Är det lämpligt att byta aktiefonder mot räntefonder nu?

Hej!
Jag har en kapitalförsäkring där de flesta fonder är aktier med hög risk. Just nu har jag förlorat ganska mycket pengar och jag undrar om det inte är dags att byta till räntefonder med låg risk eller sälja, så att jag kan rädda den pengar som finns kvar. Vilka räntefonder rekommenderar ni mig?

Hej,

Om du har lång spartid kvar kanske du kan överväga att sitta relativt still för det är ju rejäla mängder pengar som har gått upp i rök som du inte får igen om du går ur. Det är inte roligt att bränna sig såpass hårt och sen gå ur börsen MEN om det är dina livsbesparingar det handlar om och du känner en stark oro inför framtiden är det givetvis bra att försöka rädda det som går att rädda - gå ur börsen.

Jag vill ändå tillägga : det klassiska felet man tyvärr gör är att man säljer när priserna rasar och köper på sig när priserna börjar stiga. Eftersom jag inte känner dig eller din livssituation vill jag inte säga att det bästa är att göra si eller så, men jag skulle ändå flika in att om du har en lång sparhorisont kvar (t ex 7-10 år) skulle jag ändå rekommendera att du inte går ut helt, för du riskerar ju missa uppgången när världsekonomin blir bättre, vilket det historiskt alltid har gjort och med största sannolikhet kommer att återhämta sig även efter Covid 19.

Jag vet inte vilka aktiefonder du investerar i, men du kanske kan byta ut till billiga indexfonder och gå ur börsen till t ex 50%? Dvs du har 40-50% aktiefonder och resten i antingen säkrare räntefonder eller cash?

Räntefonder generellt är svåra att rekommendera idag. Dels är risken för rekommenderade räntefonder större än vad man kan tro (t ex Spiltan räntefond Sverige) dels är det svårt att få en vettig avkastning av säkra räntefonder (som t ex innehåller obligationer utgivna av stat och kommun mm) pg a minusräntorna vi har idag. Egentligen är cash på ett bankkonto som har insättningsgaranti det minst knepiga idag även om inflationen kommer att äta upp innehavet över tid - men för ens sinnesro kan det vara ok att ha en del cash istället för enbart räntefonder? Jag har också en del cash på ett konto för jag anser att de ger en sinnesro och givetvis en viktig buffert.

Men som sagt - vad som rekommenderas beror på din livssituation :

  1. Är det pengar du har råd att förlora (man ska ju helst bara ha pengar som man har råd att förlora på börsen..)?
  2. Hur lång spartid har du kvar?

Ska tilläggas att AMF Räntefond Mix har klarat sig rätt bra hittills. Givetvis är avkastningen inte mycket att hänga i granen men det är ju inte poängen med räntefonder.

Består av medellånga och långa räntor och innehåller en stor del statsobligationer (både svenska och utländska). Jag investerar inte i den i nuläget men jag är öppen för idéer då jag också är ute efter en bra räntefond!

 

du ska sälja aktier antingen när du inte tror på bolaget längre eller när aktien är värd mer än vad du köpte den för. du ska inte sälja för att “rädda” några pengar, ta inte mer risk än du klarar av, du har tagit för hög risk om du känner att du behöver “rädda” pengarna.

värdet varierar dagligen i dessa tillgångar, det är normalt. fråga dig själv varför du vill säja nu när kursen är nedtryckt i källaren? varför sålde du inte i januari/februari när kursen stod rekordhögt om du behövde pengarna? Nu är det för sent. säljer du nu så realiserar du en förlust.

 

välj risknivå.

ombalansera en gång per år.

spara regelbundet.

Gäller sparandet under två år, hör inte dom hemma på börsen! Låt den summan höra hemma på sparkonto utan bindningstid!

Börsen går och upp och ner!

Åman555 - Det är alltid lätt att vara efterklok och komma med pekpinnar. Vi vet inte vad trådstartarens sparhorisont är och varför hon inte sålde av i januari, och varför hon äger dyra fonder. Men förmodligen är det dyra bankfonder som banken prackat på henne och som har fallit i glömska i några år för det är ju jättevanligt att ointresserade bankkunder blir påprackade dyra, aktivt förvaltade fonder som knappt slår index och kunden liksom med tiden glömmer att de äger dessa, vilket är själva poängen eftersom bankerna då kan ta ut dyra avgifter varje år i många många år utan att kunden upptäcker detta.