Tips på bra indexfonder och räntefonder 2020
Topplista med förslag på de bästa fonderna för ditt sparande för 2020
Syftet med årets topplista med de bästa fonderna 2020 är att ge dig tips på bra fonder till ditt sparande. I urvalet har vi prioriterat faktorer som forskningen stödjer för bäst odds och resultat. Det innebär fokus på låg avgift, passiv förvaltning, global spridning och olika typer av fonder. I år har vi dessutom lagt mer vikt miljömässiga och hållbara kriterier.
Nytt år, nytt decennium och därmed dags att inleda året med ett förslag på en topplista med de bästa fonderna 2020. Idag finns det över 3 000 valbara fonder och börshandlade fonder (ETF) bara på Avanza och Nordnet. Ingen kan ha koll på alla dessa själv. Därför skriver vi också förslag på topplista med bra fonder. Vår förhoppning är att vi, precis som föregående år, kan hjälpas åt att bli rika tillsammans med både tips, feedback och kommentarer.
Att hitta fonder till sitt sparande är inte helt olikt att hitta spelare till en laguppställning. Olika delar i laget har olika roller och de respektive spelarna ska passa och fungera ihop som ett lag. När jag berättade om det här resonemanget för min fru Caroline gjorde hon sin egen tolkning:
Bra fonder är som bra basplagg i en garderob. De går alltid att matcha med varandra för att passa olika tillfällen.
Caroline Bolmeson
På många sätt är det också syftet med den här artikeln. Den ska ge dig tips, inspiration och råd kring hur du kan tänka i ditt fondsparande. Vi kommer gå genom grunderna i vår investeringsfilosofi som på intet sätt är unik. Tvärtom. Det är den strategin som jag upplever har mest solid grund i forskningen och som över tid kommer ge en bättre avkastning än majoriteten av alla sparare. Att den dessutom går att automatisera till 100 % med en fondrobot, inte kräver något underhållsarbete när den väl är igång, är en tacksam bonus.
Förslag på hur du använder den här topplistan
Förutom konkreta förslag på 20 fonder inom olika kategorier kommer du även få förslag på hur dessa fonder kan kombineras ihop i olika portföljer. Vi försöker även knyta ihop säcken så att du kan se hur fonderna, tillgångsfördelningen, risken, sparhorisonten, portföljerna och fyra-hinkar-principen hänger ihop. Den här artikeln är i mångt och mycket en referensartikel och bas för kommande artiklar. Det betyder att du kan använda den på följande sätt:
- Om du följer våra modellportföljer – du behöver inte göra något förrän om två veckor när årets ombalanseringsartikel kommer
- Om du sparar hos en fondrobot – luta dig tillbaka och njut av att du har gjort det bästa valet som du kan göra ?
- Om du är en ny på bloggen/ny sparare/gjort ett ekonomiskt nyårslöfte – börja gärna med dessa två artiklar som är viktigare: kom-igång med sparandet och fyra-hinkar-principen
- Om du har egna fondportföljer – se om våra fondförslag förbättrar ditt sparande och tipsa gärna om dina favoriter
- Om du har pensionssparande där du kan välja fonder – se om våra förslag i artikeln förbättrar ditt sparande
- Om du vill få inspiration, tips och fondråd – ta en kopp kaffe och njut av artikeln
De kommande två veckorna hoppas jag på att få återkomma med en uppföljning på hur föregående år gick för både börsen i allmänhet och våra modellportföljer i synnerhet. Därefter, om ca två veckor, kommer årets ombalanseringsartikel där du får ”låsa in” en del av fjolårets vinst och ge dig själv och dina portföljer bäst förutsättningar för 2020. Fram till dess rekommenderar jag att läsa vår helt uppdaterade artikel om fyra-hinkar-principen och eventuellt göra ditt årliga hinkunderhåll. Framgent kommer artikeln om de fyra hinkarna sannolikt vara viktigare än någon annan artikel på bloggen. Men mer om det de kommande veckorna. ??
Samtidigt vill jag och Caroline passa på att tacka för det gångna året. Det har varit fantastiskt roligt, givande och utvecklande att få ha den här bloggen tillsammans med dig. Vi ser fram emot att även i år få komma med tips, artiklar och inspiration till dig på söndagskvällarna med målet att vi alla ska bli rika tillsammans.
Tack än en gång och lycka till med ditt sparande! ?
Jan (och Caroline) Bolmeson
Senaste uppdatering: 2020-01-10
PS. För tydlighetens skull: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln eller för något fondomnämnande. Vi har dock valt att ha sponsrade länkar till fondroboten Lysa som är vår generella sparrekommendation, till storbankerna Avanza och Nordnet där alla fonderna går att köpa samt uppstickaren SAVR där en del fonder är billigare. Kom ihåg att sparande i fonder både kan minska och öka i värde, att den här artikeln är en allmän information och inte en personlig rådgivning samt att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Läs mer i våra villkor. DS.
Sammanfattning – de 20 bästa fonderna 2020
Nedan följer en sammanfattning av de bästa fonderna 2020 i respektive kategori:
- Bästa generella globalfond: Länsförsäkringar Global Indexnära
- Billigaste globalfonden: Avanza Global
- Bästa hållbara globalfonden: SPP Global Plus
- Bästa globala småbolagsfonden: Handelsbanken Global Småbolag
- Bästa fonden för premiepensionen (PPM): AP7 SÅFA
- Bästa Asien-fonden: Swedbank Robur Access Asien
- Bästa tillväxtmarknadsfonden: Avanza Emerging Markets ny
- Bästa Sverige-fonden: SEB Sverige Indexfond
- Bästa kompletterande Sverige-fonden: Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Bästa svenska småbolagsfonden: PLUS Småbolag Sverige Index
- Bästa korta räntefonden: Spiltan Räntefond Sverige
- Bästa långa räntefonden: AMF Räntefond Lång
- Bästa globala räntefonden: AMF Räntefond Mix
- Bästa globala företagsobligationsfonden: SPP Global Företagsobligation Plus ny
- Bästa högräntefonden: Spiltan Högräntefond
- Bästa kompletterande företagsräntefond: IKC Avkastningsfond
- Bästa hållbara räntefonden: SPP Grön Obligationsfond A
- Bästa realräntefonden: Handelsbanken Realräntefond
- Bästa guldfonden: Xetra Gold (4GLD) ny
- Bästa råvarufonden: Handelsbanken Råvarufond
Med dessa 20 fonder kan du bygga ihop i princip vilket sparande som helst. Fonderna är dessutom så pass bra, att du kan vila tryggt i att du har riktigt bra fonder som du kan äga i väldigt många år. I år bytte vi endast ut 3 av 20 fonder vilket visar på fondernas styrka. Fonderna vi bytte ut är fortfarande riktigt bra och man behöver inte skämmas om man behåller dem. De nya fonderna är de båda Avanza-fonderna i listan samt guldfonden Xetra Gold som har gjort en comeback.
Få uppdateringar, tips och nyheter till din mejl
Vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt, det kommer ut ca en gång i månaden och innehåller bloggens bästa artiklar och tips på hur du kan ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå. Dessutom får du när du anmäler dig ett par välkomstbrev som plockar guldkornen från de senaste 10 årens artiklar.
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Smart sparande är inte spännande
Att ta råd från någon inom ekonomi kan ibland jämföras med att sätta sig i en bil tillsammans med den personen. Då vill i alla fall jag gärna veta vart är bilen på väg, hur kommer den att köra, vad förväntas av mig och vad är viktigt för chauffören. Det är en stor skillnad på att sätta sig i en bil med Formel 1-förare eller en vanlig busschaufför.
Formel 1-föraren vill köra så fort som möjligt, vinner ibland men kraschar från tid till annan också ordentligt och det är inte ovanligt att de inte ens kommer i mål. Visste du t.ex. att i mindre än 1 % av alla F1-lopp kommer alla förare i mål1? Busschauffören tar dig i över 99 % av alla fall dit du ska. Men å andra sidan är det varken roligt eller spännande. Ibland är det rentav lika tråkigt som att se målarfärg torka.
Anledningen till att jag skriver ovan är att det är tre frågor som varje sparare behöver ställa sig ganska tidigt:
- Vad är syftet med mitt sparande?
- Har jag förmågan att hitta felvärderade företag/investeringar på marknaden?
- Har jag förmågan att förutsäga marknadens rörelser?
Svaren på dessa tre frågor leder nämligen till diametralt olika spar- och investeringsstrategier. Det är därför olika experters uttalanden, råd och tips kan låta så väldigt olika. För många är dessutom sparandet i aktier och fonder en hobby. Man är intresserad, läser på, följer och träffar andra likasinnade och tycker att det är kul. Det är inget fel, tvärtom, men det skiljer sig väldigt mycket från någon som inte har det som hobby och bara vill ha optimal avkastning i förhållande till den tagna risken.
Majoriteten av alla studier visar dessutom att genomsnittsinvesteraren som inte har det som hobby tjänar mer pengar. Således kan jag med ganska stor säkerhet säga att även hobbyn ”sparande” kostar en pengar. Man blir lurad av att man faktiskt tjänar pengar, men man gör det sällan i den utsträckning som man skulle ha kunnat. Smart sparande är helt enkelt inte spännande.
Alternativ för ett passivt, långsiktigt och billigt sparande
Vårt svar på de tre frågorna ovan är:
- Syftet med vårt sparande är primärt att tjäna pengar över tid. Vi har inte sparande som hobby eller intresse.
- Nej, vi kan inte analysera bolag bättre än professionella analytiker på marknaden
- Nej, vi kan inte förutsäga eller tajma marknadens rörelser bättre än andra
Dessa svar leder till en specifik sparstrategi. Den kan grovt sammanfattas i:
Eftersom 99,4 % av alla professionella investerare inte lyckas med att tajma marknaden eller hitta felvärderade bolag, då kommer inte jag heller lyckas. Därför fokuserar jag på det som forskningen har visat faktiskt fungerar. Det är att köpa alla bolag i hela världen så billigt som möjligt, äga dem så länge som möjligt. Risken balanseras med månadssparande och med hjälp av andra typer av investeringar.
Denna strategi ger dessutom många extra fördelar. Det är ett engångsjobb som när det är färdigt kan lämnas i flera år. Strategin tar ingen tid, intresse eller kompetenskrav i anspråk. Det är ”sätt igång och glöm”. På många sätt är det ointuitivt eftersom vi alltid har lärt oss att den som gör mest, är mest aktiv, kan mest, engagerar sig mest och så vidare är den som kommer att vinna. I sparande är precis tvärtom.
Om du vill läsa mer om vår eller olika typer av strategier så rekommenderas följande artikel:
- Två frågor som bestämmer alla investeringsstrategier - Om guruns, traderns, analytikens och våran investeringssstrategi
Anledningen till att det är viktigt och att jag lägger tid på det i den här artikeln är att de fonder som vi rekommenderar passar in i strategin ovan. Vi kommer inte att utvärdera ”Formel 1”-fonder som ett enskilt år kan ge superresultat för att ett par år senare inte finnas kvar för att de kraschade ut sig. Något som inte är helt osannolikt då 52 % av alla fonder försvinner inom 14 år. Dessutom är det som så att 86 % procent av alla fonderna som är bäst ett enskilt år (=har 5 stjärnor på Morningstar) har förlorat den inom tre år.
History shows that in the long run a thoughtfully designed, diversified strategy of ”passive” funds typically beats all but a few active managers. It’s not easy to structure and maintain such a strategy. It requires some initial research and discipline to stay the course. But it’s much easier than predicting which active managers will randomly beat this approach.
Eugene Fama, Nobelpristagare i ekonomi 2013
Det finns naturligtvis en hel del människor som inte håller med om det här och kritiserar strategier som våran som bygger på att spara i passiva indexfonder. Vi har ju intervjuat fondförvaltare som t.ex. både svarar att de har sparandet som jobb och passion och att de kan hitta felvärderade bolag. Jag hittar ju inget stöd för det här i forskningen annat än att det är klart att det kan fungera. Statistiskt ska det fungera för 6 av 1 000 människor. Frågan att ställa sig då – är jag en av de 6 av 1 000 personer som kommer lyckas? Eller bör jag ha en strategi som är oberoende av huruvida jag är en av dem eller ej.
Faktorer som vi väljer och inte väljer ut fonderna på
Jag vill redan nu påpeka att urvalet av dessa fonder är subjektivt och att jag garanterat har gjort något misstag. Dessa fonderna är också utvalda för att passa den förut beskrivna investeringsstrategin.
The long-term data repeatedly document that investors would benefit by switching from active performance investing to low-cost indexing.
Charles Ellis, Ph.D., ”The Rise and Fall of Performance Investing, The Financial Analysts’ Journal Vol. 70, No. 4, pp. 14-23”
Därav kommer listan att skilja sig åt från andras listor både på grund av tycke och smak, men inte minst investeringsstrategi. Det fondförslag som du kommer att få i den här artikeln är således fonder som är:
- Passiva – de försöker inte förutsäga marknaden eller hitta vilka bolag som kommer gå bra i morgon
- Billiga – de har i majoriteten av alla fall en årliga förvaltningsavgift under 0,4 %
- Indexfonder – de äger alla bolag enligt en viss definition (t.ex. i Sverige, Globalt, i USA)
- Olika – vi kommer bara ta upp en fond per kategori
- Långsiktiga – du ska kunna äga dem i 5 till 10 år utan att behöva byta dem eller oroa dig för dem
- Hållbara – att de i den mån det är möjligt uppfyller de basala miljömässiga och sociala hållbarhetskraven
- Rumsrena – att de är reglerade, tillhör kända fondförvaltare, följer sitt index och har ett gott rykte
Utifrån hållbarhetsperspektivet vill vi gärna att fonderna följer de internationella riktlinjerna för ESG, det vill säga miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. De bör som lägst välja bort bolag involverade i produktion eller distribution av fossila bränslen, krigsmateriel, tobak, alkohol, spel, pornografi och droger. Läs gärna följande artikel om att spara hållbart:
- Tips för ett schysstare, etiskt, hållbart & klimatsmart sparande - Dina sparpengar har en större miljöpåverkan än din bilkörning
Till följd av artikeln som vi skrev förra året ”Misstaget att välja fonder endast baserat på Morningstar-stjärnor” kommer vi i år att lägga betydligt mindre vikt på det. Särskilt eftersom forskningen visar att avgiften är en betydligt viktigare faktor för att bedöma en fonds framtida utveckling än antalet stjärnor.
För de flesta sparare är en fondrobot det bästa man kan välja
Hösten 2017 lanserades de första fondrobotarna i Sverige. En fondrobot kan enklast beskrivas som:
En fondrobot är en tjänst som hjälper dig att välja ut de bästa och billigaste indexfonderna och kombinera ihop dem på ett sätt som forskningen säger fungerar. Fondroboten hjälper dig att balansera risken med hjälp av en kombination av aktier och räntor, den hjälper dig med månadssparande och det årliga underhållet i form av ombalansering till en liten kostnad. Fondroboten gör det dessutom enkelt att välja om du vill spara brett eller hållbart.
En fondrobot är, till skillnad vad många tror, inte att en dator själv försöker tajma marknaden och spekulerar i vilka fonder som kommer gå bra eller inte. De fonder som man får i en fondrobot har valts ut av det företagets människor i linje med en viss investeringsstrategi. De flesta fondrobotarna i Sverige följer samma forskning och har därmed i princip samma strategi som vi själva.
Det finns i princip inga nackdelar som jag ser det att välja en fondrobot i dagsläget. Särskilt eftersom:
Majoriteten av alla sparare som väljer en fondrobot får ett mycket bättre sparande, en mer riskspridd fondportfölj och en mer genomarbetad investeringsstrategi i linje med forskningen. Extra stor blir vinsterna om man tar hänsyn till behov av tidsinsats, kompetens och intresse.
Nedsidan med fondrobotarna är att de tar betalt för sin tjänst. Men om vi tittar på avgiften för fondroboten LYSA som vi rekommenderar (annonslänk) så är den totalt 0,4 procent. Precis det kravet som vi ställer på andra fonder. Det är alltså i dagsläget inte dyrare att välja en fondrobot än att välja ihop fonderna själv. Men att bygga portföljerna själv kräver både mer tid, mer engagemang och mer kunskap än att bara klicka sig genom LYSAs hemsida.
The active investors will have their returns diminished by a far greater percentage than will their inactive brethren. That means that the passive group – the ”know-nothings” – must win
Warren Buffett, Shareholder Letter 2007
En oro vi ibland möter är att vi rekommenderar Lysa för att de ger oss bäst betalt. Du kan dock vara helt trygg i att så inte är fallet. För det första skulle vi förlora allt förtroende den dagen vi började göra det. För det andra så betalar fondrobotarna sämre än storbankerna. Avanza och Nordnet behåller ju 50 % av fondavgifterna på de fonder du väljer hos dem. De har betydligt större finansiella muskler än fondrobotarna och betalar således bättre. Dessutom skulle vi aldrig lägga majoriteten av våra egna pengar hos Lysa om vi inte genuint tyckte det var bäst.
Fondrobot, Avanza Global eller egen portfölj?
Vän av ordning kan även protestera att det finns fonder i listan nedan som Avanza Global som bara kostar 0.11 %. Det är ju mycket billigare än LYSAs 0.4 procent. Problemet är att det är lite som att jämföra äpplen med päron. För den intresserade läsaren rekommenderar vi följande artikel där vi tar upp just det exemplet och nördar in på saker som intern beskattning i fonder. Vi visar att skillnaden är inte så stor som man kan tro:
- Vad är bäst? LYSA, Avanza Global eller en egen portfölj? - Mina tankar och resonemang till en av bloggens vanligare frågor och varför jag rekommenderar LYSA
Slutsatsen att dra är således:
Om du är en vanlig sparare som letar efter det bästa sättet att spara och investera dina pengar då är det bästa valet du kan göra en billig och bra fondrobot. Du kommer högst sannolikt inte kunna investera pengarna bättre, billigare eller enklare på egen hand.
De i princip enda situationerna vi ser då man inte ska använda en fondrobot är:
- När det inte går – t.ex. i de flesta tjänstepensionssparanden
- När syftet är ett annat – t.ex. att ha en hobby, lära sig själv eller lära barnen
- När tidshorisonten är kort – t.ex. mindre än 2 år, då bör man välja ett bankkonto
- När en av frågorna ovan har ett ja – t.ex. ja, jag kan hitta felvärderade bolag för jag är bättre än 99,4 % av alla andra
Vi kommer att göra en ny uppdatering och jämförelse av de svenska fondrobotarna inom kort. Men tills vidare är fortfarande följande jämförelse aktuell.
Viktigt med struktur och balans i ditt sparande
Det sista tipset, innan listan med de bästa fonderna, är att undvika ett vanligt misstag som väldigt många gör. Min upplevelse är att de flesta har fel risk i sitt sparande. Antingen har man för hög eller för låg risk i sitt sparande. Jag påstår att båda är lika fel eftersom det kan leda till samma slutresultat om att pengarna inte räcker till. I det ena fallet för att man kan förlora dem när man behöver dem som mest och i det andra fallet att de aldrig kommer upp i summan som behövs.
Ett av de bästa sätten som vi har hittat för att få rätt balans i sitt sparande är Fyra-hinkar-principen. Den hjälper en att båda skapa en buffert och ett mellanrisk-läge där man inte är utsatt för hela marknadens svängningar. Om man bara investerar i aktiefonder kommer man nämligen råka ut för tillfällen då hela ens portfölj kan falla med 50 % eller mer i värde. Dessa nedgångar leder ofta till att man gör andra misstag i sitt sparande som att man säljer när det är billigt och köper när det är dyrt.
Index funds eliminate the risks of individual stocks, market sectors, and manager selection. Only stock market risk remains.
John ”Jack” Bogle, Grundare av Vanguard, ”2007 – The Little Book of Common Sense Investing”
Nedan följer en översiktsbild över fyra-hinkar-principen:

Fördelarna att tänka så här i sitt sparande är flera. För det första får man med räntefonder i sitt sparande vilket de flesta missar. För det andra kan man använda lekhinken för att få utlopp för sin hobby och sparande som intresse. Över tid kommer det sannolikt ge en bättre avkastning eftersom det hjälper en att undvika många av de beteendemisstag som vi ofta gör i vårt sparande.
Läs mer i artikeln:
- Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid
Genom att ta hänsyn till resonemangen om investeringsstrategi, struktur och fondrobot ovan så har du möjligheten till ett bättre sparande än den absolut majoriteten av sparare. Det kommer att ge dig en avkastning i linje med marknaden, något som t.ex. Avanzas sparare har misslyckats med i över 8 av 10 år. Det är som sagt inget spännande sparande, men det är ett smart och lönsamt sparande. Du får själv välja vilket som är viktigast för dig. ??
Skillnader mot föregående års lista med bäst fonder
Jag har i år valt att skriva lite längre omdömen och kommentarer om fonderna snarare än att ge en mängd nyckeltal i tabellform. Anledningen är att dessa nyckeltal ändå blir inaktuella under året samt att det finns sajter som Morningstar, som är långt bättre än mig på att redovisa dessa. Därför länkar jag hellre till källorna där du kan hitta informationen själv om du skulle vara intresserad av den.
Inga aktivt förvaltade fonder – Jag har även bestämt mig för att i år inte välja ut de bästa aktivt förvaltade fonderna inom respektive kategori. Det vill säga fonder med en förvaltare som försöker förutsäga vilka bolag som kommer gå bättre än andra imorgon. För det första lägger vi själva inte några pengar i dem eftersom de inte går i linje med forskningens rekommendationer. För det andra så är det väldigt oklart på vilka faktorer dessa skulle väljas. Att välja på flest antal Morningstar-stjärnor går bort enligt resonemanget i den här artikeln, att välja på bäst resultat föregående år är irrelevant eftersom det inte finns några garantier för att de kommer överprestera det kommande året.
Inga USA- eller Europa fonder – vi har i år inte heller tagit med några USA- eller Europa-fonder då en genomsnittlig globalfond lägger över 50 % av kapitalet i USA och över 20 % i Europa. Jag ser ingen anledning att övervikta mot dessa två marknader. Den enda gången jag egentligen ser ett behov för dessa fonder är om man skulle bortse från en globalfond och sätta ihop fonder där summan av dessa skulle bli en globalfond. Har man den förmågan så är jag säker på att man hittar bra fonder också. ?
Inga hedgefonder – jag hade en ambition förra året att även ta med så kallade marknadsneutralafonder eller hedgefonder. Det vill säga fonder som ska gå plus oavsett vad som händer på marknaden. Jag har under året insett att jag inte lagt några pengar i dessa själv, jag tycker att de är svåra att utvärdera, de är dessutom relativt sett dyra och forskningen ger dem inte många applåder.
De bästa globala aktieindexfonderna 2020
Precis som föregående år inleder vi med de bästa globalfonderna. Globalfonderna bör vara basen i sparandet. I de fall att man inte kan välja bland alla fonder som finns, brukar jag ge rekommendationen att hitta den billigaste och bredaste globalfonden och sätta sina pengar i den. En globalfond investerar i världens ca 1 500 största bolag.
Dessa bolag väljs ofta ut enligt en lista som kallas för ett index baserat på ett antal olika kriterier, t.ex. hur stora de är. Det mest kända globala börsindexet är MSCI World och man kan se alla dess innehav i en komplett lista. Placerar man 100 kr i en globalfond kommer dessa fördelas på t.ex. Apple, Microsoft, Google, Johnson & Johnson, Visa, Nestle, Disney, Netflix och så vidare. En fråga att fundera på i sammanhanget är – vad skulle behöva hända för att dina 100 kr skulle bli värda 0 kr?
Världens 1 500 största bolag skulle behöva gå i konkurs samtidigt. Om det skulle hända så är börsen vårt minsta problem. På det sättet kan man vara helt trygg i att man har spridit sina ägg i väldigt många olika korgar. Det enda man behöver vara medveten om är att det är samma typ av korg (aktier). Det vill säga att man behöver kombinera det även med andra typer av fonder som t.ex. räntefonder.
En sista sak att vara medveten om med de globala fonderna är att de inte är så globala som man kan tro. Över 50 % av en globalfond placerar sina pengar i USA. Anledningen är att den amerikanska börsen är överlägset störst med avseende på värde. Nedanstående bild illustrerar hela världen i termer av marknadsvärde på börserna:

En av slutsatserna man kan dra från ovanstående bild är Nordamerika, Västeuropa och Japan är tydligt överviktat med över 70 % av börsvärdet. Frågan att ställa sig är om det är rimligt att endast 4 av 100 kr investeras i Kina och Indien. En annan slutsats man kan dra är att eftersom alla passiva globalfonder mer eller mindre följer samma index, spelar det sällan någon roll vilken man väljer. Den lägsta avgiften blir således ett viktigt kriterium. Mitt förslag på lista med de bästa globalfonderna är som följer.
Bästa generella globalfonden 2020: Länsförsäkringar Global Indexnära
Det här har varit min favoritfond de senaste åren och den tar pallplatsen även i år om man väger samman alla faktorer. Om jag bara fick välja en enda all-round-fond, då skulle valet falla på den här. Fonden är billig med en avgift på bara 0.22 %, den har en bra exponering mot 1 575 bolag och den följer sitt index MSCI World (Net Total Return) bra.
Andra fördelar är att den finns både hos Avanza och Nordnet samt att hållbarhetsaspekter beaktas i förvaltningen. Utifrån ett hållbarhetsperspektiv väljer man bort bolag och arbetar med att påverka de bolag man har ägande i. Man kan läsa mer om Länsförsäkringars hållbarhetsarbete i fonderna här, här,här och här. En subjektiv åsikt är att hållbarhetsarbetet är okej, men om det är det viktigaste kriteriet för dig då finns det bättre, och marginellt dyrare, alternativ som SPP Global Plus.
Om du vill ha likvärdiga alternativ till den här fonden är följande riktigt bra: Swedbank Robur Access Global, DNB Global Indeks, SPP Aktiefond Global, Avanza Global och Skandia Global Exponering. Har du någon av dessa behöver det verkligen inte föranleda ett byte. Det är riktigt bra fonder. Till våra danska och finska läsare har vi valt ut ett par fonder längst ner i artikeln.
En vanlig fråga är varför jag inte väljer Avanza Global på första plats. Den är ju hälften så dyr. Det stämmer vid första anblicken, men med tanke på faktorerna ovan och att Avanza Global betalar en högre intern skatt på utdelningar från USA (30 %) som där LF betalar (15 %) som inte syns i avgiften (läs mer här) men motsvarar ca 0.1 %, så blir totalsegraren Länsförsäkringar-fonden. Avanza Global är dock med redan som nästa rekommendation.
Fakta om Länsförsäkring Global Indexnära
Avgift: 0,22 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 1 575, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 13.0 %, Index: 12,8 %, Standardavvikelse (3 år): 13,2 %, Sharpe: 1.11, Förvaltat kapital: 23 mdr, Antal ägare hos Avanza: 103 316 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, senaste fondrapporten, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Billigaste globalfonden: Avanza Global
Avanza Global har den lägsta förvaltningsavgiften (0,11 %) av alla globalfonder i Sverige. Det förtjänar Avanza absolut beröm för. Det som däremot gör att den inte vinner första pris som bästa generella fond är den inte har någon hållbarhetsredovisning, den går bara att köpa hos Avanza och den är baserad i Luxemburg vilket innebär en högre intern beskattning på utdelningar från USA (30 %). Med det sagt så är det fortfarande en riktigt bra fond och är man kund på Avanza så bör den finnas med i sparandet.
Fakta om Avanza Global
Avgift: 0,11 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 1 629, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 1 kr, Morningstar-betyg: –, Medelavkastning (3 år): — %, Index: 13,3 %, Standardavvikelse (3 år): — %, Sharpe: —, Förvaltat kapital: 4 mdr, Antal ägare hos Avanza: 128 738 st. Externa och sponsrade länkar till fondens hemsida, fondfaktabladet, fonden på Avanza och fakta om matarfonden på Morningstar och fakta om basfonden Amundi IS MSCI World I13SK-C.
Bästa etiska och hållbara globalfonden: SPP Global Plus
För dig som rankar hållbarhet som den viktigaste faktorn är SPP Global Plus den bästa fonden. Det är en fossilfri, indexnära global aktiefond med en avgift på 0,44 %. Fonden investerar inte i bolag som utvinner eller distribuerar fossila bränslen eller bolag med stora fossilreserver. Fonden väljer istället in bolag med högt hållbarhetsbetyg och lågt koldioxidavtryck. Upp till 10 procent av fonden dedikeras dessutom till bolag som sitter på lösningar på framtidens klimatutmaningar.
Du kan läsa mer om SPPs PLUS-fonder här. Precis som de flesta fonder som fokuserar på hållbarhet är antalet bolag i fonden betydligt mindre. De förut nämnda fonderna har ca 1 500 innehav samtidigt som den här fonden bara har drygt hälften.
Fakta om SPP Global Plus
Avgift: 0,44 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 843, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5/5, Medelavkastning (3 år): 14,4 %, Index: 13,3 %, Standardavvikelse (3 år): 12,4 %, Sharpe: 1,19, Förvaltat kapital: 16 mdr, Antal ägare hos Avanza: 33 856 st. Externa och sponsrade länkar till fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, senaste fondrapporten och fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden finns på fakta om fonden på Morningstar.
Bästa globala småbolagsfonden: Handelsbanken Global Småbolag
Ett stort problem med de förut nämnda globalfonderna är att de inte täcker de globala småbolagen. Genom att komplettera de stora och breda globalfonderna med den här fonden får man en lite bättre riskspridning och möjlighet till bättre avkastning. Små bolag tenderar nämligen att gå lite bättre än stora över tid.
Den här fonden är även ett undantag från regeln om att fonderna bör inte kosta mer än 0.4 %. Den här kostar 0,68 % men mig veterligen finns det inte något annat billigare eller bättre alternativ. Notera även att fonden på Avanza och Nordnet heter: ”Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK”. Inte direkt investerarvänligt namn.
En positiv förändring från 2019 är att de bytte jämförelseindex från MSCI World Small Cap till Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap vilket är ett ESG-index. Jag kan inte uttala mig särskilt mycket om det indexet mer än att det är positivt att de tar hänsyn till de miljömässiga, sociala och ägarstyrnings-mässiga faktorerna.
Fakta om Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
Avgift: 0,68 %, Jämförelseindex: ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap, Antal bolag: 1 911, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 50 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (3 år): — %, Index: — %, Standardavvikelse (3 år): — %, Sharpe: —, Förvaltat kapital: 9,8 mdr, Antal ägare hos Avanza: 6 789 st. Externa och sponsrade länkar till fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen och senaste fondrapporten fonden på fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden finns på Morningstar.
Alternativ för den avancerade spararen är de två börshandlade fonderna: SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF med kortnamnet ZPRS och iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc) med kortnamnet IUSN. Båda dessa ligger på avgifter runt 0,4 %.
Bästa fonden för ditt PPM-sparande: AP7 SÅFA
Det bästa alternativet som de flesta bör överväga i premiepensionsdelen i sitt pensionssparande är det statliga alternativet AP7 SÅFA. Tekniskt sett är det inte en fond, utan faktiskt två. Det är en kombination av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Så länge man är yngre än 55 år är fördelningen 100 % AP7 Aktiefond och därefter lägger man på ungefär 3 % AP7 Räntefond per år. Väljer du AP7 SÅFA så görs den här ombalanseringen automatiskt.
Föga förvånande anser jag AP7 Aktiefond vara en av de bästa fonderna som finns. Det är en passivt förvaltad bred global aktiefond med en extremt låg avgift på 0,08 % (sänktes 1 januari 2020). En annan fördel med fonden är att den dessutom har möjlighet att belåna sitt innehav med upp till 25 %. Det innebär att om du investerar 100 kr i fonden, så kan den periodvis investera 125 kr. På så långa tidsperioder som ett pensionssparande gäller är det ett statistiskt säkert sätt att öka avkastningen utan att behöva välja mer riskfyllda tillgångar.
Problemet är att den bara går att välja i sitt PPM. Skulle den varit valbar utanför så skulle den ranka framför både Länsförsäkringar och Avanza-fonden. AP7 SÅFA har också överpresterat mot majoriteten av de sparare som har gjort egna val i PPM, vilket också går i linje med forskningen. Dessutom arbetar AP7-fonden aktivt med hållbarhet, där den t.ex. i december 2019 svartlistade ett antal bolag som inte nådde upp till deras lägsta nivå inom miljö och hållbarhet.
Fakta om AP7 Aktiefond
Avgift: 0,08 %, Jämförelseindex: MSCI ASWI SEK, Antal bolag: 3 227, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: —, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: —–, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): 14,1 %, Index: — %, Standardavvikelse (3 år): 13,38 %, Sharpe (3 år): 1.2, Förvaltat kapital: 595,5 mdr, Antal ägare: 4 202 722 st. Externa till fondens hemsida, fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, senaste fondrapporten, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden finns på Pensionsmyndigheten.
Övriga globalfonder som brukar hittas i mina portföljer
Det finns ytterligare tre fonder som klassas som breda aktiefonder som tenderar återkomma i mina portföljer. Förmodligen skulle alla tre kunna klassas som irrationella val utifrån mina urvalskriterier och ett strikt matematiskt eller forskningsperspektiv. Men jag tänker att jag också får vara irrationell.
- SEF Kavaljer Investmentbolagsfond – mix av svenska och utländska investmentbolag
- Proethos – fonden med tydligast hållbar och etisk inriktning
- Coeli Global Selektiv – den enda aktivt förvaltade fonden i vårt sparande
Eftersom dessa tre alternativ är primärt känslomässiga nöjer jag mig med en kort motivering per fond. Ett bra sätt att tänka kring känslomässiga investeringar är att ha dem i lekhinken enligt fyra-hinkar-strategin.
SEF Kavaljer Investmentbolagsfond – en lite okänd fond som jag kom i kontakt med via förvaltaren Jonas Brodd. Det är också en indexoberoende och halvt aktivt förvaltad fond som investerar i svenska och globala investmentbolag och konglomerat. När man tittar på innehaven så är det också av typen där jag tänker ”dessa bolag känner jag till och skulle vilja äga”. Jag jobbar på att få Jonas till podden och hoppas få till det under året. Jag ser den här fonden ofta som ett komplement till Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Mer info om fonden finns på deras hemsida och på Morningstar.
Proethos Fond – den uttalat mest hållbara fonden som jag känner till. Vi har intervjuat förvaltaren Magnus Alfredsson i podden. Det går inte heller att säga något annat än att Magnus har haft ett fantastiskt 2019. Med sin avkastning på 50,76 % sprang han cirklar runt index. Fonden har en hanterbar avgift på 0,65 %. Det är dock bra att veta att det är en fond som bara består av aktier till 80 %, resterande andel är räntor. Du kan läsa mer om fonden på deras hemsida eller på Morningstar.
Coeli Global Selektiv – fonden som förvaltas av Andreas Brock och Henrik Milton som har varit gäster i podden (här och här). De placerar i det som de bedömer vara världens ca 30 finaste bolag. När man går genom deras lista så är det bolag som jag i princip alltid känner till, vill äga och många gånger själv är kund hos. De är några av få förvaltare som överpresterat mot globalindexet sedan start, har alla sina egna pengar i sin fond och har mitt förtroende. Dessutom har vi slagit vad om att min Länsförsäkringar Global Indexnära kommer att slå deras fond på fem år. Fonden är dock med alla mått mätt dyr med en avgift på 1.4 procent. Den avgiften är dock rabatterad om man köper fonden via SAVR (annonslänk). Är man intresserad av aktier rekommenderar jag deras nyhetsbrev som dessutom ger den aktuella listan med världens finaste bolag.
Ja, det var mina tre hemliga fond-laster. ??
De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2020
Problemet med MSCI World-indexet och därmed alla globalfonnder som följer det är underexponeringen mot de börserna i tillväxtländerna och i asien. Jag kan ibland uppleva att företaget MSCI som gör indexen inte riktigt hänger med och tittar lite väl mycket var bollen har varit istället för vart den är på väg.
Det mesta pekar på den kommande ekonomiska utvecklingen kommer att dra sig från väst till öst. Därför tycker jag att det är rimligt att övervikta lite mot dessa marknader genom att kombinera globalfonderna med totalt ca 10 % bra Asien och Tillväxtmarknadsfonder. Särskilt när det idag finns så pass bra fonder som gör det möjligt. Det hjälper dessutom att öka spridningen något i sparandet.
Till tillväxtmarknadsländerna (emerging markets på engelska) räknas de sydamerikanska länderna, Östeuropa, Mellanöstern, Kina och Sydoastasien. Mer info finns i MSCI Emerging Markets-indexet som består av ca 800 bolag. Asien-fonderna följer istället indexet MSCI Asia ex Japan. Anledningen att man exkluderar Japan från Asien-fonderna är för att Japan redan har en relativt stor vikt (ca 7 %) i det globala MSCI World-indexet. I det här indexet, som består av ca 1 300 företag kommer man åt aktier i bl.a. Tencent, Alibaba, Samsung, Softbank med flera.
Bästa Tillväxtmarknadsfonden 2020: Avanza Emerging Markets
En av få förändringar i listan från 2019 är att fonden Avanza Emerging Markets ersatte Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära på tillväxtmarknadstronen. Det är två identiska fonder och jag tvekade länge vem som skulle vinna, men då avgiften på Avanza-fonden är nästan hälften mot Länsförsäkringar-fonden så blev det till slut Avanza Emerging Markets som vann.
Den här fonden har väldigt stora överlapp med den bästa Asien-fonden, då 50 % av kapitalet investeras i Kina, Taiwan och Sydkorea. Den stora skillnaden ligger i de resterande 50 %. Dessa investeras i Indien (9 %), Brasilien (8 %), Sydafrika (5 %), Ryssland (4 %) och så vidare. I valet mellan att bara ha en fond mot dessa marknader skulle jag sannolikt valt den här framför Swedbank Robur Access-fonden.
Det som talar till fördel för Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A är att den finns både hos Avanza och Nordnet medan Avanzas fond bara finns på deras egen plattform. Jag upplever också att Länsförsäkringar-fonden tar bättre hänsyn till hållbarhet och ESG-kriterier än Avanza-fonden. På sätt och vis skulle man kunna säga att det är en delad första plats.
Andra alternativ är: Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A, SPP Emerging Markets SRI, DNB Global Emerging Markets Indeks A, AMF Aktiefond Tillväxtmarknader samt det hållbara alternativet SPP Emerging Markets Plus A.
Fakta om Avanza Emerging Markets
Avgift: 0,29 %, Jämförelseindex: MSCI Emerging Markets, Antal bolag: 640, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 1 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): — %, Index: 8.4 %, Standardavvikelse kategori (5 år): 14.2 %, Sharpe (3 år): –, Förvaltat kapital: 0,7 mdr, Antal ägare hos Avanza: 45 432 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden finns ej Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa Asien-fonden 2020: Swedbank Robur Access Asien
Det bästa och egentligen enda alternativet för den som vill få en passiv och bred exponering mot Asien. Fonden placerar i stora och medelstora bolag i olika branscher i Asien exklusive Japan. Den största exponeringen är mot Kina (44 %), Taiwan (15 %), Sydkorea (15 %) och Hong Kong (11 %). Förvaltningen är indexnära och kan avvika från index till följd av krav på hållbarhet.
Den här fonden har vi haft i våra portföljer i princip sedan start och det är en trotjänare vi är väldigt nöjda med. Tillsammans med den bästa tillväxtmarknadsfonden ger det en stark kombination och ett bra komplement till globalfonderna.
Fakta om Swedbank Robur Access Asien
Avgift: 0,33 %, Jämförelseindex: MSCI AC Asia Ex Japan Net, Antal bolag: 640, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 9.7 %, Index: 10.2 %, Standardavvikelse (5 år): 14.4 %, Sharpe (3 år): 0.88, Förvaltat kapital: 8 mdr, Antal ägare hos Avanza: 71 199 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, senaste fondrapporten, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa småbolagsfonden på tillväxtmarknaderna: SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap
För den avancerade spararen som vill ha en exponering även mot små- och medelstora bolag på tillväxtmarknaderna rekommenderas den här börshandlade fonden. Den går tyvärr bara att köpa på Nordnet och går inte att månadsspara i. Jag skulle säga att i majoriteten av alla fall så kan man skippa den här fonden.
De bästa Sverige-fonderna 2020
Det andra problemet med globalfonderna är att exponeringen mot Sverige är liten. Det är egentligen inte ett problem i indexet då den svenska börsen bara står för drygt 1 procent av det globala börsvärdet. Utmaningen är snarare att som boende i Sverige vill man ha en större exponering mot sin hemma marknad och den valutan man konsumerar sina pengar i.
Jag vill vara tydlig med att det inte finns något entydigt svar i forskningen huruvida det är fördelaktigt eller ej. Många argumenterar för en ökad exponering mot sin hemma marknad på ca 10 – 20 procent av sitt kapital. Andra argumenterar mot med tanke på att man ofta redan har en stor exponering med tanke på ens boende, bolån och löneinkomster.
Jag själv är kluven och har valt att gå på rekommendationen med 10 – 20 % i Sverige. Inte minst med anledning av att den svenska börsen är en högriskbörs utifrån ett internationellt perspektiv. När börserna i världen går bra då går den svenska börsen bättre och vice versa. Det är inte ovanligt att den svenska börsen har 1 – 2 procent högre årsmedelavkastning än den globala. Så med tanke på att jag är en försiktig general i utgångsläget motiverar jag den större exponeringen mot Sverige.
et som också är värt att veta att det är skillnad på olika typer av Sverige-fonder trots att dessa ofta buntas ihop. Det finns många olika svenska index och det som man i dagligt tal kallar för ”Stockholmsbörsen” kan vara helt olika saker. Det indexet som används mest i dagligt tal (t.ex. i Nyheterna) är OMXS30, det vill säga Sveriges 30 mest omsatta aktier. Det är mindre än 10 procent av det totala antalet bolag vi har på den svenska börsen. Det är därför jag normalt gillar att jämföra mot SIXRX-indexet som innehåller ca 300 av Sveriges största bolag och dessutom tar hänsyn till utdelningar.
Ett kort sidospår. Med tanke på att den svenska börsen bara står för 1 procent av det globala börsvärdet är det fascinerande att många svenska sparare har 100 % av sina pengar i svenska aktier. Varför inte 100 % i holländska, spanska eller italienska aktier? De börserna är ungefär lika stora. Det här är ett vanligt misstag som många gör att bara investera i sin hemmamarknad.
Bredaste och bästa Sverige-fonden 2020: SEB Sverige Indexfond
Efter mycket om och men föll valet på den bästa Sverige-fonden på SEB Sverige Indexfond. Den är inte billigast men den är mest all-round. Den har den bredaste exponeringen vilket inkluderar både stora och små bolag. Den tar hänsyn till hållbarhetsaspekter och den följer SIXRX-indexet som en av få Svenska-fonder. SIXRX är det index som jag själv brukar använda för att representera hela den Svenska börsen i simuleringar och beräkningar och den här fonden ger möjligheten att få den exponeringen för 0.27 %.
Utmanare till den här fonden var framförallt Avanza Zero som är en gratis fond utan avgifter. Jag är dock inte förtjust i den då exponeringen bara är mot 30 st svenska storbolag. Det är att jämföra med SEB-fonden som ger dig ett ägande i över 340 bolag. Dessutom finns bara Avanza-fonden på just Avanza. Nordnet har också en gratis fond i form av Nordnet Superfonden Sverige och problematiken är liknande även om det är en bättre fond än Avanza Zero tack vare en bredare exponering.
En kul (eller tragisk) parentes är att den genomsnittlige Avanza-spararen hade 9 av 11 år haft en bättre avkastning än vad de har haft, om de bara hade lagt sina pengar i den här fonden. I avkastning över dessa 11 år motsvarar det en skillnad på X kr vs Y kr.
Fakta om SEB Sverige Indexfond
Avgift: 0,27 %, Jämförelseindex: SIX Return Index, Antal bolag: 340, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 10.3 %, Index: 7.1 %, Standardavvikelse kategori (5 år): 13.4 %, Sharpe (3 år): 0.97, Förvaltat kapital: 21 mdr, Antal ägare hos Avanza: 14 228 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa kompletterande Sverige-fonden: Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Det går inte att prata om svenska fonder och inte nämna Spiltans fantastiska fond Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Populariteten syns inte minst i att 250 000 sparare äger fonden hos Avanza. Det är var fjärde kund. Anledningen är självklart att fonden har överpresterat massivt mot det svenska indexet flera år i rad.
Anledningen till att jag inte sätter den som bästa generella Sverige-fond är att jag tycker att investmentbolagen är kluriga. Det går inte att ifrågasätta den historiska utvecklingen. Men, hur vet man att den överprestationen kommer att fortsätta även i framtiden? Nästa klurighet är att förklara varför de har överpresterat. Det är nämligen inte så att investmentbolag i Tyskland eller USA har överpresterat på samma sätt.
Den bästa förklaringen som jag har hittat hittills pratade vi om med VD:n för investmentbolaget Infrea. Det är sannolikt en kombination av att de har använt belåning, investerat i onoterade bolag och därmed utnyttjat ett multipelarbitrage. På det sättet kan jag på många sätt tycka att de svenska investmentbolagen är mer lika private equity-fonder än vanliga fonder. Det behöver inte vara något negativt, men det är något annorlunda.
Sammanfattningsvis får den här fonden nästan alltid plats i alla mina portföljer. Det är en riktigt bra fond. De få gånger den inte är med så beror det på att jag har valt SEF Kavaljer Investmentbolag som ger en exponering mot även globala investmentbolag och konglomerat. Om någon skulle komma till mig och säga skit i diversifiering, att hålla förlusterna hanterbara och maximera avkastningen på 10 år med så hög rimlig risk som möjligt, då skulle den här Spiltan-fonden vara en het kandidat tillsammans med en begränsad belåning.
Fakta om Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Avgift: 0,27 %, Jämförelseindex: SIXRXFIIF, Antal bolag: 14, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 14.5 %, Index: 7.1 %, Standardavvikelse (5 år): 14.7 %, Sharpe (3 år): 1.17, Förvaltat kapital: 10 mdr, Antal ägare hos Avanza: 249 570 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa svenska småbolagsfonden: PLUS Småbolag Sverige Index
Precis som föregående år tar den här fonden priset som bästa svenska småbolagsfond i tät konkurrens med AMF Aktiefond Småbolag. Avgörandet föll på en större exponering mot 250 istället för 80 bolag då avgiften är samma. Det som var till nackdel för fonden är att man inte har lämnat någon hållbarhetsredovisning.
Fonden kan med fördel kombineras med deras systerfond Plus Mikrobolag Sverige. Skillnaden mellan fonderna är att Småbolag tillåter företag med ett börsvärde på upp till 50 miljarder kronor medan Mikrobolag har en gräns på ca 3 miljarder kronor. Notera att även om vi pratar mikrobolag så är det ofta bolag värda flera hundra miljoner kronor. Avgifterna i båda fonderna är 0.4 procent.
Fakta om PLUS Småbolag Sverige
Avgift: 0,40 %, Jämförelseindex: Carnegie Small Cap Return Index , Antal bolag: 250, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 60 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning kategori (5 år): 15,9 %, Index: 14,4 %, Standardavvikelse kategori (5 år): 14.5 %, Sharpe (3 år): —, Förvaltat kapital: 0.3 mdr, Antal ägare hos Avanza: 12 008 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
De bästa räntefonderna 2020
Räntefonder är fonder som lånar ut pengar till olika aktörer såsom länder och företag. Skillnaden på att låna ut och investera pengar är att räntefonderna fungerar väldigt förenklat som ett omvänt bolån. Vi är alla vana att låna pengar av banken och för det får vi betala en ränta. En räntefond hjälper dig att vara ”bank” och låna ut dina pengar till andra.
På många sätt är räntefonder betydligt klurigare än aktiefonder. Jag påstår ibland till och med att räntefonder är det mest missförstådda tillgångsslaget. För det första är de ointuitiva då räntefonder ökar i värde när räntan minskar och faller i värde när räntan ökar. De bästa aktiefonderna med högst avkastning investerar i de bästa bolagen. Räntefonderna med högst avkastning får sina pengar från de sämsta bolagen (tänk: om du lånar ut pengar så är det kompisen som du litar minst på som får betala den högsta räntan) och så vidare. Vi har gått genom räntefonder i detalj i avsnittet:
- Räntefonder | Allt du behöver och borde veta - En oälskad och osexig men jätteviktig del i ditt sparande
Det viktigaste att veta kring räntefonder är egentligen att:
Syftet med räntefonder är inte primärt att tjäna pengar. Det är att bevara de pengar som du tjänar på dina aktier.
Det är inget snack om saken att vill du tjäna mest pengar så är det aktier som du ska investera i. Men vill du behålla några av de pengarna som du tjänar på aktier, då är räntefonder bra att ha. Syftet med räntefonderna i portföljerna är att balansera risken, att agera som krockkudde och livrem. I metaforen om bilen som jag brukar använda är aktierna gasen och räntorna bromsen. Jag påstår att man varken vill ha en bil med bara gas eller en bil med bara broms. Tricket är att hitta en kombination av gas och broms som fungerar för dig.
Varning för högränte-, ”high-yield”- och junkbondfonder för 2020
Jag vill även kommentera en sak som är aktuella just nu 2020. Även om riksbanken höjde räntan i december så har de olika riksbankernas räntor varit negativa under långa perioder. Det har medfört att många räntefonder har haft svårt att ge en positiv avkastning. Exempel är räntefonderna med lägst risk, penningmarknadsfonderna, som till och med har gett en negativ avkastning och varit sämre än vanliga bankkonto.
Det har lett till att många räntefonder (de s.k. High-Yield-/Junk Bond eller Högräntefonderna) i jakten på avkastning har behövt låna ut pengar till företag med dålig kreditvärdighet. Problemet med dessa är att när marknaden vänder, då kommer dessa företag att ha svårt att betala sina räntor, vilket innebär att räntefonderna kommer att minska i värde precis som aktier. Det kan leda till att en ovan småsparare kommer att få en obehaglig överraskning. Räntefonderna man köpte som krockkudde fungerar nämligen inte alls när de behövs.
Det handlar således inte om att jag avråder från högräntefonder, det handlar bara om att vara medveten om vad man köper så att man inte blir överraskad när skiten träffar fläkten.
Bästa korta räntefonden: Spiltan Räntefond Sverige
Om jag bara fick lov att välja en enda räntefond då skulle valet falla på Spiltan Räntefond Sverige. Det är en fond som investerar i svenska räntepapper (främst svenska börsnoterade bolag och fastighetsbolag) med en löptid på maximalt 1 år. Det innebär att den inte är särskilt känslig för räntesvängningar och därmed fungerar den väl som en krockkudde. Den har dessutom lyckats leverera en avkastning på 7,7 procent de senaste fem åren när konkurrenter som Swedbank Räntefond Kort har gått back under samma period. En riktig toppenfond.
Den här fonden har de absolut bästa nyckeltal jag någonsin har sett på en fond. Sharpe-kvoten som är ett mått på hur mycket avkastning man får i förhållande till den tagna risken är 5.94. En fond som har en Sharpe-kvot på 1 till 2 är riktigt bra. Fonder med Sharpe-kvot över 2 är sällsynta och den här har nästan 6(!). Tittar vi på medelavkastningen om 1.5 % med en standardavvikelse på endast 0.5 % kan tolkas som att fonden med 95 % sannolikhet kommer att ha en avkastning i intervallet +0.5 % till 2.5 %. Notera att i 95 % av fallen ska fonden alltså inte ens gå back. Nyckeltalsmässigt är det här världsklass enligt mig. Det syns också i en av de finaste och jämnaste avkastningsgraferna. ?
Den är dock inte riskfri och har både en likviditets- och koncentrationsrisk som vi skrev om redan 2018. I artikeln ”allt du behöver veta om räntefonder” gick dessutom genom hur värdet på fonden förändras i samband med en ränteförändring. Sammanfattningsvis är det här en bra fond och bör ingå i de allra flesta portföljer. Den ingår dessutom som basen i räntetrippeln där den står för 60 procent av innehavet.
En helt ny och intressant utmanare att ha koll på framgent är AMF Företagsobligationsfond.
Fakta om Spiltan Räntefond Sverige
Avgift: 0.28 % varav förvaltningsavgift 0.10 %, Löptid: 1 år, Duration: 1.1. år, Jämförelseindex: 50 % SSVX + 50 % NOMX Credit SEK, KIID: 1 av 7, Belåningsvärde: 90 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 3 av 5, Medelavkastning (5 år): 1.5 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 0.5 %, Sharpe (3 år): 5.94, Förvaltat kapital: 31 mdr, Antal ägare hos Avanza: 56 344 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa obligationsfonden/långa räntefonden: AMF Räntefond Lång
Skillnaden mellan en kort och lång räntefond är den genomsnittliga löptiden på de räntepapper som fonden lånar ut på. Man kan något slarvigt tänka ”på hur lång tidshorisont lånar fonden ut på?”. Precis som med bolån ger en längre tidshorisont en högre ränta. Valet för bästa långa räntefond har de senaste åren stått mellan AMF Räntefond Lång och SPP Obligationsfond.
Precis som föregående år faller valet på AMF fonden, främst på grund av den lägre avgiften på 0.14 % mot SPP-fondens 0.24 % samt bättre totalutveckling de senaste åren. Så långt jag kan minnas har den dessutom haft fem Morningstar-stjärnor vilket innebär att den är bland de bästa i sin kategori. Majoriteten av utlåningen sker till svenska staten och de svenska bankerna i form av hypotekslån (lån till våra bostäder).
Fakta om AMF Räntefond Lång
Avgift: 0.14 % varav förvaltningsavgift 0.10 %, Löptid: 2 – 10 år, Duration: ca 4 år, Jämförelseindex: Handelsbanken Markets Sweden All Bond Index, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 90 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 1.6 %, Index: 1.7 %, Standardavvikelse (5 år): 1.79 %, Sharpe (3 år): 1.19, Förvaltat kapital: 8.7 mdr, Antal ägare hos Avanza: 67 039 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapport, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa globala statsräntefonden: AMF Räntefond Mix
Till skillnad från aktier där man primärt bör investera i hela världen vill man med räntor investera på sin hemmamarknad i sin hemmavaluta. Förändringar i värdet på valutan kan nämligen många gånger ha en större påverkan på utvecklingen än själva räntefondens utveckling. Köper man en räntefond i syfte att vara en krockkudde önskar man ju inte att ha en för stor valutarisk.
När man har sina svenska räntefonder på plats kan det vara dags att blicka utomlands. Den i princip enda fonden jag har lyckats hitta som ger en exponering mot utländska statsräntepapper är den här fonden. Den investerar ca 28 % i svenska räntor, 23 % i amerikanska räntor, 22 % i europeiska räntor och slutligen ca 21 procent i brittiska räntepapper. Fonden valutasäkrar samtliga utländska innehav vilket är positivt. Den genomsnittliga räntebindningstiden i fonden är mellan två och tolv år.
Fakta om AMF Räntefond Mix
Avgift: 0.11 % varav förvaltningsavgift 0.10 %, Löptid: 4 – 12 år, Duration: ca 4,3 år, Jämförelseindex: Eget index se fondfaktablad, KIID: 3 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): 0.7 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 2.04 %, Sharpe (3 år): 0.57, Förvaltat kapital: 1.8 mdr, Antal ägare hos Avanza: 3 812 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapport, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa globala företagsobligationsfonden: SPP Global Företagsobligation Plus
Det här är en av de nya fonderna både i listan och för 2019. SPP Global Företagsobligation Plus investerar i företagsobligationer utställda av företag i Europa och USA med hög kreditvärdighet, Investment Grade, lägst S&P rating BBB- eller motsvarande. Den genomsnittliga räntebindningstiden, durationen, ligger mellan fyra och sex år. På det här sättet motsvarar det AMF Räntefond Lång med skillnaden att vi sprider riskerna globalt än att bara ha dem i Sverige. Fonden är valutasäkrad.
Det andra som är positivt med fonden är att det är en av SPPs PLUS-fonden vilket innebär ett fokus på hållbarhet. I den senaste förvaltarrapporten från oktober 2019 ägde fonden 179 olika obligationer fördelat på 130 emittenter. Något förenklat innebär det att fonden har lånat ut pengar till 130 företag i form av 179 olika lån.
Fakta om SPP Global Företagsobligation Plus
Avgift: 0.54 % varav förvaltningsavgift 0.50 %, Löptid: 1 – 5, Duration: ca 4,9 år, Jämförelseindex: Barclays Global Corporate Bond Index, KIID: 3 av 7, Belåningsvärde: 0 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): 0.7 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): — %, Sharpe (3 år): —, Förvaltat kapital: 3.1 mdr, Antal ägare hos Avanza: 269 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapport, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden finns tyvärr ej på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa högräntefonden: Spiltan Högräntefond
När basen med räntefonder är satt kan man krydda till det med en högräntefond. Det är en krydda eftersom de räntefonder med högst räntor, således högräntefonder, lånar ut till företag som har en sämre ekonomi. Risken är således högre än andra räntefonder, men det är fortfarande långt under aktier.
När det gäller den här specifika fonden så hamnar den dessutom i den mer ”säkra” delen av spannet högräntefonder med en KIID-risk på 2 av 7. Det finns högräntefonder som i princip har samma riskklassning som aktier på 4 och 5. Den förväntade avkastningen på den här räntefonden ligger på runt 2.3 % jämfört med de andra fonderna på ca 1.0 %.
Det som också är kul med den här fonden är att de har efterfrågat gröna obligationer och ställt krav på de som vill låna pengar. Man var själva ankarinvesterare i en emissionen som fastighetsbolaget Hemfosa gjorde på 800 miljoner kronor. Så även på räntesidan kan man vara i framkant av den hållbara omställningen.
Jag ska vara helt ärlig med att jag tycker att den här fonden är svårklassificerad och lite udda. På sätt och vis skulle man kunna argumentera för att det är en lång räntefond och tävlar med AMF Räntefond Lång. Men jämför man på innehaven så skiljer de sig mycket åt. Morningstar klassificerar dem dessutom olika. Tittar man på avgiften så har den en jättehög avgift för att vara räntefond – långt över min rekommendation på max 0.4 %, men samtidigt så har den nästan lika fina nyckeltal som Spiltan Räntefond Sverige. Oavsett vilket så brukar jag hitta den i mina portföljer och den är en del i räntettrippeln (ca 10 %) så den får komma med på undantag.
Fakta om Spiltan Högräntefond
Avgift: 0.94 % varav förvaltningsavgift 0.75 %, Löptid: 0 – 10 år, Duration: ca 2,4 år på krediter och 6 mån på räntor, Jämförelseindex: Eget index se fondfaktablad, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 3.4 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 2.4 %, Sharpe (3 år): 4.70, Förvaltat kapital: 16 mdr, Antal ägare hos Avanza: 36 432 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa kompletterande företagsräntefond: IKC Avkastningsfond
En kompletterande fond som man brukar hitta i mina ränteportföljer är IKC Avkastningfond. Det är lite en speciell fond, som dessutom är aktivt förvaltad, då den har mandat att placera lite av sina pengar (max 10 %) i aktier. Den har de senaste åren haft en fantastiskt jämn och stabil avkastning inom riskklass 2. Därför har den länge varit den näst största delen i den så kallade räntetrippeln.
Precis som Spiltan Räntefond Kort har den fantastiska nyckeltal i form av avkastning i förhållande till den tagna risken. Utgår man från historisk data så är sannolikheten 95 % för att fonden ska ha en avkastning i intervallet +1.2 % till +4.6 %. Notera att det lägre intervallet inte ligger på minus vilket är brukligt. Fonden har också en av de mest jämna avkastningskurvor jag någonsin sett och därav
Fakta om IKC Avkastningsfond
Avgift: 0.84 % varav förvaltningsavgift 0.60 %, Löptid: — år, Duration: ca 1.9, Jämförelseindex: —, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 2.9 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 0.85 %, Sharpe (3 år): 4.64, Förvaltat kapital: 2.3 mdr, Antal ägare hos Avanza: 11 599st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa hållbara räntefonden: SPP Grön Obligationsfond A
Det som är kul att marknaden för så kallade gröna obligationer nästan fördubblas varje år om än från en låg nivå. Gröna obligationer är i korthet lån som ska användas till projekt där det finns tydliga hållbara kriterier och de ska ha en klart positiv effekt på miljö och samhälle. Varje projekts hållbarhet verifieras av tredje part för en ökad transparens.
Jag tycker att den här räntefonden är en av de bästa hållbara räntefonderna och kan ersätta de andra räntefonder i en uttalat hållbar portfölj. Om det inte var specifikt för hållbarhetskriterierna så skulle den dock tyvärr inte kvalat in då jag upplever att Spiltan/AMF-fonderna är bättre.
Fakta om SPP Grön Obligationsfond A
Avgift: 0.34 % varav förvaltningsavgift 0.30 %, Löptid: 1 – 5 år, Duration: ca 2.4, Jämförelseindex: OMRX Mortgage Bond All Index, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 90 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (3 år): 0.8 %, Index: -0,6 %, Standardavvikelse (3 år): 0.6 %, Sharpe (3 år): 1.57, Förvaltat kapital: 5.5 mdr, Antal ägare hos Avanza: 2 356 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Bästa realräntefonden: Handelsbanken Realräntefond
Den sista typen av räntefonder som jag tycker att man kan överväga i en större portfölj är de inflationsskyddade räntefonderna. En inflationsskyddad räntefond kommer att kompensera ägaren i de fall att inflationen ökar. Vid inflation minskar värdet på pengar vilket gör att utlånade pengar blir mindre värda vilket inte är bra för den som lånar ut. Det är därför man pratar om det som en real ränta utan hänsyn till inflation.
Det finns i princip bara fyra realräntefonder i Sverige och jag tycker att den här är den som är bäst av dem även om skillnaderna måste sägas är högst marginella. Fonden lånar främst ut pengar till den svenska staten.
Fakta om Handelsbanken Realräntefond A1 SEK
Avgift: 0.40 % varav förvaltningsavgift 0.40 %, Löptid: 2 – 15 år, Duration: ca 6.1 år, Jämförelseindex: OMX Real, KIID: 3 av 7, Belåningsvärde: 0 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: 3 av 5, Medelavkastning (5 år): 1.9 %, Index: 2,3 %, Standardavvikelse (5 år): 3.98 %, Sharpe (3 år): 0.73, Förvaltat kapital: 0.6 mdr, Antal ägare hos Avanza: 6 001 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.
Specialräntefonder till RikaTillsammans-portföljen
RikaTillsammans är en av våra modellportföljer som bygger på Harry Brownes ”Permanent portfolio”. En av beståndsdelarna i den portföljen är räntefonder med riktigt långa löptider på 20+ år. Det finns inga direkt svenska fonder som har dessa löptider. Den långa räntefonden ovan AMF Räntefond Lång har bara en löptid på 4 år. Löptiden är viktig eftersom den anger hur mycket värdet på en fond förändras i samband med en ränteförändring. I korthet kan man säga att en räntefond förändras i värde enligt ränteförändringen multiplicerat med löptiden.
En räntefond med en duration på 4 år kommer vid en 1 procents ränteförändring bara förändras ca 4 procent. En fond med en duration på 25 år kommer följdaktligen förändras med ca 25 procent. Därav behovet av de riktigt långa löptiderna. Notera att det här också leder till att dessa specialräntefonder har en riskklass i paritet med aktier; 5 av 7 på KIID-riskskalan. De går således väldigt mycket upp när de går upp och väldigt mycket ner när de går ner.
För att komma åt dessa räntepapper med så långa löptider behöver man ett par specialräntefonder. Dessa finns tyvärr bara i form av börshandlade fonder, s.k. ETF:er, vilket medför att de t.ex. inte att går att månadsspara i. Det går tyvärr inte att ersätta dessa med andra svenska fonder.
iShares € Govt Bond 15-30yr UCITS ETF med kortnamnet IBCL är en fond som investerar i europeiska statsräntepapper, främst tyska och franska, med löptider på 15-30 år. Avgiften är 0.2 procent, risken är 4 av 7 och fonden går tyvärr bara att köpa via Nordnet. Externa länkar: Fonden på Nordnet, fondfaktablad och fakta om fonden på Morningstar.
Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ UCITS ETF med kortnamnet DBXG är en fond som likt den föregående investerar i europeiska långa obligationer med löptider på mer än 25 år. I det här fallet är det mest Frankrike, Tyskland, Italien, Holland och Spanien. Avgiften är 0.15 procent, risken är 5 av 7 och fonden går tyvärr bara att köpa via Nordnet. Externa länkar: Fonden på Nordnet, fondfaktablad och fakta om fonden på Morningstar.
iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF med kortnamnet IS04 är en fond som investerar i långa amerikanska statspapper med löptider på över 20 år. Avgiften är 0.2 procent, risken är 5 av 7 och fonden går tyvärr bara att köpa via Nordnet. Externa länkar: Fonden på Nordnet, fondfaktablad och fakta om fonden på Morningstar.
Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (USD) Distributing – med kortnamnet VGTY är en väldig billig (0.07%) och bred amerikansk korträntefond som lånar ut till den amerikanska staten. Risken är 3 av 7 i själva fonden och sedan behöver komma ihåg valutarisken då den är i USD. Durationen är ca 6 år. Fonden på Nordnet, fondfaktabladet och fakta om fonden.
Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF (EUR) Accumulating – med kortnamnet VGEA motsvarande fond som ovan fast med exponering mot de europeiska staterna. Riskklass 3 av 7 och också en avgift på 0.07 %. Fonden finns på Nordnet.
Notera att alla dessa fonderna har 1) en risk på samma nivå som en global aktiefond, 2) handlas i euro vilket innebär en valutarisk och 3) inte bör ägas i en portfölj om man inte balanserar upp dem med andra tillgångsslag (eller vet vad man håller på med). Dessa fonderna har ett väldigt tydligt syfte och det är att skydda i ett ekonomiskt läge av deflation. Deflation är i korthet en situation, i motsats till inflation, där pengar ökar i värde och saker blir billigare imorgon än vad de är idag. Mer om det resonemanget kan du läsa i artikeln om RikaTillsammans-portföljen.
Bästa guldfonden: Xetra Gold (4GLD)
Få saker är så kontroversiella att investera i som guld. Vissa kallar det för en barbarisk relik som inte har någon plats i dagens samhälle och andra säger att det är det enda som du ska äga. Jag själv hamnar någonstans mitt mellan och tänker att fundamentalister, oavsett sida, sällan har rätt. Däremot är det intressant att t.ex. svenska riksbanken hade ca 10,7 procent av valutareserven investerad i guld per november 2019 och har legat på den nivån rätt länge.
Många utländska riksbanker har de senaste åren också ökat sin guldandel vilket är intressant. En av anledningarna till att ha guld i sitt sparande är att guldet har en tendens att öka i värde i nästan samtliga fall då aktier går ner. Jag ser på guldet i mångt och mycket som en försäkring. Den här fonden, Xetra-Gold, är en favorit som gjort comeback. Av regulatoriska skäl gick den inte att köpa i början av förra året och då bytte vi till de näst bästa alternativen i form av WisdomTree Physical Swiss Gold och Physical Gold som också är riktigt bra.
Anledningen till att jag gillar den här fonden lite bättre är bland annat att en 1 andel = 1 gram guld. Vidare hålls 95 % av fondens värde i fysiskt guld i valv i Frankfurt, resten hålls digitalt av praktiska skäl. Jag uppskattar fonden även för att den har en större transparens än andra guldfonder, den tar inget betalt för själva fondkonstruktionen, det enda man betalar för är för förvaring och försäkring (ca 0.3 % per år) likt t.ex. BullionVault (annonslänk).
Även om det inte är något som är praktiskt genomförbart för de flesta sparare, erbjuder de fysisk leverans från 1 kg guld. Det finns ett par andra fonder som också gör det, men då ofta först från 12 kg vilket gör det ännu mer otillgängligt. Men bara möjligheten att man erbjuder det gör ju att man har tänkt lite annorlunda än de andra fonderna.
Vidare undviker man många av de fällor som många andra sämre guldfonder faller i som att man lånar ut sitt guld, ställer det som säkerhet och så vidare. Jag vet få sätt som är bättre att äga guld på än via den här fonden. Läs gärna mer på fondens hemsida som är intressant läsning. Den enda nackdelen med den här fonden är att det är en börshandlad fond, s.k. ETF, vilket innebär att den bara går att köpa hos Nordnet och den går inte att månadsspara i. Riskklassen är 5 av 7 och kostnaden är ca 0.3 % per år. Mer info finns på fondens hemsida, i fondfaktabladet och på Morningstar.
Till den springande frågan; Behöver man byta om man äger någon av föregående års rekommendationer såsom WisdomTree Physical (Swiss) Gold? Det korta svaret är: nej, du behöver inte, men jag skulle rekommendera det. Jag tror genuint att den här fonden är bättre. Men återigen är inte skillnaden som natt och dag utan snarare en nyans. Ingen av fonderna vi rekommenderat tidigare år är dålig eller en fond man behöver skämmas för. ?
Om man är kund på Avanza finns det tyvärr ingen möjlighet att köpa den här fonden. Egentligen finns det inget bra alternativ. Det minst dåliga alternativet är Guld Ava. Det är ett certifikat och inte en fond och det följer guldprisets utveckling på ett bra sätt. Problemet är att det inte alls finns samma underliggande säkerhet som i Xetra-fonden. Om du på allvar vill ha guld i ditt sparande så rekommenderar jag faktiskt att öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) och köpa Xetra-fonden där. Det gäller för övrigt även om man är kund på Lysa och vill komplettera med guld.
Kombinera ihop fonderna till riktigt bra portföljer
Genom att kombinera ihop de bästa fonderna 2020 så kan man skapa riktigt bra portföljer för olika tidsperioder, risknivåer och mål. Alla mina modellportföljer bygger på fonderna ovan i kombination med vår investeringsfilosofi. Det som är viktigt att komma ihåg, trots hela den här sammanställningen av de bästa fonderna, är att majoriteten av avkastningen – uppemot 80 % ges av tillgångsslaget. Det vill säga beroende på om du väljer att investera i aktier eller räntor.
Den bästa räntefonden kommer aldrig prestera i närheten av den sämsta aktiefonden i en uppåtgående marknad. Jag själv brukar tänka på det som olika typer av fordon t.ex. bil (aktier) och cykel (räntor). Det som kommer avgöra hur lång tid det tar att ta sig till ett ställe är först och främst valet av bil eller cykel. Det som kommer ha mindre betydelse (ca 15 % av avkastningen) är fondtypen, det vill säga vilken typ av bil jag väljer, t.ex. sportbil (globalfond) eller lastbil (sverigefond). Minst betydelse (ca 5 %) kommer själva märket på fonden ha, dvs om jag väljer Avanzas eller Länsförsäkringar globalfond, motsvarande om jag väljer en Porsche eller Ferrari.
Det är därför den stora skillnaden i portföljerna nedan ligger i fördelningen mellan de olika tillgångstyperna med olika fördelningar mellan aktier och räntor. Ett sätt att se på det är att gå på den klassiska tumregeln:
Investera 10 % i aktier per år som du har i din sparhorisont
I form av en bild skulle det kunna se ut som nedan:

Problemet med ovan är att det är ganska opraktiskt och det är sällan som vi har har 4 eller 7 års tidshorisont på vårt sparande. Det handlar ofta snarare om att vi har olika tidsspann. Därför sammanfattar man de ofta i olika typer av modellportföljer som man har. Dessa försöker man sedan ha i form av en helhet med hjälp av fyra-hinkar-principen.
Sambandet mellan sparhorisont, risk, våra portföljer, tillgångsfördelning och de fyra hinkarna
Nedanstående skiss visar ett förslag hur tidshorisont, risk och de fyra hinkarna hänger ihop. Nedan gäller oavsett om man väljer fonderna ovan eller fondrobot som LYSA.

Inom portföljerna delar vi sedan upp det i en förenklad, rekommenderad och avancerad variant. Dessa väljer man lite beroende på mängd kapital man har och storleken på ens månadssparande. Vän av ordning kan argumentera för att det inte gör en så stor skillnad mellan att ha få eller många fonder i en variant av portföljerna och jag är beredd att hålla med. Avanza visade i en undersökning att upp till ca 7 fonder så ökade den riskjusterade avkastningen och det ryms gott och väl inom den rekommenderade portföljen. Att välja fler fonder i den avancerade varianten kan mycket väl handla om att jag är irrationell och gärna vill tro att fler fondtyper i alla fall inte kommer att göra det sämre.
Notera att du med enkelhet kan få motsvarigheten till dessa portföljer hos en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk) genom att bara välja fördelningen mellan aktier och räntor. Till skillnad från att sätta ihop portföljerna nedan själv hos Nordnet (annonslänk) eller Avanza (annonslänk) är det bara ett par klick. Jag har jämfört de egna portföljerna med Lysas och de är i princip identiska hur man än jämför dem. Det är inte heller så konstigt då investeringsstrategin är samma.
Nybörjarportföljen – en klassisk balanserad portfölj
Nybörjarportföljen är en klassisk portfölj bestående av både aktier (60 %) och räntefonder (40 %). I vår variant har vi lagt till guld (10 %) för att ytterligare sänka risken lite. En längre motivering kommer nästa vecka. Nedan följer ett förslag på fördelning med de olika tillgångstyperna.

Portföljen är enkel att komma igång med och har bestått tidens tand. Även om det är en nybörjarportfölj, så har den norska oljefonden i princip samma fördelning, så det är ingen portfölj att ringakta. Lämplig tidshorisont är ca 4 till 10 år och den förväntade avkastningen är ca 5 procent per år. Utifrån Fyra-hinkar-principen lämpar den sig väldigt väl för mellanrisk-hinken.
Jag rekommenderar att läsa vår fördjupningsartikel om portföljen:
- Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj - En komplett uppdatering och genomgång av Nybörjarportföljen
Nedan följer faktiskt utveckling för vår modellportfölj sedan januari 2015 då vi lanserade portföljen. Om du är kund på Nordnet, då får du gärna följa portföljen på Shareville (annonslänk). Då får du notiser när något händer i den. Det är kostnadsfritt att bli kund på Nordnet och följa portföljen (annonslänk).
Nästa vecka kommer en artikel som går genom motiveringen till portföljen och hjälper dig som har Nybörjarportföljen att ombalansera. Du som är kund hos fondroboten LYSA med en inställning om 60 % aktier och 40 % räntor behöver inte göra något.
Globala barnportföljen – en aggressiv högriskportfölj
Globala barnportföljen introducerade jag och Charlie Söderberg i vår bok ”Gör ditt barn rikt” i början av 2017. Det är portföljen med högst risk och högst förväntad avkastning över tid på ca 7 % per år i årsmedelavkastning. Den lämpar sig extremt väl för sparande till barn eller annat långsiktigt sparande (10+ år) som t.ex. pension. Nedan följer ett förslag på tillgångsfördelning med 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld. Jag har även delat upp de olika tillgångsklasserna i olika fondtyper som matchar fonderna i listan ovan.

Det man behöver vara medveten om är att den här portföljen har en hög risk vilket innebär att den kommer att variera väldigt mycket i värde. Statistiskt ska den tappa uppemot 50 % av sitt värde vid två tillfällen under en 15 års period. Det är lätt att i dagsläget (januari 2020) bli lurad att man ska ha dessa höga aktieexponeringar då vi i princip har haft 10 år av uppgång. Risken det senaste decenniet har varit ungefär hälften av den historiska vilket gör att det är lätt att invaggas i en falsk trygghet.
Om du är intresserad av globala barnportföljen så kan du läsa mer i följande artikel:
- Globalportföljen | Ett bra sparande för dig, barnen eller pensionen - En komplett genomgång av globala barnportföljen
Nedan följer faktiskt utveckling för vår modellportfölj sedan januari 2017 då vi lanserade portföljen. Om du är kund på Nordnet, då får du gärna följa portföljen på Shareville (annonslänk). Då får du notiser när något händer i den. Det är kostnadsfritt att bli kund på Nordnet och följa portföljen (annonslänk).
Det kommer att komma en artikel om ungefär en vecka som går genom motiveringen till portföljen och hjälper dig som har den att ombalansera. Du som är kund hos fondroboten LYSA med en inställning om 90 % aktier och 10 % räntor behöver inte göra något.
Försiktiga portföljen – för sparande på kort sikt
Nytt för 2020 är att jag tänker släppa en försiktig portfölj för sparande på 1 till ca 4 års sikt. Jag upplever att det är en portfölj som har saknats hittills. Tanken är att den ska fungera för de fall där man t.ex. har behov av en lite större bufferthink, lever enligt FIRE-principen eller är i pension med en större summa pengar. Det är en variant på Räntetrippeln som Claes Hemberg lanserade för några år sedan. Nedan följer ett förslag på hur den kan komma att se ut (det kan komma att ändras).

Min plan är att under februari skriva en fördjupande artikel om portföljen ovan. Fördelningen 20-75-5 kommer sannolikt inte ändras, men fördelningen mellan de olika typerna av räntor kan. Den förväntade årsmedelavkastningen ca 2.2 %, det vill säga strax över inflationen. Mer info kommer.
RikaTillsammans-portföljen – portföljen som alltid ska gå plus
Den här fondportföljen är en specialportfölj med låg risk. Syftet med den här portföljen är att ge en låg men positiv avkastning oavsett vad som händer på aktiemarknaden. Den bygger på den klassiska Permanent Portfolio av Harry Browne. Eftersom den har en låg risk passar den väl för korta tidshorisonter från 1 år och uppåt och den förväntade avkastningen är ca 3.5 procent.

Den kommer svänga väldigt lite i värde men den har ganska höga kostnader om inte beloppen är lite större. Den passar i mellanrisk-hinken. Det är inte en portfölj för nybörjaren.
Läs gärna mer om RikaTillsammans-portföljen på bloggen och följ den på Shareville (annonslänk) (annonslänk).
Förslag på billigast enklast möjliga portfölj som ändå är OK
En överkursfråga som uppkommer från tid till annan på bloggen – till följd av att många av er läsare är riktigt duktiga – är hur skulle en portfölj optimerad på avgift kunna se ut. Det säger sig själv att om man väljer t.ex. Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige som är två fonder utan avgift att det blir gratis. Problemet är att jag skulle under inga omständigheter lagt alla mina pengar i bara en av dessa två fonder. Jag skulle fortfarande vilja en fungerande portfölj.
Mitt förslag på en kombination av fonder för en 90 procent aktier och 10 procent räntor (motsvarande globala barnportföljen) skulle således se ut som följer:
- 60 % global fond: Avanza Global, 0.11 %
- 15 % Sverige fond: Avanza Zero, 0.0 %
- 10 % tillväxtmarknadsfond: Avanza Emerging Markets, 0.29 %
- 5 % småbolagsfond: Handelsbanken Global Småbolag, 0.68 %
- 5 % kort räntefond: Spiltan Räntefond Sverige, 0.11 %
- 5 % lång räntefond: AMF Räntefond Lång, 0.11 %
Det här borde ge en total avgift på 0.14 %. Jag har i ovan ersatt min favorit Sverige-fond ”SEB Sverige Index” med Avanzas gratisfond Avanza Zero. Jag tror att det är svårt att göra en bättre och billigare portfölj än ovan. Avgift är dock bara en faktor som man kan optimera på. I det här fallet har vi lägst avgift på bekostnad av t.ex. hållbarhet och bredd.
För den intresserade läsaren kan jag rekommendera följande artikel där vi fördjupar oss i ämnet. Där konstaterar vi även att då Länsförsäkringar Global Indexnära betalar en lägre källskatt än Avanza Global så blir det inte så stor skillnad som man lätt kan tro. Jag har inte räknat exakt på det, men jag skulle inte bli förvånad om vi behövde lägga till ca 0.1 % i avgift.
- Vad är bäst? LYSA, Avanza Global eller en egen portfölj? - Mina tankar och resonemang till en av bloggens vanligare frågor och varför jag rekommenderar LYSA
Jag vill dock återigen påminna om att vi inte pratar bra eller dåligt. Vi pratar om skillnader på 0.1 – 0.2 % på årbasis vilket gör att jag tror att i längden blir skillnaden huggen som stucken. Jag själv håller mig dock till våra modellportföljer och fondroboten LYSA.
Förslag på en så hållbar fondportfölj som möjligt som ändå är OK
För den som vill optimera på hållbarhet på bekostnad av en något högre avgift skulle en 90 % aktier och 10 % räntor-portfölj kunna se ut som följer:
- 30 % global fond: SPP Global Plus , 0.44 %
- 20 % globalfond: Proethos Fund, 0.94 %
- 10 % globalfond: SPP Global Solutions, 0.80 %
- 20 % Sverige-fond: SPP Sverige Plus A, 0.33 %
- 10 % tillväxtmarknadsfond: SPP Emerging Markets Plus A, 0.56 % (ev. nya AMF Aktiefond Tillväxtmarknad)
- 10 % medellång räntefond: SPP Grön Obligationsfond A, 0.34 %
Den här portföljen får en avgift på ca 0,56 %. I jämförelse med att den genomsnittliga fondavgiften i Sverige ligger på ca 1.4 % så är det väldigt bra. Jag har även utgått från avgifterna på Avanza som inkluderar transaktionsavgift och förvaltningsavgift. Så i en jämförelse på bara förvaltningsavgifter borde den bli ännu billigare.
Du kan gärna läsa mer om tips för ett etiskt och hållbart sparande i följande artiklar:
- Tips för ett schysstare, etiskt, hållbart & klimatsmart sparande - Dina sparpengar har en större miljöpåverkan än din bilkörning
- LYSA + hållbart sparande = SANT ❤️ (äntligen!) - Intervju med VD:n Patrik Adamson som svarar på era frågor
- Din och min klimatbudget är ca 38 ton koldioxid. Totalt. - Intervju om klimathotet med bloggaren och hållbarhetsexperten Sören Andersson
Det som jag tycker är väldigt positivt är att fler och fler fonder tar det här med hållbarhet på allvar. I flera årsrapporter från fonder har jag läst om att de har lyft sitt hållbarhetsarbete till en ny nivå, att de ställt krav på företagen de äger eller efterfrågat gröna obligationer. Så jag skulle utan problem säga att den genomsnittliga modellportföljen 2020 kommer vara mer hållbar än den var 2019 med samma fonder. Jättekul tycker jag.
Förslag på fondportfölj för dig i Norge, Danmark eller Finland
Då en del av er läsare bor i de andra skandinaviska länderna kommer här ett förslag på portfölj även för utifrån fonderna som finns tillgängliga på Nordnet hos er. Tyvärr är utbudet väldigt mycket sämre (förutom i Norge) vilket innebär att jag har fått välja ut en del så kallade börshandlade fonder ETF:er. Det är egentligen bara en marginell skillnad, men det leder tyvärr till att man inte kan månadsspara i fonderna.
Jag har nedan utgått från en liknande 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld. Vill du ha någon av de andra portföljerna så är det bara att öka eller minska de procentuella andelarna enligt fondförslagen ovan. Notera att jag inte har följt dessa fonderna och kan dem inte med samma säkerhet som de svenska. Se det därför som en inspiration och inte personlig rådgivning:
Danmark | Finland | Norge | |
---|---|---|---|
45 % globala aktier | SPDR MSCI World | SPDR MSCI World | DNB Global Indeks A |
5 % globala småbolag | SPDR MSCI World Small Cap | iShares MSCI World Small Cap | KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks |
20 % inhemska aktier | Nordnet Superfonden Danmark | Nordnet Superrahasto Suomi | Nordnet Superfonden Norge |
10 % tillväxtmarknader | Lyxor MSCI EM Asia | Lyxor MSCI EM Asia | KLP AksjeAsia Indeks III |
5 % korta räntefonder | Bankkonto (tyvärr) | Evli Likvidi B | KLP Kort Stat |
5 % långa räntefonder | Sparinvest SICAV Long Danish Bds | Spiltan Högräntefond | KLP Obligasjon 5 år |
10 % guld | Xetra Gold | Xetra Gold | Xetra Gold |
Ni som är i dessa länder får gärna kommentera om ni har förslag på bättre fonder än de ovan. Det är första gången jag kommer med ett sådant här portföljförslag så jag tänker att vi får hjälpas åt. ??
Slutkommentar – tack och lycka till med ditt sparande!
Först och främst, tack för att du har läst hela artikeln. Min förhoppning är att den här artikeln kommer att hjälpa dig till ett bättre sparande med en högre avkastning över tid. Jag känner mig ganska trygg i att den över lång tid kommer hjälpa dig att tjäna mer pengar. Anledningen är framförallt att den kommer att hjälpa oss minska gapet mellan marknadens (index) avkastning och vår egen. I princip alla studier och resultat visar nämligen att småsparare underpresterar mot marknadens genomsnitt. Det är både synd och onödigt.
Min andra förhoppning är att jag i ovan har kunnat visa hur man med ett fåtal fonder faktiskt kan bygga ihop olika portföljer för olika mål och syften. Egentligen är det ingen raketforskning. Särskilt inte nu när man kan automatisera hela investeringsplanen med hjälp av en fondrobot. Det finns således nästan ingen anledning till att inte ha ett smart sparande – även om det är tråkigt. Men kom ihåg, tråkigt i det här fallet är en jättestor fördel! ?
Slutligen vill jag också passa på att önska lycka till med ditt sparande och återkom med eventuella frågor i kommentarsfältet.
Vanliga frågor om de bästa fonderna och fondsparande
Nedan följer några av de viktigaste och vanliga frågorna som kommer i kommentarerna eller jag har fått i andra sammanhang.
Nej, det är ingen fara. Även om vi väljer samma fonder så sprider de i sin tur pengarna på hundratals andra bolag. Läs gärna i artiklarna om de respektive portföljerna (Nybörjarportföljen, Globala barnportföljen och RikaTillsammans-portföljen) för att se hur stor spridningen är både i länder, branscher, företag och typer.
Av de 17 listade fonderna är endast tre stycken helt nya. De som tillkom är dessutom endast marginellt bättre. Den enda fonden som jag egentligen skulle rekommendera att byta till guldfonden Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza.
Jag har sällan någon åsikt om dessa andra fonder. Ofta när det kommer ett förslag på fonden X så är det fond som har gått väldigt bra den senaste tiden. Under åren har X varit allt från en Ny Teknik-fond till olika typer av fastighetsfonder. Det går inte argumentera kring deras historiska avkastning. Frågan att ställa sig är: ”Hur vet jag att dessa fonder kommer att gå lika bra imorgon som de gick igår?” Svaret i majoriteten av fallen är att jag inte har någon aning och därför sätter jag inte heller några pengar i dem.
Om det är så att du t.ex. har en tjänstepension så är det mer regel än undantag att du inte kan välja ovanstående fonder. Grundtipset är alltid att gå efter så billig globalfond som möjligt. Om det inte finns någon bra globalfond, gå efter den billigaste Sverige-fonden. Du kan även ställa en fråga i ”Frågor och svar” där du ofta kan få bra tips av andra läsare.
Om inte pengarna räcker för att månadsspara i alla fonderna, börja med de fonderna med högst andel. Oftast innebär det att månadsspara i den breda globalfonden som utgöra majoriteten av portföljen. Sedan kan du med omfördela beloppen någon gång under året för att få det jämnt.
Jag kommer inom kort släppa ett mini-avsnitt om SAVR. Påminn mig om jag inte har länkat. I korthet gillar jag initiativet, men i dagsläget är det inte särskilt användbart då de saknar majoriteten av fonderna som jag föreslår i den här artikeln.
Avanza har valt att redovisa den totala avgiften, det vill säga förvaltningsavgiften och transaktionsavgifterna. Därför skiljer sig deras avgifter från t.ex. Morningstar. Jag har valt att redovisa de högre avgifterna i artikeln på samma sätt som Avanza. På det sättet blir alla överraskningar åt det positiva hållet. Transaktionsavgifterna minskar nämligen med fondernas storlek. Ju större fonderna blir desto mindre blir transaktionsavgifterna i förhållande till fondens storlek.
Nej, det skulle jag inte säga är nödvändigt. Problemet är ju även det omvända då t.ex. guldfonden Xetra Gold inte finns på Avanza med på Nordnet.
Brytpunkten för en årsmedelavkastning då ett ISK är mer lönsamt än ett vanligt aktie- och fonddepå är ca 1.6 % för 2020. Alla portföljerna ovan, inklusive den Försiktiga portföljen har en förväntad avkastning över brytgränsen. Visst kan man ha enskilda räntefonder utanför men jag tror att den kostnadsbesparingen är högst marginell.
Ja, absolut. Vi har majoriteten av våra egna pengar på LYSA. Vi skulle heller aldrig rekommendera något som vi inte själva gör eftersom det skulle vara första steget utför med bloggen. Dessutom kan jag berätta att LYSA betalar mindre än Nordnet/Avanza, vilket innebär att om jag skulle maximera min egen intjäning då skulle jag avråda från fondroboten och rekommendera de andra bankerna.
Jag skulle säga att det beror på din ambitionsnivå. Om du är en ny sparare och känner dig osäker så går det att hoppa över. Om du är taggad att göra det, då skulle jag rekommendera att öppna ett konto på Nordnet (annonslänk), det är kostnadsfritt, och sätta över ca 5 – 10 % av värdet på fondroboten (det är OK att sälja av från fondroboten). Investera därefter i Xetra-Gold-fonden. Därefter skulle jag säga att du inte behöver göra något till nästkommande år om du inte vill.
Om du tycker att jag har missat din fråga, ställ den gärna i kommentarerna så kompletterar jag artikeln efter hand. Tack på förhand!
Kom igång eller förbättra ditt sparande med vår workshop
Det är få saker som man kan få så bra utväxling på som att läsa böcker eller gå utbildningar. Ett par gånger om året håller vi en RikaTillsammans-workshop i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är en heldagsutbildning där vi går genom hur man kommer igång med sitt sparande eller lyfter det till nästa nivå. Det är en hel del best-of-RikaTillsammans men även en del nya saker som vi aldrig har publicerat.
Framförallt är det också ett tillfälle att ställa frågor, göra övningar både själv och tillsammans, träffa andra likasinnade och inte minst få en röd tråd. Målet med workshopen är att du ska ha en konkret investeringsplan som du kan följa de kommande åren i ditt sparande. Rent praktiskt så är det en lördag eller söndag från kl. 09.00 till 17.00. Investeringen är 3 600 kronor inkl. moms. Då ingår självklart lunch, fika och en uppföljande digital frågestund ca två veckor efter tillfället. Om du är medlem i Unionen har man ofta rätt till ett utbildningsbidrag om ca 3 400 kr vilket innebär att avkastningen på dagen blir ännu bättre.
Hoppas att vi ses på ett sådant tillfälle! ?
Relaterade artiklar
Några av de viktigaste och relaterade artiklarna är:
- Ombalansering 2020 | Uppdatering av modellportföljerna - Förbättring och förenkling av modellportföljerna för 2020
- Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid
- Uppföljning av portföljerna, Stockholmsbörsen & LYSA 2019 - Analys av det förra året och vanliga misstag att undvika vid jämförelser av portföljer
- Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj - En komplett uppdatering och genomgång av Nybörjarportföljen
- Globalportföljen | Ett bra sparande för dig, barnen eller pensionen - En komplett genomgång av globala barnportföljen
- RikaTillsammans-portföljen - ett sparande som alltid ska gå plus - En portfölj för alla väder som nästan aldrig går back
Få uppdateringar, tips och råd till din mejl
Om du uppskattade den här artikeln, vill få uppdatering, tips och råd för din privatekonomi – anmäl dig till vår nyhetsbrev nedan. Det är kostnadsfritt, det kommer ca en gång i månaden och innehåller månadens bästa artiklar och tips. Dessutom får du ett par välkomstbrev som tar fram bloggens guldkorn från de senaste 10 åren så att du kan få inspiration, vägledning och hjälp att ta kloka beslut.
Uppdateringshistorik:
- 2020-01-05 – Första version av artikeln
- 2020-01-06 – Lade till alternativfonden: ”AMF Aktiefond Tillväxtmarknader” i kategorin ”Tillväxtmarknadsfonder”. Tack Håkan!
- 2020-01-06 – Lade till alternativfonden: ”SPP Aktiefond Global” i kategorin ”Globalfonder”. Tack Johannes!
- 2020-01-06 – Lade till ”Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ UCITS ETF” i kategorin specialräntefonder. Tack Daniel!
- 2020-01-10 – Lade till ”Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (USD) Distributing” med kortnamnet VGTY i kategorin specialräntefonder. Tack Guus!
- 2020-01-10 – Lade till ”Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF (EUR) Accumulating” med kortnamnet VGEAi kategorin specialräntefonder. Tack Guus!
Låt oss hjälpas åt att bli rika tillsammans
Om du har förslag på någon fond som jag har missat, något fel i artikeln eller har något förbättringsförslag, kommentera gärna. Eftersom det här är en av årets viktigaste artiklar som vi alla har glädje av kan vi verkligen hjälpas åt att bli rika tillsammans.
Tack på förhand och God Fortsättning!
Jan och Caroline