Ombalansering av våra rekommenderande fondportföljer för 2020
Sök:

Ombalansering 2020 | Uppdatering av modellportföljerna

RikaTillsammans #136 - Förbättring och förenkling av modellportföljerna för 2020

En gång om året bör man ombalansera sitt sparande. Det kan bäst jämföras med en omstart. En omstart både mellan och inom portföljerna. Mellan dem för att få rätt risk i sitt totala sparande och inom dem för att få rätt risk inom den enskilda portföljen. Samtidigt kan man passa på att byta in nya och bättre fonder. I år förenklar vi hela sparandet samtidigt som vi förbättrar det. Mycket tack vare 300+ kommentarer från er läsare. Lycka till med din ombalansering.

Då är vi äntligen här. Kulmen på den senaste månadens artiklar. Vi började med att definiera en investeringsstrategi för oss som vill ha ett bra sparande och som tror på forskningen som säger att 994 av 1 000 personer inte kan hitta felvärderade investeringar eller tajma marknaden. Därefter sammanställde vi vilka fonder som var bäst i förhållande till den strategin för 2020. Sedan utvärderade hur portföljerna gått under det gångna året i förhållande till antagande, strategi och jämförbara index. Baserat på de insikterna tillsammans med era kommentarer har vi skapat ett förslag på hur portföljerna borde se ut i år.

I slutet av förra året skrev vi dessutom en artikel om den bästa strukturen för hela ens ekonomi och sparande i form av Fyra-hinkar-strategin. Den hänger ihop med de förut nämnda eftersom det är en sammanfattning av helheten. Syftet med den modellen är att hjälpa dig att undvika det vanligaste misstaget som småsparare gör – att ha fel risk i sitt sparande. De flesta har nämligen alldeles för hög eller för låg risk. Tyvärr är båda lika fel eftersom de kan leda till att man inte har pengar när man behöver dem.

Fyra hinkar principen kan på sätt och vis beskrivas som fyra stycken lådor som kan innehålla olika typer av tillgångar och investeringar. Det som skiljer lådorna åt är framförallt risken på innehållet i dem. Vi går från lägst risk där sannolikheten att förlora är minimal till lådan med hög risk som ska tjäna mest pengar. Avkastningen ökar naturligtvis med den ökade risken.

Avslutningsvis har vi en spekulations-låda där syftet inte är primärt att tjäna pengar utan mer att ha roligt om man har sparande som hobby. Nedan följer en schematisk översikt. Just nu är delarna kanske lite ointuitivt döpta men det är något som vi jobbar på och ber om överseende med. 😎

Schematisk översikt av Fyra-hinkar-principen
  Klokt forskningsinspirerat sparande Spekulation
  Låg risk Mellan risk Hög risk Mkt hög risk
Namn på hink eller ”låda” Bufferthinken Mellanriskhinken Passiva hinken Lekhinken
Sparhorisont 0 – 4 år 4 – 10 år Mer än 10 år
Rekommenderad tillgångsfördelning (hos fondrobot) Bankkonto + 20 % aktier / 80 % räntor 60 % aktier / 40 % räntor 90 % aktier / 10 % räntor
Modellportfölj Bankkonto (primärt) och
Försiktiga portföljen (sekundärt)
Nybörjarportföljen och/eller
RikaTillsammans-portföljen
Globala barnportföljen Alternativa investeringar, spekulationsidéer och enskilda aktier

Syftet med dagens artikel är att göra en omstart för året i laguppställningarna för de olika portföljerna. Forskningen visar nämligen att man ungefär en gång om året ska se över sitt sparande och göra en så kallad ombalansering. En ombalansering innebär att man balanserar om inom sin portfölj. Anledningen till att det är nödvändigt är att de olika fonderna inom en portfölj rör på sig under året. För att ta en (dålig) liknelse så befinner sig mittfältaren kanske inte längre är på mittfältet utan spelar försvar, anfallaren har gått ner på mittplan och en spelare har blivit skadad och behöver bytas ut.

Ombalanseringen är då som pausvilan då man som tränare kan göra en översyn. Man kan titta på vad som har fungerat under det senaste året (”Hur gick portföljerna 2019?”), anpassa det till den strategin som man tror på och vill spela enligt (”Vår investeringsstrategi”) samt slutligen byta in de spelare man tror kommer spela bäst i andra halvlek (”Bästa fonderna 2020”). Syftet med med dagens artikel är att göra precis det här. Ge dig konkreta förslag på hur du kan ställa upp dina spelar på bästa sätt i linje med forskningen.

För dig som är helt ny och ännu inte har börjat spara, så rekommenderar jag att först läsa följande två artiklar:

Jag kan även passa på att tipsa om vår heldagsworkshop som är till för dig som vill komma igång med ditt sparande, lyfta det till nästa nivå eller få lite nya perspektiv på ditt befintliga sparande.

Använder du en fondrobot? Då görs det automatiskt!

Om du har ditt sparande hos en fondrobot som LYSA (annonslänk) så behöver du inte ombalansera då det ingår i priset och görs automatiskt. På det sättet sparar både tid och engagemang. Jag rekommenderar dock ändå att du läser den här artikeln, framförallt för att du ska:

 1. Få en förståelse för ombalansering mellan och inom portföljerna
 2. Ta ett beslut kring huruvida du vill ha guld i ditt sparande som komplement till LYSA eller ej

Det står mer om respektive punkter längre ned i artikeln. 👍

Rika Tillsammans på riktigt!

Jag vill också passa på att säga ett STORT TACK till er läsare. Bloggen är egentligen till lika stor del er läsares förtjänst som den är vår och för mig är det viktigt med ”tillsammans”. Därför valde vi att lägga ut förslag på hur portföljerna skulle kunna se ut för 2020 redan tidigare i veckan. På det sättet kunde vi testa idéer och argument med varandra och därmed vaska fram de bästa förslagen. Efter 300+ kommentarer är årets portföljförslag något som i allra högsta grad har gjorts tillsammans med er. Något som jag tycker är sjukt coolt och är tacksam för. Att det blev kommentarsrekord är en kul bonus.

Därför vill jag rikta ett stort tack till alla er som har kommenterat, bl.a. Aen, Andreas, Andreas B, Andreas Hermansson, David, Daniel Nilsson, Emil Vikström, Fredrik, Jack (x2), JFB, Jonas, Lasse, Lacke, Håkan, ML, Nestor, Palle, Patrik, Sensini, Tale, Tobias med flera. Jag har säkert glömt någon och ber om ursäkt för det i förväg. Utan er så skulle portföljerna i år inte blivit lika bra!

Du som läser det här kan därmed både vara säker på att 1) portföljerna har granskats, 2) de har simulerats och bedömts och 3) jag själv kommer att balansera om ha mycket mer än 100 000 kr i varje Shareville-portfölj. För mig är det här i allra högsta grad på riktigt, precis i linje med piloten som själv sitter i flygplanet.

Om jag ska sammanfatta årets förändringar så är de:

 • Förenkling i form av färre fonder
 • Mindre exponering mot Sverige än föregående år
 • Större exponering mot tillväxtmarknaderna
 • Ökning av guld i portföljerna
 • Mer likhet med LYSAs portföljer

Jag är i år mer stolt än någonsin över portföljerna, ser fram emot att genomföra alla förändringarna i nästa vecka och hoppas att du får glädje och värde av den här artikeln. Det bästa av allt är att sedan behöver vi inte gör något mer resten av året i det här området. Laget ska få spela sin match i fred och jag är trygg i att det kommer gå bra oavsett vilket motstånd marknaden kastar emot det.

Mall för ombalansering 2020 och ett stort tack!

Precis som föregående år kan du ladda ner mallen som underlättar din ombalansering. Det är bara att fylla i beloppen så berättar den vad du ska sälja respektive köpa. Använd nedanstående länk för att ladda ner den.

Tack än en gång för all hjälp, alla kommentarer, all jättefin feedback i veckans nyhetsbrev i form av svar på hur vi har hjälpt till med att göra din privatekonomi eller ditt sparande bättre. Vi har fått över 1 600 svar och vi håller på att läsa allihop även om vi kanske inte kommer att kunna svara personligt på alla. Nästa vecka kommer ett avsnitt för dig som inte är så tekniskt nördigt intresserad. Då kommer vi ta upp del fyra i serien om de inre framgångsfaktorerna.

För dig som är med i vår Patreon-community har vi en digital FikaTillsammans inbokad för att gå genom ombalanseringen och de fyra hinkarna den 5 februari kl. 20.00. Därefter jobbar jag på sätta datum för kommande FikaTillsammans-tillfällen i form av live-poddar, frågestunder och i år även fysiska träffar runt om i Sverige. Vi har redan tre gäster som har tackat ja till att vara med. Så det kommer hända mycket spännande där framgent.

Lycka till med ombalanseringen och så ses på söndag när nästa avsnitt kommer!

Hälsningar,
Jan och Caroline
Senast uppdaterad: 2020-04-07

PS. Portföljerna i artikeln skiljer sig lite från de i videon. Det är ALLTID portföljerna i artikeln som stämmer. Tyvärr tillåter inte Youtube att man laddar upp en ny version. DS.

Villkor och viktig information

Det är superviktigt att du ser den här artikeln som ett förslag att inspireras från. Innehållet, åsikter, rekommendationer och slutsatser i detta avsnitt är INTE att betrakta som finansiell rådgivning och skall inte uppfattas som sådan – det är en allmän och subjektiv information. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och all påståenden om framtiden innehåller en osäkerhet.

Investeringar och portföljerna kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan du förlora allt ditt insatta kapital. Allt sker på ditt eget ansvar. Artikeln är ej sponsrad, ingen fond eller bolag har betalt för att nämnas. Det finns dock sponsrade uppmärkta länkar till Nordnet, Avanza och LYSA. Det kan förekomma ändringar i artikeln efter publicering. Läs mer:

Om du har frågor, kommentera.

Sammanfattning av modellportföljerna 2020

200407 – Artikeln håller på och uppdateras. Se här för aktuell information →

För dig som vill ha det viktiga och göttiga direkt så kommer portföljförslagen sammanfattade nedan. För en djupare motivering läs resten av artikeln och för en ännu större djupdykning, läs gärna artikeln och diskussionen i kommentarerna som föranledde valen. Läs även gärna sammanställningen av de bästa fonderna 2020. Artikeln är även uppdaterad per 7 april enligt diskussionerna här och här.

Notera även att dessa portföljerna är byggda utifrån teserna om att man inte kan förutsäga framtiden framtiden, att 996 av 1 000 personer inte kan hitta undervärderade bolag eller tajma marknaden. Vi har beskrivit vår investeringsstrategi i detalj i avsnitt #131.

Nybörjarportföljen 2020 (mellanrisk)
Nybörjarportföljen 2020 (mellanrisk)
Globala barnportföljen 2020 (hög risk)
Globala barnportföljen 2020 (hög risk)
RikaTillsammansportföljen 2020
RikaTillsammansportföljen 2020 (mellanrisk)
Försiktiga portföljen 2020 (låg risk)
Försiktiga portföljen 2020
Ombalanseringsmall 2020
Ombalanseringsmall 2020
 

Nedan följer det i punktform för dig som sitter på en mobil enhet och har svårt att få upp bilderna i en stor upplösning. Listan innehåller dessutom en sponsrad länk till alla fonderna på Avanza (annonslänk) respektive Nordnet (annonslänk). Det spelar i dagsläget ingen roll vilken av bankerna som du väljer.

Försiktiga portföljen 2020

Försiktiga portföljen 2020 till bufferthinken, låg risk, tidshorisont 2-4 år, motsvarar en portfölj hos fondroboten LYSA med 20 % aktier och 80 % räntor. Observera att pengar på 0 – 2 års sikt bör placeras på bankkonto med insättningsgaranti.

På grund av marknadsläget vid Corona har vi gjort mindre förändringar i den här portföljen. Extra ombalansering på grund av Corona →

Nybörjarportföljen 2020

Nybörjarportföljen 2020 till mellanriskhinken, tidshorisont 4-10 år, motsvarar en portfölj hos fondroboten LYSA med 60 % aktier och 40 % räntor .

På grund av marknadsläget vid Corona har vi gjort mindre förändringar i den här portföljen. Extra ombalansering på grund av Corona →

Globala barnportföljen 2020

Globala barnportföljen 2020 till högriskhinken, tidshorisont 10+ år, motsvarar en portfölj hos fondroboten LYSA med 90 % aktier och 10 % räntor.

På grund av marknadsläget vid Corona har vi gjort mindre förändringar i den här portföljen. Extra ombalansering på grund av Corona →

RikaTillsammans-portföljen 2020

RikaTillsammansportföljen 2020 är en specialportfölj till mellanriskhinken, tidshorisont 2+ år, går inte att göra hos en fondrobot.

På grund av marknadsläget vid Corona har vi gjort mindre förändringar i den här portföljen. Extra ombalansering på grund av Corona →

De viktigaste kommentarerna

Nedan följer några generella korta och viktiga kommentarer.

Om du är kund på Avanza – det kan du välja in Avanza Emerging Markets
Om du har ditt sparande på Avanza istället för på Nordnet så kan du byta ut fonden Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära mot Avanza Emerging Markets. De är ekvivalenta i innehav, men Avanza-fonden är något billigare. 
Välj om du vill ha guld eller inte i ditt sparande
Guld är en kontroversiell investering. Många tycker att det är en barbarisk relik som inte har någon tillväxt, ingen utdelning och är i princip bara en stenbit som kostar pengar i lagring och försäkring. Andra tycker att det är det bästa och det enda man borde äga. Jag själv befinner mig mittemellan. Studier visar att en mindre andel guld gör portföljen bättre, det stämmer i simuleringar och svenska riksbanken har ungefär 10 procent guld. 
Om du använder en fondrobot så ingår tyvärr inte guldet. Om du har t.ex. 100 000 kr i totalt sparande hos Lysa, då tar du ut 5 000 – 10 000 kr och sätter det i guldfonden hos Nordnet eller Avanza. 
Om du ska köpa Guld för första gången, då kommer du behöva göra ett kunskapsprov
Det finns tyvärr ingen bra riktigt bra vanlig guldfond i Sverige för närvarande. Därför behövs en speciallösning i form av en börshandlad fond, så kallad ETC. För att få handla dessa första gången krävs ett kunskapsprov som görs hos Avanza eller Nordnet.
Guldfonderna och RikaTillsammans-portföljen går inte att månadsspara i
På grund av att guldet inte är en vanlig fond, går det tyvärr inte heller att månadsspara i. Mitt förslag är att du ombalanserar/köper enligt fördelningen första gången. Sedan månadssparar du i de andra fonderna och vid midsommar kan man göra en mini-ombalansering där man ökar/minskar på guldet.
Samma problem uppstår med RikaTillsammans-portföljen eftersom den i princip också bara består av börshandlade produkter. Mitt förslag är att månadsspara 25 % i SPP-fonden, 25 % i SPP-fonden och lägga 50 % som ett saldo/kontanter på kontot. 
Om du inte vill ha guld i ditt sparande
Jag respekterar därför om man inte vill ha guld på grund av den ökade komplexiteten. Se ombalanseringsmallen för hur man kan modifiera portföljerna.

Sammanfattning av årets förändringar

Om man ska sammanfatta årets förändringar så är de framförallt:

Mer anpassning till världen faktiskt ser ut
Den största skillnaden inom portföljerna är en minskad exponering mot Sverige. Tittar man globalt utifrån värde på de totala börserna i olika länder så står Sverige för mindre än 1 procent av det värdet. Förra årets portföljer hade omräknat en exponering på 25+ %. Det är i år sänkt till ungefär 15 % som hamnar i linje med rekommendationer och hur fondroboten LYSA har valt. 
På samma sätt har vi exponerat mot Asien och Tillväxtmarknaderna så som världen ser ut även om det också är en avvikelse från den så kallade jämförelselistan MSCI World. Det går också mer i linje hur LYSA och andra fonder har valt att göra.
Mer harmonisering med LYSA
I stora drag har vi även gjort portföljerna, framförallt aktiedelen, mer likriktad med LYSA. På det sättet blir skillnaden än mindre mot att välja LYSA eller köra själv. Den andra fördelen är att det finns en trygghet i att veta att portföljen ser ut som LYSAs.  De förvaltar över 3 000 miljoner kronor har mycket större resurser att optimera portföljen i linje med forskningen än vad jag har. När vi således kommer fram till samma resultat efter våra respektive processer är det en form av kvalitetssäkring. 
Förslag på hållbara och fossilfria fonder
Vi har även i år gjort ett förslag på varje portfölj med fossilfria och mer hållbara fonder. 
Mer guld i portföljerna
Ett område där jag inte delar uppfattning med LYSA och som diskuterades mycket i portföljframtagningen är guldets vara och icke-vara. Förra året hade vi en andel om 5 procent guld i portföljen. Jag har i år valt att öka den till 10 procent eftersom jag är ganska säker på att det kommer att öka avkastningen i förhållande till den tagna risken. Guldet gör helt enkelt portföljen bättre.
Utmaningen är dock att det gör portföljen lite mer komplicerad eftersom man behöver köpa det separat om man redan sparar på LYSA och om man använder Nordnet/Avanza så är det inte en vanlig fond som man kan månadsspara i utan en liten speciallösning. Eftersom det dock är ett engångsjobb så tycker jag att det är motiverat. Mer info följer nedan. 

Två praktiska sätt att ombalansera på

När du gör ombalanseringen så går den att göra på två sätt:

Det enkla-att-förstå sättet – sälj allt på kontot och köp tillbaka i de nya proportionerna
Det enklaste sättet att förstå en ombalansering det är att man tar av alla spelarna från plan, ger dem nya instruktioner och skickar ut dem på planen igen. Nackdelen med det sättet är att det är ett litet tag som ingen är på spelplanen, det tar lite onödigt lång tid och är lite ineffektivt. Men det är ett fullt fungerande sätt som löser uppgiften. Första gångerna jag ombalanserade så gjorde jag så. Det är värt att vara medveten om att man tar en lite större risk på det här sättet då värdet på fonderna kan förändras under de dagarna fondbolagen tar på sig att skicka tillbaka dina pengar och du hinner köpa de nya fonderna. 
Det rekommenderade sättet – göra bara de justeringar som behövs med vår Excel-mall
Det andra sättet är att man bara byter ut de spelare som behöver bytas och gör mindre justeringar med de fonder som ska vara kvar på plan. Det kräver lite beräkningar men det är Excel eller Google Sheets alldeles utmärkta på. Du kan således ladda ner vår mall, fylla i de belopp som du har i dagsläget på respektive fond och så visar den vilka fonder som ska säljas eller hur mycket som ska säljas och vilka som ska kompletteras. 

Det är det viktigaste att veta egentligen. Min rekommendation är att du gör det här tillsammans med din partner eller en kompis om du är osäker. Ingen har nämligen blivit framgångsrik på egen hand. Lycka till!

Få uppdateringar, tips och nyheter till din mejl

Vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt, det kommer ut ca en gång i månaden och innehåller bloggens bästa artiklar och tips på hur du kan ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå. Dessutom får du när du anmäler dig ett par välkomstbrev som plockar guldkornen från de senaste 10 årens artiklar.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Innehållsförteckning till ”Ombalansering 2020”

Då det här är en lång artikel följer här en innehållsförteckning till de olika delarna i artikeln:

Lyssna eller titta på avsnitt #136 – ”Ombalansering 2020”

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube. Prenumerera gärna så att du får även framtida artiklar och uppdateringar.

För tidsangivelser och navigation i podd- eller videoavsnittet, se gärna innehållsbeskrinvingen på Youtube.

Grattis till dig som redan använder en fondrobot! 🥂

Först goda nyheter till dig som har dina pengar i en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk) sedan tidigare. Du behöver egentligen inte göra någonting till följd av den här artikeln. Att ha en fondrobot skulle i den föregående metaforen motsvara att ha en hjälptränare som redan har gjort jobbet åt dig. Att den här hjälptränaren dessutom är en av de bästa i världen – betydligt bättre än majoriteten av alla tränare (=småsparare) gör ju inte saken sämre, eller hur?

Medan vi bara ombalanserar ungefär en gång om året, ombalanserar LYSA en gång i veckan. De gör det nämligen helt automatiskt utan att det tar någon tid, energi eller kostnad i anspråk. Den intressanta frågan som ägare till det här fotbollslaget blir då, vad är merkostnaden för den här automatiske hjälptränaren? Som du kommer se i dagens artikel så är den mindre än 0.2 % procent, vilket innebär ca 200 kr per 100 000 kr som du har investerat. Utgår vi från en median-portfölj, som har ett värde på ca 40 000 kr i Sverige, så innebär det en kostnad på ca 100 kr per år. Jag påstår att det går inte att göra det billigare, bättre eller mer effektivt själv. Dessutom är det betydligt enklare att göra hela portföljen hållbar, det är bara att klicka på en knapp.

Även om det låter konstigt och ointuitivt så rekommenderar vi LYSA framför våra egna portföljer (det var i alla fall resultatet av min existentiella kris vid LYSA lansering). Anledningen till det är att det är att om man summerar alla faktorer, inkl. behov av tid, kompetens, underhåll och trygghet så är LYSA en bättre helhet för de absolut flesta småsparare. Det närmast man kan komma en ”one-stop-shop” just nu. Det finns nämligen inte heller något egensyfte för oss att rekommendera våra egna portföljer då vi varken tjänar mer eller mindre beroende på vilka fonder du väljer. Visst, vi får provision från både Avanza, Nordnet och LYSA för nya kunder, men i det sammanhanget betalar LYSA minst per ny kund. Vi tar den alternativkostnaden för det är rätt sak att göra och i längden tror vi att det bygger förtroende och tillit.

Dessutom är portföljerna identiska med LYSAs, vi benchmarkade dem i veckan och jämförde deras utfall 2017-2019, så när som på guldet. I den frågan går våra och LYSAs åsikter helt isär. Det kan du läsa mer om längre ned i artikeln. Men oavsett vilken åsikt du har om guldet så är det inget som hindrar, tvärtom rekommenderas, att du kör aktie- och räntedelen hos LYSA och kompletterar med guldet vid sidan hos Nordnet/Avanza. Till frågan:

Är det värt att sälja av min gamla modellportfölj och flytta pengarna till LYSA?

Vanlig läsar/workshopfråga

är svaret onekligen ja. Det är värt att sälja de gamla versionerna av modellportföljerna och flytta dem. Den enda gången det egentligen inte är värt att ha en fondrobot är 1) om man inte tror på filosofin, men då ska man inte ha våra portföljer heller, 2) om man tror att man kan göra det bättre än LYSA eller 3) om det inte går av praktiska skäl som t.ex. att det är ett pensionssparande. Är man skeptisk så brukar jag rekommendera att köra hälften hos LYSA och hälften själv, så kan man jämföra hur det går.

Så du som använder en fondrobot och har guld sedan innan du behöver inte göra något. Läs gärna artikeln och se om du hittar något guldkorn (vilket jag hoppas att du gör). Om du inte har guld sedan tidigare i ditt sparande så kan det vara något att överväga. Men du kan annars med gott samvete luta dig tillbaka i tryggheten att du har gjort ett av de bästa valen. 👍

Två ombalanseringar: mellan och inom portföljerna

Det som blev tydligt för mig i år att januari månad innebär egentligen två ombalanseringar. Om vi fortsätter på vår tidigare metafor kring fotbollslaget så skulle det vara att du som klubbägare inte bara har ett herrlag utan även ett dam- och ett juniorlag. Det handlar således om att balansera resurserna mellan dessa tre lagen och dessutom inom lagen.

Översatt till ekonomi så betyder det att vi behöver balansera om:

Ombalansering MELLAN hinkarna
Ombalansering mellan hinkarna innebär att ta ett helikopterperspektiv över hela sitt sparande och sin ekonomi. Det handlar om att ställa sig frågor som – vilka mål har jag med mitt sparande? Vilken sparhorisont har jag med mitt sparande? Har min livssituation förändrats som gör att jag behöver ta en lägre risk? Eller är jag i en situation då jag kan ta mer risk? Hur viktigt är det för mig att ”ha kul” i mitt sparande? och så vidare.
Det är alltså frågor som bestämmer hur mycket pengar som ska placeras i de olika lådorna/hinkarna. Det kan vara som så att du har för mycket pengar i lågrisk-delen av ditt sparande och skulle behöva öka den. På samma sätt kan det vara tvärtom. Du kan ha för mycket risk och på det sättet skulle din ekonomi må bra av att ”säkra hem” en del kapital. 
Det är det här som Fyra-hinkar-strategin berör. En ombalansering och omstart av risken mellan de olika delarna i din ekonomi. Det är det här jag menar med att fördela resurser mellan ”lagen” i metaforen med fotbollsklubben. 
Ombalansering INOM hinkarna
När du väl är nöjd med hur helheten ska se ut och summorna ska vara fördelade på låg-, mellan och hög risk då är det dags att fördela dem inom respektive del. Det är det här vi ofta förknippar med ombalansering. Det är här vi korrigerar för det senaste årets förändringar inom portföljerna och ”startar om dem” med hjälp av Excel-mallen. 
I metaforen så handlar det om att balansera om inom ett specifikt lag inom fotbollsklubben. 

Jag skulle säga att båda dessa ombalanseringar är väldigt viktiga. Om du inte ombalanserar mellan hinkarna då spelar det ingen roll hur bra Nybörjarportfölj du har om det är fel sorts portfölj i förhållande till den risk du bör ta. Om du inte ombalanserar inom portföljerna, då kan plötsligt en mellanriskportfölj bli en högriskportfölj eftersom de tenderar att sakta dras mot högre och högre risk. Något jag visar i bilder lite längre ned i artikeln.

Rätt risk i hela ditt sparande

Nu är inte tanken att återge hela avsnitt #133 som handlar om Fyra-hinkar-principen, men nedanstående tabell visar kopplingen mellan hinkarna, risknivån och det som vi kommer prata om i resten av artikeln – balansen mellan aktier och räntor. Jag har i tidigare avsnitt beskrivit aktier som gasen i bilen som ökar farten och avkastningen. Räntorna är bromsen som ser till att bevara det som aktierna tjänar. Min åsikt är att man varken bör ha en bil med bara broms eller en bil med bara gas. Tricket är att hitta balansen.

Balansen hittar man enklast med hjälp av sin sparhorisont. Sparhorisonten bestämmer nämligen vilken risk och kombination av gas/broms man kan ta i sin ekonomi. Jag har försökt illustrera det schematiskt i följande bild:

Förslag på fördelning av aktier, räntor och bankkonto utifrån sparhorisont.
Förslag på fördelning av aktier, räntor och bankkonto utifrån sparhorisont.

Ovanstående bild visar ett förslag på rekommenderad fördelning mellan aktier, räntor och bankonto på olika sparhorisonter. Ju längre tid desto högre risk och mer aktier kan man ha och vice versa. Notera att den inte på något sätt är en naturlag utan en bas att utgå från. Nedanstående tabell visar hur det i sin tur hänger ihop med de olika portföljerna och hinkarna.

Schematisk översikt av Fyra-hinkar-principen
  Klokt forskningsinspirerat sparande Spekulation
  Låg risk Mellan risk Hög risk Mkt hög risk
Namn på hink eller ”låda” Bufferthinken Mellanriskhinken Passiva hinken Lekhinken
Sparhorisont 0 – 4 år 4 – 10 år Mer än 10 år
Modellportfölj Bankkonto och
Försiktiga portföljen
Nybörjarportföljen och/eller
RikaTillsammans-portföljen
Globala barnportföljen Alternativa investeringar och enskilda aktier
Rekommenderad andel bankkonto 50 – 100 % 0 % 0 %
Rekommenderad andel aktiefonder 0-30 % 40-70% 80-100%
Rekommenderad andel räntefonder 70-100% 30-60% 0-20%
Förslag på fördelning hos LYSA 20 % aktier / 80 % räntor 60 % aktier / 40 % räntor 90 % aktier / 10 % räntor  
Modellportföljerna fördelning 20 % aktier / 75 % räntor / 5 % guld 50 % aktier / 40 % räntor / 10 % guld 80 % aktier / 10 % räntor / 10 % guld  
Risk enligt KIID-skalan 1-7 1-2 3-4 5-6 1-7
Förväntad årsmedelavkastning 2 % 4 % 7 % 10+ %

Ett annat sätt att försöka illustrera det är följande bild:

Översiktlig skiss över hur risk, tidshorisont, hinkarna och tillgångsfördelningen hänger ihop.
Översiktlig skiss över hur risk, tidshorisont, hinkarna och tillgångsfördelningen hänger ihop.

Jag hoppas att det är logiskt och förståeligt. Min tanke är att under året förtydliga det här ännu mer. Jag arbetar även på att förtydliga det ännu mer utifrån ett rikare liv perspektiv där man dessutom ska kunna svara på frågan:

På vilket sätt framkommer det i din ekonomi, ditt sparande, dina hinkar att värdering X (=”tid med barnen”, ”passion för skrivande”, ”resor” etc) är viktig för dig?

Det är nämligen lätt att glömma bort det högre syftet med varför vi sparar och investerar. Att vara rikast på kyrkogården är kanske inte det mest inspirerande målet för de flesta av oss.

Ombalansering mellan hinkarna

I det årliga underhållet av sparandet handlar det således om att titta på hela sin ekonomi och ställa sig frågan ”har jag rätt risk i mitt totala sparande?”. Det är väldigt svår fråga som enligt mig blir enklare om den formuleras om till:

Har jag rätt risk i respektive hink?

Fyra-hinkarna gör alltså en komplex fråga något enklare. För nu kan jag istället för en svår fråga ”Har jag rätt risk i mitt totala sparande?” börja ställa mig följande frågor:

 • Är bufferthinken tillräckligt stor?
 • Är mellanriskhinken tillräckligt stor?
 • Är den passiva hinken tillräckligt stor?
 • Är lekhinken tillräckligt stor?

Om inget väsentligt har hänt i ditt liv eller ekonomi så lär hinkarna i år vara ungefär som hinkarna var förra året och då behöver du knapp göra något. Om du däremot har ändrat livssituation, t.ex. köpt nytt boende, fått barn, barnen flyttat ut, du ska gå i pension snart eller har gått i pension, skiljt eller gift dig. planerat en stor semester eller ett stort inköp och så vidare – då behöver du sannolikt förändra storleken på hinkarna. Du kan med fördel använda artikel #133 för att titta på hur du kan resonera kring storleken på hinkarna. Under de kommande veckorna kommer den kompletteras med några olika scenarion.

Om du har alla hinkarna hos samma leverantör, t.ex. LYSA, Nordnet eller Avanza och har hinkarna upplagda som separata konton, då kan du oftast göra ombalanseringen i form av en ”intern överföring”. Kontakta gärna respektive företags kundtjänst för mer info om hur du gör rent praktiskt.

Utan ombalansering glider sparandet mot en högre risk

När balansen är rätt mellan de olika hinkarna är det dags att balansera inom hinkarna. Det vill säga balansera själva portföljen med fonderna. Det är viktigt eftersom balansen mellan fonderna tenderar att ändras över tid. Nedanstående bild visar en portfölj med 60 % aktier i form av Länsförsäkringar Global indexnära och 40 % räntor i form av Spiltan Räntefond Sverige utvecklades under 2019. Vi kan tydligt se hur de började på 60/40-fördelning men gled under året till en helt annan fördelning.

Glidning i en 60/40-portfölj under 2019
Glidning i en 60/40-portfölj under 2019

Bilden visar tydligt hur portföljen den 1 januari 2019 bestod av Länsförsäkringar Global Indexnära till 60 % och Spiltan Räntefond Sverige till 40 %. Då aktier avkastar mer än räntor ”knuffar de undan” räntorna (även om de också ökade i värde) så att det i slutet av året var en portfölj bestående av 66,3 % aktier och 33,7 % räntor. På en ännu längre tidsperiod blir den här effekten ännu tydligare.

Glidning i en 60/40-portfölj mellan 1980-2019.
Glidning i en 60/40-portfölj mellan 1980-2019.

Bilden visar glidningen i en portfölj bestående av 60 % aktier i form av Stockholmsbörsen (SIXRX) och 40 % räntor (SSVX3M) den 1 januari 1980 och 31 december 2019. Från att ha varit en 60/40-portfölj är det nu en 98/2-portfölj med en HELT annan risknivå. Från att ha varit en portfölj för mellanriskhinken har den smugit över till att vara i högriskdelen i sparandet. Den effekten undviker man genom att ombalansera en gång om året. Då får man en effekt som ser ut som följer:

Årlig ombalansering av en 60/40-portfölj i slutet av året
Årlig ombalansering av en 60/40-portfölj i slutet av året

Bilden visar hur portföljen håller sig inom samma risknivå i linje med ursprungsfördelningen tack vare att man ombalanserar en gång om året.

Ombalansering är inte ett sätt att höja avkastningen

Det är viktigt att inse att ombalansering INTE är ett sätt att maximera avkastningen. Det är ett sätt att hålla en portfölj inom samma tillgångsfördelning och därmed en relativt sett samma risknivå. Generellt kan man säga att:

 • Ombalansering är ett sänka i tider då aktiemarknaden går bra
 • Ombalansering ökar avkastningen i tider då aktiemarknaden går dåligt
 • Ombalansering kan öka avkastningen i en marknad som går sidledes

Ovan bekräftas av nedanstående bild:

Ombalansering är inte ett sätt att maximera avkastningen
Ombalansering är inte ett sätt att maximera avkastningen

Bilden ovan visar utvecklingen av fyra olika portföljer över 40 år. Det syns tydligt att 100 % aktier ger mest avkastning men också upplever fall på nästan 50 %. En rätt vanlig fråga är?

Om man sparar regelbundet (månadsvis) samt har en sparhorisont på ca 10-30 år, vad ser du då som anledning till att inte köra 100/0? 

Läsarfråga från Mattias

Ja, matematiskt är det korrekt och något som förespråkas av många utifrån ett statistiskt perspektiv. Det är få som argumenterar emot att om man vill tjäna mest pengar då ska man ha 100 % eller mer exponering mot aktier. Min invändning är inte matematisk utan känslomässig. Jag har upplevt två krascher med nedgångar på -30 % till -60 %. Jag var inte särskilt stursk då och ingen jag känner var det heller. Jag tror (och forskning visar) att de flesta överskattar sin risktolerans och förmåga att hålla sig till planen när det skiter sig.

Everybody has a plan until they get punched in the mouth…

Mike Tyson

Därför rekommenderar jag nästan aldrig en 100/0-portfölj, envisas med räntor, pushar Fyra-hinkar-principen och uppmanar folk att tänka efter en gång extra. Jag inser också att räntor i dagens marknad inte direkt är någon fantastisk investering. Men mitt mål med räntor är inte att tjäna pengar, det är att bevara de pengar som mina aktier tjänar.

Vill du tjäna pengar? Välj aktier. Vill du behålla de pengar du tjänar på aktier? Välj räntor.

Räntor agerar som en krockkudde och livrem i portföljerna även om det inte tjänar några pengar. Mitt mål idagsläget är att räntedelen ska generera 1 procent i årsmedelavkastning och agera krockkudde. Något som de klarar galant. Om man inte delar det målet eller åsikten så behöver man självklart välja annorlunda fördelning. Det här diskuterats flitigt i kommentarstråden till artikeln där vi diskuterade portföljerna.

Nedanstående bild visar hur räntefonderna agerar krockkudde och ser till att fallen inte blir lika djupa som utan dem.

Maximal nedgång för olika portföljer 1980-2019
Maximal nedgång för olika portföljer 1980-2019

Notera hur den ej ombalanserade portföljen innehåller ett skydd i början av perioden men hur den över tid beter sig som en 100/0-portfölj på grund av glidningen. Känslomässigt kan jag säga att det är en rätt stor skillnad att ”bara” förlora 30 % gentemot mer än -50 %. Forskning visar också att vi värderar en förlust mycket värre än vad vi värderar en vinst. Jämför t.ex. den känslomässiga upplevelsen av att få en parkeringsbot på 600 kr eller att portföljen går upp 600 kr. Kontentan är att vi inte är rationella, vi fattar känslomässiga beslut och dessa är ofta förödande för vårt sparande.

Ombalansering och fyra-hinkar-principen är det bästa sättet jämte att ha någon som håller en i handen som jag känner till för att få oss att göra rätt. Eftersom det dessutom bara är ett jobb som behöver göras ungefär en gång om året (eller vid en glidning på 5 % procentenheter) är det lätt värt den tidsinvesteringen. Kör man dessutom en fondrobot så görs det automatiskt utan att man behöver tänka på det.

Hur gör man en ombalansering inom portföljen?

Det finns två sätt att göra en ombalansering. Det första sättet är det enklaste att förstå och genomföra även om det kanske är lite omständligt. Man säljer helt enkelt alla sina innehav på kontot och sedan köper man tillbaka dem samtidigt i den nya fördelningen. Enkelt men det tar ett par dagar att genomföra då alla fonderna ska säljas innan du kan köpa tillbaka dem. Men det är helt okej eftersom det inte kostar något att köpa/sälja dessa fonder.

Det andra sättet är att du bara byter ut de fonder som behöver bytas ut samt bara exakt så mycket som behövs. I praktiken innebär det att du använder vår Excel-mall, fyller i värdet idag på de fonder som du har. Då kommer Excel-filen att berätta hur mycket du ska köpa respektive sälja av varje fond.

Ombalanseringsmall 2020
Ombalanseringsmall 2020

Nedan följer kort steg för steg instruktion för hur du använder mallen:

 1. Fyll i formuläret här för att få en länk till ombalanseringsmallen →
 2. Ladda ner mallen till Excel eller öppna den via Google Sheets.
 3. Välj portfölj genom att välja flik längst ned.
 4. Om du har fonder sedan tidigare, fyll i marknadsvärdet för dessa, alternativt fyll i raden kontanter
 5. Följ instruktionerna i kolumn G och H för vilka fonder du ska köpa/sälja och för vilket belopp

Eftersom marknaden kontinuerligt rör sig och dessa köp och försäljningar tar ett par dagar kommer det inte att bli exakt. Det är helt okej. Under respektive tabell så står det förslag på hur du kan göra om du 1) inte vill ha guld och 2) vilka anpassningar du kan göra för att få en högre hållbarhet.

Nytt för i år i modellportföljerna

Det som är mest nytt för i år att vi verkligen är flera som har gjort portföljerna tillsammans. Föregående år har jag i mångt och mycket suttit på egen kammare och sedan presenterat ett färdigt förslag i sann ingenjörsanda. Ingen har dock blivit framgångsrik på egen hand och eftersom tillsammans är viktigt för mig bad jag om hjälp från er läsare. Svaret blev överväldigande med ett nytt kommentarsrekord (250+ kommentarer) där vi tillsammans har förfinat portföljerna till något betydligt bättre än tidigare år. Extremt coolt och något jag tänker att vi ska fortsätta med kommande år. Tack till dig som bidrag!

Det innebär att du i år också kan följa hela tankeprocessen. Du kan se hur den slutgiltiga versionen växte fram och vilka antaganden och resonemang som har förts. Allt finns i artikeln ”Låt oss hjälpas åt: feedback på portföljerna 2020”. Artikeln innehåller även väldigt detaljerade historiska tester av portföljerna, framtida simuleringar och nyckeltal. Allt för dig som inte nöjer dig med den här artikelns sammanställning.

Likrikta med LYSA – mitt andra mål är att likrikta portföljerna mer med LYSA. Jag vill verkligen att det ska vara ekvivalent mellan att ha deras fondrobot eller vår portfölj. Dessutom upplever jag det som ett mervärde i form av kvalitetssäkring då jag vet vilken rigorös process de har för sin portföljallokering. Ett företag som förvaltar mer än 3 000 miljoner kan lägga betydligt mer tid och resurser på portföljutvärderingen än vad jag kan. Lite enligt resonemanget – är det gott nog åt LYSA så är det gott nog åt oss.

Aktiedelen skulle jag jag idag säga är i princip helt och hållet identisk med LYSAs. Räntedelen skiljer vi oss lite åt, framförallt i valen av utländska fonder, men i diskussionerna kom vi fram till att det är rimligt. Min upplevelse är dock att vi båda ligger på en förväntad avkastning om 1 procent om året. Min spontana känsla – som är svår att beskriva i siffror tyvärr – är att Lysas räntedel är lite bättre och lite aggressivare än vad vår är. Vi har säkrat med lite lägre risk, framförallt i Spiltan Räntefond Sverige (som de också äger, men till en mindre andel).

Mer likt hur världen är – den andra stora förändringen är att vi har dragit ner på exponeringen mot Sverige (från 28 % till ca 15 %) och anpassat oss mer till hur världen ser ut i termer av globalt börsvärde. Vi har även ökat tillväxtmarknadernas andel något till ca 15.

Ökning av guld från 5 % till 10 % – det kanske mest kontroversiella valet är i år att jag har valt att öka andelen guld i portföljerna från 5 % till 10 %.

Guldets vara eller icke-vara i sparandet

En av de frågor som jag har funderat mest över i år är huruvida vi ska ha med guldet i portföljerna eller inte. Det finns en anledning till att t.ex. LYSA har valt att inte ha med guldet i sin fondrobot. Guldet är nämligen väldigt kontroversiellt som sparform.

Det finns en hel del människor som – med rätta – beskriver guldet i form av en sten som varken har någon tillväxt, inte ger någon årlig utdelning, kostar pengar att lagra och försäkra, har liten praktisk användning och därmed nästan kan ses som en barbarisk relik utan en plats i dagens finansiella system. Trots det hade den svenska riksbanken per den 15 januari ca 11 % av sin valutareserv placerad i guld (=57 488 Mkr / 519 397 Mkr). Rapporter från t.ex. Oxford Economics visar att guldandelen för brittiska investerare vid ett scenario, likt vi har i Sverige, med 2.25 % BNP-tillväxt och 2 % årlig inflation borde vara runt 5 %.

Majoriteten av alla studier t.ex. Pullen 2014, Conover 2007, Faff 2006, Chua 1990, Jaffe 1990 m.fl. visar att

 • Guld bidrar med att spela en roll där inte alla äggs lägg i samma korg, dvs. guldet har diversifieringsegenskaper
 • Guldet bidrar med att vara ett skydd (”hedge”) i perioder av stora svängningar på börsen (något vi inte sett på 10 år)
 • Portföljer med guld presterar bättre än portföljer bara bestående av finansiella tillgångar
 • Guld som inkluderas i en ”buy-and-hold”-portfölj förbättrar portföljens effektivitet
 • Guld har en egenskap av att vara en ”safe-haven” i tider av oro

Naturligtvis varierar det över undersökt tidsperiod, men samma resultatet tenderar återkomma i majoriteten av dem. Nästa fråga som uppkommer är då:

Hur mycket av sina tillgångar ska man allokera till guld?

Riksbanken har valt ca 10 %, Robert Faff (2006) visar på en optimal nivå kring 9.5 % och andra studier på 5 % uppemot 25 %. Jag hittade även en jätteintressant magisteruppsats ”The Role of Gold in an Investment portfolio – an empirical study on diversification benefits of gold from the perspective of Swedish Investors” av Nelly Fernando vid Umeå Universitet från 2017 som skriver om guld utifrån en svensk investerares perspektiv. Väldigt spännande och en av de bästa magisteruppsatser som jag har läst. Slutsatsen i den magisteruppsatsen är en 25 % allokering till ädelmetaller varav 9 % guld, 12 % silver och 9 % platinum. Jag delar inte riktigt den slutsatsen på de andra metallerna då jag upplever det lite för beroende av den undersökta tidsperioden.

Eftersom jag dessutom har ”bias” mot att välja lågrisk, säkerhet och trygghet framför högrisk och maximal avkastning tycker jag att guldets roll i portföljerna är befogad. Det är därför jag till och med väljer att rekommendera en ökning från 5 % till 10 % av portföljens värde. Jag upplever att det är en god balans utan att hamna i fällen om att spekulera i hur framtiden kommer att gå.

Det är således inte en spekulation i nedgång att välja 10 % guld, då skulle man tagit en betydligt större andel. Problemet är ju att i princip all forskning visar att spekulation i framtiden inte lönar sig och att experter som uttalar sig har mindre rätt än om man singlade slant. Det senare är faktiskt en statistiskt sett bättre strategi. Nästa gång du lyssnar på en expert som uttalar sig om framtiden och du ska agera på hens råd, singla hellre slant, det kommer ge en något bättre sannolikhet för utfall. Tragiskt, men sant. Det kommer ett avsnitt på temat under året.

Guldet gör det hela lite mer komplicerat

Ett problem som jag ser är att guldet är inte lika lätt att köpa som en global aktieindexfond. En indexfond går att köpa på alla banker och det finns flera hundra att välja mellan. I Sverige finns det totalt 3 riktigt bra guldfonder tillgängliga att köpa:

 • Xetra Gold med kortnamnet 4GLD
 • WisdomTree Physical Gold med kortnamnet VZLD
 • WisdomTree Physical Swiss Gold med kortnamnet GZUR

Dessutom blir det inte enklare eftersom guldfonderna är specialfonder i form av så kallade börshandlade fonder. Det betyder att de är fonder, men de handlas som aktier istället. Den praktiska skillnaden innebär egentligen bara att man inte kan månadsspara i dem och att man behöver göra ett kunskapskrav för att få köpa den första gången. Det går att klicka sig genom och om du skulle fastna så kan du be om hjälp i kommentarerna.

Om du inte vill ha guld i ditt sparande så är du i gott sällskap med över 90 % av alla andra investerare och dessutom fondroboten LYSA. Då kommer du få förslag under respektive portfölj hur du ska fördela de resterande andelarna istället.

Referensportfölj: RikaTillsammans 100 % aktier 2020

Inspirerad av LYSA har jag gjort en referensportfölj i form av 100 % aktier. Syftet med den här portföljen är inte primärt att man ska lägga sin pengar i den, utan snarare primärt att man ska kunna jämföra aktiedelen med andra 100 procent aktier-portföljer. Naturligtvis går det att göra om man har en hög risktolerans (och det är bättre att ha sina pengar i den här än i enskilda aktier eller enskilda aktiefonder). Resonemanget i korthet är att efterlikna summan av de globala börserna så mycket som möjligt så att man sprider sina pengar i alla regioner i världen, alla branscher och alla företagsstorlekar. På det sättet eliminerar man i princip region- och branschrisk helt och hållet.

Fonderna och andelarna är inte valda slumpmässigt utan det finns mycket tanke bakom det. Basen är en bred och billig globalfond, den kompletteras med en småbolags- och tillväxtmarknadsfond för att kompensera de brister som globalfonden har. En bred globalfond underviktar nämligen tillväxtmarknader och små bolag. Därefter har vi valt att öka exponeringen mot Sverige. I en globalfond står nämligen svenska aktier bara för 0.8 – 1.0 % procent av kapitalet. Det vill säga i en investerad hundralapp hamnar bara 1 krona i Sverige.

Teorierna går isär kring hur mycket man ska investera i sin hemmamarknad man rekommendationerna brukar hamna mellan 10 – 20 procent. Vi har valt ca 15 % av primärt två anledningar. Den första är att vi lever i Sverige och är på så sätt exponerade mot den svenska ekonomin. Den andra anledningen är att vi människor ofta upplever framgång och rikedom relativt sett andra. För många skulle det vara påfrestande att ha en stark uppgång i Sverige som man inte fick vara med på. Den tredje anledningen är att historiskt sett har den svenska börsen haft en högre risk med en högre avkastning än den globala summan av börserna. Det borde således öka avkastningen över tid att ha en exponering mot Sverige.

Portföljen ser ut som följer:

Referensportfölj 100 % aktier (Mkt hög risk)
Referensportfölj 100 % aktier (Mkt hög risk)

I fördelningen ovan har vi inkluderat både region och jämförelseindex samt själva fonden och dess andel i portföljen. Alla dessa fonderna var med i listan ”Bästa fonderna 2020” och du kan läsa mer om dem där. Nedan följer sammanställningen med sponsrade länkar till respektive fond hos Avanza och Nordnet. Den totala avgiften för en fördelning som nedan är 0.27 %.

 • 32.5 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära (Avanza, Nordnet)
 • 30 % – Globala aktier / SPP Aktiefond Global
 • 12.5 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (Avanza, Nordnet)
 • 10 % – Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK (Avanza, Nordnet)
 • 10 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Indexfond (Avanza, Nordnet)
 • 5 % – Svenska aktier (investmentbolag) / SEF Kavaljer Investmentbolag

Om man är kund på Avanza så kan man välja byta ut Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära mot Avanza Emerging Markets. Den senare fonden är lite billigare men i övrigt är de lika. Dock finns inte fonden på Nordnet. Om man vill ha en hållbar variant så kan den se ut som följer. Den blir tyvärr inte lika bred och ca 0.125 % dyrare (totalt: 0,395%).

 • 72.5 % – Globala aktier / SPP Global Plus A (Avanza, Nordnet)
 • 12.5 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / SPP Emerging Markets Plus A (Avanza, Nordnet)
 • 15 % – Svenska aktier / SPP Sverige Plus A (Avanza, Nordnet)

Om du vill ha detaljer kring nyckeltal för referensportföljen så finns den simulerad och jämförd med LYSA i veckans artikel ”Låt oss hjälpas åt med feedback kring portföljerna 2020”. Den förväntade avkastningen på den här portföljen över tid är ca 7 procent per år i årsmedelavkastning över en 10 års period. På kort sikt kan den variera mellan -28 % och +50 % med 95 % sannolikhet.

Globala barnportföljen 2020 – hög risk och hög avkastning

Den portfölj som vi har med högst risk och högst möjlighet till avkastning är Globala barnportföljen. Den lämpar sig väl till långsiktigt sparande över 10 år. Således är den utmärkt för pensionssparande, barnsparande, sparande för ekonomisk frihet och motsvarande. Den hör hemma i högrisk-lådan som vi kallar för den passiva hinken. Vårt förslag är att den i år ska se ut som följer:

Globala barnportföljen 2020 (hög risk)
Globala barnportföljen 2020 (hög risk)

Notera att vår högriskportfölj skiljer sig från andras högriskportföljer då vi 1) inte går upp till 100 procents aktieexponering utan nöjer oss med 80 % aktier, 2) vi lägger till 10 procent räntefonder och 3) adderar 10 procent guld enligt tidigare resonemang. Aktiedelen bygger på exakt samma fonder och omräknade fördelning – om än avrundad – som referensportföljen. På räntesidan har vi valt en av de mest stabila räntefonderna vi har i Sverige för som ska fungera som en balans till aktierna. Guldets roll är liknande.

 • TABELL

Om vi tittar på varianterna av ovan så finns det tyvärr inget hållbart alternativ till guldet. Nedan kan du följa portföljen via Nordnets tjänst Shareville (annonslänk).

Min kommentar till den här portföljen är att jag är väldigt nöjd med den. Jämfört med föregående år har vi minskat antalet fonder från 10 till 8 samtidigt som kvaliteten har ökat. Den ökade andelen guld borde förbättra portföljens prestation. Det här är en portfölj som dessutom är väldigt lik LYSAS 90/10 portfölj med undantag från guldet vilket också är en kvalitetsstämpel. Jag har således inga som helst problem att investera en ansenlig del av våra pengar på det här sättet.

Nybörjarportföljen 2020 – mellan risk och avkastning

Nästa portfölj är den klassiska balanserade portföljen som passar i mellanriskhinken. Den består i grunden av 60 % aktier och 40 % räntor men i vår variant har vi sänkt aktierna till 50 % för att kunna ha 10 % guld. Det är en portfölj som passar utmärkt på en sparhorisont om 4 till 10 år. Den förväntade årsmedelavkastningen ligger runt ca 4 procent. Om du använder en fondrobot som LYSA så ställer du in 60 procent aktier och 40 procent räntor.

Nybörjarportföljen 2020 (mellanrisk)
Nybörjarportföljen 2020 (mellanrisk)

Fonderna fördelas enligt följande:

TABELL

Om du vill ha en mer hållbar variant byter du ut aktiefonderna enligt de hållbara förslagen i globala barnportföljen. De övriga räntefonderna är väldigt svåra att ersätta med hållbara alternativ eftersom det inte finns olika typer av dessa. Jag skulle i brist på annat fördelat dem enligt 25 % i SPP Grön Obligationsfond och 15 % i Öhman FRN Hållbar A. Dessa ger dock inte alls lika bra spridning som de föregående alternativen samtidigt som de är dyrare.

Du kan följa Nybörjarportföljens utveckling nedan via Nordnets tjänst Shareville (annonslänk):

Precis som med globala barnportföljen är jag väldigt nöjd med standardversionen av den här portföljen. På många sätt är den här portföljen basen i mitt eget sparande jämte 60/40-portföljen på LYSA.

Försiktiga portföljen – låg risk och låg avkastning

Det här är en ny portfölj i år då jag tidigare har saknat en portfölj för lågrisk-lådan eller bufferthinken. Det är en portfölj som lämpar sig för en sparhorisont på 2 – 4 år. På 0 – 2 år sikt rekommenderar jag ett bankkonto med insättningsgaranti. T.ex. Avanza har bra sparkonton som de kallar för ”Sparkonto+”. Många gånger kan man dock få 0.1 % högre ränta hos den aktören som Avanza samarbetar med. Min misstanke är att Avanzas förtjänst är just dessa 0.1 %. Den förväntade avkastningen i den här portföljen ligger på ca 2 % per år tack vare aktiedelen.

Försiktiga portföljen 2020 (låg risk)
Försiktiga portföljen 2020

Fonderna fördelas enligt följande:

 • TABELL

Här gör vi ett skifte i den globala aktiefonden från Länsförsäkringar Global Indexnära till SPP Aktiefond Global. Anledningen är att kunna få med tillväxtmarknaderna som annars inte hade kommit med på grund av en för liten andel i portföljen. SPP Aktiefond Global följer nämligen ett annat globalindex som inkluderar tillväxtmarknaderna. Även guldet har i portföljen minskat då det främst används för att balansera risken i aktier. Att det finns kvar i den här portföljen trots allt på 5 % beror på att det har ett visst skydd mot inflation som annars hade behövt kompenseras med en realräntefond. Räntedelen i den här portföljen ser jag ingen möjlighet till att göra hållbar i dagsläget och behålla egenskaparna i portföljen. Tyvärr.

 • SHAREVILLE

Precis som med de övriga portföljerna är jag väldigt nöjd med den här delen. Jag hoppas att den ska matcha LYSAs 20/80-portfölj på ett bra sätt och kunna vara ett alternativ för bufferthinken. Inte som en ersättning för hela bufferten i ens ekonomi men en del. Säg att man t.ex. har 100 000 kr i buffert och målsparande. Då skulle jag säga att hälften ska vara på ett bankkonto med insättningsgaranti och andra hälften kan ligga i den här portföljen.

RikaTillsammans-portföljen – en specialportfölj

RikaTillsammans-portföljen är en specialportfölj vars syfte är att den ska gå plus på årbasis oavsett vad som händer på marknaden. Därför består den av så kallade okorrelerade tillgångar. Det vill säga att den har tagit riskspridning så långt det går. Den består av 25 % aktier, 25 % korta räntor, 25 % extremt långa räntor och 25 % guld. Min uppskattning är att tidshorisonten är 2+ år. Riskmässigt hör den hemma i mellanriskportföljen tillsammans med Nybörjarportföljen. Det är alltså inte en lågriskportfölj som försiktiga portföljen. Portföljen skapades ursprungligen av Harry Browne på 70-talet med namnet ”Permanent portfolio”.

Observera att den här portföljen inte kan ersättas av en fondrobot och den går inte heller att bygga ihop Avanza. De saknar nämligen tillgång till de fonder som behövs, framförallt i den långa räntedelen.

RikaTillsammansportföljen 2020
RikaTillsammansportföljen 2020 (mellanrisk)

Fördelningen av fonderna är som följer:

 • TABELL

Notera att den här portföljen bygger på en strikt teori av Harry Browne och man kan inte bara slumpmässigt byta ut några av fonderna ovan. Jag har sett läsare argumentera för att i den långa räntedelen köra t.ex. AMF Räntefond Lång. Det går inte överhuvudtaget. För att få rätt beteende i portföljen så måste de långa räntorna ha samma riskklass som aktier och det får man genom löptider på mer än 20 år. AMF Räntefond Lång har i sammanhanget bara en löptid på ca 6 år. Det är långt med svenska mått mätt men kort med internationella mått mätt.

Den korta räntedelen ska vara den totala motsatsen till risken i de långa räntefonderna med väldigt kort löptid. Egentligen ska den max vara 3 månader i form av en penningmarknadsfond. Där gick dock gränsen eftersom dessa idag per definition har en negativ förväntad avkastning. Jag har valt Spiltan Räntefond Sverige med en löptid på 6 månader samt kontanter. Ja, jag inser att det är dumt med kontanter på ett ISK/KF-konto, men jag vet inget bättre sätt att uppfylla kravet på ”cash” i den här delen enligt teorin som Harry Browne skrev.

Tyvärr finns det inget sätt att göra den här portföljen hållbar annat än att byta ut SPP Aktiefond Global mot SPP Global Plus A som är marginellt dyrare. Du kan följa portföljen på Nordnets tjänst Shareville (annonslänk).

Jag är extremt nöjd med den här versionen av RikaTillsammans-portföljen. Precis som med årets modell av de andra portföljerna har den förenklats från 20 fonder till 8 fonder. Innan förra veckan skulle jag inte sagt att det vore möjligt, men efter diskussionen i veckan med er läsare så så hamnade vi här. Den är riktigt snygg, tight och jag tror faktiskt dessutom att den både är bättre och mer i linje med Harry Brownes tankar. Dessutom har vi sänkt valutarisken något då nästan halva portföljen är i fonder som handlas i SEK.

Två förbättringsmöjligheter öppna för diskussion

Jag ska vara helt ärlig. Jag tycker att aktiedelarna i portföljerna ovan är ”spot-on”. Det är inte mycket att diskutera i att det är så de ska vara. Något som också märks att väldigt få av kommentarerna i feedback-artikeln handlade om aktiedelen. Det finns inte mycket utrymme till förbättring i den delen. Det finns det däremot i sammansättningen av räntefonder. Räntemarknaden, räntor och räntefonder är nämligen betydligt mer komplexa än aktier. Det är inte något inte jag trodde när jag började spara för många år sedan.

Förbättringspotentialen består inte i att vi har valt dåliga fonder. Tvärtom, de flesta läsarna är överens om att de valda räntefonderna är de bästa räntefonderna vi har i Sverige. Det som ingen av oss har hittat svar på är frågan; ”hur räknar man fram den optimala delen räntefonder av olika typer i portföljerna ovan?”. För aktier finns det sjukt många analysverktyg och datakällor men för räntefonder är jag inte medveten om ett enda som fungerar. T.ex. Morningstar är i princip värdelöst för räntefonder samtidigt som det är briljant för aktiefonder.

En annan del som vi har haft mycket diskussion kring är vilken exponering man ska välja mot Sverige och på vilken grund. Vi valde till slut 15 % vilket är i linje med vad LYSA har valt och den rekommendation som man brukar ge generellt. Men jag har inte hittat en enda vetenskaplig studie som berör ämnet på annat sätt än för amerikanska investerare. Problemet är att dessa inte är relevanta för oss i Sverige i min mening.

Således om du har något underlag, en studie, en kontakt eller kompetens i dessa två frågor, ta gärna kontakt med oss. 🙏

Portföljförslag för dig i Finland, Norge eller Danmark

För dig som följer bloggen från Finland, Norge eller Danmark så rekommenderar jag att kika på följande fonder:

Förslag på fonder till portföljer för dig i Norge, Danmark eller Finland
  Danmark Finland Norge
45 % globala aktier SPDR MSCI World SPDR MSCI World DNB Global Indeks A
5 % globala småbolag SPDR MSCI World Small Cap iShares MSCI World Small Cap KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks
20 % inhemska aktier Nordnet Superfonden Danmark Nordnet Superrahasto Suomi Nordnet Superfonden Norge
10 % tillväxtmarknader Lyxor MSCI EM Asia Lyxor MSCI EM Asia KLP AksjeAsia Indeks III
5 % korta räntefonder Bankkonto (tyvärr) Evli Likvidi B KLP Kort Stat
5 % långa räntefonder Sparinvest SICAV Long Danish Bds Spiltan Högräntefond KLP Obligasjon 5 år
10 % guld Xetra Gold Xetra Gold Xetra Gold

Sedan behöver ni tyvärr undersöka skatteeffekterna själv. En läsare, Jennifer, påtalade t.ex. att de olika ETF:erna beskattas olika beroende på innehåll och att det saknas motsvarighet till både ISK och KF i Danmark. Jag vet även att en del läsare följer från USA, där brukar jag rekommendera en fondrobot som WealthFront eller Betterment om man inte vill bli kund direkt hos Vanguard (lite avundsfrisk. 😎). Om du har förslag på några andra bättre fonder så är jag idel öra då jag ska säga att jag helt ärligt inte har superkoll på utbudet utomlands. Nu har jag i alla fall lärt mig att ”korko” betyder ränta på finska.

Slutgiltig kommentar och reflektion

Avslutningsvis måste jag återigen poängtera hur glad och tacksam jag är för det samskapande som har lett fram till den här artikeln. Det är få förunnat att få 300+ kommentar till en artikel på mindre än en vecka som handlar om något så komplext som portföljkonstruktion. Bitvis har det varit utmanande. Många av oss har nämligen haft helt olika:

 • värderingar (t.ex. tror man på att det går att hitta undervärderade marknader/aktier eller ej?),
 • preferenser att optimera på (låg kostnad, maximal avkastning, låg risk, hög risk, hållbarhet, enkelhet m.m.) och
 • erfarenhet (från 20+ års erfarenhet till började spara förra året)
 • självinsikt och självkännedom (kommer inte få panik / har fått / kommer att få panik i en nedgång)

Jag upplever ändå att vi till slut enades om att ovanstående portföljer är en balans mellan alla dessa faktorer. Det kommer alltid gå att ha olika åsikter om:

 • Räntorna ger ingen avkastning och borde strykas / ersättas med sparkonto,
 • Bidrar LYSA verkligen med någon nytta i förhållande till avgiften?
 • Guldet borde inte vara med / Guldet borde ha en högre andel
 • Det borde vara fler fonder / färre fonder

Jag tänker att det är okej och lite av charmen. Portföljförslaget i den här artikeln är ingen naturlag och jag tror mig inte sitta på sanningen. Det vi har försökt skapa är en portfölj som ligger så nära forskningen som möjligt, som passar in i Fyra-hinkar-strategin, är så billig, enkel att förstå och hållbar som möjlig. Är den optimal ur alla perspektiv för alla?

Sannolikt inte. Men å andra sidan är den inte fel i någon situation heller. I kombination med med Fyra-hinkar-strategin så tror jag att den kommer vara bättre än vad de flesta småsparare har idagsläget. Inte nödvändigtvis för att våra portföljer är bäst, men för att det som de flesta småsparare har (tyvärr) är så dåligt. Något som både studier och empiri visar. Att bara höja sin årsmedelavkastning till samma som genomsnittet och därmed index är ett stort lyft för de allra flesta.

Min förhoppning med portföljerna och den senaste månadens artiklar är att det ska vara lätt att göra rätt.

Så, tack än en gång till dig som bidragit och lycka till med din ombalansering för dig som ska ge dig på det. Själv ska jag försöka ta lite ledigt och fira med Caroline, hänga lite mer med barnen och på Patreon, då de senaste fem artiklarna har tagit långt mer än 40 timmar per styck i anspråk. Men nu är de färdiga och livet kan börja återgå till mer normalt tempo. Vi kommer köra som vanligt nästa söndag, men det blir sannolikt ett mer soft avsnitt om de inre framgångsfaktorerna del 4 som det ser ut nu.

Ha en fantastisk vecka!
Jan Bolmeson

Vanliga frågor

Nedan samlar jag de vanligaste frågorna relaterade till den här artikeln. Tanken är att uppdatera dessa efterhand.

Är det någon mening att ha era portföljer när de är så lika LYSAs?

Det korta svaret är nej. Vi själva kör mer än hälften av vårt sparande på LYSA. Det är enklare, det är smidigare och det är bättre. Haken är att det kostar ungefär 0.1 % extra, men i förhållande till tidsbesparingen är det lätt värt de 100 kr extra per 100 000 kr man investerar. Det enda som skiljer våra portföljer år är guldet, men det kan man köpa separat. Se nästa fråga.

Jag har min portfölj på LYSA, hur ska jag göra med guldet?

Om du tror på att guldet kommer att göra helheten bättre och är villig att göra det lilla extra-arbetet så skulle jag rekommendera att: 1) öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) och 2) köpa Xetra Gold (4GLD) till ett värde av 10 % av ditt sparande på LYSA.

Jag har sparat i era portföljer föregående år, ska jag byta till LYSA?

Ja, som en generell rekommendation. De flesta sparare kommer att få en bättre portfölj med LYSA som dessutom kräver betydligt mindre underhåll. Det enklaste (men inte skattemässigt optimala) är att 1) sälja av allt i din befintliga portfölj och sedan 2) föra över pengarna till LYSA via deras autogiro-funktion.

Kan jag skippa guldet?

Ja, det är ingen katastrof att skippa guldet och istället öka upp andelen i aktie/ränte-delarna. Men jag skulle ju inte haft det som förslag i portföljerna om jag inte trodde det fanns belägg för den andelen.

Jag har en summa som jag skulle vilja börja investera. Ska jag investera den på en gång eller sprida ut den över tid?

Jag rekommenderar att läsa den här artikeln: ”Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?”. Det korta matematiska svaret är att investera allt på en gång, även om börsen är högt värderat. Det känslomässiga svaret är att sprida ut det över tid för att minska sannolikheten för ånger.
En bra fråga att ställa sig för att få ett annat perspektiv är: ”Om det är så att summan redan vore investerad, skulle du då tagit ut den för att månadsspara in den igen?”

Vad händer om LYSA går i konkurs?

Med dina pengar ingenting då de är skiljda från LYSAs verksamhet. Pengarna kommer fortfarande att vara investerade i fonderna som LYSA har valt ut. Sannolikt kommer de säljas av och du får pengarna i kontanter. Kontakta gärna LYSA för mer information.

Måste jag byta fonder och ombalansera?

Om du har någon av våra modellportföljer från föregående år så skulle jag säga att du behöver ombalansera, men inte nödvändigtvis byta. Alla fonder vi väljer ut ska kunna hålla i 10 år eller mer och de gör de. I form av byte av fonder så är det bara marginella förändringar mellan åren. Däremot behöver du ombalansera för att hålla portföljerna i sina respektive lådor. De har nämligen en tendens att öka risken och därmed dra sig mer och mer till högrisklådan. Det är något man vill undvika.

Portföljen i artikeln skiljer från den i videon, vilken gäller?

Det är fördelningarna här på sidan som gäller. Tyvärr är det svårt att uppdatera videon i efterhand.

Jag äger WisdomTree Physical Gold / Swiss Gold borde jag byta till Xetra Gold?

Först och främst, båda två fonderna är riktigt bra guldfonder. Jag har haft Xetra Gold (4GLD) som favorit i många år, men den gick under en period tyvärr inte att köpa. Nu går det igen och då återkom den som favorit. Det som jag gillar framförallt med den är att 1) den har upplägget att 1 andel = 1 gram guld, det vill säga en direkt fysisk koppling till gulder, 2) även om det är irrelevant för 99.9 % av oss så erbjuder de fysisk leverans, det visar på att de har tänkt annorlunda, 3) det är en fond som ”bara” gör Guld och de är således mer lika en Bullion-handlare som t.ex. (BullionVault) än de är en Wall Street-produkt.
Något som också märks på hemsidan, jämför den gärna själv med WisdomTrees hemsida. Avgiftsmässigt är WisdomTree-fonden 0.11 % billigare (0,19 vs 0.30).

Portföljerna i artikeln skiljer sig från videon, vilka gäller?

Det är portföljerna och fonderna i den här artikeln som gäller. Tyvärr tillåter nämligen inte Youtube att man laddar upp en ny version av en video. Beklagar att det inte matchar 100 procent. Det kommer bli bättre nästa år. 👍

Ni har valt Xetra Gold / Fonder som inte går att månadsspara i, hur ska man göra?

Ja, det stämmer. Tyvärr är det här specialfonder, så kallade börshandlade fonder (ETF:er) som inte går att månadsspara i. Hur man kan göra istället är att ställa i månadssparandet på de andra fonderna och sedan en gång i halvåret eller så, gå in och göra en liten ombalansering till guldet.

Få uppdateringar och de bästa tipsen till din mejl!

Om du tyckte att den här artikeln var bra och vill få liknande artiklar till din inkorg en gång i månaden och kostnadsfritt, anmäl dig nedan. Då får du även ett par mejl som sammanfattar guldkornen från bloggens mer än 1 000 artiklar och 10 års historik. Eftersom fler än 50 000 personer prenumererar är vi väldigt måna om att det ska vara kvalitativt och relevant. 👍

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Digital FikaTillsammans i vår Patreon-community

Patreon är vår lilla community för dig som också är intresserad av privatekonomi, sparande och de andra ämnen vi brukar ta upp på bloggen. Vi lägger ut extra-material i samband med artiklarna, räknesnurror och fler tips på t.ex. investeringar som inte kommer här på bloggen. Vi arrangerar även löpande digitala FikaTillsammans-tillfällen i form av live-poddar med och utan gäster. Under året kommer vi även arrangera de första riktiga träffarna. Det bästa av allt är att du själv väljer ditt engagemang. 👍

För dig som är med i vår lilla Patreon-community kommer vi den 5 februari arrangera en digital FikaTillsammans med temat ”Ombalansering 2020” och ”Fyra-hinkarna 2020”.

Relaterade artiklar

Jag rekommenderar att läsa följande relevanta och relaterade artiklar:

Lycka till med din ombalansering! 👍


Den här artikeln publicerades 2020-01-19 klockan 21:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Nybörjarportföljen, Rikatillsammans-podden, RikaTillsammans-portföljen, Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Kommentera

338 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Tack för väldigt bra blogg. Har en portfölj i Nordnet där jag ligger på ungefär 80/20. Är sugen på att lägga om den enligt RikaTillsammans-portföljen. Är det dumt? Kör övriga hinkar på Lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frasse
 2. Vit pil

  Vad har hänt med Xetra Gold? Har den bytt namn?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric
  1. Vit pil

   Jag undrar också vart i Nordnet den gömmer sig. 🤔

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl Monke
 3. Vit pil

  Hej! Tack för fantastisk blogg. Är det dumt att ombalansera just nu där börsen rasar, eller spelar det ingen roll då man köper och säljer i samma marknad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Nej, det är nästan aldrig dumt att ombalansera. Men man behöver inte göra det för ofta. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan & Caroline! Hoppas allt är bra så här i Corona-tider! Jag tänkte sätta mig och ombalansera nybörjarportföljen och har några frågor.

  !) Förra året ombalanserade jag inte portföljen, jag har för mig att jag läste på bloggen att det inte var värt att göra det om man inte hade ett innehav under ett visst belopp – jag har strax över 100,000 – skall jag låta bli att ombalansera?

  2)Enligt 2020 års rekommendationer liknar min portfölj i dagsläget mer barnportföljen.Jag vill nog gärna byta fonderna för att följa era rekommendationer även om det gör marginell skillnad. Men vilken flik i mallen för ombalansering är bäst att använda då? Den för globalportföljen?
  AMF Räntefond lång, SPP Aktiefond Global A & Öhman Relaräntefond A är utbytta

  //Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexandra Lehre
 5. Vit pil

  Jag har ett förslag till förbättring gällande recessionsdelen som i denna ombalansering utgörs av Spiltan Räntefond Sverige och kontanter. Det finns flera problem med detta.

  För det första kommer kontanterna garanterat att minska totalavkastningen eftersom de beskattas av att de ligger på ISK. Man ska aldrig ha kontanter på ISK av denna anledning över ett kvartalsskifte såvida man inte har för avsikt att investera dem i något som ger avkastning under samma eller nästa kvartal. Att därför ha kontanter i ett helt år där är ett misstag.

  För det andra utgörs Spiltan Räntefond Sverige av företagsobligationer som har en korrelation med börsen. Detta gör att den riskerar att gå ner i värde vid börsnedgångar snarare än att gå upp. Därför fyller denna fond inte sin funktion att kompensera för börsnedgångar särskilt bra.

  För det tredje ger Spiltan Räntefond Sverige för närvarande en avkastning som gör att den ligger på gränsen för vad som lönar sig att ha på ISK. Skulle denna avkastning minska kommer det bara att bli en kostnad att ha denna fond på ISK. Även om ränteläget skulle öka är det inte säkert att det är en bra idé att ha denna fond där då även skattesatsen på ISK ökar om detta sker.

  På grund av ISK-skatten blir det alltså väldigt svårt att överhuvudtaget ha en lågräntedel på ISK och därför argumenterar jag för att istället ha denna del utanför. På grund av att Spiltan Räntefond Sverige utgörs av företagsobligationer och det inte finns någon korträntefond som ger positiv avkastning har jag därför en annan lösning.

  Jag föreslår att istället ha denna del på bankkonto med hög, rörlig ränta och givetvis insättningsgaranti. Det står i blogginlägget ovan att det ska vara tremånaders statsskuldväxlar i portföljen men enligt wikipedias artikel om Fail-Safe Investing som beskriver Harry Brownes Allväderportfölj räcker det med kontanter.

  Räntan på ett bankkonto med rörlig ränta kommer att öka då ränteläget i samhället höjs vilket ger en draghjälp åt portföljen som är garanterad givet ett högre ränteläge. På grund av de skäl jag skrev ovan är det inte säkert att Spiltan Räntefond Sverige skulle öka i värde i ett sådant scenario. Kontanterna på ett ISK skulle tvärtom ge upphov till en större kostnad i ett sådant scenario.

  Det finns även flera problem med att ha kontanter på bankkonto. Jag tycker dock inte att de är något hinder.

  För det första delar man upp portföljen på flera konton vilket gör att det blir svårt att överblicka. Detta går dock utmärkt att göra ändå med excel. Överblickbarhet är mycket mindre viktigt än att få en optimal portföljsammansättning eftersom syftet med sparande generellt och därmed även med denna portfölj är att få en optimal investering med rätt exponering och inte att enbart att kunna ha överblick över ens ekonomi med priset att man förlorar pengar i onödan.

  För det andra medför denna lösning att man behöver göra en insättning eller ett uttag från ISK:t med alla fonder och ETF:er då man ombalanserar. Detta medför dock inte särskilt mycket extra jobb då det endast sker en gång per år jämfört med att sälja av och köpa inom ISK:t. Skatteeffekten blir heller inte särskilt stor vid en insättning och om man istället ska ta ut pengar det året blir det ingen skatteeffekt.

  För det tredje dessutom kan man behöva dela upp pengarna på flera konton om man har mycket pengar för att omfattas av insättningsgarantin. Detta är inte heller säkert att det blir något problem. Insättningsgarantin täcker upp till 950 000 kr. Recessionsdelen ska vara 25 % av totala portföljen. Detta betyder att den totala portföljen behöver vara minst 3 800 000 kr för att man ska behöva dela upp denna del. Då Allvädersportföljen är tänkt att vara i mellanriskhinken som ändå enbart ska täcka kostnader under ett antal år men ändå inte jättemånga är det nog väldigt få som kommer att ha mer än 3 800 000 kr i denna portfölj. För övrigt är det inte ett jättestort problem att dela upp kontantdelen på flera konton om man skulle behöva det.

  Med anledning av allt detta förespråkar jag att skippa recessionsdelen på ISK och istället ha denna del på bankkonto.

  Avslutningsvis vänder jag mig till Jan Bolmeson och ber om ett svar på denna kommentar eftersom det är han som har skrivit detta inlägg. Givetvis välkomnar jag alla andra svar också.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar F
  1. Vit pil

   Efter att ha funderat närmare och gjort en räknat på det hela har jag kommit fram till att det faktiskt är bättre att ha Spiltan Räntefond Sverige på ISK.

   Anledningen är att det bästa bankkontot med rörlig ränta f.n. ger 1 % avkastning. Det betyder en avkastning efter skatt på 0,7 % eftersom skatten är 30 %. Eftersom skatten på ISK är fast på 0,45 % krävs det att avkastningen är mindre än 1,15 % på Spiltan Räntefond Sverige på ett år för att det inte ska löna sig att ha den på ISK jämfört med bankkonto. Detta har endast hänt en gång och därför är det osannolikt att det händer igen.

   När det gäller att ha denna fond på vanlig depå istället skulle det kunna vara en bra idė i vanliga fall. När det gäller RikaTillsammans portföljen är denna dock på 3 års sikt och därför är det ännu mer osannolikt att det skulle vara olönsamt eftersom avkastningen sannolikt i genomsnitt sett över 3 år för denna fond ligger över brytpunkten för när det lönar sig att ha den på ISK.

   Dessutom syftar delen med korta räntefonder till att kompensera för de andra delarna när dessa går dåligt eftersom räntorna stiger vid en kris vilket gör att denna del kommer att prestera bra då och då Spiltan Räntefond Sverige haft tillräckligt hög avkastning för att det ska löna sig att ha den på ISK de flesta år gör det inget om det inte lönar sig under ett fåtal år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
 6. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en jättebra blogg! har verkligen hjälpt mig med mitt sparande. Jag har ärvt lite pengar och undrar om du har några råd om jag bör placera dem som en klumpsumma eller portionera ut dem över tid så att jag köper aktier eller fonder med ett visst belopp per månad?

  mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frallan
  1. Vit pil

   Hej!

   Jan har gjort en artikel om just detta, du hittar den här!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Tack! Som framgår i artikeln så är det ju svårt att tajma när man ska göra den där engångsinvesteringen. Antar att det bara är att placera så får det bli som det blir? Eftersom det är en långsiktig placering så får man väl hoppas att det tar sig – om man tajmar in placeringen dåligt. Ska jag tolka artikeln så?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Frallan
 7. Vit pil

  Hej, tack för bra tips om ombalansering. Har Nybörjarportföljen och sparar i Avanza. Dock hittar jag inte Ava Guld? Hur gör jag då? Spara i något annat??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
  1. Vit pil

   Den heter Guld Ava och finns hos Avanza

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christine
   1. Vit pil

    Tack, jag fann den när söker på deras startsida men inte i deras fondlista?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emma
 8. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för bra blogg!

  Har en fundering kring dina olika portföljer, Om jag minns rätt från tiden då jag pluggade finans skulle man bara ha en portfölj på den effektiva fronten med högst sharpe-kvot och om man ville öka/sänka risk/avkastning skulle man jobba med belåning. I detta fall skulle man ha en viss andel på sparkonto/räntor eller gå mot belåning om man vill öka risken/avkastningen. Ett exempel skulle kunna vara att ersätta globala barnportföljen med en belånad rikatillsammansportfölj. Det skulle vara mycket intressant att se hur det skulle ställa sig mot varandra om man lägger dem på samma volatilitet med belåning i rikatillsammansportföljen. Jag själv är lite förvirrad kring detta, har alla mina pengar i rikatillsammansportföljen men tycker att det är lite låg risk/avkastning och funderar på belåning.

  Mvh
  Jonathan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan Fattal
 9. Vit pil

  Tack för toppenartikel! Jag saknar några detaljer kring långsiktigt tjänstepensionssparande baserat på globala barnportföljden. På 25-30 års sikt via Avanza funderar jag på valet att inkludera bådde räntor och guld. Enligt någon artiken på bloggen rekommenderas räntor från ca 55 år. Eftersom det är över lång tid och Avanza dessutom verkar sakna bra guldfond, hur ska jag tänka? Ska guld finnas med hela tiden men att räntor tillkommer med tiden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan S
  1. Vit pil

   Hej Johan!

   Jag skulle säga att guld ska ersätta räntedelen, så vill du ha t.ex en 90/10 portfölj så ska räntor och guld ingå i dom 10%.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 10. Vit pil

  Hej, det här stämmer inte. ”Medan vi bara ombalanserar ungefär en gång om året, ombalanserar LYSA en gång i veckan”
  Jag var nämligen i kontakt med Lysas kundtjänst och frågade om det här med ombalansering och fick till svar att dom i princip aldrig ombalanserar. Hittills hade dom gjort det tre gånger svarade killen. Detta gör mig verkligen mycket tveksam till att fortsätta använda mig av just Lysa. Jag är ny i allt detta och läser och lyssnar massor just nu. Men detta känns inte alls bra. Hur går era tankar på Rika tillsammans när det gäller detta? Med vänlig hälsning Inkan

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Inkan Holmqvist
  1. Vit pil

   De gör det när portföljens målallokering avviker. Vad de definierar som ”avviker” specificeras inte närmare. Se punkt 2e i deras Whitepaper: https://lysa.se/whitepaper/.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adam
 11. Vit pil

  Hej! Tack för ett superbra arbete. Och det är så underhållande att se era videos. Jag vill köpa guld nu men jag har fastnat i kunskapstestet. Det här med terminsmarknaden, förstår det inte. Jag vet inte vad jag ska svara på frågan ”I vissa underliggande tillgångar kan det vara svårt att köpa och/eller förvara den underliggande tillgången som t.ex. råvaror varför exponering sker genom terminsmarknaden”. Behöver bli klokare. Jag vet inte heller vad jag ska svara på frågan ”Vid en investering i ett certifikat med en alternativ underliggande tillgång som t.ex. guld eller olja, påverkar prisskillnaden mellan olika terminskontrakt inte avkastningen.” Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jennifer Cowling Mantefors
  1. Vit pil

   Nu har jag listat ut det, blivit klokare och blivit godkänd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jennifer Cowling Mantefors
 12. Vit pil

  Flott at Norge får et portföljförslag. :) KLP AksjeAsia Indeks III er hovedsakelig et Japan-fond. Kanskje DNB Global Emerging Markets Indeks A eller KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II er mer hva du tenker på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sigurd
 13. Vit pil

  Hej,

  Tack för ett grymt bra och intressant inlägg! :)

  Jag har min mellanriskportfölj hos Handelsbanken och där finns inte AMF Räntefond Mix så jag undrar om det finns något/några bra alternativ till denna?

  Mvh Daniel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Jakobsson
 14. Vit pil

  Hej!

  Jag tittar bara in ett par gånger om året för att få tips om fonder för ombalansering. I år blev jag extra förvirrad för tidigare har budskapet varit, som jag tolkat det, att fördela pengarna jämt mellan fonderna så att om jag hade fem fonder i portföljen skulle 20% i varje fond. Nu plötsligt är det en stor matris som visar hur det ska fördelas.

  Kan jag fortsätta med den tidigare enklare jämna fondfördelningen och ändå känna att det är bra fonder jag har eller bör jag helt enkelt gå över till Lysa om jag inte är beredd att ”krångla till det” så som jag nu upplever att ni gjort?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   Hej!

   Om du inte vill hålla på själv och byta så kör på Lysa, funkar utmärkt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 15. Vit pil

  Hej! Tack för en bra blogg!

  Fråga om att förenkla RikaTillsammans-portföljen enligt nedan.

  Aktier – SPP Aktiefond Global
  Korta räntor – Spiltan Räntefond Sverige
  Långa räntor – iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04
  Guld – Xetra Gold

  Går det bra att förenkla portföljen på detta vis eller finns det några stora nackdelar med en förenkling?

  Mvh
  Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
 16. Vit pil

  Tack för en bra artikel Jan. Vad är det bästa valet för den försiktiga portföljen? ISK eller Fondkonto?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Karlsson
 17. Vit pil

  Hej, och tack till dig och din fru för denna blogg! Här är en läsare som nyligen hittat hit och senaste tiden försökt plöja så mycket information som möjligt. Jag har skapat konton hos Avanza och Lysa (samt är sedan gammalt kund hos SEB där jag har bolån, lönekonto etc.). Eftersom jag är nybörjare och inte så sugen på att behöva följa kurser och upp- och nedgångar osv., känns Lysa som ett väldigt bra alternativ för mig. Jag kommer att köra på de 4 hinkarna (fast snarare 3, eftersom jag än så länge – iaf tills jag byggt upp ett bra sparkapital – skippar den 4e ”lekhinken”. Min fråga till dig är: är det smartast att köra allt på ett ställe, eller att ha varje hink uppdelad på två ställen. Tex. att spara 1000 kr i månaden i mellanriskhinken, men där 500kr sparas hos Lysa och 500 kr i en ”egen” ihopsatt portfölj hos Avanza. Eller ännu mer uppdelat; 333kr hos Lysa, 333kr hos Avanza och 333kr hos SEB. Jag tänker såhär: jag är helt med på att fondrobotar i 99% av fallen kommer kunna göra smartare val än jag, MEN jag tänker också att det känns mer troligt att mina barnbarn kommer veta vad SEB är än ha koll på Lysa. SEB/Handelsbanken har ju ändå överlevt 2 världskrig, medan AI/robotutvecklingen gått så fort senaste tiden att det kanske inte är så troligt att Lysa kommer vara just Lysa om 20 år. Jag har inte jättemycket pengar att spara/investera, men är bara 29 år och vill börja i god tid.

  Bästa hälsningar,
  Natalie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Natalie
  1. Vit pil

   Hej Natalie!

   Kul att du ska komma igång med fyra hinkarna!

   Ser ingen anledning att dela upp det!
   Vad spelar de för roll om dina barnbarn inte vet vad Lysa är, så länge dina pengar växer och dom ligger där dom passar dig bäst så duger det, skulle det ändra sig så är det bara att byta ställe, det som är så bra med ISK!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 18. Vit pil

  Hej!

  Tack Jan och alla andra för en grym insats med detta års ombalansering. Något som slagit mig den senaste tiden är att jag inte reflekterat över vad som egentligen är strategiskt bäst när man börjar spara.

  Om vi ponerar att man har ett buffertsparande i en slags räntettrippel och därutöver har man 100 000kr samt att man sparar 2000kr i månaden ska man då a) sätta allt på en 60/40 portfölj och spara i denna, eller b) lägga exempelvis 60 000kr i en 60/40 portfölj och resterande 40 000kr i en 90/10 portfölj och därmed dela upp månadssparandet i 1000kr/portfölj?
  Om svaret är a) i ovan, hur länge bör man spara på det sättet innan man öppnar en ny portfölj? Poneringen är att ”Räntetrippel-portföljen är full” och används om något händer, dvs inom 1 år enligt 4-hinkar principen.

  Om svaret är b) varför i så fall? Ger det bättre avkastning? Eller finns det bättre sätt att göra det på?

  Om vi istället ponerar att man följer b) i ovan scenario men att månadssparandet är 10000kr/månad bör man dela upp det jämnt över de två portföljerna, dvs 50/50 eller ska man ha någon annan fördelning?
  Om vi fortsätter ponera att svaret är b), vid vilka summor bör man introducera nästa portfölj? Eller ska man ha samtliga portföljer redan från start men att man fördelar månadssparandets mängd olika över de 4(5) portföljerna enligt 4-hinkar principen?

  Hur resonerar ni?

  Tacksam för svar :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elvir
 19. Vit pil

  Hej! Tack Jan för en till utmärkt insats. Vad händer om fonden går omkull undrar jag efter jag läste din förklaring om vad kan hända om Lysa går i konkurs?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Colin
 20. Vit pil

  Ponera att mellanriskhinken är fylld och pengarna där fördelade mellan nybörjarportföljen, Lysa 60/40 och Lysa 20/80 och sparande nu görs i Passiva hinken 90/10.
  Finns det någon risk i detta att inte ha ett kontinuerligt sparande i alla fonder utan mellanriskhinken skulle i detta fallet bara ”stå” med befintligt innehav.

  Då mellanriskhinken är full, så görs inget sparande där under året. Vid ombalansering vid nästa årsslut så behöver man flytta pengar från mellanrisk till bufferthinken. Finns någon risk i detta, att man plockar ur respektive hink vid fel tillfällen? Och vad är i så fall fel tillfälle?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 21. Vit pil

  Har en fundering; Om man sätter upp ett långsiktigt sparande på säg 20år, ombalanserar under tiden och ser till att risken är rätt för ett långsiktigt sparande på 20år. Om man planerar att ta ut pengarna efter det har gått 20år, ska man då efter 15år sänka risken eller hur ska man tänka? Denna tanke är baserad på att vi sparar till våra barn till dess de fyller 20år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
  1. Vit pil

   Ja, tidshorisonten är alltid från varje given tidpunkt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Hej! Kan man, istället för Lysa, använda sig av Avanza auto eller är Lysa så pass mycket bättre så man ska byta? (Trots att allt kapital finns på avanza)

  Med vänlig hälsning, Patrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik Modig
  1. Vit pil

   Jag själv föredrar Lysa. Har inte kollat på Avanza Auto på ett tag och förr så var det inte lika bra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Hej den nya försiktiga portföljen som du nämner i podden även kan användas för målsparande. Om man planerat att köpa bostad om tidigast två år är det värt att sätta in en del av dessa pengar i en försiktigportfölj under 2 års tid? Just nu ligger pengarna på bankkonto med sparränta på 0,65.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandrella Alkzair
  1. Vit pil

   Ja, på två års sikt fungerar försiktiga portföljen utmärkt givet att man har buffert, har risktoleransen och allt annat lika. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Hej,
  Först – tack för omfördelningsmallen och för fantastiska tips!
  En fråga, jag kan inte via Avanza köpa iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF pga ändrat EU-regelverk. Hur ska jag tänka där? Eller är det något jag har missat..?
  iShares € Govt Bond 15-30yr UCITS ETF EUR (Dist) går inte heller att köpa via Avanza.
  Tacksam för all hjälp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Virginia Horniak
  1. Vit pil

   Hej!
   Som du nämnde så kan du inte köpa dem via Avanza i nuläget men du kan köpa dem via Nordnet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henke
   1. Vit pil

    Kanske en jättedum fråga, men om man inte har nordnet då? Vad gör man då?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel Bjerneholt
  2. Vit pil

   Instämmer, jag ändrar inte depå till Nordnet pga detta. Det jag undrar är om det finns ett passande alternativ hos Avanza.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Virginia Horniak
 25. Vit pil

  Det är jättebra att Caroline ”avbryter” med frågor och kommentarer, det det liv åt vloggen och gör att man förstår bättre. Fortsätt med det. 👍

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kenneth Pettersson
 26. Vit pil

  Om man har låneutrymme(utan amorteringskrav) på sin bostad som man nyttjar för investering i Passiva hinken och sedan räknar resten av bostadsvärdet som mellanhink. Då borde väl Rikatillsammans-portföljen kunna utgöra Passivahinken?

  Tänker att man lånar ungefär tre gånger eget kapital så om man har 500tkr och lånar 1500tkr så ger det 2 miljoner i Passiva hinken.

  Är man tuff och inte ”freakar ur” så kan man ju gå all in på aktier, men jag vet att iaf. jag inte har den kylan utan tänker att detta kanske kan vara ett stabilare och ”säkrare” alternativ. Dock med lägre förväntad avkastning.

  Är detta en ren tankevurpa av mig där jag missar något väsentligt, eller kan man använda en portfölj med låg volatilitet och lägre avkastning och kompensera det med ett större belopp och ändå få en investering som inte rör sig lika dramatiskt då marknaden svänger?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kent Hansson
  1. Vit pil

   Nej, jag tror inte det. En portfölj med hög riskjusterad avkastning ger ju mest avkastning per enhet risk man tar. Att använda hävstång på en sådan för att nå den avkastning man vill ha är ju mer effektivt än att ha en annan tillgångsfördelning med den högre avkastningen men sämre riskjusterad avkastning. Så länge kostnaden i form av ränta och risk på lånet är rimlig.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   Tillägg:
   Att göra det med en volatil portfölj som 100% aktier är mycket mer riskfyllt då en nedgång på 25% utraderar hela ditt kapital om du skulle bli tvungen att lösa lånet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
 27. Vit pil

  Är inte en fördel (fast med ökad risk) att välja spara själv på nordnet eller avanza att man får belåna portföljen och därmed få hävstång. Något Lysa inte vill erbjuda (ni diskuterade det i senaste intervju med LYSA).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 28. Vit pil

  Jag skulle vilja veta vad det innebär att spara i GULD AVA eftersom jag aldrig sparat i ETF:er. Jag gillar inte att spara i saker jag inte förstår, eller har missuppfattat. Vad kostar det att göra ett köp och är kostnaden samma vid sälj? Läste något om straffavgifter också. Började spara för något år sedan och således kommer andelen guld vara låg. Är det ett fast courtage som äter upp en eventuell uppgång?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  APM
  1. Vit pil

   Undrar om jag kan behålla Pacific Precious iställer för att gå över till AVA Gold. Pacific fonden har gått som tåget och man kan enkelt månadsspara. Den kanske fick en högre avgift flrea året, men har som sagt gått jätrebra så jag funderar på att avvakta och evt byta till AVA senare i år. Synounkter på detta?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Rune I
   1. Vit pil

    Har själv kvar Pacific Precious men är med en avgift på nästan 3% så funderar jag på att byta ut den… Väntar på att Eric Strand (AuAg) ska lansera sin guldfond, men det verkar ju dröja lite.

    En enkel guld fond med avgift under 1% måste ju vara den mest eftertraktade produkten på marknaden. Skulle lätt få flera tusen investerare bara via denna bloggen. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    PZ (Patrik)
 29. Vit pil

  Hej,
  Om man läser fondfaktabladet för AMF Räntefond Lång (2-10 år) skriver de att den är aktivt förvaltad ”Fonden förvaltas aktivt …”

  Däremot skriver Öhman Obligationsfond A (3-4 år) följande:
  ”Fonden har som strategi att följa sitt jämförelseindex och tar inte några aktiva positioner mot marknaden.”

  Det verkar som att alla väldigt långa räntefonder är aktiv förvaltade. Hur kommer det sig? Dessutom är alla räntefonder i dina portföljer det också. Är det något problem som det är med aktiefonder? Jag har tittat lite på korta räntefonder med låg avgift, och alla är aktivt förvaltade också. Beroende på hur dåligt aktiv förvaltning för räntefonder är, kan sparkonto/saldo (kort), och Öhman Obligationsfond (3-4 år), vara bättre i ens portfölj.

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 30. Vit pil

  Hej! Hur bör man tänka om man vill placera 500kr/månaden i barnportföljen men stoppas av lägsta insättning på 100kr i bland annat Handelsbanken Global Index Crit.
  Kan göra någon form av justering av vilka fonder man köper, som man kunnat tidigare år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
  1. Vit pil

   Då slänger du ut Handelsbanken global småbolag och stoppar det i LF Global indexnära fond. Krångligare än så är det inte. Små % hit eller dit gör det vsrken bättre eller sämre. Glr det så enkellt som möjligt. Lycka till.
   Mvh. Jack

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jack
 31. Vit pil

  Hej, vad är minimibeloppet för att sätta upp Rikatillsammans portföljen? Såg att minsta belopp man kunde köpa ”iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04om” var runt 50000kr. Eller finns det något motsvarande värdepapper med lägre enhetspris man kan ersätta denna med?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ika
  1. Vit pil

   Har för mig att Jan brukar rekommendera 200 000kr minst för att kunna göra en bra RT-portfölj, men gärna mer då det är som du säger att vissa har ett högt minimibelopp och vissa kostar ganska mycket i courtage att köpa!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   IS04 har ett pris på knappt 5€
   Om man väljer den som enda långräntefond kan man skapa portföljen med 15 000 kr utan att betala för mycket i courtage.
   Men om ombalansering ska vara rimlig kanske man behöver ca 40-70 000 kr.
   Det pga att man måste sälja eller köpa för 3600 kr per transaktion för att komma ner i angivet 0,25% i courtage (minimum är 9kr)

   Jag har en liten Golden Butterfly (en variant på RT Portföljen) som är på 50 000 kr.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
   1. Vit pil

    Tack ML. Du har koll på typ allt som jag undrar över…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Håkan
  3. Vit pil

   Det finns inget minsta belopp för köp av ISO4.
   Tror Jan rekommendera 100 000 i senaste poddavsnittet. Naturligtvis kan man sätta upp den för mindre pengar om man vill.

   Det pågår en väldigt intressant diskussion längre ned i tråden om att göra RT-portföljen på 50 % långa svenska räntefonder.

   Mvh Willy

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
  4. Vit pil

   Var hittar du information om minsta belopp ?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
 32. Vit pil

  Tack för allt ditt jobb de senaste veckorna. Det är väldigt uppskattat.
  Du har nämnt räntetrippeln men inte gått närmare in på den i år. Eller är den nya rekommendationen för ”kontanter” att ha dem i den nya försiktiga portföljen istället?
  Du har gett ett förslag till 100 % aktier, men jag skulle gärna ha ett förslag med 100% räntebärande fonder också?!
  tack

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  cb
 33. Vit pil

  Hej Jan och tack för en fantastisk blogg.

  Jag tycker det svåra är att veta hur mycket man skall ha i bufferthinken. Hur mycket skit kan egentligen hända under ett år??
  Har valt att ha två passiva portföljer (Gl.barn), en som fyller på andra hinkar och en till ett eget pensionspar som absolut inte skall röras på ca 25 år. Månadssparar 2000 resp 3000 i de passiva hinkarna.

  Hälsningar J

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janos
 34. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag funderar på det du säger i slutet av inslaget att ”ingen av portföljerna kommer du att ha belånad” Rika tillsammans portföljen har du tidigare sagt att 10-20% belåning är en utmärkt strategi eftersom variationen i utfallet i portföljen +-10% om året med ett medel på +4% är låg och att man därmed kan öka den med lite belåning.

  Stämmer inte detta längre, varför har du gått ifrån din tidigare hållning?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 35. Vit pil

  Har tjänstepension hos Länsförsäkringar via Max Matthiessen. För tillfället har jag enbart 100% LF global indexnära, men funderar på att ändra om till den fördelning som finns i referensportföljen ovan. MEN, detta är inte på något vanligt ISK utan snarare på en tjänstepensionsförsäkring – kan jag åka på några otrevliga kostnader/skatter/avgifter om jag ombalanserar? Ombalanseringen sker på så sätt att allt säljs av och sedan köps nya fonder enligt den fördelning man väljer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Hej Adam.
   Vad är anlädningen att ändra på det? Du kan välja LF Entre lösning. LF Pension då den justeras automatisk efter din åldern. Finns ingen anlädning att ändra om du har långt till pension då du har den bästa 100% LF Global index. Du kan byta hur ofta du vill. Blir ingen extra kostnad på det. Men som sagt till ingen nytta. Då väljer du generations fond i LF entre lösning. Det sköter dem automatisk åt dig med lägre risk ju närmare pension du kommer. Det är omöjligt att tajma börsen. Lycka till.
   Mvh. Jack

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jack
   1. Vit pil

    Hej Jack,

    Jag vill egentligen ha ett upplägg som liknar referensportföljen, alltså inte enbart en globalfond. Men jag upptäckte att det är väldigt begränsat vilka fonder man faktiskt kan välja i LFs pensionslösning.

    Med vänlig hälsning
    Adam

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adam
 36. Vit pil

  Så om man t ex har en portfölj med fördelningen :

  en fond 40%

  en fond 30%

  en fond 20%

  en fond med 10%

  Hur månadssparar man då?

  Ska 40% av månadssparandet ske i 40% fonden 30% i 30% fonden osv eller ska allt månadssparande fördelas lika över fonderna dvs 25% i varje? 🤔

  Bör man månadsspara procentuellt jämnt mellan dom 6 fonderna? (Guldet går ju inte att månadsspara i så räknar inte med den.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Monke
  1. Vit pil

   Månadsspara 40% i 40%-fonden.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   PZ (Patrik)
   1. Vit pil

    Tusen Tack! :D

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Carl Monke
 37. Vit pil

  Hej! Jag har ungefär 100 000 kr samt möjlighet att lägga undan ca 10000 kr i månaden 6 månader framöver. Efter det är tanken att börja plugga (4år). Pengarna ska sedan efter det användas som en kontantinsats till lägenhet. Har tänkt lägga in pengarna på Lysa men funderar kring vilken fördelning jag bör ha samt om jag ska välja hållbar eller bred. Vore extremt tacksam för svar.

  Sen vill jag dessutom tacka dig för allt otroligt bra jobb du gör med denna blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Hej Alex!

   Om dessa pengar ska användas till en kontantinsats om 6 månader så rekommenderar jag sparkonto med ränta och insättningsgaranti, ingen anledning att ta hög risk med pengar som ska användas inom en sådan kort tidshorisont!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   Eftersom du har en horisont på 4.5 år tänker jag spontant att RT skulle föreslå att se till så du har tillräckligt i bufferthinken för att klara eventuella utgifter över närmaste året (du kanske redan har en ”bufferthink” utan att du vet om det; du säger ju att du har möjlighet att lägga undan 10k/mån, antar att du har mer undanlagt eller en inkomst utöver det), och lägga resten i mellanriskhinken.
   Deras blogginlägg om hinkarna är förresten verkligen bra, läs det först! Man får lite tankeställare om hur man ska tänka kring sin buffert.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anton
 38. Vit pil

  Förstår inte varför det ligger 5% kontanter i Rikatillsammans-portföljen. Någon som vet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle
  1. Vit pil

   RT-portföljen är en variant på permanenta portföljen. Den ursprungliga ”permanent portfolio” som skapades av Harry Browne består av 25% aktier,25% guld, 25% långa räntor och slutligen 25% kontanter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
  2. Vit pil

   Som Håkan skriver, det ska vara ”kontanter” i RT-portföljen. Det betyder defacto en penningmarknadsfond med 3-månaders löptid på statsskuldväxlar. Dessa penningmarknadsfonder ger idag negativ utveckling och därför valde vi Spiltan Räntefond Sverige med 6 månaders löptid och företagsobligationer. Med en del kontanter minskar man risken/löptiden. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Hej!

  Jag funderar på om jag ska sätta ihop globala barnportföljen själv på Avanza eller sätta in på LYSA. Jag är lite förvånad över att LYSA rekommenderas så pass mycket eftersom att vi vill ha så låga avgifter som möjligt eftersom att det spelar så pass stor roll över tid. Men allt är ju relativt vad det är värt att göra jobbet själv ett par timmar om året, men tycker man att det är enkelt och roligt som jag gör så är det inga problem.

  Jag räknade på hur stor skillnaden blir med ett startkapital på 250 000 SEK och sparande på 30 000 SEK/år över 30 år med 8% avkastning och jämförde med avgifterna 0,39% för LYSA(kommer minska lite löpande till 0,356% vid 5 000 000 SEK) mot 0,26% för globala barnportföljen.

  Sparandet på LYSA kommer uppgå till 5 384 910 SEK och på Avanza 5 554 966 SEK, en differens på 170 056 SEK.

  Även resultatet under 2019 där globala barnportföljen gick +29,4% mot LYSA:s +28,2 talar ju för detta även om det mer är en slump och just att innehållet träffat lite bättre just i år.

  Tankar på detta? Missar jag något?

  Hur fungerar det med avgifter för Xetra Gold på Nordnet?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Att du har rätt. 😁

   Om det inte är ett problem att ombalansera, hålla koll så här en gång om året och du har den riktigt långa tidshorisonten så är det bara köra på. Sedan kan man argumentera för att du får en bättre diversifiering på Lysas räntedelen i GB-portföljen, men den är ju försumbar i sammanhanget.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för ditt svar!

    Vad är avgiften för att handla med Xetra Gold? Läst att vissa försöker hålla nere antal transaktioner.
    Kostar det något för övrigt att ha ett konto på Nordnet resp Avanza?
    Om jag ska flytta ca 500 000 kr från ISK på Swedbank till ISK med olika portföljer på Avanza, tillkommer det några avgifter eller skatt? Dessa pengar ska ju redan vara skattade.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
 40. Vit pil

  Hej på Er.
  Vad är det som gör att du valt att bara titta på råvaran guld och inte tex skog?
  Jag tror att skog är en produkt som står sig väl i framtiden och tror inte skog vid en börskrasch sjunker lika mycket som aktiefonder. Jag tror också skogsfonder hämtar sig snabbare än aktiefonder, vilket skulle betyda att slog skulle kunna komplettera guld bra, eller vad tror du?
  Kanske byta ut 50% av guldet till skog?
  Med vänlig hälsning
  Folkesson

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Folkesson
  1. Vit pil

   Det beror vad du vill åt. Om du vill ha en stabil real tillgång så är skog fantastisk (om än något låg avkastning och därför ofta behöver belånas för att det ska bli något).

   Anledningen till att jag har guld i portföljen är för att den fungerar lite omvänt mot aktier, det finns ett psykologiskt ”skydd” i guld som gör att det är hit en del investerare flyr i oroliga tider. Guldet har en mycket högre risk/förväntad avkastning än skog.

   Så i min värld blir det lite att jämföra äpplen med päron eftersom det är två olika syften. 👍

   (jag själv älskar skog och funderar på att förr eller senare köpa skog här hemma i Sverige också)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag gillar också skog. Har sex procent i min defensiva portfölj.
   Tyckte dock det var svårt att hitta rena skogsbolag.
   T.ex. har ju SCA och Holmen andra verksamheter som pappersmassa, kartong och papper.
   Mvh Willy

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
   1. Vit pil

    Håller med. Jag har därför kollat lite på Skogsfond Baltikum och andra lösningar, men inte riktigt hittat något bra. Kan du inte hojta till om du hittar något bra.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Silvestica Green Forest, J & Forest Fund , FIM Forest och UB skog är skogsfonder. Tyvärr verkar alla vara svåra att placera i.

   Själv valde jag att göra en aktiedel bestående av följande företag; Holmen, Latvian Forest B, Stora Enso, SCA B, Weyerhaeuser Co, PotlatchDeltic och Acadian Timber Corp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
 41. Vit pil

  Tänkte på guldfonder, guldpriserna måste ju betraktas som förhållandevis höga, vilket borde påverka risken för en nedgång i fonderna framöver?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Lövdahl
  1. Vit pil

   Jättesvårt att säga att faktiskt. Få trodde ju att aktier skulle gå +30 % under 2019 efter avslutningen på 2018.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Hej,
  Jag håller som bäst på att ombalansera Globala barnportföljen, som jag har lagt in på Avanza pensionspar ( eget AB). Så tänkte jag ha pensionspengarna i olika konton med med olika startdatum för utbetalning ( har ca 10 år kvar till pension).
  Jag har försökt att föra över en del av den summa jag har på mitt konto, till 2 ytterligare, så proportionerna på hinkarna blir som jag tänkt och därefter månadsspara i varje hink.
  Då säger Avanza att det inte går att flytta pensionspengar från ett konto till ett annat fast det är samma anställda och samma företag? Måste jag alltså byta till Nordnet och där öppna tre pensionsspar direkt där pengarna är fördelade från start? Verkar konstigt om inte Avanza kan lösa en sådan adm. sak?
  Tacksam för feedback. Är det jag som tänker fel? Kan man göra på ngt annat vis ?
  Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
  1. Vit pil

   Tyvärr är det knökigt med pensioner av den här anledningen. Jag brukar ibland försöka tänka att jag ”buntar” ihop dem till ett mentalt konto trots att de är flera. Då kan man t.ex. har räntefonder på ett, aktiefonder på ett annat etc. Det kräver lite pill i excel, men är görbart. Till syvende och sist så är det ju ändå en helhet tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Nyligen hittat till bloggen och läser allt jag kommer över. Relativt ny på detta också men har samma syn på sparande som er. Därför tänkte jag skapa mina egna portföljer, nybörjar- och globala barnportföljen, för att ha sparande på olika horisonter. Barnens sparande ligger redan idag på Lysa. Tänker då på hur man ska fördela sitt månadssparande i de respektive båda portföljerna. Har för avsikt att spara 2000-2500 kr/månad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  VE
  1. Vit pil

   Jag skulle fördela månadssparandet snarare enligt fyra-hinkar-principen. Om du är klar med lågrisk hinkarna så kan man överväga att månadsspara bara i högriskhinkarna. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Hej, först och främst STORT tack för arbetet och engagement! Som nybörjare med Xetra Gold och Guld Ava, undrar jag om de också ska ingå i en ISK. Utöver det undrar jag om det finns något i era portföljer som ni tycker ska INTE ingå i en ISK. Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christine Bozier
  1. Vit pil

   Tror alla Rikatillammans-portföljer är tänkt att ha på ISK.

   Guldet i portföljerna är nog även det tänkt att ha på ett ISK, tanken är ju att detta ska säljas av vid ett börsfall och då vill man ju undvika att betala 30 % i vinstskatt, då försvinner lite av tanken med guldets funktion.

   Det är så jag uppfattat det hela, rätt mig gärna om jag har fel.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
   1. Vit pil

    Jag gissar att vid ett börsfall går guldet upp, sen säljer man guldet och köper aktier. :)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Carl Monke
   2. Vit pil

    Helt korrekt uppfattat Sensini! 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja, allt ska vara på ett ISK eller KF. Om man börjar från början så skulle jag föredra KF för RikaTillsammans-portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan! Tack för allt ditt engagemang. Skulle du kunna utveckla varför du hade valt ett kapitalförsäkrings konto till rikatillsammans-portföljen vid nystart? Jag har det till barnens portfölj (men har även där glömt anledningen).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hampus
   2. Vit pil

    För att några av de utländska börshandlade fonderna är utdelande och mig veterligen är det enklare med utländsk källskatt i en kf än i ett isk. Men någon kanske kan rätta mig här om jag har fel.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   @Jan: Jag säger inte att jag har rätt men frågade faktiskt Nordnet kundtjänst om dom distribuerande ETFerna du f.n. har i RT portföljen och just dom spelar det ingen roll ifall man har på ISK eller KF då sätet finns i/på Irland och då behöver man inte betala källskatt. Du kan även gå in i en utdelning från fonden på ditt konto och se vad du fått och jämföra beloppet med utdelningen på fondens hemsida och räkna om till SEK för att se ifall det stämmer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   J
 45. Vit pil

  Jan, vilket index tror du har högst avkastning/risk? Jag kom att tänka på USA Indexnära, men anledningen varför den har gått upp så mycket (nästan lika mycket som Spiltan investmentbolag), är nog på grund av att kronan har blivit mycket svagare mot dollarn.

  (man äger USA aktier i dollar, de säljs till dollar vilka fondförvaltarna köper kronor med som vi därefter får)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
  1. Vit pil

   Jag skulle gissa SIXRXFIIF (=Spiltan Aktiefond Investmentbolag) är det som jag har hittat med historiskt (20+ år) bäst utvckling.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Hej Jan.
  Nu sitter jag lite och funderar när jag läser dina komentarer om man kan köpa billigare och sälja dyrare. Göra det att blanda olika index.
  Spp aktiefond Usa 107%
  Spp aktiefond Europa 45%
  Senaste 5år avk.
  Historisk avkastade dem ganska lika. Rätta mig om jag hsr fel. Global index har 22% Europa. Dina portföljer 15%. Om man tror att Usa är övervärderad och Europa undervärderar borde man inte övervikta Europa index till 40% och köpa billigare just nu om man ska titta historisk? Då kundr man ha 35-40 Usa om man kör 100% Global index i vanliga fall som jag. Portföljen blir inte så mycket högre risk ganska samma. Sådant vet man om 10 år om det har lönat sig. Dina tankar. Ordet är fritt! 🤗.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Tanken med Jans portföljer är väl att inte spekulera, om du vill försöka slå index så tror jag nog hans svar blir att detta tillhör lekportföljen.

   Tänkte precis posta mitt svar ovan men ser nu att frågan är ställd till Jan, men jag postar ändå det jag påbörjade att skriva. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
   1. Vit pil

    Om man har 20% av portföljen i Sveriges index varför skulle man inte kunna ha de 20% extra i Europa index? Det är ingen lek och själv håller jag inte på med lek portföljer med egna pengar.
    Mvh. Jack

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jack
  2. Vit pil

   Anledningen till att Sverige överviktas i portföljerna på denna sida beror väl på att vi bor i Sverige. Då vi bor i Europa borde man av samma anledning kunna övervikta Europa i sin portfölj.

   Men som jag tolkar dig så vill du övervikta Europa för att du tror att Europa kommer att gå bättre än USA,, vilket för mig är spekulation, något som man väl på denna sajt undviker att göra i sina portföljer?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
  3. Vit pil

   Ja, man kan absolut göra så, men man behöver bara vara klar på att det bygger på din mening:

   Om man tror att Usa är övervärderad och Europa undervärderar borde man inte övervikta Europa index till 40%.

   Anledningen till att jag inte gör det är för att jag vet historiskt att min tro brukar vara ungefär 50 % rätt. 😁

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 47. Vit pil

  Hej Jan,

  God fortsättning och tack för en strålande blogg!

  Jag har senaste veckorna gått i tankarna att flytta allt sparande från Avanza till Lysa. Jag blir dock fundersam kring valet av fonder hos Lysa. Jag trodde att du och Lysa mer eller mindre körde på samma fonder men när jag tittar närmare på Lysas rekommenderade portfölj för mig så är det enbart Vanguard-fonder i aktier-delen och inte en enda fond som du i vanliga fall rekommenderar. Hur kommer det sig? Är det något jag missat här? Samt är inte Vanguard amerikanska fonder och i så fall blir det inte en högre avgift för mig?

  Mvh
  Darre

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Darre
  1. Vit pil

   Vanguard-fonderna är inte öppna för privata placerare i Sverige, bara för institutionella placerare som exempelvis Lysa. De hade säkerligen varit med på Jans listor om de varit möjliga att köpa för svenska småsparare.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   PerW
   1. Vit pil

    Yes, utan någon tvekan. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Kan vara värt att nämna då jag inte hittar någon information på denna sida om det men att flytta kapital från ett ISK till ett annat (tex från Avanza till Lysa) innebär att du kan kommer åka en skatteeffekt då du skattar på insättningar till ISK vilket du gör vid en flytt av kapital.

   Tror man kan komma undan denna skatt genom att be banken sig göra flytten, men då brukar dom ha en flyttavgift.

   Eller är jag ute och cyklar?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
   1. Vit pil

    Nordnet löste detta utan avgift åt mig när jag flyttade från Avanza. De är ju glada att få dina pengar.
    Annars kan man sälja innan kvartalsskiften och köpa hos nya banken efter. Då slipper man dubbel skatt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Göran
   2. Vit pil

    Teoretiskt ska det gå att flytta pengar (=saldo) från ett ISK på Avanza/Nordnet till ett ISK på LYSA. Problemet är att Avanza/Nordnet maskar med et här och är inte jätteglada för att hjälpa till. Vet kunder där det tagit veckor, istället för att göra ett uttag och sedan en insättning på LYSA.

    Så är det inte miljoner så brukar det vara smidigare (=inte billigare) att ta skattesmällen på några kronor.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 48. Vit pil

  Hej!

  Skulle nu gå in o köpa Xetra Gold men det kostar väl en massa pengar att köpa det i avgifter? Är helt ny med detta med guld men det verkar som att Courtage är=
  Beloppet är baserat på förväntad kostnad vilket innebär att den faktiska kostnaden kan bli annorlunda. Extra kostnader kan tillkomma, t.ex. transaktionsavgift vid handel med optioner och terminer.
  9.38 EUR

  Eller har jag gjort något fel? Tacksam för svar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Tapper
  1. Vit pil

   Nej, det kostar tyvärr lite pengar. Inget att göra åt. 😑

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 49. Vit pil

  Hej, sitter och gör ombalansering i detta nu men får inte upp någon träff på GULD AVA. Den hittar inte denna fond när jag försöker lägga till i mitt månadssparande. Finns den?
  Mvh Camilla

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   Det är ingen fond. Det är ett certifikat. Går ej att månadsspara i.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jesper
 50. Vit pil

  En kommentar till mitt tidigare inlägg:

  Jag läste lite noggrannare och ser att Jan absolut vill ha ”torrt krut” för att kunna köpa vid nedgångar. Så inget påhopp på honom.

  Men,känns plötsligt så inkonsekvent allting..

  Hålla på sin strategi,och inte försöka tajma marknaden?!

  Som någon så klockrent skrev nyss:
  ”Innerst inne när man en dröm om att tajma marknaden!”

  Det gäller säkert dom allra flesta.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   👍 Så klart när vi alla en dröm att slå marknaden, visa att vi är lite smartare och hela det paketet. Konstigt vore ju annars. Tricket är att hålla den impulsen i schack.

   Som sagt, jag har inte tänkt genom det helt och hållet. Det är därför jag provpratar. Så här tänker jag idag:

   • Min strategi är marknadsneutral – samma portföljer, samma månadssparande oavsett vad som händer

   Tesen är ”mer pengar har förlorats på att stå utanför marknaden än vara inne i den.” Fine. Kombinerat med att ”investera inte pengar du inte har råd att förlora” vilket i min värld innebär ingen eller begränsad belåning. När kraschen kommer så kommer jag fortsätta göra exakt samma sak som ovan.

   Twisten jag tänker här är att börskrascher tenderar att bete sig likadant och har en viss karaktär när de väl inträffar. De pågår nästan alltid i mer än 1 år, de faller oftast mer än 30 procent och de är ganska misäriga. I en sådan situation – givet att man har ”the cohones” – så tänker jag att man skulle kunna dubbla, trippla eller mer sitt månadssparande. Det behöver ske med lånade pengar.

   Jag tänker ju att om man tänker utifrån månadssparande så är det bara ett ”framtida månadssparande” som jag flyttar från framtiden till idag. Jag har råd att återbetala det med framtida kassaflöden men jag har mer nytta av dem idag än imorgon. Är det en spekulation, ja på sätt och vis, men för det känns annorlunda än att sitta utanför med pengar och vänta på kraschen… (även om det är t.ex. vad Buffett gör…

   Ja, det var mina två-provprats-cent.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack Jan,jag hänger med i ditt tänk och ditt resonemang.

    Själv är jag fullinvesterad,ungefär enligt modellen på denna blogg.
    Dvs,jag har inga pengar som ligger och ”väntar” på en ponerad börskrasch,eftersom du för längesedan lärde mig att ”mer pengar har förlorats av att vara utanför..osv osv”

    Men,skulle marknaden mjukna och vi ser tydliga nedgångar och någon plötsligt ger mig en massa pengar,utan krav på återbetalning , då vet jag vart dom hamnar:)!

    Ha en fortsatt bra kväll!

    För den har väl precis börjat?!;)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
 51. Vit pil

  Det går att göra en snarlik portfölj som Rikatillsammans-portföljen (Harry Brownes)med hjälp av vanliga fonder i exempelvis Avanza.
  25% i valfri global indexfond, 25% i Pacific Precious (om man står ut med avgiften) och 50% i AMF lång eller mix.
  Rikatillsammans-portföljen har ju 25% i kontanter och 25% i 20-30 åriga statspapper. Snittet mellan 1åriga räntefonder och 25-åriga hamnar omkring tio års duration. Detta kan ersättas med AMF:s räntefonder som ligger på runt sju års duration.
  Man låter helt enkelt en ”lång” svensk räntefond på 50% av portföljen ersätta 25% 1-åriga och 25% 25-åriga räntepapper.
  Effekten blir snarlik. Jag har backtestat och jämfört Harry Brownes portfölj mot en portfölj som innehåller samma komponenter förutom kontant- och räntedelen. Dessa två har jag ersatt med 50% intermediate treasurys eller total bonds.
  Portföljen beter sig likadant som Harry Brownes portfölj bara något högre avkastning.
  Det går själv att prova på portfolio-visualizer.
  Denna går dessutom utmärkt att månadsspara i.
  Avgiften hamnar på ca 0,32% om det stämmer att Pacific Precious ligger på 1% (inte dubbelkollat detta)

  12+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan N
  1. Vit pil

   Spännande Johan, tack för din kommentar som onekligen skapade ett tankespjärn hos mig. 👍

   Hur långt har du backtestat? Den största fördelen jag ser egentligen med ovan är ju att man slipper valutarisken.

   Jag har dagsdata på AMF Räntefond Lång från 1998. Mejla mig så kan du få den till Portfoliovisualiser så kan vi hjälpas åt. För det är i så fall en ganska stor förenkling om det visar sig stämma.

   8+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej! :)

    Någon ny input på detta? Har själv spånat i liknande banor, speciellt då Rowland & Lawson i boken ”The permanent portfolio” direkt avråder för räntepapper i utländskt valuta, pga av valutarisken.

    De rekommenderar i boken konkret att ta den längsta räntefonden man har tillgänglig i sitt land och då vikta över den på ”cash”-delen ifall det den har lägre duration än det rekommenderade 20+ åren, för att på så vis kompensera för den kortare durationen. Målbilden borde alltså vara att medeldurationen för cash-delen tillsammans med långa räntor-delen ska vara ca 10 år (50% x 0.25 år + 50% x 20 år =~ 10 år).

    Skulle vara jätteintressant att höra er utveckla era tankar kring detta! :)

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    David
   2. Vit pil

    Detta låter väldigt spännande.
    Då skulle man slippa handeln med ETF och därmed courtage.
    Det skulle även gå att göra en RT-portfölj på Avanza.
    Hoppas att du följer upp detta Jan.
    Mvh Willy

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Willy
   3. Vit pil

    Hur mycket är bostadsobligationer i AMF lång? Jag hade för mig att jag hört ca 25% företagsobligationer men är bostadsobligationerna utöver det?
    Men är inte AMF mix bara statspapper?

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    ML
  2. Vit pil

   Jag körde det i Portfolio visualizer med fonddata (månadsdata).Det enda jag saknar egna data för är de långa obligationerna så där använde jag det som redan finns i programmet.

   De ser nästan helt identiska ut. Dubbelkollade med annan källa och får liknande resultat.

   Den invändning man skulle kunna ha är att AMF lång vad jag vill minnas har en ganska stor del obligationer med rörlig ränta (floating rate notes) och att vid låga räntor så har de längre durationerna en förstärkt effekt i hur mycket de rör sig per % sänkt ränta jämfört medellånga. Men om det är tillräckligt mycket för att göra skillnad är inget jag begriper.

   Det finns ju andra beskrivna allokeringar som redan från början använder medellånga obligationer som man också kan överväga som t.ex. Ivy/Endowment, Swensen och Larry (Swedroe).

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
   1. Vit pil

    Ett stort aber med både AMF lång och mix är att de innehåller inte obetydliga mängder bolåneobligationer vilket man inte vill ha här.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    BND
   2. Vit pil

    Ett problem med både AMF mix och lång är att de har inte obetydlig andel bolåneobligationer.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    BND
  3. Gravatar ikon för användaren
   Martin
   1. Vit pil

    Här är samma test som Martin postade ovan, fast med:

    50% AMF Räntefond Lång
    25% SPP Aktiefond Global (data före juni 2000 kommer från Swedbank Globalfond)
    25% Guld (USD)

    http://bit.ly/2tO1x5h

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    PZ (Patrik)
  4. Vit pil

   Pacific Precious totala förvaltningsavgift är dessvärre hela 2,98 %.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
   1. Vit pil

    Här är samma test som Martin postade ovan, fast med:

    50% AMF Räntefond Lång
    25% SPP Aktiefond Global (data före juni 2000 kommer från Swedbank Globalfond)
    25% Guld (USD)

    https://imgur.com/a/AnEAdSd

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    PZ (Patrik)
  5. Vit pil

   Jag kommer absolut att följa upp på det här. 👍

   Ge mig en vecka eller två. Tar även kontakt med er som kommenterat i den här tråden så gör vi det tillsammans. Tänker att vi kan försöka dela historisk data så kan vi köra testerna och jämföra. Sitter på en hel del data själv.

   Återkommer!

   Grymt bra diskussion för övrigt. Tack för det. 🙏

   9+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej, jag var nyfiken på om du kommit fram till något här? Som lekman hade det passat mig ypperligt med denna förenkling… ;-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MR
  6. Vit pil

   Vi borde ju som ett alternativ även försöka kolla upp ganska nya fonden ”Nordea 1 Long duration US Bd” med amerikanska statsobligationer och duration på 18 år. Den finns ju på Avanza…

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
   1. Vit pil

    Nordea 1 Long duration US Bd har ju däremot fortfarande kvar valutarisken mot USD, om jag förstod fondfaktabladet korrekt? Då är nog ETFerna på Nordnet billigare om man inte gör stora transaktioner årligen i fonden med avseende på courtaget + växlingskurs. Men visst, den går att spara i på Avanza :)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    David
  7. Vit pil

   Kan man se i backtestet vilken duration ”Total US Bond Market” har?

   Tittar man på iShares Core Total USD Bond Market ETF, har den durationen 5,5 år.
   Medan Vanguard Total Bond Market ETF, har en duration på 6,2 år.

   Det hade varit intressant och veta vad Portfolio Visualizer använde sig av.

   Mvh Willy

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
 52. Vit pil

  Svårt att svara på specifika kommentarer just nu tyvärr. Vissa går att svara på. Vissa inte. Kanske en bugg i systemet?!

  Detta är ett svar på Jan’s ”provprat” om belåning och eventuellt ökat eller inte ökat köp vid nedgång:

  Vad hände med begreppet ”sälja dyrt-köpa billig”?!

  Sådan rädsla i denna tråden att överhuvudtaget överväga att gå ifrån tanken på ”att man inte ska/kan tajma marknaden ”.

  Jag tror inte heller det är bra att ”hålla på” och jaga köptillfällen hela tiden. Jag tror också det är bra att i stort sett luta sig tillbaka och låta det hela rulla på..

  Men! Sedan när blev det dåligt att köpa aktiefonder på REA?!

  Har man cash,eller kan belåna någonting,varför inte köpa när det går ner mycket och är billigt?!

  Man kan fortfarande ha samma tänk när det gäller långsiktighet i stort.

  Men köp för guds skull när det är billigt!

  Har jag liksom förlorat förståndet helt och inte fattar vad vi pratar om?! :)

  Kram alla filurer! 🤗

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   😂🤣🤣

   Ja, det är när det blir svar på kommentar, på kommentar som det ballar ut lite. Har aldrig haft så mycket kommentarer som nu, så bloggen var inte riktigt förberedd på det.

   Men jag tror jag var otydlig kanske. Poängen i mitt provprat var just att köpa mer efter en stor nedgång, med lånade pengar, OM man har nerverna till det då. Vilket jag lite betvivlar med mig själv. Jag tänker nämligen lite på belåning som vilket lån som helst ”att flytta pengar från framtiden till idag” och då verkar det rimligt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja men när är det billigt? -30% som sedan efter att man köpt går ner till -50%. Som att handla något på rea och veckan efter se 50% på allt i butiken.
   Tvärjobbigt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Guldlock
   1. Vit pil

    Guldlock!

    Visst,absolut tvärjobbigt! Håller med.
    Ingen vet ju när botten är nådd.

    Men.

    Råkar man ha en slant över tycker jag ändå det låter bättre att köpa på sig lite mer när det gått ner,även om man inte lyckas träffa botten..

    Eller är det belåningen du är bekymrad över?!

    Det kan jag i så fall förstå.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
 53. Vit pil

  Intressant intervju med Ray Dalio idag i Davos.

  Huvudpunkter:

  • Investors shouldn’t stay on the sidelines in the 2020 market, Ray Dalio said Tuesday, because “cash is trash.”
  • The billionaire investor thinks “there’s still a lot of money in cash,” saying that “everybody is missing out, so everybody wants to get in.”
  • Dalio doesn’t think there will be a recession this year and he said investors should look beyond the 2020 U.S. presidential election.
  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   All in i aktier nu då! Det är mer värt att äga andelar i företag än skuldpapper. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
  2. Vit pil

   Skulle vi lyssna på vad någon tror?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Silverräv
 54. Vit pil

  Hej igen!

  Några fler funderingar kring att flytta sparande från Swedbank till Avanza.

  Om jag säljer vårat sparande som är i ISK-konton så är väl de pengarna redan skattade via schablonskatten? Det som står att jag har på kontot är således pengar som jag kan föra över till Avanza?

  Vi har nu ISK även till barnens sparkonton men vet att flera förespråkar Kapitalförsäkring i de fallen för att det går att välja barnet som förmånstagare ifall jag avlider. Men vad händer med pengarna på ISK? Om jag har förstått rätt så går det väl enligt arvsordning till min fru och skulle även hon avlida till barnen. I mitt tycke ser jag ingen nackdel i det men har jag missat något?

  Är det någon som vet om jag på Avanza kan lösa att även min fru kan skapa ett konto där även hon kan se våra gemensamma sparkonton, bland annat barnens?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Om pengarna finns på ett ISK i barnets namn tillfaller de barnet på dess 18-årsdag. I en KF i ditt namn kan du välja barnen som förmånstagare, och själv välja när barnet/barnen får pengarna.
   /Mattias

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
   1. Vit pil

    Vi har barnens sparande i ISK i mitt namn för att vi vill välja när det ska betalas ut. Glömde skriva det men tack för ditt svar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
   2. Vit pil

    Ett ISK i ditt namn (egentligen pengarna i den) kan du välja att ge bort till barnen när du tycker att de behöver pengarna. Exvis när de fyller 25, ska köpa lägenhet etc. Och du bestämmer det när det är dags (och kan ändra dig). En KF bestämmer du reglerna för i förväg, när du startar den. Jag har inte förstått vad KF har för fördelar jämfört med ISK (förutom att barnen kan vara förmånstagare vid ditt dödsfall). Vi har ju ingen gåvoskatt längre, vilket kanske var ett motiv för KF tidigare? Någon som kan förklara?

    Ett ISK (eller annat sparande) i barnens namn tar de över när de fyller 18. Det är inte säkert att de är mogna att förvalta pengar då.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    AdamL
 55. Vit pil

  Hej, vad kan man välja istället för xetra gold om man sparar i tjänstepension. Man får tydligen inte handla med den då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Beror på var du har din tjänstepension, i dom flesta tjänstepensioner så är det starkt begränsat vilka fonder du kan välja bland så gissningsvis finns tyvärr inget sätt att investera i guld i tjänstepensionen din.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
 56. Vit pil

  Hej Jan
  Hur många gånger ska du behöva skriva att Avanza räknar in total avg och det är viktigt då alla andra banker borde göra det. Fonderna är inte billigare hos Swedbank!
  Mvh.Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Så du menar att Swedbank också tar ut en transaktionsavgift på deras egna fonder?

   Om vi utgår ifrån att de inte gör det:

   Beroende på hur stort ens månadssparande i förhållande till sitt sparade belopp i fonden blir det större eller mindre skillnad procentuellt (för de flesta blir den nog försumbar, och räknat i kronor handlar det om en årlig kostnad på 14.4kr per tusen i månadsspar).

   T.ex. Swedbank Robur Access Asien, om du köper den via Avanza tar de ut 0.12% transaktionsavgift: 0.12%12månadssparsbelopp = 1.44%*månadssparsbelopp = totala transaktionskostnaden per år.

   Det blir hur mycket dyrare i kronor den blir att ha på Avanza än att ha den på Swedbank (som sagt, om det inte är så att jag missförstått något).

   Omräknat i procentuell avgift? Lite krångligt att räkna ut exakt, pga. att förvaltningsavgiften betalas varje dag som en 1/365del, plus att transaktionskostnaderna tas ut en gång i månaden, transaktionsavgiften i procent av positionen i fonden beror just på hur stor positionen i fonden är, plus att positionen i fonden i uppgång ökar under året, dels från avkastning dels från månadssparandet.

   Men GROVT förenklat och högt räknat blir den 1.44% * månadsspar / värde på din position i fonden i slutet av året % dyrare.
   Om du t.ex. månadssparar 1000kr i fonden och positionen i fonden blir värd 120000 i slutet av året blir den 1.44%*1000/120000 = 0.012% dyrare att ha på Avanza än att ha den på Swedbank.

   Ju högre ditt totala sparande i fonden är i förhållande till ditt månadsspar, desto mindre blir den extra kostnaden procentuellt (dock inte i kronor!). För en i början av sitt sparande som sparar mycket per månad i förhållande till hur mycket som är sparat KAN man alltså förespråka att ha fonden på Swedbank istället.
   För de flesta gör det nog ingen väsentlig skillnad och kan vara skönt och värt att kunna se hur hela sin portfölj utvecklar sig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anton
   1. Vit pil

    PS. Sen så finns ju eventuella fördelen att du, speciellt om du har bankkonto hos Swedbank, genom att ha fonden på Swedbank kan få ut pengarna snabbare vid behov.
    Som jag förstått det tar det på Avanza 2 bankdagar innan du ser pengarna på Avanzakontot. När du sen ska föra över dem till banken du behöver pengarna på så syns det på det bankkontot:

    Om du gör transaktionen före 09.00:
    Under eftermiddagen på bankkontot

    Före 13.00:
    Nästkommande förmiddag

    Efter 13.00:
    Nästkommande eftermiddag

    Dvs. är du inte tillräckligt snabb så kan det ta flera dagar.

    På Swedbank tar det 1 bankdag (jag antar att ”Likviddagar sälj: 1” betyder att det tar 1 dag).

    Om det inte är en del av din bufferthink så spelar det säkert inte så stor roll praktiskt sett.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anton
   2. Vit pil

    Transaktionskostnaderna är fondens egna kostnader när den handlar med värdepapper. Inte när sparare köper och säljer andelar i fonden.
    Den finns alltid där. Oavsett vilken plattform du handlar fonden på. Det är bara att Avanza är de enda som redovisar den. Jag tycker alla borde det eftersom det kan skilja mycket och göra att en fond med lägre förvaltningdavgift kanske egentligen är dyrare totalt sett.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    ML
 57. Vit pil

  Låt säga att jag har en form av konsumtionssparande (ex. 20/80) som jag inte aktivt månadssparar i utan snarare sätter in klumpsummor när det blir över av lönen. Kan man göra det smidigt på Avanza och LYSA? På Avanza antar jag att man behöver sätta in pengar och sen manuellt köpa fonder/räntor för dem, eller går det sätta så den köper automatiskt enligt en fördelning jag valt?

  Hur funkar det på LYSA? Kan jag suga in pengar och så fördelar de automatiskt när pengarna kommit in?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Sug in i Lysa! Dom fördelar åt dig.
   Smidigt och enkelt som tusan!
   🐽🐽

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emanuel Johansson
 58. Vit pil

  Jan och Andreas A!

  Jag tänker att det knasiga med att belåna sina värdepapper för att skapa hävstång i portföljen när marknaden är så högt värderad är att om allt sedan går ner kommer räntan på lånet sannolikt att öka drastiskt eftersom de belånade värdepappren ju kraftigt minskar i värde.. kanske blir svårt att betala tillbaka?!

  Olånade pengar som investeras sjunker ju också i värde såklart,men ingen ränta behöver ju betalas tillbaka..

  Eller har jag fått allt om bakfoten?!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Nej, det är ju precis därför jag avråder från belåning nu. Jag tänker att det är en möjlighet till torrt krut vid senare tillfälle. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Precis så tänker jag också.
    Jäklar vad det ska belånas om börsen dippar mer än 25%! 👍🏼🐴🐴

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
   2. Vit pil

    Vi får se hur sturska vi är då. 😂🤓

    4+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    gör jag rätt nu då som sitter med obelånad bostadsrätt?
    50% av min fastighetsplacering hade kunnat ligga i globalt index nu :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Pampen
  2. Vit pil

   Emanuel: Nej du tänker rätt där, men problemet är ju att man inte vet när raset startar eller botten är nådd. Om du väntar med att belåna nu och så kanske det tar 2år innan raset kommer så har du gått miste om en del avkastning. ”Man förlorar mer pengar på att stå utanför marknaden än att hänga med osv…”.
   Och om du köper efter ett ras på 25% så kan ju börsen gå ned ytterligare 25% och då har du samma problem med att du kanske flyttas till en högre räntesats.

   Jag säger inte att du har fel för mina egna planer är att vänta med mer belåning tills efter en dipp, men det beslutet är mestadels emotionellt. Skall vi kolla på det rent statistiskt så tror jag att bästa tiden att belåna är precis samma som bästa tiden att sätta in sparade pengar. Dvs nu. Det är vad jag tror iaf.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas A
   1. Vit pil

    Fy tusan så svårt detta är.

    Och ja,jag är 100% känslomässig i mina tankar just nu..

    En sak kan man väl ändå vara säker på.
    Att det aldrig kan vara dåligt att köpa mer i nedgång?! Och då menar jag inte att man ska sitta och vänta på nedgången,eftersom vi ju inte vet om den kommer.,
    Menar att man månadssparar som vanligt och köper mer vid nedgång. Om man har den möjligheten.

    Eller?!:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
   2. Vit pil

    Emanuel: Svårt det där. Statistiken säger ju att man bör köpa så mycket som möjligt så tidigt som möjligt då marknaden går upp mer än den går ned. Dvs att sitt inte och vänta på en nedgång utan köp nu. Det är så jag gjort med min besparingar, men jag tänker spara belåningen till en dipp är min känslomässiga plan som sagt.

    Så visst det är aldrig fel att köpa mer i en dipp, men det är fel att spara pengar i väntan på en dipp så var skall de extra pengarna komma ifrån? :D

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
   3. Vit pil

    man behöver ju inte köpa 100% aktier för sina lånade pengar, man kan ju köpa in sig i en blandfond-i-fond 60/40 (lysa), förväntad avkastning 5-6% till en ränta av 2%. helt ok till rimlig risk. sen glöm inte ränteavdraget. ligg lång livet ut eller betala ner lånet om räntan skulle höjas

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Pampen
   4. Vit pil

    Andreas A:

    Ja,fullinvesterad ska man vara! Inte sitta med pengar på fickan och vänta.

    Men jag skulle nog aldrig låna pengar NU för att maxa. Det vågar jag inte.

    Däremot sannolikt vid en större nedgång.

    Men vem fan vet hur man mår då?!:):)

    God natt:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
 59. Vit pil

  Jan skriver angående rika tillsammans portföljen att man kan inte bara slumpmässigt byta ut några av fonderna.
  Det förstår jag men gällande aktie delen kan man väl välja att lägga till fler fonder och byta de rekommenderade mot andra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arne
  1. Vit pil

   Ja, absolut. Det man främst inte ska byta är räntefonderna. De är valda väldigt med flit med avseende på duration och typ. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Precis, tack Jan

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Arne
 60. Vit pil

  Gick inte att svara dig, Jan, utifrån ditt svar om länken jag gav till Avanza Placera löpsedel idag om ”Dr Doom” (Nouriel Roubini, förflutet inom Världsbanken, IMF och FED).

  Jag syftade mest på att han sparade genom globala aktiefonder och tyckte att för ”mindre till medelstor investerare är det bättre att investera i indexfonder”. Och det är ju precis vad vi tror på här. Och utifrån var han jobbat har han nog koll på statistiken.

  Och visst var det lite reklam för Skagenfonder.

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/01/20/har-investerar-dr-doom-sina-pengar.html

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
  1. Vit pil

   Ah, sorry att jag misstolkade din kommentar. 😔

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 61. Vit pil

  Hej och stort tack Jan för ett strålande arbete som du delar med dig av!

  Jag har ett par funderingar. Jag har i dagsläget haft allt sparande på Swedbank men funderat på att öppna konto på Avanza för att kunna så gott det går kunna följa Jans modell av globala barnportföljen. En fråga jag har är angående sättet som Avanza visar avgifterna, t ex fonden Handelsbanken småbolag, som på Nordnet kostar 0,6%, Avanza 0,68 varav förvaltningsavgift 0,6%. Kostar dem lika mycket, eller har Avanza ett extra tillägg eller kostar ev båda 0,68 så att även Nordnet har en ”dold” avgift?

  Många bra fonder funderar jag på att ha kvar på Swedbank till en lägre avgift än på Avanza, t ex deras egen Robur Access Asien som där kostar 0,2%. Funderar på om jag bara ska ha den eller även Avanza Emerging Markets för 0,29%. Jag tänker att Jans ranking bygger ju på avgifterna hur dem ser ut på Avanza och Nordnet men här hade kanske slutresultatet blivit annorlunda med andra kostnader. Tankar på det? Jag kanske har missat något och är helt ute och cyklar för verkar ju som alla ”experter” använder nätbankerna med bredare utbud. Tankar på att ha en portfölj uppdelad på olika banker beroende på lägsta avgifter?

  Men som jag tänker behöver jag egentligen bara skaffa konto på Avanza för att kunna ”spetsa” portföljen med globala småbolagsfonden på 5%, lite mer global spridning på tillväxtmarknaden och SEB Sverige Indexfond på 5% och då frågar jag mig om det är värt det eller om jag istället ska ha kvar allt på Swedbank och enligt uppdelningen:

  65% Robur Access Global 0,2%
  10% Robur Access Asien 0,2%
  15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,2%
  10% Spiltan Räntefond Sverige 0,1%

  Jag har även haft tankar på 10% guld i en av portföljerna så isåfall behöver jag ändå öppna konto på Avanza eller Nordnet.

  Tacksam för alla synpunkter!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Fonderna är inte billigare på Swedbank än på Avanza. Det är så Avanza visar total avg det gör inte dem andra banker. Det är samma pris hos alla med total avg. Bara att du vet Daniel.
   Mvh. Jack

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jack
   1. Vit pil

    Okej, tack för ditt svar Jack! Jag hittade inget svar varken på Avanza eller här på bloggen om det men nu vet jag då.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
   2. Vit pil

    Även om fonderna är billigare på Avanza ,dom har samma kurs då får du samma antal andelar i detta fall avgiften är helt oviktigt .

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
 62. Vit pil

  Hej Jan & Caroline, nu är bäst som vanligt!
  Undrar dock kring din avrekomendation av belåning som du nämner kort i slutet av detta avsnitt.
  Varför vill du avrekomendera att belåna portföljerna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Även om jag inte tror på att spekulera eller försöka tajma marknaden så finns det tider då oddsen är bättre och sämre för belåning. Belåning för mig är att ha torrt krut när det behövs och jag tror helt enkelt att det kommer att komma bättre tillfällen för belåning än det är nu. Men återigen – man får bilda sig sin egen uppfattning. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Fast skiljer sig egentligen ”Rätt tid för belåning” ifrån ”Rätt tid att sätta in pengar”?

    Om inte så besvarar ju frågan ”Jag har en summa som jag skulle vilja börja investera. Ska jag investera den på en gång eller sprida ut den över tid?” även när det är rätt tid att belåna tänker jag.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
   2. Vit pil

    Spännande fråga. Jag kanske har trillat i diket här. Men, ja, jag tycker det.

    Jag skiljer (felaktigt?) på att investera mina egna pengar och att investera belånade pengar.

    När det gäller frågan, investera nu eller sprida ut över tid gäller ju den här artikeln:

    Vad tänker ni andra?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Själv håller jag inte på med belåning. Det är mina regler jag håller mig till. Aldrig lånat pengar i hela mitt liv och nu är jag 42. Jag kommer vara skuld fri så länge jag lever. Jag vill bo i hyreslägenhet, köper bil och allt annat kontant när jag har sparat pengar. Då jag sparar 12 tusen i månaden automatisk i portföljen behövs det ingen belåning. Plus 3 tusen i sparkonto ibland mer. Jag vet att belåning ökar avkastning långsiktigt, men jag kan låna 200 tusen ränte fritt på Avanza men det tackar jag nej till. Egna pengar som blir över stoppar jag direkt samma dag i Avanza Global. Dem mår bäst i global index. Bra jobbat Jan.
    Mvh. Jack

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jack
   4. Vit pil

    Jag tror att belåning vid ras är en psykologisk tankevurpa. Det är ju likvärdigt med att man ökar risken genom att öka aktiedelen vid ras istället. Eller tänker jag fel. Det är väl samma problem med tajming av marknaden. Det kanske är mindre risk att belåna portföljen vid ras men i sådana fall är det lika mycket (nästan) mindre risk att öka sin aktiedel istället vid ras.
    Innerst inne när man en önskan att tajma marknaden.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Guldlock
   5. Vit pil

    Om jag är 95 % säker på att aktiedelen i portföljerna ovan är korrekt, så är det här något som jag spekulerar i och ”provpratar” som min kompis Niklas brukar säga. Jag har tänkt på det här i ett par år.

    Jag säger ofta att det inte går att tajma marknaden vilket stämmer. Jag kan inte säga om det kommer gå upp eller ner i år, bara att det med 95 % sannolikhet kommer ligga mellan -28.5 och +50 procent. Däremot kan man historiskt sett säga följande:

    1. En krasch varar mellan 12 – 36 månader
    2. En krasch är i genomsnitt mellan 30 – 60 procent
    3. En korrigering till normala historiska nivåer innebär en 50-60 procentig nedgång

    Då tänker jag att när vi har backat dessa procent någon gång i framtiden så kommer det finnas ett tillfälle då man rationellt borde öka sitt månadssparande, men ens löpande ekonomi inte kommer tillåta det. Rationellt – notera att jag inser att den ändlösa utmaningen i det psykologiska – borde ju ett lån i en sådan stund vara att ”ta ett månadssparande från framtiden för att använda nu”. Således borde det vara rationellt, statistiskt korrekt att göra det, om än kanske omöjligt känslomässigt.

    Jag vet ju själv hur meningslöst det känns att månadsspara när pengarna är borta dagen eller veckan efter.

    Ja, som sagt, provprat. 😂🤔🤔

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 63. Vit pil

  Hej Jan
  Du försöker göra dig rolig med dina Knutby fasoner

  Svara på alla frågor även om dom inte tänker som du ingen vet not om framtiden
  ex i natt rasade Börsen Asien på grund av ett Sjukligt virus
  Det finns bra och dåliga Aktier (Fonder) du dra alla över en kant
  Du förklarar inte att Lysa är ett ISK och betalar 30% skatt på Stadslåneräntan
  även på lågavkastande räntepapper
  lär lite av Marcus Hernhag på PA hur han hjälper människor bygga en
  utdelnings portfölj för framtiden
  Lär lite av Alexander på Nordnet Mycket duktig
  Även Börjesson på Spiltan med hur man äger och driver företag
  Att Börsuppgången har varit lång håller jag med om men övervärderad
  är jag inte lika säker på PE tal 15-20 på dagens vinst låter inte så farligt
  vid de flesta Börsrasen brukar det ligga på 25-30
  Med vänliga hälsningar
  LASSE

  40+
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse
  1. Vit pil

   Varför ät du här om ingen vill leka med dig och tycka likadant som DU? Det här är en frivillig forum! Sådana komentarer är helt onödiga. Jag har inga räntefonder själv i Isk. Men Jan får tycka annorlunda. Alla läsare får göra annorlunda. Jan svarar på det han vill svara på. Vad skulle han svara på din komentar nu? Jan gör som han vill. Du Lasse gör som du vill. Jag gör som jag vill. Men här är Jans blogg och han skriver hur han vill. Mvh. Jack

   22+
   Gravatar ikon för användaren
   Jack
   1. Vit pil

    Håller med Jack. Otroligt onödig och obefogad kommentar, Lasse. Jan är alltid öppen för konstruktiv kritik och att diskutera, mer än gärna med de som är av annan åsikt än honom (ofta så man utvecklar sina egna tankar och investeringsstrategier).

    Det är bara tråkiga att läsa sådana kommentarer, Lasse. Rikatillsammans är en fantastisk blogg/sida för många och en stor anledning till att jag har ”vågat” ta tag i min ekonomiska situation och framtid – och vågat lämna sparkonto-tryggheten för att ge mig ut på börsen. En otrolig resurs som har lärt mig otroligt mycket om privatekonomi och fått upp mitt intresse för det också. Dessutom kan man ta del av all information här helt gratis!

    Naturligtvis vet ingen hur framtiden ser ut, och det tror jag inte någon har påstått heller… definitivt inte Jan som ständigt poängterar detta och att man ska vara lite försiktig med att ta för stora risker.

    Angående att det finns bra/dåliga fonder, Lysa etc så har Jan förklarat detta flera gånger. Ingen tvingar dig att följa sidan eller hålla med om allt, men för gärna en vettig diskussion i alla fall…

    18+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin P
  2. Vit pil

   Onödig och helt obefogad kommentar, Lasse. Du verkar inte ha läst mycket på den här bloggen?!

   15+
   Gravatar ikon för användaren
   Veno
  3. Vit pil

   Lasse: en av många onödiga kommentarer från dig.

   12+
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
  4. Vit pil

   Ras i asien? Emerging Markets index ner ca -2 % idag och Hang Seng något värre med -2,8%.
   Det är väl inget ras för en som sparar långsiktigt?

   9+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle2
  5. Vit pil

   Lasse….
   Allt finns inte att läsa på alla bloggar för privatekonomi.
   De flesta har en viss inriktning och skall man bredda innehållet får man vara bra många som sköter bloggen för att alla följare skall vara nöjda.
   Det står dig fritt att vända dig till den blogg som passar dig bäst.
   Ditt inlägg är dels opassande men även väldigt spretigt.
   Virus i Asien, skatt på statslåneräntan, källor om utdelningsportföljer,källor om att äga och driva företag, PE-tal och så vidare i samma inlägg…

   Det är lättare om du fokuserar på en sak i taget och inte bara kritiserar i alla väderstreck samtidigt.

   9+
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
 64. Vit pil

  Hej,

  tack för en bra genomgång.

  Jag hade önskat att din Excelmall hade med avgifter för förvaltning så man kan se den totala kostnaden.

  Gärna med några summeringar typ:
  Fondavgifter totalt för portfölj
  Fondavgifter + ISK-Skatt totalt
  Jämförelse total kostnad portfölj hos Lysa

  Mvh
  David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kenneth
 65. Vit pil

  Stort tack för dessa artiklar. Ett bra stöd.

  Kan Av Global Invest vara ett alternativ till HB småbolag? Båda är ju globala, även om Avanza också har större bolag.

  Har ca 5 % i vardera, men funderar på att sälja Av Global Invest och lägga dem de i de två övriga Globalfonder jag har, LF och SPP.

  Eller ska jag kanske sälja HB om Avanza ändå har lite småbolag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Är för övrigt inte samma Martin som i nästa kommentar. Lite motsägelsefullt ibland. Ska nog börja kalla mig MartinP framöver. :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   MartinP
  2. Vit pil

   Är inte riktigt med på vilken fond ni menar, är det Avanza Global? Om inte, kan ni länka?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Förlåt, menade Spiltan global investmentbolag som ju också innehåller mindre bolag.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MartinP
   2. Vit pil

    Haha, och här kommer en tredje Martin… som nyligen ändrade till Martin P. :D Nu får jag (eller du) hitta ett nytt namn igen.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin P
 66. Vit pil

  Hej! Jag kanske missar något men Rika Tillsammans portföljen bygger på att man har sitt sparande i Nordnet, men om man har det i Avanza, vilka räntefonder ska då väljas?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Den går tyvärr inte att ha på avanza för att fonderna finns inte tillgängliga där. Sorry.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Alltid spännande att läsa sådant, ungefär som att äta chips på en lördag kväll.

    Studier visar att ”experter” har i genomsnitt 48 % rätt, det vill säga sämre än om man singlade slant. Deras uppgift är att skapa uppmärksamhet – gissa för vilket företag i artikeln – och det får man inte genom att säga som jag brukar göra t.ex:

    Den svenska börsen kommer i år med 95 % sannolikhet att sluta någonstans mellan -28,5 % och +50 %.

    Vill man ha mer av dysterhet rekommenderas Peter Schiff, Mike Maloney och Zerohedge. Vill man ha negativ på kort sikt och positiv på lång rekommenderar jag John Mauldin. Vill man ha folk som är positiva så är typ John Cramer bra, forum på nätet (eller kommentarerna på sidan) som förespråkar enskilda aktier och 100 % aktieexponering. Man kan alltså hitta precis det som talar in i ens värld. Jag själv läser sådant bara i rent underhållningssyfte.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   2. Vit pil

    Ok, så för att behålla uppdelningen (4*25%) måste jag byta till Nordnet? Borde ju finnas liknande fonder på Avanza? Jag följer dina råd och hoppas även få vägledning nu när jag haft Rika tillsammans fördelningen i ett par år nu :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 67. Vit pil

  Stort tack för de hållbara alternativen i Globala Barnportföljen! Är dock osäker på hur jag skulle kunna använda dem, är det procentuellt rakt av sas, typ 55proc SPP global istället för LF 55proc ?
  Tacksam för hjälp i detta!
  Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
  1. Vit pil

   Kolla gärna i ombalanseringsmallen, där står det i varje flik hur du kan välja. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för detta jobb! Men är också förvirrad över hur en ska byta ut mot de mer hållbara alternativen? Det framgår inte i vilken procentsats och vilka/hur de ska bytas ut? Är det alla? Eller några mot några? Och vilken andel?

    Sedan när jag skulle börja lägga försäljning av de som ska säljas enligt ombalanseringen så stämmer inte det som blir kvar. Väljer procentantal enligt ombalanseringen men summan i kronor blir inte densamma. Spelar det någon roll? Det går inte att få exakt summa för kan inte sälja tex 66,7%.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Millie
 68. Vit pil

  Hej Jan och Caroline! Så tacksam att ni finns och bidrar i detta viktiga ämne, tillsammans med alla engagerade investerare där ute. Har följt er i flera år.

  Fråga 1: ser att ”Rika tillsammans-portföljen” i likhet med övriga diskuterades och ändrades innan den fick sitt slutgiltiga innehåll och fördelning för 2020. Dock lite osäker på vilket det är, den dyker i videon och i texten (sammanfattning av modellportföljerna 2020) upp i lite olika varianter, skulle gissa att det ändå är den med tre olika guld och råvaror, stämmer det?

  Fråga 2: Om det är tre olika guld och råvaror som ingår så är det aningen svårt att i bilden se vilken fond som ligger längst ner i högra hörnet i råvarublocket, det är 2,5% ser jag. Försökte hitta den i någon av tabellerna men tror inte den finns upptagen där. Är det Handelsbanken Råvarufond A1 SEK?

  Som sagt, ingen skugga över er, så imponerad att ni reder ut allt och förpackar det så fantastiskt snyggt här på bloggen.

  Många tack!

  Conny

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Conny
  1. Vit pil

   Fråga 1: ser att ”Rika tillsammans-portföljen” i likhet med övriga diskuterades och ändrades innan den fick sitt slutgiltiga innehåll och fördelning för 2020. Dock lite osäker på vilket det är, den dyker i videon och i texten (sammanfattning av modellportföljerna 2020) upp i lite olika varianter, skulle gissa att det ändå är den med tre olika guld och råvaror, stämmer det?

   Den som är i artikeln ovan är den versionen som stämmer. 👍

   Fråga 2: Om det är tre olika guld och råvaror som ingår så är det aningen svårt att i bilden se vilken fond som ligger längst ner i högra hörnet i råvarublocket, det är 2,5% ser jag. Försökte hitta den i någon av tabellerna men tror inte den finns upptagen där. Är det Handelsbanken Råvarufond A1 SEK?

   Hela delen består av ”Xetra Gold”.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  Hej!

  Fråga ang. inställningar för månadsparande i hinkarna, Om man ”fyllt” mellanrisk hinken, bör man fortfarande månadsspara en del där för att fortsätta köpa över tid eller ska man köra allt i högrisk hinken och låta mellanrisken ticka på med det som redan finns där?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Jag skulle sluta månadsspara i den och köra i högriskhinken. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 70. Vit pil

  Hej Jan

  Tack för hinten om SPP Sverige Plus A , såg att den har 13 innehav mer än SEBs indexfond trots att bl a LUPE är bort . Dessutom bara 0,07 dyrare så inget att tveka på för min del .
  God fortsättning på det nya året till dig och Caroline

  Berra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bertil
  1. Vit pil

   Tack och lycka till med ditt sparande! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 71. Vit pil

  Rika tillsammans portföljen har tex fyra olika långa räntepapper i videon och tre i texten…båda varianterna lika bra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arne
  1. Vit pil

   Kör på den här i artikeln. Det kom fram argument efter att videon var inspelad. Tyvärr är det svårt att ändra i videon. :-(

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 72. Vit pil

  Hej Jan.
  Jag har gjort ombalansering i kvälll då jag byter ut Avanza Global till förmån till LF Global indexnära 100% 😁. Hoppas du byter ut också dina 50% Avanza Global! Tackar för tipset att LF blir billigare. Bättre att betala lite exta avg till Avanza Bank och LF bank och ändå få det lite billigare själv än tiii Amundi och 15% extra skatt till Luxemburg. Dem fonderna kommer avkasta ganska lika. Lycka till och ha det bra.
  Mvh. Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Vad ska du göra om LF Global indexnära höjer avgiften så att Avanza Global blir billigare? Jag skulle avvakta eller eventuellt göra som Jan d.v.s. köra 50% Avanza Global och 50% LF Global indexnära.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Batto
   1. Vit pil

    Som jag skrivit i flera kommentarer. Det är två riktigt bra fonder. Jag tror de få baspunkterna vi pratar om inte spelar någon roll. Andra faktorer kommer påverka mer över tid. 👍

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   2. Vit pil

    Jag skulle nog bara byta om det skulle dyka upp nån riktigt bra och billig ETF. Jag har sneglat Lyxor All Country ett tag men valt att inte byta.
    Tyvärr handlas den i EUR (så växlingsavgift vid köp/sälj) och årsavgiften är lite hög på 0,45% + spread 0,05%.

    Fördelen är främst snabbare handel men jag avser inte att köpa och sälja så mycket så det är i praktiken inte värst viktigt för mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle2
 73. Vit pil

  Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 74. Vit pil

  Hej
  Tack för all hjälp, hoppas ni förstår hur värdefull er blogg är för oss småsparare!
  Jag undrar om det kan vara lämpligt att minska sin globalfond och sverigefond för att ersätta den med tex Proethos Fond och få ett mer hållbart sparande i en portfölj? Jag är medveten om att Proethos Fond också innehåller en del räntefonder som kanske borde kompenserar med minskade räntefonderna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Tack Jonas för de fina orden. 🙏

   Jag skulle hellre kört de hållbara basfonderna i ombalanseringsmallen och sedan lagt till Proethos på kanske 10 % av portföljens totala värde. För mig är det fortfarande lite av en ”nischfond”, om än en väldigt bra nischfond, än det är en basfond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 75. Vit pil

  Hej!

  Tack för en utmärkt artikel! Hoppas inte ni fått min fråga tidigare, i så fall är det okej att hänvisa till det svaret. Hur ser ni på att man ”ombalanserar” månadsvis genom vad man köper? Dvs, säg att man handlar för 10k varje månad. Enklaste är ju att fördela dom på ett automatiskt månadssparande enligt modellen ni föreslår. Men man skulle ju också varje månad kunna köpa manuellt, och lägga större delen av pengarna på de fonder som krävs för att upprätthålla balans. Man kanske inte får ett perfekt resultat, men bibehåller iaf någorlunda balansen. För-/nackdelar med en sån strategi?

  Mvh,
  Martin

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Macken
  1. Vit pil

   Det fungerar utmärkt tills beloppet i portföljen blir så stort att dina manuella insättningar inte räcker till för att balansera viktningen. Men kör på så länge det fungerar.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
   1. Vit pil

    Yes, insåg innan jag ställde frågan att det helt och hållet är relativt portföljstorlek samt insättning. Tänkte mest om man såg någon annan negativ effekt av att ombalansera för ofta, t ex att man kommer fylla på med onödigt mycket räntefonder kontra utvecklingen på indexfonderna, dvs riskjustering en gång om året och sen ”löpa fritt” är fullt tillräckligt?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin Macken
  2. Vit pil

   Nope, bortsett från det som Håkan så ser jag inga andra nackdelar med det.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 76. Vit pil

  Har ett tjänstepensionssparande via Avanza, och har nu gjort ombalanseringen enligt Globala Barnportföljen. Dock kan jag inte välja guld AVA enligt fondfördelningen. Hur ska jag få in dessa 10% av guldet i min portfölj i själva fördelningen? Måste jag göra ett ”manuellt köp” varje gång jag ska handla guld?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Jag har gjort så att jag månadssparar i Pacific Precious. Sparar 165 kronor i månaden (7,5 procent av mitt sparande). När värdet når fyrsiffrigt så säljer jag av och köper Guld AVA istället.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Joel B.
   1. Vit pil

    Låter som en fungerande strategi. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 77. Vit pil

  Hej,
  Hur får man bort skrivskyddet på mallen för ombalansering i Google sheets?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Du behöver ladda ner en version till din dator, eller om du använder Google så kan du göra en kopia till din Google Drive.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 78. Vit pil

  Vet inte om det är något fel på ombalanseringsmallen också, flera av flikarna är fyllda med värden. Dessutom hittar jag inte 100% aktieportföljen? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Ja, det är exempelvärden, bara ta bort dessa. 👍

   Har 100 procent som en referensportfölj, tanken var inte att någon skulle investera i den. Men du kan lätt ändra i globala barnporrföljen mallen och få siffrorna. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ah, jag har 40 år till pensionen så har tid för några nedgångar. :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Karl
  2. Vit pil

   Om det bara var så enkelt att det handlade om tid… 😁😎🤓

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Motivera gärna varför jag skulle sätta tex 10% räntor och gå miste om avkastning. Så länge jag inte rör pengarna är det ju en förlust. Däremot ska jag lägga till lite räntor när det är 15-10 år kvar tills jag ska börja använda pengarna och successivt ändra fördelningen för att minska risken och svängningar.

    Jag har fortfarande min mellanrisk portfölj med en 60/40 fördelning t ex och där förstår jag syftet.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Karl
 79. Vit pil

  Tack för ett mycket bra och efterlängtat inlägg.

  Jag har idag allt barnens sparande i Globala barnportföljen på ett KF konto.
  Jag funderar på att flytta över allt till Lysa och månadsspara där istället men om om jag förstår det rätt så är det bara ISK-konto man kan ha där?

  Är det ändå lämpat att ha barnssparandet hos Lysa eller det är bättre och göra en ombalansering och köra vidare på Globala barnportföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ESP
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer att LYSA bara har ISK-konto.

   Den enda skillnaden i sammanhanget är att om du dör och pengarna är på ett KF-konto så är de ”reserverade” till barnen och hamnar inte i dödsboet (därav kapitalförsäkring). I ett ISK hamnar de i dödsboet. Dock kan man göra samma juridiska konstruktion med ett testamente/avtal. Jag kommer bjuda in en jurist under våren för att titta på hur man kan göra det.

   Portföljmässigt så fungerar LYSAs portfölj alldeles utmärkt till barnsparandet. Globala barnportföljen och LYSA 90/10 är extremt lika. Skillnaden är egentligen bara guldet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 80. Vit pil

  Hur har du tänkt med avgifter på t ex Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK? Den kostar 0.68. Brukar du inte dra gränsen vid 0.4?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Jan förklarar detta på sidan ”Bästa fonderna 2020” som du hittar här: https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

   ”Den här fonden är även ett undantag från regeln om att fonderna bör inte kosta mer än 0.4 %. Den här kostar 0,68 % men mig veterligen finns det inte något annat billigare eller bättre alternativ. Notera även att fonden på Avanza och Nordnet heter: ”Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK”.

   Inte direkt investerarvänligt namn. ”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
   1. Vit pil

    Tack Sensini. Tänkte skriva: ”Kunde inte skrivit det bättre själv”. Sedan insåg jag det dryga i det… 🤣🤣🤣

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 81. Vit pil

  Hej Jan!
  Nya portföljen. ”Försiktiga portföljen”.
  Är det en portfölj var man kan lägga in alla pengar på en gång. Eller rekommenderar du även här att man sprider ut köpen?
  Allt gott
  Alle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 82. Vit pil

  Hej, tack för ett härligt inlägg!

  Det ser ut som att portföljerna på blogginlägget samt YouTube-videon är annorlunda. Till exempel den Globala portföljen har 10% av en räntefond på bloggen vs två räntefonder i videon med 5% vardera. Rätta mig gärna om jag har fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Stämmer att de diffar lite tyvärr. Artikeln är rätt. 👍

   Spelade in i onsdags och sista versionen kom i fredags.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Även kallat ”dålig framförhållning”… 🤦‍♂️

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 83. Vit pil

  Hej!
  Om man vill köpa guld till sin Avanzaportfölj så hänvisar du till GULD AVA (det enda guld som Avanza har om jag inte vill lägga guldet hos Nordnet i xetra gold).

  Vad är skillnaden på allt guld? Jag hittar en del när jag söker på AVA och Gold. Det finns certifikat och warranter.

  Ser t ex:
  Bull Guld X12 AVA
  TURBO L Guld AVA 109
  MINI L Guld AVA 94
  MINI L Guld AVA 96

  O s v.
  1) Förmodar att man dock ska välja det som bara heter GULD AVA?
  2) GULD AVA har courtageavgift? Så om man ombalanserar senare med GULD AVA, bör man inte bara sälja allt innehåll i portföljen och köpa igen, för då man får betala onödiga köp o säljavgifter?

  På mitt Avanzakonto står det att jag har ”Medium” vad gäller courtage:
  Medium

  Rörligt courtage
  0,069 %
  Lägsta courtage
  69 kr
  Passar affärer från
  46 000 kr
  Nuvarande courtageklass

  Medium
  Med courtageklass Medium handlar du aktier för endast 69 kr per order upp till 100 000 kr. För affärer över 100 000 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,069 %. Den här courtageklassen passar dig som gör mindre till medelstora affärer.
  3) Så länge jag inte köper/säljer guld för mer än 100 000 kr, så kostar det mig 69 kr varje gång jag köper och säljer GULD AVA? Stämmer det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan A
  1. Vit pil

   Oj, bra frågor. Jag ska säga helt ärligt att jag vet inte. Kan du inte kolla med Avanzas kundtjänst som kan bekräfta det för dig? (eller någon annan läsare här kanske vet)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   GULD AVA är korrekt.

   Du kan ändra din courtageklass (under profil) till det som passar din pengahög. Det kan ta en dag att ändras.

   Du bör inte sälja/köpa hela där eftersom det kostar extra, bättre att sälja/köpa den del som saknas eller behöver utökas, då dras bara courtage från det mindre beloppet istället för hela högen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
  3. Vit pil

   GULD AVA köps courtagefritt på Avanza på ordrar över 1 000 kr, vilket helt klart är en fördel med denna variant av guldköp.

   En annan fördel med denna produkt är att den handlas i SEK och att den därmed inte någon avgift i form av valutaväxling.

   Så se till att hålla din ordrar över 1 000 kr så kommer du undan billigt. :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Sensini
 84. Vit pil

  Mycket bra jobbat:)

  Har en fråga bara jag månadssparar på Nordnet. Både i Nybörjarportföljen och globala . Ska nu ändra för jag har haft väldigt lite fonder sparar inte så mycket i månaden har andra utgifter men har börjat. Ska nu ha guld i portföljerna . är det smart att månadsspara i kontanter då dom 10% ? Sen när jag kommer upp i 500 kr kan jag köpa lite guld? Är detta hur det är tänkt eller är jag helt ute o cyklar?

  Sen har jag LYSA men tror jag lämnar det som det är ingen Guld ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Tapper
  1. Vit pil

   Ja, så kan du absolut göra. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack Jan:) Mycket bra jobbat uppskattar det jätte mycket stort tack till din fru och alla andra här inne som har hjälpt till.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Olof Tapper
 85. Vit pil

  Hej!

  Jag håller nu på att ombalanser min globala barnportfölj.
  Har nu lagt sälj-ordrar efter kalkylens rekommendationer.
  Nu till min fråga: Pengarna jag får in av att sälja av hela/viss procent av mina fonder. De pengarna måste ju komma in på mitt konto innan jag kan lägga mina nya köp-ordrar?
  Kalkylen säger ju exakt hur många procent jag ska sälja/köpa för. Men det lär ju hinna förändras innan jag hinner sälja av och få in pengar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Ja, det kommer förändras under de kommande dagarna, men du kan fylla i tabellen till vänster på nytt när alla pengarna är på kontot. Då får du fördelningen för hur du ska köpa. Sedan om det diffar 1-2 procent på de andra delarna (=att den vill att du säljer igen) så är det ok att bortse från.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Så du menar att när alla pengar kommit in på kontot, så ska jag fylla i marknadsvärde-kolumnen på nytt? Man. kan ju inte skriva något i fördelnings-kolumnen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jens
   2. Vit pil

    Ja, precis så. Du fyller i alla pengarna i kontanter raden.

    Du kan ändra i fördelningskolumnen också. Det får alla som tex inte vill ha guld göra. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 86. Vit pil

  Hej!

  Tack för väldigt bra artikel och podd på ombalanseringen. Jag kör globala barnportföljen samt lite vid sidan av för ”lek” som är aktier och lite mer aktiva fonder.
  Min fråga är om din rekommendation är att man har lika delar i alla fyra hinkar?
  I så fall blir det väldigt många fonder totalt sett.
  Ni har säkert resonerat om detta men missat det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torbjörn B
  1. Vit pil

   Jag hänger tyvärr inte riktigt med på din fråga. Du får gärna utveckla. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Storleken på hinkarna baseras på din ekonomiska situation/mål i livet. Läs artikeln om 4 hinkar principen. Du måste såklart inte ha alla hinkar om det inte passar dig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 87. Vit pil

  Har använt dina modellportföljer i flera år och har funkat bra. Men jag sneglar allt mer på Lysa, mycket pga Jans rekommendation. Jag vet inte, det känns bara lite otryggt att ”lämna över” pengarna till någon annan. Det känns som en svart låda där jag inte vet vad som kommer hända.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Jag kan relatera till att jag själv undviker investeringar som är en ”svart låda”. Jag personligen upplever dock inte det med LYSA. De redovisar ju alla fonder man äger, fördelning, sin filosofi, vad deras tjänst gör och inte gör.

   Jag tänker att egentligen är de inte mer en svart låda än portföljerna ovan. Överlappet mellan vår 100 % aktiedel och LYSAs 100 % aktiedel är identiskt – vi kommer bara dit via olika fonder. Överlappet mellan räntorna är lite större, men det finns ju redovisat vilka räntor de väljer och vilka vi valt. 👍

   Sedan har jag ju kört simuleringar som visar hur portföljerna ska beta sig inom de 80 % vanligaste utfallen (man brukar stryka de 10 % bästa och sämsta då de inte går att förutse)

   Så återkom gärna hur jag kan hjälpa till. Men ja, det är viktigt att man har förtroende för det man investerar i.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag håller med dig. LYSA känns mer otryggt än exempelvis Avanza. Och även om pengarna är skyddade och man får tillbaka dem så undrar jag HUR man får tillbaka dem – säljs innehavet av och man får allt insatt på ett konto? Låt säga att LYSA går omkull när marknaden har gått åt helvete (det är väl mer troligt att de går omkull då än när allt pekar uppåt), då kommer ju allt innehav säljas av till ”förlust” vilket inte känns så kul.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adam
   1. Vit pil

    @Adam – med all respekt så upplever jag tyvärr att ditt resonemang haltar. Du investerar ju inte I Lysa. Du investerar ju t.ex. i de Vanguard-fonder som LYSA har valt ut i sin portfölj. Precis som du inte investerar i RikaTillsammans utan i fonderna i artikeln ovan. Flera av fonderna som t.ex. Spiltan Räntefond Sverige, AMF Räntefond Lång är ju dessutom exakt samma fond.

    Givet allt annat lika så spelar ju inte marknadens utveckling någon som helst roll för LYSAs intjäning. De har ju inte en prestationsbaserad ersättning eller ersättning kopplad till marknadens utveckling.

    Givet då att allt annat inte är lika. Då är det enda som jag ser framför mig att det skulle bli massiva uttag från LYSA. Men då har ju fonderna redan sålts och folk har fått sina pengar. Det viktiga att inse är ju att pengarna vi investerar aldrig går in i LYSAs verksamhet. De slussas ju vidare till Vanguard, Spiltan m.fl.

    Jag skulle ju bedöma det betydligt mer sannolikt att LYSA går omkull nu än sen, då de fortfarande inte är lönsamma (=inte har tillräckligt med kapital att förvalta som de kan ta avgift på) men de klarar sig tack vare kapitalstarka ägare och 40 miljoner i eget kapital sist jag kollade.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   @Jan – ja, jag må vara övernervös när det kommer till LYSA men jag ser ändå risker. Du måste ju ändå hålla med om att risken att LYSA går omkull är större än Avanza/Nordnet (givet nuläget där LYSA går med förlust). Jag säger inte ATT de kommer göra det, jag påpekar bara att sannolikheten/risken är högre – och då blir det lite som med räntefonder/guld; man vill ha en försäkring IFALL skiten träffar fläkten, och i det här fallet kan det vara en försäkring att inte ha pengarna hos LYSA (men ja, jag må vara lite väl nervös och greppa efter halmstrån här…).

   Sen var ju förvisso min poäng i min kommentar att det vid en konkurs kan komma att bli så att depåbanken väljer att sälja av allt innehav och skicka ut pengarna. Om då marknaden inte är gynnsam innebär det att man gör förlust. Självklart kan ju depåbanken välja att driva det vidare, men jag är tveksam till att Danske Bank (som är depåbank i LYSAs fall om jag inte missminner mig?) kommer vara så intresserade av det.

   Patrik Adamsson, LYSAs VD, säger det ju själv:
   ”Det som rent tekniskt skulle hända det är att depåbanken som är förvaringsinstitut för fonderna skulle gå in och skulle kunna välja att antingen driva det vidare på samma sätt eller att skicka ut pengarna, att sälja av och skicka tillbaka pengarna till kunderna. Men då är inte det Lysas beslut i det fallet. Då finns det en process som man går igenom.”

   Utöver det finns det lite intressanta (och för mig svårbegripliga) avsnitt i LYSAs användaravtal:

   ”Huruvida kunden har en sakrättsligt skyddad separationsrätt i händelse av att Lysa eller depåförande institut skulle försättas i konkurs eller drabbas av annan åtgärd med motsvarande rättsverkningar kan variera och är beroende av tillämplig nationell lag. I Sverige föreligger sakrättsligt skyddad separationsrätt under förutsättning att värdepappren hålls avskilda från det depåförande institutets eller Lysas egna värdepapper.

   Vid förvaring hos depåförande institut i utlandet kan det också, till följd av tillämplig utländsk lag, vara omöjligt att identifiera kunders värdepapper separat från det depåförande Lysas eller Lysas egna värdepapper. I sådant fall finns en risk att kundens värdepapper vid en konkurssituation eller annan åtgärd med motsvarande rättsverkningar skulle kunna komma att anses ingå i det depåförande institutet eller Lysas tillgångar.

   Depåförande institut kan ha säkerhet i eller kvittningsrätt avseende kundens värdepapper och till dem kopplade fordringar.”

   Adam

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adam
   1. Vit pil

    Så här tänker jag:

    Du måste ju ändå hålla med om att risken att LYSA går omkull är större än Avanza/Nordnet (givet nuläget där LYSA går med förlust).

    Absolut. Tyckte jag skrev det ovan också, men det framgick inte kanske inte så tydligt. Jag upplever dock att risken minskar för varje dag som går eftersom deras lönsamhet är direkt kopplad till mängden kapital de förvaltar och det ökar löpande. Något som jag faktiskt håller koll på eftersom det är som du säger, det är en risk.

    Sen var ju förvisso min poäng i min kommentar att det vid en konkurs kan komma att bli så att depåbanken väljer att sälja av allt innehav och skicka ut pengarna. Om då marknaden inte är gynnsam innebär det att man gör förlust.

    Ja, det är en förlust, men den har en liten praktisk betydelse så länge du får tillgång till pengarna. Du skulle ju teoretiskt kunna köpa tillbaka alla fonderna samma dag du får tillbaka pengarna. Ungefär som vi gör nu med ombalanseringen.

    Tänk så här:

    • Jag köper en fond idag: 100 kr
    • Den går upp till 150 kr
    • Den går ner till 75 kr
    • Banken där fonden finns i depå går i konkurs (ej fonden)
    • Konkursförvaltaren säljer fonden och ger mig 75 kr
    • Jag köper tillbaka fonden för 75 kr (alt 70 eller 80 beroende på dagskurs)

    Jag menar att risken är kopplad till huruvida jag får ut mina pengar INTE hur marknaden har gått eller går.

    Den springande frågan är egentligen så här:

    Håller LYSA våra pengar åtskilda från sin löpande verksamhet?

    Enligt lag är de skyldiga att göra det och då är sannolikheten extremt låg för att något händer, ens i en konkurs. Om de inte gör det och har lurat alla parter, inkl. Finansinspektionen, revisorer, mig och alla andra, ja då är det illa. Men återigen har det inget med själva marknadsrisken att göra.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   2. Vit pil

    Haha, du ser, det krävdes någon med mer kapacitet mellan öronen än mig för att påvisa det ganska uppenbara faktumet (som jag ändå missade) att man så klart kan köpa tillbaka alla fonder och således egentligen inte förlora något. Nu känner jag mig korkad. ;) Men jag uppskattar att du tog dig tid och förklarade – tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adam
   3. Vit pil

    Ingen anledning att känna sig korkad. Jag har gjort betydligt större tankevurpor än så här. Jag tycker det är super att du ställde frågan så att vi kunde ha diskussionen. För du är garanterat varken först eller sist med den här frågan.

    Så tack än en gång. Det var viktigt! 👍

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 88. Vit pil

  Hej

  Jag undrar hur dessa nya uppställningar kommer att påverka belåning? Framförallt nybörjarportföljen samt rikatillsammans portföljen

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nina
  1. Vit pil

   Bra att du påminner. Då kommer man sannolikt behöva dela upp de innehaven som är över 10 procent i mindre innehav. För vill minnas att Nordnet inte gillar när man sätter mer än 10 % i en fond.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hmm… noterade att de hade ändrat reglerna. Baserat på det som de skriver nu om portföljbelåning så borde det fungera som vanligt. Men låt mig få återkomma när jag fått mina egna fonder på plats så kan vi se hur det faktiskt slår.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det vore toppen. Verkar som att innehav ex som överstiger 25% har en effekt på räntan. Har själv nyligen satt upp den avancerade modellen av rikatillsammansportföljen samt nybörjarportföljen på Nordnet med ett par miljoner investerade. Vill kunna belåna dessa. Inte helt med på Nordnets nya villkor och hur de slår samt vilken ränta som är möjlig till vilken procent. De verkar även främja diversifiering samt belåningsgrad.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Nina
  3. Vit pil

   Låt oss se om cirka en vecka, då vet vi eftersom jag då är klar med min egen ombalansering enligt ovan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 89. Vit pil

  Vet att Caroline har läst (du också Jan?) boken Factfulness av Hans Rosling.

  Angående vad han säger om hur världsutvecklingen kommer förändras med befolkningen i Afrika och att vi till 2100 kommer ha 3 miljarder människor i Afrika och 4 miljarder i Asien (1miljard Amerika och 1miljard EU). Borde man inte i en portfölj likt Globala barnportföljen placera mer i tillväxtländer?
  Jag tänker att indiska oceanen kommer vara en betydligt mkt starkare handelsplats än Atlanten när vi tittar framåt. Procentuellt borde ju utvecklingen där vara enorm?
  Detta känns som något man faktiskt kan förutse jämfört med aktiemarknaden och specifika bolag.

  Är också lite förvånad att du nämner att man inte ska belåna portfölj och att du vill ha mer guld, känns lite som att du spekulerar hur marknaden ska gå framåt? Var väl de vi inte skulle göra? ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
  1. Vit pil

   Ja, så är det högst sannolikt.

   Anledningen till att vi inte överviktar mer mot dessa områden är att börserna där är alldeles för underutvecklade. Just nu om man ska investera praktiskt i Afrika så hamnar man till absolut majoritet i Sydafrika och det är inte riktigt poängen.

   Viktningen mot tillväxtmarknader är faktiskt inte en spekulation utan snarare hur det ser ut i verkligheten och att MSCI Global-indexet som majoriteten av alla globalfonder följer är felviktat. Därför följer vi mer MSCI All-Country eller tar hänsyn till totalt börsvärde i de andra länderna.

   Jag sätter in mer guld i portföljen, inte så mycket för jag har en åsikt hur marknaden ska gå, snarare att jag vill ha ett skydd om det skiter sig. Ungefär som när jag köper en hemförsäkring så gör jag inte det för att jag tror eller hoppas att det ska brinna, utan för att jag vill ha en om det skulle börja brinna. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   En tanke: bara för att det blir 3 miljarder i Afrika betyder inte att afrikanska bolag kommer växa mer än t ex amerikanska bolag? De största bolagen idag är globala så kan lika gärna vara så att amerikanska börsen går bättre pga ökade befolkningen i världen som de inhemska.

   Oavsett, följer man LYSA / RT bloggen så bör ju de indexen öka automatiskt om bolagen i dessa länder går bättre.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 90. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg. Vilka fonder ska man månadspara i efter ombalanseringen av globalportföljen? Kunde inte hitta något om det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
  1. Vit pil

   Hej Niklas!

   Under Ombalanseringen så finns fonderna uppradade om du skrollar ned lite till just Globala Barnportföljen.
   Hoppas du hittar dessa!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 91. Vit pil

  Hej, grymt stort tack för detta!

  Gällande Nybörjarportföljen, så den ska ändra från en klassisk 60/35/5 som det var förra året till 50/40/10.
  Hur kommer det sig att man vill ha mer räntor nu än under 2019? Nu när räntorna gått upp tänkte jag på.

  Gällande Guldet, om man vill stanna vid 5% Guld, vilken aktie fond tycker du man kan lägga till? PLUS Småbolag Sverige?

  Stort tack ännu en gång för allt jobb!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Det är väl efter att räntan har gått upp som det ger en bra effekt att köpa en räntefond. Då är ju kursnedgången redan tagen på befintliga innehav.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor
  2. Vit pil

   Jag tänkte delvis så här att aktier och guld har samma riskklass och volatilitet. Så de tillsammans blir 60 % och då får räntorna vara 40 %. Har faktiskt inte brytt mig överhuvudtaget över hur räntorna har gått. På det sättet är jag ganska marknadsneutral i mina beslut.

   I mallen står förslag för vad man kan göra om man inte vill ha guld. Jag skulle nog rekommendera öka globalfondsandelen eller SEB Sverige Indexfond.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 92. Vit pil

  Tack för bra information, som vanligt! En parantes är att min Globala barn-inspirerade gick dryg 2% bättre än motsvarande LYSA förra året (har både LYSA och Avanza), trots lite större andel ränta på Avanza. Måste vara mitt något stora Sverige-innehav som betalade? (Spiltan Investment, mest).

  Tack igen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 93. Vit pil

  Hej, och vill först säga tack för en mycket bra pod ett ett bra arbete du/ni gör.

  Jag har en kommentar om andel av aktierna man bör ha i svenska aktier vs globala. Jag hittar inte heller någon forskning för Sverige men jag hittar för andra länder, typ Kanada och Australien. Och jag skulle säga att Sverige har en viss likhet med dessa. Du kan se en mycket bra sammanfattning av det i följande video från en ekonom i Kanada. (I videon så länkar han till forskningsrapporter om du vill läsa dem.)

  Enligt detta kan man tydligen se att en investerare bör ha ungefär 60 % av aktierna på den globala marknaden och 40 % i ens eget land. (Siffran 40-60 gällde i alla länder de tittade på.) Om vi då tar hänsyn till att Kanada och Australien är något större länder än Sverige så kanske lite mindre svenskt, men inte helt säkert då man normalt får lägre avgifter och bättre skatteläge om man har i sitt eget land. (ibland inte alltid.)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Dahlen
  1. Vit pil

   Tummen upp för Jan och Caroline och tummen upp för Ben Felix!
   Suveräna ”poddare” med kloka råd och sunda åsikter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle2
  2. Vit pil

   Om man tar hänsyn till hur mycket en genomsnittliga investera i USA, Kanada och Australien satsar på hemlandets aktier skulle det göra en jättestor skillnad om hen gjorde något så radikalt som att sänka home bias till bara 40%-50%.

   Den svenska börsen är riktigt bra i internationell jämförelse, men att öka andelen Sverige i t.ex. globala barnportföljen till 30-40% skulle göra diversifieringen mindre och därmed öka volatiliteten. Med andra ord skulle risken bli högre. Och med mycket stor sannolikhet – i det långa loppet – avkastningen lägre. (Om man satsade endast på svenska småbolag skulle avkastningen bli högre, men igen, det skulle innebär högre risk.)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
 94. Vit pil

  Tack för ett fantastiskt välskrivet inlägg som dessutom känns kärnfullt och lättsmält till skillnad mot tidigare års ombalanseringsinlägg som tenderade att bli lite väl långa så ögonen gick i kors när det fanns flera olika varianter per ”hink”. Gillar verkligen det här upplägget med en rekommenderad portfölj per hink.

  Några funderingar:
  1)Jag kanske inte riktigt hängde med i det själv, men vad är själva syftet med guldet? Är det att öka avkastningen, eller snarare likt räntorna att agera bromsande när aktierna faller?

  2)Jag förstår fortfarande inte varför du inte tar upp det som i alla fall ett alternativ att ha ett sparkonto istället för räntefonder i sina hinkar. Du skriver ju själv att tanken med räntefonder inte är att tjäna pengar, och det är ju inte tanken med ett sparkonto heller. Varför då i alla fall inte nämna att ett räntebärande sparkonto (helst utan bindningstid) kan vara ett alternativ? Du har ju med guldet som en rekommendation, men skriver även hur man kan ska omfördela om man inte vill ha det. Du nämner själv att det är många i kommentarerna som har åsikter om räntefonder, så jag kan nog föreställa mig att många hade uppskattat om du berörde detta lite mer. Återigen; jag har inga ambitioner att tjäna pengar på att ha ett sparkonto (man förlorar ju till och med pengar på det givet inflationen och dagens sparräntor) – jag är snarare ut efter lite fler argument varför du inte anser att sparkonton är ett alternativ till räntefonder. Ett sparkonto kan väl vara ett lika bra sätt att behålla pengarna som aktierna tjänar?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Tack Adam! 🙏

   Jag kanske inte riktigt hängde med i det själv, men vad är själva syftet med guldet? Är det att öka avkastningen, eller snarare likt räntorna att agera bromsande när aktierna faller?

   Enligt studierna som jag nämner i artikeln så tenderar den riskjusterade avkastningen (t.ex. Sharpe-kvoten) att öka med guld i portföljen. Så tanken är en generell förbättring i form en diversifieringsvinst inte som en spekulation.

   Tanken är egentligen kanske inte att den ska vara bromsande som räntorna, utan till och med att den ska dra åt andra hållet.

   Jag förstår fortfarande inte varför du inte tar upp det som i alla fall ett alternativ att ha ett sparkonto istället för räntefonder i sina hinkar. Du skriver ju själv att tanken med räntefonder inte är att tjäna pengar, och det är ju inte tanken med ett sparkonto heller. Varför då i alla fall inte nämna att ett räntebärande sparkonto (helst utan bindningstid) kan vara ett alternativ?

   Jag tycker inte att det är ett alternativ om tidshorisonten är längre än 2 år. På 0 – 2 års sikt absolut. Det är ju bara att kolla fördelningsgrafen som jag har med i artikeln. Men Försiktiga portföljen ska göra 2.0 – 2.5 procent per år i förväntad avkastning och det är det ju inget sparkonto som kommer upp i dagsläget. På en två års horisont hinner ju t.ex. fonder som Spiltan Räntefond Sverige anpassa sig till ett ändrat ränteläge.

   Problemet med ett bankkonto på sikt är ju inflationen. Det vill säga att ett bankkonto är en garanterad förlust över tid. Det är ju därför jag aldrig skulle ta en 90/10 portfölj på 10 år och säga att 10 % ska vara på ett bankkonto.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svaret gällande guldet. Och TACK (!) för svaret gällande sparkonto vs. räntefonder – nu är jag (äntligen) med på hur du resonerar beträffande sparhorisont, och jag håller helt med dig. Tack! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adam
 95. Vit pil

  Stort tack för allt arbete ni lagt ner under de här veckorna! Det har varit riktigt roligt att läsa och för första gången nu också ombalansera mina portföljer!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  OS
  1. Vit pil

   Tack, det värmer. 🙏

   Grattis till ombalanseringen, har du firat? 👍😎

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Inget firande just nu, planerar (och budgeterar) dock med lättare ekonomiskt hjärta en längre resa senare i år så jag ska inte klaga :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    OS
 96. Vit pil

  Hej!
  Jag satte för första gången ihop en RikaTillsammans portfölj så sent som i mitten av december och ser nu att den verkar ha förändrats en hel del (till det bättre, eller iaf enklare med färre fonder). Jag hade ju egentligen inte tänkt ombalansera nu eftersom portföljen inte hunnit glida från målfördelningen än, men undrar om det ändå är bäst att göra det nu, eller om jag kan vänta till midsommar eller kanske nästa januari? Tänker att det finns courtage som gör att man inte vill sälja och köpa om alldeles för mycket.
  Tack för en bra blogg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Otto
  1. Vit pil

   Jag skulle nog överväga att byta faktiskt. Jag upplever att just RikaTillsammans-portföljen är mer ”renrasig” och linje med teorin bakom den i år än vad den var förra året – även om den slog rekord då.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 97. Vit pil

  Gediget jobb Jan! Och kul att det blev en så bra diskussion som bidrog till artikeln.

  Jag körde en lite backtest på 2 av Jans portföljer och en i kommentarsfälten ofta förespråkad fördelning baserat på faktiska fonddata. Pga begränsningar i datan fick jag göra några approximationer som jag kan återkomma till.

  Datumen är 1 Januari 1999 till sista December 2019. Det är ju precis innan IT-kraschen men global index fick en smakstart med +60% det första året i testet.
  Får se om ni kan pricka in vilka portföljer det är?

  • Portfölj 1: Avkastning per år (CAGR): 6,79%, 10 000kr blev 39 738, Sharpe 0,83/li>
  • Portfölj 2: Avkastning per år (CAGR): 6,23%, 10 000kr blev 35 597, Sharpe 0,38/li>
  • Portfölj 3: Avkastning per år (CAGR): 7,40%, 10 000kr blev 44 820, Sharpe 0,53
  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
  1. Vit pil

   Oj, vilken spännande fråga (och läskig kommentar). 😁

   Om jag skulle gissa genom att gå på avkastning (sharpe-kvoten ställer till det lite):

   • Portfölj 1: 100 % aktier, typ Avanza Global
   • Portfölj 2: Nybörjarportföljen – 50 % aktier, 40 % räntor och 10 % guld
   • Portfölj 3: Globala barnportföljen – 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld

   Gissar att jag kommer få gå och skämmas nu som inte ens känner igen mina egna barn… 🤦‍♂️

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tyvärr bara 1 rätt av 3 ;)
    Jag var själv förvånad.

    Som du gissade var Portfölj 3 Globala barnportföljen.
    100% Globalt index var faktiskt portfölj 2.
    Portfölj 1 var……. Rika Tillsammans-portföljen!

    Bara från 2009 eller senare startdatum vinner 100% Global över Jans Globala barnportfölj.

    Begränsningar och approximationer var enligt följande:
    Använt fonderna i Jans portföljer så långt tillbaka de har data. Sedan fyllt i med en så näraliggande som möjligt aktiv fond från någon av storbankerna längre tillbaka.
    Spiltan räntefond Sverige ersätts av Robur Penningmarknadfond innan sin existens(bytt namn till Robur räntefond kort). Robur räntefond kort representerar de 5% cash i RT-portföljen.
    Gällande guldet är jag inte säker på att det inkluderade förvaltningsavgift.
    Långa obligationer hade jag inga egna data för. De är därför amerikanska data som ej är omräknat i SEK (vilket inte borde gynna dem) och saknar sannolikt också förvaltningsavgift.

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    ML
 98. Vit pil

  Mycket bra artikel! Jag har en fråga bara. När jag räknar ut avgift för ”Nybörjarportföljen” så får jag 0.27 istället för 0.22 som det står ovan i samband med översiktsfiguren för den portföljen. Är Spiltan Högräntefond (med avgift på 0.94%) som drar upp det. Om jag tar bort den är jag nere på 0.22 jag också.

  Är det jag som gjort/tänkt fel?! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  V
  1. Vit pil

   Kan hända att jag har ett gammalt värde från någon gammal version. Har du räknat på Avanzas siffror inkl. transaktionsavgifter eller bara på förvaltningsavgifterna? Jag gjorde det senare då transaktionsavgifterna varierar och minskar över tid.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej! Jag har använt den ”Totala avgiften” som står på Avanza, och inte enbart förvaltningsavgiften. För globala barnportföljen får jag dock exakt samma som dig (även om jag använder ”Totala avgiften”. Och använder jag enbart förvaltningsavgift så får jag ändå högre värde än 0.22.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    V
   2. Vit pil

    Hej igen! Jag hade fel. Gjorde om det nu. Om man använder enbart förvaltningsavgift så blir det runt de 0.22% som du angivit. Så skillnaden var mellan ”total avgift” och förvaltningsavgiften :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    V
 99. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag har följt dig i många år bakåt och följt dina råd. Min fondportfölj är nu värd över 1.000.000:-, Jag har ca 17st fonder idag. Jag sparar enligt globala barnportföljen då min sparhorisont är ca 35år. Ska man fördela enligt din ombalansering (7st fonder) eller tycker du att man ska sprida ut det i fler fonder när kapitalet är större?

  Tack för en grym blogg:)

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Rick
  1. Vit pil

   Grattis till en fantastisk prestation! Hoppas att du har firat. 🍾

   Det beror lite på vad det är för fonder, men svaret är sannolikt ja. Återkom gärna med fonderna och andelen så kan vi kanske hjälpas åt med lite feedback.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan,
    Här kommer portföljen.

    • LF Global 20%
    • Avanza Global 20%
    • AMF Aktiefond Europa 5%
    • LF Tillväxt 5%
    • Avanza Zero 8%
    • Catella Avkastning 2%
    • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
    • Spiltan Räntefond Sverige 3%
    • Swedbank Robur Access Asien 8%
    • LF Japan Index 1%
    • Spp Aktiefond USA 8%
    • Spp obligationsfond 2%
    • Swedbank robour räntefond kort 2%
    • Swedbank Robur Ny Teknik A 4%
    • Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 1%
    • SEB Sverige Indexfond 1%

    Måste verkligen ombalansera:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rick
  2. Vit pil

   Haha, håller helt med. 👍

   Nej, den generella regeln är att beloppet i dessa portföljerna inte spelar någon roll. Jag skulle ju gått ner på färre fonder utifrån din portfölj ovan, men främst för att du har väldigt många överlapp som jag inte upplever bidrar till någon riskspridning. Det är ju ändå samma bolag som många av fonderna investerar i.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Då blir det ombalansering med 7 fonder:) Tack för hjälpen:) Keep up the good work:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rick
 100. Vit pil

  Hej och tack för ännu ett bra avsnitt

  Jag har några frågor som mestadels berör förändringarna som gjorts i rikatillsammans portföljen. Kanske finns redan svaren på mina frågor i någor kommentarsfält, men hur jag än letar lyckas jag inte hitta dem.

  Aktiedelen:
  Hur kommer det sig att den bästa globala indexfonden valts bort i denna portfölj men samtidigt finns kvar i flera av de andra?
  Hur kommer det sig att du inte ser något behov av att balansera globalfonden med en tillväxtmarknadsfond och en småbolagsfond i linje med vad du argumenterade för i ett avsnitt för någon vecka sedan?

  Gulddelen:
  På vilket sätt är Xetra-gold bättre än wisdom tree ETFerna?

  Allmänt:
  Hur ser du på emittentrisken nu när portföljen innehåller så många färre fonder?
  Du skriver och säger att man inte bör göra förändringar i rikatillsammans portföljen eftersom det förstör konceptet. Gissar att det främst gäller förändringar som påverkar födelningen mellan de fyra tillgångsslagen och inte att man t.ex. riktar sin aktiedel mer mot tillväxtmarknader?

  Återigen, tck för allt ditt arbete med detta :-)
  /
  Jakob

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jakob W
  1. Vit pil

   Tack Jakob.

   Se nedan för kommentarer.

   Hur kommer det sig att den bästa globala indexfonden valts bort i denna portfölj men samtidigt finns kvar i flera av de andra?

   Jag hade först LF Global där och 2.5 % Tillväxtmarknader men det krävs stora belopp för att det ska bli något av typ 2.5 %. Då kom vi i kommentarerna fram till att byta till SPP-fonden som inkluderar tillväxtmarknaderna by default. Merkostnaden var högst marginell då det är max 25 procent aktier.

   Hur kommer det sig att du inte ser något behov av att balansera globalfonden med en tillväxtmarknadsfond och en småbolagsfond i linje med vad du argumenterade för i ett avsnitt för någon vecka sedan?

   Tillväxtmarknaderna ingår i SPP-fonden då den följer MSCI All-Country-indexet istället för MSCI World-indexet som LF Global följer som inte inkluderar tillväxtmarknaderna. Småbolagsfonden fick stryka på foten på grund av det skulle bli en så liten andel att det inte var värt det. I t.ex. en 1 000 000 kr portfölj pratar vi kanske 10 000 – 20 000 kr. Har man den storleken så kan man unna sig att lägga till den.

   På vilket sätt är Xetra-gold bättre än wisdom tree ETFerna?

   Favoriten förr var 4GLD, men sedan gick inte den att köpa ett tag. Framförallt handlar det om 1 andel = 1 gram guld, bättre transparens, möjlighet till fysisk leverans (även om det dyrt/orealistiskt) och betydligt mer fokus på att vara en ”bullion”-dealer snarare än en Wall Street-produkt. Kolla gärna deras hemsida och jämför med WisdomTrees. Så det handlar inte om att WidsomTree är dåliga på något sätt.

   Hur ser du på emittentrisken nu när portföljen innehåller så många färre fonder?

   Har tänkt lite på det, men bedömt den risken som väldigt liten. Ser snarare ett problem att en större koncentration ger mindre säkerhetsvärde vid t.ex. belåning då Nordnet sällan vill ha mer än 10 % per fond vilket jag köper. Det skulle kunna vara en anledning till en lite större spridning. Men det är inga nystartade fondbolag vi har valt. Men om någon tycker att jag tänker fel, så kommentera gärna.

   Du skriver och säger att man inte bör göra förändringar i rikatillsammans portföljen eftersom det förstör konceptet. Gissar att det främst gäller förändringar som påverkar födelningen mellan de fyra tillgångsslagen och inte att man t.ex. riktar sin aktiedel mer mot tillväxtmarknader?

   Precis. Mest handlar det egentligen om att jag har sett folk byta ut de långa räntefonderna mot AMF Räntefond Lång. Att byta till samma typ av fond inom ett tillgångsslag eller utöka antalet fonder är helt okej.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för bra och uttömmande svar!

    /Jakob

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jakob W
 101. Vit pil

  Hej

  När jag tittar på Rika Tillsammans portföljen i videon och jämför med den i den löpande texten ovan så ser dom inte riktigt likadana ut. Vilken är det som gäller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard
  1. Vit pil

   Den här i artikeln. Tyvärr svårt att uppdatera en video. :-/

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 102. Vit pil

  Skulle bara säga, stort TACK! Hoppas du och familjen får lite kvalitetstid framöver för det måste varit sjukt hektiskt, speciellt m.h.t. allas kommentarer och stora engagemang.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 103. Vit pil

  Ah fy fan vad fint det blev! 👍 jag tror ingen kommer bli besviken som väljer att köra på den här strategin. Stabila, trygga portföljer som bör stå stadigt när det blåser under lång tid framöver.
  Och det bästa av allt är hela den här gemenskapen som du har byggt upp Jan där vi tillsammans stöttar och hjälper varandra. Underbart!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Palle
 104. Vit pil

  Hej Jan.
  Riktigt bra jobbat. Du har gjort det riktigt bra och det är upp till varje individ välja själv om man ska spara i Lysa eller följa din rek pårtföljer till 100%. Sedan har man möjlighet göra som man själv vill om man vill ha det bara i en Global index fond Avanza Global/LF Global index eller några till fonder. Samma sak om man vill ha räntefond eller på sparkonto. Sådant är det fritt val. Samma sak om man vill ha lite mer hållbart då kan man kopiera din portfölj eller Lysa med 80% Global hållbar. 20% Sverige hållbar. Utfallet blir nästan samma som att välja 100% Global hållbar. Samma här kombinera med räntefond eller sparkonto kortsiktigt. Så länge man är långsiktig och håller sig till max 0.40% i avg med automatisk månadssparande kommer det bli riktigt bra. Viktigast av allt är att man mår bra själv och är nöjd med det. Lycka till. Bra jobbat!
  Mvh. Jack

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 105. Vit pil

  En fråga angående Lysa. Funderar på att spara hälften i deras hållbara alternativ och den andra hälften deras vanliga alternativ. Tankar kring den fördelningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 106. Vit pil

  AP7 Aktiefondens regionsfördelning finns på
  https://www.ap7.se/vart-utbud/ap7-aktiefond/

  Ingen home bias, andelen Sverige är 1% enligt AP7 Hållbarhetsredovisning:
  https://www.ap7.se/app/uploads/2019/05/ap7-hallbarhetsredovisning-2018.pdf
  ”AP7 får enligt lagen om AP-fonder inte rösta på svenska bolagsstämmor, men eftersom 99 procent av AP7:s aktieinnehav finns utanför Sverige kan vi rösta på så gott som alla stämmor. Med aktieinnehav världen över innebär det cirka 3000 bolagsstämmor varje år.”

  Alla bolag som ingår i AP7 och deras andel kan man hitta på Fondtoppen:
  http://www.fondtoppen.se/fundguide/#FundHoldingsFinder

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
  1. Vit pil

   Tack Tale. 👍🙏

   Också nattsuddare?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan
    Ja det blev lite sent svarat på några mail
    Brukar kolla Asien l ibland på natten
    VH LASSE

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lasse
   2. Vit pil

    Jo visst. Det är svårt att somna när man utsätter sig för för mycket intellektuell stimuli framför skärmen på kvällarna, precis innan läggdags. En dålig vana, jag vet, men det är svårt att förändra sina invanda mönster. Söndagar brukar vara de värsta. 8-(

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tale
 107. Vit pil

  Hej Jan
  Jag har nyss tittat på ditt avsnitt du glömde berätta hur man
  kan minska förlusterna om man är rädd för nedgång utan att
  behöva sälja sina aktier
  ISK jättebra vid uppgång
  KF bäst på Utlandet inget strul med skatter up utdelning
  Vanlig Depå bäst vid nergång på grund av möjligheterna att göra förlustavdrag
  därför kan man växla om man tror på nedgång
  Förlust avdrag ger 30% tillbaka med kvittning mot annan Reavinst
  ”””””””””””””””””” ger 21% tillbaka om du kvittar den mot din lön
  Göra förlust är inte så farligt som man tror
  VH
  LASSE

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse
  1. Vit pil

   Farligt eller inte, men hur roligt är det att betala 30% skatt på vinsten då? Jag är kanske lite dum när jag skött min ekonomi på det sättet att jag inte har något som jag kan kvitta den förlusten mot.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
   1. Vit pil

    Hej Tale
    Tack för ditt svar Det är nästan omöjligt att tajma upp och nergång
    Jag tycker själv att ISK och KF är bäst
    Men gör så ibland för att minska Förlusterna
    OBS går även att kvitta mot Lön
    lycka till och ha en bra dag
    VH
    LASSE

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Lasse
 108. Vit pil

  Angående Spiltan Räntefond Sverige:
  Jag är lite orolig för hur säkra vi kan vara på att den inte dyker under en eventuell krasch, pga dess innehav. (Sidospår: Blir det ingen krasch (föga troligt) hjälper den väl ingen portfölj? Dvs det är väl ännu mer intressant hur den beter sig under en krasch som hur den beter sig innan dess?)
  Nu kommer lite wall of text men det mesta är citat från era egna blogginlägg.

  Så här skriver Lars Lönnquist om sin egen fond i november 2018:

  ”Andelen fastighetsobligationer av fondens totala kapital uppgår idag till 28%, ingen låntagare eller koncern väger mer än 3,5% och antalet emittenter överstiger 100.
  Investeringar i fastighetsbolag sker uteslutande i bolaget med starka kassaflöden från ett positivt hyresnetto och bolagen är därmed inte beroende av positiva värdeförändringar på fastigheter.”

  So far so good. Låter rimligt, då är det enda som ska få den delen av fonden att krascha en total hyresmarknadskrasch med kraftigt sänkta hyror under en väldigt kort tid. Funderar på vad som skulle kunna utlösa det men låter väl hyfsat orimligt att det skulle ske innan obligationerna går ut? Hur lång är löptiden?

  Vad gällande vad resten av fonden består av fortsätter han:

  ”För att säkerställa god tillgång till likviditet är 34 % investerat i företagscertifikat (utlåning till företag med kort löptid upp till 364 dagar uppbackade av bankgarantier) och hela 13,5mdr sek förfaller under närmaste 12 månader”

  och det här hittar jag i deras kvartalsrapport från Q4 2019:

  ”Fastighetsbolagen som, tack vare låga räntor, en god efterfrågan på kommersiella lokaler samt lönsam projektutveckling starkt bidragit till fondens avkastning står nu för cirka 29 % av fondens kapital. Andelen obligationer med rörlig ränta uppgår till 55 %,företagscertifikat 26 % och resterande kapital är placerat i korta obligationer till fast ränta.”

  Jag utgår ifrån att jag har gjort rätt tolkning i att det som 2018 var 28% fastighetsobligationer har stigit till 29% och företagscert har gått ner från 34% till 26%. Men jag blir inte riktigt klok på hur resten av fördelningen ser ut – fastighetsobligationerna borde ingå i de 55% med rörlig ränta antar jag? Så vad är det då (55-29=)16% rörliga ränteobligationer utgörs av? Och vad exakt utgör (100-55-26=)19% korta obligationer med fast ränta?

  Har svårt att göra någon riskbedömning utan att veta vad den består av. Kanske är dålig på att googla.

  Vad gäller kreditratings skriver Lars Linnquist vidare:

  ”Fondens snittrating har under några år legat kring BBB-, men i takt med att vi har minskat kreditlöptiden och förbättrat kreditkvaliteten så är snittratingen på bolagsnivå nu ett betyg högre. Detta innebär att det finns en marginal till gränsen mot high yield.

  Beträffande fastighetssektorn så är fondens utlåning till bostadssektorn marginell och vi fokuserar på att låna ut kapital till bolag med kommersiella fastigheter och starka kassaflöden. En stabil svensk ekonomi, finansiellt starka hyresgäster och en låg byggnation senaste åren borgar för att denna marknad kommer fortsätta utvecklas stabilt.

  Flertalet av dessa bolag är börsnoterade och med en rating mellan BB och BBB-. Bland de bolag som fortfarande anses som High yield (BB+ eller sämre) har de flesta en ambition att förbättra nyckeltalen med syfte att uppnå ett kreditbetyg innebärande Investment Grade. Fördelarna för bolagen blir en lägre finansieringskostnad och att en större skara investerare kan köpa deras räntebärande skuld.

  De viktigast kriterierna som ska vara uppfyllda är ett LTV (loan to value) på under 50% och en andel fastigheter som är obelånade överstigande 30%. Då den svenska fastighetsmarknaden fungerar med bottenlån med säkerhet i pantbrev så har det varit ovanligt med obelånade fastigheter.

  Fastpartner som siktar på en IG rating har mycket starka nyckeltal (bla icr på 4,3X) och endast 33% av marknadsvärdet är finansierat av säkerställd skuld, men de har endast 6% fastigheter obelånade. Efter omförhandling med bankerna kommer bolaget mest troligt erhålla en IG rating under första halvåret 2019. Med detta sagt så bedömer jag risken för sänkt snittrating i fonden som låg.

  Att låna ut kapital till svenska staten eller de mest kreditvärdiga företagen ger i dagsläget negativ avkastning. Med fondens strategi att låna ut kapital med kort löptid till svenska bolag som har en förutsägbar och hållbar affärsmodell, starka kassaflöden och en stabil balansräkning samt gärna en tydlig huvudägare bedömer jag även framöver vara en bra strategi för att skapa avkastning till låg risk.”

  Det låter som att deras snittrating då ska ha blivit förbättrat till BBB+, och handlar det om lägre rateade företag (BB?) så är det iallafall företag som ska vara de bättre inom sin rating. Det är alltså inte små startups med tveksamma ekonomier som de lånar ut pengar till utan företag med kreditrating mellan Com Hem och Electrolux nivåer det handlar om.

  Om vi ska ta detta som ett argument för att även detta är en stabil del av fonden i en krasch, då gör vi antagandet att hans argument är ”bevis” för att det mer osannolikt än en black swan (en enhörnad svan kanske?) att dessa företag ska falla tillsammans som dominobrickor (utan att man hinner få ut pengarna som de är skyldiga igenom certen) även i en krasch (en black swan).

  Är det ett rimligt antagande? Har ni tolkat detta som jag?
  Det finns inga bättre utländska alternativ? Ni har ju inte varit blyga för att gå på utländska alternativ i långa delen i RT.

  Angående alternativet att gå på sparkonto, är det enda motargumentet att man inte ser portföljutvecklingen ordentligt?

  Plus den eventuella risken som utgörs av faktumet att enbart ett par procent av insättningsgarantin är uppbackad? Motfrågan här är också: trycker inte staten bara mer pengar då? Motfråga mot motfråga (nu är vi djupt i kaninhålet): räntan du får här äts kanske upp av inflation som kommer med att staten trycker pengar? Eller höjs räntan då?

  Tack, ni gör verkligen ett grymt jobb.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Tack Anton!

   Jag skulle faktiskt rekommendera att du ringer till Lars och pratar med honom. Jag vet att han har svarat mig när jag har haft frågor. De vill ju ofta att man är insatt och det är du ju uppenbarligen. Du får gärna återkomma med hans svar till dig. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 109. Vit pil

  Hej Jan och Caroline och tack för ett bra avsnitt.

  Jag har 2st reflektioner:

  • 1) I videon så sa du att man behöver se över/justera sitt månadssparande när man ombalanserar och då undrar jag varför? Din fördelning mellan aktier och räntor i ditt automatiska månadssparande påverkas ju inte av börsen upp och nedgång och bör således vara korrekt även 12månader senare. Givet att ens mål inte ändrats dvs.
  • 2) Länkarna till bilderna i er ”bildkarusell” pekar alla på excelarket. Dvs oavsett vilken tumnagel jag klickar på så får jag bara upp excelarket.

  Själv så har jag justerat mina portföljer lite iår baserat på era förslag.

  Min ”försiktiga” portfölj bestående av 100% aktier. Denna använder jag för pensionssparandet.

  • Avanza Global – 64,00 %
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 10,00 %
  • Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK – 8,00 %
  • SEB Sverige Indexfond – 8,00 %
  • Avanza Emerging Markets – 5,00 %
  • Swedbank Robur Access Asien – 5,00 %

  Min högrisk portfölj. Baserad på pensionsportföljen, men kryddad med 30% teknikfonder.

  • Avanza Global – 50,00 %
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 11,00 %
  • Swedbank Robur Access Asien – 4,00 %
  • Avanza Emerging Markets – 5,00 %
  • Swedbank Robur Technology A SEK – 5,00 %
  • Swedbank Robur Ny Teknik A – 5,00 %
  • Core Ny Teknik A – 5,00 %
  • SEB Teknologifond – 5,00 %
  • Skandia Time Global – 5,00 %
  • Lannebo Teknik – 5,00 %

  Då jag sparar på lång sikt och bekväm med nedgång på vägen så har jag valt högre risk än er. Jag har också teknik som både profession och primära intresse och det är något jag verkligen tror på i framtiden så har valt att vikta lite mot det. Då det inte finns ett ”nyteknik-index” så valde jag att kombinera flera aktiva fonder för att försöka representera branschen och inte en specifik förvaltare.

  Bägge portföljerna följer samma målvärden och har ca 18% sverige, 10% asien, 5-8% småbolag osv. Min avsikt var att ha samma geografiska fördelning, men enda skillnaden att ena fonden hade mer teknik och det tycker jag att jag lyckats med ganska bra.

  Tak åter igen för en kanonblogg!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas A
  1. Vit pil

   Du är duktig
   Jättebra val VH LASSE

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lasse
   1. Vit pil

    Tack Lasse. Jag gör mitt bästa, men detta år så gjorde jag en mer djupgående analys av fördelning mellan länder, regioner, branscher mm än vad jag gjort tidigare.
    Personligen känner jag mig väldigt nöjd med valen :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
  2. Vit pil

   Tack för feedbacken på galleriet. Fixat nu.

   Älskar att du skriver ”min försiktiga portfölj” och har 90 % aktieexponering. 👍😂😂

   Känns som att vi har lite olika definition av risk och risktolerans. 😎

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jan: Kanon nu funkar länkarna bra!

    Ja jag har helt klart tagit ett mer aggressiv angreppssätt än er, men allt är relativ och jämför man med den ”swing trading” jag ägnade mig åt tidigare så är en bred och välbalanserad indexportfölj ganska säker :D

    Jag må sakna den erfarenhet som du har av tidigare nedgångar, men jag har redan ställt in mig på att stora nedgångar har redan skett och kommer så att ske i framtiden och det är ingen fara. Nedgångarna är en ingen överraskning att de kommer ske utan en del av planen. Jag ser det som en möjlighet att köpa värdepapper på rea och sänka mitt GAV vilket är trevligt när det går upp igen.

    Jag förstår absolut poängen med er metod att minska nedgångarna och att psykologiskt må bättre av det. Man är som sagt sin största fiende i detta spel, men som något av en stor nörd(som älskar algoritmer och siffror) så sover jag gott om natten i vetskapen om att min strategi fungerar som den skall även i en nedgång och att den kommer ge mig bäst avkastning i långa loppet.

    Det är teorin iaf. När vi ligger på -50% så återkommer jag med en stressmätning ;)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
   2. Vit pil

    Det ska bli oerhört intressant att följa den här bloggen under perioder då aktiemarknaden går ner under en längre period, typ 1-3 år och ljuset i tunneln känns väldigt långt bort. Ser även fram emot att testa min egen risktolerans. Möjligheterna att se sina pengar försvinna är ju större nu än vad de någonsin varit tidigare. Mobilt bank-ID fanns ju inte under finanskrisen eller IT-kraschen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    PerW
   3. Vit pil

    Jag med… 😁

    Jag hoppas få använda det jag har lärde mig 2008 och slippa samma göra samma dumheter. Men alla jag har pratat med som gjorde ”rätt” 2008 sa att det var det svåraste de gjort. Jag har ett svagt minne av att jag månadssparade in på Avanza på typ tisdagen och på torsdagen var pengarna borta. Kändes sjukt meningslöst.

    Jag tänker också att jag har haft tur hittills som haft att portföljerna gått så pass bra även i bra tider. De har ju liksom inte fått visa sig, för att ha räntor de senaste åren som jag har haft är ju ”fel” utifrån ett avkastningsmaximerande perspektiv. På det sättet tror jag att portföljerna kommer få lite revansch när vi kommer in i perioder av volatilitet.

    Det enda som jag sörjer lite i förväg är att alla de som överskattar sin risktolerans kommer ju inte vara här och läsa. De försvinner ju till ”de tysta vittnenas kyrkogård”.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   4. Vit pil

    Uppdatering nu i sämre tider. Känns fortfarande bra och jag sover bra om nätterna. Rea nu! :D

    Så länge man bara spenderar pengar man inte behöver i närtid och man verkligen vet om att börsen kommer gå upp igen så är det inte mycket att oroa sig över egentligen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
  3. Vit pil

   Hej Andreas
   Min son var här Vi kollade Kommentarer han gillar din Portfölj
   han är 39 år du är troligen yngre Hållbar ny Teknik och medecin är framtid
   Han hade många av dina Fonder
   EX
   Spiltan Investmenbolag
   Core Ny Teknik Jätteduktiga Förvaltare
   Skandia Time Global
   Lannebo Teknik
   Kommer vara roligt följa dig Men se alltid långsiktigt Byta ofta brukar inte funka
   VH
   LASSE

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Lasse
   1. Vit pil

    Hej Lasse,
    Vad skoj att han hade liknande investeringar som mig.

    Min plan är inte att hålla på och byta. Kanske blir mindre justeringar då och då, men den övergripande planen skall hållas till.

    Lycka till för dig och din son mer era portföljer :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
  4. Vit pil

   Hur fördelar du pengarna mellan dessa två portföljer, 50/50?

   Tänkte på att om du investerar 50/50 i portföljerna så får du ju inte 30% teknik i ditt pensionspar, utan 15% istället? vh Tim

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tim
   1. Vit pil

    Tim: Den ena är för tjänstepensionen och den andra är för mitt privata sparande. Jag personligen ser ingen poäng med att ha flera olika portföljer utan jag gör min totala balansering i en enda portfölj.

    Anledningen att jag har andra fonder för min pension är att det är en annan sparhorisont.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas A
 110. Vit pil

  Hej! Tack för ett intressant inlägg som vanligt! Undrar varför AMF räntefond lång är en så liten del (5%) av nybörjarportföljen när Spiltan räntefond är en så stor (25%)? AMF räntefond lång har ju tidigare varit en favorit på bloggen och är väl tänkt att vara något av en motvikt till aktiefonderna? Andelen längre räntor är väl dessutom betydligt större på LYSA?
  Vänligen, Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Jag vill minnas att den var högre initialt men att vi sänkte den på grund av den högre risken (i form av längre duration).

   Det här hamnar dock i kategorin – ”jag vet inte”. Jag kan inte 100 % säga att det är bättre med en fördelning på 25 % + 5 % än vad det skulle vara med 20 % + 10 % eller till och med 15 % + 15 % förutom att den genomsnittliga durationen och den viktade KIID-risken skulle bli högre. Därför har jag också gått på försiktighetsprincipen med ”Bättre safe than sorry”.

   Ja, de har verkar ha gjort lite andra val på räntesidan i form av:

   • AMF Räntefond Lång SEK 18%
   • Spiltan Räntefond Sverige SEK 17%
   • Vanguard Global Bond Index Ins EURH Acc EUR 15%
   • XACT Obligation SEK 16%
   • Öhman Obligationsfond A SEK 14%
   • Öhman Realräntefond A SEK 10%
   • db x-trackers II iBoxx EUR Hi Yld Bd 1D EUR 10%

   Jag kan som sagt helt ärligt inte förklara det, förutom att utgå från att det förmodligen har en högre risk och är bättre(?) än vår variant.

   Kanske någon som känner sig hemma på räntefonderna kan bidra?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 111. Vit pil

  Hej och tack för en superbra blogg!

  Jag bara undrar om Guld Ava och Wisdom Tree Physical Swiss Gold är samma sak med olika namn? 🤔

  Alltså att båda backas upp av fysiskt guld är det viktiga för mig. Och det gör guldet i båda dessa?

  Det skulle vara skönt samla allt på Avanza istället för Avanza/Nordnet.

  Tack på förhand!

  Mvh Carl

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Monke
  1. Vit pil

   Guld AVA är ett certifikat som ska spegla utvecklingen i den underliggande tillgången. Det betyder att den har en emittent-risk, inte backas av fysisk råvara och jag tror dessutom att den följer terminspriset och inte själva tillgångspriset (det s.k. spot-priset).

   Flera risker som jag tycket gör det kraftigt underlägset en ETF via Nordnet.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
   1. Vit pil

    Tusen tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Carl Monke