Extra ombalansering och ändringar i portföljerna pga Corona
Sök:

Extra ombalansering och ändringar i portföljerna pga Corona

RikaTillsammans #148 - Extrainsatt ombalansering till följd av glidning i portföljen och till följd av gjorda insikter

För första gången sedan 2014 är det dags för en extra ombalansering i modellportföljerna av framförallt två anledningar. Den första är att de olika andelarna i portföljena avvikit från sin målvikt. Den andra anledningen är att vi har fått facit på hur portföljerna beter sig i en väldigt skakig marknad och det föranleder vissa mindre förändringar. Har man en fondrobot som LYSA behövs ingen ombalansering då det sker automatiskt.

Normalt sätt uppdaterar och ombalanserar vi modellportföljerna i januari och sedan låter vi dem löpa under året. Dock har vi det senaste kvartalet varit med om 1) det snabbaste börsfallet någonsin, 2) den största nedgången en enskild dag på Stockholmsbörsen och 3) en total nedfrysning av den svenska företagsräntemarknaden. Då är vi dessutom inte ens ute på andra sidan än. Men precis som alla mynt, har även det här myntet två sidor. En börsnedgång skapar också mängder av möjligheter, särskilt för dig som är yngre. Enligt de flesta vetenskapliga studier är man yngre fram till i alla fall 55 år.

Innan vi fortsätter så vill jag citera läsaren Karl som kommenterade gårdagens artikel:

Jag vill bara ha en duglig avkastning och jag blir lite förskräckt när jag ser sådana här inlägg. Jag inser liksom att jag verkligen inte vet vad jag håller på med och funderar starkt på att sälja av allt och gå till Lysa istället.

Läsaren Karl

Först och främst vill jag säga TACK till Karl som sätter ord på det här. Det är lätt att jag och en handfull riktigt duktiga läsare glömmer bort oss själv i all entusiasm och så blir det supernördigt. Men framförallt är Karls kommentar väldigt klok då den faktiskt sätter fingret på det som är bäst för de allra flesta OCH som vi själva dessutom också gör:

Vi själva har majoriteten av vårt sparande hos fondroboten LYSA trots att många ser oss som experter. En fondrobot som LYSA (annonslänk) sköter ALLT åt en. Den gör ombalanseringen automatiskt, den stödjer för flera konton med ett par klick, det gör att man inte behöver fundera en minut på det jag har lagt en arbetsvecka på och så vidare. Det finns en viss risk för att jag även den här veckan – som Caroline så subtilt uttryckte det – ”har suttit lite för mycket med miniräknaren”. 😁

Till råga på allt, kommer LYSA sannolikt få till en bättre räntedel än vad vi själva kan göra. De har nämligen tillgång till fler fonder än vad vi småsparare har, bl.a. fler Vanguard och Dimensional-fonder. Så egentligen kan man sluta läsa här, byta sitt sparande till LYSA och spara en mängd tid och energi som kan läggas på annat. Tiden blir faktiskt bättre använd på att läsa (om) artikeln från förra veckan, enligt nedan, för att fundera på hur man kan utnyttja situationen idag på bästa sätt.

Om du ändå vill fortsätta läsa – på egen risk 🤓 – så vill jag som vanligt påpeka; se nedanstående som en allmän information och en inspiration. Det är inte och ska inte betraktas som en finansiell rådgivning. Om du vill ha hjälp att investera, lägg ett mejl på janATrikatillsammans.se, så kan jag förmedla kontakt till ett par duktiga finansiella rådgivare. Som vanligt gäller våra fullständiga villkor som finns här. Ingen ersättning har utgått för artikeln eller någon fond som nämns.

Alla portföljerna är samskapade utifrån hundratals kommentarer med er läsare i tidigare artiklar som här, här och här. Ett fantastiskt stort tack till dig som har bidragit, Oscar F, Daniel Nilsson, PZ, JE, JFB, Daniel, Defensiv, Harry, ML, CL, Johan, Olof m.fl. Utan er så skulle portföljerna inte blivit så bra som de blivit. Det har verkligen varit tankespjärn i 110 i många fall, men resultatet är verkligen ”rika tillsammans”. Extra viktigt är det för mig personligen då vi ändå sätter våra egna riktiga pengar i dessa portföljer. Så tack än en gång. Verkligen.

Vi hoppas även snart kunna lämna dessa Corona-relaterade artiklar och återgå till mer ordinarie och varierande avsnitt.

Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline
Uppdaterad: 200407 kl: 10:48

PS. Avanza har äntligen gjort den bästa guldfonden Xetra Gold med kortnamnet 4GLD tillgänglig för köp. Det är ett hett tips att byta från Guld AVA till den fonden om man är på Avanza. DS.

TL:DR; Sammanfattning i ett par punkter

Nedan följer en kort sammanfattning av artikeln:

 • Om du använder en fondrobot som LYSA, då kan du bortse från hela artikeln, den rör inte dig (och det är bra sak 👍 )
 • Vi ombalanserar portföljerna för att återgå till ursprungsfördelningen

Samtidigt när vi ändå ombalanserar så passar jag på att göra även följande ändringar:

 • Ändring i räntedelen där vi introducerar sparkonto med insättningsgaranti istället för företagsobligationer
 • På Avanza byter vi ut Guld Ava mot Xetra Gold som äntligen är tillgänglig och mycket bättre
 • Vi passar på att dela upp det största innehaven i globalfonderna i två fonder istället för en
 • Vi minskar andelen Spiltan-fonder till följd av de senaste veckornas händelser
 • Vi har uppdaterat ombalanseringsmallen i excel

Se nedan för mer detaljerade ändringar beskrivningar.

Innehållsförteckning

Nedanstående innehållsförteckning kan du använda för att navigera i portföljen:

Lyssna, titta eller bläddra i avsnittet

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande videon via Youtube.

Alla slides som vi använde till avsnitten finns nedan:

Ombalansering ”återställer” portföljen till startläget

Syftet med en ombalansering är att förhindra att portföljen glider. Nu när aktier har gått ner kraftigt i värde innebär det att de som en andel av portföljens storlek har minskat. Tillsammans med att guldet har ökat och räntefonder har minskat lite i värde så har dessa två delar ökat i andel. En ombalansering återställer således balansen mellan dessa olika delarna till den fördelning som man hade från början.

Det får vissa positiva effekter som att du köper det som är billigt just nu (=aktier) på bekostnad av det som har ökat i värde och är dyrt. I en nedåtgående marknad som vänder (vilket vi tror) så kommer det ge en skjuts på vägen upp. Det är rationellt rätt att göra enligt forskning och portföljteori även om det är känslomässigt jobbigt. Om du vill läsa mer om ombalansering, läs gärna följande artikel:

Om vi tittar på hur det såg ut på marknaden vid stängning i fredags, så såg det ut som följer:

 • Stockholmsbörsen (OMXS30) är -21 % för i år och -25 % från toppen 19 februari.
 • Amerikanska börsen (S&P500) är -24 % för i år och -26 % från toppen.
 • Världsindex (MSCI World AllCountry) är -25 % för i år och -26 från toppen.

Tittar vi däremot på de andra delar

 • Guld i USD har gått upp med ca 6 %
 • Svenska kronan har försvagats mot dollarn med ca 8 % (dollarn i sig är ca 2 % upp)
 • Guld i SEK har gått upp med ca 16 %
 • Långa räntefonder har rusat i värde på grund av räntesänkningarna
 • Svenska räntefonderna har backat men mindre än aktier.

Tittar vi på våra egna portföljer så ser de ut som följer:

Portfölj (aktier, räntor, guld) Årets
utveckling
Andel aktier
(± mål)
Andel räntor
(± mål)
Andel guld
(± mål)
Försiktiga portföljen (20, 75, 5) -8 % 17.1 (-2.9 %) 76.5 % (+1.5 %) 6.3 % (+1.3 %)
Nybörjarportföljen (50, 40, 10) -10 % 47.1 % (-2.9 %) 41.0 % (+1.0 %) 11.9 % (+1.9 %)
Globala barnportföljen (80, 10, 10) -14 % 75.3 % (-4.7 %) 11.4 % (+1.4 %) 13.2 % (+3.2 %)
RikaTillsammans-portföljen (25, 50, 25) +5,5 % 19.0 % (-6.0 %) 53.9 % (+3.9 %) 27.4 % (+2.4 %)

Så den huvudsakliga anledningen är att vi ska flytta pengar från räntefonder och guld till aktier. Det kommer också innebära en liten extra skjuts upp när vändningen kommer. En fondrobot som t.ex. LYSA gör det här automatiskt när andelarna avviker med mer än 3 % över ett par dagar. Men vi som har egna portföljer måste ombalansera manuellt på grund av glidningen i portföljen. Jag tänkte inte gå genom teorin bakom ombalansering i detalj då jag har gjort det i tidigare artiklar såsom t.ex.:

En stor möjlighet att lära då vi på många sätt fått facit

Situationen på börsen har även gett en möjlighet att se de antaganden som vi alla har gjort i vårt sparande stämmer. Det gäller både det tekniska i form av själva sparandet och ens portfölj samt ens beteende i form hur man har känt och reagerat. Jag har i flera år nämligen påstått att man inte vet vilken sorts investerare man är förrän man har varit med om sin första krasch. Det går nämligen inte att utvärdera om t.ex. ens risktolerans är rätt i en uppåtgående marknad. Därför är den här tiden briljant att verkligen reflektera över frågor såsom:

 • Hur har har jag reagerat?
 • Var det så som jag trodde att jag skulle reagera?
 • Vad har jag gjort rätt?
 • Vad har jag gjort fel?
 • Vad trodde jag skulle vara på ett visst sätt som inte var så?
 • Vilka har jag lärt mig och vilka är mina insikter den här perioden?
 • Har jag rätt balans i mitt sparande?

Tack vare att bland annat samskapandet (här och här) av modellportföljerna tillsammans med er läsare upplever jag att vi som helhet har haft mer rätt än fel. Framförallt i de stora penseldragen och de viktigaste antagandena. Men det betyder inte att vi har fått full pott. Den största enskilda överraskningen för mig (och väldigt många andra) den här perioden var nedstängningen av Spiltans två räntefonder till följd av att förtroendet försvann på den svenska marknaden för företagslån (=företagsobligationsmarknaden). Något som jag har skrivit utförligt om i artikeln om Spiltan Räntefond Sverige.

Det är därför det blir en del förändringar i portföljerna förutom bara en ombalansering den här gången.

Mina främsta insikter den senaste perioden

Om man kopplar bort allt runt om och bara fokuserar på den ekonomiska och börspåverkande delen av den här Corona-situationen, så är det väldigt fascinerande. Det visar hur snabbt saker kan förändras, hur konsensus ändras, vilka som har simmat utan badbrallor och hur mycket psykologi spelar in.

Som en amerikansk bloggare skrev; ”Om någon för tre månader sedan hade sagt att börsen kommer rasa med 30 procent på tre veckor, arbetslösheten kommer explodera, alla resor kommer ställas in och efterfrågan för majoriteten av alla företag kommer trilla med 80 %” så skulle man nästan trott att det landat fientligt sinnade utomjordingar”. Ändå har det hänt och vi är inte ens ute på andra sidan än, även om läget verkar ha normaliserats i något slags status-quo sedan förra veckan.

För mig bottnar nästan alla stora misstag eller tillfällen då jag lyckats missa i:

Assumptions are the mother of all f*** ups!

Eugene Lewis Fordsworthe

Det vill säga att det är ofta ett antagande som man har gjort som inte visar sig stämma i efterhand. Det sägs att Mark Twain har sagt:

What gets us into trouble is not what we don’t know. It’s what we know for sure that just ain’t so.

Mark Twain

Än värre kan det till och med vara saker man inte ens visste att man inte visste – och man således inte ens har gjort något antagande om.

Några antaganden som inte riktigt visat sig stämma

Nedan följer några av de viktigaste antaganden som jag upplever inte håller riktigt fullt ut med facit hand är:

Den svenska (och nordiska) företagsobligationsmarknaden är icke-fungerande
Om vi börjar med det största felaktiga antagandet så var det hur den svenska (och nordiska) företagsobligationsmarknaden fungerade. Jag har alltid utgått från att om man köper en räntefond så är den likvid i form av att jag kan köpa och sälja den när jag vill. Ungefär som en aktie. Problemet är att det har väldigt tydligt visat sig att så är inte fallet. De mer tekniska detaljerna till varför finns i den här artikeln. Jag hade t.ex. inte någon aning om att affärer på den marknaden till största delen fortfarande görs över telefon och av ett väldigt fåtal aktörer – dessutom nästan bara inhemska.
Det ställde hela resonemanget kring att vissa räntefonder är ett alternativ till bankkonto på ända. Något Svenska Dagbladet också har tagit upp. Problemen har inte bara varit begränsade till Sverige. Insikten är således: ”När det gäller räntefonder måste man även ta hänsyn till andra risker förutom ränte- och kreditrisken. Även likviditets- och fondbolagsrisken är relevant.”
Den vanliga riskskalan (KIID) är mer eller mindre irrelevant
Alla fonder ska klassas på en skala 1 till 7 baserat på risk. Ett antyder den lägsta risken, i princip bankkonto har det sagts, och sju är den högsta risken. Vilken klassning en fond får bygger till stor del på det klassiska riskmåttet volatilitet. Det vill säga hur stora svängningar som fonden har runt sin genomsnittliga utveckling. Det står i alla fondbestämmelser att det inte tar hänsyn till kredit, likviditets-, koncentrations-, motparts- eller operativ risk. Men eftersom dessa risker mer eller mindre har varit irrelevanta de senaste 20 åren har det varit väldigt få som har tagit höjd för dem. 
En fond som inte kan prissättas spärrar hela PPM, en blandfond eller en fondrobot
En annan upptäckt som jag tror att väldigt många har gjort de senaste veckorna är att om en fond inte kan prissättas, så kan den spärra en hel portfölj. Alla de som hade Spiltan Räntefond Sverige i sitt PPM kunde inte genomföra något fondbyte, oavsett hur stor eller hur liten andelen var. Samma sak gällde alla oss med pengar på fondroboten LYSA eller pengar i någon av Avanzas Auto-lösningar eller Avanza 50/75-fonder.
Läste man noga på PPM-myndighetens hemsida hade det tydligen hänt en gång tidigare under arabiska våren då mellanöstern-fonder hade spärrat PPM-val. Men det kan bara ha drabbat ett fåtal sparare och jag hade i alla fall inte noterat det. 

Antaganden som visat sig stämma

Om vi vänder på kakan och tittar på antaganden som har visat sig stämma är de betydligt fler:

 • Stora och långt utöver det normala rörelser under enskilda dagar
 • Alla tillgångsslag börjar samvariera och gå mot en hög korrelation
 • Svenska kronan försvagas och valutor som USD, CHF och EUR stärks
 • Företagsobligationer faller i linje med aktier (och överraskar sparare negativt)
 • Tillit till andra aktörer på finansmarknaden försvinner och låser likviditet för att banker slutar låna ut till varandra och andra
 • Riksbanker och regeringar går in med stimulanser och räddningspaket
 • Det görs generellt alldeles för lite och alldeles för sent
 • Rekyler efter stora nedgångar är vanliga (och utgör bra temporära säljtillfällen om man behöver komma ut)
 • Guld håller emot, minskar ofta i startskedet av krisen för att sedan öka
 • Räntefonder minskar mindre i värde än aktier
 • Spreadar (skillnaden mellan sälj/köp) på alla tillgångar ökar / market makers fungerar sämre
 • Tilliten på marknaden försvinner vilket ofta leder till att räntefonder får svårt och vissa stängs för uttag
 • Alternativa placeringar såsom Bitcoin visar sig inte hålla måttet
 • Investerare som är med om sin första stora börskrasch får panik och börjar sälja av
 • Antal inloggningar på Avanza/Nordnet ökar (Avanza var ett tag mest nedladdade näringslivs appen)
 • Nettoinflöden av pengar ändras till nettoutflöde från fonderna
 • Många aktörer tenderar att sälja av fredag eftermiddag för att vara kontanta över helgen
 • Det blir nattsvarta rubriker i tidningar kring ”börsras”
 • Varsel och arbetslösheten ökar, bostadspriser tenderar stå eller falla säsongsjusterat
 • Allt går väldigt fort, saker på måndagen är historia på onsdagen
 • Alla företag dras över en kam oavsett fundamentala faktorer
 • Populära småspararaktier får ofta extra stora nedgångar
 • Stopp-loss, försäkringar och andra derivat slutar fungera
 • Det kommer att komma historier om ”gurus” som sålt av i rätt tid / köpt på botten / förutsåg allt i förväg
 • Det kommer att komma artiklar om ”köp-och-behåll”-strategier är jättedumma

Så, betyget jag skulle ge oss som community är att vi har haft mer rätt än vad vi har haft fel. 👍

Förändringar till följd av insikterna

Efter flera hundra(!) kommentarer och mycket väldigt givande diskussioner (här, här, här och här) verkar konsensus vara att göra ett par smärre förändringar i modellportföljerna till följd av insikterna. Observera att förändringarna är inte livsnödvändiga, man kan sitta kvar med sin portfölj om man gör den bedömningen (som vissa gör i kommentarerna).

Jag tycker dock att följande förändringar är motiverade. Framförallt för att det är ändringar som jag kan tänka mig att leva med i flera år framöver. Flera av förändringar fanns i tidigare versioner av portföljerna – t.ex. uppdelningen i flera fonder per tillgångsklass. Vi utgick många från att det var en förenkling och minskning av komplexiteten att ”slå ihop” fonder, men det beslutet har ju visat sig inte stämma för t.ex. räntefonderna.

#1. Större diversifiering i räntedelarna i portföljerna
Den första förändringen blir att sprida äggen i fler korgar inom räntedelen. Även om det verkligen INTE har varit någon katastrof i valet av räntefonder så har fördelningen inte varit optimal. Det är lätt att vara efterklok, men andelen pengar i Spiltan-fonderna har varit onödig hög med tanke på det som vi vet idag. Dessutom är insikten att t.ex. en svensk företagsobligationsfond innehåller ca 100 företag medan en global företagsobligationsfond kan innehålla uppemot 8 000 innehav. 
#2. Större diversifiering mellan fonder inom samma kategori
En vanlig kommentar i diskussionerna har varit att hålla sparandet enkelt med få fonder. För något år sedan hade jag 20+ fonder i portföljerna men i januari landade vi på mindre än 10 i varje portfölj. Det underlättade översikten, månadssparandet, var enklare att sätta upp och så vidare. Nu har det det visat sig att man bör ta hänsyn även till fondbolagsrisken. Det är mer skillnad än man tror på t.ex. Spiltan som bara har småsparare som kunder och t.ex. rörligt kapital jämfört med AMF eller SPP som nästan bara pensionskapital som är betydligt mer trögrörligt.
Fondbolag kan ta olika beslut även om de agerar på samma marknad. Något som vi såg när Spiltan stängde för handel men alla andra aktörer på samma marknad öppnade. Dessutom minskar det risken för försumlighet (som också nämns i fondfakta-blad) och motpartsrisken i form av fondbolaget. Slutligen så bidrar en uppdelning till att underlätta vid eventuell belåning. T.ex. Nordnet tar hänsyn till hur mycket pengar man har i en enskild fond när de sätter risken och därmed räntan. 
#3. Bankkonto är ett bra alternativ, särskilt nu när man kan aggregera sin utveckling
Jag är ett stort fan av bankkonto med insättningsgaranti på alla pengar på 0-12 eller till och med 0-24 månaders sikt. En stor anledning till att jag inte varit ett lika stort fan av kontanter utanför i portföljerna (även om det inneburit en ej optimal skattesituation) har framförallt varit på grund av mental bokföring. Jag påstår (kanske felaktigt) att en genomsnittlig investerare kommer att reagera olika beroende på följande två alternativ.
A) En portfölj på LYSA/Avanza/Nordnet med 80 000 kr i 100 % aktier och 20 000 kr på räntekonto utanför B) En portfölj på LYSA/Avanza/Nordnet på 100 000 kr med 80/20 fördelning. Jag utgår från att B) är ett bättre alternativ även om A) är ett matematiskt bättre alternativ. Det är nämligen större sannolikhet att man i A) agerar känslomässigt eftersom man inte summerar ihop portföljen och bankkontot och gör en ny jämförelsegraf som man får automatiskt i B. 
Dock påpekade flera av er läsare att man kan summera både sparkonto och portfölj på Avanza och Nordnet, vilket borde göra behovet mindre av mitt resonemang. Jag tänker helt enkelt att det får vara upp till var och en att välja själv. Läs dock min kommentar längre ned i artikeln om sparkonto.
#4. Flyttar 5 % från aktier till guld i barnportföljen
Jag har ju förespråkat guld i portföljerna sedan 2014 och över tid sakta men säkert ökat andelen guld i portföljerna. Nu senaste i januari till ca 10 % per portfölj. Jag tycker att det är värt att öka andelen guld lite, inte för att jag tror att guld på kort sikt kommer att gå bättre (vilket jag iof tror) men för att ni läsare (och förvaltaren Eric Strand) har rätt i resonemanget om ”försäkring”. Det räcker inte riktigt med 10 % guld för att kompensera en nedgång i de resterande andelarna i portföljen.
Historiskt och en del studier har pekat på uppemot 20 % guld, något som återkommer flera gånger i kommentarerna. Jag tror inte jag är så modig att jag vågar ta 20 % guld än. Därför slutar det på 15 % i globala barnportföljen och de andra blir oförändrade.
#5. Minskar kraftigt Spiltans fonder i portföljerna
Även om det mycket väl kan vara som så att Spiltan har gjort allt rätt utifrån kundernas perspektiv så upplever, främst i kombination med ovan, att jag byter ut dem. Spiltans Aktiefond Investmentbolag byts ut mot SEF Kavaljer Investmentbolag också då jag inte upplever bytet som en försämring. Om man inte håller med mig om det här resonemanget så kan man absolut köra på Spiltan Aktiefond Investmentbolag. 👍 

Många av förändringarna ovan är ”självklara” samtidigt som vissa av dem är inte lika enkla.

Försiktiga portföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på Försiktiga portföljen vid början av året, så såg den ut som följer:

 • 20 % – Globala aktier / SPP Aktiefond Global 
 • 45 % – Korta svenska företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige 
 • 10 % – Korta svenska företagsräntor / IKC Avkastningsfond 
 • 10 % – Långa svenska stats- och bankräntor / AMF Räntefond Lång 
 • 5 % – Svenska högränteräntor företag / Spiltan Högräntefond 
 • 5 % – Globala statsräntor / AMF Räntefond Mix 
 • 5 % – Guld / Xetra Gold eller Guld Ava

Här finns det faktiskt två olika vägar att gå och man behöver välja själv.

Avveckla portföljen till buffert och/eller en portfölj med högre risk
Man kan argumentera för att portföljen har haft en något högre risk än det var tänkt då. Tanken var Spiltan Räntefond Sverige skulle ha en lägre risk än den visade sig ha. En avveckling blir då motiverad genom att man tar en del av förlusten och 1) använder pengarna för att förstärka upp vardagsekonomin om det behövs och 2) flyttar in en del av pengarna till en portfölj med en högre risk som nybörjarportföljen enligt resonemanget i #146. Så klart givet att förutsättningarna finns.  
Ombalansera portföljen till en något lägre risk enligt nedan
Man kan också argumentera för att inte göra någon större förändring alls. Portföljen har en sparhorisont enligt tidigare på 1-3 år, kanske snarare 2-4 år, och med stor sannolikhet kommer den på den perioden landa där vi önskar att den ska landa med ca 2-3 procents utveckling i årsmedelavkastning. Volatiliteten har dock tyvärr visat sig vara högre än väntat på grund av Spiltan. Förändringarna som görs är: 
1) Minskar på företagsobligationsfonderna och flyttar pengar till stor del till kontanter
2) På Avanza byter vi till Xetra Gold som är en bättre guldfond

Efter mycket funderande så har jag bestämt mig för att göra en variant mellan dessa två. Jag kommer att ta ut hälften av pengarna och flytta dem till de andra portföljerna och den resterande hälften kommer att ombalanseras till följande.

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
20 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 20 %
       
40 % Kontanter Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti (Nordnet, Avanza)
15 % Räntor Globalt + Sverige AMF Räntefond Mix (Nordnet, Avanza)
10 % Räntor Långa räntor AMF Räntefond Lång (Nordnet, Avanza)
10 % Räntor Företagsräntor Spiltan Räntefond Sverige (Nordnet, Avanza) 
Delsumma räntor: 75 %
       
5 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 5 %

Det kan mycket väl hända att portföljen får göra comeback längre fram. Men just nu är den inte optimal utifrån något perspektiv.

Nybörjarportföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på Nybörjarportföljen så såg den i början av året ut enligt följande:

 • 40 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära
 • 5 % – Svenska aktier / SEB Sverige Index
 • 5 % – Asien & tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
 • 25 % – Svenska korta företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige
 • 5 % – Globala stats- och företagsräntor / AMF Räntefond Mix
 • 5 % – Svenska långa räntor / AMF Räntefond Lång
 • 5 % – Högränteräntor / Spiltan Högräntefond
 • 10 % – Guld / Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza

Förslag på förändringar i den här portföljen är – utifrån en mix av skydd/avkastning i räntedelen och de övriga insikterna:

Uppdelning av globalfonden i två fonder
För att inte ha en fond med 40 procentig andel i portföljen bryts den upp i två. Den kompletterande fonden blir SPP Aktiefond Global. Om man vill ha ett lite mer hållbart alternativ så kan man ta SPP Global Plus A. De får vars 20 procent i portföljen. Observera att nu när vi har så stora rörelser på börsen så kan det vara värt att avvakta med den här delen och behålla den befintliga globalfonden man har.
Ändring i räntedelen (ändrad fördelning och minskning av Spiltan-fonderna)
Enligt resonemangen ovan byts dessa två fonder ut. Förslaget är att lägga dessa 40 % i räntor på 20 % skydd och 20 % avkastning. Det leder till förslaget i tabellen nedan. Skyddet är i form av kontanter och avkastningen i form av en kombination av olika räntor. 
Kontanterna kan antingen has som saldo på kontot, men det är inte optimalt ur skattesynpunkt så det är bättre med ett bankkonto med insättningsgaranti. T.ex. Avanzas Sparkonto+ som idag ger ca 0.6 % utan risk och med insättningsgaranti. Om man vill ta mer risk i räntedelen så finns det en hel lista med riktigt bra räntefonder här i diskussionsunderlaget till portföljerna.
För dig på Avanza – byt till Xetra Gold
Per 200406 är även Xetra Gold tillgänglig och den är mycket bättre än Guld Ava som var det tidigare alternativet.

Det gör att vi får en portfölj som nu ser ut som följer:

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
20 % Aktier Global indexfond Länsförsäkringar Global indexnära (Nordnet, Avanza)
20 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Asien & Tillväxtmarknads indexfond Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Svensk indexfond SEB Sverige Index (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 50 %
       
20 % Kontanter Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti (Nordnet, Avanza)
10 % Räntor Globalt + Sverige AMF Räntefond Mix (Nordnet, Avanza)
5 % Räntor Långa räntor AMF Räntefond Lång (Nordnet, Avanza)
5 % Räntor Företagsräntor Spiltan Räntefond Sverige (Nordnet, Avanza) 
Delsumma räntor: 40 %
       
10 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 10 %

Globala barnportföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på Globala barnportföljen så såg den i början av året ut enligt följande:

 • 55 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära 
 • 10 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A 
 • 5 % – Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 
 • 5 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Indexfond 
 • 5 % – Svenska investmentbolag / Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 10 % – Korta svenska företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige 
 • 10 % – Guld / Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza

Förslag på förändringar i den här portföljen är utifrån de övriga insikterna:

Delar upp den globala indexfonden i två fonder
Enligt samma resonemang som innan. Både för att sprida riskerna mellan fondbolag och förbättra villkoren för eventuell belåning. Utifrån ett innehavsperspektiv blir det ingen skillnad då de äger samma underliggande aktier. Observera att nu när vi har så stora rörelser på börsen så kan det vara värt att avvakta med den här delen och behålla den befintliga globalfonden man har.
Byter ut Spiltan-fonderna
Byter ut Spiltans räntefond mot AMF Räntefond Mix och Investmentbolagsfonden mot SEF Kavaljer Investmentbolag. Jag upplever också att det blir en bättre mix på räntefonderna i och med AMF-fonden som innehåller både statspapper i Sverige och globalt och lite företagspapper. Jag valde att ta avkastningsspåret eftersom tidshorisonten är så lång. Precis som tidigare nämnt kan man byta ut den delen mot kontanter istället.
Ökar andelen guld med 5 % på bekostnad av 5 % aktiefonder
Enligt tidigare resonemang för att guldet ska ha en chans att ”kompensera” för risken i aktiefonderna.
För dig på Avanza – byt till Xetra Gold
Per 200406 är även Xetra Gold tillgänglig och den är mycket bättre än Guld Ava som var det tidigare alternativet.

Det gör att vi får en portfölj som nu ser ut som följer:

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
25 % Aktier Global indexfond Länsförsäkringar Global indexnära (Nordnet, Avanza)
25 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
10 % Aktier Asien & Tillväxtmarknads indexfond Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Globala småbolag Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Svensk indexfond SEB Sverige Index (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Svenska + Globala investmentbolag SEF Kavaljer Investmentbolag (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 75 %
       
10 % Räntor Globalt + Sverige AMF Räntefond Mix (Nordnet, Avanza)
Delsumma räntor: 10 %
       
15 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 15 %

RikaTillsammans-portföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på RikaTillsammans-portföljen så såg den i början av året ut enligt följande:

 • 22,5 % – Globala aktier / SPP Aktiefond Global (SEK)
 • 2.5 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Index (SEK)
 • 20.0 % – Svenska korta företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige (SEK)
 • 5.0 % – Svenska kontanter / Kontanter i form av saldo på konto (SEK)
 • 5.0 % – Europeiska långa statsräntor / iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) – IBCL 
 • 15.0 % – Amerikanska långa statsräntor / iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04 
 • 5.0 % – Europeiska långa statsräntor / Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG 
 • 10 % – Guld / Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza

Förslag på förändringar i den här portföljen är utifrån de övriga insikterna:

Delar upp globalfonden i två delar
Enligt samma resonemang som tidigare. 
Byter ut Spiltan Räntefond Sverige
Här kommer den största förändringen där vi byter ut Spiltan-fonden som inte alls var ett alternativ till bankkonto. Utifrån kommentarerna, framförallt från Oscar m.fl. så går vi på ett rent bankkonto här. 
Bryter upp guldet i två fonder
Precis samma resonemang som med globalfonderna. Delar upp guldet i två fonder istället för en med samma innehav.

Det gör att vi får en portfölj som nu ser ut som följer:

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
15.0 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
7.5 % Aktier Global indexfond Länsförsäkringar Global indexnära (Nordnet, Avanza)
2.5 % Aktier Svensk indexfond SEB Sverige Index (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 25 %
       
25 % Kontanter Bankkonto Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti (Nordnet, Avanza)
Delsumma korta räntor: 25 %
       
15 % Långa räntor Amerikanska räntor iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04  (Nordnet, Avanza)
5 % Långa räntor Europeiska räntor iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) – IBCL  (Nordnet, Avanza)
5 % Långa räntor Europeiska räntor Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG (Nordnet, Avanza)
Delsumma långa räntor: 25 %
       
15 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) eller WisdomTree Physical Gold (VZLD) (Nordnet, Avanza)
10 % Guld Fysiskt guld WisdomTree Physical Gold (VZLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 25 %

Mycket av diskussionen har pågått kring den korta räntedelen. Efter mycket om och men verkade konsensus hamna kring att ha dem på ett bankkonto. Enligt teorin så ska det vara en penningmarknadsfond, men de innebär i dagsläget en garanterad förlust. Se gärna diskussionen i den andra artikeln då den var givande för mig.

Övriga kommentarer, tips och svar på vanliga frågor

Nedan följer några kommentarer och tankar som kan vara värda att reflektera över.

Måste man byta fonderna och göra förändringarna?

Nej, det måste man inte. En vanlig kritik i kommentarerna (och från Caroline) är att jag ”pillar” för mycket på fonderna. Ombalansering tycker jag att man ska göra, men att genomför de övriga förändringarna är inte lika nödvändiga. Man får helt enkelt se om man håller med mig i resonemangen som förts ovan eller ej. Jag vet flera läsare som inte byter Spiltan fonderna, inte har guld eller har någon annan variant med t.ex. Avanza Global.

Jag sitter inte på sanningen eller rätt svar utan jag gör också bara så gott jag kan. 👍

Var medveten om att fonderna kan ändra värde under ombalanseringen

I normala fall behöver man i princip inte ta någon hänsyn till hur eller när man ombalanserar eller byter sina befintliga fonder till portföljer hos LYSA. Problemet som vi har sett de senaste veckorna är att vi har haft dagar där aktier har gått upp eller fallit med nästan 10 procent. Den senaste veckan har vi inte haft några större rörelser, men det är viktigt att vara medveten om att det kan påverka ditt värde i båda riktningarna.

Exemplet lyder så här: Du lägger din säljorder innan kl. 13.00. Då kommer din fond säljas till X kr och du får pengarna till kontot 2 dagar senare. Dessutom tar det ytterligare 2 dagar att köpa de nya fonderna. Det är inte ovanligt att en ombalansering kan ta upp emot en vecka att genomföra. Under den här veckan så kan du ha:

 • Sålt för 100 kr och de nya fonderna har minskat i värde till 95 kr och du köper tillbaka billigare (bra affär för dig)
 • Sålt för 100 kr och de nya fonderna har ökat i värde till 105 kr och du får köpa tillbaka dyrare (trist för dig)

En normal vecka är det inte ett problem då rörelsen är mindre än 0.5 procent, men de senaste veckorna har vi kunnat se stora rörelser. Det är således inte bara en risk utan också en möjlighet. Sedan beror det också på vilka fonder man köper och säljer. En räntefond rör ju sig inte alls lika mycket som t.ex. en aktiefond så en ombalansering i räntedelen är ju enklare. Det här är också en fördel med en fondrobot som t.ex. LYSA som ombalanserar automatiskt och mer eller mindre moment åt en (från en dag till en annan).

Ett sätt att minimera den risken är att göra den ombalanseringen över ett par veckor. Då kan man ombalansera mellan de två globalfonderna lite i taget. Särskilt smidig är funktionen ”BYT” som finns både på Nordnet och Avanza. Då kan man byta ett par procent i taget och då spelar inte rörelserna någon större roll. På samma sätt kan man göra om man ska avveckla sina portföljer och flytta till en fondrobot, t.ex. sälja av en portfölj i taget, en del i taget eller en fond i taget. Man kan faktiskt också bortse från den här förändringen.

Äntligen går det att investera i guld via Avanza!

Avanza har på sistone gjort stora förändringar och äntligen tillåtit handel med utländska börshandlade fonder. Det inkluderar även den bästa guldfonden:

Det finns ytterligare två bra guldfonder, men de verkar inte släppta på Avanza än:

 • WisdomTree Physical Gold (VZLD)
 • WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)

Fördelen med alla dessa är att de äger fysiskt guld som de har i riktiga valv. De flesta andra guldprodukter äger bara guldet på papper. Ibland dyker det upp frågor kring Silver och motsvarande silver fond är:

 • WisdomTree Physical Silver (VZLC)

Så fort dessa dyker upp på Avanza så kommer jag att hojta till. Ett alternativ som jag själv har i lekhinken är Eric Strands fond AuAg Silver Bullet. Vi resonerar mycket om den i de två intervjuerna med honom som du hittar här och här.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag vs SEF Kavaljer Investmentbolag

Det kommer säkert bli kommentarer på att jag väljer SEF Kavaljer Investmentbolag framför Spiltan Aktiefond Investmentbolag som är en av Sveriges mest populära fonder (284 286 st ägare på Avanza(!), SEF har 3 653 st). Det är inte ett olycksfall i arbetet utan en medveten och väl avvägt tanke.

Jag tänker så här:

 • Skillnaden i årlig förvaltningsavgift är bara 0.1 % (Spiltan: 0.2 %, SEF: 0.3 %)
 • Diffen i avgift på grund av transaktionskostnader bortser jag från då de minskar över tid när flöden (in/ut) har stabiliserats
 • SEF har förutom fokus på de svenska investmentbolagen även ett internationellt fokus
 • Jag upplever förtroendet för Spiltan som fondbolag något naggat i kanten

Om man inte håller med så är det ju helt OK att välja Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället.

Vad är syftet med räntefonderna? Skydd eller avkastning?

I diskussionen, med över 200 kommentarer, som ledde fram till den här artikeln pratade vi rätt länge förbi varandra tills vi insåg att vi skiljde oss åt i frågan:

 • Vad är syftet med räntefonderna?

Några av oss har synen att det ska skydda portföljen och att avkastningen är sekundär. Några andra såg det som att det ska ge avkastningen eftersom tidshorisonten ändå är så lång. Det är ju inte heller säkert att det läget vi har haft och har idag (inte bara Corona, utan även lågränteläget) kommer att bestå för alltid. Sedan är det ju alltid svårt att spekulera i framtiden. Sedan 2008 har jag blivit idiotförklarad för att ha långa räntefonder i sparandet och det var de som har gjort att RikaTillsammans-portföljen är på +5 procent i dagsläget. Därför tycker jag personligen att för många beslut ska fattas på ens syn om framtiden. Något forskningen bevisar om och om igen.

Det finns således två vägar att gå i portföljen:

 • Skydd: då prioriterar man bankkonto med insättningsgaranti
 • Avkastning: då prioriterar man stats- och obligationsfonder med en ökande löptid

Jag själv har bestämt mig för att köra en klassisk ”lagom mix”. Lite som Mario i Super Mario Bros spelen. Helt okej på det mesta men inte bäst på något. Du kommer själv behöva välja vad du prioriterar i din räntedel – skydd eller avkastning. Jag tycker personligen att det är svårt att argumentera mot att ha pengarna på ett sparkonto där man kan få 0.7 – 1.2 % ränta utan större risk och med insättningsgaranti.

Det man skulle önskat och varför LYSAs ränteben är bättre än vårt

För den intresserade läsaren finns det en sammanställning med 25+ olika ränte-fonds-alternativ i artikeln:

Det är allt från räntefonder med olika innehav, olika valutor, olika längd och risk/avkastning. Det är värt att notera att det som man skulle önska är:

För oss småsparare finns det tyvärr ingen sådan. Att valutasäkra är tyvärr något som inte är möjligt för oss småsparare. Det är också anledningen till att LYSA har ett bättre ränteben än vad vi någonsin kan sätta ihop själva. De har tillgång till fonder som ovan.

Diversifiera även sparkontona och var försiktig med nischaktörer

Eftersom vi här introducerar sparkonto som tillgångsslag på grund av bristen på penningmarknads- och likviditetsfonder är det viktigt att tänka även kring dem. Som JFB skriver i kommentaren nedan:

Jag höjer nu även ett varningens finger för vissa av nischbankerna. De som har affärsmodeller som är galet riskabla, tex Collector, Hoist, Svea, Avida.Modellen är att låna billigt av svenska småsparare som får snuttefilten insättningsgaranti som sedan används för att köpa upp billigt förfallna lån i Europa för indrivning.

Hur går indrivning i Europa till i och efter Corona?
Hur mycket kreditförluster klarar dessa banker före de går i putten?
Hur länge får jag vänta på att få ut mina pengar efter en konkurs?
Prioriterar riksgälden att betala ut pengar till småsparare som fått de frysta hos nischbanker när landet riskerar att gå på knä i post-Corona kaoset?

Är du tveksam OCH vill säkra din likviditet (och nattsömn :) så kan det vara läge att välja bankkonto och bank som inte tar dessa stora riskerna … ett tips bara.

Precis som JFB skriver undviker jag i dagsläget Collector och många av de andra nischbankerna som inte ens finns på Avanza. Andreas Cervenka skrev faktiskt om det på Dagens Industri idag: ”Blancolånen är en tickande bomb – Sveriges subprime”. Tänk också på att du alltid kan och bör kolla upp att insättningsgarantin gäller via Riksgäldens hemsida. Jag själv avser att använda Avanzas Sparkonto+ och Nordnets sparkonton för att ha pengarna på samma ställe. Hos Avanza kan man dela upp de på de alternativ som erbjuds.

Uppdatering 200410: En läsare i RikaTillsammans-communityn på Patreon kontaktade Riksgälden och skrev följande. Tror det kan komma fler till gagn:

Med anledning av att det varit en del åsikter om nischbanker och insättningsgarantin på bloggen så har jag idag haft ett mycket bra samtal med Riksgälden. Det finns ingen som helst grund för åsikten att insättningsgarantin skulle kunna bli nedprioriterad avseende nischbanker med insättningsgaranti. I händelse av en bankkonkurs beaktar Riksgälden endast om det är en systemkritisk bank och då finns det speciella åtgärder som dock inte heller påverkar insättningsgarantin. Om det är en icke systemkritisk bank som går i konkurs så inträder likaså insättningsgarantin oavsett typ av bank (med insättningsgaranti) . Fonden som är avsatt att täcka insättningsgarantin är välkapitaliserad och skulle den inte räcka så träder staten in. Coronokrisen kommer inte att påverka alls.

Tack Mikael!

Gruppera dina konton om du väljer att köra sparkonto utanför ISK/KF

En av mina invändningar till att flytta kontanter till konton utanför ISK eller KF-konton har varit att det gör att det blir svårare att se den totala (=aggregerade) utvecklingen. Jag har ansett att det är motiverat den extra och högre skatten eftersom det på andra sidan minskade risken för beteendemisstag. Det problemet är nu löst hos Nordnet och Avanza och därför är det en varm rekommendation att använda deras aggregeringsfunktioner.

Förslag på kompletterande börshandlade globala räntefonder

Nu när Avanza också har tagit in börshandlade fonder så finns det några alternativ som jag tycker är spännande för den avancerade spararen. Det är framförallt globala räntefonder som äger tillgångar i hela världen – både statsobligationer och företagsobligationer. De jag tycker är intressanta främst är:

 • iShares Global Corp Bond UCITS ETF EUR Hgd – Kortnamn: 36B7
 • iShares € Corp Bond Large Cap UCITS ETF – Kortnamn: IBCS
 • SPDR® Bloomberg Barclays 0-3 Year Euro Corporate Bond UCITS ETF – Kortnamn: SYBD
 • Vanguard Global Aggregate Bond – Kortnamn: VAGF

Jag lämnar dessa som en övning åt den intresserade läsaren. Utmaningen är främst att de inte handlas i SEK, då hade de varit givna val tänker jag. Nu introducerar den en valutarisk i form av att fonden kan gå +/- 1 procent men valutan SEK/USD kan variera +/- 5 procent.

Ett annat alternativ som jag har funderat på är en liten andel realräntefond i form av t.ex. Handelsbanken Realräntefond. Till slut bestämde jag mig mot det på grund av guldets höga förekomst.

Utnyttja eventuellt kontanterna för att temporärt köpa mer aktier

Jag vill verkligen också rekommendera avsnitt 146 om du inte har läst den artikeln:

som resonerar kring att på kort sikt (1-2 år) öka andelen aktier och öka risken. Kanske genom att öka månadssparandet, öka andelen aktier eller flytta pengar från nybörjarportföljen till globala barnportföljen. Det är ju sådana här lägen som det är bra att utnyttja det torra krutet i form av kontanter och räntefonder om ens livsituation, humankapital, sparhorisont och strategi tillåter det.

Jag själv allokerar om pengar på det sättet genom att göra lite av allt:

 • Höja månadssparandet
 • Vi har ändrat vår 60/40-portfölj på LYSA till 65/35 och kommer höja den lite till varje månad
 • Vi har flyttat pengarna från försiktiga portföljen till nybörjarportföljen och så vidare

men det bygger på som sagt att man har möjligheten och en trygg bas i form av t.ex. en bufferthink med tillgängliga pengar och försäkringar.

Underlätta ombalanseringen med vår mall

Precis som vanligt kan du använda vår uppdaterade ombalanseringsmall för att underlätta din ombalansering.

Använd gärna vår ombalanseringsmall för att underlätta ombalanseringen
Använd gärna vår ombalanseringsmall för att underlätta ombalanseringen

Du hittar den på följande länk:

OBS! Du kan inte ändra i mallen utan du måste antingen 1) ladda ner den till din dator eller 2) kopiera den till ditt google-konto om du har det.

Få de viktigaste uppdateringarna till din mejl

För att inte missa artiklar som den här i framtiden, prenumerera gärna på vårt kostnadsfria månadsbrev. Det innehåller de viktigaste uppdateringarna, de bästa artiklarna och ofta även något konkret tips om möjligt. Dessutom får du ett par mejl med de bästa guldkornen från bloggen. 👍

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar

Följande artiklar är relevanta i samband med den här artikeln:

Tack än en gång för att vi hjälps åt med portföljerna

Jag vill avslutningsvis än en gång säga att jag är väldigt tacksam och uppskattar väldigt mycket de diskussioner som vi har här på bloggen. Portföljerna skulle inte varit i närheten så bra utan all er hjälp, feedback och tankespjärn. Det gör mig bättre också. Tack för den här möjligheten. 🙏


Den här artikeln publicerades 2020-04-05 klockan 20:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Nybörjarportföljen, RikaTillsammans-portföljen, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

308 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,

  När jag tittar på försiktiga portföljen, Jan rekommenderar 35% i räntor (15% AMF Räntefond Mix, 10% AMF Räntefond Lång, 10% Spiltan Räntefond Sverige).

  Här är avkasting per år för de sista 5 år:

  AMF Räntefond Mix: 1,10 % per år

  AMF Räntefond Lång: 1,42% per år

  Spiltan Räntefond Sverige: 1,47% per år

  Så det blir i snitt 1.25 % per år ((1.1
  (15/35))+(1.42
  (10/35)+(1.32*(10/35))), då 0,75% efter skatt.

  Är det inte bättre att bara allt i ett sparkonto med Komplett till exempel, som är 1% per år avkastning (0,7% efter skatt) med mindre volatilitet än räntor? Eller finns det en annan logisk bakom?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
  1. Vit pil

   Jo, det är absolut ett bra alternativ på kort sikt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej! Jag är en inbiten följare av podden och har lärt mig oerhört mycket av att följa er.

  Men jag är väldigt skeptisk till dessa senaste ändringar, som ni verkar haft bråttom att genomföra mitt under brinnande kris, och särskilt ökningen av andelen guld. Ändringarna känns som ett avsteg från etablerade principer från forskningen, som ni ofta citerar, såsom att ha ett långsiktigt perspektiv utan att bry sig om nyhetshändelser och experters spådomar, och att inte mixtra för mycket med ens investeringar som svar på tillfälliga börsfluktuationer. Det känns som att ni faller i fällan ”det är annorlunda nu”.

  Nu är det 75% aktier och 15% guld i globala barnportföljen, en portfölj med tidshorisont på flera decennier. Det ser jag som ett ordentligt avsteg från etablerade insikter om långsiktig passiv investering.

  Dessutom känns den höga andelen guld som en ren spekulation i utvecklingen av guldpriset, med tanke på att guld inte är värdeskapande, och har ett uselt track record jämfört med andra tillgångsslag på lång sikt.

  Samtliga portföljer verkar nu smälta ihop mer och mer, och närmar sig så sakteliga fördelningen i permanent portfolio. Varför inte istället för allt detta bara rekommendera ökad allokering i RikaTillsammans-portföljen?

  Givetvis står det er fritt att utforma portföljerna som ni vill, och jag vet att jag inte måste följa efter. Men jag känner att er blogg/podd har en viktig folkbildande funktion, och i det hänseendet tycker jag med all respekt att ni nu hamnat lite väl långt från traditionell, forskningsbaserad visdom om passiv investering (Bogle, Fama mfl.)

  Med allt det sagt, fortsätt med ett utmärkta arbete!
  Mvh,
  Andreas Draganis

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Draganis
  1. Vit pil

   Din kommentar speglar precis mina tankar, känns som ett allt större avsteg från de grundprinciper som ”bankats in” tidigare i denna sidas historia.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
  2. Vit pil

   Tack för din kommentar. Vi har haft mycket diskussion om just dessa ändringar (ca 300 kommentarer bara här) och det var någonstans där vi slutade i konsensus. Jag tänker att vi tar en ny diskussion till jul och ser hur vi gör för nästkommande år.

   Men jag upplever inte att det har varit fel med guld. Då tänker jag framförallt inte i värdeutvecklingen i år (som är tur) utan för att det finns en hel del belägg för att det gör en portfölj med aktier bättre. Så det beror lite på vad man optimerar på – vill man ha högst avkastning och högst risk, ja då kanske guld inte är bäst. Vill man ha en god riskjusterad portfölj då bör den innehålla båda aktier, räntor och guld anser jag.

   Kanske till och med tail-risk-skydd som vi diskuterat i avsnitt 166 och 167 om det är praktiskt möjligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Om man missade att göra de här förändringarna i april borde man göra de nu även fast börsen gått upp igen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filippa
  1. Vit pil

   Hej Filippa,
   Som Jan skriver ovan är de förändringarna inte mycket avgörande för din framtida avkastning. De ”gamla” portföljerna är väldigt bra.
   Om du vill implementera de ändringarna ändå, att börsen har gått upp nu spelar det ingen roll. Det som du ska tänka på är däremot volatilitet (svängningarna i aktiekurser). Det är då man riskerar att sälja en viss dag på en viss kurs och plötsligt några dagar efter köpa dyrt eftersom borsen har gått upp så mycket på kort tid (det kan också vara så att man köper billigare om borsen har gått sämre men det är inget vi kan kontrollera/förutse). Det känns som borsen har blivit en aning stabilare nuförtiden medan i våras hade vi dagar när borsen gick upp/ner med flera procentenheter.
   Det finns några inlägg på bloggen där man diskuterar att byta till de nya föreslagna fönder gradvis, t ex. du säljer 20% av en viss fond för att köpa 20% av den nya fonden och väntar några dagar/veckor innan du fortsätter på samma sätt. Det finns många duktiga investerare på bloggen som kan säkert ge dig sina åsikter.
   Lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicola
 4. Vit pil

  Hej! Jag försöker göra om min Nybörjarportfölj till en Rikatillsammansportfölj vilket är det meckigaste jag varit med om. Men det svåraste är: det går ju inte att köpa de två iShares-fonderna eller Xtrackers, eller de två guldfonderna. De går att hitta hos Avanza, men när man ska starta ett månadssparande eller byta fonder så hittas de plötsligt inte längre. Har någon annan lyckats med detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Hej Hanna,
   Det går inte att månadsspara automatiskt i de fonderna du nämner tyvärr.
   Om du läser bloggen så hittar du en artikel där Jan skriver: ”Eftersom portföljen innehåller dessa börshandlade specialfonder kan man tyvärr inte månadsspara i dem. Överhuvudtaget är RikaTillsammans-portföljen klurig att månadsspara i. Å andra sidan behöver det inte göra så mycket eftersom teorin tillåter att en del rör sig +/- 10 procentenheter innan man behöver ombalansera. En komponent kan alltså sjunka ända ner till 15 procent av portföljens totala värde eller stiga till 35 procent av det totala värdet innan man behöver balansera om. Det gör att man utan problem kan månadsspara i t.ex. de vanliga aktiefonderna eller korta räntefonderna.”
   Läs här för fler info https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/
   Lycka till

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicola
 5. Vit pil

  Jag kan inte få in i mitt huvud hur 25 % kontanter på ett helt annat bankkonto med insättningsgaranti kan räknas in i portföljen…? Om jag väljer att sätta 25 % av mitt månadsparande någon annanstans så tillhör det väl inte portföljen alls? Och om det ska tillhöra portföljen, innebär det att jag bara ska köpa för 75% av månadssumman jag sätter in på Avanza sen lämna de där 25 % som ett hål med ett meddelande ”satte dessa på annat konto”? ;) Haha, jag får inte ihop detta! Vad menas?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Hej Hanna,
   Jag tycker du ska göra det lätt för digsj. Att ha 25% kontanter på ett bankkonto som en del av din totala portfölj är inte komplicerat alls. Som du beskriver så köper du 75% av summan enligt förslag och överför 25% till bankkontot.
   Är du en person med struktur så är detta 25% inga problem alls och sköts med automatiska överföringar. Portföljen består av 2 delar men i ditt huvud och beräkningar ska räknas som en.
   Om du tycker att det är mentalt jobbigt att dela din portfölj på 2 olika konton då kan du behålla kontanter i ISK med den nackdelen att då blir du beskattad för icke-investerade pengar.
   Jag kör det första alternativet och det fungerar jättebra.
   Lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicola Detta
   1. Vit pil

    Hej och tack för ditt svar. Jag tycker det blir komplicerat eftersom jag ser mina banksparanden och mina portföljer som skilda saker. När man föreslår att ha 25 % i sparkonto så säger man ju egentligen ”dra ner på den månatliga sparsumman i fonder” vilket jag tycker är ett annat personligt val. (Allt är ju personliga val men jag hoppas du fattar vad jag menar.)

    Men framförallt är det svårt för att om jag skapar ett månadssparande i Avanza med de pengar som ska in i fonder, så måste jag kunna fördela dem. (Om vi säger att jag redan satt in 25 % på ett sparkonto.) Det var så himla enkelt innan där Jan visade hur många procent av sparsumman man skulle sätta på varje fond. Men nu blir det ju 25 % kvar av den summa jag vill ha in på avanza (utöver de 25 % jag valt att spara nån annanstans). Plötsligt blev det svårt för mig eftersom jag är nybörjare, och därmed inte särskilt roligt längre. Vet inte vilka fonder jag ska öka för att hela summan ska fördelas. :(

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Hanna
 6. Vit pil

  Hej,
  Varför är Nybörjarportföljen ändrad från 60% aktier till 50%, när den är en klassisk 60/40 portfölj? Om det är på grund av guldet så borde det väl vara 60% aktier, 30% räntor & 10% guld, eller tänker jag fel?
  Om man har en mycket stor summa investerat i en 60/40 portfölj jämfört med en mindre summa, bör man då av någon anledning ha summan som är investerad i fler antal fonder typ den som Jan tidigare rekommenderade som heter Avancerad?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Patrick
 7. Vit pil

  Ett förslag till cash om man kan ta dollarrisken. TIPS (0-5 year) etf finns i Tyskland. Investerar i inflationsskyddade stadsobligationer i usa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen
 8. Vit pil

  Hej Jan, Caroline och alla andra!
  Jag uppskattar verkligen ert engagemang och jobb och jag baserar mitt sparande på era portföljer. Min portfölj som är inspirerad av er globala barnportfölj har sedan förra året när jag började med portföljen följt index mycket bra. Sedan vårens/coronakrisens ombalansering inkluderade jag gult i min portfölj och sedan dess (dvs 3 månader) följer inte portföljen index. Portföljen ligger snarare en 15 procentenheter lägre än index. Index har gått upp mycket nu men min portfölj ligger fortfarande minus. Personligen tror jag det är på grund av de låga guldpriserna samt att guldaktien i min portfölj har gått ner mycket under denna period. Är det någon som har liknande erfarenheter? Är det någon som har någon tidigare erfarenheter av guld i portföljen och kan relatera det till index?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexandra
 9. Vit pil

  Hej, jag kanske har missförstått detta men tidigare så har du flera gånger sagt att man kan inte ha RikaTillsammansportföljen på Avanza iom att dom inte har de långa räntorna. Såg nu att du i modellportföljen har länkat bla. iShares 20+ på Avanza. Så då kan jag nu alltså ha även den portföljen på Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas Stenberg
 10. Vit pil

  Hej,

  iShares $ Treasury Bond 20+yr har gått ner 10% sen jag gjorde ombalanseringen i rika tillsammans portföljen. Är det rimligt? Beror det på EUR/SEK kursen?

  Trodde att långa räntor delen skulle vara mer stabil?

  Hälsningar
  Niclas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niclas
  1. Vit pil

   Beror snarare på ränteförändringar. En så lång fond är ju riktigt känslig för små förändringar. Därför kan man inte titta på den isolerat utan som en helhet gentemot de andra fonderna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej,

  Tänker på följande: ”För dig på Avanza – byt till Xetra Gold”

  Går det att automatisera detta byte i sitt månadssparande hos Avanza?

  Tack för all kunskap ni delar med er.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  F
 12. Vit pil

  Hej. Jag bara undrar vad ni tycker om Vanguard ETFerna? Det finns en del att handla hos Avanza nu men otroligt låga avgifter. Är man långsiktig så tjänar man snabbt in courtaget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 13. Vit pil

  Vad är egentligen skillnaden på

  WisdomTree Metal Securities DT.ZT07/Und.Gold ETC och WisdomTree Physical Swiss Gold ETC? VZLD leder nämligen till den förra, medan GZUR leder till den senare. I artikeln nämns Physical Swiss Gold med koden VZLD, vilket gör mig förvirrad eftersom den leder till Metal Securities på Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MH
 14. Vit pil

  Hej,
  Angående att flytta från företagsobligationer till räntesparande;
  Funderar på Marginalen bank fasträntekonto som ger runt 1.8 till 2.25% beroende på hur länge man låser. Med insättningsgaranti. Angående Collector o Svea diskussionen, är Marginalen i samma kategori?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikL
 15. Vit pil

  Hej!

  Om man vill flytta sina portföljer till LYSA istället, hur funkar det med beskattningen då? Är det bara som att man flyttar från ett ISK (avanza) till ett annat (LYSA), och då blir man ej beskattad?

  /L

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Hej Lars, skrolla ner till ett svar från Oscar F, 8 april 2020. Där har du svaret.
   /N

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Nicola
 16. Vit pil

  Jan,du säger att det skiljer 0,1% i avgift mellan Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SEF Kavaljer Investmentbolag?!

  Kavaljer kostar totalt 0,90% och Spiltan kostar totalt 0,27%..

  Blir inte skillnaden 0,63% då?!

  Eller har jag missat något?!

  /Emanuel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel
  1. Vit pil

   Beror lite på hur man räknar och vad man tittar på. 👍 Du har helt rätt om man räknar med transaktionsavgifterna som en procentuell andel av fondförmögenheten. Den blir dock missvisande i tider som nu med mycket transaktioner. Jag själv brukar titta på den avgift som förvaltaren tar ut då snittet tenderar gå mot den siffran över tid. Det är ju därför som t.ex. för en stor fond som LF Global Indexnära skiljer sig dessa inte åt, medan för en liten fond kan det slå väldigt mycket från vecka till vecka.

   För Kavaljer är fondförvaltningsavgiften (exkl. transaktioner) 0.3 % och för Spiltan är den 0.2 %. Därav mitt påstående om en skillnad på 0.1 %.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ok,tack!
    Ändå rätt luddigt för gemene man att fatta..
    Eller hur?!
    Tur vi har dig som har koll:)😚

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel
  2. Vit pil

   SEF Kavaljer investmentbolag ? konstigt namn,det låter som ALLRA fondbolag i en mer aggressivt variant .

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
 17. Vit pil

  Lite sen på bollen som vanligt, men har tänkt ombalansera nu, är relativit ny på detta, så risken finns för att det är en dum fråga.
  Hur lägger man till Xetra Gold i sitt månadssparande (jag använder Avanza)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cecilia
  1. Vit pil

   Det är ingen dum fråga. Tyvärr är dock svaret att det inte går. Man kan inte månadsspara i börshandlade fonder.

   Jag själv gör som så att jag samlar lite pengar på hög i depån och sedan köper jag lite av den säg var tredje månad eller så. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Enligt nybörjarportföljens nya ombalanseringsförslag bör man ha en viss procent i kontanter. Under hur lång tid? Kan de ligga kvar på ISK eller behövs de flyttas till ett vanligt sparkonto för att undvika dubbel skatt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Det finns ingen poäng att bevara några större summor på ett ISK-konto om man inte tänker på att investera pengarna inom ett halvt år eller så. Om man bevarar likvider eller oinvesterade pengar på ett ISK får man beskatta på dem också med ca 0,1% per kvartal (men ingen dubbelskatt). Det vill säga, skatten blir ca en krona på varje tusenlapp per kvartal.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
 19. Vit pil

  Du köper Xetra-Gold precis som en vanlig aktie. Titta vad folk vill sälja för och lägg dig strax under eller på samma. Skriv i hur många du vill köpa och så är det klart. Det ser lite annorlunda ut eftersom du inte handlar i norden.

  Sen skulle jag anse att Xetra-Gold är tryggare än en globalfond. Även om de skulle gå i konkurs så har du rätt att få fysisk leverans av guldet eller motsvarande värde i pengar. Du äger alltså fysiskt guld som finns i ett bankvalv. Man ska dock vara försiktig med andra certifikat som inte är uppbackade av fysiskt guld.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Karlsson
  1. Vit pil

   Det är mkt.olika åsikter om Xetra Gold men försök och få ut en fysiskt hemleverans av guldet som enligt faktabladet tillhör dig och då har vi svaret .

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
  2. Vit pil

   Hur mycket blir fraktavgiften på ett kilo guld till det närmaste utlämningsstället? Kostar det extra om jag vill ha hemleverans till dörren?

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
 20. Vit pil

  Hej och tack för all inspiration!
  Försöker sätta mig in i allting och har nu lyckats ombalansera min nybörjarportfölj på Nordnet. Hur gör man med den procentuella uppdelningen av månadssparandet om man vill köpa Guld regelbundet samt ha kontanterna insatta på sparkonto utanför Nordnet?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
 21. Vit pil

  Hej och tack för er fantastiska insats till oss som inte orkar hänga med i dej djupa ekonomibruset för nördar. Jag tänker på det som skrivits i kommentaren ovan på Karl´s kommentar kring att flytta sitt sparande till Lysa. Jag känner själv att jag inte riktigt orkar med ombalansering mm. Är det rätt tid att sälja av det jag har hos Nordnet nu och flytta det till Lysa som jag redan använder?
  Allt Gott!
  Tomas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Ståhl
  1. Vit pil

   Hej Tomas!

   Absolut kan du flytta över ditt sparande till Lysa nu, däremot hade jag delat upp det i flera omgångar för att inte råka träffa av en större uppgång medans du ligger utanför börsen med pengarna, säg t.ex 1/5 i taget som du flyttar över och när den delen är över tar du en lika stor del och gör samma sak.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 22. Vit pil

  Har ännu inte tagit tag i ombalanseringen. När det rörde sig som mest hade jag en förskjutning på cirka 4 procentenheter från önskad fördelning (ex. 56/44 istället för 60/40). Tittade igår, och nu verkar det ha korrigerat sig själv lite grann – ligger nu runt 57,5/42,5 istället. Således låter jag nog bli att ombalansera just nu, då det ändå skiljer så pass lite från önskad fördelning. Jag kommer dock ha koll framåt, och fortsätter det glida åt fel håll får jag nog ta tag i det. Förvisso inte kollat hur fördelningen mellan de olika fonderna ser ut, men tillgångsslaget är ju ändå det viktigaste.

  Jag är fortsatt i valet och kvalet huruvida jag ska byta till Lysa eller inte. Om jag gör det kommer det bli vid nästa kvartalsskifte för att undvika dubbelbeskattning. Tänker att 0,27% avgift förvisso är lågt, men ändock en avgift som måste betalas och således belastar mitt sparande. Sen har jag också insett att den automatiska ombalansering de gör innebär att jag hela tiden ligger kring min önskade fördelning – detta är något som jag kan missa att göra själv, vilket innebär att det under volatila år som detta kan leda till sämre utveckling. Avgiften på 0,27% och eventuellt missad utveckling på grund av att jag inte ombalanserat mitt sparande på Avanza kanske inte går att jämföra rakt av, men det fick mig att inse att skillnaden kanske inte är så stor ändå. Sen är det väl i och för sig ganska sällan som det rör på sig så här mycket under så kort tid, men ändå…

  Kan fortfarande inte motivera mig att byta till Lysa, men samtidigt orkar/vill jag inte heller ombalansera på Avanza då skillnaden mot önskad fördelning är så pass liten… Någon som kan komma med argument för varför jag bör/inte bör byta till Lysa? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 23. Vit pil

  Hej,
  har för första gången försökt köpa guld via nordnet men fastnar när jag letat upp Xetra-gold (4GLD). När man tryckt på köp så ska man fylla i både antal och pris. Jag vet för vilken summa jag vill köpa guld för, men fattar inte vad för antal jag ska fylla i, någon som kan ge lite guidning?

  /Carita

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carita
  1. Vit pil

   Hej Carita!

   ETF:en står just nu i 50Euro per andel, så du får räkna ut hur många du behöver köpa för att komma upp i den summan du vill lägga in.
   Tyvärr kommer det inte gå att köpa exakt den summan du vill köpa för eftersom du måste köpa hela andelar, men ganska nära är möjligt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   Jag har precis köpt Xetra gold via Avanza. Där fick man fylla i både antal o pris som du skrev. Avanza lade ut ett pris, men jag fick en varning om att priset måste ändras. Jag ändrade då priset så litet det gick, typ något öre. Sedan måste man ange antalet enheter. Man kan prova sig fram, t ex lägga in 10 enheter och se vad priset blir. Blir det för lågt kan man prova med 11 o s v. Men man hamnar väl lätt några hundralappar från det exakta belopp man ska sätta in. Vet inte heller om man ska lägga på kanske 200kr p g a courtage, valutaväxlingspåslag och spread, skillnaden mellan köp o sälj kursen? Jag skulle gärna vilja ha en instruktion för dummies hur man ska tänka o göra när man köper guld. En annan fråga jag har är risken. Hur är risken att köpa xetra gold jmf med en en globalindexfond? Om emittenten, som ger ut guldfonden går i konkurs antar jag att jag kan förlora allt? Men den risken har man inte i t ex en globalfond? Eller?

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan A
   1. Vit pil

    Jättebra ide Johan, jag skulle också gärna ha en instruktion för dummies hur man ska tänka o göra när man köper guld. Hoppas någon av alla kunniga här kan tänka sig att skriva något.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Eva S
 24. Vit pil

  Jag har en liten snabb fråga till er eller Eric Strand. Guld ETFerna som man kan köpa på Nordnet och Avanza handlas i Tyskland i EURO. Har man då en valutarisk i euro även om man kan få leverans av fysiskt guld? I vanliga fall så förstår jag att man har det men eftersom guld lever sitt eget liv och handlas väl i USD? Vad händer om euron totalkraschar? Jag äger fortfarande 1 kilo guld som behåller sitt värde väl?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Förvirrad
  1. Vit pil

   Korta svaret: Nej, ingen valutarisk. Kraschar euro, så får du mer euro för det…

   Långa svaret: Om du äger 1000 enheter av 4GLD, då kan du ta ut 1000gram guld på deras valv (mot en avgift).
   Sen kan du sälja det fysiska guldet vart som helst i världen, tex i Sverige och få SEK för det, eller i USA och få USD för det.

   Vill du ha mer info; Lyssna på avsnitt 110 av podden Outsiders med Syding och Svahn. Mellan 15:58-20:40.

   Ha det gott

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   William
   1. Vit pil

    Det låter bra men försök få guldet hemlevererad då kan du lät sälja i SEK till er bra pris.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
 25. Vit pil

  Hej!

  Noterar att inte Plus Småbolag inte får plats i portföljerna längre. Är en ännu bredare fond, som SEB Sverige Indexfond eller SPP Sverige Plus att föredra under dessa osäkra tider? Eller är Plus Småbolag fortfarande ett bra val?

  Tackar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ocke
  1. Vit pil

   Hej!

   Beror exakt på vilken exponering du själv vill ha, en bred svensk indexfond eller en småbolagsfond?
   Eller varför inte båda två?’

   Finns inga fel med Plus småbolag om det är den exponeringen man vill ha.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Normalt sett hade jag sagt småbolag eftersom de över tid har avkastat mer än större bolag. Men blev fundersam över om inte större bolag klarar sig bättre i oroliga tider?

    Tackar!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ocke
 26. Vit pil

  Jan,du säger att det skiljer 0,1% i avgift mellan Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SEF Kavaljer Investmentbolag?!

  Kavaljer kostar totalt 0,90% och Spiltan kostar totalt 0,27%..

  Blir inte skillnaden 0,63% då?!

  Eller har jag missat något?!

  /Emanuel

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 27. Vit pil

  Hej igen, jag har en fråga som jag inte klarar av att resonera fram ett svar på själv. Jag har febrilt försökt finna svar i podcasts och blogg, men ej lyckats.

  Varför ser aktiedelen olika ut för de olika portföljerna?

  Om tanken är att det ska vara enklare att månadsspara med färre aktieindexfonder (vilket jag förstår), så torde det väl se ut som att det är fler fonder i aktiedelen för Rikatillsammans-portföljen, som ändå per definition är svår att månadsspara i? Och Globala barnportföljen borde ha som minst antal aktieindexfonder, som gör det enklare för de med svagare privatekonomi att komma igång med sparande till sina barn?

  Själv sitter jag nu och tänkte byta från 60/40 till Rikatillsammansportföljen på Avanza. Om man bortser från minsta insättningsbeloppet per fond samt köp/sälj-kurs på ETFer, finns det då fortfarande argument varför jag inte ska ta aktieuppsättningen från Globala barnportföljen och använda på min Rikatillsammansportfölj (nedviktat till 25% totalt såklart)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan Fransson
 28. Vit pil

  Hej,
  Jag har en fundering vad gäller ombalansering. När jag ombalanserar så ligger väl de pengarna som säljs/köps för utanför börsen tills köpet gått igenom? Om jag börjar ombalansera nu, så är jag orolig att missa någon eventuell rekyl uppåt nu när börsen är såpass volatil.

  Har mitt konto på Avanza. Funderar även på om det är smartare att använda ”Byt” funktionen istället för att först sälja och sedan köpa för att minska tiden som pengarna ligger ’utanför börsen’. Aldrig använt den funktionen tidigare.

  Tänker jag helt fel?
  Tacksam för svar,

  Med vänlig hälsning,
  Felix

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Felix
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer att du kan missa en rekyl uppåt, men glöm inte att du även kan slippa en nedgång också. Men detta får inte hindra din ombalansering så det är bara att köra på och hålla tummarna.

   Finns ingen anledning att inte använda bytfunktionen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
 29. Vit pil

  Verkar onekligen svårt att komponera räntedelen och veta vad man håller på med.

  Funderar på att starta ett LYSA-konto med 0/100% endast för att hålla räntedelen i min portfölj medan aktiefonderna ligger kvar på avanza (mest för att jag inte vill sälja/köpa de stora innehaven i en så volatil period). Finns nackdelar jag missat med ovanstående upplägg?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Ev. nackdel är att räntedelen hamnar i ett ISK konto. Kan innebära mer skatt totalt jämfört med att ha räntedelen i vanlig depå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Falck
 30. Vit pil

  Var är länken till Ali G? :-)

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 31. Vit pil

  Hej Jan! Du säger att du ska fortsätta använda Avanza Sparkonto+ och undvika nischbanker, men är inte Sparkonto+ bara en avtal mellan Avanza och nischbanker? Collector är ju med där till exempel, tillsammans med Nordax, Santander och Resurs Bank. Jag förstår inte riktigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
  1. Vit pil

   Jo det är riktigt som jag förstått det. Med Avanza plus så är pengarna egentligen hos nischbanken så det är Avanzas partner vars insättningsgaranti och ev risker med sen/utebliven betalning som gäller. Själv har jag gått över till Avanzas egna konto och offrar den låga räntan för att var så säker som möjligt på att pengarna verkligen är tillgängliga när jag vill investera dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   JFB
 32. Vit pil

  Hej!

  Vill börja med att, likt många före mig, tacka för en fantastisk blogg och podd. Jan, du gör verkligen ett fantastiskt jobb.

  Något jag har reflekterat över senaste veckorna är att det letat sig in inslag som liknar marknadstiming vilket jag vet att ni starkt avråder från på ett principiellt plan. Jag tänker då bland annat på följande:

  Öka månadssparandet om möjligt eftersom det är billigt nu
  Överväg att öka risken (andelen aktier)
  Köp lite extra nu om möjlighet finns

  Frågor/funderingar kopplade till ovanstående
  1. Om månadssparandet hade kunnat ökats borde det inte redan ha gjorts? Tanken är ju att man ska sätta av så mycket man kan och bara tuffa på med det över tid. ”Flit och systematik”
  2. Du har vid otaliga tillfällen betonat att investeringsstrategin främst styrs av, tidshorisont, mål och tolerans för svängningar i portföljen. Eventuellt kan vissa behöva omvärdera den tolerans man på förhand trodde sig ha. Sannolikt ha sådana insikter landat i slutsatsen att man har haft för hög risk men jag ser inte hur tidshorisonten och målen har påverkats av rådande ekonomiska. Om något så har behovet av en buffert ökat för många pga varsel/uppsägningar.
  3. För vilka pengar? De pengar som finns ligger ju i de 4-hinkarna och ändra fördelningen med argumentet att aktier är billigt blir som jag ser det en marknadstiming. Syftet med 4-hinkar-principen, som jag gillar starkt, är ju att ha flera sparande där vart och ett är anpassat efter olika tidshorisont och mål samt att minska risken för att ”freaka ut”. Under förutsättning att man låg rätt i risk innan krisen, varför ändra nu?

  Jag förstår att argumentet för ovanstående tips är att det på lång sikt sannolikt är en bra affär att öka risken i sparandet i en kris men…Ni har alltid haft budskapet att basera investeringsstrategin strategi på risktolerans, mål, tidshorisont, förmågan att hitta undervärderade bolag, förmågan att förutsäga marknaden. Varför ska man nu delvis frångå det och köpa baserat på marknadsläget? Tänker att detta hör hemma i hink 4 (Lekhinken).

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 33. Vit pil

  Med tanke på att köpa aktier ”second hand” har neutral/ingen påverkan, kanske gröna räntor har en positiv effekt? Desto mer likviditet fondbolagen har desto större lån/skulder för gröna projekt som de kan köpa upp på marknaden, vilket tillåter mer bolag med kreditvärdighet som är okej att ta på sig skulder för dessa gröna projekt (som dessutom måste öka inkomsten annars kommer ingen låna ut). Vad tror ni om att i första hand ha sådana räntor i modellportföljerna i framtiden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 34. Vit pil

  Hej!
  Jag har en TJP hos Nordnet. Dessvärre går inte AMF Räntefond Mix eller Xetra Gold att ens köpa där, än mindre att månads spara. Jag kör enligt Globala Barnportföljen, och behöver er hjälp att välja alternativ för de totalt 25% som jag nu inte riktigt kan placera. Har mååånga år kvar till pension!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Hej Henrik!

   Eftersom du har mååånga år kvar till pensionen så hade jag inte haft några räntor alls i portföljen, historiskt så har aktier just varit det bästa tillgångsslaget för avkastning på pengar.
   Eftersom du måste ha tillgångar i form av aktier eller räntor i TJP så faller det psykologiska i att börsfall kommer bort lite då du inte har så mycket till val än att investera dessa pengar under en lång tid.
   Jag hade placerat dom 25% i en global indexfond, bra över lång tid!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 35. Vit pil

  Hej Jan,

  Hur ska man tänka om man har Lysa och vill komplettera med guld på Nordnet?

  Vänligen
  Daniel

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel V
  1. Vit pil

   Hej,

   Detta är endast förslag.

   Enklast är kanske följande:
   Har du tex 90,000kr på Lysa och vill ha 10% Guld.

   Ta 10,000kr från ett bankkonto och köp guld etf på Nordnet eller Avanza. Då har du totalt 90% på Lysa och 10% Guld. Kanske lite förenklat, men enkelhet är enkelt.
   Ta ut 10% av summan du har från Lysa och köp guld för det.
   Månadssparande – Om du tex månadssparar 1000kr på Lysa idag. Ändra till 900kr och ta 100kr in på ett konto på insättningsgaranti. Efter 12 månader när du har 1200kr så köper du guld för den summan. Eller upprepa alternativ 2 för att balansera om.

   Ha det gott
   Mvh William

   0
   Gravatar ikon för användaren
   William
 36. Vit pil

  WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) finns på Avanza nu

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  im
 37. Vit pil

  Hej! Gällande aktiedelen – varför inte komplettera med en större exponering mot Europa? Jag antar att det inte är en spekulation, då Jan verkar inte vara mycket för det? Så vad är resonemanget att endast komplettera med Sverige, Asien och tillväxtmarknader? och inte balansera exponeringen gentemot Europa?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan Fransson
  1. Vit pil

   Europa finns redan rätt viktat i globalfonderna, sett till regionens andel av världsmarknaden. Tillväxtmarknaderna saknas dock i många av globalfonderna (dock ej SPP:s).

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   K
   1. Vit pil

    ”Rätt” viktat är ju en definitionsfråga. USA utgör ju ca 60% av världsekonomin, men det betyder nödvändigtvis inte att jag vill sätta 60% av mina pengar på USA vilket görs i en globalfond. På samma sätt resonerar jag kring Europa, Asien och Japan. Jag har historiskt tänkt att jag viktar dessa själv, ungefär som Jan gjorde för några år sedan. Personligen tänker jag då att Europamarkanden utgör en mindre del av globalindex än vad jag tycker att den är investeringsvärdig. Har själv just nu följande fördelning av mina 60%, där jag viktar med historisk volatilitet som ingångsparameter.

    15% USA
    15% Europa
    15% Sverige
    7.5% Asien exkl Japan
    7.5% Japan

    Se ovan resonemang som en förklaring till mina tankar. Tar jättegärna emot feedback!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jonathan Fransson
 38. Vit pil

  byta eller sälja hos Avanza vid ombalansering?
  Hej.
  Jag har en fråga om jag gör på Avanza när jag ska ombalansera. Jag har 4 kapitalförsäkringar och undrar om jag ska Sälja, och sedan köpa nytt eller använda funktionen BYTA? Vad är egentligen skillnaden? Som exempel i min 60/40-portfölj. Jag har 60% aktier och vill sänka till 50 och ha 10% guld. ska jag då sälja 10 procent aktier och köpa guldet – eller BYTA.
  Tack för superpodd och på förhand.
  /Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin Broby
  1. Vit pil

   @Jonathan Fransson Det är inte fel att tänka som du gör men det är en helt annan investeringsfilosofi än en passiv filosofi som försöker köpa hela den investerbara marknaden såsom den ser ut. Det du försöker göra är att skapa ett eget index som är bättre än msci world, det kanske du lyckas med förvisso men problemet är att ingen vet på förhand vilken marknad som kommer gå bäst. Med ditt resonemang bör man kanske inte köpa fonder utan enskilda aktier som man anser ha störst potential framåt. Det är något som är väldigt svårt enligt all forskning. Därmed inte sagt att det inte är kul att försöka slå marknaden. Väl mött!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Harry
 39. Vit pil

  Hej intressant avsnitt. Jag har en fråga är det nån skillnad mellan dom olika guld fonderna wisdom tree och xetra gold? Finns det nångon lägsta summa man måste handla för för att inte riskera onödigt courtage? Jag har aldrig investerat i ädelmetaller tidigare men tyckte det va en bra idé att sprida risken nu när det finns möjlighet.

  Tacksam för svar

  Med vänliga hälsning

  Martin

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Olsson
 40. Vit pil

  Hej Jan och Caroline.

  Först vill jag rikta ett stort tack till alla bra tips och förklaringar som ni förmedlar.
  Jag och min fru har följt er sedan 2016 och det är ett nöje att läsa eller höra er!

  Har tänkt att göra ombalansering efter ert förslag för nybörjarportföljen. Har använt mallen som ni lagt upp och ser på fliken för nybörjarportföljen att om man inte vill ha guld så har ni gett tips om fördelning till ökning global och Sverige. Ökning global från 20% till 25% på LF & SPP och även öka SEB Sverige från 5% till 10%. Detta blir totalt 15% och guldet var 10%? Skall jag välja en av global till 25% alt öka varje global med 2,5% vardera och sedan lägga på 5% på SEB Sverige?

  Ännu en gång ett stort tack för allt ni har skapat och mallar som läggs upp, uppskattas ovärderligt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 41. Vit pil

  Hängde inte riktigt med på varför du helt plötsligt ska ha två globalfonder. Du var rädd för att samma sak skulle hända med en globalfond som med en räntefonderna hos spiltan? Varför skulle det hända? Det är ju lite olika typer av fonder. Ska man noja över sådant kan man ju lika gärna noja över att bankerna kan stoppa uttag vid nästa kris. Det har ju faktiskt till och med hänt i Europa.. Så därför är inte bankkonto heller säkert så då kanske man ska ha en andel i fysiskt guld som är nedgrävt på något hemligt ställe? Känns som att driva det här lite för långt om man ska ha hängslen och livrem för alla fonder man väljer.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
 42. Vit pil

  Hej Jan och alla andra!

  Tack för ett bra avsnitt och toppen med slidsen här på sidan så att man kan hänga med på dem även när man lyssnar via podcastapp!

  Jag blev glad när försiktiga portföljen kom i vintras då jag saknat ett sparalternativ för sparande på kortare tidshorisont (men som överstiger 1-2 år) för då har det känts så otroligt tråkigt med sparkonto som ju max ger typ 0,7-0,8 %. Men nu när du introducerat sparkonto som en del i nybörjarportföljen tänker jag att det nog är smartare för mig att ha även mitt lite mer kortsiktiga sparande i nybörjarportföljen så länge mitt sparmål är minst 2 år bort. Funderar dock på att lägga det jag hade i försiktiga portföljande plus framtida månadssparande i Lysa istället, men ska jag då göra en 60/40-indelning som tidigare rekommendation eller finns det poäng att även där lägga en viss del i räntefonder och en viss del i sparkonto som den nya rekommendationen för nybörjarportföljen? Jag sparar till bröllop/bröllopsresa om cirka 2-3,5 år så även om jag vill ha avkastning vill jag ju inte att det ska vara alltför stor risk och riskera att inte ha råd med det jag vill.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
  1. Vit pil

   60% aktier är alldeles för mycket för så kort sparhorisont. Men du kan köra LYSA med t.ex. liknande andel aktier som nybörjarportföljen om du vill

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
 43. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en mycket intressant och lärorik blogg/podd! Jag har senste 1,5 åren gått igenom nästan alla avsnitt och lärt mig mycket och håller på att strukturera upp mitt egna sparande.

  En grej som jag inte sett någon kommentera men som jag funderat på är följande: Borde inte RikaTillsammans-protföljen byta ut Lågriskportföljen? Jag kanske tänker helt dumt här men då får ni gärna hjälpa mig förstå :)

  Min tanke är att huvudsyftet med Lågriskportföljen (iaf för mig) är för att kunna ha en större summa pengar relativt nära tillhands (i tidsperspektiv) utan att hela summan skall ätas upp av inflationen. borde inte då rikaTillsammans-portföljen/all weather-portfolio passa för detta? om dess syfte är att bevara summans storlek och kanske gå med några få % plus utan att förlora värde.

  Är det inte också så att permanent/all weather/rikatillsammans-portföljerna egentligen är en relativt lågriskprotfölj då den är brett diversifierad för många olika makroekonomiska situationer?

  Jag tycker iaf att det låter som en bra idé att byta lågriskportföljen mot permanentportfolio… säg gärna emot mig så att jag inte gör ett misstag :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Michael
  1. Vit pil

   Som jag har förstått det kräver Rikatillsammansportföljen stora summor pengar för att fungera, man behöver ha minst 200 000 kr i den men gärna ännu mer. Tror därför den gått bort för många.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Amanda
   1. Vit pil

    Amanda: summan ska inte spela någon roll vad jag vet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    PZ
  2. Vit pil

   Permanent portfolio bör bevara värdet bra då den som du säger är gjord för att hålla i alla klimat. Kan dock backa en del vid kris så skulle nog tänka mer 3-5 års horisont och inte 1-2 år som jag tror Jans nedmonterade försiktiga portfölj hade som mål. Värt att poängtera är att den definitivt har lägre risk än en klassisk 60/40 portfölj och går mycket lugnare framåt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   PZ
  3. Vit pil

   Hittade detta när jag googlar kring summa i portföljen: https://rikatillsammans.se/fragor/kan-man-byta-portfolj-med-tiden/

   Är ju dock från 2018 så det är möjligt att Jan gjort om så att man inte längre behöver ha stora summor i rikatillsammansportföljen men jag vet att det är därför jag backat på det tidigare när jag tänkt samma sak att den ju vore bra på kortare sikt (dock kanske som du säger ändå på mer än 2 år).

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Amanda
   1. Vit pil

    Hej, DBXG ska vara 5% av portföljen, 1st av den kostar ca 430 Euro. Om jag tänker rätt så bör minsta summan man ska investera i RT-portfölj bli 100,000kr för att ta höjd för courtage som tillkommer när man köper ETFer. I detta exempel har jag räknat med att 25% av dessa 100K sitter som saldo på kontot.

    Men du kan alltså föra in 75,000kr (+lite till pga courtage) på en KF och sedan sätta 25,000kr på ett sparkonto. Köper du ETFer först så ser du sedan hur mycket mer pengar du måste sätta in för att hamna rätt i % på fonderna som är kvar att köpa.

    Det är rekommenderat att ha denna i en kapitalförsäkring, då jag i tillägg förstått det som så att en del av ränte-etf delar ut pengar (men jag kan ha förstått fel) och då det är utländska så är det smidigare att ha en i en KF.

    Ha det fint

    Mvh William

    0
    Gravatar ikon för användaren
    William
 44. Vit pil

  Hej Jan! Fantastiskt fin pod och sida du skapat, jättemkt lärdomar för alla oss intresserade. Har följt med i din rika-tillsammans portfölj under senaste 12 månaderna och investerat på samma sätt som dig förutom ETT undantag. På ränte-delen har jag använt mig av hyresrätter som säkerhet, dvs Svenska bostadsfonden. Jag mig ca 2-3% utdelning nu i maj + att substansvärdet i skrivande stund ligger kraftigt över själva aktien/fondpriset. Den historiska utvecklingen visar att avkastningen på hyresrätter ligger i linje med börsen. Jag upplever att detta kan vara ett bra alternativ även om den inte skulle få plats i den klassiska permis-portföljen. Förväntar mig en slutavkastning på denna investering på ca 3-9%/år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Hurtig
  1. Vit pil

   Vad heter bostadfonden?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ckl
 45. Vit pil

  Hur ska jag göra med Rikatillsammans-portföljen. Jag har letat över hela bloggen men inte hittat något som passar med nuvarande portfölj.

  Ska jag sätta ”allt” dvs 75% i globala indexfonder och sedan någon gång typ var tredje, var fjärde månad sälja av för att köpa ETF:er (det känns riskfyllt) eller ska jag låta de sitta på kontant-kontot och köpa manuellt var tredje, var fjärde månad eller köper jag manuellt varje månad?
  För vad jag kan se så går det inte månadsspara i just dessa.

  Hur gör ni andra?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   jag tycker alla metoder du själv nämner är rimliga. Själv köper jag manuellt varje månad, fungerar bra för mig.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik L
   1. Vit pil

    Men finns det en risk i att låta 75 istället för 25 gå till aktiefonder är för att sälja av, eller tänker jag fel där?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik
   2. Vit pil

    Såklart det finns en risk att portföljen går upp eller ner, om man uppfattar den som för stor går den att minska. Exempelvis genom att öka andelen räntor.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Henrik L
 46. Vit pil

  Hej, om man använder sig av Lysa är då bankkonto forfarande en god del i sparandet. Bufferten frånräknat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 47. Vit pil

  Hej,

  Tack för en fantastisk podd och hemsida. Jag hittade er för några år sedan, 40+ år gammal med två barn. Ni har lärt mig så mycket och jag månadssparar regelbundet nu både till mig och barnen.

  Vill bara lägga en liten kommentar på avsnittet om extra ombalansering. När Carro ställer en fråga i början svarar Jan att de flesta läser bloggen så det är överflödig information (eller något i den stilen). Jag kan säga att med heltidsjobb och två barn finns det absolut ingen tid att även läsa en blogg (det är svårt nog att hinna med att lyssna på podden). Så snälla, ta inte för givet att vi som lyssnar har läst in oss på ämnet innan…. :-)

  Tack för en grym och lärorik podd, och Carro, snälla fortsätt att ställ alla frågor!

  Ha en fin påsk!

  //Anna

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 48. Vit pil

  Nyss sett avsnittet :) Har min buffert på Volvo Finnans är detta en ’Nisch ’ Bank eller är mina pengar lika säkra där som på Nordnet o Avanza tycker det borde det vara men kanske jag har fel? Får ju 0.65% ränta där o tänkte kanske lägga över kontanter där varje månad nu med kontanter istället för ränte fonder vad tycker ni ? Eller så gör man som Jan och har ett sparkonto på nordnet vad kommer ni andra göra? Vill tacka alla här inne alla verkligen hjälper varandra med svar o ställer jätte bra frågor ni hjälper verkligen mig ialla fall jätte mycket .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof T
  1. Vit pil

   0,65% är inte särskilt bra om man går direkt via en nischbank. Andra nischbanker erbjuder högre ränta än så. Du kan få 0,7% på Avanza sparkonto+ och då har du insättningsgaranti.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lederer
   1. Vit pil

    Ok men är Volvo Finnans en Niscbank? Inte säker?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Olof T
   2. Vit pil

    Volvo Finnans har också insättningsgaranti.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Olof T
 49. Vit pil

  Tack för allt jobb som du har gjort med ombalanseringen Jan! Och tack till dig Caroline som ställer de frågor jag själv skulle vilja ställa :). Ni är fantastiska tillsammans!
  Jag har under mars lärt känna mig själv, att jag har jättesvårt för röda siffror. Därför tänker jag sänka min risk överlag..
  Jag har försökt att använda mig av 4 hink principen, den har hjälpt mig mkt men då jag har använt mig av hållbart alternativ i nybörjarportföljen och globala barnportföljen tycker att det blivit för snävt på ngt sätt. Har försökt att räkna på det ( kan ha räknat fel .)) men:
  om jag sätter ihop min nybörjarportfölj på 300 000 och min globala barnportfölj på 800 000 så blir det grovt räknat:
  SPP global Plus A +, SPP Emerging Market och SPP Sverige ihop drygt 80 procent
  SPP grön obligationsfond + Öhman HRN hållbar strax under 20 procent.

  Sen har jag lite pengar på LYSA hållbart alternativ . Jag har två konton 90-10 och 60-40
  LYSA använder sig av tre fonder fr Öhman.

  Så dessa två olika sparande får ett liknande förhållande med ca 80 aktiedel :20 räntefonddel med få fonder från dessutom totalt sett endast två fondbolag.

  Jag har även en ”start ”på rika tillsammans portfölj, men pengarna i jan räckte endast till långa fonderna och guldet, så det blev ju lyckat ”by accident” :)

  Så länge det inte finns fler alternativ med bra hållbara fonder, så har jag en tanke som kanske passar mitt psyke bättre:

  • 25 % guld ( xetra gold och wisdom tree gold)
  • 25 % kontanter
  • 10% långa räntefonder eur ( fr rika tillsammans)
  • 10 % SPP global hållbar plus A
  • 7,5 % LF global indexnära
  • 5% SEB Sverige index
  • 5% Handelsbanken GI småbolag
  • 5% LF Tillväxtmarknad
  • 2,5 % SEF Kavaljer
  • 2,5% Proethos
  • 2,5% AU AG silver bullet

  Jag slår ihop 60 – 40 och 90-10 portföljerna och tänker mig att det blir en 50-50 ( är 57 år) och diversierar så mkt som möjligt helt enkelt.
  Lurar jag mig själv, är detta större risk än 80:20 som det nu varit totalt sett på hela summan ?
  Ska jag satsa på rika tillsammansportföljen helt och hållet kanske ? och lägga silvret i lekhink . ( har buffert hinken kontant)
  stort tack för feedback!

  Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  eva
 50. Vit pil

  Hej och tack för värdefullt, inspirerande innehåll!

  Jag har en fråga jag nästan skäms för att ställa då jag misstänker att svaret finns rätt framför näsan men efter att ha funderat knut på mig själv så känner jag ändå att jag måste skriva och fråga:

  Med 20% kontantsparande i Nybörjarportföljen uppgår själva delen som investeras till 80%.

  Jag försöker få igång månadssparandet på Nordnet enl. senaste portföljuppdateringen men sidan tillåter inte detta då själva fondsparandet enbart uppgår till just 80%.

  Vad jag kan se så tillåter inte Nordnet att man månadsspar ett fixat belopp utan enbart fixade procent vilket innebär att jag inte manuellt kan justera upp beloppen för att ”tillgodoräkna” mig de 20% och sedan investera korrekt belopp i de olika fonderna.

  TL;DR:

  Jag kommer inte runt att Nybörjarportföljen nu utgörs av 80% investeringar med 20% kontantspar vilket gör att Nordnets månadssparfunktion inte går att använda (eftersom summan av fondinvesteringarna inte blir 100% av mitt månadsbelopp som jag sparar). Vet någon vassare vässad hur man löser detta?

  Tack på förhand,

  Ludde

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ludvig
  1. Vit pil

   Du får kanske ställa månadssparandet på summan av fonderna. Räkna ut vad de olika delarna är i % av den summan. Och sedan sätta de övriga 20% som en separat överföring.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   Hej. Du kan gå till den gamla sidan på Nordnet och ange hur många procent kontanter det skall vara och sedan fördelning i procent på olika fonder. Det funkar endast på gamla sidan men fungerar inte på nya. Jag har varit i kontakt med Nordnet och påpekat detta. De har sagt att det kommer att ske uppdateringar framöver och att de har fått åsikter om detta från andra. Ex så vill man spara en viss del i kontanter för att även kunna köpa Jans rekommendation av guld varje månad eller vart annan då det inte går att automtiskt månads köpa guldet hos Nordnet.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Micke
   1. Vit pil

    Stort tack för detta

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ludde
 51. Vit pil

  Hej! Jag vill ha 10% guld i försiktiga portfölj. Vad ska minska: Spiltan Räntefond Sverige eller kontanter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CKL
  1. Vit pil

   Beror på vad du önskar mest skydd (mer kontanter, ta från spiltan) eller avkastning (mer spiltan, ta från kontanterna). 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Hej och tack för ännu en hjälpsam, värdefull artikel!

  Kort (lite pinsam/korkad) fråga till Nordnet-användare:

  Hur går man de facto tillväga för att få in kontantbufferten i sitt månadssparande hos Nordnet?

  Ta Nybörjarportföljen som exempel, den uppdaterade varianten innehåller 20% kontanter. Jag uppdaterar månadssparet med ränte/aktiefonder enl. artikeln och kommer på så sätt upp i en 80-procentig fördelning. Sidan tillåter inte att man påbörjar sparandet förrän 100% är allokerat.

  Känner mig inte superklipsk just nu men känner att jag måste ställa frågan – Hur allokerar man kontanterna i det här fallet så att sidan låter en komma vidare? Finns ens alternativet?

  Tack på förhand,

  Ludde

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ludvig
  1. Vit pil

   Om du vill ha kontanterna i Nordnet kan du ställa in att du vill spara i ”fonder och kontanter” eller något sådant och då spara en viss % i kontanter. Inte säker på det fungerar på nya nordnet men går på gamla nordnet när du ställer in ditt månadssparande.

   Om du menar att du vill ha kontanterna i t.ex. ett sparkonto någon annanstans gjorde jag så att jag räknade ut hur mycket som ska gå till sparkonto och räknande bort det från mitt månadssparande i nordnet, och ökade sen på lite på alla de olika fonderna för att nå 100 %. Vet inte om det finns något smartare sätt? :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Amanda
 53. Vit pil

  Jag har primärt mitt sparande hos Lysa (med olika portföljer – buffert, mellanrisk, passivt) och använder då även guldmäklaren BullionVault för att också ha guld som kompletterande tillgångsslag. Jag har +50 000 kr sparat i Guld hos BV vilket gör att den årliga lagringsavgift om ca 500 kr hamnar på ca 1%. Köp- och säljavgiften är 0,5%.
  Nu när Xetra Gold erbjuds även hos Avanza (som jag jag också använder för en del sparande) finns det någon anledning för mig att flytta mitt guldsparande från BV till den fonden istället, eller kan jag lika gärna fortsätta ha kvar det hos BV?
  Jag förstår att Xetra Gold är ett mycket bra alternativ när man vill ha guld som en inkluderande del av modellportföljerna och det är enkelt att handla. Men vad är ”bästa alternativet” mellan BV och Xetra Gold när det är tänkt att spara i guld som en separat portfölj?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Bengtsson
  1. Vit pil

   Jag tycker det är svårt att motivera BV längre på grund av framförallt skatteeffekten som uppstår med BV. Sedan upplever jag fortfarande BV som en ”bättre juridisk konstruktion” än Xetra-Gold men det är svårt också att argumentera med smidigheten med Xetra Gold. Så min röst faller i 9 av 10 fall på Xetra Gold framför BV – i alla fall i min egen ekonomi.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan, Kan du förklara vad skatteeffekten innebär med BV? Finns det kanske på en annan bloggsida?
    Tack på förhand!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jafet Andersson
   2. Vit pil

    30 % skatt på vinsten när du säljer. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 54. Vit pil

  Jag använder Globala Barnportföljen för min tjänstepension (på Avanza) och kan därmed inte köpa t ex Xetra Gold. Någon som har ett bra tips eller resonemang på vad jag skall ersätta den med?

  Tänkte spontant öka ”Länsförsäkringar Global Indexnära” från 25 till 40%.

  Är 35 år, så har många år kvar till pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Hej Jens!

   LF Global Indexnära låter som en bra plan att ersätta med!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   Man kan också ta in en råvarufond som ju har en viss exponering även mot ädelmetaller, kanske kombinera med lite global fastighetsfond och ta lite realräntor i räntedelen.

   Då får man ändå lite av diversifieringen och chans att motstå oväntad inflation.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
   1. Vit pil

    Tack för tipset!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jens
  3. Vit pil

   Ett tips kan vara att ha ett privat pensionssparande på Avanza och där komplettera med Xetra-Gold. Pensionssparande ska ju ses som en helhet och att då ha guld utanför tjänstepensionen på ISK är därför inget problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
   1. Vit pil

    Tack för tipset Oscar! Jag glömde nämna det men har gjort så idag att jag parallellt med min tjänstepension investerar i guld iom att det inte gåt att månadsspara i t ex Xetra-Gold.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jens
  4. Vit pil

   Tyvärr väldigt vanligt problem. Jag har samma situation. Nästan inga tjänstepensionslösningar ger möjlighet till fysiskt guld. Två alternativ förutom att du skippar guldet och lägger det i en aktiefond:

   1) Köp fysiskt guld separat på Nordnet/Avanza så får du räkna ihop det till en tjänstepensionssumma. Då lägger du till på egen hand 15% i detta sparandet utanför din tjänstepension. Lite räknande och kanske du inte vill spara mer.

   2) Aktiefond med aktier i guldproducerande företag. Tex Blackrock World Gold. Dock dessa fonder är få, men rätt ofta tillgängliga i TJP, samt är dyra (runt 2%) och guldaktier är mer volatila. Du kanske kan dra ner de 15% guld till 5-10% för att ha någon guld exponering och lägga balansen i global fond.

   Historiskt har jag gjort (2) men funderar att byta till (1)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   JFB
 55. Vit pil

  Hej!
  Jag har Avanza och sparar idag i GULD AVA A. Nu funderar jag på att byta till föreslagna Xetra Gold med kortnamnet (4GLD).

  Hur mycket skiljer avgiften för dessa två? Det verkar som att Xetra Gold är betydligt dyrare? Är det korrekt?
  På Avanza kan man klicka på se räkneexempel och specifikation och se att t ex 15 000 SEK med GULD AVA A ska ge en avgift på 62 SEK. Om jag ska göra samma jmf med Xetra gold så blir det svårare. Avanzas räknare blir fel om jag fyller i 15 000 kr även där. Då står det att avgifterna är 15 900 Euro som värde innan avgifter. Totala avgifter är 102 Euro, men jag ska kanske tolka det som 102 kr?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan A
  1. Vit pil

   Du har väl en spread, ett courtage, ev förvaltningsavgift och en valutaväxlingsavgift på Xetra Gold. Räkna ihop dem. På Guld AVA har du inte courtage eller valutaväxlingsavgift men troligen de andra två.

   Skillnaden borde uppskattningsvis bli ca 0,5% mellan de båda, per affär, men jag skulle gärna se någon mer kompetent göra en exakt beräkning och reflektera lite kring kostnadsskillnaden och varför Xetra Gold är värd skillnaden (om den är det)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Yngve
 56. Vit pil

  Har vi även några förslag på förändringar av den ”hållbara” 90:10 portföljen?
  SPP Grön Obligationsfond har väl inte heller lyckats bromsa fallet så bra.

  Från https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/ :
  30 % global fond: SPP Global Plus , 0.44 %
  20 % globalfond: Proethos Fund, 0.94 %
  10 % globalfond: SPP Global Solutions, 0.80 %
  20 % Sverige-fond: SPP Sverige Plus A, 0.33 %
  10 % tillväxtmarknadsfond: SPP Emerging Markets Plus A, 0.56 % (ev. nya AMF Aktiefond Tillväxtmarknad)
  10 % medellång räntefond: SPP Grön Obligationsfond A, 0.34 %

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 57. Vit pil

  Tidigare har du varit tveksam till globala investmentbolag, se följande artikel: https://rikatillsammans.se/spiltan-global-investmentbolag/

  Eftersom du nu tar in SEF – Kavaljer Investmentbolagsfond A i portföljerna, har du då ändrat din åsikt? Det får man absolut göra, men vad har då gjort att du ändrat dig? :)

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Sensini
 58. Vit pil

  Xetra Gold (4GLD) eller som jag har nu BuillionVault, vad är bäst? För och nackdelar? Nån som vet? Jan, vad tänker du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle
  1. Vit pil

   Båda två är riktigt bra utifrån allokerat guld perspektiv. Jag skulle dock luta år Xetra Gold på grund av att man kan ha det i ett ISK/KF vilket innebär lägre skatt. Det blir 30 % skatt på vinsten i BV vilket är lite trist.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  För den som gillar investmentbolag kan en kombination av SEF och Spiltan vara ett alternativ. Fonderna är förvånansvärt olika, så att ett 50/50 innehav blir riktigt bra diversifierat. Man får dessutom ett drygt 25 procent utländskt innehav med ett sådant upplägg.

  Jag förstår att du inte kan ha hur många fonder som helst i dina fonder, så se inte mitt inlägg som kritik utan som en fundering i marginalen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Tack Nestor för klok kommentar. Jag tycker även att Kvartils nya Investmentbolag fond är spännande även om den är mer lik (och dyrare) än Spiltans. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 60. Vit pil

  Är ingen stjärna på det här direkt så jag tar gärna lite tankehjälp. Har både globala barnportföljen och rika tillsammansportsföljen och har haft dem i två år ca men funderar nu på att hoppa över till Lysa. Är det inte dumt att sälja av allt och byta nu. Det känns som att jag gör ganska stor förlust då eller tänker jag fel? Samma sak när det gäller om jag skulle gå och ombalansera. Att sälja av innehavet nu för att köpa nytt. Det tar emot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   När det gäller huruvida du ska sälja av eller inte ska du titta på vad du har för tillgångsfördelning innan och efter. Om du har Globala Barnportföljen har den 90/10 vilket betyder att om du säljer hela och öppnar ett 90/10 konto hos Lysa har du i praktiken inte gjort någon förändring.

   Tanken med dessa portföljer är att de ska ses som en helhet med en målfördelning. Exakt vad de olika innehaven är värda spelar ingen roll, det är portföljens totala värde som räknas. När du säljer av och köper nytt vid en ombalansering inom en portfölj behåller du exakt samma värde för hela portföljen. Du återställer bara den inbördes fördelningen till vad den är tänkt att vara.

   När det gäller hur du ska göra rekommenderar jag att flytta Globala Barnportföljen till Lysa och behålla RikaTillsammansportföljen men göra en ombalansering av denna med fonderna enligt rekommendationen i blogginlägget. Du förlorar inget på att ombalansera utan får snarare de fonder i den viktning som är optimal genom att köpa det som minskat i värde billigt och sälja det som ökat i värde dyrt. Även om allting minskat i värde behöver innehaven ha sin tänkta vikt för att fylla sitt syfte.

   Anledningen till att jag rekommenderar flytt av Globala Barnportföljen till Lysa är att det går att få en helt och hållet likvärdig 90/10 portfölj där som ombalanseras automatiskt. För att undvika onödig skatt är det bästa att sälja av fonderna precis innan ett kvartalsskifte och sätta in pengarna hos Lysa precis efter kvartals skiftet. Eftersom vi precis gått in i andra kvartalet nu i April rekommenderar jag att vänta tills slutet på juni med detta. Det har ingen som helst betydelse ekonomiskt om du väntar med att flytta eftersom det inte spelar någon roll om du har en 90/10 portfölj hos Lysa eller någon annanstans. Du har fortfarande en 90/10 portfölj.

   När det gäller att behålla RikaTillsammansportföljen går den inte att replikera på Lysa. Den har lägre risk än en 60/40 portfölj som är det närmaste som går att replikera där. RikaTillsammansportföljen är enligt min mening bättre eftersom den ger en mycket jämnare avkastning och dessutom bevisligen klarar kriser som den senaste mycket bättre. Den bör ombalanseras minst en gång per år och gärna oftare, särskilt vid större förändringar i värde, för portföljen bäst ska fylla sitt syfte.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
   1. Vit pil

    Stort tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
 61. Vit pil

  Hej!
  Snabb fråga. Kan inte se att podd-avsnittet finns ute, stämmer det?
  Ber på förhand om ursäkt om svar finns i texten ovan, har ännu inte haft möjlighet att läsa den.
  Tack för en trevlig podd!
  Med vänlig hälsning,
  Markus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
  1. Vit pil

   Det kommer inom kort. Hos ljudteknikern för redigering. Räknar med att släppa det imorgon. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 62. Vit pil

  Övervägde som många andra att byta till Lysa. Fick dock en kallsup när de genererade fram en hållbar portfölj till mig innehöll den 80% Öhman Global och 20 % Öhman Sverige? Det känns ju helt orimligt? Var är diversifieringen i det? Förstår att det tar tid att få fram avtal med SPP och andra aktörer, men jag tycker det är under all kritik på så många nivåer.
  Tänker även att samtalet här – trotts att detta är min absoluta favoritpodd/blogg – handlar så lite om hållbarhet. Under denna kris har vi sett hur skör vår värld är, det måste ju ligga i allas intresse att bidra till en mer hållbar värld?
  Tycker det är toppen att vi nu får tips på mer hållbara allternativ, så gott som alltid SPP, och förstår att förändring tar tid – men hur knäppt är det inte att hållbarhet är det där lilla extra som man kan välja till? Borde inte det vara grundbulten i allt vi gör?
  Som sagt, förändring tar tid, stor eloge till allt arbete som görs och att Jan och Caroline pratar om dessa frågor och lyfter dem – men vi som grupp och community måste väl kunna bättre än såhär?

  Varma hälsningar

  En orolig investerare under 30

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Carin
  1. Vit pil

   Att köpa index bidrar inte för eller mot en hållbar värld. Även om man äger en del av de mest miljöförstörande bolagen så har det ingen inverkan. Om man inte äger en del av dom så sjunker aktiepriset med en liten nivå, vilket har ingen betydelse över hur mycket bolaget förstör miljön. Snarare så köper bolaget tillbaka aktierna om de sjunker tillräckligt mycket, om ingen vill köpa dom och ta del av utdelningar. Du ”äger” ett par 1:or och 0:or i en databas. Det är inte samma sak som att flyga eller äta kött. Det är ett bättre approach som Sveriges bästa fond, AP7 gör. Att äga och påverka. https://www.ap7.se/hallbarhet/

   Sen sök efter Michael Shellenberger och vad han säger om kärnkraftverk. Det är lättare än vad många tror att flytta världen till en hållbar värld.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Aen
  2. Vit pil

   Håller med Aen här. Det är kraftigt ifrågasatt hur stor påverkan ens investeringar egenligen har på miljön. Du köper ”andrahands” aktier precis som när du handlar något på second hand. Fondbolagen har tagit medvind av ”hållbarhets-vågen” och använder det som ett argument för att ta extra avgifter men jag har hört flera experten säga att det egentligen inte har någon påverkan.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Nilsson B
 63. Vit pil

  I din ombalanseringsmall för nybörjarportföljen står Räntefond Mix som 5% målfördelning och Räntefond lång som 10%. I din tabell i Artikeln så är det tvärtom.
  Gissar på att det som gäller är det som står i Artikelns tabell? Dvs att Rätefond Mix ska ha 10%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Bjälevik
  1. Vit pil

   Det är fixat i mallen nu. Var tyvärr fel, artikeln stämmer. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 64. Vit pil

  Hej,
  Dum fråga kanske och kanske något jag har missat eller inte förstår….
  I och med att man delar upp den globala fonden i 2 globala fonder istället för en i nybörjare portföljen och Globala barnportföljen varför väljer man inte då att ha med Avanza Global som global aktiefond när den är billigare än både Länsförsäkringars globala fond och SPP Global?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea
  1. Vit pil

   För att inte alla har sparandet hos Avanza! ;-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Veno
 65. Vit pil

  Jag själv tycker det är jätte komplicerat att köpa guld och tycker det är för mycket med 15% o sen 10 % i alla fall nu när jag vill ha större aktie exponering mina portföljer

  kommer följa råden här inne rätt så mycket. Kommer ha en 70/30 utan guld och 20 % kontanter på volvo finnans. Problemet är att jag har sålt av allt nästan med Spiltan och trodde inte att du skulle ta med Spiltan räntefond igen men det gjorde du. Men däremot så har du tagit bort Spiltan aktiefond investmentbolag och den har ju gått bra och inte varit några problem med? Förstår inte detta riktigt. Jag har kvar i min gamla 60/40 portfölj som nu ska bli 70/30 fortfarande spiltan aktiefond investmentbolag ska jag då sälja den för att sen gå o köpa spiltan räntefond som jag nyss sålt av? Känns inte så bra? Mitt resonemang antingen spiltan kvar eller allt bort hur tänker du / andra?

  Har två konton på lysa och så 70/30 ochv100/0 sen på nordnet har jag denna 70/30 och en 100/0 utan guld detta med guld är för komplicerat och man kan ej månadspara jag vill ju helst vara inne på mina konton så mycket men det blir det ju om jag ska logga in var 3 månad för att köpa guld? Nej för en person som vill ha det enkelt och jag kan inte så mycket om detta som ni så tycker jag detta börjar bli för komplicerat faktiskt.

  Har bufferthink också så jag följer 4 hinkar också men har bara 3 för struntar helt i lekhinken.

  Det är mina tankar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof T
  1. Vit pil

   Om du vill ha det så enkelt som möjligt skulle jag rekommendera enbart Lysa samt en del kontanter på bankkonto.

   Beroende på hur mycket du har kan kanske 20 % på bankkonto kan vara lagom.

   Du skulle kunna sätta av den pengar som du inte behöver på minst ett år men kanske behöver inom några år i en 100%-räntor-portfölj på Lysa. Jan avråder delvis från räntefonder på Avanza och Nordnet i nuläget men säger att Lysas räntedel är okej.

   Jag skulle föreslå du lägger majoriteten i en 60 % aktier & 40 % räntor på Lysa för de pengar du inte behöver på minst 4 års sikt och max 10 års sikt.

   De pengar som du inte behöver på 10+ år kan du lägga i en 100% aktier portfölj på Lysa alternativ 90/10 beroende på hur bra du klarar svängningar.

   Detta blir de enklaste lösningen för de tre första hinkarna och du kan helt skippa lekhinken om du inte känner behov av det. Lekhinken är enbart till för personer som vill roa sig med att investera pch har det intresset.

   Det är lite krångligt att köpa fonder och ETF:er via Avanza och Nordnet och såvida man inte känner att man vill ha guld i portföljen är det ganska onödigt numera eftersom Lysa finns om man bara vill kunna fylla de tre första hinkarna.

   Jan Bolmeson själv har en stor del av sitt kapital i Lysa.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
   1. Vit pil

    Tack Oscar har tänkt på det men nu har jag köpt rätt så mycket billigt i global index nära i mina portföljer här på nordnet och lite andra inköp extra i mina portföljer . Vet du om man kan flytta sina innehav mellan konton? För då skulle jag kunna ha som du sa fast man har 1 100/0 på nordnet om man kan flytta sitt innehav från 60/40 till 100/0 och sen på lysa har man 60/40 och 100/0 . Har buffert men kan ju ha 20 % av min 60/40 på bankkonto så då blir det ju 80/20 på lysa men egentligen 60/40 eller tänker jag fel nu? Tack så jätte mycket Oscar

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Olof T
   2. Vit pil

    Att flytta mellan ISK inom Nordnet och Avanza går absolut, det finns funktioner på webbsidorna för detta. På Avanza heter den ”Flytta Värdepapper”.

    Det går även att flytta ISK mellan Nordnet och Avanza men då tillkommer en avgift såvida man inte säljer av allting och avslutar kontot som man flyttar från i samband med flytten. Denna flytt tar några veckor.

    Man kan sälja av allting och flytta över pengarna via sin bank istället men då tillkommer en skatt vid insättning på ISK hos mottagarbanken. Gör man dock uttaget precis innan och insättningen precis efter ett kvartalsskifte så undviker man denna skatt. Det är detta sätt som rekommenderas då man flyttar över till Lysa.

    Jag har pratat med Lysa och de funderar på att införa ett enklare sätt att flytta över dit men i nuläget är det ovanstående som rekommenderas.

    Om du vill ha enkelhet skulle jag som sagt rekommendera enbart Lysa på sikt genom att du flyttar över dit på det sätt jag beskrev via din vanliga bank.

    En 60/40 portfölj på Avanza eller Nordnet kommer att öka eller minska i värde i princip lika mycket som en på Lysa. Det samma gäller en 90/10 eller 100/0. Att därför dela upp mellan både Avanza, Nordnet eller Lysa ger inte särskilt mycket.

    Som jag skrev också är den enda anledningen att överhuvudtaget ha portföljer av detta slag på Avanza eller Nordnet om man vill ha med guld eller investera i RikaTillsammansportföljen enskilt eller utöver sådana portöljer. Då kan det vara skönt att ha allting på samma ställe.

    När det gäller de fonder som du precis köpt rekommenderar jag att du behåller dem och sedan flyttar över allting till Lysa i samband med nästa kvartalsskifte.

    En stark rekommendation är att fundera över hur du vill att din totala fördelning mellan olika tillgångsslag (aktier & räntor) ska se ut då du räknar med alla portöljer.

    Alltså: Hur många procent totalt på Bankkonto, hur många procent totalt i 60/40 och hur många procent totalt i 90/10 eller 100/0?

    Alltså att du tar ett helhetsgrepp om din ekonomi. Här kan ett tips vara att utgå från Jan Bolmesons fyra hinkar. Utgå i från det du kommer fram till beroende på vilken risk du vill ha och fördela sedan hinkarna därefter. Därefter väljer du vilka portföljer du vill ha och var.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Oscar F
 66. Vit pil

  Hej!
  Tack för riktigt bra podd och blogg! Jag har försökt hitta information kring Xetra och vad som gör denna bättre än Guld AVA. Vad är dina tankar kring varför Xetra är det givna valet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Det är framförallt för att den har fysisk allokering av guldet. En andel i fonden är lika med ett gram riktigt guld. Den ger möjlighet till fysisk leverans av guldet (hög avgift men ändå). Motpartsrisken på det sättet är mycket mindre. Du kan läsa mer på deras hemsida som jag verkligen rekommenderar:

   Du kan läsa mer i deras FAQ där de går genom skillnaderna. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag har för mig att Guld AVA dessutom var svår/omöjlig att handla när för ett tag sen under denna Corona-kris. Och det är ju just under en kris som vill ha tillgång till guld.

   Jag föredrar också Xetra-Gold av de skäl som Jan just sa. Vill man diversiferia kan man även köpa WisdomTree Physical Gold och/eller WisdomTree Physical Swiss Gold.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
   1. Vit pil

    Guld AVA har gått utmärkt att handla hela tiden

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML
  3. Vit pil

   Då var jag felinformerad. Personligen tycker jag dock ändå att det känns tryggare med Xetra-Gold.

   Denna kris som ledde till börsraset var dock deflationär istället för inflationär. Under en deflationär kris säljs allting eftersom likvida medel är vad som efterfrågas. Under en inflationär kris överger alla likvida medel för att köpa tillgångar, främst guld. Risken är att under en sådan kris görs anspråk på mer guld än det finns täckning för i pappersform. I ett sådant scenario finns det risk att Guld AVA blir värdelös.

   Detta är dock ett extremfall men för att vara på säkra sidan väljer jag hellre Xetra-Gold än Guld AVA. RikaTillsammansportföljen är ju tänkt att vara en portfölj för alla väder och jag vill då givetvis att den även ska klara inflationärt extremväder.

   För övrigt läste jag på forumet på Nordnet på sidan för Xetra-Gold en märklig sak. Nordnet väljer av någon konstig anledning att inte ta ut förvaltningsavgiften på 0,3 % från sina investerare, åtminstone för stunden. De skrev detta kunde komma att ändras med tiden.

   Om detta gäller för Avanza också är det ännu större skäl att välja Xetra-Gold framför Guld AVA eftersom både risken och avgiften är lägre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
   1. Vit pil

    Jag håller med om att Xetra Gold är klart bättre. Dock kan det vara en idé att ha lite Guld AVA för ombalanseringarna då det blir dyrt att göra med Xetra pga courtage+växlingsavgift.

    Xetra Gold har vad jag förstår en förvaringsavgift för det fysiska guldet som tas ur fondandelarnas värde men inte syns angivet som en förvlatningsavgift.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML
   2. Vit pil

    @ML:

    Jag förstår hur du tänker men föredrar ändå Xetra-Gold. Även om bara den del som ombalanseras är i Guld AVA riskeras ändå denna del ifall det skulle bli problem med cerifikaten.

    När det gäller ombalanseringar löser jag det halvt genom att endast göra dem vid behov, alltså när värdet rört sig mycket. Det blir visserligen oftare under volatila perioder men historiskt sett är björnmarknader visserligen mer volatila än tjurmarknader men mer kortvariga och inte lika vanliga.

    Eftersom portföljerna är långsiktiga blir inte ombalanseringskostnaderna ett så stort problem över tid. Om man gör på detta sätt är därför min personliga bedömning att undvika Guld AVA.

    När det gäller förvaltningsavgiften har Nordnet svarat följande på danska enligt ett inlägg av ”Lsolesen”:

    Lsolesen
    @mises77​: Det nøjagtige svar var følgende:

    ”Når du er kunde i Nordnet er der ingen ”custody” omkostninger ved 4GLD der bliver sendt videre til kunden (som det er i dag, vi tager forbehol for at det kan ændre sig med tiden). Derfor er det korrekt at RIY er 0,00% som det også står oplyst i faktaark til 4GLD.”

    Venlig hilsen
    Nordnet Support – 2/3-2020 kl. 14.20 :)
    13 MARS 11:39

    Som jag tolkar det verkar det för närvarande inte vara några kostnader för kund eftersom Nordnet av någon anledning inte tar ut dessa.

    Om du vet mer hur detta hänger ihop får du gärna berätta mer.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oscar F
 67. Vit pil

  Jag har också bestämt mig för att byta ut Spiltans korträntefond i en portfölj som påminner om Rika tillsammans portföljen/permanent portfolio.

  Jag vet att AMF räntefond mix snarare innehåller medellånga räntor och därför strider lite mot strategin, men jag har ändå bestämt mig för placera 50% av kort ränte delen i denna.

  Förslag på fond som skulle komplettera denna vore tacksamt. ( Vill undvika bankkonto och alternativet att ligga kontant på ISK)

  Har just insett att om man sysslar med momentum strategier med glidande medelvärde så är ens(min i alla fall) kunskap om räntor väldigt begränsad…!

  Tack på förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 68. Vit pil

  Äsch, nu bråkar WordPress igen, hopplöst.

  Svaret var riktat åt Olof T

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Tack för ditt svar:)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Olof
 69. Vit pil

  Det finns många banker med bättre ränta.

  Nordax har 0.9%

  Rebilla har 1%

  Fria uttag, insättningsgaranti etc. Dock är det ju nishbanker så kan vara en risk.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Jag skrev ett längre svar längre ner om hur jag ser på insättningsgarantin vilket är relevant i detta sammanhang. Om du söker denna på sida med CTRL + F på JFB och scrollar ner en bit så ser du vad jag har skrivit.

   Det är dock min personliga syn det är frågan om.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
 70. Vit pil

  Hej! Sorry för en dum fråga men även sparkonto + Collector bör alltså undvikas på Avanza? Säkrare med exempelvis Santander? Tack för svar :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Jag har inte hunnit sätta mig in i det. Jag noterade t.ex. att Santander stod under den norska insättningsgaranti, vilken är högre än den svenska men å andra sidan har jag ingen aning om hur riksgälden fungerar i Norge.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Alla Sparkonton + är ju i samarbete med någon nisch bank. Precis det som har tagits upp i artikeln som kan vara något man ev bör undvika. Hur tänker du där Jan? Det finns inga alternativ egentligen hos Avanza åtminstone

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
 71. Vit pil

  Hej! Sorry för en dum fråga men jag har sparkonto + Collector på Avanza, bör jag alltså byta till ett av de andra sparkonto + kontona?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 72. Vit pil

  En fråga från en okunnig. Om man säljer för att omplacera, och marknaden är så volatil, och det är en långhelg på väg in nu, är det bättre att vänta med att sälja alls till tisdag nu? Tänker om man säljer innan 13 imorgon, sedan får man inte pengarna förrän torsdag, och kan inte köpa innan tisdag pga helgdagarna? Riskerar man annars att köpa till ett helt annat pris ifall marknaden får något oväntat uppsving? Eller..?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rose
  1. Vit pil

   Det kan slå åt båda hållen, så det kan vara en idé att sprida ut det det över tid och göra det i mindre batchar. Absolut. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 73. Vit pil

  Fundering kring det här med Lysa…

  Om jag flyttar allt från Avanza, där det är uppsatt enligt fyra hinkars-principen (har dock inte lekhinken) – riskerar jag någon form av ”sälj billigt, köp dyrt” då det inte är samma typer av fonder i de egenplockade hinkarna hos Avanza kontra de fonder som Lysa har? Här bortser jag ifrån eventuella upp- och nedgångar generellt på marknaden som ju artikeln belyser, utan det här är mer en fråga kring hur jag ska tänka då jag ju säljer X fonder men köper både X och Y fonder hos Lysa (för de kanske har vissa fonder som jag även har i modellportföljerna hos Avanza).
  Om man har pengarna ho Avanza kan man ju ändå plocka ut pengar ifall man behöver, även om enstaka fondbolag låser fonden för handel likt Spiltan gjorde. Men har man pengarna hos Lysa kan man väl inte sälja alls ifall man behöver ha pengar? På så sätt blir man mer inlåst och beroende av att de underliggande fondbolagen inte gör en ”Spiltan” och handelsstoppar sina fonder. Eller tänker jag fel här?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Exakt samma tankar här!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rose
  2. Vit pil

   Jag hänger inte riktigt med på frågan. Jag anser att LYSA (minus guldet) är en minst lika bra om inte bättre portfölj än förslagen på modellportföljer ovan. Så man behöver inte oroa sig att man får något som är sämre med att inte köra på portföljerna ovan. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Nä, och jag kanske gör en ordentlig tankevurpa här (eller inte ens förstår grundläggande fakta). Men jag tänker att om jag i mina modellportföljer har fonderna A, B och C som nu allihop mer eller mindre har sjunkit, men så väljer jag att byta till Lysa där jag istället får fonderna X, Y och Z (och ev. även fond B som Lysa också har i sin portfölj) – är det dumt att sälja A, B och C och köpa X, Y och Z då det inte är samma fonder som kanske inte sjunkit lika mycket osv. Jag känner mig trög med den här frågan. :D

    Och min andra fråga kvarstår – kan man inte riskera att få alla sina pengar inlåsa hos Lysa så länge som ett fondbolag handelsstoppat en av sina fonder? Den ”risken” har man i alla fall inte via Avanza/Nordnet där jag kan välja att sälja av andra fonder (och då förvisso förstöra vikten aktier/räntor, men jag kan ändock få ut pengar).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adam
  3. Vit pil

   När set gäller att köpa in sig hos Lysa ser jag inget problem när det gäller att fonderna skiljer sig. Investeringen är i tillgångsslaget vilket betyder att exakt hur de enskilda fonderna går har inte särskilt betydelse.

   Har du 60 % aktier hos Avanza eller Nordnet så får du det hos Lysa också om du flyttar över dit. Merparten av avkastningen kommer av tillgångsslaget, inte av tillgången/fonden.

   När det gäller din andra fråga finns den risken absolut. Risken var dock specifik till Spiltan som agerar på den svenska räntemarknaden som blev illikvie och Lysa har därför inte kvar Spiltan bland sina fonder.

   De fonder som finns har inte den alls den risken då de är internationella och mycket mer likvida.

   Jag känner mog därför trygg med att investera i Lysa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
 74. Vit pil

  LYSA släppte precis resultatet av sina egna funderingar och aktioner:

  Ändringarna går i princip helt i linje med våra funderingar. Det enda är att de har lite fler möjligheter än vad vi har. De kan skaffa det som vi inte kan:

  • Dimensional Global Short-Term Inv. Grade FI Fund (1),
  • iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (2), samt
  • iShares Core € Corp Bond UCITS ETF (3)

  Tack för alla kommentarer, all feedback och alla bidrag. Ni är grymma! 👍

  PS. Man kan anmäla sig till deras webbinar den 9 april kl. 12 där de går genom sitt resonemang. DS.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 75. Vit pil

  Hej! En fråga jag verkligen hoppas du kan svara på. Om man öppnar hos Lysa för att använda fondrobot, vilken andel aktier vs räntor (guld finns inte som alternativ) motsvarar den Globala Barnportföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tilly
  1. Vit pil

   Globala barnportföljen skulle jag säga matchar en 90/10 eller en 80/20-portfölj. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 76. Vit pil

  Hej Jan.
  Här sitter jag med min 100% LF Global indexnära och myser. Automatisk månadssparande,varken mer eller mindre insättning pga upp/ned gångar. Buffert och kortsiktigt på sparkonto. Behövs ingen ombalansering här. Håller mig lugn och undviker logga in i Nordnet Isk. Kvittar om det är positiv eller negativ börsklimat. För min del kunde det falla ännu mer att jag kunde köpa 1-2 år billigare varje månad. Det värkar som det återhemtar sig ganska fort. Efter störm brukar det lugna ner sig. Hoppas att det blir skakigt den här året då vi kan köpa lite billigare som sagt. Kommer omdirigera månadsparande till Nordnet indexfonden Sverge. Lite omväxling skadar väl aldrig 😁. Lycka till med hälsan och allt väl.
  Mvh. Jack

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Förväntade mig inget annat. 👍😎

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 77. Vit pil

  Skulle man inte kunna köra 15-25% i lysa 100% räntefonder som den korta räntedelen i RikaTillsammansportföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
  1. Vit pil

   Bara man är medveten om att man tar en högre risk än vad som är tänkt. LYSA tar ju inte specifikt hänsyn till korta räntor, utan försöker ha en komplett ränteportfölj som kan stå på egna ben. Jag kommer inte göra så.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 78. Vit pil

  Jag Förstår inte varför ingen här inne rekommenderar Volvo finans sparkonto där får man ju iallafall 0.65 % ränta nordnet 0% på sitt sparkonto.

  Har min buffert på volvo och kommer nu sätta över kontanter från mitt sparande där också.

  Någon som vet någon annan som ger bättre ränta? Fritt uttag på volvo och man har pengarna på sitt bankkonto samma dag om man gör uttag innan 1030 tror jag det är.

  Sen detta också Volvokort och sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof T
  1. Vit pil

   Kolla bla. SevenDay

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   MartinP
  2. Vit pil

   Avida Finans har 1% ränta (fria uttag och ingen bindningstid)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Veno
 79. Vit pil

  Du förordar ombalansering trots att tillgångsslagen i globala barnportföljen och nybörjarportföljen inte uppgått till 5 procentenheters diff? Utveckla gärna detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus
  1. Vit pil

   Globala barnportföljen är diffen på aktier 4.7 % vilket är nära nog och de som fallit mest. I Nybörjarportföljen har du rätt i att det inte skulle behöva vara motiverat utifrån ett glidningsperspektiv.

   Men lägger jag till faktumet att jag vill diversifiera räntedelen så är det motiverat tänker jag. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Nära fem procentenheter men eftersom du minskat aktiedelen med fem procentenheter så faller det ju ändå bort. Med den ”nya allokeringen” torde det inte krävas ombalansering utifrån ett glidningsperspektiv i vare sig nybörjarportföljen eller globala barnportföljen således. Men som du nämner kanske det kan motiveras av andra skäl.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hampus
 80. Vit pil

  Jag funderar på att starta en rika tillsammans-portfölj men det tar emot att börja köpa in guld och långa räntor med tanke på att de har gått upp så mycket senaste månaderna. Hur ser ni på tajming när det gäller att komma igång med en portfölj?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Harry
  1. Vit pil

   Grejen med RK-portöljen är ju att den ska ge avkastning i alla väder. Det finns inget att ”tajma”, köp och låt den vara, ombalansera årligen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
 81. Vit pil

  Hej. Försöker köpa guld men får upp: ordern är felaktig då den avviker från minsta kursintervall. Vad gör jag för fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag fick upp samma. Problemet verkar vara att Avanza skriver i 3 decimaler med eventuellt en ojämn siffra som sista siffra. Dock går den endast att handla i jämna siffror på 3e decimalen. Så står det en 1,3,5,7 eller 9:a så ändra till 0,2,4,6 eller en 8a så ska det fungera.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Robert
 82. Vit pil

  Kommer detta avsnittet på spotify också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Axel Göransson
  1. Vit pil

   Ja, i mitten av veckan. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 83. Vit pil

  Tack för ett riktigt bra inlägg! Slukar allt ni skriver men inser att kunskapen inte riktigt finns för att kunna bidra till något ännu.

  Allt har känts lite hopplöst de senaste veckorna då jag placerade ett sjusiffrigt belopp (allt på en och samma gång och utan någon spridning över tid) utifrån de fyra hinkarna i början av februari i år. Lyckligtvis följde jag rådet att fördela riskerna istället för att klämma in allt på nybörjarportföljen som var min första tanke.

  Ska erkänna att jag nästan såg den Försiktiga portföljen som ett sparkonto…

  Hur ska man tänka/försvara kring att ”avveckla” den Försiktiga portföljen nu och gå likvid: Ta förlusten direkt för att inte riskera ännu större fall kontra att ligga kvar med möjlighet till viss återhämtning över tid?

  Jag överväger att putta in en del av slantarna i Nybörjarportföljen (eller Lysa). Riskerna ökar förvisso men det gör även möjligheten till återhämtning när det inte är pengar som kommer saknas på länge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  RB
  1. Vit pil

   Tråkigt att läsa om din dåliga timing. Jag är lite orolig för den generella rekomendationen att sätta in alla pengarna direkt. Statistiskt sett så är ju detta helt korrekt, men mentalt kan det kännas väldigt jobbigt när det som har hänt nu händer. Jag rekommenderar alltid folk jag pratar med att sätta in sina pengar så att de blir fullt investerade på 2 år.

   Om jag var du skulle jag långsamt börja pytsa in pengarna i en mera riskfylld portförlj beroende på din sparhorisont (se min rekommendation ovan eller använd Jans rekommendation på 18 månader).

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Nilsson B
   1. Vit pil

    Håller med Daniel gällande att jag är mycket tveksam att pytsa in allt på samma gång.

    Skulle vilja göra tillägget att även om det statistisk är korrekt så betyder det inte att det är en rekommendation. Om det är statistiskt korrekt utgår det från att man kommer göra samma sak väldigt många gånger och således jämnar resultatet ut sig, står om detta t.ex. i Nicholas Taleb – Black Swan om jag inte missminner mig. Jag tror inte det är väldigt många gånger i livet man sätter in väldigt stora belopp på en och samma gång, eller gör andra väldigt drastiska förändringar i risk allokering. Således kan det vara en billig försäkran att sprida ut det över 1-2 år för att drastiskt minska risken att hamna i grupper 0-5% av de värsta scenarierna (statistiskt sett). Man måste komma ihåg att vikta sannolikheterna med hur kritiska konsekvenserna blir om de nu skulle slå in.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anton Niglis
  2. Vit pil

   När jag började ombalansera min egen portfölj så slog det mig att det kanske var lite drastiskt med en avveckling. Se min uppdatering av artikeln ovan. Jag tänker att man egentligen kan göra samma förändring som i Nybörjarportföljen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 84. Vit pil

  Tack för svar Jan! :) så bara för att vara glasklar – om vi flyttar pengarna till Lysa, hur bör vi sätta upp dem för att sparandet ska likna 1) globala barnportföljen och 2) nybörjarportföljen? Jag tyckte jag såg att de hade valen 50% aktier eller 100%? Men väljer man själv vad..?
  Har varit jättenöjd med resultaten upp till pandemin!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
  1. Vit pil

   För att replikera portföljer på Lysa, balansera så här:

   Nyrbörjarportföljen: 60 % Aktier 40 % Räntor

   Globala barnportföljen 90 % Aktier 10 % Räntor

   På denna blogg innehåller dessa portföljer guld också vilket inte finns på Lysa. Därför ser fördelningen lite annorlunda ut när man jämför mellan Lysa och bloggen. Utan guld är de som ovan. När man har med guld minskar man aktieandelen för att kunna få plats med guld.

   De fördelningar som jag skrev ovan är alltså som portföljerna var innan guld las till av Jan Bolmeson då han vidareutvecklade portföljerna. Vi får hoppas att Lysa tar med guld i sina portföljer i framtiden så att det går att replikera portföljerna bättre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   OF
 85. Vit pil

  Känns ganska meningslöst att ombalansera såhär sent. Rean är över, marknaden spikrakt uppåt och om man inte redan köpt så är det i stort sett försent att göra några relevanta vinster. Vi börjar redan nå 2019 nivåer igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  KL
  1. Vit pil

   Spännande förutsägelse. Finns många som anser att vi precis ser tjurfällan slå igen innan vi ska ner igen. 😁

   Det är ju det här som gör det hela så spännande. Se gärna min artikel #146 där vi diskuterar ämnet.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Rean över? Det är mer än 30 procent kvar upp till före fallet i februari. USA närmare 40. OMXS30 är 11,25% upp från lägsta stängning som var 23:e mars.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Richard Leknes
   2. Vit pil

    OMXS30 är 13,81%upp menar jag. Det bli nämligen fel om man räknar procent på en prisgraf från fel håll.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Richard Leknes
 86. Vit pil

  Hej Jan! Jag har mina pengar i globala barnportföljen och nybörjarportföljen. Du säger att Lysa eg är bättre. Menar du att folk som jag som imponerats av din kunskap och bara följer dina råd utan en egentlig susning om vad vi håller på med egentligen borde sälja av allt och flytta det till Lysa? Men vad gör man när man kommer dit? Ska man sätta upp den precis på samma sätt? Jag är orolig och ganska lost nu så vore hemskt tacksam för råd. Allt som skrivit nu de senaste veckorna går över mitt huvud och jag tror många känner som jag.
  Många tack på förhand!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
  1. Vit pil

   Tack för den fina komplimangen. 👍

   Ja, jag anser att för den absoluta majoriteten av sparare så är en fondrobot det absolut bästa alternativet. Anledningen till modellportföljerna är egentligen bara i de lägen där en fondrobot inte går att använda eller är opraktisk. Det är typ pension och sparande i företag så länge man inte kan få kapitalförsäkring.

   Den bästa rekommendationen är fortfarande – använd en fondrobot och dela upp pengarna enligt fyra-hinkar-principen för att få rätt balans i sparandet. Månadsspara regelbundet och gör inget mer. 👍

   Återkom gärna, för du kastar ljus på något superviktigt!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det är en poäng. Jag brukar också förorda LYSA till de som är helt ointresserade. Men om man orkar sköta portföljen själv tror jag att Jans portföljer är bättre. Guldet är skillnaden.
    Obligationer har varit negativt korrelerade med aktier senaste 20åren. Men innan det här de ofta gått åt samma håll.
    Händer det igen kommer guldet vara en viktig diversifiering.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML
  2. Vit pil

   Det är tråkigt att Lysa inte har med guld i sina portföljer. Jag mejlade dem för ett par månader sen och försökte argumentera för att ta med guld där. Jag håller dock med helt om att de är en bra lösning för personer som är ointresserade även om de inte har med guld.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   OF
 87. Vit pil

  Hur mycket har lysa gått ner den sista månaden ? Om man skulle köpa aktier där

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian Magnusson
 88. Vit pil

  Kommer det även en liknande ombalansering för de mer hållbar fonderna, som var med i den förra ombalanseringen av portföljerna? Ber om ursäkt på förhand om jag har missat det, det är mycket text 😊

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Z
  1. Vit pil

   Ombalanseringsmallen är uppdaterad. 👍

   Skillnaderna i det hållbara alternativet är marginella.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 89. Vit pil

  Hej, jag har svårt att hitta hur jag grupperar konton på Avanza för att se aggregerad data. Skulle någon kunna förklara detta? På Nordnet verkar det ju smidigt och lätt men får inte till det på ett bra sätt på Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Har kompletterat en bild i artikeln. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 90. Vit pil

  Hej!

  Lite av en nybörjarfråga. Min portföljer följer Globala barnportföljen och Nybörjarportföljen från 2019. Jag har alltså inte ombalanserat sedan dess. När jag nu försöker fylla i mallen så saknas flera av de fonder jag har i portföljen (och ligger en del annat där istället). Är det kört för mig att använda mallen då?

  Hade ingen aning om att ni tagit bort så många fonder från 2019!

  Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin Lagerholm
  1. Vit pil

   Du kan absolut använda den. Lägg in fonderna under raderna: ”Eventuella övriga fonder som du äger” och sätt dem på 0 % i kolumn F.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 91. Vit pil

  Som ganska rookie när det kommer till portföljsparande känner mig lite förvirrad över den ökade andelen guld. Du skriver att du ”tycker att det är värt att öka andelen guld lite på bekostnad av räntorna”, men jag tycker att det snarare verkar som att du ökar andelen guld på bekostnad av aktierna (det är ju t.ex. den andelen som får sjunka från 90 % till 75 % i globala barnportföljen). Hur kommer det sig att du gör det? Jag har bland annat ett sparande på ca 40 års sikt – blir inte risken alldeles för låg med bara 75 % aktier?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Linnea
  1. Vit pil

   Det är en felskrivning som är fixad nu. 👍

   Vi har haft en ganska lång diskussion vad som är bäst på riktigt långa tidshorisonter. Konsensus är att en hög aktieandel är bäst på riktigt lång sikt. Men det finns studier som ifrågasätter den konsensusen och säger att den slutsatsen lider av ”recency”-bias. Se t.ex. följande två artiklar:

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 92. Vit pil

  Vilket bra resultat som portföljerna blev i slutändan. Jag tycker att alla gjorde ett jättebra jobb som deltog i diskussionerna och att Jan Bolmeson gjort ett väldigt bra jobb han också i och med han deltagande och denna sammanställning.

  Jag var visserligen lite skeptisk tidigare mot att överhuvudtaget ha med räntefonder i portföljerna istället för bankkonto. Dock har jag insett att det är olika lämpligt med räntefonder eller bankkonto beroende på portföljtyp och jag tycker att de portföljer som blev resultatet i detta blogginlägg är helt rätt.

  När det gäller RikaTillsammansportföljen är värdebevarande viktigare än avkastning för korträntedelen på grund av att portföljen kan ses som en investering på så lite som tre års sikt. Eftersom det jag och många andra höll med om att att räntefonder på så lång sikt inte är lämpliga som investering är bankkonto att föredra.

  Av den anledningen är det helt rätt att slopa Försiktiga portföljen åtminstone för stunden. När det däremot gäller Nybörjarportföljen och Globala Barnportföljen är sikten så lång att det lönar sig att prioritera upp avkastning till viss del för räntefonderna. Visserligen får man inte samma skydd mot svängningar men eftersom räntefonder är mycket mindre volatila jämfört med aktiedelarna i portföljerna dämpar de ändå svängningar tillräckligt väl eftersom de innehåller just räntepapper istället för aktier. Därför tycker jag att det är helt rätt med räntefonder som förvisso är lite mer volatila men därför ger bättre avkastning i dessa portföljer.

  AMF Räntefond Mix känns som ett väldigt naturligt val i Globala Barnportföljen eftersom den är just global och valutasäkrad och dessutom gett ganska bra avkastning senaste åren. När det gäller Nybörjarportföljen känns det också naturligt att ha en stor andel kontanter på sparkonto i denna portfölj för att verkligen dämpa svängningar. Det känns även naturligt att krydda lite med de fonder som ingår där förutom AMF Räntefond Mix, alltså AMF Räntefond Lång och Spiltan Räntefond Sverige då dessa historiskt sett är bra fonder med låga avgifter.

  Även om förtroendet är i gungning när det gäller Spiltan är exponeringen mot dem så pass liten (5% i Nybörjarportföljen) att det är värt risken. När det gäller räntefonder håller jag alltså med helt och hållet om portföljerna.

  Gällande aktiefonder håller jag också med om att dela upp globalfonderna för att minska motpartsrisker gentemot fondbolagen. Man förlorar inget på detta utan får bara ut bättre riskspridning. Att komplettera Länsförsäkringars globalfond med deras tillväxtmarknadsfond blir också naturligt då man byter ut halva SPP:s globalfond vill ha samma exponering.

  Att också ha homebias både Globala Barnportföljen och Nybörjarportföljen känns också väldigt vettigt eftersom det finns stöd för att det är bra, något som bland annat Lysa lyfter fram.

  När det gäller SEB Investmentbolagsfonden i Globala Barnportföljen är jag dock lite undrande om den överhuvudtaget behövs men jag kan inte säga att jag är direkt emot den.

  Hur kommer det sig att den ingår överhuvudtaget?

  Slutligen tror jag att det är en mycket god idé att ha med guld i portföljerna för att minska svängningar. Eftersom det är just det som är syftet är det en bra idé att minska aktiedelen för att göra utrymme i portföljen för guld.

  En sista sak som jag undrar över:

  Hur kommer det sig att SPP Aktiefond Global utgör just 15 % av RikaTillsammansportföljen?

  Länsförsäkringar Global Indexnära utgör ju bara 7,5 % vilket gör att den relativa exponeringen mot SPP fonden är mycket högre än i de andra portföljerna. Borde inte SPP-fonden utgöra kanske 12,5 % och LF-fonden utgöra 10 %? (och så klart SEB Sverige Index 2,5 %).

  Detta är visserligen en detalj men jag känner ändå att jag vill fråga av nyfikenhet.

  Bra gjort allesammans och bra gjort Jan Bolmeson!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar F
  1. Vit pil

   Tack Oscar för dina fina kommentar! 👍

   VI har ju samsyn på det mesta så jag kommenterar bara de två frågorna.

   SEF Investmentbolag – vi kunde strukit den, funderade på det, men då dessa så tydligt överavkastat mot svenskt index tycker jag att det är värt det som en liten andel. Dessutom är det företag som jag tror att de flesta av oss känner igen och gärna skulle ägt. Lite som Coeli Global, men den är lite för dyr och lite för aktiv för min smak.

   Vikten på 7.5 % på LF i RikaTillsammans-portföljen – Funderade på att lägga dem 50/50 men eftersom vi vill ha en global vikt i RT-portföljen på aktierna och LF följer MSCI World medan SPP följer MSCI ACWI så skulle man med en högre andel på LF behöver komplettera med en tillväxtmarknadsfond. Så här fick det bli en kompromiss. Not terrible, not great… 😁

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Okej, jag förstår i så fall precis hur du tänker.

    SEF fonden känns lite som en spekulation som inte alls är säkert att den kommer gå lika bra i framtiden som den gjort hittills. Historiken är ju väldigt kort såvida det inte har gjorts någon backtesting som jag har missat.

    För att citera en bekant för några år sedan: ” Nu säger Brummer (läs: Patrik Brummer på Brummer & Partners fondbolag) att han lyckats slå index 5 år i rad. Det är väl ingen garanti för att han lyckas kommande 5 år.”

    Även om investmentbolag historiskt sett lyckats bra med en överavkastning jämfört med index är det inte säkert att detta kommer att bestå. Inte heller utanför Sverige, globalt.

    Spiltan Globalfond Investmentbolag har väl gått ungefär som en global indexfond vilket gör att risken är stor för att SEF fonden också kommer att göra det, men till en onödigt hög avgift och att senaste året var ett undantag.

    Om jag skulle bygga en egen portrölj skulle jag nog skippa denna fond.

    När det gäller att komplettera RT- portföljen med en tillväxtmarknadsfond borde man väl kunna göra det även om det blir en väldigt liten andel.

    MSCI WI som LF Global följer står för ca 88 % av världen medan MSCI ACWI täcker in resterande 12 % också.

    Man skulle därför kunna ha följande fördelning:

    SPP Global 12,5 %
    LF/Ava Global 9 %
    LF/Ava EM 1 %
    SEB Sverige Indexfond 2,5 %

    Jag kan dock hålla med om att detta är lite plåttrigt men för de som har riktigt stora summor kan det kanske vara att föredra. När det gäller Avanzas egna fonder som jag listar ovan är det väldigt lika LF och där tänker jag att det mest är en smaksak. Syftet med riskspridning fylls ju lika väl oavsett Avanza eller LF.

    Vid närmare eftertanke lutar jag nog åt att ditt nuvarande förslag till aktiedelen av RT-portföljen är den bästa kompromissen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oscar F
  2. Vit pil

   Håller med i stort men det är en sak som skiljer min inställning mot tankesättet här:
   ”När det gäller RikaTillsammansportföljen är värdebevarande viktigare än avkastning för korträntedelen på grund av att portföljen kan ses som en investering på så lite som tre års sikt.”

   Det finns en grupp personer som har en lång horisont men som ändå inte är villiga att köra på globala barnportföljer. Jag skulle inte rekommendera någon erfaren investerare att köra på 40% ”korta” (lågavkastande) räntor så jag anser att nybörjarportföljen nu verkligen är sitt namn troget, bra där.

   Det känns ju dock nästan som om RikaTillsammans portföljen har både bättre avkastning och lägre risk än nybörjarportföljen i mina ögon, så det kanske är den som en erfaren investerare som inte vill ha så hög risk går till? Men det stämmer inte överens med påståendet ovan.

   Men det kanske bara är jag som saknar en portfölj som vänder sig mot mera erfarna investerare som inte vill ha så stor andel aktier (risk) som den globala barn-portföljen? Eller så räknar man med att en erfaren investerare sätter ihop sin egen portfölj kanske?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Nilsson B
   1. Vit pil

    När det gäller RikaTillsammansportföljen är en av poängerna med portföljen att den ska gå back så sällan som möjligt. Om man då har en alltför volatil del som ska syfta till att vara värdebevarande är det risk att man missar detta syfte. Dessutom behöver det finnas värde kvar i korträntedelen för att kunna öka på de andra delarna i ett läge där alla de tre andra delarna minskar i värde vid en ombalansering.

    Visst skulle man kunna ha en mer volatil korträntedel i RikaTillsammansportföljen, men då missar man som sagt syftet med denna del i alla fall till viss del. Beroende på hur riskbenägen man är kan man givetvis variera med annat än bankkonto om man vill.

    När det gäller Nybörjarportföljen syftar räntedelen till att vara mindre volatil än aktiedelen vilket inte behöver vara nödvändigtvis behöver vara noll volatilitet. Denna portfölj är dessutom byggd för att ha negativa år.

    Även om räntedelen skulle minska samtidigt som aktiedelen gör det kommer minskningen att vara förhållandevis mycket mindre för räntedelen i ett sådant läge. Detta gör att det fortfarande finns förhållandevis gott om kapital för att kunna köpa aktier billigt och sälja räntor dyrt vid en ombalansering. Eftersom den kortaste investeringshorisonten för Nybörjarportföljen är längre (4 eller 5 år) jämfört med RikaTillsammansportföljen (3 år) blir det dessutom ännu viktigare att det finns kapital räntedelen för RikaTillsammansportföljen som inte riskerar att minska i värde på kort sikt.

    Men som jag skrev behöver ju inte volatiliteten nödvändigtvis vara noll för räntedelen, det beror också till viss del på individuella förutsättningar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oscar F
 93. Vit pil

  Hej Jan,

  Stort tack för en bra artikel.

  Följer din hinkstrategi bland annat hos Lysa. Ber om ursäkt om frågan redan är besvarad men är din tanke att man skall höja risken hos Lysa på Mellanrisk samt Passiva hinkarna om man känner att Bufferthinken är OK och långt till pension osv? Tänker mig exempelvis höjning från 60/40, 80/20 till 80/20 & 100 aktier.

  Vänligen
  Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Man kan antingen höja risken eller helt enkelt göra en intern överföring mellan portföljerna. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 94. Vit pil

  Jag vill också påpeka risken i att förlita sig på jäst (spiltan) vid brödbak, nu nästan omöjligt att få tag på (illikvid). Min rekommendation att lägga in surdeg i repertoaren. Det är lite överkurs men det kan vara nått för avancerade bakare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Leknes
  1. Vit pil

   🤣😂🤗

   Fick mig att tänka på när jag var på ICA häromdagen och försökte köpa torrjäst. Det var precis som du skriver väldigt illikvit. Men det gick att lösa i delikatessdisken. Undrar var den blir i din metafor? 🤔😁

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Kanske en hedgefond? Kan ju vara bra men dyrt. :D

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Richard Leknes
  2. Vit pil

   Haha. Precis. Eller kanske snarare en sådan där kundträffskväll hos en hedgefond på restaurang?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 95. Vit pil

  Jag uppskattar ditt jobb enormt Jan, det har jag alltid gjort.
  Men tyvärr tycker jag att du bara osat panik på olika sätt under denna börsnedgång. Du som varit med om flera tidigare krascher borde veta bättre än att gå in och justera det ena och det andra, skriva inkompletta artiklar i all hast (för att sedan komplettera om och om igen under dagens gång baserat på vad dina följare skriver och tycker)
  Delar upp massor med fonder, småprocent hit procent dit.
  Hela andemeningen med den här bloggen, att sparande ska vara enkelt, billigt och långsiktigt börjar fallera (iallafall pågällande beträffande Enkelt…) då jag tycker att du trixar till det alldeles för mycket.

  Varför inte bara rekommendera en eller två passiva globalfonder, krydda med någon billig passiv svensk fond och emerging markets, och sedan uppmana till att dela upp resten av pengarna på enklaste sätt dvs ett sparkonto med insättningsgaranti?

  I din jakt på att hitta den optimala lösningen där du jagar mesta möjliga diversifiering (vilket i sig är bra, men jag tror det är diversifierat nog med ett par fonder!) så rör du bara till det anser jag.

  För att lägga så lite tid på börsen och dina portföljer tycker jag det varit enormt många hundratals timmar senaste månaden som du varit aktiv här. Vilket såklart inte behöver vara en dålig grej men jag undrar om du inte gör det onödigt svårt för dig och dina följare.

  Som det känns nu senaste året har du nästan handlat fonder som folk daytrade’ar aktier…silver in guld ut guld in silver ut, byt den fonden till den, nej nu pratade jag med den här forskaren, nu byter jag till det osv osv.

  Med det sagt, all respekt för all din tid och energi och kunskap.

  24+
  Gravatar ikon för användaren
  Murre
  1. Vit pil

   Hmm… Tack för feedbacken. Ja, det har ju inte varit min mening att klydda till det. Caroline är väl också av den åsikten… 🤦‍♂️

   Jag upplever mig däremot nöjd och förändringarna är inte alls är så stora som de först såg ut. Min stående rekommendation är ju fortfarande fondroboten LYSA (annonslänk) enklare än så blir det ju inte. Dessutom kan man skippa HELA den här artikeln.

   Om jag dessutom sammanfattar dagens artikel innebär den följande punkter som jag anser vara motiverade:

   • Komplettering med sparkonto med insättningsgaranti
   • Minskad andel Spiltan-fonder till följd av debaklet
   • Ändra Guld Ava till Xetra Gold

   Men jag kan också ha otur när jag tänker. Det har absolut hänt förr. 😁

   Sedan har det absolut varit mycket diskussion på bloggen och många timmars funderande och diskussion. Men om vi handen på hjärtat kollar konkreta transaktioner i själva portföljerna så har det de senaste 12 månaderna endast skett en förändring, ombalanseringen i januari och förändringarna idag.

   Så det är nog mycket mer snack än det är hockey. Hoppas jag i alla fall. 👍

   Sedan blev jag absolut lite stressad av att missa min söndags deadline. Caroline är ju på mig att ta semester och dra ner på tempot och hon kan mycket väl ha rätt….

   Tack i alla för din feedback, det uppskattas för det får mig att tänka till. Sedan har du en poäng i live-uppdateringar, det var nog dumt från ett perspektiv men från ett annat så uppskattar jag och värderar det här samskapandet. Men balansen är väldigt klurig om jag ska vara helt ärlig.

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Många upvotes på Murres kommentar så känner ändå att jag behöver ta Jans parti här. Om bloggen bara hade bestått av ”köp en indexfond, klart!” hade det inte funnits något att skriva om. Anledningen till att ombalanseringen går in på detaljer är ju för att förklara för den intresserade, du kan strunta i det och köpa som vanligt.

   Det är ju dessutom inga större förändringar som sker. Jag tror snarare att det är så, att vissa läsare kommer hit för att få bekräftelse på att det är bäst att bara sitta stilla i båten. Och när Jan börjar skriva om ombalansering blir folk stressade. Reflektera över din egen reaktion; vad är känslor, och vad är rationellt? Du kanske blir stressad av vanlig media, och kommer hit för att läsa och lugna ned dig? Ingen kritik, bara tänk efter varför ni reagerar som ni reagerar.

   5+
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
  3. Vit pil

   Håller med. Jag har länge varit tråkmånsen som förespråkat enbart globalfond + sparkonto med insättningsgaranti. Tyvärr verkar folk inte gilla enkla portföljer. Vill du ha högre avkastning – använd tiden och mödan till att arbeta istället.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   CL
 96. Vit pil

  Jag sålde Spiltan räntefond men nu upptäcker jag att efter öppningen fonden börjat stiga i värde igen ,vad har hänt ,kanske stängningen av fonden var rätt beslut och vi har klagat i onödan och blev förhastade för att sälja ,vi kanske gjorde fel ? och fonden är ganska bra ändå.,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
  1. Vit pil

   Att börsen har stigit (börjat återhämta sig) den senaste tiden är troligtvis en förklaring. När börsen åter faller, gå nog dessa ner, precis som tidigare.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Richard
  2. Vit pil

   I min bok är Lars Lönnqvist på Spiltan en utomordentlig ränteförvaltare, vilket han bevisat i många år. Dock har turbulensen på företagsobligationsmarknaden varit oväntad för mig. En lärdom jag tar med mig. Slutsatsen av detta, för min del, är däremot att behålla Spiltanfonderna.

   Är inte beredd att döma ut Spiltan pga av, som jag anser, exceptionella marknadsförutsättningar. Man får nog göra en egen bedömning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Defensiv
  3. Vit pil

   En lärdom som jag har sedan tidigare är dock att inte reagera direkt. Då hamnar man lätt i den destruktiva situationen att sälja billigt och köpa dyrt, oavsett tillgångsslag.

   Som påpekats tidigare i denna blogg, den största faran/risken för våra investeringar är vi själva😕

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Defensiv
 97. Vit pil

  Gjorde ett grovt test i Portfolio Visualizer med tillgångar och fördelning likt portföljerna här (i breda drag). Notera att de är för amerikanska marknaden då det finns data längre bak där, samt att de är tillgängliga i gratisversionen.

  Aktier = Vanguard Total Stock Market Index (US)
  Mix räntor = Vanguard Total Bond Market Index (US)
  Långa räntor (20+) = Vanguard Long-Term Treasury (US)
  Guld = Gold Index (US)
  Kontanter = Cash (US)

  Perioden är Jan 1993 – Mar 2020. Se testet med siffror och grafer på PV

  Det som är intressant är ju att ju mer vi diversifierar desto högre Sharpe får vi. Lägre volatilitet, sämsta år och drawdown, till bekostnad av runt 1 procent lägre avkastning (CAGR).

  Om aktier och räntor beter sig som de senaste 30 åren är det positivt att ligga i aktier på lång sikt. Frågan är om vi kommer fortsätta tuffa på som det gjort, eller om vi är på väg in i an annan ekonomisk cykel där aktier och räntor kanske inte kommer att prestera.

  Det är det som känns tryggt med RikaTillsammans (Permanent Portfolio), att den inte spekulerar i att nästkommande 30 år kommer att bli som de tidigare 30 åren. När vi går in mot de andra portföljerna optimeras de för att vi kommer ha liknande cykel som tidigare.

  Man skulle kunna säga att vi spekulerar på en makronivå. :)

  Personligen tycker jag RT portföljen egentligen är både den stabilaste och mest långsiktiga portföljen (speciellt efter avsnittet kring Dragon Portfolio). Eventuell med något mer aktier. Fler investerare/banker börjar ju säga att klassiska 60/40 modellen är död och att vi behöver dra in annat som REITs, hedgefonder osv i portföljen. Jag har inget emot att portföljerna uppdateras. Vi har ny information nu som vi inte hade tidigare. Känns bra att vi fått in mer guld som hedge i portföljerna.

  Sorry om jag rör till i grytan. Är så kul att diskutera detta.

  En annan sak: tycker det är bra att ni siktar på ett avsnitt/artikel varje vecka, men känn ingen skyldighet att leverera varje vecka. Är familjen sjuk / börsen kraschar totalt behöver ni kanske mer tid. :)

  Tack återigen för bra jobb med bloggen!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  PZ
  1. Vit pil

   Intressant att se hur det jämnas ut om man lägger till månadssparande också :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   P.B.
  2. Vit pil

   Stort tack PZ för dina bidrag, kommentarer och inte minst länken till PV. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   ”Om aktier och räntor beter sig som de senaste 30 åren är det positivt att ligga i aktier på lång sikt. Frågan är om vi kommer fortsätta tuffa på som det gjort, eller om vi är på väg in i an annan ekonomisk cykel där aktier och räntor kanske inte kommer att prestera.”

   Exakt.

   Räntor är subpar tills dess att vi får igång inflationen, får då höjer bankerna räntan för att tämja inflationen. Sedan når vi en topp och kan börja en ny nedåtgående trend. Jag tror dock att det kan ta några år innan inflationen sticker iväg, och innan vi får en ”topp” i räntor kanske dröjer +10 år. De som fortfarande är intresserade av räntor i dagsläget kommer att pressas ut i high-yield kanten för att få någon sorts rimlig avkastning.

   Aktier tror jag däremot kommer rusa till sjuka nivåer innan vi hamnar ”dead in the water” och börsen börjar gå sidleds. Sen blir det något sorts nytt monetärt system (jag gissar på nationella kryptovalutor, i bästa fall kopplat till guld) och vi kan börja om på ny kula i den s.k. long term debt cycle. Att vara väl diversifierad är det bästa, primärt aktier och guld, sen kan man slänga in lite annat skit också om man är nörd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
 98. Vit pil

  Kan man månadsspara i guld på Nordnet, ex Xetra Gold (4GLD)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Nej, tyvärr. Det går inte att månadsspara i de börshandlade fonderna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ok, då förstår jag. Vet du varför det är så? Det är iofs inte större ”problem” än att man får gå in manuellt i sådant fall, men lite tradigt är det. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
   1. Vit pil

    Ja, den är ny från och med idag. 👍

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 99. Vit pil

  Tack Jan. Bra artikel och resonemang. Det påverkar inte mig så mycket eftersom jag redan körde 50/50 SPP Aktiefond Global och Avanza Global sedan tidigare. Och jag har precis bytt Xetra Guld från Nordnet till Avanza. Går att köpa hos Avanza sedan idag. :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
  1. Vit pil

   Snyggt! Det var bara jag som inte var lika snabb till den insikten som du. 😁

   Tack för tipset, hade missat att den kom ut idag. Igår var den inte där.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det går inte att köpa Xetra Gold på Avanza det finns bara en information om fonden eller kanske jag vet inte hur man gör för att komma åt fonden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
  3. Vit pil

   Kom ihåg att det medför en kostnad att köpa sälja ETF speciellt om de är noterade i utländsk valute. Dels betalar du courtage för att sälja ETFen på Nordnet, dels betalar du en valutväxlingsavgift på 0.25% när du säljer den på nordnet, sedan betalar du skatt när du sätter in den på ditt ISK på Avanza. Därefter betalar du ytterligare courtage samt växlingsavgift hos Avanza när du köper den där igen.

   Du kan anmäla flytt av fonder/aktier från en ISK i ett institut till ett annat, men fondbolagen brukar oftast dra en avgift för detta. Osäker på om du i detta fall på något sätt hittat ett sätt att flytta fonden gratis som jag inte känner till?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Nilsson B
   1. Vit pil

    Det går att sälja av innehavet i ett ISK och sedan flytta pengar från ett ISK hos nordnet till annat ISK hos Avanza utan dubbel beskattning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    CKL
  4. Vit pil

   @Erwin – jag har köpt Xetra-Gold på Avanza idag. Det gick utan problem. Kolla med deras kundtjänst. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack Jan ,men om jag köper det blir ett engångsköp och jag ska ha på AF konto och inte på ISK ,jag tänker mest på att bevara pengarnas värde i guld och inte skatta i onödan varje termin,vad tycker du?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
 100. Vit pil

  Hej har 100% aktiefond till barnen då det är långt horisont,ca 20år minst iaf.

  Till mig själv då det är lite högre summa samt lite kortare horizont(15år just nu iaf) kör jag 90/10.

  Jag är inte nervös i dessa tider, jag har lyssnat mkt på podden, när jag pratar med andra så verkar jag vara den enda som är lugnt och inte säljer av eller oroar sig, jag vill få maximal avkastning under dessa år, kommer inte freaka ur.

  Jag har pengar som jag ville ha in på börsen och har gått och väntat, vid minus 10% köpte jag för mer än 10% av total portföj, lika vid minus 20%, la jag in lika mkt till. Jag har ev tänkt att skicka in lika mkt till vid ca 30-40% minus om det kommer, annars så pyttsar jag ut det under ca 1år ist.

  Vad säger ni, min uppfattning har varit att guld och kontakter är för dem som ligger sömnlösa, gäller inte mig, eller har jag missat något kring detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Tycker det låter väldigt klok. 👍 Bra jobbat!

   Jag tycker det handlar mest om att anpassa sig när ny information tillkommer. Sedan vidhåller jag precis som du att det är ett bra tillfällen att köpa nu. Något vi pratade om i avsnitt #146. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ok tack, det var mest att alla pratar om guld nu som gör att man funderar samt avsnittet kring dragons portfolio, och om att det historiskt varit bra med 100% aktier, men jag tänker som så att jag borde hinna reagera om det sker en sån omställning till tex att det är guld och smaragder som kommer gäll ade 20 nästkommande åren, Alltså tex om aktier inte är ”dashit” längre, så borde det märkas på lite längre sikt, eller är det redan för sent då att ändra sig då det kommer vara ett snabbt förlopp?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emil
 101. Vit pil

  Tack,

  Jag gör så att jag pekar om mitt månadssparande från Avanza till Lysa. Jag säljer av räntefonderna på Avanza då dom rör sig såpass lite ändå och sätter in det på Lysa. Aktiefonderna är lite knepigare. Jag tror jag väntar tills börsen verkar lite mer stabil innan jag flyttar över det.

  Min globala/pensions portfölj kommer jag ha kvar på avanza. Kör 100% aktier och ska inte ta ut något på 40 år ändå. Den kräver ju inget underhåll och vill gärna använda belåning i portföljen i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 102. Vit pil

  I Utländska ekonomi tidningar flera experter uttala sig att amerikanska FED tänker återkoppla dollars värde till USA -s guldreserv,vad kommer att ha för konsekvenser för EURO,SEK fonder och världsekonomi ,allt detta för att förhindra en hyperinflation efter alla dessa ekonomiska stimulanser som alla länder gör även Sverige?.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
  1. Vit pil

   Kan du länka? Jag är högst skeptisk till att vi får se en återkoppling till guld. Det vore ekonomiskt och politiskt självmord tänker jag…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag tycker att det kan bli högst möjligt ,nu med corona krisen FED har möjligheten ,Trump är nationalist och vill att sk.fiat dollar blir ,,verklig dollar,, återskapa USA-s värdighet ,stolthet ,oavsett vad detta kommer att kosta ,Trump vill förhindra genom detta att kinesiska valutan blir världsvaluta för att Kina har köpt in stora mängder råvaror och guld hur ska vi förberedda oss för en sånt scenario?.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
 103. Vit pil

  Om portföljen dög innan ”krisen” så duger den nu. Okej om man vill byta ut i räntedelen och ersätta Spiltan. Deras agerade var inte det mest förtroende ingivande. Men i övrigt känns alla förändringar onödiga och ett yrvaket, emotionellt agerande. Man måste göra något. Därför lägger man till en extra global fond via ett ”tänk om det blir som spiltan”, man tar bort alla spiltan produkter osv. Det är ingen nyhet att ett fondbolag kan få problem i en kris. Ta globala fonderna, om du trodde att länsförsäkringar, SEB, Avanza eller annan aktör skulle klara en kris i säg November, vad exakt har förändrats nu? Har de gett dig någon anledning till att tro något annat?

  Personligen kommer jag köra på med samma portfölj. Utvärdera längre fram när den emotionella delen lagt sig. För jag ser dessa förändringar som just det. Emotionella reaktioner. Ett ”NÅGOT MÅSTE GÖRAS!!!!” mindset. Jag kommer sitta lugnt i båten, köpa mer in i existerande portfölj och ombalansera långt senare. Effekten av ombalansering för liten kontra risken att totalt rubba portföljen baserat på emotionella beslut. Men det är min inställning. Och man ska göra vad som känns bäst för en själv, förutsätt att man vet vad man väljer bort och inte.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  E
  1. Vit pil

   Du har absolut en poäng i att man inte ska agera för agerandets skull. Jag upplever å andra sidan att jag har suttit på händerna i två veckor innan jag gjort något 😁 och att förändringarna är inte särskilt drastiska.

   Det verkar som att din största invändning är mot uppdelningen av globalfonderna – det är helt okej att inte göra det, men jag ser inte på vilket sätt det blir sämre. Det är ju ingen förändring i de underliggande tillgångarna så strategin är exakt samma. Bara att vi har två fonder istället för en. Dessutom underlättar det t.ex. på Nordnet för belåning.

   Sedan handlar det om att byta från företagsobligationer till sparkonto. Det är något som jag absolut kan stå för då jag upplever att de hade en högre risk än vad många av oss trodde förr. Okej att de rör sig i värde, men inte att de skulle låsa pengarna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Min största invändning är inte att du delar upp globalfonderna. Jag är väl medveten om att innehaven är det samma. Min poäng återstår. Om en global fond dög innan krisen kom, bör man ha väldigt bra anledningar till varför det nu krävs två. Jag har läst din argumentation men jag håller riktigt inte med. Självklart förstår jag dina argument men jag tror inte det behövs. Jag tror det mer rör sig om en emotionell reaktion till vad som hände i Spiltan och för över det på andra aktörer. Fondbolagsrisken har alltid funnits där. Det är inget nytt. Min reaktion baseras mycket på det. Du tar upp argument vi redan visste innan krisen för att motivera förändringen, hur liten den än är, vilket inte är sitta lugnt i båten.

    Att sitta på händerna i två veckor skulle jag inte säga klassas som någon tid alls under rådande omständigheter. Nej, förändringarna må inte vara drastiska. Ett problem jag ser, som potentiellt kan uppstå, är att man börjar fippla för mycket, antigen nu eller vid en kommande kris. Man försöker optimera, göra om, göra rätt, i en situation där känslorna troligtvis ligger på högvarv fortfarande. Vet inte om det är så smart att då börja göra dessa förändringar. Då det lätt underbygger och skapar ”något måste göras” mindsetet jag skrev om tidigare.

    De flesta personer bör spendera mindre tid på Avanza, Nordnet eller vart man nu sparar. Det gör ingen gott att se hur pengarna förlorats. En ombalansering nu kommer ha en effekt, men jag tror att fler skulle tjäna på att glömma bort marknaden ett tag. Som du själv säger är förändringen relativt liten, varför jag ser det som ett ”något måste göras” beslut som är förankrat mer i känslor än något annat.

    Gällande räntefond/vanligt konto. Min invändning var aldrig att Spiltan räntefond eller likande fonder plockas bort. Som sagt, jag är helt med på varför spiltan räntefond byts ut. Däremot finner jag det drastiskt att ta bort allt från spiltan. Ett beslut baserat på känslor, inte baserat på att investment fonden hade samma problem som räntefonden.

    Vi kommer ha lite olika åsikter i denna fråga. Det är okej. Alla gör det bästa de kan med de förutsättningar de har. Där inkluderar jag kunskap om marknaden och självkännedom. Min säger att jag ska sitta lugnt, inte göra förändringar i dagsläget. Avslutar med att tacka dig för allt arbete du lägger ned på denna blogg. Den är grym.

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    E
  2. Vit pil

   Att ombalansera vid glidning har man ju pratat om här så länge jag minns. Lysa gör det till och med ännu oftare…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Richard Leknes
  3. Vit pil

   Tack E för ditt tillägg.

   Ja, det är kanske känslomässigt med Spiltan men jag finner faktiskt fog för det. Jag har som policy att inte försöka kritisera andra aktörer mer än nödvändigt. Spiltan nu är väl det enda undantaget från den regeln, men då ska det sägas att jag har haft flera samtal med dem innan jag började skriva på bloggen.

   Jag vill inte heller sprida obekräftade rykten men jag vill heller inte chansa. Jag har varit i kontakt med Finansinspektionen och jag vet att de har 10+ anmälningar och ärenden till följd av Spiltan. Jag har begärt ut en del av dokumentationen på tips från andra finansbranschen. Jag väntar på att sekretessklassningen ska bli klar.

   Lägg till faktum att Spiltan Räntefond Sverige i slutet av mars hade 22 599 Mkr i förvaltning mot 29 955 Mkr i slutet av februari. I Spiltan Högräntefond gick de från 18 375 Mkr till 9 447 Mkr. Då vet vi inte ens om dessa siffrorna tar med uttagen efter öppningen.

   Lägger jag dessutom till väldigt många konstiga svar och resonemang, både i deras kommunikation men även i Per Börjessons deltagande i Avanza-podden så känns det verkligen inte bra. Det låter bra det som sägs, men om man skrapar på ytan så ger det upphov till mer frågetecken för mig än den svarade på frågor. Redan under hela Spiltan Räntefond-stängningen sa flera källor till mig att ”Spiltan har missuppfattat vad det är att driva fondbolag”.

   Jag är därför rädd för – kanske irrationellt och omotiverat – för att Spiltan som fondbolag kommer att få problem eller har problem redan. Därav den drastiska neddragningen och det som fick bägaren att rinna över för investmentbolagsfonden. SEF-fonden har ju varit med i tidigare versioner av portföljerna och med dess globala inriktning tyckte jag att det var ett motiverat beslut.

   Det som jag däremot funderar på är den lilla andelen av Spiltan-delen som är kvar på 5 %. Egentligen funderade jag på att ta bort den också, men det fanns inte något bra alternativ och inte någon konsensus heller och i grunden är det ju bra papper. Så den skaver lite men fick vara kvar.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 104. Vit pil

  Vilket fint resultat som du har sammanställt så bra i detta blogginlägg utfrån vad vi alla har diskuterat. Efter att jag övergav mitt valutaexponeringsspår verkade vi tillslut vara väldigt bra överens vilket du bekräftade för em stumd sedan.

  Det känns också väldigt kul att du nämner bland annat mitt namn när det gäller resonemang för bankkonto istället för räntefonder.

  Stort tack till alla för de intressanta diskussionerna!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar F
  1. Vit pil

   Tack själv Oscar F. 👍

   Utan dig hade det verkligen inte blivit så bra som det blev. Nu känner jag mig riktigt nöjd. Blev mindre förändringar än vi pratat om, men å andra sidan känns de än mer genomarbetade de som blev. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag håller helt med dig. Det är mycket bättre med några få riktigt bra ändringar än ett större antal som bara är ganska bra. Jag är för övrigt också riktigt nöjd med resultatet. Det har varit väldigt givande och intressant att diskutera också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
  1. Vit pil

   Haha, vi har alla våra associationer. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 105. Vit pil

  Inga större överraskningar här, dock är det 2 saker som fortfarande står ut i mina ögon:

  1) SEF Kavaljer Investmentbolag – Avanza skriver att de har en total avgift på 0.9% med 0.3% av den i förvaltningsavgift. Varför registrerar Avanza en så hög avgift som 0.6 i övriga kostnader? Morningstar/Nordnet registrerar den totala kostnaden till 0.73 vilket är något lägre men fortfarande högt.
  Fonden är dessutom väldigt ung, Ser ju ut att bete sig snarlikt med Spiltan Investmentbolag men till högre avgift. Lite förvånad över ett byte här då du tidigare har förespråkat fondens avgift som viktigaste faktor men helt plötsligt lägger in en värdering om fondförvaltaren som ju faktiskt har skött just den fonden klanderfritt i 8 år.

  2) Dra ner andelen aktier i globala barnportföljen och upp andelen guld. Det här känns lite förhastat. Globala barnportföljen och nybörjarportföljen blir mer och mer lika. Aktier genererar ju generellt en högre avkastning, guld är ganska volatilt och jag tror det finns en stor risk att man kommer sälja av det om det kommer en dålig tid för guldet och då har man ändå inte skyddet när man behöver det.

  Som inspiration och om möjligt feedback på min portfölj så ser den ut så här:

  Hög risk:
  80% aktier (40% global, 10% emerging market, 30% Svenska investment/Svenska småbolag),
  5% bankkonto
  5% långa räntor (Europeiska stater)
  10% guld (Xetra gold/Wisdomtree)

  Mellan risk:
  60% aktier (30% global, 10% emerging market, 20% Svenska investment/Svenska småbolag),
  15% bankkonto,
  10% långa räntor (Europeiska stater)
  15% guld (Xetra gold/Wisdomtree och lite Ava Guld)

  Låg risk (Golden Butterfly portfolio – https://portfoliocharts.com/portfolio/golden-butterfly/):
  40% aktier (20% global, 20% Svenska investment/Svenska småbolag)
  20% bankkonto
  20% Långa räntor (10% Europeiska stater, 10% Amerikanska staten)
  20% guld (Xetra gold/Wisdomtree och lite Ava Guld)

  Som synes är det egentligen inte 3 olika portföljer utan de bygger egentligen på samma princip alla tre men med olika fördelningar beroende på vilken risk man vill ha. Då globalfonder redan har så stor andel i USA ville jag undvika det till viss del i långa räntor. Dessutom har Europeiska stater högre avkastning än USA.

  Jag kör dock bara en av dessa portföljer i taget och just nu är jag på väg långsamt från mellan risk portföljen till hög risk portföljen (jag köper lite aktier varje dag och säljer långsamt av annat), men det gör också att jag till viss del värdesätter lätthet att flytta papper, till exempel har jag valt Handelsbanken Euro Obligation för Europeiska långa räntor eftersom den inte har spread och inte har valutaväxlingsavgift, och jag har även en liten del Ava Guld för att sänka kostnaderna för ombalansering/ändring då den inte har någon valutaväxling.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nilsson B
  1. Vit pil

   2) Dra ner andelen aktier i globala barnportföljen och upp andelen guld. Det här känns lite förhastat. Globala barnportföljen och nybörjarportföljen blir mer och mer lika. Aktier genererar ju generellt en högre avkastning, guld är ganska volatilt och jag tror det finns en stor risk att man kommer sälja av det om det kommer en dålig tid för guldet och då har man ändå inte skyddet när man behöver det.

   Väldigt viktig poäng. I den här slutgiltiga versionen (förhoppningsvis) så ändrade jag (tillbaka) till:

   • Nybörjarportföljen är: 50 / 40 / 10
   • Globala barnportföljen är: 75 / 10 / 15

   På det sättet behåller vi skillnaden mellan portföljerna. Man kan diskutera var guldet är viktigast – i portföljen med minst eller mest räntor. Jag kanske har otur när jag tänker men jag tänker att det är i delen med mest aktier som den är viktigast för att kunna väga emot. Eventuellt till och med att man skulle i Nybörjarportföljen gått på 45 / 40 / 15. Men det får bli till nyår i så fall. 👍

   . Varför registrerar Avanza en så hög avgift som 0.6 i övriga kostnader? Morningstar/Nordnet registrerar den totala kostnaden till 0.73 vilket är något lägre men fortfarande högt.

   Beror på att det räknas som avgifter för inflöden/utflöden i förhållande till fondens storlek. Eftersom fonden är liten så blir den procentuella andelen relativt hög. Ju större fond desto lägre blir det som andel. Jag ser det inte som något större problem eftersom det över tid går ner i bra fonder. Sedan får man själv bestämma om man är villig att ta den kostnaden eller ej.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 106. Vit pil

  Haha tack för att du använde mitt inlägg i bloggen. ;)

  Jag tycker du oftast är duktig på att skriva ”Disclaimers” i början till vem inlägget riktar sig och det är jättebra. Men ibland känner jag mig lite väl ute på djupt vatten när man börjar läsa kommentarerna. Det finns ingen ”Silver Bullet” utan man får göra det bästa beslutet baserat på den information man har. Oavsett om man stannar kvar med dina ”gamla” portföljer, modifierar dom till dom nya eller bytar till Lysa så har man ju troligtvis en bättre ekonomi än många andra Svenskar.

  Men om det nu är så att man har dom gamla portföljerna och vill byta till Lysa nu istället; Vad är en bra strategi? Sälja av allting direkt eller bitvis? Datum/perioder man ska ha koll på? etc.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Silver Bullet är ett after ski-ställe/uteställe i Bad Gastein. Eric Strand kanske har hängt där ofta :P

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan Andersson
   1. Vit pil

    😁 Ska ta upp det nästa gång han är med i podden. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   2. Vit pil

    Har knallat förbi där en sommar för några år sedan. Associerar också AuAg Silver Bullet med det stället :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Willy
  2. Vit pil

   Nej, egentligen inga datum eller liknande att ha koll på som jag ser det nu. Det man skulle på sin höjd kunna försöka minimera risken för är värdeförändring under själva bytet. Ungefär samma resonemang som jag skrev under OBS!-delen ovan.

   Det tar typ 2 dagar att sälja och sedan sedan 2 dagar att köpa. Under dessa fyra dagar kan börsen ha förändrats i båda riktningar. Kanske att man tar en portfölj i taget eller att man delar upp det i mindre delar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 107. Vit pil

  Tack, Jan, ser mycket bra ut!

  Med hänsyn till kontantdelen på räntekonto.

  Jag var en av de få som höjde ett varningens finger för företagsobligationsfonder och även Spiltan Räntefond under 2019.

  Jag höjer nu även ett varningens finger för vissa av nischbankerna. De som har affärsmodeller som är galet riskabla, tex Collector, Hoist, Svea, Avida.
  Modellen är att låna billigt av svenska småsparare som får snuttefilten insättningsgaranti som sedan används för att köpa upp billigt förfallna lån i Europa för indrivning.

  Hur går indrivning i Europa till i och efter Corona?
  Hur mycket kreditförluster klarar dessa banker före de går i putten?
  Hur länge får jag vänta på att få ut mina pengar efter en konkurs?
  Prioriterar riksgälden att betala ut pengar till småsparare som fått de frysta hos nischbanker när landet riskerar att gå på knä i post-Corona kaoset?

  Är du tveksam OCH vill säkra din likviditet (och nattsömn :) så kan det vara läge att välja bankkonto och bank som inte tar dessa stora riskerna … ett tips bara.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   Tack JFB för superviktig kommentar. Jag har fört in den i artikeln nu! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hos Avanza finns det 4 st alternativ när man ska öppna ett sparkonto+: Nordax, Collector, Santander och Resurs Bank. Är alla lika ”dåliga”?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jennie
   1. Vit pil

    För säkerhets skull kan man ju sprida pengarna på flera av dem. Tänk på att Santander ligger under den norska insättningsgarantin. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Räknar ni Nordax till en sån här riskfylld nischbank?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
  4. Vit pil

   @JFB:

   Det är bra att du uppmärksammar riskerna som finns med att spara i nischbanker.

   Jag ska göra ett försök till att svara på dina frågor utifrån hur jag ser på saken:

   Hur indrivning går till i Europa under Coronakrisen blir svårt att säga men nischbankerna har ändå förbundit sig att ge fria uttag vilket betyder att om de inte vill eller kan tillhandahålla den möjligheten är det ett fall för polisen. Här spelar insättningsgarantin en viktig roll i fall en nischbank skulle gå i konkurs. Om den inte går i konkurs kommer en domstol så småningom att tilldöma alla kontoinnehavare deras tillgodohavanden. Skulle den aktuella nischbanken gå i konkurs till följd av att kapitalet inte räcker till detta kommer insättningsgarantin att träda in.
   Det är också svårt att säga hur mycket kreditförluster som dessa banker klarar men eftersom staten garanterar kapitalet i och med insättningsgarantin är jag inte särskilt orolig. Det är staten som tar risken, inte småspararna.
   Enligt Riksgälden som jag pratade med för en stund sedan ska det max ta 7 arbetsdagar innan pengar betalas ut till kontoinnehavare från det att insättningsgarantin.
   Här gör jag bara en gissning som jag dock bedömer som mycket kvalificerad. Alla småsparare kommer att få ut sina pengar eftersom själva syftet med insättningsgarantin som sådan är att bibehålla förtroendet för det finansiella systemet. Om Riksgälden, alltså staten, börjar prioritera ner utbetalningar i ett läge där banker går i konkurs kommer förtroendet för det finansiella systemet att försvinna och det motverkar själva syftet med att ha en insättningsgaranti. Ingen vill ha ett sådant scenario och därför kommer allt att göras för att förtroendet för systemet ska bibehållas.

   När det gäller att landet går på knäna efter Coronapandemin har Sverige väldigt goda statsfinanser och därmed väldigt mycket låneutrymme. Riksgälden har för övrigt rätt att låna mer pengar via statskassan om pengarna i den fond som finns till att finansiera insättningsgarantin inte skulle räcka. Bara det faktum att en sådan möjlighet finns är förtroendeingivande när det gäller insättningsgarantin.

   Jag vill dock tillägga att jag själv bestämt mig för att jag vill veta lite mer om verksamheten och de specifika riskerna för de nischbanker jag tänker spara i innan jag sätter in pengar där. Därför väntar jag på mejl svar om exakt just detta från Rebilla som jag är nyfiken på och kommer att läsa och analysera deras svar innan jag sparar hos dem. Detsamma gäller alla nischbanker som jag bedömer som aktuella för sparande för egen del.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
  5. Vit pil

   Vad tänker du om SevenDay, Collector via Avanza, Santander?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   MartinP
   1. Vit pil

    Jag är generellt något osäker på nischbanker. Eftersom vi har insättningsgaranti och jag har förtroende för staten känner jag mig trygg vid en eventuell konkurs oavsett nischbank.

    Det jag precis har mejlat Rebilla om är huruvida det finns omständigheter under vilka uttag kan ställas in utan att det blir konkurs och vad detta innebär för insättare. Det är fullt troligt att det inte finns någon sådan risk vare sig för dem eller någon annan nischbank men jag vill ändå höra deras svar på detta.

    Rebillas kundtjänst svarade att de är välkapitaliserade och att staten inte tillåter att någon bank går omkull som första svar men detta gällde endast eventuell konkurs. Ja vill ha svar på min följdfråga också innan jag bildar mig någon uppfattning.

    Jag tror egentligen inte att det är någon fara med att sätta in pengar hos någon nischbank men jag vill ändå höra vad de säger.

    Jag får se hur jag går vidare sen, om jag kanske mejlar fler.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oscar F
 108. Vit pil

  Så om jag ska byta över helt till lysa från nybörjarportföljen idag, vad skulle ni rekommendera för fördelning? 60/40 som vanligt eller något annat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JD
  1. Vit pil

   Yes. 60/40 son vanligt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 109. Vit pil

  Jag har en portfölj med 100% aktier och sparhorisonten är +25 år. Om jag vill maximera avkastningen hur stor del av aktier ska jag ersätta med guld, räntor och råvaror och hur ska tillgångsfördelningen se ut?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
  1. Vit pil

   Hej Tale
   Det var en bra fråga men tror ingen kan svara på den
   Jag tror du kommer tjäna mest på att behålla dina Aktier
   Ha dom i ett ISK eller KF tills dom når Pe tal ca 15-20 sedan växla
   dom till vanlig depå så du kan göra förlustavdrag om dom sjunker
   går dom upp mer blir det skatt på den summan (billig försäkring)
   när du tror Börsraset är över kan du återgå till ISK eller KF
   själv har jag även använt det under 12 mån cykler KF från november till
   maj Depå från juni till november då missar jag ingen ingen avkastning
   funkar 8 av 10 år men är nu så gammal så det sista har jag slutat med
   Just nu tror jag det är Corona som styr allt men när det vänder blir det
   nog först i Asien och sist i USA inte roligt ha index 60 % i USA
   Lycka till med dina Aktier
   VH
   LASSE

   12+
   Gravatar ikon för användaren
   Lars Håkansson
  2. Vit pil

   Om det handlar om att maximera avkastningen på så lång sikt är det 100 % aktier som gäller, alltså ingen förändring i fördelning överhuvudtaget.

   Syftet med annat i portföljen än aktier är att dämpa svängningar och därmed öka den riskjusterade avkastningen. Det blir dock till priset av lägre avkastning totalt.

   Över varje industricykel (ca 25 – 30 år) har aktier som tillgångsslag ökat mer i värde än något annat. Så om du bara klarar av att ha is i magen vid stora långvariga nedgångar är 100 % aktier optimalt på så lång sikt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
  3. Vit pil

   Jag läste endast ditt blogginlägg eftersom jag känner att själva studien från Artemis är lite i tyngsta laget för mig att läsa. Du har definitivt en poäng när det gäller att investera på 25 års sikt. Resonemanget säger ju ungefär att det inte är givet att 100 % aktier är det optimala för en godtycklig 25 års period vilket jag förvånat håller med om nu när jag läst relevanta delar av ditt inlägg som du refererar till.

   Tittar man däremot på graferna på bilden med rubriken: ”What is the optimal 100 year portfolio?” så ser jag ingen graf med 100 % aktier, alltså som följer exempelvis Dow Jones de senaste 100 åren, bland de övriga. Rätta mig gärna om jag har missat den. Det finns dock grafer för detta, en googling gör att man hittar denna:

   https://www.macrotrends.net/1319/dow-jones-100-year-historical-chart

   Om man kryssar ur inflationsjusteringen ser man att 100 % aktier ökar i värde en bit över en faktor 10000 på 100 år. Eftersom syftet, som jag har fattat det, är att utvärdera först efter 100 år är en investering i aktieindex det bästa rent avkastningsmässigt på 100 års sikt.

   Dessutom innebär en investering i aktieindex att man byter ut bolag som går dåligt allt eftersom vilket innebär att om det bara handlar om tillgångsslagsfördelning så kan man välja 100 % aktier och sedan byta ut enskilda bolag allt eftersom indexet man följer uppdateras. På detta sätt kan många bolag sannolikt bytas ut innan de går i konkurs eftersom de börjat gå sämre och bytts bort från indexet innan konkurser inträffar.

   Som jag skrev har jag dock inte läst själva studien och reserverar mig för att ha missat något. Enligt grafen i i blogginlägget med som jag nämnde först verkar dock ”The Dragon Portfolio” vara i paritet avkastningsmässigt med 100 % aktier på 100 års sikt vilket är mycket intressant då volatiliteten är avsevärt lägre.

   Sammanfattningsvis ser jag det i nuläget som att du har en halv poäng. 100 % aktier är inte optimalt på 25 års sikt men jag fortfarande lutar starkt åt att det är det på 100 års sikt även om vägen framåt under dessa 100 år kommer att vara rejält volatil.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar F
   1. Vit pil

    Försök gärna läsa hela Artemis-artikeln. Utan att överdriva var denna den kanske mest utmanande, men även mest intressanta på bloggen någonsin.

    Läs annars min kommentar till inlägget med artikeln där jag sammanfattar vad jag tog med mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Karl L
 110. Vit pil

  Även om jag tycker att det är bra att du/vi nu har ett bredare risk-perspektiv upplever jag vissa av ändringarna som panikartade. Jag kan tycka att förutom en välbehövd diversifiering inom ränte-fonder så bör vi vänta med övrigt och göra en översikt till jul.

  Egentligen är det inget nytt som skett. Vi kände till alla risker sedan tidigare, men nu har vi omvärderat dem eftersom vi är mitt uppe i den senaste stora krisen.

  Lita på dina tidigare bedömningar, få inte panik. Keep calm and carry on. När krutet lägger sig kan vi utvärdera.

  12+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik L
  1. Vit pil

   Jag håller med.

   En extra ombalansering för att återgå till rätt risk och att diversifiera räntedelen känns befogat p.g.a. omständigheterna.

   Att ändra fördelning mellan tillgångsslag i en portfölj försöker jag att undvika helt (men jag får göra det vid årsskifte, enligt min investeringsstrategi). Jag tycker att det är marknadstiming att göra det nu.

   Förstår inte heller problemet med Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Finns det anledning att tro att hela bolaget är misskött?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Niclas
  2. Vit pil

   @Henrik

   Håller med. Om du går genom den slutgilitga (förhoppningsvis) versionen så är det faktiskt väldigt få förändringar förutom att vi ändrat inom räntefonderna precis som du skriver. Den andra förändringen är att byta Guld Ava mot Xetra Gold som är tillgänglig på Avanza från och med idag. De tycker jag är självklara förändringar.

   De man – med rätta – kan diskutera är uppdelningen i globalfonderna. Men jag tycker inte det är en strategiförändring utan bara en riskminimering utan någon nedsida.

   @Niclas
   Den enda omfördelning i tillgångsslag är 5 % mer guld i globala barnportföljen. Det slår bara på marginalen så man kan skippa den om man vill. I övrigt så tänker jag också att jag inte behöver vara fundamentalist, lite marknadstajming – såsom att öka månadssparande eller köpa på sig vid börskrasch – tycker jag är motiverat enligt avsnitt #146.

   Angående Spiltan – jag upplever en specifik fondbolagsrisk och tycker att SEF-fonden faktiskt är mer diversifierad än den svenska investmentbolagsfonden. Men det är mycket överlapp och man kan skippa det bytet om man inte håller med. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ja, det mest intressanta i avsnitt #146 är att du visar vad bra oddsen är även om man köper för tidigt.

    Det svåra är att använda denna information i praktiken. Frågan är när man ska öka andelen aktiefonder och om/när man ska öka den ännu mer. Sedan ska man även återgå till ursprunglig andel, vid något tillfälle. Verkar otroligt svårt att sätta upp bra förbestämda regler för detta (för att inte styras av psykologi).

    Jag har faktiskt ökat min andel aktiefonder lite.
    Just nu håller jag alltså på med marknadstajming och har ingen långsiktig plan med detta. 😲

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
 111. Vit pil

  Det jag tycker blev så tydligt med denna krisen är just motpartsrisk. Även den säkra hamnen guld beter sig knepigt just nu, pappersguldet bestämmer priset på det fysiska guldet (som är typ slut överallt) och vi som hamstrat fysiskt guld kan ju njuta av att sälja tillbaka till spotpris (dvs. premien försvann plötsligt). Men det är ju jättekonstigt egentligen, guldpriset borde ju explodera när det är slut fysiskt och dealers tar +20% eller mer över spot p.g.a. höga efterfrågan. Ändå är det pappersguld som bestämmer priset…

  Denna krisen ger nya insikter och tankar får många investerare. Det är positivt! Jag ”njuter” av kaoset och ser det som ett tillfälle att skaffa sig nya kunskaper.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fotvårtan
  1. Vit pil

   Guld brukar bete sig irrationellt i början av en kris, det gjorde det även 2008. Men jag håller med dig om att det är en sjukt stor disconnect mellan verkligheten där efterfrågan på fysiskt guld är enorm och pappersguldet. Men jag tänker att förr eller senare så kommer det harmoniseras.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 112. Vit pil

  Några frågeställningar angående råvaror.

  Nu borde det vara ett historiskt bra köpläge när SHB Råvarufond har gått ner över 30% i år. Men det väcker också några frågor, särskilt när avkastningen har inte varit så imponerande på lång sikt heller (om man inte har ett 100-års perspektiv). Vad som är syftet egentligen? Sänka risken på bekostnad av avkastning?
  https://handelsbanken-marknadsinformation.se/app/market/shbindex/Råvaruindex

  Undrar om fördelningen mellan olika råvaror i SHB Råvarufond i allt väsentligt är lik den i Ray Dalios allvädersportfölj. Och hur är det med koldioxidavtrycket? (Avsnitt #98.)
  http://placerapengar.nu/ravarufonder/

  I OPTIs ”högriskportfölj” med 75% aktier är andelen räntor 15% och råvaror 10%. Vad jag förstår består råvarorna av SHB Råvarufond men inget guld utöver det som ingår i den fonden. Ganska låg risk för att vara en högriskportfölj kan jag tycka, men det är nog meningen.
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/02/03/sa-bra-ar-radgivningsrobotarna.html

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
  1. Vit pil

   Ja, det är bra frågor. Jag vet faktiskt inte och därför kommer den inte med. Men jag tänker att det blir en viktig diskussion vid årsskiftet. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 113. Vit pil

  Hur tänker ni kring att rikatillsammans-portföljen nu ökar andelen värdepapper som handlas i EUR? Själv gör det mig nervös! Det har ju visat sig vara ett vinnande koncept de senaste åren iochmed kronans försvagning mot euron men jag fasar för när/om detta kommer att återställas. Det kan ju rasera en stor del av den ”faktiska” utvecklingen i denna annars mycket fina portfölj. Ogillar skarpt att ha denna ”unknown variable” i form av valutarisk och troligtvis kommer iallafall inte jag öka andelen värdepapper som handlas i EUR. Om detta beslut blir rätt får framtiden visa :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
  1. Vit pil

   Andelen i SEK gentemot andra valutor är faktiskt oförändrad i den här nuvarande versionen. 👍

   Jag håller med om valutarisk-problematiken, men mig veterligen går det inte att göra något åt det. Det är för dyrt att valutasäkra och fonderna finns inte i SEK. Någon annan läsare har kanske något smartare att säga?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 114. Vit pil

  Bra inlägg! Tycker att det blev tydligt i detta inlägg att rådet för de som söker enkelhet är att använda en fondrobot och inte göra det mer komplicerat än så. Är man nördig och väldigt intresserad så är det bara roligt att vända och vrida på olika alternativ för att komma fram till den ”bästa” portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Harry
 115. Vit pil

  Gillar över lag spridningen i tex mer än en globalfond och att bredda tillgångsslagen med mer guld. Håller med Eric strand väldigt mycket med att om man ska kalla det man har för portfölj behöver man ha mer än bara massa aktiefonder.
  Personligen är jag tveksam till att kasta ut spiltan investmentbolag. Kavaljer har hög avgift 0,90 mot spiltan 0,26% på avanza. Det är dessutom 0% belåning på både avanza och Nordnet mot 85% NN oxh 70% Avanza hos spiltan. Får mig att dra öronen åt mig lite och blir frågande i risken i Kavaljer. Båda innehåller väl en del onoterat så det är väl rimligt att Prissättningen kan få problem i båda om man har otur, men är det om möjligt större risk för det i kavaljer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JE
 116. Vit pil

  Tack för bra artikel.

  Varför SEF Kavaljer Investmentbolag? Är den mer trygg än Spiltan AktieIndex invest? På vilket sätt?

  ”Wisdom Tree Physical Gold och Wisdom Tree Swiss Physical Gold är i princip identiska”.
  Jag har bara ca 5 % i Wisdom Tree Swiss Physical Gold på Nordnet. Visste inte ens om att den andra fanns. När de dyker upp på Avanza, vilken är bäst att köpa då? Och med tanke på courtage, bör jag låta det jag har ligga kvar på Nordnet när jag köper mer på Avanza? Vill egentligen ha det samlat, men på Avanza där jag har resten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
  1. Vit pil

   Just mellan de två WisdomTree-fonderna tycker jag inte att det är så stor skillnad. Jag föredrar ju Xetra-Gold först och främst. Men den kommer att dröja lite om jag förstod det rätt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 117. Vit pil

  Avråder från att dra förhastade slutsatser. Gör inga byten innan det är undersökt och genomtänkt. Det finns en stor risk att man förlorar typ 10% bara genom att ha otur då dagen för sälj/köp inträffar i denna volatila marknad som fortfarande befinner sig i kristillstånd.

  Förstår att Jan vill uppdatera sina portföljer så snabbt som möjligt för att inte missa uppgång eller missa söndagens artikel. Just nu känns det stressat och tveksam till att de bästa besluten tas då. Saknar noggranna back-tester och fina grafer på de nya portföljerna.

  Nya ETF:er hittas och rekommenderas direkt. iShares Global Corp Bond UCITS ETF har exempelvis 50% av innehavet i BBB ratade företagsobligationer.

  ”BBB-rated bonds are typically the most vulnerable of all investment-grade debt in a recession. Any downgrade of such bonds would relegate them from the investment-grade universe to the high yield universe (making them “fallen angels”), which would negatively re-rate their value.”

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  PZ
  1. Vit pil

   Avråder från att dra förhastade slutsatser. Gör inga byten innan det är undersökt och genomtänkt. Det finns en stor risk att man förlorar typ 10% bara genom att ha otur då dagen för sälj/köp inträffar i denna volatila marknad som fortfarande befinner sig i kristillstånd.

   Njae, de flesta förändringar sker ju inom räntedelarna och där är ju inte de stora rörelserna.

   Förstår att Jan vill uppdatera sina portföljer så snabbt som möjligt för att inte missa uppgång eller missa söndagens artikel. Just nu känns det stressat och tveksam till att de bästa besluten tas då. Saknar noggranna back-tester och fina grafer på de nya portföljerna..

   😁 Du får gärna hjälpa till med graferna, men eftersom vi byter från företagsobligationer till kontanter och så tror jag faktiskt att skillnaderna inte är så stora.

   Om du hittar en bättre global företagsobligationsfond så är jag idel öra. Sedan är den på 5 % i en enda portföljen så jag tycker inte att det är att ”push it”. Tycker att den är bättre än vår svenska företagsobligationsfond, eller? 🤔 Sedan var det tyvärr en miss med ETF:en. Kolla den som är uppdaterad. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ändrade mig efter att ha funderat på din kommentar ytterligare. Efter mångt och mycket fick Spiltan göra en liten comeback på 5 %. Majoriteten av er läsare röstade ju faktiskt på det i undersökningen i förra veckan.

   Tack för att du bidrar till att göra portföljerna och bloggen bättre. 🙏

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 118. Vit pil

  Jag är en ivrig bloggläsare med ett nyblivet intresse inom investeringar för hushållsekonomiskt bruk, men jag har märkt att det blivit mer komplicerat nu än vad det var förra året i och med inträdet av ETF:er och kontanter på andra konton med mera. Så jag undrar över primärt två saker jag försökt hitta svar på i artiklarna och kommentarerna som jag inte helt fått kläm på.

  Jag har ett sparande i Globala barnportföljen (till barnen) men har nu också byggt upp en egen rimlig buffert och tänkte därför börja spara i nybörjarportföljen och globala barnportföljen samtidigt. Det jag inte förstår är hur jag ska månadsspara i Nybörjarportföljen på smartaste sätt. Jag har ett ISK och tycker som många andra det är ganska dumt att ha kontanter på kontot så det skulle jag ju kunna lägga på ett sparkonto samt att det nu är två ETF:er som man inte kan månadsspara i.

  Hur bör jag tänka då kring fördelningen på de övriga ska jag bara ta det 35% (15% kontanter, 15% guld, 5% Ränte ETF) och öka på 5 procentenheter på alla övriga sju fonder? Och samma på Globala barnportföljen med 2 procentenheter på de övriga sju (av 15% guld) och lägga på 3 procentenheter på någon av fonderna (globalfonderna?)

  Och, vad jag har förstått, så verkar det som att jag inte kan köpa ett helt gram guld varje månad för månadssparandet är inte så stort att 15% motsvarar guldkursen. Bör jag då lägga det på sparkontot så länge och vänta tills det blir läge att köpa det? Förfarandet med att köpa ETF:er känns så främmande för mig eftersom man bestämmer sin egen kurs vilket, vad jag har förstått det som gör att du måste gå in och kolla regelbundet om du verkligen fick köpt något eller inte- Är det vist att lägga sig på senaste för att vara ” rimligt säker” på att få till en affär?

  Till sist LYSA, köper den också ETF:er och sådant åt en eller är det bara vanliga fonder?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Johan
 119. Vit pil

  Tycker det ut lite som att du går i precis de fällor du brukar varna för ;-)

  För inte så länge sen var det 0% guld och 90% aktier i globala barnportföljen. Sen blev det först 5% och sen 10% guld. Nu har guld gått bra under krisen så då ökas det till 15%. Aktier är nu bara 75%. Vill man bara ha 75% aktier om man sparar till barnen eller på mer än 10 års sikt?

  15% guld nu ser ut som marknadstajming(!)/antagande av vad som kommer gå bra kommande år. Om det nu inte utvecklas så bra, ska det ändras till 5% om ett år då?

  Spiltan har lite tillfälliga problem så du byter ut deras billiga indexliknande fond mot Kavaljers dyra och aktivt förvaltade, som dessutom innehåller lite annat så som Novo Nordisk och AstraZeneca.

  Förlåt!

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  L
  1. Vit pil

   Inget att be om ursäkt för. 👍

   Nej, det är ingen marknadtajming med 15 % guld. Det kommer att ligga kvar i flera år som jag ser det. Det bygger på resonemangen i följande artiklar:

   Gillar man inte guldet så kan man också skippa det. Det är ju ingen naturlag. 😁

   mot Kavaljers dyra och aktivt förvaltade,

   Njae, förvaltningsavgiften är 0.3 % på Kavaljer-fonden och 0.2 % på Spiltan-fonden. Sedan är den aktiva förvaltningen högst begränsad enligt de samtal jag har haft med fondförvaltaren.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 120. Vit pil

  Hej! Jag har en del guld i Wisdom Tree physical Swiss Gold. Det ser även ut som Rika Tillsammans portföljen på Shareville har det. Tycker du man ska byta till Wisdom Tree physical Gold, eller kan man ha kvar den?
  Stort tack för all kunskap du delar med dig av!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
  1. Vit pil

   Tack Katarina för de fina orden! 🙏

   Wisdom Tree Physical Gold och Wisdom Tree Swiss Physical Gold är i princip identiska. Så det spelar ingen roll vilken av dem man har. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 121. Vit pil

  Kanske en korkad kommentar men en ombalansering innebär väl ändå att man säljer med enorm förlust för att kunna köpa nya aktier? Eller är de nya så pass billiga att det inte gör någon skillnad? Min dotters portfölj (Globala barnportföljen) har förlorat ca 10 000, så känns nervöst att sälja en hel del!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Tilly
  1. Vit pil

   Känner precis som dig!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Marcus
  2. Vit pil

   Du har rätt i att du förlorar pengar om du säljer av aktier nu. (Som förlorat mycket värde.)

   Du säljer ju av räntedelen (som gått ner lite) för att köpa nya aktier, som efter tid kommer bli värda mera.

   Det kändes kanonbra för mig att sälja av allt Spiltan-relaterat för att skapa mer olika räntefonder i räntedelen.

   Vi får hoppas på det bästa för vi har förberett oss på det värsta. :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Carl Monke
  3. Vit pil

   Njae… Vi säljer det som har gått bra (bättre) och köper det som har gått dåligt. Eller sagt på ett annat sätt:

   Vi säljer det som är dyrt och köper det som är billigt.

   Det är väl bra? ☺

   Skämt å sido. Jag förstår absolut att det känns klurigt, men rationellt sätt är det inget konstigt. Tvärtom faktiskt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Man kan ju också säga att man säljer det som har gått dåligt, för att köpa det som har gått ännu sämre :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MartinP
  4. Vit pil

   Hejsan.
   Först vill ja tacka för att jag hittat sidan och fått mig intresserad av att spara via fonder.
   Sen har jag några frågor.

   det har tidigare funnits med Swedbank Asien och även global har varit alternativ. (På topp 3 rekomendationer), är det dumt o ha swedbankfonder nu relaterat till all turbulens kring dom eller är det bara att dom andra fonderna är bättre?
   gällande guldfonderna vad är rimligt månadsparande i dom minst, relaterat till höga avgifterna? Har för mig du nämnt något om det tidigare.
   sen finns det fler bra råvarufonder förutom handelsbanken?

   Återigen tack för att du/o alla runtomkring bidrar med eran erfarenhet kring sparande i denna djungel.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Magnus