyka extra mycket vid börsnedgångar. Hur det kommer att gå med tillväxtländerna på lång sikt vågar jag inte gissa.

Om du har en sparhorisont över 20 år kan du också ha 100% aktier. Sannolikt skulle det ge lite bättre avkastning. Men igen, då kommer det också att svänga lite mera. Och alla gillar inte stora svängningar.

Det finns förespråkare för alla olika strategier och det är omöjligt att säga vilket som är bäst. När det finns bara bra alternativ att välja mellan blir det säkert bra hur du än väljer.

Jag kan bara hålla med Tale om att det inte är en spekulation att åtminstone lägga till småbolag och tillväxtmarknader, så länge det är en långsiktig position.

En kostnad på 0,2% för en portfölj är dessutom inte högt, även om det är en fördubbling mot att köra 100% Avanza Global. Avgifterna för fonder har minskat ordentligt de senaste åren och det finns anledning att tro att det kommer fortsätta även i framtiden. Innan Avanza Global lanserades gick det ju inte att komma under 0,2% för en globalfond. Så du kommer troligen inte behöva betala 0,2% under hela spartiden.

Tack för bra input från er båda!