Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder
Sök:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

RikaTillsammans #134 - Topplista med förslag på de bästa fonderna för ditt sparande för 2020

Syftet med årets topplista med de bästa fonderna 2020 är att ge dig tips på bra fonder till ditt sparande. I urvalet har vi prioriterat faktorer som forskningen stödjer för bäst odds och resultat. Det innebär fokus på låg avgift, passiv förvaltning, global spridning och olika typer av fonder. I år har vi dessutom lagt mer vikt miljömässiga och hållbara kriterier.

Nytt år, nytt decennium och därmed dags att inleda året med ett förslag på en topplista med de bästa fonderna 2020. Idag finns det över 3 000 valbara fonder och börshandlade fonder (ETF) bara på Avanza och Nordnet. Ingen kan ha koll på alla dessa själv. Därför skriver vi också förslag på topplista med bra fonder. Vår förhoppning är att vi, precis som föregående år, kan hjälpas åt att bli rika tillsammans med både tips, feedback och kommentarer.

Att hitta fonder till sitt sparande är inte helt olikt att hitta spelare till en laguppställning. Olika delar i laget har olika roller och de respektive spelarna ska passa och fungera ihop som ett lag. När jag berättade om det här resonemanget för min fru Caroline gjorde hon sin egen tolkning:

Bra fonder är som bra basplagg i en garderob. De går alltid att matcha med varandra för att passa olika tillfällen.

Caroline Bolmeson

På många sätt är det också syftet med den här artikeln. Den ska ge dig tips, inspiration och råd kring hur du kan tänka i ditt fondsparande. Vi kommer gå genom grunderna i vår investeringsfilosofi som på intet sätt är unik. Tvärtom. Det är den strategin som jag upplever har mest solid grund i forskningen och som över tid kommer ge en bättre avkastning än majoriteten av alla sparare. Att den dessutom går att automatisera till 100 % med en fondrobot, inte kräver något underhållsarbete när den väl är igång, är en tacksam bonus.

Förslag på hur du använder den här topplistan

Förutom konkreta förslag på 20 fonder inom olika kategorier kommer du även få förslag på hur dessa fonder kan kombineras ihop i olika portföljer. Vi försöker även knyta ihop säcken så att du kan se hur fonderna, tillgångsfördelningen, risken, sparhorisonten, portföljerna och fyra-hinkar-principen hänger ihop. Den här artikeln är i mångt och mycket en referensartikel och bas för kommande artiklar. Det betyder att du kan använda den på följande sätt:

 • Om du följer våra modellportföljer – du behöver inte göra något förrän om två veckor när årets ombalanseringsartikel kommer
 • Om du sparar hos en fondrobot – luta dig tillbaka och njut av att du har gjort det bästa valet som du kan göra 👍
 • Om du är en ny på bloggen/ny sparare/gjort ett ekonomiskt nyårslöfte – börja gärna med dessa två artiklar som är viktigare: kom-igång med sparandet och fyra-hinkar-principen
 • Om du har egna fondportföljer – se om våra fondförslag förbättrar ditt sparande och tipsa gärna om dina favoriter
 • Om du har pensionssparande där du kan välja fonder – se om våra förslag i artikeln förbättrar ditt sparande
 • Om du vill få inspiration, tips och fondråd – ta en kopp kaffe och njut av artikeln

De kommande två veckorna hoppas jag på att få återkomma med en uppföljning på hur föregående år gick för både börsen i allmänhet och våra modellportföljer i synnerhet. Därefter, om ca två veckor, kommer årets ombalanseringsartikel där du får ”låsa in” en del av fjolårets vinst och ge dig själv och dina portföljer bäst förutsättningar för 2020. Fram till dess rekommenderar jag att läsa vår helt uppdaterade artikel om fyra-hinkar-principen och eventuellt göra ditt årliga hinkunderhåll. Framgent kommer artikeln om de fyra hinkarna sannolikt vara viktigare än någon annan artikel på bloggen. Men mer om det de kommande veckorna. 👍😎

Samtidigt vill jag och Caroline passa på att tacka för det gångna året. Det har varit fantastiskt roligt, givande och utvecklande att få ha den här bloggen tillsammans med dig. Vi ser fram emot att även i år få komma med tips, artiklar och inspiration till dig på söndagskvällarna med målet att vi alla ska bli rika tillsammans.

Tack än en gång och lycka till med ditt sparande! 🙏
Jan (och Caroline) Bolmeson
Senaste uppdatering: 2020-01-10

PS. För tydlighetens skull: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln eller för något fondomnämnande. Vi har dock valt att ha sponsrade länkar till fondroboten Lysa som är vår generella sparrekommendation, till storbankerna Avanza och Nordnet där alla fonderna går att köpa samt uppstickaren SAVR där en del fonder är billigare. Kom ihåg att sparande i fonder både kan minska och öka i värde, att den här artikeln är en allmän information och inte en personlig rådgivning samt att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Läs mer i våra villkor. DS.

Sammanfattning – de 20 bästa fonderna 2020

Nedan följer en sammanfattning av de bästa fonderna 2020 i respektive kategori:

 • Bästa generella globalfond: Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Billigaste globalfonden: Avanza Global
 • Bästa hållbara globalfonden: SPP Global Plus
 • Bästa globala småbolagsfonden: Handelsbanken Global Småbolag
 • Bästa fonden för premiepensionen (PPM): AP7 SÅFA
 • Bästa Asien-fonden: Swedbank Robur Access Asien
 • Bästa tillväxtmarknadsfonden: Avanza Emerging Markets ny
 • Bästa Sverige-fonden: SEB Sverige Indexfond
 • Bästa kompletterande Sverige-fonden: Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Bästa svenska småbolagsfonden: PLUS Småbolag Sverige Index
 • Bästa korta räntefonden: Spiltan Räntefond Sverige
 • Bästa långa räntefonden: AMF Räntefond Lång
 • Bästa globala räntefonden: AMF Räntefond Mix
 • Bästa globala företagsobligationsfonden: SPP Global Företagsobligation Plus ny
 • Bästa högräntefonden: Spiltan Högräntefond
 • Bästa kompletterande företagsräntefond: IKC Avkastningsfond
 • Bästa hållbara räntefonden: SPP Grön Obligationsfond A
 • Bästa realräntefonden: Handelsbanken Realräntefond
 • Bästa guldfonden: Xetra Gold (4GLD) ny
 • Bästa råvarufonden: Handelsbanken Råvarufond

Med dessa 20 fonder kan du bygga ihop i princip vilket sparande som helst. Fonderna är dessutom så pass bra, att du kan vila tryggt i att du har riktigt bra fonder som du kan äga i väldigt många år. I år bytte vi endast ut 3 av 20 fonder vilket visar på fondernas styrka. Fonderna vi bytte ut är fortfarande riktigt bra och man behöver inte skämmas om man behåller dem. De nya fonderna är de båda Avanza-fonderna i listan samt guldfonden Xetra Gold som har gjort en comeback.

Få uppdateringar, tips och nyheter till din mejl

Vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt, det kommer ut ca en gång i månaden och innehåller bloggens bästa artiklar och tips på hur du kan ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå. Dessutom får du när du anmäler dig ett par välkomstbrev som plockar guldkornen från de senaste 10 årens artiklar.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Innehållsförteckning till artikeln

Då det här är en lång artikel följer här en innehållsförteckning till de olika delarna i artikeln:

Lyssna eller titta på avsnittet ”Bästa fonderna 2020”

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube. Prenumerera gärna så att du får även framtida artiklar och uppdateringar.

För tidsangivelser och navigation i podd- eller videoavsnittet, se gärna innehållsbeskrinvingen på Youtube.

Smart sparande är inte spännande

Att ta råd från någon inom ekonomi kan ibland jämföras med att sätta sig i en bil tillsammans med den personen. Då vill i alla fall jag gärna veta vart är bilen på väg, hur kommer den att köra, vad förväntas av mig och vad är viktigt för chauffören. Det är en stor skillnad på att sätta sig i en bil med Formel 1-förare eller en vanlig busschaufför.

Formel 1-föraren vill köra så fort som möjligt, vinner ibland men kraschar från tid till annan också ordentligt och det är inte ovanligt att de inte ens kommer i mål. Visste du t.ex. att i mindre än 1 % av alla F1-lopp kommer alla förare i mål1? Busschauffören tar dig i över 99 % av alla fall dit du ska. Men å andra sidan är det varken roligt eller spännande. Ibland är det rentav lika tråkigt som att se målarfärg torka.

Anledningen till att jag skriver ovan är att det är tre frågor som varje sparare behöver ställa sig ganska tidigt:

 • Vad är syftet med mitt sparande?
 • Har jag förmågan att hitta felvärderade företag/investeringar på marknaden?
 • Har jag förmågan att förutsäga marknadens rörelser?

Svaren på dessa tre frågor leder nämligen till diametralt olika spar- och investeringsstrategier. Det är därför olika experters uttalanden, råd och tips kan låta så väldigt olika. För många är dessutom sparandet i aktier och fonder en hobby. Man är intresserad, läser på, följer och träffar andra likasinnade och tycker att det är kul. Det är inget fel, tvärtom, men det skiljer sig väldigt mycket från någon som inte har det som hobby och bara vill ha optimal avkastning i förhållande till den tagna risken.

Majoriteten av alla studier visar dessutom att genomsnittsinvesteraren som inte har det som hobby tjänar mer pengar. Således kan jag med ganska stor säkerhet säga att även hobbyn ”sparande” kostar en pengar. Man blir lurad av att man faktiskt tjänar pengar, men man gör det sällan i den utsträckning som man skulle ha kunnat. Smart sparande är helt enkelt inte spännande.

Alternativ för ett passivt, långsiktigt och billigt sparande

Vårt svar på de tre frågorna ovan är:

 • Syftet med vårt sparande är primärt att tjäna pengar över tid. Vi har inte sparande som hobby eller intresse.
 • Nej, vi kan inte analysera bolag bättre än professionella analytiker på marknaden
 • Nej, vi kan inte förutsäga eller tajma marknadens rörelser bättre än andra

Dessa svar leder till en specifik sparstrategi. Den kan grovt sammanfattas i:

Eftersom 99,4 % av alla professionella investerare inte lyckas med att tajma marknaden eller hitta felvärderade bolag, då kommer inte jag heller lyckas. Därför fokuserar jag på det som forskningen har visat faktiskt fungerar. Det är att köpa alla bolag i hela världen så billigt som möjligt, äga dem så länge som möjligt. Risken balanseras med månadssparande och med hjälp av andra typer av investeringar.

Denna strategi ger dessutom många extra fördelar. Det är ett engångsjobb som när det är färdigt kan lämnas i flera år. Strategin tar ingen tid, intresse eller kompetenskrav i anspråk. Det är ”sätt igång och glöm”. På många sätt är det ointuitivt eftersom vi alltid har lärt oss att den som gör mest, är mest aktiv, kan mest, engagerar sig mest och så vidare är den som kommer att vinna. I sparande är precis tvärtom.

Om du vill läsa mer om vår eller olika typer av strategier så rekommenderas följande artikel:

Anledningen till att det är viktigt och att jag lägger tid på det i den här artikeln är att de fonder som vi rekommenderar passar in i strategin ovan. Vi kommer inte att utvärdera ”Formel 1”-fonder som ett enskilt år kan ge superresultat för att ett par år senare inte finnas kvar för att de kraschade ut sig. Något som inte är helt osannolikt då 52 % av alla fonder försvinner inom 14 år. Dessutom är det som så att 86 % procent av alla fonderna som är bäst ett enskilt år (=har 5 stjärnor på Morningstar) har förlorat den inom tre år.

History shows that in the long run a thoughtfully designed, diversified strategy of ”passive” funds typically beats all but a few active managers. It’s not easy to structure and maintain such a strategy. It requires some initial research and discipline to stay the course. But it’s much easier than predicting which active managers will randomly beat this approach.

Eugene Fama, Nobelpristagare i ekonomi 2013

Det finns naturligtvis en hel del människor som inte håller med om det här och kritiserar strategier som våran som bygger på att spara i passiva indexfonder. Vi har ju intervjuat fondförvaltare som t.ex. både svarar att de har sparandet som jobb och passion och att de kan hitta felvärderade bolag. Jag hittar ju inget stöd för det här i forskningen annat än att det är klart att det kan fungera. Statistiskt ska det fungera för 6 av 1 000 människor. Frågan att ställa sig då – är jag en av de 6 av 1 000 personer som kommer lyckas? Eller bör jag ha en strategi som är oberoende av huruvida jag är en av dem eller ej.

Faktorer som vi väljer och inte väljer ut fonderna på

Jag vill redan nu påpeka att urvalet av dessa fonder är subjektivt och att jag garanterat har gjort något misstag. Dessa fonderna är också utvalda för att passa den förut beskrivna investeringsstrategin.

The long-term data repeatedly document that investors would benefit by switching from active performance investing to low-cost indexing.

Charles Ellis, Ph.D., ”The Rise and Fall of Performance Investing, The Financial Analysts’ Journal Vol. 70, No. 4, pp. 14-23”

Därav kommer listan att skilja sig åt från andras listor både på grund av tycke och smak, men inte minst investeringsstrategi. Det fondförslag som du kommer att få i den här artikeln är således fonder som är:

 • Passiva – de försöker inte förutsäga marknaden eller hitta vilka bolag som kommer gå bra i morgon
 • Billiga – de har i majoriteten av alla fall en årliga förvaltningsavgift under 0,4 %
 • Indexfonder – de äger alla bolag enligt en viss definition (t.ex. i Sverige, Globalt, i USA)
 • Olika – vi kommer bara ta upp en fond per kategori
 • Långsiktiga – du ska kunna äga dem i 5 till 10 år utan att behöva byta dem eller oroa dig för dem
 • Hållbara – att de i den mån det är möjligt uppfyller de basala miljömässiga och sociala hållbarhetskraven
 • Rumsrena – att de är reglerade, tillhör kända fondförvaltare, följer sitt index och har ett gott rykte

Utifrån hållbarhetsperspektivet vill vi gärna att fonderna följer de internationella riktlinjerna för ESG, det vill säga miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. De bör som lägst välja bort bolag involverade i produktion eller distribution av fossila bränslen, krigsmateriel, tobak, alkohol, spel, pornografi och droger. Läs gärna följande artikel om att spara hållbart:

Till följd av artikeln som vi skrev förra året ”Misstaget att välja fonder endast baserat på Morningstar-stjärnor” kommer vi i år att lägga betydligt mindre vikt på det. Särskilt eftersom forskningen visar att avgiften är en betydligt viktigare faktor för att bedöma en fonds framtida utveckling än antalet stjärnor.

För de flesta sparare är en fondrobot det bästa man kan välja

Hösten 2017 lanserades de första fondrobotarna i Sverige. En fondrobot kan enklast beskrivas som:

En fondrobot är en tjänst som hjälper dig att välja ut de bästa och billigaste indexfonderna och kombinera ihop dem på ett sätt som forskningen säger fungerar. Fondroboten hjälper dig att balansera risken med hjälp av en kombination av aktier och räntor, den hjälper dig med månadssparande och det årliga underhållet i form av ombalansering till en liten kostnad. Fondroboten gör det dessutom enkelt att välja om du vill spara brett eller hållbart.

En fondrobot är, till skillnad vad många tror, inte att en dator själv försöker tajma marknaden och spekulerar i vilka fonder som kommer gå bra eller inte. De fonder som man får i en fondrobot har valts ut av det företagets människor i linje med en viss investeringsstrategi. De flesta fondrobotarna i Sverige följer samma forskning och har därmed i princip samma strategi som vi själva.

Det finns i princip inga nackdelar som jag ser det att välja en fondrobot i dagsläget. Särskilt eftersom:

Majoriteten av alla sparare som väljer en fondrobot får ett mycket bättre sparande, en mer riskspridd fondportfölj och en mer genomarbetad investeringsstrategi i linje med forskningen. Extra stor blir vinsterna om man tar hänsyn till behov av tidsinsats, kompetens och intresse.

Nedsidan med fondrobotarna är att de tar betalt för sin tjänst. Men om vi tittar på avgiften för fondroboten LYSA som vi rekommenderar (annonslänk) så är den totalt 0,4 procent. Precis det kravet som vi ställer på andra fonder. Det är alltså i dagsläget inte dyrare att välja en fondrobot än att välja ihop fonderna själv. Men att bygga portföljerna själv kräver både mer tid, mer engagemang och mer kunskap än att bara klicka sig genom LYSAs hemsida.

The active investors will have their returns diminished by a far greater percentage than will their inactive brethren. That means that the passive group – the ”know-nothings” – must win

Warren Buffett, Shareholder Letter 2007

En oro vi ibland möter är att vi rekommenderar Lysa för att de ger oss bäst betalt. Du kan dock vara helt trygg i att så inte är fallet. För det första skulle vi förlora allt förtroende den dagen vi började göra det. För det andra så betalar fondrobotarna sämre än storbankerna. Avanza och Nordnet behåller ju 50 % av fondavgifterna på de fonder du väljer hos dem. De har betydligt större finansiella muskler än fondrobotarna och betalar således bättre. Dessutom skulle vi aldrig lägga majoriteten av våra egna pengar hos Lysa om vi inte genuint tyckte det var bäst.

Fondrobot, Avanza Global eller egen portfölj?

Vän av ordning kan även protestera att det finns fonder i listan nedan som Avanza Global som bara kostar 0.11 %. Det är ju mycket billigare än LYSAs 0.4 procent. Problemet är att det är lite som att jämföra äpplen med päron. För den intresserade läsaren rekommenderar vi följande artikel där vi tar upp just det exemplet och nördar in på saker som intern beskattning i fonder. Vi visar att skillnaden är inte så stor som man kan tro:

Slutsatsen att dra är således:

Om du är en vanlig sparare som letar efter det bästa sättet att spara och investera dina pengar då är det bästa valet du kan göra en billig och bra fondrobot. Du kommer högst sannolikt inte kunna investera pengarna bättre, billigare eller enklare på egen hand.

De i princip enda situationerna vi ser då man inte ska använda en fondrobot är:

 • När det inte går – t.ex. i de flesta tjänstepensionssparanden
 • När syftet är ett annat – t.ex. att ha en hobby, lära sig själv eller lära barnen
 • När tidshorisonten är kort – t.ex. mindre än 2 år, då bör man välja ett bankkonto
 • När en av frågorna ovan har ett ja – t.ex. ja, jag kan hitta felvärderade bolag för jag är bättre än 99,4 % av alla andra

Vi kommer att göra en ny uppdatering och jämförelse av de svenska fondrobotarna inom kort. Men tills vidare är fortfarande följande jämförelse aktuell.

Viktigt med struktur och balans i ditt sparande

Det sista tipset, innan listan med de bästa fonderna, är att undvika ett vanligt misstag som väldigt många gör. Min upplevelse är att de flesta har fel risk i sitt sparande. Antingen har man för hög eller för låg risk i sitt sparande. Jag påstår att båda är lika fel eftersom det kan leda till samma slutresultat om att pengarna inte räcker till. I det ena fallet för att man kan förlora dem när man behöver dem som mest och i det andra fallet att de aldrig kommer upp i summan som behövs.

Ett av de bästa sätten som vi har hittat för att få rätt balans i sitt sparande är Fyra-hinkar-principen. Den hjälper en att båda skapa en buffert och ett mellanrisk-läge där man inte är utsatt för hela marknadens svängningar. Om man bara investerar i aktiefonder kommer man nämligen råka ut för tillfällen då hela ens portfölj kan falla med 50 % eller mer i värde. Dessa nedgångar leder ofta till att man gör andra misstag i sitt sparande som att man säljer när det är billigt och köper när det är dyrt.

Index funds eliminate the risks of individual stocks, market sectors, and manager selection. Only stock market risk remains.

John ”Jack” Bogle, Grundare av Vanguard, ”2007 – The Little Book of Common Sense Investing”

Nedan följer en översiktsbild över fyra-hinkar-principen:

En översikt över de fyra hinkarna i 4-hinkar-principen.
En översikt över de fyra hinkarna i 4-hinkar-principen.

Fördelarna att tänka så här i sitt sparande är flera. För det första får man med räntefonder i sitt sparande vilket de flesta missar. För det andra kan man använda lekhinken för att få utlopp för sin hobby och sparande som intresse. Över tid kommer det sannolikt ge en bättre avkastning eftersom det hjälper en att undvika många av de beteendemisstag som vi ofta gör i vårt sparande.

Läs mer i artikeln:

Genom att ta hänsyn till resonemangen om investeringsstrategi, struktur och fondrobot ovan så har du möjligheten till ett bättre sparande än den absolut majoriteten av sparare. Det kommer att ge dig en avkastning i linje med marknaden, något som t.ex. Avanzas sparare har misslyckats med i över 8 av 10 år. Det är som sagt inget spännande sparande, men det är ett smart och lönsamt sparande. Du får själv välja vilket som är viktigast för dig. 👍😎

Skillnader mot föregående års lista med bäst fonder

Jag har i år valt att skriva lite längre omdömen och kommentarer om fonderna snarare än att ge en mängd nyckeltal i tabellform. Anledningen är att dessa nyckeltal ändå blir inaktuella under året samt att det finns sajter som Morningstar, som är långt bättre än mig på att redovisa dessa. Därför länkar jag hellre till källorna där du kan hitta informationen själv om du skulle vara intresserad av den.

Inga aktivt förvaltade fonder – Jag har även bestämt mig för att i år inte välja ut de bästa aktivt förvaltade fonderna inom respektive kategori. Det vill säga fonder med en förvaltare som försöker förutsäga vilka bolag som kommer gå bättre än andra imorgon. För det första lägger vi själva inte några pengar i dem eftersom de inte går i linje med forskningens rekommendationer. För det andra så är det väldigt oklart på vilka faktorer dessa skulle väljas. Att välja på flest antal Morningstar-stjärnor går bort enligt resonemanget i den här artikeln, att välja på bäst resultat föregående år är irrelevant eftersom det inte finns några garantier för att de kommer överprestera det kommande året.

Inga USA- eller Europa fonder – vi har i år inte heller tagit med några USA- eller Europa-fonder då en genomsnittlig globalfond lägger över 50 % av kapitalet i USA och över 20 % i Europa. Jag ser ingen anledning att övervikta mot dessa två marknader. Den enda gången jag egentligen ser ett behov för dessa fonder är om man skulle bortse från en globalfond och sätta ihop fonder där summan av dessa skulle bli en globalfond. Har man den förmågan så är jag säker på att man hittar bra fonder också. 👍

Inga hedgefonder – jag hade en ambition förra året att även ta med så kallade marknadsneutralafonder eller hedgefonder. Det vill säga fonder som ska gå plus oavsett vad som händer på marknaden. Jag har under året insett att jag inte lagt några pengar i dessa själv, jag tycker att de är svåra att utvärdera, de är dessutom relativt sett dyra och forskningen ger dem inte många applåder.

De bästa globala aktieindexfonderna 2020

Precis som föregående år inleder vi med de bästa globalfonderna. Globalfonderna bör vara basen i sparandet. I de fall att man inte kan välja bland alla fonder som finns, brukar jag ge rekommendationen att hitta den billigaste och bredaste globalfonden och sätta sina pengar i den. En globalfond investerar i världens ca 1 500 största bolag.

Dessa bolag väljs ofta ut enligt en lista som kallas för ett index baserat på ett antal olika kriterier, t.ex. hur stora de är. Det mest kända globala börsindexet är MSCI World och man kan se alla dess innehav i en komplett lista. Placerar man 100 kr i en globalfond kommer dessa fördelas på t.ex. Apple, Microsoft, Google, Johnson & Johnson, Visa, Nestle, Disney, Netflix och så vidare. En fråga att fundera på i sammanhanget är – vad skulle behöva hända för att dina 100 kr skulle bli värda 0 kr?

Världens 1 500 största bolag skulle behöva gå i konkurs samtidigt. Om det skulle hända så är börsen vårt minsta problem. På det sättet kan man vara helt trygg i att man har spridit sina ägg i väldigt många olika korgar. Det enda man behöver vara medveten om är att det är samma typ av korg (aktier). Det vill säga att man behöver kombinera det även med andra typer av fonder som t.ex. räntefonder.

En sista sak att vara medveten om med de globala fonderna är att de inte är så globala som man kan tro. Över 50 % av en globalfond placerar sina pengar i USA. Anledningen är att den amerikanska börsen är överlägset störst med avseende på värde. Nedanstående bild illustrerar hela världen i termer av marknadsvärde på börserna:

Världskarta i förhållande till marknadsvärdet på aktiebörserna i de olika länderna. Visualisering av Dimensional Advisors baserat på data från Bloomberg.
Världskarta i förhållande till marknadsvärdet på aktiebörserna i de olika länderna. Visualisering av Dimensional Advisors baserat på data från Bloomberg.

En av slutsatserna man kan dra från ovanstående bild är Nordamerika, Västeuropa och Japan är tydligt överviktat med över 70 % av börsvärdet. Frågan att ställa sig är om det är rimligt att endast 4 av 100 kr investeras i Kina och Indien. En annan slutsats man kan dra är att eftersom alla passiva globalfonder mer eller mindre följer samma index, spelar det sällan någon roll vilken man väljer. Den lägsta avgiften blir således ett viktigt kriterium. Mitt förslag på lista med de bästa globalfonderna är som följer.

Bästa generella globalfonden 2020: Länsförsäkringar Global Indexnära

Det här har varit min favoritfond de senaste åren och den tar pallplatsen även i år om man väger samman alla faktorer. Om jag bara fick välja en enda all-round-fond, då skulle valet falla på den här.  Fonden är billig med en avgift på bara 0.22 %, den har en bra exponering mot 1 575 bolag och den följer sitt index MSCI World (Net Total Return) bra.

Andra fördelar är att den finns både hos Avanza och Nordnet samt att hållbarhetsaspekter beaktas i förvaltningen.  Utifrån ett hållbarhetsperspektiv väljer man bort bolag och arbetar med att påverka de bolag man har ägande i. Man kan läsa mer om Länsförsäkringars hållbarhetsarbete i fonderna här, här,här och här. En subjektiv åsikt är att hållbarhetsarbetet är okej, men om det är det viktigaste kriteriet för dig då finns det bättre, och marginellt dyrare, alternativ som SPP Global Plus. 

Om du vill ha likvärdiga alternativ till den här fonden är följande riktigt bra: Swedbank Robur Access Global, DNB Global Indeks, SPP Aktiefond Global, Avanza Global och Skandia Global Exponering. Har du någon av dessa behöver det verkligen inte föranleda ett byte. Det är riktigt bra fonder. Till våra danska och finska läsare har vi valt ut ett par fonder längst ner i artikeln.

En vanlig fråga är varför jag inte väljer Avanza Global på första plats. Den är ju hälften så dyr. Det stämmer vid första anblicken, men med tanke på faktorerna ovan och att Avanza Global betalar en högre intern skatt på utdelningar från USA (30 %) som där LF betalar (15 %) som inte syns i avgiften (läs mer här) men motsvarar ca 0.1 %, så blir totalsegraren Länsförsäkringar-fonden. Avanza Global är dock med redan som nästa rekommendation.

Fakta om Länsförsäkring Global Indexnära
Avgift: 0,22 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 1 575, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 13.0 %, Index: 12,8 %, Standardavvikelse (3 år): 13,2 %, Sharpe: 1.11, Förvaltat kapital: 23 mdr, Antal ägare hos Avanza: 103 316 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, senaste fondrapporten, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Billigaste globalfonden: Avanza Global

Avanza Global har den lägsta förvaltningsavgiften (0,11 %) av alla globalfonder i Sverige. Det förtjänar Avanza absolut beröm för. Det som däremot gör att den inte vinner första pris som bästa generella fond är den inte har någon hållbarhetsredovisning, den går bara att köpa hos Avanza och den är baserad i Luxemburg vilket innebär en högre intern beskattning på utdelningar från USA (30 %).  Med det sagt så är det fortfarande en riktigt bra fond och är man kund på Avanza så bör den finnas med i sparandet.

Fakta om Avanza Global
Avgift: 0,11 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 1 629, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 1 kr, Morningstar-betyg: –, Medelavkastning (3 år): — %, Index: 13,3 %, Standardavvikelse (3 år): — %, Sharpe: —, Förvaltat kapital: 4 mdr, Antal ägare hos Avanza: 128 738 st. Externa och sponsrade länkar till fondens hemsida, fondfaktabladet, fonden på Avanza och fakta om matarfonden på Morningstar och fakta om basfonden Amundi IS MSCI World I13SK-C.

Bästa etiska och hållbara globalfonden: SPP Global Plus

För dig som rankar hållbarhet som den viktigaste faktorn är SPP Global Plus den bästa fonden. Det är en fossilfri, indexnära global aktiefond med en avgift på 0,44 %. Fonden investerar inte i bolag som utvinner eller distribuerar fossila bränslen eller bolag med stora fossilreserver. Fonden väljer istället in bolag med högt hållbarhetsbetyg och lågt koldioxidavtryck. Upp till 10 procent av fonden dedikeras dessutom till bolag som sitter på lösningar på framtidens klimatutmaningar.

Du kan läsa mer om SPPs PLUS-fonder här. Precis som de flesta fonder som fokuserar på hållbarhet är antalet bolag i fonden betydligt mindre. De förut nämnda fonderna har ca 1 500 innehav samtidigt som den här fonden bara har drygt hälften.

Fakta om SPP Global Plus
Avgift: 0,44 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 843, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5/5, Medelavkastning (3 år): 14,4 %, Index: 13,3 %, Standardavvikelse (3 år): 12,4 %, Sharpe: 1,19, Förvaltat kapital: 16 mdr, Antal ägare hos Avanza: 33 856 st. Externa och sponsrade länkar till fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, senaste fondrapporten och fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden finns på fakta om fonden på Morningstar.

Bästa globala småbolagsfonden: Handelsbanken Global Småbolag

Ett stort problem med de förut nämnda globalfonderna är att de inte täcker de globala småbolagen. Genom att komplettera de stora och breda globalfonderna med den här fonden får man en lite bättre riskspridning och möjlighet till bättre avkastning. Små bolag tenderar nämligen att gå lite bättre än stora över tid.

Den här fonden är även ett undantag från regeln om att fonderna bör inte kosta mer än 0.4 %. Den här kostar 0,68 % men mig veterligen finns det inte något annat billigare eller bättre alternativ. Notera även att fonden på Avanza och Nordnet heter: ”Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK”. Inte direkt investerarvänligt namn.

En positiv förändring från 2019 är att de bytte jämförelseindex från MSCI World Small Cap till Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap vilket är ett ESG-index. Jag kan inte uttala mig särskilt mycket om det indexet mer än att det är positivt att de tar hänsyn till de miljömässiga, sociala och ägarstyrnings-mässiga faktorerna.

Fakta om Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
Avgift: 0,68 %, Jämförelseindex: ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap, Antal bolag: 1 911, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 50 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (3 år): — %, Index: — %, Standardavvikelse (3 år): — %, Sharpe: —, Förvaltat kapital: 9,8 mdr, Antal ägare hos Avanza: 6 789 st. Externa och sponsrade länkar till fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen och senaste fondrapporten fonden på fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden finns på Morningstar.

Alternativ för den avancerade spararen är de två börshandlade fonderna: SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF med kortnamnet ZPRS och iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc) med kortnamnet IUSN. Båda dessa ligger på avgifter runt 0,4 %.

Bästa fonden för ditt PPM-sparande: AP7 SÅFA

Det bästa alternativet som de flesta bör överväga i premiepensionsdelen i sitt pensionssparande är det statliga alternativet AP7 SÅFA. Tekniskt sett är det inte en fond, utan faktiskt två. Det är en kombination av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Så länge man är yngre än 55 år är fördelningen 100 % AP7 Aktiefond och därefter lägger man på ungefär 3 % AP7 Räntefond per år. Väljer du AP7 SÅFA så görs den här ombalanseringen automatiskt.

Föga förvånande anser jag AP7 Aktiefond vara en av de bästa fonderna som finns. Det är en passivt förvaltad bred global aktiefond med en extremt låg avgift på 0,08 % (sänktes 1 januari 2020). En annan fördel med fonden är att den dessutom har möjlighet att belåna sitt innehav med upp till 25 %. Det innebär att om du investerar 100 kr i fonden, så kan den periodvis investera 125 kr. På så långa tidsperioder som ett pensionssparande gäller är det ett statistiskt säkert sätt att öka avkastningen utan att behöva välja mer riskfyllda tillgångar.

Problemet är att den bara går att välja i sitt PPM. Skulle den varit valbar utanför så skulle den ranka framför både Länsförsäkringar och Avanza-fonden. AP7 SÅFA har också överpresterat mot majoriteten av de sparare som har gjort egna val i PPM, vilket också går i linje med forskningen. Dessutom arbetar AP7-fonden aktivt med hållbarhet, där den t.ex. i december 2019 svartlistade ett antal bolag som inte nådde upp till deras lägsta nivå inom miljö och hållbarhet.

Fakta om AP7 Aktiefond
Avgift: 0,08 %, Jämförelseindex: MSCI ASWI SEK, Antal bolag: 3 227, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: —, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: —–, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): 14,1 %, Index: — %, Standardavvikelse (3 år): 13,38 %, Sharpe (3 år): 1.2, Förvaltat kapital: 595,5 mdr, Antal ägare: 4 202 722 st. Externa till fondens hemsida, fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, senaste fondrapporten, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden finns på Pensionsmyndigheten.

Övriga globalfonder som brukar hittas i mina portföljer

Det finns ytterligare tre fonder som klassas som breda aktiefonder som tenderar återkomma i mina portföljer. Förmodligen skulle alla tre kunna klassas som irrationella val utifrån mina urvalskriterier och ett strikt matematiskt eller forskningsperspektiv. Men jag tänker att jag också får vara irrationell.

 • SEF Kavaljer Investmentbolagsfond – mix av svenska och utländska investmentbolag
 • Proethos – fonden med tydligast hållbar och etisk inriktning
 • Coeli Global Selektiv – den enda aktivt förvaltade fonden i vårt sparande

Eftersom dessa tre alternativ är primärt känslomässiga nöjer jag mig med en kort motivering per fond. Ett bra sätt att tänka kring känslomässiga investeringar är att ha dem i lekhinken enligt fyra-hinkar-strategin.

SEF Kavaljer Investmentbolagsfond – en lite okänd fond som jag kom i kontakt med via förvaltaren Jonas Brodd. Det är också en indexoberoende och halvt aktivt förvaltad fond som investerar i svenska och globala investmentbolag och konglomerat. När man tittar på innehaven så är det också av typen där jag tänker ”dessa bolag känner jag till och skulle vilja äga”. Jag jobbar på att få Jonas till podden och hoppas få till det under året. Jag ser den här fonden ofta som ett komplement till Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Mer info om fonden finns på deras hemsida och på Morningstar.

Proethos Fond – den uttalat mest hållbara fonden som jag känner till. Vi har intervjuat förvaltaren Magnus Alfredsson i podden. Det går inte heller att säga något annat än att Magnus har haft ett fantastiskt 2019. Med sin avkastning på 50,76 % sprang han cirklar runt index. Fonden har en hanterbar avgift på 0,65 %. Det är dock bra att veta att det är en fond som bara består av aktier till 80 %, resterande andel är räntor. Du kan läsa mer om fonden på deras hemsida eller på Morningstar.

Coeli Global Selektiv – fonden som förvaltas av Andreas Brock och Henrik Milton som har varit gäster i podden (här och här). De placerar i det som de bedömer vara världens ca 30 finaste bolag. När man går genom deras lista så är det bolag som jag i princip alltid känner till, vill äga och många gånger själv är kund hos. De är några av få förvaltare som överpresterat mot globalindexet sedan start, har alla sina egna pengar i sin fond och har mitt förtroende. Dessutom har vi slagit vad om att min Länsförsäkringar Global Indexnära kommer att slå deras fond på fem år. Fonden är dock med alla mått mätt dyr med en avgift på 1.4 procent. Den avgiften är dock rabatterad om man köper fonden via SAVR (annonslänk). Är man intresserad av aktier rekommenderar jag deras nyhetsbrev som dessutom ger den aktuella listan med världens finaste bolag.

Ja, det var mina tre hemliga fond-laster. 👍😎

De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2020

Problemet med MSCI World-indexet och därmed alla globalfonnder som följer det är underexponeringen mot de börserna i tillväxtländerna och i asien. Jag kan ibland uppleva att företaget MSCI som gör indexen inte riktigt hänger med och tittar lite väl mycket var bollen har varit istället för vart den är på väg.

Det mesta pekar på den kommande ekonomiska utvecklingen kommer att dra sig från väst till öst. Därför tycker jag att det är rimligt att övervikta lite mot dessa marknader genom att kombinera globalfonderna med totalt ca 10 % bra Asien och Tillväxtmarknadsfonder. Särskilt när det idag finns så pass bra fonder som gör det möjligt. Det hjälper dessutom att öka spridningen något i sparandet.

Till tillväxtmarknadsländerna (emerging markets på engelska) räknas de sydamerikanska länderna, Östeuropa, Mellanöstern, Kina och Sydoastasien. Mer info finns i MSCI Emerging Markets-indexet som består av ca 800 bolag. Asien-fonderna följer istället indexet MSCI Asia ex Japan. Anledningen att man exkluderar Japan från Asien-fonderna är för att Japan redan har en relativt stor vikt (ca 7 %) i det globala MSCI World-indexet. I det här indexet, som består av ca 1 300 företag kommer man åt aktier i bl.a. Tencent, Alibaba, Samsung, Softbank med flera.

Bästa Tillväxtmarknadsfonden 2020: Avanza Emerging Markets

En av få förändringar i listan från 2019 är att fonden Avanza Emerging Markets ersatte Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära på tillväxtmarknadstronen. Det är två identiska fonder och jag tvekade länge vem som skulle vinna, men då avgiften på Avanza-fonden är nästan hälften mot Länsförsäkringar-fonden så blev det till slut Avanza Emerging Markets som vann.

Den här fonden har väldigt stora överlapp med den bästa Asien-fonden, då 50 % av kapitalet investeras i Kina, Taiwan och Sydkorea. Den stora skillnaden ligger i de resterande 50 %. Dessa investeras i Indien (9 %), Brasilien (8 %), Sydafrika (5 %), Ryssland (4 %) och så vidare. I valet mellan att bara ha en fond mot dessa marknader skulle jag sannolikt valt den här framför Swedbank Robur Access-fonden.

Det som talar till fördel för Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A är att den finns både hos Avanza och Nordnet medan Avanzas fond bara finns på deras egen plattform. Jag upplever också att Länsförsäkringar-fonden tar bättre hänsyn till hållbarhet och ESG-kriterier än Avanza-fonden. På sätt och vis skulle man kunna säga att det är en delad första plats.

Andra alternativ är: Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A, SPP Emerging Markets SRI, DNB Global Emerging Markets Indeks A, AMF Aktiefond Tillväxtmarknader samt det hållbara alternativet SPP Emerging Markets Plus A.

Fakta om Avanza Emerging Markets
Avgift: 0,29 %, Jämförelseindex: MSCI Emerging Markets, Antal bolag: 640, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 1 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): — %, Index: 8.4 %, Standardavvikelse kategori (5 år): 14.2 %, Sharpe (3 år): –, Förvaltat kapital: 0,7 mdr, Antal ägare hos Avanza: 45 432 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden finns ej Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa Asien-fonden 2020: Swedbank Robur Access Asien

Det bästa och egentligen enda alternativet för den som vill få en passiv och bred exponering mot Asien. Fonden placerar i stora och medelstora bolag i olika branscher i Asien exklusive Japan. Den största exponeringen är mot Kina (44 %), Taiwan (15 %), Sydkorea (15 %) och Hong Kong (11 %). Förvaltningen är indexnära och kan avvika från index till följd av krav på hållbarhet.

Den här fonden har vi haft i våra portföljer i princip sedan start och det är en trotjänare vi är väldigt nöjda med. Tillsammans med den bästa tillväxtmarknadsfonden ger det en stark kombination och ett bra komplement till globalfonderna.

Fakta om Swedbank Robur Access Asien
Avgift: 0,33 %, Jämförelseindex: MSCI AC Asia Ex Japan Net, Antal bolag: 640, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 9.7 %, Index: 10.2 %, Standardavvikelse (5 år): 14.4 %, Sharpe (3 år): 0.88, Förvaltat kapital: 8 mdr, Antal ägare hos Avanza: 71 199 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, senaste fondrapporten, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa småbolagsfonden på tillväxtmarknaderna: SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap

För den avancerade spararen som vill ha en exponering även mot små- och medelstora bolag på tillväxtmarknaderna rekommenderas den här börshandlade fonden. Den går tyvärr bara att köpa på Nordnet och går inte att månadsspara i. Jag skulle säga att i majoriteten av alla fall så kan man skippa den här fonden.

De bästa Sverige-fonderna 2020

Det andra problemet med globalfonderna är att exponeringen mot Sverige är liten. Det är egentligen inte ett problem i indexet då den svenska börsen bara står för drygt 1 procent av det globala börsvärdet. Utmaningen är snarare att som boende i Sverige vill man ha en större exponering mot sin hemma marknad och den valutan man konsumerar sina pengar i.

Jag vill vara tydlig med att det inte finns något entydigt svar i forskningen huruvida det är fördelaktigt eller ej. Många argumenterar för en ökad exponering mot sin hemma marknad på ca 10 – 20 procent av sitt kapital. Andra argumenterar mot med tanke på att man ofta redan har en stor exponering med tanke på ens boende, bolån och löneinkomster.

Jag själv är kluven och har valt att gå på rekommendationen med 10 – 20 % i Sverige. Inte minst med anledning av att den svenska börsen är en högriskbörs utifrån ett internationellt perspektiv. När börserna i världen går bra då går den svenska börsen bättre och vice versa. Det är inte ovanligt att den svenska börsen har 1 – 2 procent högre årsmedelavkastning än den globala. Så med tanke på att jag är en försiktig general i utgångsläget motiverar jag den större exponeringen mot Sverige.

et som också är värt att veta att det är skillnad på olika typer av Sverige-fonder trots att dessa ofta buntas ihop. Det finns många olika svenska index och det som man i dagligt tal kallar för ”Stockholmsbörsen” kan vara helt olika saker. Det indexet som används mest i dagligt tal (t.ex. i Nyheterna) är OMXS30, det vill säga Sveriges 30 mest omsatta aktier. Det är mindre än 10 procent av det totala antalet bolag vi har på den svenska börsen. Det är därför jag normalt gillar att jämföra mot SIXRX-indexet som innehåller ca 300 av Sveriges största bolag och dessutom tar hänsyn till utdelningar.

Ett kort sidospår. Med tanke på att den svenska börsen bara står för 1 procent av det globala börsvärdet är det fascinerande att många svenska sparare har 100 % av sina pengar i svenska aktier. Varför inte 100 % i holländska, spanska eller italienska aktier? De börserna är ungefär lika stora. Det här är ett vanligt misstag som många gör att bara investera i sin hemmamarknad.

Bredaste och bästa Sverige-fonden 2020: SEB Sverige Indexfond

Efter mycket om och men föll valet på den bästa Sverige-fonden på SEB Sverige Indexfond. Den är inte billigast men den är mest all-round. Den har den bredaste exponeringen vilket inkluderar både stora och små bolag. Den tar hänsyn till hållbarhetsaspekter och den följer SIXRX-indexet som en av få Svenska-fonder. SIXRX är det index som jag själv brukar använda för att representera hela den Svenska börsen i simuleringar och beräkningar och den här fonden ger möjligheten att få den exponeringen för 0.27 %.

Utmanare till den här fonden var framförallt Avanza Zero som är en gratis fond utan avgifter. Jag är dock inte förtjust i den då exponeringen bara är mot 30 st svenska storbolag. Det är att jämföra med SEB-fonden som ger dig ett ägande i över 340 bolag. Dessutom finns bara Avanza-fonden på just Avanza. Nordnet har också en gratis fond i form av Nordnet Superfonden Sverige och problematiken är liknande även om det är en bättre fond än Avanza Zero tack vare en bredare exponering.

En kul (eller tragisk) parentes är att den genomsnittlige Avanza-spararen hade 9 av 11 år haft en bättre avkastning än vad de har haft, om de bara hade lagt sina pengar i den här fonden. I avkastning över dessa 11 år motsvarar det en skillnad på X kr vs Y kr.

Fakta om SEB Sverige Indexfond
Avgift: 0,27 %, Jämförelseindex: SIX Return Index, Antal bolag: 340, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 10.3 %, Index: 7.1 %, Standardavvikelse kategori (5 år): 13.4 %, Sharpe (3 år): 0.97, Förvaltat kapital: 21 mdr, Antal ägare hos Avanza: 14 228 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa kompletterande Sverige-fonden: Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Det går inte att prata om svenska fonder och inte nämna Spiltans fantastiska fond Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Populariteten syns inte minst i att 250 000 sparare äger fonden hos Avanza. Det är var fjärde kund. Anledningen är självklart att fonden har överpresterat massivt mot det svenska indexet flera år i rad.

Anledningen till att jag inte sätter den som bästa generella Sverige-fond är att jag tycker att investmentbolagen är kluriga. Det går inte att ifrågasätta den historiska utvecklingen. Men, hur vet man att den överprestationen kommer att fortsätta även i framtiden? Nästa klurighet är att förklara varför de har överpresterat. Det är nämligen inte så att investmentbolag i Tyskland eller USA har överpresterat på samma sätt.

Den bästa förklaringen som jag har hittat hittills pratade vi om med VD:n för investmentbolaget Infrea. Det är sannolikt en kombination av att de har använt belåning, investerat i onoterade bolag och därmed utnyttjat ett multipelarbitrage. På det sättet kan jag på många sätt tycka att de svenska investmentbolagen är mer lika private equity-fonder än vanliga fonder. Det behöver inte vara något negativt, men det är något annorlunda.

Sammanfattningsvis får den här fonden nästan alltid plats i alla mina portföljer. Det är en riktigt bra fond. De få gånger den inte är med så beror det på att jag har valt SEF Kavaljer Investmentbolag som ger en exponering mot även globala investmentbolag och konglomerat. Om någon skulle komma till mig och säga skit i diversifiering, att hålla förlusterna hanterbara och maximera avkastningen på 10 år med så hög rimlig risk som möjligt, då skulle den här Spiltan-fonden vara en het kandidat tillsammans med en begränsad belåning.

Fakta om Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Avgift: 0,27 %, Jämförelseindex: SIXRXFIIF, Antal bolag: 14, KIID: 6 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 14.5 %, Index: 7.1 %, Standardavvikelse (5 år): 14.7 %, Sharpe (3 år): 1.17, Förvaltat kapital: 10 mdr, Antal ägare hos Avanza: 249 570 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa svenska småbolagsfonden: PLUS Småbolag Sverige Index

Precis som föregående år tar den här fonden priset som bästa svenska småbolagsfond i tät konkurrens med AMF Aktiefond Småbolag. Avgörandet föll på en större exponering mot 250 istället för 80 bolag då avgiften är samma. Det som var till nackdel för fonden är att man inte har lämnat någon hållbarhetsredovisning.

Fonden kan med fördel kombineras med deras systerfond Plus Mikrobolag Sverige. Skillnaden mellan fonderna är att Småbolag tillåter företag med ett börsvärde på upp till 50 miljarder kronor medan Mikrobolag har en gräns på ca 3 miljarder kronor. Notera att även om vi pratar mikrobolag så är det ofta bolag värda flera hundra miljoner kronor. Avgifterna i båda fonderna är 0.4 procent.

Fakta om PLUS Småbolag Sverige
Avgift: 0,40 %, Jämförelseindex: Carnegie Small Cap Return Index , Antal bolag: 250, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 60 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning kategori (5 år): 15,9 %, Index: 14,4 %, Standardavvikelse kategori (5 år): 14.5 %, Sharpe (3 år): —, Förvaltat kapital: 0.3 mdr, Antal ägare hos Avanza: 12 008 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

De bästa räntefonderna 2020

Räntefonder är fonder som lånar ut pengar till olika aktörer såsom länder och företag. Skillnaden på att låna ut och investera pengar är att räntefonderna fungerar väldigt förenklat som ett omvänt bolån. Vi är alla vana att låna pengar av banken och för det får vi betala en ränta. En räntefond hjälper dig att vara ”bank” och låna ut dina pengar till andra.

På många sätt är räntefonder betydligt klurigare än aktiefonder. Jag påstår ibland till och med att räntefonder är det mest missförstådda tillgångsslaget. För det första är de ointuitiva då räntefonder ökar i värde när räntan minskar och faller i värde när räntan ökar. De bästa aktiefonderna med högst avkastning investerar i de bästa bolagen. Räntefonderna med högst avkastning får sina pengar från de sämsta bolagen (tänk: om du lånar ut pengar så är det kompisen som du litar minst på som får betala den högsta räntan) och så vidare. Vi har gått genom räntefonder i detalj i avsnittet:

Det viktigaste att veta kring räntefonder är egentligen att:

Syftet med räntefonder är inte primärt att tjäna pengar. Det är att bevara de pengar som du tjänar på dina aktier.

Det är inget snack om saken att vill du tjäna mest pengar så är det aktier som du ska investera i. Men vill du behålla några av de pengarna som du tjänar på aktier, då är räntefonder bra att ha. Syftet med räntefonderna i portföljerna är att balansera risken, att agera som krockkudde och livrem. I metaforen om bilen som jag brukar använda är aktierna gasen och räntorna bromsen. Jag påstår att man varken vill ha en bil med bara gas eller en bil med bara broms. Tricket är att hitta en kombination av gas och broms som fungerar för dig.

Varning för högränte-, ”high-yield”- och junkbondfonder för 2020

Jag vill även kommentera en sak som är aktuella just nu 2020. Även om riksbanken höjde räntan i december så har de olika riksbankernas räntor varit negativa under långa perioder. Det har medfört att många räntefonder har haft svårt att ge en positiv avkastning. Exempel är räntefonderna med lägst risk, penningmarknadsfonderna, som till och med har gett en negativ avkastning och varit sämre än vanliga bankkonto.

Det har lett till att många räntefonder (de s.k. High-Yield-/Junk Bond eller Högräntefonderna) i jakten på avkastning har behövt låna ut pengar till företag med dålig kreditvärdighet. Problemet med dessa är att när marknaden vänder, då kommer dessa företag att ha svårt att betala sina räntor, vilket innebär att räntefonderna kommer att minska i värde precis som aktier. Det kan leda till att en ovan småsparare kommer att få en obehaglig överraskning. Räntefonderna man köpte som krockkudde fungerar nämligen inte alls när de behövs.

Det handlar således inte om att jag avråder från högräntefonder, det handlar bara om att vara medveten om vad man köper så att man inte blir överraskad när skiten träffar fläkten.

Bästa korta räntefonden: Spiltan Räntefond Sverige

Om jag bara fick lov att välja en enda räntefond då skulle valet falla på Spiltan Räntefond Sverige. Det är en fond som investerar i svenska räntepapper (främst svenska börsnoterade bolag och fastighetsbolag) med en löptid på maximalt 1 år. Det innebär att den inte är särskilt känslig för räntesvängningar och därmed fungerar den väl som en krockkudde. Den har dessutom lyckats leverera en avkastning på 7,7 procent de senaste fem åren när konkurrenter som Swedbank Räntefond Kort har gått back under samma period. En riktig toppenfond.

Den här fonden har de absolut bästa nyckeltal jag någonsin har sett på en fond. Sharpe-kvoten som är ett mått på hur mycket avkastning man får i förhållande till den tagna risken är 5.94. En fond som har en Sharpe-kvot på 1 till 2 är riktigt bra. Fonder med Sharpe-kvot över 2 är sällsynta och den här har nästan 6(!). Tittar vi på medelavkastningen om 1.5 % med en standardavvikelse på endast 0.5 % kan tolkas som att fonden med 95 % sannolikhet kommer att ha en avkastning i intervallet +0.5 % till 2.5 %. Notera att i 95 % av fallen ska fonden alltså inte ens gå back. Nyckeltalsmässigt är det här världsklass enligt mig. Det syns också i en av de finaste och jämnaste avkastningsgraferna. 🤓

Den är dock inte riskfri och har både en likviditets- och koncentrationsrisk som vi skrev om redan 2018. I artikeln ”allt du behöver veta om räntefonder” gick dessutom genom hur värdet på fonden förändras i samband med en ränteförändring. Sammanfattningsvis är det här en bra fond och bör ingå i de allra flesta portföljer. Den ingår dessutom som basen i räntetrippeln där den står för 60 procent av innehavet.

En helt ny och intressant utmanare att ha koll på framgent är AMF Företagsobligationsfond.

Fakta om Spiltan Räntefond Sverige
Avgift: 0.28 % varav förvaltningsavgift 0.10 %, Löptid: 1 år, Duration: 1.1. år, Jämförelseindex: 50 % SSVX + 50 % NOMX Credit SEK, KIID: 1 av 7, Belåningsvärde: 90 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 3 av 5, Medelavkastning (5 år): 1.5 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 0.5 %, Sharpe (3 år): 5.94, Förvaltat kapital: 31 mdr, Antal ägare hos Avanza: 56 344 st. Externa och sponsrade länkar: fondens hemsida, fondfaktabladet, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa obligationsfonden/långa räntefonden: AMF Räntefond Lång

Skillnaden mellan en kort och lång räntefond är den genomsnittliga löptiden på de räntepapper som fonden lånar ut på. Man kan något slarvigt tänka ”på hur lång tidshorisont lånar fonden ut på?”. Precis som med bolån ger en längre tidshorisont en högre ränta. Valet för bästa långa räntefond har de senaste åren stått mellan AMF Räntefond Lång och SPP Obligationsfond.

Precis som föregående år faller valet på AMF fonden, främst på grund av den lägre avgiften på 0.14 % mot SPP-fondens 0.24 % samt bättre totalutveckling de senaste åren. Så långt jag kan minnas har den dessutom haft fem Morningstar-stjärnor vilket innebär att den är bland de bästa i sin kategori. Majoriteten av utlåningen sker till svenska staten och de svenska bankerna i form av hypotekslån (lån till våra bostäder).

Fakta om AMF Räntefond Lång
Avgift: 0.14 % varav förvaltningsavgift 0.10 %, Löptid: 2 – 10 år, Duration: ca 4 år, Jämförelseindex: Handelsbanken Markets Sweden All Bond Index, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 90 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 1.6 %, Index: 1.7 %, Standardavvikelse (5 år): 1.79 %, Sharpe (3 år): 1.19, Förvaltat kapital: 8.7 mdr, Antal ägare hos Avanza: 67 039 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapport, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa globala statsräntefonden: AMF Räntefond Mix

Till skillnad från aktier där man primärt bör investera i hela världen vill man med räntor investera på sin hemmamarknad i sin hemmavaluta. Förändringar i värdet på valutan kan nämligen många gånger ha en större påverkan på utvecklingen än själva räntefondens utveckling. Köper man en räntefond i syfte att vara en krockkudde önskar man ju inte att ha en för stor valutarisk.

När man har sina svenska räntefonder på plats kan det vara dags att blicka utomlands. Den i princip enda fonden jag har lyckats hitta som ger en exponering mot utländska statsräntepapper är den här fonden. Den investerar ca 28 % i svenska räntor, 23 % i amerikanska räntor, 22 % i europeiska räntor och slutligen ca 21 procent i brittiska räntepapper. Fonden valutasäkrar samtliga utländska innehav vilket är positivt. Den genomsnittliga räntebindningstiden i fonden är mellan två och tolv år.

Fakta om AMF Räntefond Mix
Avgift: 0.11 % varav förvaltningsavgift 0.10 %, Löptid: 4 – 12 år, Duration: ca 4,3 år, Jämförelseindex: Eget index se fondfaktablad, KIID: 3 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): 0.7 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 2.04 %, Sharpe (3 år): 0.57, Förvaltat kapital: 1.8 mdr, Antal ägare hos Avanza: 3 812 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapport, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa globala företagsobligationsfonden: SPP Global Företagsobligation Plus

Det här är en av de nya fonderna både i listan och för 2019. SPP Global Företagsobligation Plus investerar i företagsobligationer utställda av företag i Europa och USA med hög kreditvärdighet, Investment Grade, lägst S&P rating BBB- eller motsvarande. Den genomsnittliga räntebindningstiden, durationen, ligger mellan fyra och sex år. På det här sättet motsvarar det AMF Räntefond Lång med skillnaden att vi sprider riskerna globalt än att bara ha dem i Sverige. Fonden är valutasäkrad.

Det andra som är positivt med fonden är att det är en av SPPs PLUS-fonden vilket innebär ett fokus på hållbarhet. I den senaste förvaltarrapporten från oktober 2019 ägde fonden 179 olika obligationer fördelat på 130 emittenter. Något förenklat innebär det att fonden har lånat ut pengar till 130 företag i form av 179 olika lån.  

Fakta om SPP Global Företagsobligation Plus
Avgift: 0.54 % varav förvaltningsavgift 0.50 %, Löptid: 1 – 5, Duration: ca 4,9 år, Jämförelseindex: Barclays Global Corporate Bond Index, KIID: 3 av 7, Belåningsvärde: 0 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: —, Medelavkastning (5 år): 0.7 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): — %, Sharpe (3 år): —, Förvaltat kapital: 3.1 mdr, Antal ägare hos Avanza: 269 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapport, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden finns tyvärr ej på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa högräntefonden: Spiltan Högräntefond

När basen med räntefonder är satt kan man krydda till det med en högräntefond. Det är en krydda eftersom de räntefonder med högst räntor, således högräntefonder, lånar ut till företag som har en sämre ekonomi. Risken är således högre än andra räntefonder, men det är fortfarande långt under aktier.

När det gäller den här specifika fonden så hamnar den dessutom i den mer ”säkra” delen av spannet högräntefonder med en KIID-risk på 2 av 7. Det finns högräntefonder som i princip har samma riskklassning som aktier på 4 och 5. Den förväntade avkastningen på den här räntefonden ligger på runt 2.3 % jämfört med de andra fonderna på ca 1.0 %.

Det som också är kul med den här fonden är att de har efterfrågat gröna obligationer och ställt krav på de som vill låna pengar. Man var själva ankarinvesterare i en emissionen som fastighetsbolaget Hemfosa gjorde på 800 miljoner kronor. Så även på räntesidan kan man vara i framkant av den hållbara omställningen.

Jag ska vara helt ärlig med att jag tycker att den här fonden är svårklassificerad och lite udda. På sätt och vis skulle man kunna argumentera för att det är en lång räntefond och tävlar med AMF Räntefond Lång. Men jämför man på innehaven så skiljer de sig mycket åt. Morningstar klassificerar dem dessutom olika. Tittar man på avgiften så har den en jättehög avgift för att vara räntefond – långt över min rekommendation på max 0.4 %, men samtidigt så har den nästan lika fina nyckeltal som Spiltan Räntefond Sverige. Oavsett vilket så brukar jag hitta den i mina portföljer och den är en del i räntettrippeln (ca 10 %) så den får komma med på undantag.

Fakta om Spiltan Högräntefond
Avgift: 0.94 % varav förvaltningsavgift 0.75 %, Löptid: 0 – 10 år, Duration: ca 2,4 år på krediter och 6 mån på räntor, Jämförelseindex: Eget index se fondfaktablad, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Ja, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 3.4 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 2.4 %, Sharpe (3 år): 4.70, Förvaltat kapital: 16 mdr, Antal ägare hos Avanza: 36 432 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa kompletterande företagsräntefond: IKC Avkastningsfond

En kompletterande fond som man brukar hitta i mina ränteportföljer är IKC Avkastningfond. Det är lite en speciell fond, som dessutom är aktivt förvaltad, då den har mandat att placera lite av sina pengar (max 10 %) i aktier. Den har de senaste åren haft en fantastiskt jämn och stabil avkastning inom riskklass 2. Därför har den länge varit den näst största delen i den så kallade räntetrippeln.

Precis som Spiltan Räntefond Kort har den fantastiska nyckeltal i form av avkastning i förhållande till den tagna risken. Utgår man från historisk data så är sannolikheten 95 % för att fonden ska ha en avkastning i intervallet +1.2 % till +4.6 %. Notera att det lägre intervallet inte ligger på minus vilket är brukligt. Fonden har också en av de mest jämna avkastningskurvor jag någonsin sett och därav

Fakta om IKC Avkastningsfond
Avgift: 0.84 % varav förvaltningsavgift 0.60 %, Löptid: — år, Duration: ca 1.9, Jämförelseindex: —, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 80 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (5 år): 2.9 %, Index: — %, Standardavvikelse (5 år): 0.85 %, Sharpe (3 år): 4.64, Förvaltat kapital: 2.3 mdr, Antal ägare hos Avanza: 11 599st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa hållbara räntefonden: SPP Grön Obligationsfond A

Det som är kul att marknaden för så kallade gröna obligationer nästan fördubblas varje år om än från en låg nivå. Gröna obligationer är i korthet lån som ska användas till projekt där det finns tydliga hållbara kriterier och de ska ha en klart positiv effekt på miljö och samhälle. Varje projekts hållbarhet verifieras av tredje part för en ökad transparens.

Jag tycker att den här räntefonden är en av de bästa hållbara räntefonderna och kan ersätta de andra räntefonder i en uttalat hållbar portfölj. Om det inte var specifikt för hållbarhetskriterierna så skulle den dock tyvärr inte kvalat in då jag upplever att Spiltan/AMF-fonderna är bättre.

Fakta om SPP Grön Obligationsfond A
Avgift: 0.34 % varav förvaltningsavgift 0.30 %, Löptid: 1 – 5 år, Duration: ca 2.4, Jämförelseindex: OMRX Mortgage Bond All Index, KIID: 2 av 7, Belåningsvärde: 90 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 5 av 5, Medelavkastning (3 år): 0.8 %, Index: -0,6 %, Standardavvikelse (3 år): 0.6 %, Sharpe (3 år): 1.57, Förvaltat kapital: 5.5 mdr, Antal ägare hos Avanza: 2 356 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Bästa realräntefonden: Handelsbanken Realräntefond

Den sista typen av räntefonder som jag tycker att man kan överväga i en större portfölj är de inflationsskyddade räntefonderna. En inflationsskyddad räntefond kommer att kompensera ägaren i de fall att inflationen ökar. Vid inflation minskar värdet på pengar vilket gör att utlånade pengar blir mindre värda vilket inte är bra för den som lånar ut. Det är därför man pratar om det som en real ränta utan hänsyn till inflation.

Det finns i princip bara fyra realräntefonder i Sverige och jag tycker att den här är den som är bäst av dem även om skillnaderna måste sägas är högst marginella. Fonden lånar främst ut pengar till den svenska staten.

Fakta om Handelsbanken Realräntefond A1 SEK
Avgift: 0.40 % varav förvaltningsavgift 0.40 %, Löptid: 2 – 15 år, Duration: ca 6.1 år, Jämförelseindex: OMX Real, KIID: 3 av 7, Belåningsvärde: 0 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 100 kr, Morningstar-betyg: 3 av 5, Medelavkastning (5 år): 1.9 %, Index: 2,3 %, Standardavvikelse (5 år): 3.98 %, Sharpe (3 år): 0.73, Förvaltat kapital: 0.6 mdr, Antal ägare hos Avanza: 6 001 st. Externa och sponsrade länkar: fondfaktabladet, senaste rapporten, hållbarhetsprofilen, fonden på Avanza, fonden på Nordnet och fakta om fonden på Morningstar.

Specialräntefonder till RikaTillsammans-portföljen

RikaTillsammans är en av våra modellportföljer som bygger på Harry Brownes ”Permanent portfolio”. En av beståndsdelarna i den portföljen är räntefonder med riktigt långa löptider på 20+ år. Det finns inga direkt svenska fonder som har dessa löptider. Den långa räntefonden ovan AMF Räntefond Lång har bara en löptid på 4 år. Löptiden är viktig eftersom den anger hur mycket värdet på en fond förändras i samband med en ränteförändring. I korthet kan man säga att en räntefond förändras i värde enligt ränteförändringen multiplicerat med löptiden.

En räntefond med en duration på 4 år kommer vid en 1 procents ränteförändring bara förändras ca 4 procent. En fond med en duration på 25 år kommer följdaktligen förändras med ca 25 procent. Därav behovet av de riktigt långa löptiderna. Notera att det här också leder till att dessa specialräntefonder har en riskklass i paritet med aktier; 5 av 7 på KIID-riskskalan. De går således väldigt mycket upp när de går upp och väldigt mycket ner när de går ner.

För att komma åt dessa räntepapper med så långa löptider behöver man ett par specialräntefonder. Dessa finns tyvärr bara i form av börshandlade fonder, s.k. ETF:er, vilket medför att de t.ex. inte att går att månadsspara i. Det går tyvärr inte att ersätta dessa med andra svenska fonder.

iShares € Govt Bond 15-30yr UCITS ETF med kortnamnet IBCL är en fond som investerar i europeiska statsräntepapper, främst tyska och franska, med löptider på 15-30 år. Avgiften är 0.2 procent, risken är 4 av 7 och fonden går tyvärr bara att köpa via Nordnet. Externa länkar: Fonden på Nordnet, fondfaktablad och fakta om fonden på Morningstar.

Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ UCITS ETF med kortnamnet DBXG är en fond som likt den föregående investerar i europeiska långa obligationer med löptider på mer än 25 år. I det här fallet är det mest Frankrike, Tyskland, Italien, Holland och Spanien. Avgiften är 0.15 procent, risken är 5 av 7 och fonden går tyvärr bara att köpa via Nordnet. Externa länkar: Fonden på Nordnet, fondfaktablad och fakta om fonden på Morningstar.

iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF med kortnamnet IS04 är en fond som investerar i långa amerikanska statspapper med löptider på över 20 år. Avgiften är 0.2 procent, risken är 5 av 7 och fonden går tyvärr bara att köpa via Nordnet. Externa länkar: Fonden på Nordnet, fondfaktablad och fakta om fonden på Morningstar.

Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (USD) Distributing – med kortnamnet VGTY är en väldig billig (0.07%) och bred amerikansk korträntefond som lånar ut till den amerikanska staten. Risken är 3 av 7 i själva fonden och sedan behöver komma ihåg valutarisken då den är i USD. Durationen är ca 6 år. Fonden på Nordnet, fondfaktabladet och fakta om fonden.

Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF (EUR) Accumulating – med kortnamnet VGEA motsvarande fond som ovan fast med exponering mot de europeiska staterna. Riskklass 3 av 7 och också en avgift på 0.07 %. Fonden finns på Nordnet.

Notera att alla dessa fonderna har 1) en risk på samma nivå som en global aktiefond, 2) handlas i euro vilket innebär en valutarisk och 3) inte bör ägas i en portfölj om man inte balanserar upp dem med andra tillgångsslag (eller vet vad man håller på med). Dessa fonderna har ett väldigt tydligt syfte och det är att skydda i ett ekonomiskt läge av deflation. Deflation är i korthet en situation, i motsats till inflation, där pengar ökar i värde och saker blir billigare imorgon än vad de är idag. Mer om det resonemanget kan du läsa i artikeln om RikaTillsammans-portföljen.

Bästa guldfonden: Xetra Gold (4GLD)

Få saker är så kontroversiella att investera i som guld. Vissa kallar det för en barbarisk relik som inte har någon plats i dagens samhälle och andra säger att det är det enda som du ska äga. Jag själv hamnar någonstans mitt mellan och tänker att fundamentalister, oavsett sida, sällan har rätt. Däremot är det intressant att t.ex. svenska riksbanken hade ca 10,7 procent av valutareserven investerad i guld per november 2019 och har legat på den nivån rätt länge.

Många utländska riksbanker har de senaste åren också ökat sin guldandel vilket är intressant. En av anledningarna till att ha guld i sitt sparande är att guldet har en tendens att öka i värde i nästan samtliga fall då aktier går ner. Jag ser på guldet i mångt och mycket som en försäkring. Den här fonden, Xetra-Gold, är en favorit som gjort comeback. Av regulatoriska skäl gick den inte att köpa i början av förra året och då bytte vi till de näst bästa alternativen i form av WisdomTree Physical Swiss Gold och Physical Gold som också är riktigt bra.

Anledningen till att jag gillar den här fonden lite bättre är bland annat att en 1 andel = 1 gram guld. Vidare hålls 95 % av fondens värde i fysiskt guld i valv i Frankfurt, resten hålls digitalt av praktiska skäl. Jag uppskattar fonden även för att den har en större transparens än andra guldfonder, den tar inget betalt för själva fondkonstruktionen, det enda man betalar för är för förvaring och försäkring (ca 0.3 % per år) likt t.ex. BullionVault (annonslänk).

Även om det inte är något som är praktiskt genomförbart för de flesta sparare, erbjuder de fysisk leverans från 1 kg guld. Det finns ett par andra fonder som också gör det, men då ofta först från 12 kg vilket gör det ännu mer otillgängligt. Men bara möjligheten att man erbjuder det gör ju att man har tänkt lite annorlunda än de andra fonderna.

Vidare undviker man många av de fällor som många andra sämre guldfonder faller i som att man lånar ut sitt guld, ställer det som säkerhet och så vidare. Jag vet få sätt som är bättre att äga guld på än via den här fonden. Läs gärna mer på fondens hemsida som är intressant läsning. Den enda nackdelen med den här fonden är att det är en börshandlad fond, s.k. ETF, vilket innebär att den bara går att köpa hos Nordnet och den går inte att månadsspara i. Riskklassen är 5 av 7 och kostnaden är ca 0.3 % per år. Mer info finns på fondens hemsida, i fondfaktabladet och på Morningstar.

Till den springande frågan; Behöver man byta om man äger någon av föregående års rekommendationer såsom WisdomTree Physical (Swiss) Gold? Det korta svaret är: nej, du behöver inte, men jag skulle rekommendera det. Jag tror genuint att den här fonden är bättre. Men återigen är inte skillnaden som natt och dag utan snarare en nyans. Ingen av fonderna vi rekommenderat tidigare år är dålig eller en fond man behöver skämmas för. 👍

Om man är kund på Avanza finns det tyvärr ingen möjlighet att köpa den här fonden. Egentligen finns det inget bra alternativ. Det minst dåliga alternativet är Guld Ava. Det är ett certifikat och inte en fond och det följer guldprisets utveckling på ett bra sätt. Problemet är att det inte alls finns samma underliggande säkerhet som i Xetra-fonden. Om du på allvar vill ha guld i ditt sparande så rekommenderar jag faktiskt att öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) och köpa Xetra-fonden där. Det gäller för övrigt även om man är kund på Lysa och vill komplettera med guld.

Kombinera ihop fonderna till riktigt bra portföljer

Genom att kombinera ihop de bästa fonderna 2020 så kan man skapa riktigt bra portföljer för olika tidsperioder, risknivåer och mål. Alla mina modellportföljer bygger på fonderna ovan i kombination med vår investeringsfilosofi. Det som är viktigt att komma ihåg, trots hela den här sammanställningen av de bästa fonderna, är att majoriteten av avkastningen – uppemot 80 % ges av tillgångsslaget. Det vill säga beroende på om du väljer att investera i aktier eller räntor.

Den bästa räntefonden kommer aldrig prestera i närheten av den sämsta aktiefonden i en uppåtgående marknad. Jag själv brukar tänka på det som olika typer av fordon t.ex. bil (aktier) och cykel (räntor). Det som kommer avgöra hur lång tid det tar att ta sig till ett ställe är först och främst valet av bil eller cykel. Det som kommer ha mindre betydelse (ca 15 % av avkastningen) är fondtypen, det vill säga vilken typ av bil jag väljer, t.ex. sportbil (globalfond) eller lastbil (sverigefond). Minst betydelse (ca 5 %) kommer själva märket på fonden ha, dvs om jag väljer Avanzas eller Länsförsäkringar globalfond, motsvarande om jag väljer en Porsche eller Ferrari.

Det är därför den stora skillnaden i portföljerna nedan ligger i fördelningen mellan de olika tillgångstyperna med olika fördelningar mellan aktier och räntor. Ett sätt att se på det är att gå på den klassiska tumregeln:

Investera 10 % i aktier per år som du har i din sparhorisont

I form av en bild skulle det kunna se ut som nedan:

Förslag på fördelning av aktier, räntor och bankkonto utifrån sparhorisont.
Förslag på fördelning av aktier, räntor och bankkonto utifrån sparhorisont.

Problemet med ovan är att det är ganska opraktiskt och det är sällan som vi har har 4 eller 7 års tidshorisont på vårt sparande. Det handlar ofta snarare om att vi har olika tidsspann. Därför sammanfattar man de ofta i olika typer av modellportföljer som man har. Dessa försöker man sedan ha i form av en helhet med hjälp av fyra-hinkar-principen.

Sambandet mellan sparhorisont, risk, våra portföljer, tillgångsfördelning och de fyra hinkarna

Nedanstående skiss visar ett förslag hur tidshorisont, risk och de fyra hinkarna hänger ihop. Nedan gäller oavsett om man väljer fonderna ovan eller fondrobot som LYSA.

Översiktlig skiss över hur risk, tidshorisont, hinkarna och tillgångsfördelningen hänger ihop.
Översiktlig skiss över hur risk, tidshorisont, hinkarna och tillgångsfördelningen hänger ihop.

Inom portföljerna delar vi sedan upp det i en förenklad, rekommenderad och avancerad variant. Dessa väljer man lite beroende på mängd kapital man har och storleken på ens månadssparande. Vän av ordning kan argumentera för att det inte gör en så stor skillnad mellan att ha få eller många fonder i en variant av portföljerna och jag är beredd att hålla med. Avanza visade i en undersökning att upp till ca 7 fonder så ökade den riskjusterade avkastningen och det ryms gott och väl inom den rekommenderade portföljen. Att välja fler fonder i den avancerade varianten kan mycket väl handla om att jag är irrationell och gärna vill tro att fler fondtyper i alla fall inte kommer att göra det sämre.

Notera att du med enkelhet kan få motsvarigheten till dessa portföljer hos en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk) genom att bara välja fördelningen mellan aktier och räntor. Till skillnad från att sätta ihop portföljerna nedan själv hos Nordnet (annonslänk) eller Avanza (annonslänk) är det bara ett par klick. Jag har jämfört de egna portföljerna med Lysas och de är i princip identiska hur man än jämför dem. Det är inte heller så konstigt då investeringsstrategin är samma.

Nybörjarportföljen – en klassisk balanserad portfölj

Nybörjarportföljen är en klassisk portfölj bestående av både aktier (60 %) och räntefonder (40 %). I vår variant har vi lagt till guld (10 %) för att ytterligare sänka risken lite. En längre motivering kommer nästa vecka. Nedan följer ett förslag på fördelning med de olika tillgångstyperna.

Nybörjarportföljen 2020 (mellanrisk)
Nybörjarportföljen 2020 (mellanrisk)

Portföljen är enkel att komma igång med och har bestått tidens tand. Även om det är en nybörjarportfölj, så har den norska oljefonden i princip samma fördelning, så det är ingen portfölj att ringakta. Lämplig tidshorisont är ca 4 till 10 år och den förväntade avkastningen är ca 5 procent per år. Utifrån Fyra-hinkar-principen lämpar den sig väldigt väl för mellanrisk-hinken. 

Jag rekommenderar att läsa vår fördjupningsartikel om portföljen:

Nedan följer faktiskt utveckling för vår modellportfölj sedan januari 2015 då vi lanserade portföljen. Om du är kund på Nordnet, då får du gärna följa portföljen på Shareville (annonslänk). Då får du notiser när något händer i den. Det är kostnadsfritt att bli kund på Nordnet och följa portföljen (annonslänk).

Nästa vecka kommer en artikel som går genom motiveringen till portföljen och hjälper dig som har Nybörjarportföljen att ombalansera. Du som är kund hos fondroboten LYSA med en inställning om 60 % aktier och 40 % räntor behöver inte göra något.

Globala barnportföljen – en aggressiv högriskportfölj

Globala barnportföljen introducerade jag och Charlie Söderberg i vår bok ”Gör ditt barn rikt” i början av 2017. Det är portföljen med högst risk och högst förväntad avkastning över tid på ca 7 % per år i årsmedelavkastning. Den lämpar sig extremt väl för sparande till barn eller annat långsiktigt sparande (10+ år) som t.ex. pension. Nedan följer ett förslag på tillgångsfördelning med 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld. Jag har även delat upp de olika tillgångsklasserna i olika fondtyper som matchar fonderna i listan ovan.

Globala barnportföljen 2020 (hög risk)
Globala barnportföljen 2020 (hög risk)

Det man behöver vara medveten om är att den här portföljen har en hög risk vilket innebär att den kommer att variera väldigt mycket i värde. Statistiskt ska den tappa uppemot 50 % av sitt värde vid två tillfällen under en 15 års period. Det är lätt att i dagsläget (januari 2020) bli lurad att man ska ha dessa höga aktieexponeringar då vi i princip har haft 10 år av uppgång. Risken det senaste decenniet har varit ungefär hälften av den historiska vilket gör att det är lätt att invaggas i en falsk trygghet.

Om du är intresserad av globala barnportföljen så kan du läsa mer i följande artikel:

Nedan följer faktiskt utveckling för vår modellportfölj sedan januari 2017 då vi lanserade portföljen. Om du är kund på Nordnet, då får du gärna följa portföljen på Shareville (annonslänk). Då får du notiser när något händer i den. Det är kostnadsfritt att bli kund på Nordnet och följa portföljen (annonslänk).

Det kommer att komma en artikel om ungefär en vecka som går genom motiveringen till portföljen och hjälper dig som har den att ombalansera. Du som är kund hos fondroboten LYSA med en inställning om 90 % aktier och 10 % räntor behöver inte göra något.

Försiktiga portföljen – för sparande på kort sikt

Nytt för 2020 är att jag tänker släppa en försiktig portfölj för sparande på 1 till ca 4 års sikt. Jag upplever att det är en portfölj som har saknats hittills. Tanken är att den ska fungera för de fall där man t.ex. har behov av en lite större bufferthink, lever enligt FIRE-principen eller är i pension med en större summa pengar. Det är en variant på Räntetrippeln som Claes Hemberg lanserade för några år sedan. Nedan följer ett förslag på hur den kan komma att se ut (det kan komma att ändras).

Försiktiga portföljen 2020 (låg risk)
Försiktiga portföljen 2020

Min plan är att under februari skriva en fördjupande artikel om portföljen ovan. Fördelningen 20-75-5 kommer sannolikt inte ändras, men fördelningen mellan de olika typerna av räntor kan. Den förväntade årsmedelavkastningen ca 2.2 %, det vill säga strax över inflationen. Mer info kommer.

RikaTillsammans-portföljen – portföljen som alltid ska gå plus

Den här fondportföljen är en specialportfölj med låg risk. Syftet med den här portföljen är att ge en låg men positiv avkastning oavsett vad som händer på aktiemarknaden. Den bygger på den klassiska Permanent Portfolio av Harry Browne. Eftersom den har en låg risk passar den väl för korta tidshorisonter från 1 år och uppåt och den förväntade avkastningen är ca 3.5 procent.

RikaTillsammansportföljen 2020
RikaTillsammansportföljen 2020 (mellanrisk)

Den kommer svänga väldigt lite i värde men den har ganska höga kostnader om inte beloppen är lite större. Den passar i mellanrisk-hinken. Det är inte en portfölj för nybörjaren. 

Läs gärna mer om RikaTillsammans-portföljen på bloggen och följ den på Shareville (annonslänk) (annonslänk).

Förslag på billigast enklast möjliga portfölj som ändå är OK

En överkursfråga som uppkommer från tid till annan på bloggen – till följd av att många av er läsare är riktigt duktiga – är hur skulle en portfölj optimerad på avgift kunna se ut. Det säger sig själv att om man väljer t.ex. Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige som är två fonder utan avgift att det blir gratis. Problemet är att jag skulle under inga omständigheter lagt alla mina pengar i bara en av dessa två fonder. Jag skulle fortfarande vilja en fungerande portfölj.

Mitt förslag på en kombination av fonder för en 90 procent aktier och 10 procent räntor (motsvarande globala barnportföljen) skulle således se ut som följer:

 • 60 % global fond: Avanza Global, 0.11 %
 • 15 % Sverige fond: Avanza Zero, 0.0 %
 • 10 % tillväxtmarknadsfond: Avanza Emerging Markets, 0.29 %
 • 5 % småbolagsfond: Handelsbanken Global Småbolag, 0.68 %
 • 5 % kort räntefond: Spiltan Räntefond Sverige, 0.11 %
 • 5 % lång räntefond: AMF Räntefond Lång, 0.11 %

Det här borde ge en total avgift på 0.14 %. Jag har i ovan ersatt min favorit Sverige-fond ”SEB Sverige Index” med Avanzas gratisfond Avanza Zero. Jag tror att det är svårt att göra en bättre och billigare portfölj än ovan. Avgift är dock bara en faktor som man kan optimera på. I det här fallet har vi lägst avgift på bekostnad av t.ex. hållbarhet och bredd.

För den intresserade läsaren kan jag rekommendera följande artikel där vi fördjupar oss i ämnet. Där konstaterar vi även att då Länsförsäkringar Global Indexnära betalar en lägre källskatt än Avanza Global så blir det inte så stor skillnad som man lätt kan tro. Jag har inte räknat exakt på det, men jag skulle inte bli förvånad om vi behövde lägga till ca 0.1 % i avgift.

Jag vill dock återigen påminna om att vi inte pratar bra eller dåligt. Vi pratar om skillnader på 0.1 – 0.2 % på årbasis vilket gör att jag tror att i längden blir skillnaden huggen som stucken. Jag själv håller mig dock till våra modellportföljer och fondroboten LYSA.

Förslag på en så hållbar fondportfölj som möjligt som ändå är OK

För den som vill optimera på hållbarhet på bekostnad av en något högre avgift skulle en 90 % aktier och 10 % räntor-portfölj kunna se ut som följer:

 • 30 % global fond: SPP Global Plus , 0.44 %
 • 20 % globalfond: Proethos Fund, 0.94 %
 • 10 % globalfond: SPP Global Solutions, 0.80 %
 • 20 % Sverige-fond: SPP Sverige Plus A, 0.33 %
 • 10 % tillväxtmarknadsfond: SPP Emerging Markets Plus A, 0.56 % (ev. nya AMF Aktiefond Tillväxtmarknad)
 • 10 % medellång räntefond: SPP Grön Obligationsfond A, 0.34 %

Den här portföljen får en avgift på ca 0,56 %. I jämförelse med att den genomsnittliga fondavgiften i Sverige ligger på ca 1.4 % så är det väldigt bra. Jag har även utgått från avgifterna på Avanza som inkluderar transaktionsavgift och förvaltningsavgift. Så i en jämförelse på bara förvaltningsavgifter borde den bli ännu billigare.

Du kan gärna läsa mer om tips för ett etiskt och hållbart sparande i följande artiklar:

Det som jag tycker är väldigt positivt är att fler och fler fonder tar det här med hållbarhet på allvar. I flera årsrapporter från fonder har jag läst om att de har lyft sitt hållbarhetsarbete till en ny nivå, att de ställt krav på företagen de äger eller efterfrågat gröna obligationer. Så jag skulle utan problem säga att den genomsnittliga modellportföljen 2020 kommer vara mer hållbar än den var 2019 med samma fonder. Jättekul tycker jag.

Förslag på fondportfölj för dig i Norge, Danmark eller Finland

Då en del av er läsare bor i de andra skandinaviska länderna kommer här ett förslag på portfölj även för utifrån fonderna som finns tillgängliga på Nordnet hos er. Tyvärr är utbudet väldigt mycket sämre (förutom i Norge) vilket innebär att jag har fått välja ut en del så kallade börshandlade fonder ETF:er. Det är egentligen bara en marginell skillnad, men det leder tyvärr till att man inte kan månadsspara i fonderna.

Jag har nedan utgått från en liknande 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld. Vill du ha någon av de andra portföljerna så är det bara att öka eller minska de procentuella andelarna enligt fondförslagen ovan. Notera att jag inte har följt dessa fonderna och kan dem inte med samma säkerhet som de svenska. Se det därför som en inspiration och inte personlig rådgivning:

Förslag på fonder till portföljer för dig i Norge, Danmark eller Finland
  Danmark Finland Norge
45 % globala aktier SPDR MSCI World SPDR MSCI World DNB Global Indeks A
5 % globala småbolag SPDR MSCI World Small Cap iShares MSCI World Small Cap KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks
20 % inhemska aktier Nordnet Superfonden Danmark Nordnet Superrahasto Suomi Nordnet Superfonden Norge
10 % tillväxtmarknader Lyxor MSCI EM Asia Lyxor MSCI EM Asia KLP AksjeAsia Indeks III
5 % korta räntefonder Bankkonto (tyvärr) Evli Likvidi B KLP Kort Stat
5 % långa räntefonder Sparinvest SICAV Long Danish Bds Spiltan Högräntefond KLP Obligasjon 5 år
10 % guld Xetra Gold Xetra Gold Xetra Gold

Ni som är i dessa länder får gärna kommentera om ni har förslag på bättre fonder än de ovan. Det är första gången jag kommer med ett sådant här portföljförslag så jag tänker att vi får hjälpas åt. 👍🙏

Slutkommentar – tack och lycka till med ditt sparande!

Först och främst, tack för att du har läst hela artikeln. Min förhoppning är att den här artikeln kommer att hjälpa dig till ett bättre sparande med en högre avkastning över tid. Jag känner mig ganska trygg i att den över lång tid kommer hjälpa dig att tjäna mer pengar. Anledningen är framförallt att den kommer att hjälpa oss minska gapet mellan marknadens (index) avkastning och vår egen. I princip alla studier och resultat visar nämligen att småsparare underpresterar mot marknadens genomsnitt. Det är både synd och onödigt.

Min andra förhoppning är att jag i ovan har kunnat visa hur man med ett fåtal fonder faktiskt kan bygga ihop olika portföljer för olika mål och syften. Egentligen är det ingen raketforskning. Särskilt inte nu när man kan automatisera hela investeringsplanen med hjälp av en fondrobot. Det finns således nästan ingen anledning till att inte ha ett smart sparande – även om det är tråkigt. Men kom ihåg, tråkigt i det här fallet är en jättestor fördel! 👍

Slutligen vill jag också passa på att önska lycka till med ditt sparande och återkom med eventuella frågor i kommentarsfältet.

Vanliga frågor om de bästa fonderna och fondsparande

Nedan följer några av de viktigaste och vanliga frågorna som kommer i kommentarerna eller jag har fått i andra sammanhang.

Samma fonder återkommer, är det inte att lägga alla äggen i samma korg?

Nej, det är ingen fara. Även om vi väljer samma fonder så sprider de i sin tur pengarna på hundratals andra bolag. Läs gärna i artiklarna om de respektive portföljerna (Nybörjarportföljen, Globala barnportföljen och RikaTillsammans-portföljen) för att se hur stor spridningen är både i länder, branscher, företag och typer.

Jag äger fonderna du rekommenderade 2018/2019, bör jag byta?

Av de 17 listade fonderna är endast tre stycken helt nya. De som tillkom är dessutom endast marginellt bättre. Den enda fonden som jag egentligen skulle rekommendera att byta till guldfonden Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza.

Vad tycker du om fonden X som är en bransch/nisch/region-fond?

Jag har sällan någon åsikt om dessa andra fonder. Ofta när det kommer ett förslag på fonden X så är det fond som har gått väldigt bra den senaste tiden. Under åren har X varit allt från en Ny Teknik-fond till olika typer av fastighetsfonder. Det går inte argumentera kring deras historiska avkastning. Frågan att ställa sig är: ”Hur vet jag att dessa fonder kommer att gå lika bra imorgon som de gick igår?” Svaret i majoriteten av fallen är att jag inte har någon aning och därför sätter jag inte heller några pengar i dem.

Jag kan inte välja fond X enligt dina förslag/portfölj, vad ska jag välja istället?

Om det är så att du t.ex. har en tjänstepension så är det mer regel än undantag att du inte kan välja ovanstående fonder. Grundtipset är alltid att gå efter så billig globalfond som möjligt. Om det inte finns någon bra globalfond, gå efter den billigaste Sverige-fonden. Du kan även ställa en fråga i ”Frågor och svar” där du ofta kan få bra tips av andra läsare.

Mitt månadssparande räcker inte till alla fonderna, hur ska jag tänka?

Om inte pengarna räcker för att månadsspara i alla fonderna, börja med de fonderna med högst andel. Oftast innebär det att månadsspara i den breda globalfonden som utgöra majoriteten av portföljen. Sedan kan du med omfördela beloppen någon gång under året för att få det jämnt.

Vad tycker du om SAVR?

Jag kommer inom kort släppa ett mini-avsnitt om SAVR. Påminn mig om jag inte har länkat. I korthet gillar jag initiativet, men i dagsläget är det inte särskilt användbart då de saknar majoriteten av fonderna som jag föreslår i den här artikeln.

Varför står det olika avgifter på t.ex. Avanza och andra hemsidor?

Avanza har valt att redovisa den totala avgiften, det vill säga förvaltningsavgiften och transaktionsavgifterna. Därför skiljer sig deras avgifter från t.ex. Morningstar. Jag har valt att redovisa de högre avgifterna i artikeln på samma sätt som Avanza. På det sättet blir alla överraskningar åt det positiva hållet. Transaktionsavgifterna minskar nämligen med fondernas storlek. Ju större fonderna blir desto mindre blir transaktionsavgifterna i förhållande till fondens storlek.

Fonden Avanza X finns bara på Avanza, bör jag byta från Nordnet?

Nej, det skulle jag inte säga är nödvändigt. Problemet är ju även det omvända då t.ex. guldfonden Xetra Gold inte finns på Avanza med på Nordnet.

Ska man verkligen ha räntefonder i ett ISK?

Brytpunkten för en årsmedelavkastning då ett ISK är mer lönsamt än ett vanligt aktie- och fonddepå är ca 1.6 % för 2020. Alla portföljerna ovan, inklusive den Försiktiga portföljen har en förväntad avkastning över brytgränsen. Visst kan man ha enskilda räntefonder utanför men jag tror att den kostnadsbesparingen är högst marginell.

Skulle du rekommendera fondroboten LYSA även om du inte fick betalt?

Ja, absolut. Vi har majoriteten av våra egna pengar på LYSA. Vi skulle heller aldrig rekommendera något som vi inte själva gör eftersom det skulle vara första steget utför med bloggen. Dessutom kan jag berätta att LYSA betalar mindre än Nordnet/Avanza, vilket innebär att om jag skulle maximera min egen intjäning då skulle jag avråda från fondroboten och rekommendera de andra bankerna.

Jag använder en fondrobot, hur ska jag göra med guldet?

Jag skulle säga att det beror på din ambitionsnivå. Om du är en ny sparare och känner dig osäker så går det att hoppa över. Om du är taggad att göra det, då skulle jag rekommendera att öppna ett konto på Nordnet (annonslänk), det är kostnadsfritt, och sätta över ca 5 – 10 % av värdet på fondroboten (det är OK att sälja av från fondroboten). Investera därefter i Xetra-Gold-fonden. Därefter skulle jag säga att du inte behöver göra något till nästkommande år om du inte vill.

Om du tycker att jag har missat din fråga, ställ den gärna i kommentarerna så kompletterar jag artikeln efter hand. Tack på förhand!

Kom igång eller förbättra ditt sparande med vår workshop

Det är få saker som man kan få så bra utväxling på som att läsa böcker eller gå utbildningar. Ett par gånger om året håller vi en RikaTillsammans-workshop i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är en heldagsutbildning där vi går genom hur man kommer igång med sitt sparande eller lyfter det till nästa nivå. Det är en hel del best-of-RikaTillsammans men även en del nya saker som vi aldrig har publicerat.

Framförallt är det också ett tillfälle att ställa frågor, göra övningar både själv och tillsammans, träffa andra likasinnade och inte minst få en röd tråd. Målet med workshopen är att du ska ha en konkret investeringsplan som du kan följa de kommande åren i ditt sparande. Rent praktiskt så är det en lördag eller söndag från kl. 09.00 till 17.00. Investeringen är 3 600 kronor inkl. moms. Då ingår självklart lunch, fika och en uppföljande digital frågestund ca två veckor efter tillfället. Om du är medlem i Unionen har man ofta rätt till ett utbildningsbidrag om ca 3 400 kr vilket innebär att avkastningen på dagen blir ännu bättre.

Hoppas att vi ses på ett sådant tillfälle! 👍

Relaterade artiklar

Några av de viktigaste och relaterade artiklarna är:

Få uppdateringar, tips och råd till din mejl

Om du uppskattade den här artikeln, vill få uppdatering, tips och råd för din privatekonomi – anmäl dig till vår nyhetsbrev nedan. Det är kostnadsfritt, det kommer ca en gång i månaden och innehåller månadens bästa artiklar och tips. Dessutom får du ett par välkomstbrev som tar fram bloggens guldkorn från de senaste 10 åren så att du kan få inspiration, vägledning och hjälp att ta kloka beslut.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Uppdateringshistorik:

 • 2020-01-05 – Första version av artikeln
 • 2020-01-06 – Lade till alternativfonden: ”AMF Aktiefond Tillväxtmarknader” i kategorin ”Tillväxtmarknadsfonder”. Tack Håkan!
 • 2020-01-06 – Lade till alternativfonden: ”SPP Aktiefond Global” i kategorin ”Globalfonder”. Tack Johannes!
 • 2020-01-06 – Lade till ”Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ UCITS ETF” i kategorin specialräntefonder. Tack Daniel!
 • 2020-01-10 – Lade till ”Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (USD) Distributing” med kortnamnet VGTY i kategorin specialräntefonder. Tack Guus!
 • 2020-01-10 – Lade till ”Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF (EUR) Accumulating” med kortnamnet VGEAi kategorin specialräntefonder. Tack Guus!

Låt oss hjälpas åt att bli rika tillsammans

Om du har förslag på någon fond som jag har missat, något fel i artikeln eller har något förbättringsförslag, kommentera gärna. Eftersom det här är en av årets viktigaste artiklar som vi alla har glädje av kan vi verkligen hjälpas åt att bli rika tillsammans.

Tack på förhand och God Fortsättning!
Jan och Caroline


Den här artikeln publicerades 2020-01-05 klockan 14:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Indexfonder, Investera i guld och silver, Nybörjarportföljen, Pension och pensionssparande, Rikatillsammans-podden, RikaTillsammans-portföljen, Så blir du rik, Spara och investera etiskt och hållbart, Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Kommentera

183 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,

  Tack för en fantastisk blogg! Har börjat spara i aktier igen, och fått mycket inspiration av er.

  Gillar tanken med RikaTillsammans portföljen och skulle precis trycka på köp knappen för US treasury bond fonden när 1% courtaget fick mig att tveka. Har sedan funderat och undrar om det egentligen är en klok investering för en privatperson just nu?

  30-års räntan ligger runt 1-1,5% nu, historiskt sett mycket lågt. Sparar man i 30år får man precis den räntan. På kortare sikt kan värdet sjunka mycket om räntan stiger, och det kan öka om räntan sjunker. Men, kan räntan sjunka så mycket mer nu? Negativ ränta på 30-års bond är ju inte vanligt. Så det känns just nu som stor risk att tappa värde utan någon möjlighet till större ökning av värdet.
  Dollarkursen har gått upp och ned genom åren, och just nu är den ganska hög. Borde då på några års sikt vara lite högre sannolikhet för att dollarkursen går ner än upp, och då förlorar man i värde på US bond.
  Fördelen med US bond är att det är helt riskfritt sett på hela löptiden, man kan inte förlora sina pengar. Bästa alternativet för institutioner? Men för en privatperson får man samma riskfrihet på ett sparkonto med statlig insättargaranti. Just nu till 0,65% ränta, inga avgifter, och ingen risk för kortsiktigt sjunkande värde pga höjd ränta eller sänkt dollarkurs. Borde inte det vara ett bättre alternativ just nu?

  Mycket ord om sånt jag egentligen begriper väldigt lite av. Inser att jag också gått i fallgropen att jag själv kan bedöma framtiden bättre än marknaden. Men samtidigt, att tro att räntan nu kan sjunka mycket mer eller att dollarkursen kan gå upp rejält, det är ju också att gå i fallgropen ”this time it’s different”.

  Tacksam för hjälp i tänket här.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan O
  1. Vit pil

   Lyckades av misstag dubbelposta ovanstående i en annan artikel också. Om någon moderator kan ta bort det här så är det bra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan O
 2. Vit pil

  När ni pratar om att månadsspara i guld? Hur går man tillväga då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan Harja
  1. Vit pil

   Hej Jonathan!

   Finns många sätt man kan månadsspara i guld på, kolla in Jans avsnitt om just guld!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej,

  Tack för en lärorik blogg och en extra guldstjärna för att ni tänker på era följare som inte bor i Sverige.
  Jag har sålt mitt innehav i dyra aktivt förvaltade fonder och tänkte att jag skulle försöka följa förslagen du givit för oss för Finland. Jag märkte dock att jag betalar 15€ i courtage på Nordnet när jag ska köpa t.ex. SPDR MSCI World (samma för de andra ETFerna). Om jag förstår det rätt behöver jag alltså köpa ETFer för sådana summor att dessa 15€ procentuellt sett inte blir en stor del av affären, alltså inte helt optimalt för månadssparande på ~50€/ETF.

  Problemet går förstås att lösa genom att jag köper SPP Aktiefond Global A EUR och SPP Emerging Markets SRI A EUR, tyvärr har ju de högre förvaltningskostnad + att jag inte hittar någon billig fond för globala småbolag.

  På Nordnet verkar det dock finnas möjligheten att månadsspara i vissa ETFer courtagefritt. De här ETFerna har vi på Nordnet Finland att välja på när jag filtrerar på ”MSCI World”:
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16309430-black-rock-i-shares-core
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16573896-i-shares-edge-msci
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16311593-xtrackers-msci-world
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16128193-xtrackers-msci-world
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16270227-xtrackers-msci-ac
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16573891-black-rock-i-shares-msci
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16844769-lyxor-core-msci

  ”EM”:
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16128163-xtrackers-msci-emerging
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16326394-i-shares-msci-emerging
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16580447-i-shares-msci-em
  https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16291245-i-shares-core-msci

  För mig utan någon erfarenhet av ETFer så ser nr.3 Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C bäst ut av de globala och nr.4 iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) för Emerging markets.

  Jag och kanske andra av Nordnet Finlands användare skulle uppskatta väldigt mycket om du kunde syna mina antaganden. Som sagt hittar jag inget alternativ för World Small Cap, så jag får fortsätta leta, alternativt gå in med en större klumpsumma eller helt enkelt stå utanför det segmentet.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 4. Vit pil

  Angående 4GLD så borde artikeln (i mån av tid såklart) uppdateras så att det framgår att man kan köpa den via Avanza numera!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Sander
 5. Vit pil

  Hej och stort för ert ihärdiga utbildningsarbete genom åren! Det är helt fantastiskt och jag misstänker att ni inte får en bråkdel av det beröm och tacksamhet som ni sprider! Tack!
  Jag har funderat en del på att ombalansera min portfölj och är intresserad av att titta på ”money market funds” just nu (lite osäker på vad det blir på svenska) och kinesiska obligationer.
  Jag har t.ex. kollat på följande fonder BNP Paribas InstiCash GBP (ISIN LU0167236651) och Pictet-Sovereign Short-Term Money Market USD (ISIN LU0366537446), samt GaveKal China Fixed Income B EUR (ISIN IE00BJP0CQ78 eller IE00BF2LFR78 i SEK).
  Jag är kund hos Avanza där jag fått svar att man inte får köpa fonder eller aktier som inte är listade på webbsajten. Det är säkert en nybörjarfråga… Har ni några tips på hur man kan gå till väga för att köpa alternativa/utländska fonder i Sverige?
  Tack!
  Hälsningar
  /L

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Laurent
 6. Vit pil

  Hej,

  Det enda Xetra Gold jag hittar på Nordnet är ett tracker-certifikat. Vet du om de har tagit bort ETF:en eller missar jag något?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 7. Vit pil

  Hej,

  Jag har nu pensionssparat i lite över ett år och planerar att fortsätta i ca 30 år till. Jag har funderat på följande fördelning:

  Avanza Global 60%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%
  Spiltan Räntefond Sverige 10%
  Swedbank Robur Access Asien / Avanza Emerging markets 10%

  Har haft de tre första ett tag nu (20% Spiltan Räntefond Sverige) och har länge funderat på att komplettera med någon Asienfond.
  Vilken ska man välja eller finns det någon tredje som rekommenderas?

  Vill hålla det så enkelt som möjligt men samtidigt ha en bra spridning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 8. Vit pil

  Hej, jag har precis börjat investera och inlägget gav väldigt mycket, dock undrar jag om inte Asienfonden och Tillväxtfonden överlappar varandra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton Hallander
  1. Vit pil

   Hej Anton!

   Du har helt rätt, dom överlappar varandra ganska mycket.

   Jag hade valt en tillväxtfond för större spridning!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 9. Vit pil

  Tack för ett bra inlägg! Vi har 3 portföljer i familjen till olika ändamål, men vad tycker ni om att köra samma fonder i alla eller ska man helst ha mer spridning?

  Tack på förhand!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie K
 10. Vit pil

  Tack för den här sammanställningen! Vilket jättejobb :) Har satt ihop ett månadssparande på 60% aktier, 35% räntor och 5% råvaror baserat på detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lovisa
 11. Vit pil

  Hej!

  Jag hjälper mina föräldrar med tjänstepension på SEB där de har en del pensionspengar (ungefär lite mkt som de har i premiepensionen i AP7 SÅFA).

  De är 60 resp 58 år och jag tänker att det är dags för den att växla över till lite räntefonder.

  Hur mycket bör vara i räntefonder?

  Ingen av de räntefonder som du rekommenderar går att välja på SEB. AMF t.ex.

  Bör de köra räntefonder på deras premiepension (istället för SÅFA AP7 ) och SEB Sverige Index fond på deras tjänstepension?

  Eller finns det räntefonder på SEB? (Vill ju gärna ha kvar SÅfan AP7).

  Extra fråga när jag ändå skriver: Vad bör jag välja Lång eller Kort räntefond till mina föräldrar?

  Mvh
  Henrik

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 12. Vit pil

  Jag har Astra Zeneca Allemansfond. Avgiften är visserligen 0,9% Handlar med aktier i läkemedelsbolag, mest AZ-aktier vad jag fick uppfattning av från fondbladen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 13. Vit pil

  Hej! Tack för ett bra inlägg! Jag har själv största delen av mitt sparande i LF global indexnära, men har också en fond som heter XACT högutdelande. Tänkte höra med dig vad du anser om den fonden? Ska jag kanske byta till Spiltan investmentbolag istället, den verkar superbra.
  Mvh Emil

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Det beror ju på vad syftet är. Svårt att säga något om en enskild ingrediens då det är hela kakan som räknas så att säga. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Mitt syfte är långsiktigt sparande, skulle säga 20 år.
    Målbilden för portföljen ser ut så här för att ge en bättre bild:
    LF global 45%
    XACT Högutdelande 20%
    Vanguard FTSE Emerging Markets 20%
    WisdomTree Physical Swiss Gold 10%
    WisdomTree Physical Silver 5%

    Månadssparar gör jag i LF samt XACT (courtagefritt via Nordnet). Räknar med att XACT dippar runt 4% en gång per år vid utdelning så då fyller jag på en lite större klumpsumma. Resterande innehav fyller jag på 2-4 ggr per år.

    Ser det ut som en bra kaka eller krånglar jag till det i onödan? :D

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emil
 14. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg!
  Jag skulle vilja investera i en bra och billig läkemedelsfond, helst index. Har du några förslag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanch
  1. Vit pil

   Tyvärr, känner inte till någon. Men en annan läsare kanske kan hjälpa till. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Jag har använt mig av The Perth Mint (Perth, Australien) när det gäller guldköp. Tror kanske de liknar lite det Bullion Vault du rekommenderar. Man kan ha konto och köpa antingen andelar i tackor (pool allocated) eller köpa egna helt allokerade tackor. För småsparare finns möjlighet att öppna ”konto” där man köper metall per viktenhet utan specifik allokering. Man kan dock när man vill köpa ut metallen fysiskt och få hem det. Har dock själv ingen koll på om det finns några ”cons” annat än att Australien ligger mycket långt bort…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Malmberg
 16. Vit pil

  Jag bor i Thailand under en period och använder därför Swedbank för att investera då Nordnet och Avanza inte låter utlandssvenskar öppna konto. Jag har haft Handelsbankens Råvarufond då Swedbank inte säljer några av dina rekommendationer för fonder med guld. Bör jag göra mig av med den och helt skippa guldinnehav i år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veronica Darby
 17. Vit pil

  Kommer du även i år att serva med räknesnurra i Excel för att göra korrekta ombalanseringar?
  Stort tack för att du delar med dig av kunskap och material!!
  Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Ja, självklart. Det kommer på söndag. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej
  Tack för bra artikel.

  Du hade 2019 en 10 fond rekommendation för globala barnportföljen. Vilket hjälpte en som endast hade 2000 kr att spara per månad i att fördelningen skulle stämma överens.

  Hur skulle den rekommendationen se ut 2020?

  Tack på förhand :)

  mvh
  Markus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 19. Vit pil

  Hej!

  Tack för bra artiklar. Funderar över två fonder och varför de inte kom med i saammanställning av fonder för 2020:

  Globalfond: Öhman Global Hållbar A (var med bland top 5 2019 om jag minns rätt)
  Svenska småbolag: Öhman Sweden Micro Cap

  Finns det särskild anledning att dessa inte kom med? Kan det vara avgiften som spelar in, tycker de ser starka ut i övrigt. Båda finns valbara via Movestic för ITP1 tjänstepension med rätt mkt rabatterad avgift vilket gör dem relativt sett än starkare.

  Stort tack på förhand!

  Mvh Lars

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 20. Vit pil

  Hej!
  Tack för allt jobb och för att superintressant inlägg.

  Om man har den här portföljen:

  DNB Global Indeks A 30% ????? – Byta

  Länsförsäkringar Global Indexnära 30 %

  Nordnet Superfonden Sverige 10 % – Byta????

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10 %

  AMF Räntefond Lång 5 %

  Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A 5 % – ??? byta?

  Swedbank Robur Access Asien 5 %

  Swedbank Robur Räntefond Kort 5 % Byta ????

  Vilka skulle ni byta till av mina fyra alternativ? SÅ tacksam om ni kan ge era tankar.

  Vänliga hälsningar, Libbe Mancini

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Libertad Mancini
 21. Vit pil

  Hej Jan, varför skriver du att Avanza Global är den billigaste fonden när Länsförsäkringar Global Indexnära har hälften så stor intern beskattning på utdelningar från Amerikanska aktier än Avanza Global? Denna beskattning påverkar mängden nya aktier som köps med utdelningar, och därmed avkastningen. Så pass att Avanza Global blir dyrare.

  Avanza Global = 30% beskattning.
  Länsförsäkringar Global Indexnära = 15% beskattning.

  Låt oss säga att avkastningen från utdelningar, som återinvesteras av fondförvaltaren, är 1,87%: https://ycharts.com/indicators/sp_500_dividend_yield

  Med Avanza Global äger man USA aktier till 63,12%. LF Global Indexnära till 62,80%.

  Så då är det en avkastning på 1,180344‬% och 1,17436‬% bara från utdelningar. Innan skatt.

  Med skatt blir det: 0,8262408% och 0,998206‬% avkastning. En skillnad på 0,1719652%. Vilket innebär att LF Global Indexnära har en avkastning som är 0,1719652% högre innan avgifter.

  Avgiften för LF är 0,22 % och Avanza Global är 0,11 %. Skillnaden är 0,11%.

  Det innebär att LF har en avgift, pga av högre avkastning, som är 0,0619652% lägre. Det är den billigaste Globala Indexfonden.

  Om man bortser från att skriva varderas fonds egentliga avgift p.ga. internbeskattning i USA:

  Så har Länsförsäkringar Global Indexnära relativt till Avanza Global på 0,11% en avgift på 0,5% eller 0,0480348% för att vara exakt.

  Tittar man på fondfaktabladet så presterade LF Global Indexnära (ränta på ränta inräknat och avgifter tagits bort) med 195,4072276628511312‬% 2013-2018.

  MSCI World Index presterade
  196,79853989172784%

  Nästan likadant, och det är med en fond som väljer bort vissa företag. Antagligen skulle den presterat lite bättre om den inte gjorde det, innan avgifter.

  Det finns inte mycket data för Avanza Global än, men just nu så vinner LF Global Indexnära. 1 års utveckling för LF Indexnära är på +34,41% och 1 års utveckling på Avanza Global är +32,93%. En skillnad på 1,48%-enheter. Även sedan start av Avanza Global så har LF Global Indexnära haft en högre avkastning. Allt detta, inklusive datan här nere, tyder på att Länsförsäkringar Global Indexnära är den billigaste fonden. Jag tycker att du borde uppdatera ditt inlägg för den billigaste fonden, för det stämmer ju inte som det står nu.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
  1. Vit pil

   Rättning (skrev 0,5%):

   Relativt till Avanza Global med en avgift på 0,11%:

   Så har Länsförsäkringar Global Indexnära en avgift på 0,05% eller 0,0480348% för att vara exakt. Vilket innebär att Avanza Global har nästan en dubbelt så stor avgift när man räknar in internbeskattning. Och hittills så har LF Global Indexnära presterat bättre än Avanza Global, pga av denna lägre, egentliga, avgift, eller något annat.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Aen
  2. Vit pil

   Hej
   Vill bara påpeka att LF 34,41% är tom 10e jan medans Avanzas 32,93% är bara tom 9e. Slår du in samma tidsperiod på bägge så har bägge fonderna presterat identiskt med decimalers precision.

   Dvs gå in på avanza globla och välj jämför med LF så ser du att bägge fonderna presterat 32,93% senaste året. Skillnaden är bara att LF har data inkl senaste fredagen vilket avanza inte har. Detta är vanligt förekommande att vissa fonder har fått resultat för en dag som en annan inte har så när man jämför är det väldigt viktigt att man kontrollerar att man faktiskt jämför samma datum.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
   1. Vit pil

    Hej, när jag valde 1 år så var det 1 år för bägge, dvs Avanza Global fick en dag innan, men visst, om de använder olika dagar så kan det bli missledande. Och du har rätt i att de hade exakt samma utveckling på decimalen under perioden 01102019-01092020. Så ursäkta att jag missade det här.

    Slår man in Avanzas Max period och därefter samma datum i LF Global Indexnära (08272018-01092020) så presterade Avanza med +16,87% och LF med +17,70%. Om man gör en jämförelse i grafen så ser man att LF är lite bättre, de är väldigt lika. Jag vet inte om det är något fel med detta sätt att jämföra. Men det är ändå inte min största poäng. Utan det är med internbeskattningen och hur det påverkar avkastningen. Avanza Global kan dock överprestera LF med tanke på att den inte väljer bort företag som LF. Trots en högre internbeskattning. Men hittills har den inte gjort det.

    Relativt till Avanza Global så har LF en avgift på ca 0.05%. Absolut (inte relativt) är det ca 0.46% vs. 0.39%.

    Mvh

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Aen
 22. Vit pil

  Vet någon vad det är för skillnad mellan Guld AVA och Guld X AVA?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Tyvärr. Jag kan inte ens öppna fondfaktabladet. Kan du inte slå Avanzas kundtjänst en signal och höra? Återkom gärna här så att vi andra också blir lite klokare. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Guld AVA är ny, Guld X Ava är den gamla Guld AVA som blev ersatt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
 23. Vit pil

  Stort tack för en utförlig men lättförståelig artikel!

  En fråga; i den globala barnportföljen listas SEF Independent Investmentbolag som ditt val för Global/svensk aktiefond – är det samma som SEF Kavaljer Investmentbolagsfond som du listat här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bastian
  1. Vit pil

   Ja, det är samma fond. Den har bytt namn. Jag kommer att uppdatera artikeln nästa vecka. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Hej och tack för denna uppdatering! Jag är dock fortfarande lite vilsen vad jag ska göra med min andel som ska investeras i guld. Jag har inte gjort det förut och den andelen är fast inne i en gammal tjänstepension så den går inte att flytta vilket innebär att jag måste välja något vettigt eller låta den sitta där och inte göra nånting (vilket är urbota dumt). Så vad på Avanza ska jag stoppa in den i? Tacksam för din hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Millie
  1. Vit pil

   Om du kan stoppa den i Guld Ava. Om du inte kan göra det, så bara skippa guld-delen helt och hållet. Det är okej. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack snälla för ditt svar! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Millie
 25. Vit pil

  Ett alternativ till att investera i Avanza Emerging Markets är att investera direkt i ETF’n Amundi Index MSCI Emerging Markets hos Nordnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan Sandlund
 26. Vit pil

  Hej och tack för ett bra inlägg!

  Jag håller med dig i din filosofi till stor del och hur du allokerar din portfölj. Dock har jag valt att ha ca 25% aktivt förvaltade (inklusive enskilda aktier), ser det lite som en riskspridning att även ha aktiv förvaltning.

  Ett av dina favorit citat måste vara att ”99,6% av alla professionella investerare inte klarar av att slå index”, och du hänvisar till någon studie. Dock undrar jag om det inte är lite missvisande och att du presenterar det på ett sätt som feltolkas. Är det inte så att denna studie visar att 99,6% av alla fondförvaltare/fonder inte klarar av att överprestera index efter avgifter under en längre period (5-10 år?). Det betyder inte nödvändigtvis att 99,6% av alla investerare inte kan överprestera index med en privat portfölj. Då man som fondförvaltare har ett antal regler/kriterier man måste följa, dessa regler har de inte när de investerar privat utan där kan de fritt allokera/köpa/sälja vad de vill. Tänker att det inte behöver vara omöjligt att slå index som privat investerare på börsen och att jag tror att det du säger är lite missvisande angående det.

  Menar inte att vara en besserwisser tänker bara att det kan vara intressant att höra en liten diskussion kring det.

  mvh,
  Daniel

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och ja, det är ett av mina favoritcitat! 👍 🤣

   Du får gärna återkomma med tips på vilka de aktiva fonderna är som du gillar. Jag ska helt ärligt säga att jag inte har koll på dem. De faller utanför min radar.

   Jag kommer att göra ett avsnitt, preliminärt i februari, då jag kommer att gå genom studierna och vara tydlig i den exakta tolkningen. Det är helt korrekt att man som småsparare har möjligheter att slå index på ett helt annat sätt som fondförvaltare. I min mening är t.ex. Arne Talving i Sverige ett exempel på en sådan person. Han hade aldrig kunnat göra det som han gör i form av en fond, men som stor småsparare går det.

   Utmaningen är att de flesta småsparare tyvärr inte har en aning om vad de håller på med. Det är ju bara att kolla på Euroclears rapport om aktieägandet i Sverige. Hälften av alla sparare har mindre än fyra aktier och de aktier de äger är inga direkt höjdare i min mening.

   Men låt mig få återkomma med en första inlaga så tar vi diskussionen där. Det var ett par år sedan jag lyckades få hela finanstwitter och Aktiespararna emot mig, så det är väl dags igen. 😂

   /Jan
   som ska vara med i en paneldiskussion hos Aktiespararna på ämnet om två veckor: Lär bli poppis. 👍😎

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för ditt svar!

    Ser framemot det avsnittet!

    Med vänlig hälsning,
    Daniel

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
   2. Vit pil

    Men är det inte så att det är matematiskt omöjligt för aktiva förvaltare att slå ett index som grupp? Varje aktietransaktion har en säljare och en köpare. Om en vinner på affären förlorar den andra lika mycket. Genomsnittet av alla aktiva affärer på Stockholmsbörsen = Index för Stockholmsbörsen.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    M2
   3. Vit pil

    Jo, så är det. Då har du dessutom varit generös och inte tagit hänsyn till avgiften som gör det än värre.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Wow, vilken jävla hjälte du är Jan. Vilket fantastiskt avsnitt och vilken GRYM blogg/Podd, denna ska följas! Detta avsnittet borde ingå i läroplanen för varenda grundskola i hela Sverige.

  Man skulle hittat hit ett antal år tidigare, själv gick man in tungt i svenskt bolag av mindre skalan och kände sig som en kung som tjänat över miljonen på aktier vid typ 23 års ålder. Dock har alla sagor ett slut, även denna. Kom ur med ”andan” (ett par hundra tusen) i behåll och kämpar fortfarande med att vara tillbaka på ATH-nivåer om än med en annan strategi men är strax där!

  Det är nog enligt mig en riktig klassiker som nybörjare, gå in tungt och bli kung eller torska medparten och aldrig röra aktier igen. Så detta är ett fantastiskt initiativ Jan och du är lite som en nykter gammal narkoman som föreläser om att inte ta droger, det behövs. Det gäller att verkligen nå ut för att nå de trångsynta, och det gör du verkligen. Big thumps up!

  Men om man skulle tala lite allvar när man ändå skriver det här.

  Jan Jan Jan…….. Vi är överens om precis allt, allt är klappat och klart MEN så ska du ändå in och pilla och nörda ner dig. Du väljer alltså att aktivt ta en position i den svenska marknaden på 20%! 20% av portföljen! Du frångår ju allt du tidigare talat om i avsnittet.

  Du väljer alltså aktivt bort breda globala fonder mot nischade fonder med få innehav i en liten svensk ekonomi med 20% av ditt innehav, varför? Jag vill inte men jag känner mig tvungen att ställa frågorna, Har DU förmågan att hitta felvärderade företag/investeringar på marknaden? & Har DU förmågan att förutsäga marknadens rörelser?

  Jag kan ge dig mitt svar på frågorna, jag tror inte på att Moses delade på röda havet och lika lite tror jag att Jan Bolmeson kan förutspå marknadens framtida rörelser.

  Som slutord får jag återigen säga vilket fantastiskt avsnitt, kudos till dig.

  Väl mött!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Tack Alexander för din fina kommentar.

   Det här kommer jag ta med mig:

   Så detta är ett fantastiskt initiativ Jan och du är lite som en nykter gammal narkoman som föreläser om att inte ta droger, det behövs.

   Har aldrig tänkt på det så, men det ligger ju faktiskt väldigt nära vad det är. 👍😎

   Angående:

   Du väljer alltså att aktivt ta en position i den svenska marknaden på 20%! 20% av portföljen!

   Ja, jag gör ju det och jag överviktar mot Asien/Tillväxtmarknader också. Jag ska vara helt ärlig att det är en av de saker jag går och funderar mest över om det är rätt.

   När det gäller t.ex. tillväxtmarknaderna så har de en vikt på ca 11.5 % i MSCI World, men om man tittar på total market cap så borde det ligga på ca 20 %. Jämför man på BNP så ligger det på ca 30 %. Således är det rimligt med en överexponering mot tillväxtmarknader. Inte på basis att jag tror att tillväxtmarknader kommer gå bättre (även om jag tror det) men för att det blir en bättre representation av det globala världsindexet.

   När det gäller Sverige så är det sjukt klurigt. De flesta är överens om att man ska ha en exponering mot sin hemma-valuta och hemma-marknad. Det man inte är överens om är hur stor den här exponeringen bör vara. Vissa argumenterar för att den ska vara mindre då man redan är exponerad med tanke boende, lån och lön och andra för att den ska vara högre. Tyvärr har jag inte hittat någon studie som säger något riktigt bra.

   Jag upplever också att Sverige ökar risken/avkastningen i portföljen. Historiskt sett har nämligen Sverige gått betydligt bättre än det globala indexet. Se gärna mina jämförelser i morgondagens artikel ”Uppföljning av portföljerna 2019”. Är det en spekulation i högre avkastning? Ja, det är det, men med den historiska sannolikheten på min sida.

   Jag tar gärna in din och andras åsikt på ämnet. För helt ärligt, jag är inte säker på vad en rätt nivå är.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Tack för alla fina tips!
  Har du/ni ändrat procentsatserna i räntetrippeln till 2020?
  Om jag uppfattar det rätt så är det 60%, 30%, 10% istället för som ifjol/2019, 50%, 30%, 20%.
  Är det rätt uppfattat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle
  1. Vit pil

   Det var nog tyvärr en miss. Jag kommer att återkomma nästa vecka med konkreta förslag, men spontant kommer vi nog köra 60/30/10 som också var Claes Hembergs ursprungsfördelning.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Fantastisk bra blogg. Men, utrolig lange (noen ganger kjedelige) artikler og videoer. Jeg hadde likt å se noen kortere artikler og videoer, feks maks 10-15 minutter video alla min favoritt Ben Felix på youtube. Uansett, flott blogg og flott arbeid!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sigurd
  1. Vit pil

   Tack Sigurd… Ja, jag med. 👍😂

   Jag har en ambition att göra ”mini-avsnitt” på 15 minuter som sammanfattar de längre, men jag har inte klarat det än. Kanske i år blir året då det händer. 😎

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Skönt och värdefullt inlägg, tack för väl utfört jobb. Jag tillhör definitivt falangen som anser att ett par utvalda indexfonder med låg avgift definitivt kan stå för hela ens investeringsstrategi.

  Nu har jag själv valt att vara mer aktiv förvaltare med fokus på värdeinvestering/utdelningsaktier men hade jag inte haft detta som stort intresse så hade detta definitivt varit min strategi. Tack för bra inlägg Caroline och Jan!

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  10årsplanen
 31. Vit pil

  Är 10% Tillväxtmarknader i portföljen lagom,eller är det kanske lite för lite?!

  Nån åsikt om det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Man får ju lite via globalfonden också (ca 11 % av globalfonden är tillväxtmarknader, dvs 50 % globalfond, ger ca 5 % i tillväxtmarknaderna). Jag ska gå genom det i detalj till nästa vecka. Men jag tror att om man tittar på helheten så vill man nog ligga runt 15 – 20 %.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Hej, har nyss upptäckt pod och blogg och har fått energi till att ändra från aktiv förvaltning till fondrobot. Har ni tips på hur man kommer ur aktiv fondförvaltning med relativt hög avgift smartast? Att sälja fondandelar medför ju en skatt på vinst på 30% och jag har ingen förlust att kvitta mot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kerstin
  1. Vit pil

   Svårt att säga något specifikt utan en helhetsbild. Men det är inte ovanligt att det är mest lönsamt att ta skattesmällen på kort sikt för att vinna på lång sikt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Hur ställer sig folket här till räntefonder (framförallt på ISK) kontra sparkonto? Det finns ju sparkonton som ger uppåt 0,9-1% utan bindningstid, och då räntan är fortsatt låg är frågan om räntefonder på ett ISK förväntas överträffa det man kan få på ett sparkonto?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Brytgränsen går i år på ca 1.6 %. Om du har en förväntad avkastning på över 1.6 % så är det värt att ha ett ISK. Det andra sättet att se på det är vad blir skillnaden i absoluta kronor. Många gånger rör det sig inte om särskilt mycket pengar att det knappt är värt strulet för besparingen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Hur investerar man bäst i guld och silver på Avanza? Nordnet är inget alternativ,

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  AA
  1. Vit pil

   Genom att välja Guld AVA. Silver vet jag inte, men hoppas få återkomma efter intervju med Eric Strand i februari/mars.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Hur är det möjligt att Avanza fortfarande inte lyckas med guld-ETF:erna? Jag har påtalat detta för dem 2-3 gånger per år, senaste två åren. Får olika svar varje gång. Allt från att det inte går, att det är på gång, att det är olagligt, att det inte är möjligt i sverige, att de har andra alternativ, etc. Men faktum kvarstå, de har inga guld-ETF:er med fysisk uppbackning. Hur kan det komma sig? Kanske något att göra ett avsnitt om och bjuda in någon från Avanza som kan försöka förklara de bakomliggande problemen och vad statusen är?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Rykten säger att det är att de tekniska plattformarna inte är kompatibla och att det är för dyrt att utveckla dem i förhållande till de inkomster det skulle ge. Men det är som sagt obekräftat rykte.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  Tack för en intressant artikel. Vad är din åsikt kring att man använder Spiltan Global Investmentbolag istället/som komplement till en vanlig globalfond?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
  1. Vit pil

   För mig blir det lite för mycket spekulation/chansning så jag ser inte någon bra anledning till att göra det. Men jag kan ha fel där.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Tack för det enorma arbete som du lagt ned för att få till denna fina sammanställning. Tack även till din fru som säkert bidragit till detta.

  Det du skrev SEF Investmentbolag verkar intressant. Jag skall ta mig en grundlig titt på fonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Kul att du gillar den. Jag har varit i kontakt med Jonas Brodd som förvaltar den flera gånger och fått ett väldigt bra intryck. Har tjatat på honom att komma till bloggen och han har preliminärt lovat till sommaren.

   Be honom om en komplett lista på alla bolagen i portföljen. När jag fick se den så var det ungefär samma känsla med Andreas och Henrik från Coeli – ”Det här är bolag som jag känner till, är kund hos och som jag skulle vilja äga.

   Att då dessutom veta att de har passerat deras nålsöga kring fundamentala faktorer är ju en stor bonus. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Tack igen för mycket bra artikel.

  Varför är Plus Småbolag Sverige bättre än AMF småbolag Sverige? Samma avgift och funnits längre. Även om just Plus gick bättre det år den funnits.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Plus Småbolag är en indexfond.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
   1. Vit pil

    Tack. Ja just det ja, men gör det den bättre när AMF kostar lika mycket? Och är det bättre ur detta forums perspektiv för att man då har en mer defensiv/mindre riskfylld approach med den passiva Plus-indexfonden. Ingen arbetar aktivt med fonden och försöker ”tajma” marknaden som i den aktiva AMF-fonden. Dvs, aktiva fonder kan ju gå både sämre och bättre än index.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin P.
 39. Vit pil

  Synd att du inte rankat fonderna per kategori som tidigare år utan bara skriver om vinnaren. Tidigare år har du haft 1, 2, 3 osv per kategori global, Sverige fond, tillväxt osv. Tyckte jag var bra.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Jag har för mig att jag gjorde samma som förra året, bara att jag skrev alternativen i år i löptext istället för tabell. Men hjälp mig gärna specifikt hur det skulle kunna bli bättre, så kan jag kanske förbättra den. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Hej, grym pod/blogg som vanligt!

  Gillar att du tagit fram hållbara alternativ också.
  En frågeställning som dök upp på lunchrasten idag var om det fanns bra fondbolag som öppet investerar i mer icke PK saker, typ porr, vapen, olja mm.

  Mest en kul tanke 🙄

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anon
  1. Vit pil

   Tack! Ingen aning. Förr pratades det om så kallade ”sin funds” men det var ett tag sedan jag hörde något om dessa. Man kan ju kolla på de bolag som är sämst hos t.ex. FairFinance… 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 41. Vit pil

  Hej Jan,

  Väldigt tacksamt att du skapat portföljförslag till oss som investerar utomlands! Jag har inte riktigt lyckats hitta någon fullt så bra motsvarighet till er blogg i Danmark så detta var väldigt välkommet (kan dock tipsa om mininvestering.dk).

  En sak man i Danmark bör tänka på är skattekonsekvenserna, eftersom vi inte har lyxen av varken ISK eller KF. Det varierar både mellan ETF’er (om den huvudsakligen investerar i aktier kan den beskattas som aktieinkomst annars blir det som regel kapitalinkomst) och vilken typ av konto man handlar sina ETF’er på, eftersom de beskattas väldigt olika på tex en pensionsdepå jämfört med ”frie midler”. Man kan läsa väldigt utförligt om detta på mininvestering.dk och Skat har en lista på vilka ETF’er som beskattas som aktieinkomst istället för kapitalinkomst.

  Jag har testat NORD Invests gratis portföljförslag, och de föreslår följande:

  81 % aktier
  12 % statsobligationer
  7 % företagsobligationer

  ———-

  26,2 % iShares Core MSCI World UCITS
  19,8 % iShares Core S&P 500 UCITS
  19,4 % iShares Core MSCI EM IMI UCITS
  12,1 % DB X-Trackers II Eurozone Government Bond UCITS
  10 % iShares Core Euro Stoxx 50 UCITS
  7,4 % DB X-Trackers II EUR Corporate Bond UCITS
  5,1 % iShares Core MSCI Japan IMI UCITS

  Vad tänker du/ni om denna jämfört med din lista?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jennifer
 42. Vit pil

  En av sakerna i min värld som gör att Avanza Global slår ut Länsförsäkringar Global indexnära är möjligheten till lite belåning (ca 20% återinvesterat gör att man klarar ett börsfall på 60% utan att lämna superfonden)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   *Superlånet skulle det ju stå

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
  2. Vit pil

   Hur menar du att man ”klarar ett börsfall på 60 % utan att lämna superlånet?”

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Grannen
 43. Vit pil

  En liten kommentar till en mycket bra sammanställning:

  Från mitt perspektiv är det inte bra att AMF Räntefond Mix valutasäkrar samtliga innehav. Vad jag faktiskt kan köpa för mitt sparande (resor, bil, dator, teve, telefon, etc.) bestäms i hög grad av värdet på större världsvalutor såsom EUR, GBP, JPY, RMB och USD. Vill jag säkerställa köpkraften duger det inte att ha all exponering mot svenska kronor eftersom min köpkraft skulle urholkas om kronan tappa kraftigt i värde mot de större världsvalutorna. Jag vill därför ha en global räntefond som inte valutasäkrar innehaven.

  Om någon har tips på en bra och billig global räntefond, gärna med kort genomsnittlig löptid, tar jag tacksamt emot detta. Kanske finns det en bra ETF som går att handla genom svenska nätmäklare?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Slumpvandraren
  1. Vit pil

   Samma här… TIlls jag hittat nån bra globalräntefond utan ”valutasäkring” så håller jag några enstaka procent i korträntefonder noterade i EUR och USD.

   Ett förtydligande, nedan skrev jag att Guld ava är courtagefri. Det gäller bara bara om man köper för mer än 1000:-, i skrivande stund 11st.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle2
  2. Vit pil

   Om du har en globalfond får du väl valutaexponeringen därigenom. Varför valutaexponering även i räntefonder?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn B
   1. Vit pil

    I en 90/10 portfölj kan det kvitta… Men i 60/40 eller mer räntor är det värt att ha lite olika valutor.

    Men också om man sparar till ett specifikt mål, t ex semester I USA, då är det bra att ha en del av sparande i USD när man växlar ner aktiedelen.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle2
 44. Vit pil

  Jag är beredd att betala mer i avgift för så fossilfria, hållbara fonder som möjligt, och har nästan den fördelningen redan, som föreslås i den hållbara portföljen. Min fundering är dock om jag med den hållbara portföljen kan halka efter i avkastningen? Många fonder utan uttalad hållbarhet lovordas, och jag får intrycket att de hållbara inte presterar lika bra. Tack för en bra blogg :)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Z
 45. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag kontaktade DNB (Norge) och de bekräftade att de beskattar 15% för utdelningar jämfört med Lux på 30%. Dock vet de inte om Lux kan använda ’witholding tax’. DNB Global Indeks har en avgift på 0,23% jämfört med Avanza Global på 0,11%.

  63,56% av DNB Global Indeks är aktier i USA, med 2% utdelning per år så beskattas 1,2712% (0,6356 * 2) av avkastningen med 15% vilket ger en intern ”avgift” på 0,19068‬% extra vilket blir totalt en ”avgift” på ca 0,42068% för DNB Global Indeks.

  Avanza Global blir det 1,2524 * 0,3 = 0,37572 intern ”avgift” som blir totalt åtminstone en avgift på 0,48572%. Vilket innebär att DNB Global Indeks har en avgift som är 0,06504 procentenheter lägre än Avanza Global.

  Innebär det inte att DNB Global Indeks är den billigaste globala index fonden? Och jag vet att Länsförsäkringar Indexnära har en lite lägre avgift, men den är som skrivet indexnära och inte en indexfond (syns inte ens på Avanza om man filtrerar för index), och därmed underpresterar.

  Tack i förhand.

  ”As far as I know, the answer is yes. US tax rates are still different for Norwegian domiciled fund (15 %) versus Luxembourg domiciled fund (30 %).
  I think the reason is because Lux and US has not agreed on a tax agreement and they are therefore taxed harder. Perhaps a Lux fund can claim (withholding tax), but I don’t know this for sure.”

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
  1. Vit pil

   DNB har NOK som båda bas & Teckningsvaluta.
   Innebär inte det att man exponerar sig mot norsk skattelagstiftning samt den norska kronan?
   Dessutom flera valutaväxlingar? SEK-NOK-DOLLAR/EURO?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Hej, det tänkte jag inte på. Jag tror man exponeras lite exta mot den norska kronan. Då de håller antagligen vissa aktier i NOK. Så det är ett bra argument för Länsförsäkringar Global Indexnära. Den har även 0.01 lägre i avgift. Men även DNB Indeks tror jag håller aktier i ursprungslandets valuta. Exempelvis dollar för USA. Tror jag kommer välja Länsförsäkringars fond då det känns onödigt att ens ha en liten extra exponering mot NOK, till en liten högre avgift. Jag tittade även på hur Länsförsäkringarnas fond har presterat, den är väldigt snarlik till MSCI World, och till och med överpresterat vissa gånger (om man lägger till 0.2% för avgifter). Missade att beräkna in dens avgift.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Aen
 46. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för bra blogg. Om man inte vill ha med guld i sin portfölj, var bör man då göra av dessa 10% som man ”tagit” från andelen aktiefonder när det gäller nybörjarportföljen (60/40) samt globala barnportföljen (90/10)? Ska man lägga dessa helt i den globala(aktiefonds)-delen? Eller sprida jämt bland aktiefonderna?

  // V

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ville
  1. Vit pil

   Ja, precis. Lägg dem i globalfonden. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 47. Vit pil

  Hej Jan,
  stort Tack för dina gedigna analyser. Här några undringar:

  Jämförelse Xetra-Gold (4GLD) mot WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) och WisdomTree Physical Gold (VZLD): Jag hittar inga avgifter/kostnader. Men historiskt sett har Xerta-Gold avkastat ca 0,5%/år bättre än de andra. Således anledning för den långsiktige att byta, trots (små) spreader och courtage?
  Betr Spiltan Högräntefond: Den högre räntan på högräntefonder är en kompensation för den högre risken. Alltså bör inte en högriskfond ha högre avgift (här 0,94%) än en lågriskfond (Spiltan Räntefond Sverige: Avgift: 0.28 %)?
  Jan: Hur ser du på realräntefonder som alternativ/komplement till guldfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
  1. Vit pil

   WisdomTree Physical Swiss Gold 0,19 %
   WisdomTree Physical Gold 0,39 %

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
 48. Vit pil

  Hej, tack för intressant läsning! Jag undrar lite över att du skriver att Xetra Gold är en fond, men när man söker fram den på Nordnets hemsida så står det att den är ett trackercertifikat?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Alice
  1. Vit pil

   Såg att den fanns i listan nu och var nämnd i kommentarer. Då lämnar jag nog det som det är! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Karl
 49. Vit pil

  Det är utländska aktier som ger utdelning som man har i KF.
  Xtragold ger ingen utdelning så det är lugnt å köpa i isk.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard
 50. Vit pil

  Lite funderingar kring Xetra Gold ,i faktabladet står att man bör äga andelar i fonden i minst 5 år ,sen står olika scenario om man investerar 10000 Euro som kan göra att fonden minskar i värde, och det värsta är att dom inte kan garantera återbetalning av många olika skäll , min slutsats är att dom som investerar i fonden äger guld bara på papper för mig verkar osäkert, men detta är bara en tolkning av faktabladet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 51. Vit pil

  Blir sugen på att börja spara lite i guld. När det gäller Xetra Gold (4GLD) så är den noterad i Tyskland. Finns det några fördelar att ha den i en kapitalförsäkring istället för en ISK? (Ibland läser jag att många föredrar att ha utländska innehav i en KF istället för ISK för att man får tillbaka skatten snabbare och enklare och jag är osäker på om den fördelen även gäller för ETF och Trackers som köps i utlandet.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik O
 52. Vit pil

  Visst är det väl så med den ”norska oljefonden” på 60-40 att dom växlar upp till typ 100-0 när börsen går ned kraftigt,för att på så sätt skapa hävstång i uppgång?!
  Så tänker i alla fall jag göra☺️.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Hela problematiken med din tanke är att ingen vet när börsen kommer att gå ner eller om den någonsin kommer göra det igen med samma kraft som vi sett historiskt. Det troliga är att så kommer ske men ingen vet.

   Det andra problemet är att när ska du gå upp till 100%? När börsen fallit 10%? 20%? 30%? 50%? 80%? Ingen vet hur långt börsen kommer falla eller när vändningen kommer.

   Hela denna blogg går ut på att man inte kan ”tima” marknaden, vilket är det som du beskriver i ditt inlägg här.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Nilsson
   1. Vit pil

    Haha,ja Daniel,jag vet att det är hela poängen med denna bloggen! Och jag är i princip slav under denna tanke.
    Och du har helt rätt i att ingen vet hur marknaden kommer att röra sig.

    Men!

    Eftersom jag ju ändå sitter på 60-40 portfölj är det väl inget dåligt att vikta om till 100-0 även om man INTE LYCKAS PRICKA BOTTEN?
    Låt säga börsen går ner 35%. Jag viktar om till 100-0. Sedan fortsätter börsen ned ytterligare 20%.
    Nog har jag väl fler aktiefonddelar än du då?
    (Förutsatt att vi hade samma summa från början)

    Sedan kan man ju ifrågasätta om man verkligen ska släppa sin ursprungliga plan på att ha en 60-40 portfölj eller inte?!

    OM börsen går ned kraftigt växlar jag om till 100-0 ÄVEN om börsen råkar fortsätta nedåt..

    Hoppas på nedgång snart.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
  2. Vit pil

   Ja, har du en 60/40 portfölj just nu och inte vågar gå in med mera än 60% aktier så har du ju möjligheten. Jag själv sitter i samma båt lite grann med en 65/35 portfölj som jag inte heller vågar gå in med mera.

   Men frågan är bara vad är din taktik? Är det att vänta till exakt 35% nedgång och då gå in till 100%? Eller tänker du att du går in med 5% högre andel aktier för varje 10% i nedgång? Väldigt många har ju samma tanke som dig och väntar på en nedgång för att kunna buffa in allt man har, men jag tror man behöver ha en tydligt strategi klar för sig hur man ska agera när nedgången kommer och i så fall följa den stenhårt. Väldigt få kommer dock lyckas med detta. Väldigt tråkigt om man går ner vid 35% och sedan faller det ytterligare 40% innan uppgången kommer…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Nilsson
   1. Vit pil

    Daniel!

    Tack för att du vill engagera dig i detta ämne!

    Tyvärr har väl detta ämne hamnat lite i fel tråd..sorry

    När jag läser det du skriver känns det du säger fullständigt rimligt och klokt.
    Man måste nog banne mig ha en plan.

    Men!

    Det slog mig nu att en 60-40 portfölj eller liknande som automatiskt och kontinuerligt ombalanseras(finns det någon sådan tjänst tro?!..😉) ju faktiskt kommer att köpa billigare aktiefonder i en nedgång. Utan att man behöver vara där och pilla.
    Frågan är sedan hur lyckad automatisk ombalansering är när motsvarande sker då uppgång kommer?!
    Då tänker jag att mycket av poängen med att ha köpt billigt i nedgång går förlorad?! Att hela tiden sälja av ökningen i aktiefonderna som man ju nyss köpte billigt..ränta på ränta måste väl rubbas då?!

    Äsch..svårt detta!

    Nån kommentar?!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
 53. Vit pil

  Tack för denna årliga höjdpunkt!
  Uppskattar att det läggs mindre energi på Europa och USA och mer på tillväxt och Asien som jag upplever som mer intressanta av de skälen du nämner i artikeln.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 54. Vit pil

  Den spekulativa delen i portföljerna är aktiemarknadenrna, med god risk spridning och rebalansering en gång per år. Räntefonderna ligger i den egna valutan sek.

  Man skulle kunna vända på resonemanget! Man kan ha spekulationen räntefonder i olika svängiga valutor och rebalanserareben gång om året och bara ha en mindre del en global aktiefond.

  Det spelar ingen roll varifrån volatiliteten kommer, från aktiemarknaden eller valutor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 55. Vit pil

  Hej
  Tack för en mycket läsvärt blogg. Har följd denna i flera år.
  Har en fråga:
  Den nya ”försiktiga portfölj” vs ”Rikatillsammans portföljen”.
  Är nu pensionär ock mitt mål är inte att maximera sparandet men att bevara sparandet.
  Har en störra summa i Rika tillsammans portföljen då denna ska vara ”neutral” för det mesta.
  Har tidigare även haft ”räntetrippel” men flyttade innehavet till ”rikatillsammans”.
  Har lite svårt att genomskåda för och nackdelar mellan dessa?
  Kan du/någon evt kommentera detta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marianne
 56. Vit pil

  Hej! Tack för superbra podd och blogg!

  Jag funderar att gå ifrån en av dina modellportfölj till Lysa fondrobot. Ska man flytta allt befintlig kapital från avanza (isk konto) till Lysa? Det innebär väl isåfall dubbelbeskattning. Eller ska man börja nytt sparande på lysa och pausa insättningar på avanza?

  Vänligen
  Jonas

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 57. Vit pil

  Caroline var inne på en bra grej tycker jag. ”Hur ska jag hitta vilken förvaltare 9/1000 som jag ska satsa på” den som gör bäst reklam säger Caroline.

  Jag föll rakt i den fällan när jag köpte fonden core ny teknik. De har synts flitigt i media och lovordats. Och jag köpte den på rekommendation av andra helt enkelt. Något som man egentligen inte bör göra. För en liten peng men ändå. Det är väldigt lätt att halka i fällan. Så var uppmärksamma på vad ni köper allihop och varför ni köper det

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 58. Vit pil

  Hej,

  Jag har läst denna blogg en tid nu men tycker det vore dags att kommentera. Jag tillhör den delen av läsarna som är i Finland och tycker därför att det var kul att du valde att ta med fondförslag för Norge, Danmark och Finland.

  För mitt månadsvisa fondsparande hos Nordnet har jag börjat använda en mix av Handelsbanken USA Index och Europa Index (cirka 65% USA, 35% Europa) för att någorlunda motsvara en globalfond. Ytterligare några fonder bland annat Spiltan Aktiefond Investmentbolag är även med i månadssparandet.

  Sen funderar jag lite på några av de ETF/Fonder du rekommenderar och listar de jag funderat på.

  Xtrackers ESG MSCI World UCITS ETF 1C (XZW0)
  Jag tycker denna var bra med låg avgift samt ESG som globalfond. Finns det någon särskild anledning du rekommenderar SPPW över denna?

  iShares MSCI EM ESG Enhanced UCITS ETF USD (EDM2)
  Motsvarande fundering som föregående, någon särskild anledning du rekommenderar LCUA istället? Den jag nämner är något bredare geografiskt också.

  Sista funderingen gäller Spiltan Högräntefond, om man har euro som valuta, är det inte lämpligare med motsvarande fond i Euro typ Evli Yrityslaina B. Jag uppfattar den som motsvarande åtminstone. Något högre avgift dock.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Finska Nordnet möjliggör att man kan månadsspara i ETF utan courtage, men detta är dock begränsat till ett litet antal etf-fonder, och de finns dessvärre inte med i er lista. (En listning finns nere på sidan här: https://www.nordnet.fi/fi/markkina/etf#kk )

   Vad tror ni om att använda dessa för att undvika courtage?

   Tillväxtmarknader: (IS3N) iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF
   Globala aktier: (EUNL) iShares Core MSCI World UCITS ETF eller (XDWD) Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C
   Småföretag: Här finns tyvärr bara europa (DX2J) Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF 1C

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan N
 59. Vit pil

  Tycker rubriken ”Bästa fonderna” är lite missvisande. Kan nästan garantera att när vi summerar 2020 kommer ingen av dessa fonder ha presterat bäst. Ist lär nån branchfond (teknik, fastigheter el kanske finans), alt region-fond (Kina?) el en aktiv Småbolagsfond knipa den platsen. En fond som är mer aktiv än dessa. Däremot är ju dessa fonder en bra balans mellan risk och avkastning och jag har själv flera av dem. De kanske skulle heta ”de bekvämaste fonderna”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tjommen
  1. Vit pil

   😂😂👍

   Ja, det kan vi nog vara helt säkra på att ingen av dem kommer att stå där med högst avkastning i december 2020. Men! Saken är att om vi tar ett 10 eller 20 års perspektiv så är jag i princip 100 % säker på att vi kommer att se dessa fonder ha presterat topp-10 %.

   För att citera en annan bloggare ”Get rich slowly”:

   If Morningstar were concerned about substance, it would tailor its ratings to how investors actually use them — as an indicator of a good investment. If it did that, most five-star rated funds would just be index funds. Unfortunately, Morningstar emphasizes style (and money), so it ends up with an imperfect rating system that benefits one of its biggest clients: mutual funds.

   Så allt beror på vilket perspektiv man kommer från och vilken faktor man optimerar på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar Jan. Jag förstår dock inte riktigt citatet. Varför skulle Morningstar ”emphasize style” och varför är det dåligt för mig som konsument? Jag är ute efter att tjäna pengar och för det tycker jag Morningstar är en utmärkt mätsticka. Vad är det jag missar?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tjommen
 60. Vit pil

  Hej Jan
  Svarade lite spontant på ett av dina svar
  kl 0957 såg att du inte kunde svara
  Lycka Till
  LASSE

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse
 61. Vit pil

  Fantastiskt jobb! Tack för denna! 🙏

  Reagerade på detta:

  ”Tittar vi på medelavkastningen om 1.5 % med en standardavvikelse på endast 0.5 % kan tolkas som att fonden med 95 % sannolikhet kommer att ha en avkastning i intervallet +0.5 % till 2.5 %.”

  Borde inte intervallet vara 1% – 2%? Får inte ihop siffrorna 😋

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Tack Fredrik för din uppskattning.

   Matematiken är korrekt. Man brukar prata om att för att få 68 % sannolikhet, då räknar man som du med +/- en standardavvikelse. För att få 95 % sannolikhet så räknar man med +/- två standardavvikelser. 👍

   Vill man fördjupa sig så kan man läsa mer om standardavvikelse på Wikipedia.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 62. Vit pil

  Hej, mycket bra artikel. Har dock en fundering:
  Varför rekommenderar du ”iShares € Govt Bond 15-30yr UCITS ETF” istället för ”Xtrackers II Eurozone Government”? Den senare har bara papper med 25+ år samt har lägre avgift. Borde inte denna vara bättre i Rika tillsammans portföljen?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nilsson
  1. Vit pil

   Helt och hållet min miss. Extra pinsamt eftersom jag har den i modellportföljen. 🤦‍♂️

   Tack för feedbacken, artikeln är uppdaterad med fonden nu.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 63. Vit pil

  Hej!
  Nyupptäckt blogg för mig, upplever den som mycket bra. För mig som läkare med investeringsintresse uppskattar jag anknytningen ni gör till forskning och er ödmjukhet inför hur komplext ämne ni hanterar, en uppgift ni klarar galant och utan större konkurrens!

  En fråga: Har förstått via er att man via Nordnet fortfarande kan handla Vanguards ETFer, jag har tidigare köpt Vanguards emerging markets ETF (vwo) för min tillväxtmarknadsexpolering.

  Om VWO går att handla via Nordnet så antar jag att ni aktivt valt bort den, finns någon anledning till detta jag missat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes Luoto
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar som gjorde oss glada! 👍

   Tyvärr kan man inte, mig veterligen, köpa Vanguard fonder i Sverige om man inte är en institutionell investerare. Därför har jag inte ens tagit med dem. Men har jag fel så behöver listan uppdateras och jag blir superlycklig då jag älskar deras fonder.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Finns ett antal Vanguard fonder registrerade i Tyskland som går att köpa via Nordnet.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Göran
   2. Vit pil

    Ja, men tyvärr ingen av dem riktigt bra enligt mig. :-/

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Tack för era svar!

    Jag mailar Nordnet och återkommer om de har någon ny information.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johannes Luoto
 64. Vit pil

  Tips angående svenska investmentbolag: Marcus Fridell. Han har skrivit en bok om ämnet (Bygg en förmögenhet – Investera i investmentbolag) samt varit med i diverse poddar etc. Kan vara en intressant och uppskattad gäst.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Tack för tipset. Ska se om vi kan bjuda in honom till podden. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 65. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!

  Stort tack för återkoppling och fantastiska artikeln om bäste fonderna 2020. Det hjälper oss små sparare att bli bättre på att spara billigt och långsiktigt.

  Jag har dock en fundering om din billiga portfölj, ger den bättre fördelning jämfört med en portfölj med USA, Europa och global fond? Du påstår att en globalfond har redan ca 50% Nordamerika och i så fall man behöver inte lägga till en USA fond. Jag har gjort en mindre analys genom jämförelse mellan två portföljer och fick nedanstående resultat:

  • 60 % global fond: Avanza Global, 0.11 %
  • 15 % Sverige fond: Avanza Zero, 0.0 %
  • 10 % tillväxtmarknadsfond: Avanza Emerging Markets, 0.29 %
  • 5 % småbolagsfond: Handelsbanken Global Småbolag, 0.68 %
  • 5 % kort räntefond: Spiltan Räntefond Sverige, 0.11 %
  • 5 % lång räntefond: AMF Räntefond Lång, 0.11 %

  Din ovanstående billig portfölj gav nedanstående fördelning:

  • Afrika och Mellanöstern 1,1%
  • Asien exkl Japan 9,2%
  • Australien och Nya Zeeland 1,8%
  • Japan 6,2%
  • Latinamerika 1,4%
  • Nordamerika 47,6%
  • Sverige 16,0 %
  • Västeuropa exkl Sverige 16,1%
  • Östeuropa 0,7%

  Den andra portfölj ser ut så här:

  • DNB global indeks A 12,5%
  • SPP Aktiefond USA 12,5%
  • SPP aktiefond Europa 12,5%
  • Swedbank robur access Asien 12,5%
  • Spiltan Aktiefond investmentbolag 12,5%
  • Plus småbolag Sverige index 12,5%
  • Handelsbanken GI småbolag Index 12,5%
  • AMF räntefond lång 12,5%

  Det gav nedanstående fördelning

  • Afrika och Mellanöstern 0,1%
  • Asien exkl Japan 15,4%
  • Australien och Nya Zeeland 0,7%
  • Japan 2,5%
  • Latinamerika 0,1%
  • Nordamerika 33,0%
  • Sverige 29,1%
  • Västeuropa exkl Sverige 19,1%
  • Östeuropa 0,0

  Jag har använt morningstar x-ray analys och fick ovanstående resultat. Man ser att Nordamerika blev betydligt mindre trots att man har placerat i en globalfond + USA fond. Europa blir bara 3% mer trots Europa fond. Sverige blir betydligt mer pga att man har använt två olika Sverige fonder som kompletterar varandra samt räntefond som placerar en del i Sverige.

  Min fråga här: Får man inte bättre fördelning genom att placera lika mycket i en globalfond + Europa fond + USA fond istället för 60% i en globalfond? Får man inte bättre riskspridning genom att inte lägga alla ägg i samma korg ( fond ) ? Är det en tokig portfölj som jag föreslår eller ser det rimlig ut för en billig långsiktig sparande?
  Tack igen för alla bra tips som vi får från den fantastiska bloggen!

  Med vänlig hälsning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mohammed Al-Khafaji
  1. Vit pil

   Det beror på vad du vill åstadkomma. Anledningen till att jag gjorde de valen som jag gjorde är för att jag ville ha en portfölj som matchar världsindexet bortsett från överexponeringen mot Sverige. Jämför gärna med världskartan i artikeln.

   Att säga något om din fördelning över regioner blir således jättesvårt. Det kan gå mycket bättre eller så kan det gå mycket sämre. Så frågan blir snarare:

   Varför vill du ha den fördelningen?

   samt om det är för att den kanske historiskt har gått bättre än index, då blir nästa fråga:

   Hur vet du att den kommer att gå bättre i framtiden?

   Sedan brukade min mentor alltid säga: ”Att hoppas är ingen strategi…” 👍😂

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan
    Det var en knepig fråga inte lätt att svara på
    Själv sparar jag till min son och barn barn regejbundet
    i olika säljer nästan alldrig några men nysparar inte i
    några som underpristerar tar inte mycket hänsyn till avgifter
    kvar var Spiltan Investmenbolag +ca 42% LF fastighet +65%
    MS Global Opportunity +42 MS asia Oppotunity +48% år 2019
    Dom har ca 12 fonder jag växlar nysparandet i
    Du får många kluriga frågor som är svåra att svara på
    lyca till Jan
    VH
    Lasse

    5+
    Gravatar ikon för användaren
    Lasse
   2. Vit pil

    Hej Jan!
    Tack igen för att du tog tid att läsa min kommentar och svara mig med dina kloka frågetällningar om varför jag valt just den här fördelning. Det var inte för att det gått historisk bättre utan jag har lagt vissa kritierer och kommit fram till denna portfölj men var osäker varför jag försöker få hjälp från dig som expert genom att läsa dina fantastiska artiklar och ställa frågor och är mycket glad att få återkoppling från dig trots att du får så många frågor och kanske har det svårt att hinna svara på allt.
    De kriterier som jag valt var:
    1. Billig portfölj som funkar för långsiktig månads sparande på 25 år.
    2. Bred portfölj som täcker marknader i de stora regioner i världen Nordamerika, europa, Asia samt Sverige där man bor.
    3. En balanserad portfölj som täcker all typ bolag stora och små. Värde, tillväxt och mix.
    4. Enkel jämn fördelning utan att behöva vikta olika.
    5. Att ha broms/krockkudde i portfölj vid kraftig nedgång som förväntas framöver.
    Utifrån ovanstående kriterier kom jag fram till att välja placera lika mycket månadsvis i en portfölj består av 8 olika fonder en globalfond, en USA fond, en europa fond, en asia fond och en Sverige fond. Jag kompletterade med småbolags fonder den ena för Sverige och den andra globalt. Jag satt även en räntefond som krockkudde vid nedgång.
    När jag läste din artikel beskrev du att man behöver inte lägga en Europa fond och USA fond till en globalfond där man har redan placerat mycket i Nordamerika och Europa genom en globalfond varför du inte skrivit om bäste fonder för Europa och USA.
    Jag gjorde den lilla analys för att kolla det och justera min portfölj så slipper jag den stora överlapp som du beskrev i en sådan portfölj som min men jag kom fram till att jag placerar med bättre fördelning över de regioner om jag väljer en globalfond + europa + USA än bara en globalfond och samtidigt minskar jag risken att samla alla ägg i samma korg utan delar jag det på olika. Därför jag skriver till dig Jan som expert för att lära mig så slipper fortsätta spara på fel sätt.
    Är det fel tänkt att jag sparar som jag gör? Är det bättre att ta bort USA och Europa fonder och spara bara i en globalfond istället enligt din rekommendation i artikeln trots att man ser en bättre fördelning över regioner om man väljer fler olika fonder? Om inte är min nästa fråga till dig Har inte bäste fonder i Europa och USA plats att nämnas i din årliga fantastiska artikel om bäste fonder framöver i så fall?
    Med vänlig hälsning!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mohammed Al-Khafaji
   3. Vit pil

    Hej Jan!
    Tack igen för att du tog tid att läsa min kommentar och svara mig med dina kloka frågetällningar om varför jag valt just den här fördelning. Det var inte för att det gått historisk bättre utan jag har lagt vissa kritierer och kommit fram till denna portfölj men var osäker varför jag försöker få hjälp från dig som expert genom att läsa dina fantastiska artiklar och ställa frågor till dig och är mycket glad att få återkoppling från dig trots att du får så många frågor och kanske har det svårt att hinna svara på allt.
    De kriterier som jag valt var:
    1. Billig portfölj som funkar för långsiktig månads sparande på 25 år.
    2. Bred portfölj som täcker marknader i de stora regioner i världen Nordamerika, europa, Asia samt Sverige där man bor.
    3. En balanserad portfölj som täcker all typ bolag stora och små. Värde, tillväxt och mix.
    4. Enkel jämn fördelning utan att behöva vikta olika.
    5. Att ha broms/krockkudde i portfölj vid kraftig nedgång som förväntas framöver.
    Utifrån ovanstående kriterier kom jag fram till att välja placera lika mycket månadsvis i en portfölj består av 8 olika fonder en globalfond, en USA fond, en europa fond, en asia fond och en Sverige fond. Jag kompletterade med småbolags fonder den ena för Sverige och den andra globalt. Jag satt även en räntefond som krockkudde vid nedgång.
    När jag läste din artikel beskrev du att man behöver inte lägga en Europa fond och USA fond till en globalfond där man har redan placerat mycket i Nordamerika och Europa genom en globalfond varför du inte skrivit om bäste fonder för Europa och USA.
    Jag gjorde den lilla analys för att kolla det och justera min portfölj så slipper jag den stora överlapp som du beskrev i en sådan portfölj som min men jag kom fram till att jag placerar med bättre fördelning över de regioner om jag väljer en globalfond + europa + USA än bara en globalfond och samtidigt minskar jag risken att samla alla ägg i samma korg utan delar jag det på olika. Därför jag skriver till dig Jan som expert för att lära mig så slipper fortsätta spara på fel sätt.
    Är det fel tänkt att jag sparar som jag gör? Är det bättre att ta bort USA och Europa fonder och spara bara i en globalfond istället enligt din rekommendation i artikeln trots att man ser en bättre fördelning över regioner om man väljer fler olika fonder? Om inte är min nästa fråga till dig Har inte bäste fonder i Europa och USA plats att nämnas i din årliga fantastiska artikel om bäste fonder framöver i så fall?
    Med vänlig hälsning!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mohammed Al-Khafaji
 66. Vit pil

  Hej Jan
  Tack för en superbra blog.
  Anser du att det är bättre att investera i Lysa om man har för avsikt att ha ett 90-10 sparande eller att bygga en egen ”Rikatillsammans barnportfölj”?

  Med vänlig hälsning,
  Sasha

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sasha
  1. Vit pil

   Det korta svaret är: använd LYSA (annonslänk), du kommer med stor sannolikhet få en bättre portfölj där än vad du kan sätta ihop själv även med min hjälp.


   Det långa svaret är:

   Du kommer få lite olika svar på den frågan beroende på vem du frågar. Frågar du mig så kommer jag alltid att säga att Lysa är bättre eftersom jag inte optimerar på avgift utan jag värderar min tid, enkelhet, smidighet, delegering och sannolikheter. De 0.2 % som skiljer i avgift, dvs 200 kr per 100 000 kr investerat ger jag gladeligen till Lysa.

   Den som optimerar på att få en tillfredsställelse av att göra själv, vill optimera på avgift och göra avsteg från forskningen kommer rekommendera att göra själv. Jag har skrivit mer om det i detalj i den här artikeln:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svaret Jan

    Du har i bland annat avsnitt 91 ”globala barnportföljen” skrivit att den bör i genomsnitt över en längre period ha en årlig genomsnittlig avkastning på 7-8%. När jag går in på Lysa o använder mig av deras simulator (90-10 fördelning) hamnar man efter 20 års sparande i 50% av fallen sannolikt på en årlig genomsnittlig avkastning på 6,7%

    Sparar man 10 000kr i månaden i 20 år blir skillnaden mellan 6,7% och 7-8% ändå mellan 170 till 800 tusen kronor.

    Vad tror du differensen mellan Lysas 6,7% och din bedömning på 7-8% beror på? Är det att Lysa är mer försiktiga i sin prognos eller är det pga av din globala barnportfölj är bättre, därav min fråga i tidigare tråd :)

    Med vänlig hälsning,
    Sasha

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Sasha
  2. Vit pil

   Det är jättesvårt att förutsäga något över en 20 års period och differenserna ligger förmodligen i vilken data och vilka antagande man använder för simuleringarna. Jag kan personligen tycka att Lysa är lite defensiva i sitt antagande om 7 procent per år. Men jag vet ju också att de hellre ger förväntningar något i underkant och hellre överpresterar än tvärtom vilket är klokt.

   Jag själv har också börjat säga 7 till följd av det, men om vi tittar på t.ex. svenska börsen mellan 1870 och 2018 så ligger medianen på 8.4 % och genomsnittet på 9.2 %. Tittar man på de senaste 10-20 åren så är min misstanke att snitten ligger över 7 % också. Vän av ordning kan säga att det är att jämföra äpplen med päron (sverige vs globalt) vilket stämmer till viss grad. Men jag ber att få återkomma inom kort med lite siffror och statistik.

   Med det sagt att välja min portfölj eller Lysas portfölj är i princip helt och hållet identiskt. Jag har gjort en ganska djup analys av den frågan i följande artikel:

   Differensen var inte jättestor i teori och simuleringar. Det som återstår är att se om teori och praktik hänger ihop. Men det finns som sagt inget som talar för den egna portföljen vs Lysa om man dessutom tar i beaktande – smidighet, enkelhet, automatisering etc.

   Hoppas att det var svar på din fråga!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Hej Ja, Caroline och alla,

  Stort tack för ännu ett fenomenalt avsnitt. Smidigt för.mig.dessitom.för jag behöver inte byta nåt :)

  Ang fondbyte, på Avanza finns det en ’byt’ funktion numera så man behöver inte manuellt sälja och sen köpa ifall man vill byta. Gissar att det är lite snabbare också, det är ju lätt hänt att man missar nån dag.
  Men det sagt, håll inte på att byta mellan de olika billiga globalfonderna, risken är att man missar en uppgång en dag eller två när man står utanför marknaden.

  (Vill man med minska den risken kan man ju byta säg 10% åt gången x 10 gånger över en period.)

  Det här med den interna beskattningen på Avanza Global jämfört med andra globalfonder, är det bekräftat? Jag har inte sett nån kommentar från Avanza än? Det kommer kanske snart nu när julhelgerna är förbi…

  PS. Guld AVA är courtagefri men där är en spread på några punkter.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
  1. Vit pil

   Tack själv!

   Ja, det är bekräftat med skatten på Avanza Global på 30 % och att t.ex. LYSA / LF Global bara betalar 15 %.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 68. Vit pil

  Tack Jan för en bra sammanställning som vanligt! Några saker jag inte blir riktigt klok på dock:

  1) Avanzas lågprisfonder:
  Jan berör det lite i podden angående Avanza Global, men väljer sedan ändå Avanza Emerging Markets som tillväxtmarknadsfond. Vad jag kan se verkar alla de här fonderna över tid gå märkbart sämre än jämförbara men något dyrare fonder – varför? Följer de “fel” index som när Avanza Zero följer det smala SIX30RX? Är det skatterna på utdelning som i Avanza Global? Är de inte fullinvesterade i masterfonderna? Oavsett vilket verkar de lägre avgifterna helt enkelt inte löna sig ändå. Om man dessutom beaktar att de har en dålig hållbarhetsprofil och att matarfondkonstruktionen (så vitt jag förstår) innebär en extra motpartsrisk kan jag inte förstå varför de är så populära.

  2) Tillväxtmarknadsfonder:
  Varför verkar så många – inklusive Jan – föredra Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära över SPP Emerging Markets SRI? De är så vitt jag kan se snarlika i allt väsentligt men SPP:s är 3 punkter billigare på Avanza (LF:s är dock 1 punkt billigare i PPM).

  3) Guld:
  Alla gillar väl Eric Strand och det var såklart tråkigt att Pacific Precious plötsligt blev väldigt dyr, men om man ska vara pragmatisk: är det inte ändå ett av de bästa (eller minst dåliga) alternativen för guldexponering? Och rentav det enda alternativet för mindre belopp och automatiskt regelbundet sparande. Framförallt courtagen gör att ETF:er och trackers inte blir billigare förrän vid ganska höga belopp och de kräver alltid en manuell process för köp. Måste man buffra upp köpvolym sprider man risken i tajmingen sämre än vid regelbundet sparande. De extra transaktionerna vid rebalansering kostar också courtage.

  Pacific Precious har minsta köpbelopp 100 kr, inget courtage, möjlighet till automatiskt månadssparande, handlas i SEK utan växlingsavgifter, enkelt och billigt att rebalansera små belopp och följer guldpriset hyfsat i väntan på bättre alternativ eller att man byggt upp belopp som kan motivera köp av ETF:er.

  Jämför det med:
  * 4GLD som f.n. har minsta köpbelopp ca. 470 kr, 49 kr courtage och växlingskostnad 1,17 kr/st (0,23%).
  * Guld Ava som f.n. har minsta köpbelopp ca. 97 kr och 19 kr courtage.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard S
  1. Vit pil

   Hej Rickard

   När det gäller Tillväxtmarknadsfonder kan anledningen vara att Länsförsäkringar tillväxtmarknad Indexnära innehåller 1084 bolag och SPP Emerging Markets SRI 749.
   Ju bredare desto bättre är ju den allmänna jargongen på denna blogg.

   Pacific Precious är egentligen ingen guldfond utan en ädelmetallfond och när jag var i kontakt med förvaltaren såg innehavet ut så här ( I somras )

   Guld 39%
   Silver 13%
   Platina 6,5%
   Palladium 6.5 %

   35% Diverse gruvbolag.

   Det blir inte samma exponering mot Guld som många vill ha.

   Ursäkta om mitt svar är lite nördigt…

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
   1. Vit pil

    Inget att be om ursäkt för, vi är väl här för att nörda kring sparande? :)

    2) Tack för förklaringen angående tillväxtmarknadsfonderna. Jag utgick nog ifrån att de följde samma index eftersom de var så lika, men då förstår jag.

    3) Jag är med på att Pacific Precious är en ädelmetallfond, inte bara guld, det var det jag menade med att den följer guldpriset hyfsat. Guldexponeringen är hög, silver har hög korrelation med guld och gruvbolagen likaså. Ibland kommer den gå bättre än guld, ibland sämre, men rörelserna kommer vara väldigt lika.

    Så var det ju även tidigare då Eric Strand förvaltade fonden och avgiften var lägre, och då rekommenderade Jan den varmt. Det jag ifrågasätter är alltså om inte många har agerat i affekt och av principskäl när de lämnat Pacific Precious för ETF:er och trackers p.g.a. bytet av förvaltare och höjd avgift. Det är så vitt jag vet fortfarande det minst dåliga sättet att få guldexponering via fonder och då kan jag lika gärna betala fondavgiften till Pacific för att få en smidig lösning istället för courtage till Avanza och Nordnet.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Rickard S
  2. Vit pil

   Ang. 3) Guld så har jag exakt samma fundering. Om inte Pacific Precious ändå är ett bättre alternativ för månadssparande i fonder för att göra det enkelt. Känns tryggare än Ava pappersguld och enklare än att dela upp sina innehav mellan Nordnet och andra ställen. Fler som funderar i samma banor?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   JFB
   1. Vit pil

    Ja, jag funderar på detta. Men det beror ganska mycket på att jag inte kan flytta dem för pengarna ligger i en gammal tjänstepension och jag vet inte annars vad jag borde lägga dem pengarna i. Samt att jag inte har tid att lägga på att hitta ett alternativ.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Millie
 69. Vit pil

  Hej Jan,

  Upplysningsvis vill jag informera om en ny tillväxtmarknadsfond med hållbarhetsprofil från AMF.
  Finns tillgänglig på Nordnet och Avanza redan nu, men all fondfakta är inte komplett än.

  Aktivt förvaltad men istället för en avgift på 1.5-3% som de flesta andra aktivt förvaltade tillväxtmarknadsfonder har, så kommer AMF aktiefond tillväxtmarknader kosta 0,4%

  Tycker den kan vara intressant att hålla ögonen på.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Stort tack för tipset. Det hade jag missat faktiskt. 👍🙏

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 70. Vit pil

  Vilket gediget jobb du gjort Jan! Tack för grym artikel. Följt dig sen 2018.

  Jag kommer faktiskt föra in Avanza Emerging Markets samt Handelsbankens globala småbolagsfond. Tack för tipsen! Med vänlig hälsning, @sparalugnt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sparalugnt
  1. Vit pil

   Tack för att du ser det. Jag har lagt över 40 timmar på den här artikeln. (Caroline har inte varit jätteglad på mig och min tid framför datorn när vi har haft barnen hemma på jullov 😂)

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Bra kämpat…båda två:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tomas
 71. Vit pil

  Jan, gällande ETF:er för tillväxtmarknader så finns iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) på Nordnet som innehåller både stor- och småbolag efter marknadsvikt. Dessutom går den att månadsspara i. De har även iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF USD (Acc) för den som vill ha hållbarhetsaspekterna, men den går inte att månadsspara i.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
 72. Vit pil

  Tack!
  Läste igenom texten nyss.
  Något julöl-berusad. Glad. Och känslig. På ett bra sätt alltså.

  Jan..tusen tusen miljoner tack för ett helt obeskrivligt fantastiskt arbete du lägger ner på detta!!
  När får du pris från Kungen kan man undra?!?!

  Tack även Caroline!

  Skål!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 73. Vit pil

  Jag undrar om du redan har skrivit något kring att flytta kapital helt från en fond till en annan. Om jag tex vill flytta 200 000 från en Sverigefond till en annan, hur gör man bäst för att inte riskera förlora i avkastning? Det tar ju några dagar att sälja och köpa. Och med så mycket pengar. Är det bara att bita i det sura äpplet och hoppas på det bästa? Det känns ju spontant som att det blir mindre jag skulle sätta in det igen under ett helt år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag vet inte hur andra läsare ser på det, men jag upplever att påverkan på avkastningen i ett fondbyte är högst marginell faktiskt. Eller hur tänker du kring ”förlora avkastning”?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar. Eftersom jag inte kan tajma marknaden, så kan ju börsen gå upp efter att jag sålt och får köpa dyrt. Finns ju dock en chans att det blir tvärtom och jag får köpa billigare. Men enligt dig gäller ju att ju mer man håller på och byter, desto mer är risken att man i långa loppet får en sämre avkastning över tid. Då man inte kan tajma marknaden. Men kanske är risken marginell som du säger, då jag enligt rekommendation bara gör obalansering/byte en gång om året.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  2. Vit pil

   Jag håller med! Våndas också över det där. Man kan ju lätt missa flera procents uppgång om man har otur. Har ju läst sådana där skräckexempel på vad som händer om man missat de bästa börsdagarna. Den taktik jag använt har varit att flytta lite åt gången, men har nu även kommit att man skulle kunna ta kredit och först köpa på sig en massa innan man gör flytten. På så sätt bör man inte ligga inne med mindre pengar (snarare mer) under själva flytten samtidigt som räntan på det kortvariga lånet man gör är försumbart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joppa
 74. Vit pil

  Grattis Jan Jättebra och sakligt
  Det mesta håller jag med dig om men tycker att du skall
  tala om att dyra Aktiva Fonder är avgiften dragna när dom
  redovisar avkastningen
  Dina Globala fonder är jättebra Håller även med dig
  svårt att analysera Globala Investmenbolag men gillar även
  några dyra själv
  ex MS Global Opportunity
  Jag gillar Även 7 AP Fonden men väljer du den PPM aktiv slipper du 55år reglen
  Sverge
  Spiltan Investmenbolag Kanonbra
  Substansrabatten är hög i dom mesta men inte alla
  ex Investor ca 20% 1 krona för 80 öre
  Lator premie ca 8( % 1 krona för 1.08 kr
  Har skälv gillat Asien har flera utlänska fonder därifrån dom första
  köpte jag för ca 35 år sedan via Barings Bank
  China via Hong Kong utlänningar fick inte köpa direkt i China då men tror det går nu
  Min Favorit på är
  MS asia Opportunity
  När det gäller Räntefonder har jag bara en Oblikationfond som är 30 år gammal
  med över 200% vinst det är min buffert hink
  I övrigt var ditt program jättebra
  Trevlig fortsättning på helgen
  LASSE

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse
  1. Vit pil

   Tack Lasse för din kommentarer och för att du ser till att jag får hålla mig på tå. Jag uppskattar våra samtal i kommentarsfältet. 👍🙏

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 75. Vit pil

  Tycker man ska lyfta DNB Global Indeks mer. LF global tycker jag dras ner av att dom kan börja ta ut köp o sälj avgift närsomhelst på två procent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   LF har tagit bort det i från fond bestämelsen. Det finns inget som är skrivet att dem kan ta 2% i sälj avg. Du kan vara lugn. Bra om ni har lite koll på saker innan ni skriver något här på bloggen. Bra att inte krångla det för mycket då det är många Nybörjare här!
   Mvh. Jack

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jack
   1. Vit pil

    Hej Jack , men har du glömt att det var står snack just om sälj.avg.på 2% i början av året när bästa fonderna 2018 presenterades,många upprörda sparare som sålde just LF global fonden ,att LF tog bort sen avgiften höjer inte förtroendet för fonden ,finansbranschen bygger allt på förtroende och ärlighet.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
  2. Vit pil

   Jag håller med om att DNB Global Indeks är en superbra fond. Har den faktiskt sedan många år tillbaka i min tjänstepensionsportfölj. Jag upplever att den hamnar i samma kategori av riktigt bra globalfonder såsom Swedbank Robur Access Global m.fl. En invändning skulle kunna vara att den handlas i NOK och därmed kommer ett köpa innebära en valutaväxlingsavgift vilket känns lite onödigt.

   När det gäller Länsförsäkringarfonden så är det borttaget i årets fondfakta-blad. (Tack Jack! 🙏 )

   Förra året skrev om jag om anledningen och svaret från deras chefsjurist.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Jag tycker snarare swedbank robur access global bör lyftas fram mer. Det är den jag kört med efter den där ”skanalen” med LF globals lilla 2-procentsklausul :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joppa
 76. Vit pil

  Angående guld

  Du skriver att enda fonden att byta vore till Xetra Gold. Gäller det även om man som jag har Swiss Physical Gold? Jag tänker att det ju kostar courtage för att byta i så fall. Är det värt det ändå? Och vad gör Xetra Gold bättre i så fall?

  Tack igen för en bra genomgång

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Man kan absolut behålla Swiss Gold-fonden om man önskar. Den är också jättebra. Jag bara fick en upplevelse av att Xetra Gold-fonden var lite bättre. Framförallt upplever jag att fonden är mycket mer ”guldig” i form av att de har en betydlig bättre transparens kring vad man köper, de tar hänsyn till att ha 1 andel = 1 gram, fysisk leverans (om än från 1 kg), allokerade tackor, ingen avgift på ETF:en utan bara avgift för förvaring/försäkring (ca 0.3 %) och så vidare.

   Surfa gärna runt på deras hemsida (xetra-gold.com) och jämför sedan med WisdomTrees hemsida.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    För ett tag sedan tog Nordnet bort möjlighet till handel med Xetra Gold (4GLD). Har man öppnat för handel igen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Olof Malmberg
   2. Vit pil

    Ja, det har man. Jag kunde i alla fall lägga köporder.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 77. Vit pil

  Tack än en gång för årets fond-sammanfattning, Jan!

  Det är lite komiskt att jag själv satt och dividerade mellan fonderna i min egna ”barnportfölj” igår och bestämde mig för att byta ut Länsförsäkringar Tillväxtmarknad mot Avanza Emerging Markets, samt byta ut SEF Kavaljer mot Spiltan Investmentbolag. Det var inget lätt val men tankegången gick ungefär precis som du beskriver i artikeln. Det är kul att man lärt sig någonting efter att ha följt bloggen i strax över ett år :)

  Hur som helst så vill jag passa på att efterfråga ett avsnitt om det här med just ”Home bias” på aktiemarknaden, d.v.s hur rimligt det faktiskt är eller inte att vara 10-20% exponerad mot Sverige för att man bor i Sverige. Det är det enda området jag är riktigt kluven till i min egna portfölj just nu, och även om jag respekterar din syn på det så vill jag ha lite mer kött på benen angående fenomenet.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Tack Mathias!

   Vad är det man säger: ”Great minds think alike…” 👍😂😂

   Ska försöka göra ett avsnitt om home bias. Utmaningen är att det inte finns något entydigt svar och att de studier som finns ofta riktar sig till amerikanska investerare och rekommenderar att investera globalt. Något som vi redan gör till en absolut majoritet.

   Den bästa studien på ämnet som jag har i min samling av studier är från Vanguard:

   Du får gärna läsa den och återkomma med dina tankar.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    En del i den frågeställningen bör väl också vara eventuell valutakris, i och med att de flesta av oss faktiskt får lön i svenska kronor samt sedan vill plocka ut kapitalet i svenska kronor.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erik Hoffman
 78. Vit pil

  Hej och tack för en bra artikel som vanligt, jag är lika fundersam kring SPP aktiefond Global.

  Jag månadsparar i den då den är bredare än LFs globalfond då den får med Asien & Tillväxtmarknader.
  Iomed det så slipper jag addera en asienfond utan kör endast SPP Aktiefond Global 70%, SPP aktiefond Sverige 15% samt AMF småbolag 15%.
  Är detta en bra fördelning?

  Tack på förhand.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes
  1. Vit pil

   OBS! Glömde skriva att jag har mitt sparande hos Nordea.

   I deras fondutbud finns även DNB Global Indeks men jag antar att den inte är o föredra då det är 30% intern beskattning på den med då den har sitt säte i Norge? Och dessutom har NOK som bas & teckningsvaluta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johannes
   1. Vit pil

    På 3 år har DNB ökat med 46.46%. Motsvarande procent för Länsförsäkringar Indexnära är något lägre 45.30%. Hade den norska fonden belastats med 30 procents skatt på utdelningarna hade det inte sett ut så här! (Den norska skatten på utdelningar är förresten inte 30 procent). Med ditt resonemang så skulle svenska fonder beskattas med 30% på sina utdelningar i Sverige, vilket de inte gör.
    Jag håller däremot m,ed dig om att en svensk fond är att föredra på grund av valutarisken.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor
  2. Vit pil

   Personligen så hade jag valt Avanza Global till den låga totala avgiften på 0,11%. Redan där får du en fantastisk riskspridning. Vill du prompt addera fler fonder hade jag nog valt tillväxt alternativt Asien. Lätt att man överlappar samma bolag om och om igen med för många Indexfonder då samtliga tenderar att vara väldigt breda. Till min långa portfölj utan slutdatum så har jag ändå valt 80% Avanza Global, Asien 20%.
   Man ska inte krångla till det mer än man behöver :))

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jesper
  3. Vit pil

   Tack för bra diskussion @Johannes, @Jesper och @Nestor.

   I korthet så tycker jag absolut att SPP-fonden är bra. Alla globalfonderna som vi har i Sverige kring avgiftsspannet 0.1 – 0.4 är alldeles utmärkta fonder. Jag har för mig att de idag är nästan 10 st, vilken av dem man väljer så har man gjort rätt. Vi måste komma ihåg att vi verkligen diskuterar petitesser. 👍

   Samtidigt så måste jag välja någon fond och då har jag subjektivt valt Länsförsäkringar-fonden för att den är okej utifrån alla perspektiv även om den inte är bäst på någon. Den är inte billigast för det är Avanza Global. Den är inte bredast för det är SPP Aktiefond Global. Den är inte mest hållbar för det är SPP Aktiefond Global Plus. Den handlas i svenska kronor som är en fördel framför DNB Global Indeks. Ja, du märker det är ju inga direkt livsavgörande faktorer någon av dem.

   @Jesper – jag är inget stort fan av att bara koncentrera allt i Avanza Global även om det är en riktigt bra fond. Läs gärna mer om mitt resonemang i artikeln:

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 79. Vit pil

  Angående SEB Sverige

  Varför inte längre Spp Sverige? För att den endast har ca 100 bolag, medan SEB har ca 300?

  Och hur ska man tänka om jag vill byta ut helt till SEB? Sälja och köpa allt på samma gång?

  Har ungefär hälften i Spp Sverige och hälften i Spiltan Investmentbolag, kryddat med lite Plus Småbolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Ja, de följer två olika index. SPP Aktiefond Sverige följer det vanliga breda generalindexet med ca 80-100 bolag medan SEB Sverige Index följer SIXRX vilket är hela börsen. Det i sin tur innebär skillnaden i antal bolag.

   Kombinationen du skriver borde ge samma effekt som SEB Sverige Index tänker jag spontant. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 80. Vit pil

  Se min förra kommentar.

  Jag funderar nämligen på om jag borde lägga allt globalt i Länsförsäkringar.

  Vad talar emot Spp Global A eftersom den inte längre finns med?

  Kan man inte säga att den har gjort det du kritiserar övriga globalfonder för, dvs mer vikt, om än liten, på övriga världen bortom USA och Europa?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag kanske missförstår din fråga. Jag tycker att fonden gjort rätt med att ta med även de andra tillväxtmarknaderna. Det är ju dock marginellt dyrare än LF-fonden. Prioriterar man t.ex. den hållbara så är min upplevelse att den här kanske är lite bättre på det området än LF-fonden. Men jag har inga direkt belägg för det.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Du tänker rätt. Menade precis som du efterlyste att spp har en bättre spridning mot övriga världen och lite mindre mot USA och Europa.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 81. Vit pil

  Stort tack för en bra artikel. Alltid lika läsvärda.

  Hur tänker du kring Spp Aktiefond Global A? Den har ju funnits med på listan tidigare.

  För globalfond har jag hälften i den och hälften i Länsförsäkringar. Jag valde den just för att den innehåller lite mer tillväxtländer. Numera har jag dock även 10 % i Robur Access Asien. Men inte Avanza Tillväxt. Tänker att SPP ju även tar med lite i övriga tillväxtländer.

  Eller kan det, baserat på listan, vara bättre enbart tex Länsförsäkringar Global, Robur Access Asien och Avanza Tillväxt?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag tycker absolut att det är en jättebra fond. 👍

   Den ligger ju där i toppen, men med 0.33 % så är den lite dyrare än de andra fonderna och lite i i onödan tänker jag.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag köpte guld när det gick bra sedan köpte jag Amundi Funds Volatility World A var rätt givet att börsen skulle gå ner. Har aldrig förstått uttrycket att ska du inte ha pensionen innan 15 år så är det alldeles utmärkt att va med på en 30% nergång. Ett otroligt helt vansinnigt råd när man kan räkna ut vart det är på väg.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Thomas
   2. Vit pil

    Grattis till dig. Varför inte starta en fond med den kompetensen? 🤔 tror att många skulle betala stora pengar för din kompetens då tex inte ens AP-fonderna klarar av det.

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson