Vilka räntefonder?

I min ISK hos Avanza har jag bara aktieindexfonder. Resten, ca 40 %, har jag som kontanter jag på konto med lite ränta. Har trott att jag kanske skulle investera dem i boende utomlands eller annat, men blir nog inte av på några år i alla fall. Nu vill jag lyfta in en del och placera i räntefonder för att få åtminstone lite bättre avkastning.

Men vilka räntefonder ska jag satsa på i rådande marknadsläge?

Har tittat på tex. Spiltan Högräntefond och SEB Corporate bond
Tacksam för tips och feedback.
 

 

Tänker att jag ev vill använda dem om tex fem år, eller längre. Har även en bostadsrätt lågt belånad.

Hej!

Några tips på vägen:

  • Ett enkelt alternativ kan vara att höja aktiedelen med några procent och behålla resten på räntebärande konto. Då slipper du blanda in ytterligare ett tillgångsslag tills du har fått mer kunskap om det.
  • Vänta på att Jan kommer ut med uppdateringar på sina artiklar.
  • Alternativt läsa artiklarna om räntefonder, nybörjarportföljen samt rikatillsammans. Lyssna på någon podd (ex Avanza, Aktiespararna) med Lars Lönnquist (förvaltare Spiltan), då kommer du få lite förståelse kring kreditrisk och ränterisk, samt löptid i kombination med kreditrisk/ränterisk.
Ha bra helg!

Henke

Tack. Ja, har funderat på en högre aktiedel också. Men tar hellre lägre avkastning mot lägre risk. Pengarna lär jag inte använda på minst fem år eller längre. Läste på förut om detta med olika typer av räntefonder, men tycker det är svårt i alla fall då det verkar bero på många aspekter. En aktieindexfond köper man ju liksom mer oberoende av marknadsläget.

Årets artikel med bästa fonderna 2020 ligger ute nu med förslag på räntefonder. Jag skulle även rekommendera artikeln: “Allt du behöver veta om räntefonder” samt den om “Fyra-hinkar-principen”.

Finns där inga grundläggande regler för hur man bygger en enklare ränteportfölj?

Vad är horisonterna för dessa tillgångar? Typ

sparkonto 0-1 år

kortränta 1-2 år

långränta 2-100 år?

företagsobligationer 3-5 år?

 

går kanske inte att köpa 100 åriga obligationer för privatpersoner iofs.

 

Sen får man fördela portföljen utefter när Pengarna är tänkta att användas. tänker jag rätt?

 

så en aktieportfölj med evig horisont ala Fire. Bör man väl ha hyfsat stor del i långräntor i räntebenet?

 

typ allt som inte ska användas inom de närmaste 3 åren men som man ändå inte vill riskera?

Om man är långsiktig och följer mantrat i denna blogg dvs sparar månadsvis och sitter still i båten när det gungar så undrar jag om folk förstår vad riskbenägenheten i realiteten innebär.

Om börsen temporärt går ner 40 % …så vadå …det spelar väl ingen roll vilken risk du har tagit. Allt går ner. OK vissa fonder går ner mer än andra… men du sitter ju still i båten. När börsen pendlar upp igen är vi tillbaka i ursprungsläget!

Problemet uppkommer när du ska ta ut dina pengar om x antal år:

Har du hög risk kommer du att få ut mycket om börsen står högt eller lite om börsen står lågt.

Har du låg risk så blir det mindre vid hög börs och inte så lite vid låg börs.

Allt hänger då på hur börsen ser ut när du ska ta ut dina pengar. Om du är klok väljer du att ta ut dina pengar över en längre period tex månadsvis. Men det är tyvärr inte den situationen för de flesta sparare har. En grupp sparare kan dock göra så och det är de som sparar till pension.