Extra ombalansering och ändringar i portföljerna pga Corona

Extrainsatt ombalansering till följd av glidning i portföljen och till följd av gjorda insikter

För första gången sedan 2014 är det dags för en extra ombalansering i modellportföljerna av framförallt två anledningar. Den första är att de olika andelarna i portföljena avvikit från sin målvikt. Den andra anledningen är att vi har fått facit på hur portföljerna beter sig i en väldigt skakig marknad och det föranleder vissa mindre förändringar. Har man en fondrobot som LYSA behövs ingen ombalansering då det sker automatiskt.

Det finns en nyare version av den här artikeln i form av ”Ombalansering 2021”. Den här artikeln finns bara kvar som referens.

Normalt sätt uppdaterar och ombalanserar vi modellportföljerna i januari och sedan låter vi dem löpa under året. Dock har vi det senaste kvartalet varit med om 1) det snabbaste börsfallet någonsin, 2) den största nedgången en enskild dag på Stockholmsbörsen och 3) en total nedfrysning av den svenska företagsräntemarknaden. Då är vi dessutom inte ens ute på andra sidan än. Men precis som alla mynt, har även det här myntet två sidor. En börsnedgång skapar också mängder av möjligheter, särskilt för dig som är yngre. Enligt de flesta vetenskapliga studier är man yngre fram till i alla fall 55 år.

Innan vi fortsätter så vill jag citera läsaren Karl som kommenterade gårdagens artikel:

Jag vill bara ha en duglig avkastning och jag blir lite förskräckt när jag ser sådana här inlägg. Jag inser liksom att jag verkligen inte vet vad jag håller på med och funderar starkt på att sälja av allt och gå till Lysa istället.

Läsaren Karl

Först och främst vill jag säga TACK till Karl som sätter ord på det här. Det är lätt att jag och en handfull riktigt duktiga läsare glömmer bort oss själv i all entusiasm och så blir det supernördigt. Men framförallt är Karls kommentar väldigt klok då den faktiskt sätter fingret på det som är bäst för de allra flesta OCH som vi själva dessutom också gör:

Vi själva har majoriteten av vårt sparande hos fondroboten LYSA trots att många ser oss som experter. En fondrobot som LYSA (annonslänk) sköter ALLT åt en. Den gör ombalanseringen automatiskt, den stödjer för flera konton med ett par klick, det gör att man inte behöver fundera en minut på det jag har lagt en arbetsvecka på och så vidare. Det finns en viss risk för att jag även den här veckan – som Caroline så subtilt uttryckte det – ”har suttit lite för mycket med miniräknaren”. ?

Till råga på allt, kommer LYSA sannolikt få till en bättre räntedel än vad vi själva kan göra. De har nämligen tillgång till fler fonder än vad vi småsparare har, bl.a. fler Vanguard och Dimensional-fonder. Så egentligen kan man sluta läsa här, byta sitt sparande till LYSA och spara en mängd tid och energi som kan läggas på annat. Tiden blir faktiskt bättre använd på att läsa (om) artikeln från förra veckan, enligt nedan, för att fundera på hur man kan utnyttja situationen idag på bästa sätt.

Om du ändå vill fortsätta läsa – på egen risk ? – så vill jag som vanligt påpeka; se nedanstående som en allmän information och en inspiration. Det är inte och ska inte betraktas som en finansiell rådgivning. Om du vill ha hjälp att investera, lägg ett mejl på janATrikatillsammans.se, så kan jag förmedla kontakt till ett par duktiga finansiella rådgivare. Som vanligt gäller våra fullständiga villkor som finns här. Ingen ersättning har utgått för artikeln eller någon fond som nämns.

Alla portföljerna är samskapade utifrån hundratals kommentarer med er läsare i tidigare artiklar som här, här och här. Ett fantastiskt stort tack till dig som har bidragit, Oscar F, Daniel Nilsson, PZ, JE, JFB, Daniel, Defensiv, Harry, ML, CL, Johan, Olof m.fl. Utan er så skulle portföljerna inte blivit så bra som de blivit. Det har verkligen varit tankespjärn i 110 i många fall, men resultatet är verkligen ”rika tillsammans”. Extra viktigt är det för mig personligen då vi ändå sätter våra egna riktiga pengar i dessa portföljer. Så tack än en gång. Verkligen.

Vi hoppas även snart kunna lämna dessa Corona-relaterade artiklar och återgå till mer ordinarie och varierande avsnitt.

Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline
Uppdaterad: 200407 kl: 10:48

PS. Avanza har äntligen gjort den bästa guldfonden Xetra Gold med kortnamnet 4GLD tillgänglig för köp. Det är ett hett tips att byta från Guld AVA till den fonden om man är på Avanza. DS.

TL:DR; Sammanfattning i ett par punkter

Nedan följer en kort sammanfattning av artikeln:

 • Om du använder en fondrobot som LYSA, då kan du bortse från hela artikeln, den rör inte dig (och det är bra sak ? )
 • Vi ombalanserar portföljerna för att återgå till ursprungsfördelningen

Samtidigt när vi ändå ombalanserar så passar jag på att göra även följande ändringar:

 • Ändring i räntedelen där vi introducerar sparkonto med insättningsgaranti istället för företagsobligationer
 • På Avanza byter vi ut Guld Ava mot Xetra Gold som äntligen är tillgänglig och mycket bättre
 • Vi passar på att dela upp det största innehaven i globalfonderna i två fonder istället för en
 • Vi minskar andelen Spiltan-fonder till följd av de senaste veckornas händelser
 • Vi har uppdaterat ombalanseringsmallen i excel

Se nedan för mer detaljerade ändringar beskrivningar.

Innehållsförteckning

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande videon via Youtube.

Alla slides som vi använde till avsnitten finns nedan:

Ombalansering ”återställer” portföljen till startläget

Syftet med en ombalansering är att förhindra att portföljen glider. Nu när aktier har gått ner kraftigt i värde innebär det att de som en andel av portföljens storlek har minskat. Tillsammans med att guldet har ökat och räntefonder har minskat lite i värde så har dessa två delar ökat i andel. En ombalansering återställer således balansen mellan dessa olika delarna till den fördelning som man hade från början.

Det får vissa positiva effekter som att du köper det som är billigt just nu (=aktier) på bekostnad av det som har ökat i värde och är dyrt. I en nedåtgående marknad som vänder (vilket vi tror) så kommer det ge en skjuts på vägen upp. Det är rationellt rätt att göra enligt forskning och portföljteori även om det är känslomässigt jobbigt. Om du vill läsa mer om ombalansering, läs gärna följande artikel:

Om vi tittar på hur det såg ut på marknaden vid stängning i fredags, så såg det ut som följer:

 • Stockholmsbörsen (OMXS30) är -21 % för i år och -25 % från toppen 19 februari.
 • Amerikanska börsen (S&P500) är -24 % för i år och -26 % från toppen.
 • Världsindex (MSCI World AllCountry) är -25 % för i år och -26 från toppen.

Tittar vi däremot på de andra delar

 • Guld i USD har gått upp med ca 6 %
 • Svenska kronan har försvagats mot dollarn med ca 8 % (dollarn i sig är ca 2 % upp)
 • Guld i SEK har gått upp med ca 16 %
 • Långa räntefonder har rusat i värde på grund av räntesänkningarna
 • Svenska räntefonderna har backat men mindre än aktier.

Tittar vi på våra egna portföljer så ser de ut som följer:

Portfölj (aktier, räntor, guld) Årets
utveckling
Andel aktier
(± mål)
Andel räntor
(± mål)
Andel guld
(± mål)
Försiktiga portföljen (20, 75, 5) -8 % 17.1 (-2.9 %) 76.5 % (+1.5 %) 6.3 % (+1.3 %)
Nybörjarportföljen (50, 40, 10) -10 % 47.1 % (-2.9 %) 41.0 % (+1.0 %) 11.9 % (+1.9 %)
Globala barnportföljen (80, 10, 10) -14 % 75.3 % (-4.7 %) 11.4 % (+1.4 %) 13.2 % (+3.2 %)
RikaTillsammans-portföljen (25, 50, 25) +5,5 % 19.0 % (-6.0 %) 53.9 % (+3.9 %) 27.4 % (+2.4 %)

Så den huvudsakliga anledningen är att vi ska flytta pengar från räntefonder och guld till aktier. Det kommer också innebära en liten extra skjuts upp när vändningen kommer. En fondrobot som t.ex. LYSA gör det här automatiskt när andelarna avviker med mer än 3 % över ett par dagar. Men vi som har egna portföljer måste ombalansera manuellt på grund av glidningen i portföljen. Jag tänkte inte gå genom teorin bakom ombalansering i detalj då jag har gjort det i tidigare artiklar såsom t.ex.:

En stor möjlighet att lära då vi på många sätt fått facit

Situationen på börsen har även gett en möjlighet att se de antaganden som vi alla har gjort i vårt sparande stämmer. Det gäller både det tekniska i form av själva sparandet och ens portfölj samt ens beteende i form hur man har känt och reagerat. Jag har i flera år nämligen påstått att man inte vet vilken sorts investerare man är förrän man har varit med om sin första krasch. Det går nämligen inte att utvärdera om t.ex. ens risktolerans är rätt i en uppåtgående marknad. Därför är den här tiden briljant att verkligen reflektera över frågor såsom:

 • Hur har har jag reagerat?
 • Var det så som jag trodde att jag skulle reagera?
 • Vad har jag gjort rätt?
 • Vad har jag gjort fel?
 • Vad trodde jag skulle vara på ett visst sätt som inte var så?
 • Vilka har jag lärt mig och vilka är mina insikter den här perioden?
 • Har jag rätt balans i mitt sparande?

Tack vare att bland annat samskapandet (här och här) av modellportföljerna tillsammans med er läsare upplever jag att vi som helhet har haft mer rätt än fel. Framförallt i de stora penseldragen och de viktigaste antagandena. Men det betyder inte att vi har fått full pott. Den största enskilda överraskningen för mig (och väldigt många andra) den här perioden var nedstängningen av Spiltans två räntefonder till följd av att förtroendet försvann på den svenska marknaden för företagslån (=företagsobligationsmarknaden). Något som jag har skrivit utförligt om i artikeln om Spiltan Räntefond Sverige.

Det är därför det blir en del förändringar i portföljerna förutom bara en ombalansering den här gången.

Mina främsta insikter den senaste perioden

Om man kopplar bort allt runt om och bara fokuserar på den ekonomiska och börspåverkande delen av den här Corona-situationen, så är det väldigt fascinerande. Det visar hur snabbt saker kan förändras, hur konsensus ändras, vilka som har simmat utan badbrallor och hur mycket psykologi spelar in.

Som en amerikansk bloggare skrev; ”Om någon för tre månader sedan hade sagt att börsen kommer rasa med 30 procent på tre veckor, arbetslösheten kommer explodera, alla resor kommer ställas in och efterfrågan för majoriteten av alla företag kommer trilla med 80 %” så skulle man nästan trott att det landat fientligt sinnade utomjordingar”. Ändå har det hänt och vi är inte ens ute på andra sidan än, även om läget verkar ha normaliserats i något slags status-quo sedan förra veckan.

För mig bottnar nästan alla stora misstag eller tillfällen då jag lyckats missa i:

Assumptions are the mother of all f*** ups!

Eugene Lewis Fordsworthe

Det vill säga att det är ofta ett antagande som man har gjort som inte visar sig stämma i efterhand. Det sägs att Mark Twain har sagt:

What gets us into trouble is not what we don’t know. It’s what we know for sure that just ain’t so.

Mark Twain

Än värre kan det till och med vara saker man inte ens visste att man inte visste – och man således inte ens har gjort något antagande om.

Några antaganden som inte riktigt visat sig stämma

Nedan följer några av de viktigaste antaganden som jag upplever inte håller riktigt fullt ut med facit hand är:

Den svenska (och nordiska) företagsobligationsmarknaden är icke-fungerande
Om vi börjar med det största felaktiga antagandet så var det hur den svenska (och nordiska) företagsobligationsmarknaden fungerade. Jag har alltid utgått från att om man köper en räntefond så är den likvid i form av att jag kan köpa och sälja den när jag vill. Ungefär som en aktie. Problemet är att det har väldigt tydligt visat sig att så är inte fallet. De mer tekniska detaljerna till varför finns i den här artikeln. Jag hade t.ex. inte någon aning om att affärer på den marknaden till största delen fortfarande görs över telefon och av ett väldigt fåtal aktörer – dessutom nästan bara inhemska.
Det ställde hela resonemanget kring att vissa räntefonder är ett alternativ till bankkonto på ända. Något Svenska Dagbladet också har tagit upp. Problemen har inte bara varit begränsade till Sverige. Insikten är således: ”När det gäller räntefonder måste man även ta hänsyn till andra risker förutom ränte- och kreditrisken. Även likviditets- och fondbolagsrisken är relevant.”
Den vanliga riskskalan (KIID) är mer eller mindre irrelevant
Alla fonder ska klassas på en skala 1 till 7 baserat på risk. Ett antyder den lägsta risken, i princip bankkonto har det sagts, och sju är den högsta risken. Vilken klassning en fond får bygger till stor del på det klassiska riskmåttet volatilitet. Det vill säga hur stora svängningar som fonden har runt sin genomsnittliga utveckling. Det står i alla fondbestämmelser att det inte tar hänsyn till kredit, likviditets-, koncentrations-, motparts- eller operativ risk. Men eftersom dessa risker mer eller mindre har varit irrelevanta de senaste 20 åren har det varit väldigt få som har tagit höjd för dem. 
En fond som inte kan prissättas spärrar hela PPM, en blandfond eller en fondrobot
En annan upptäckt som jag tror att väldigt många har gjort de senaste veckorna är att om en fond inte kan prissättas, så kan den spärra en hel portfölj. Alla de som hade Spiltan Räntefond Sverige i sitt PPM kunde inte genomföra något fondbyte, oavsett hur stor eller hur liten andelen var. Samma sak gällde alla oss med pengar på fondroboten LYSA eller pengar i någon av Avanzas Auto-lösningar eller Avanza 50/75-fonder.
Läste man noga på PPM-myndighetens hemsida hade det tydligen hänt en gång tidigare under arabiska våren då mellanöstern-fonder hade spärrat PPM-val. Men det kan bara ha drabbat ett fåtal sparare och jag hade i alla fall inte noterat det. 

Antaganden som visat sig stämma

Om vi vänder på kakan och tittar på antaganden som har visat sig stämma är de betydligt fler:

 • Stora och långt utöver det normala rörelser under enskilda dagar
 • Alla tillgångsslag börjar samvariera och gå mot en hög korrelation
 • Svenska kronan försvagas och valutor som USD, CHF och EUR stärks
 • Företagsobligationer faller i linje med aktier (och överraskar sparare negativt)
 • Tillit till andra aktörer på finansmarknaden försvinner och låser likviditet för att banker slutar låna ut till varandra och andra
 • Riksbanker och regeringar går in med stimulanser och räddningspaket
 • Det görs generellt alldeles för lite och alldeles för sent
 • Rekyler efter stora nedgångar är vanliga (och utgör bra temporära säljtillfällen om man behöver komma ut)
 • Guld håller emot, minskar ofta i startskedet av krisen för att sedan öka
 • Räntefonder minskar mindre i värde än aktier
 • Spreadar (skillnaden mellan sälj/köp) på alla tillgångar ökar / market makers fungerar sämre
 • Tilliten på marknaden försvinner vilket ofta leder till att räntefonder får svårt och vissa stängs för uttag
 • Alternativa placeringar såsom Bitcoin visar sig inte hålla måttet
 • Investerare som är med om sin första stora börskrasch får panik och börjar sälja av
 • Antal inloggningar på Avanza/Nordnet ökar (Avanza var ett tag mest nedladdade näringslivs appen)
 • Nettoinflöden av pengar ändras till nettoutflöde från fonderna
 • Många aktörer tenderar att sälja av fredag eftermiddag för att vara kontanta över helgen
 • Det blir nattsvarta rubriker i tidningar kring ”börsras”
 • Varsel och arbetslösheten ökar, bostadspriser tenderar stå eller falla säsongsjusterat
 • Allt går väldigt fort, saker på måndagen är historia på onsdagen
 • Alla företag dras över en kam oavsett fundamentala faktorer
 • Populära småspararaktier får ofta extra stora nedgångar
 • Stopp-loss, försäkringar och andra derivat slutar fungera
 • Det kommer att komma historier om ”gurus” som sålt av i rätt tid / köpt på botten / förutsåg allt i förväg
 • Det kommer att komma artiklar om ”köp-och-behåll”-strategier är jättedumma

Så, betyget jag skulle ge oss som community är att vi har haft mer rätt än vad vi har haft fel. ?

Förändringar till följd av insikterna

Efter flera hundra(!) kommentarer och mycket väldigt givande diskussioner (här, här, här och här) verkar konsensus vara att göra ett par smärre förändringar i modellportföljerna till följd av insikterna. Observera att förändringarna är inte livsnödvändiga, man kan sitta kvar med sin portfölj om man gör den bedömningen (som vissa gör i kommentarerna).

Jag tycker dock att följande förändringar är motiverade. Framförallt för att det är ändringar som jag kan tänka mig att leva med i flera år framöver. Flera av förändringar fanns i tidigare versioner av portföljerna – t.ex. uppdelningen i flera fonder per tillgångsklass. Vi utgick många från att det var en förenkling och minskning av komplexiteten att ”slå ihop” fonder, men det beslutet har ju visat sig inte stämma för t.ex. räntefonderna.

#1. Större diversifiering i räntedelarna i portföljerna
Den första förändringen blir att sprida äggen i fler korgar inom räntedelen. Även om det verkligen INTE har varit någon katastrof i valet av räntefonder så har fördelningen inte varit optimal. Det är lätt att vara efterklok, men andelen pengar i Spiltan-fonderna har varit onödig hög med tanke på det som vi vet idag. Dessutom är insikten att t.ex. en svensk företagsobligationsfond innehåller ca 100 företag medan en global företagsobligationsfond kan innehålla uppemot 8 000 innehav. 
#2. Större diversifiering mellan fonder inom samma kategori
En vanlig kommentar i diskussionerna har varit att hålla sparandet enkelt med få fonder. För något år sedan hade jag 20+ fonder i portföljerna men i januari landade vi på mindre än 10 i varje portfölj. Det underlättade översikten, månadssparandet, var enklare att sätta upp och så vidare. Nu har det det visat sig att man bör ta hänsyn även till fondbolagsrisken. Det är mer skillnad än man tror på t.ex. Spiltan som bara har småsparare som kunder och t.ex. rörligt kapital jämfört med AMF eller SPP som nästan bara pensionskapital som är betydligt mer trögrörligt.
Fondbolag kan ta olika beslut även om de agerar på samma marknad. Något som vi såg när Spiltan stängde för handel men alla andra aktörer på samma marknad öppnade. Dessutom minskar det risken för försumlighet (som också nämns i fondfakta-blad) och motpartsrisken i form av fondbolaget. Slutligen så bidrar en uppdelning till att underlätta vid eventuell belåning. T.ex. Nordnet tar hänsyn till hur mycket pengar man har i en enskild fond när de sätter risken och därmed räntan. 
#3. Bankkonto är ett bra alternativ, särskilt nu när man kan aggregera sin utveckling
Jag är ett stort fan av bankkonto med insättningsgaranti på alla pengar på 0-12 eller till och med 0-24 månaders sikt. En stor anledning till att jag inte varit ett lika stort fan av kontanter utanför i portföljerna (även om det inneburit en ej optimal skattesituation) har framförallt varit på grund av mental bokföring. Jag påstår (kanske felaktigt) att en genomsnittlig investerare kommer att reagera olika beroende på följande två alternativ.
A) En portfölj på LYSA/Avanza/Nordnet med 80 000 kr i 100 % aktier och 20 000 kr på räntekonto utanför B) En portfölj på LYSA/Avanza/Nordnet på 100 000 kr med 80/20 fördelning. Jag utgår från att B) är ett bättre alternativ även om A) är ett matematiskt bättre alternativ. Det är nämligen större sannolikhet att man i A) agerar känslomässigt eftersom man inte summerar ihop portföljen och bankkontot och gör en ny jämförelsegraf som man får automatiskt i B. 
Dock påpekade flera av er läsare att man kan summera både sparkonto och portfölj på Avanza och Nordnet, vilket borde göra behovet mindre av mitt resonemang. Jag tänker helt enkelt att det får vara upp till var och en att välja själv. Läs dock min kommentar längre ned i artikeln om sparkonto.
#4. Flyttar 5 % från aktier till guld i barnportföljen
Jag har ju förespråkat guld i portföljerna sedan 2014 och över tid sakta men säkert ökat andelen guld i portföljerna. Nu senaste i januari till ca 10 % per portfölj. Jag tycker att det är värt att öka andelen guld lite, inte för att jag tror att guld på kort sikt kommer att gå bättre (vilket jag iof tror) men för att ni läsare (och förvaltaren Eric Strand) har rätt i resonemanget om ”försäkring”. Det räcker inte riktigt med 10 % guld för att kompensera en nedgång i de resterande andelarna i portföljen.
Historiskt och en del studier har pekat på uppemot 20 % guld, något som återkommer flera gånger i kommentarerna. Jag tror inte jag är så modig att jag vågar ta 20 % guld än. Därför slutar det på 15 % i globala barnportföljen och de andra blir oförändrade.
#5. Minskar kraftigt Spiltans fonder i portföljerna
Även om det mycket väl kan vara som så att Spiltan har gjort allt rätt utifrån kundernas perspektiv så upplever, främst i kombination med ovan, att jag byter ut dem. Spiltans Aktiefond Investmentbolag byts ut mot SEF Kavaljer Investmentbolag också då jag inte upplever bytet som en försämring. Om man inte håller med mig om det här resonemanget så kan man absolut köra på Spiltan Aktiefond Investmentbolag. ? 

Många av förändringarna ovan är ”självklara” samtidigt som vissa av dem är inte lika enkla.

Försiktiga portföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på Försiktiga portföljen vid början av året, så såg den ut som följer:

 • 20 % – Globala aktier / SPP Aktiefond Global 
 • 45 % – Korta svenska företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige 
 • 10 % – Korta svenska företagsräntor / IKC Avkastningsfond 
 • 10 % – Långa svenska stats- och bankräntor / AMF Räntefond Lång 
 • 5 % – Svenska högränteräntor företag / Spiltan Högräntefond 
 • 5 % – Globala statsräntor / AMF Räntefond Mix 
 • 5 % – Guld / Xetra Gold eller Guld Ava

Här finns det faktiskt två olika vägar att gå och man behöver välja själv.

Avveckla portföljen till buffert och/eller en portfölj med högre risk
Man kan argumentera för att portföljen har haft en något högre risk än det var tänkt då. Tanken var Spiltan Räntefond Sverige skulle ha en lägre risk än den visade sig ha. En avveckling blir då motiverad genom att man tar en del av förlusten och 1) använder pengarna för att förstärka upp vardagsekonomin om det behövs och 2) flyttar in en del av pengarna till en portfölj med en högre risk som nybörjarportföljen enligt resonemanget i #146. Så klart givet att förutsättningarna finns.  
Ombalansera portföljen till en något lägre risk enligt nedan
Man kan också argumentera för att inte göra någon större förändring alls. Portföljen har en sparhorisont enligt tidigare på 1-3 år, kanske snarare 2-4 år, och med stor sannolikhet kommer den på den perioden landa där vi önskar att den ska landa med ca 2-3 procents utveckling i årsmedelavkastning. Volatiliteten har dock tyvärr visat sig vara högre än väntat på grund av Spiltan. Förändringarna som görs är: 
1) Minskar på företagsobligationsfonderna och flyttar pengar till stor del till kontanter
2) På Avanza byter vi till Xetra Gold som är en bättre guldfond

Efter mycket funderande så har jag bestämt mig för att göra en variant mellan dessa två. Jag kommer att ta ut hälften av pengarna och flytta dem till de andra portföljerna och den resterande hälften kommer att ombalanseras till följande.

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
20 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 20 %
       
40 % Kontanter Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti (Nordnet, Avanza)
15 % Räntor Globalt + Sverige AMF Räntefond Mix (Nordnet, Avanza)
10 % Räntor Långa räntor AMF Räntefond Lång (Nordnet, Avanza)
10 % Räntor Företagsräntor Spiltan Räntefond Sverige (Nordnet, Avanza) 
Delsumma räntor: 75 %
       
5 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 5 %

Det kan mycket väl hända att portföljen får göra comeback längre fram. Men just nu är den inte optimal utifrån något perspektiv.

Nybörjarportföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på Nybörjarportföljen så såg den i början av året ut enligt följande:

 • 40 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära
 • 5 % – Svenska aktier / SEB Sverige Index
 • 5 % – Asien & tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
 • 25 % – Svenska korta företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige
 • 5 % – Globala stats- och företagsräntor / AMF Räntefond Mix
 • 5 % – Svenska långa räntor / AMF Räntefond Lång
 • 5 % – Högränteräntor / Spiltan Högräntefond
 • 10 % – Guld / Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza

Förslag på förändringar i den här portföljen är – utifrån en mix av skydd/avkastning i räntedelen och de övriga insikterna:

Uppdelning av globalfonden i två fonder
För att inte ha en fond med 40 procentig andel i portföljen bryts den upp i två. Den kompletterande fonden blir SPP Aktiefond Global. Om man vill ha ett lite mer hållbart alternativ så kan man ta SPP Global Plus A. De får vars 20 procent i portföljen. Observera att nu när vi har så stora rörelser på börsen så kan det vara värt att avvakta med den här delen och behålla den befintliga globalfonden man har.
Ändring i räntedelen (ändrad fördelning och minskning av Spiltan-fonderna)
Enligt resonemangen ovan byts dessa två fonder ut. Förslaget är att lägga dessa 40 % i räntor på 20 % skydd och 20 % avkastning. Det leder till förslaget i tabellen nedan. Skyddet är i form av kontanter och avkastningen i form av en kombination av olika räntor. 
Kontanterna kan antingen has som saldo på kontot, men det är inte optimalt ur skattesynpunkt så det är bättre med ett bankkonto med insättningsgaranti. T.ex. Avanzas Sparkonto+ som idag ger ca 0.6 % utan risk och med insättningsgaranti. Om man vill ta mer risk i räntedelen så finns det en hel lista med riktigt bra räntefonder här i diskussionsunderlaget till portföljerna.
För dig på Avanza – byt till Xetra Gold
Per 200406 är även Xetra Gold tillgänglig och den är mycket bättre än Guld Ava som var det tidigare alternativet.

Det gör att vi får en portfölj som nu ser ut som följer:

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
20 % Aktier Global indexfond Länsförsäkringar Global indexnära (Nordnet, Avanza)
20 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Asien & Tillväxtmarknads indexfond Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Svensk indexfond SEB Sverige Index (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 50 %
       
20 % Kontanter Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti (Nordnet, Avanza)
10 % Räntor Globalt + Sverige AMF Räntefond Mix (Nordnet, Avanza)
5 % Räntor Långa räntor AMF Räntefond Lång (Nordnet, Avanza)
5 % Räntor Företagsräntor Spiltan Räntefond Sverige (Nordnet, Avanza) 
Delsumma räntor: 40 %
       
10 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 10 %

Globala barnportföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på Globala barnportföljen så såg den i början av året ut enligt följande:

 • 55 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära 
 • 10 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A 
 • 5 % – Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 
 • 5 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Indexfond 
 • 5 % – Svenska investmentbolag / Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 10 % – Korta svenska företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige 
 • 10 % – Guld / Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza

Förslag på förändringar i den här portföljen är utifrån de övriga insikterna:

Delar upp den globala indexfonden i två fonder
Enligt samma resonemang som innan. Både för att sprida riskerna mellan fondbolag och förbättra villkoren för eventuell belåning. Utifrån ett innehavsperspektiv blir det ingen skillnad då de äger samma underliggande aktier. Observera att nu när vi har så stora rörelser på börsen så kan det vara värt att avvakta med den här delen och behålla den befintliga globalfonden man har.
Byter ut Spiltan-fonderna
Byter ut Spiltans räntefond mot AMF Räntefond Mix och Investmentbolagsfonden mot SEF Kavaljer Investmentbolag. Jag upplever också att det blir en bättre mix på räntefonderna i och med AMF-fonden som innehåller både statspapper i Sverige och globalt och lite företagspapper. Jag valde att ta avkastningsspåret eftersom tidshorisonten är så lång. Precis som tidigare nämnt kan man byta ut den delen mot kontanter istället.
Ökar andelen guld med 5 % på bekostnad av 5 % aktiefonder
Enligt tidigare resonemang för att guldet ska ha en chans att ”kompensera” för risken i aktiefonderna.
För dig på Avanza – byt till Xetra Gold
Per 200406 är även Xetra Gold tillgänglig och den är mycket bättre än Guld Ava som var det tidigare alternativet.

Det gör att vi får en portfölj som nu ser ut som följer:

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
25 % Aktier Global indexfond Länsförsäkringar Global indexnära (Nordnet, Avanza)
25 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
10 % Aktier Asien & Tillväxtmarknads indexfond Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Globala småbolag Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Svensk indexfond SEB Sverige Index (Nordnet, Avanza)
5 % Aktier Svenska + Globala investmentbolag SEF Kavaljer Investmentbolag (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 75 %
       
10 % Räntor Globalt + Sverige AMF Räntefond Mix (Nordnet, Avanza)
Delsumma räntor: 10 %
       
15 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 15 %

RikaTillsammans-portföljen: extra ombalansering 2020

Om vi tittar på RikaTillsammans-portföljen så såg den i början av året ut enligt följande:

 • 22,5 % – Globala aktier / SPP Aktiefond Global (SEK)
 • 2.5 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Index (SEK)
 • 20.0 % – Svenska korta företagsräntor / Spiltan Räntefond Sverige (SEK)
 • 5.0 % – Svenska kontanter / Kontanter i form av saldo på konto (SEK)
 • 5.0 % – Europeiska långa statsräntor / iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) – IBCL 
 • 15.0 % – Amerikanska långa statsräntor / iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04 
 • 5.0 % – Europeiska långa statsräntor / Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG 
 • 10 % – Guld / Xetra Gold på Nordnet eller Guld Ava på Avanza

Förslag på förändringar i den här portföljen är utifrån de övriga insikterna:

Delar upp globalfonden i två delar
Enligt samma resonemang som tidigare. 
Byter ut Spiltan Räntefond Sverige
Här kommer den största förändringen där vi byter ut Spiltan-fonden som inte alls var ett alternativ till bankkonto. Utifrån kommentarerna, framförallt från Oscar m.fl. så går vi på ett rent bankkonto här. 
Bryter upp guldet i två fonder
Precis samma resonemang som med globalfonderna. Delar upp guldet i två fonder istället för en med samma innehav.

Det gör att vi får en portfölj som nu ser ut som följer:

Andel Typ av tillgång Typ av fond Fondförslag
15.0 % Aktier Global indexfond SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza)
7.5 % Aktier Global indexfond Länsförsäkringar Global indexnära (Nordnet, Avanza)
2.5 % Aktier Svensk indexfond SEB Sverige Index (Nordnet, Avanza)
Delsumma aktier: 25 %
       
25 % Kontanter Bankkonto Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti (Nordnet, Avanza)
Delsumma korta räntor: 25 %
       
15 % Långa räntor Amerikanska räntor iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04  (Nordnet, Avanza)
5 % Långa räntor Europeiska räntor iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) – IBCL  (Nordnet, Avanza)
5 % Långa räntor Europeiska räntor Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG (Nordnet, Avanza)
Delsumma långa räntor: 25 %
       
15 % Guld Fysiskt guld Xetra Gold (4GLD) eller WisdomTree Physical Gold (VZLD) (Nordnet, Avanza)
10 % Guld Fysiskt guld WisdomTree Physical Gold (VZLD) (Nordnet, Avanza)
Delsumma guld: 25 %

Mycket av diskussionen har pågått kring den korta räntedelen. Efter mycket om och men verkade konsensus hamna kring att ha dem på ett bankkonto. Enligt teorin så ska det vara en penningmarknadsfond, men de innebär i dagsläget en garanterad förlust. Se gärna diskussionen i den andra artikeln då den var givande för mig.

Övriga kommentarer, tips och svar på vanliga frågor

Nedan följer några kommentarer och tankar som kan vara värda att reflektera över.

Måste man byta fonderna och göra förändringarna?

Nej, det måste man inte. En vanlig kritik i kommentarerna (och från Caroline) är att jag ”pillar” för mycket på fonderna. Ombalansering tycker jag att man ska göra, men att genomför de övriga förändringarna är inte lika nödvändiga. Man får helt enkelt se om man håller med mig i resonemangen som förts ovan eller ej. Jag vet flera läsare som inte byter Spiltan fonderna, inte har guld eller har någon annan variant med t.ex. Avanza Global.

Jag sitter inte på sanningen eller rätt svar utan jag gör också bara så gott jag kan. ?

Var medveten om att fonderna kan ändra värde under ombalanseringen

I normala fall behöver man i princip inte ta någon hänsyn till hur eller när man ombalanserar eller byter sina befintliga fonder till portföljer hos LYSA. Problemet som vi har sett de senaste veckorna är att vi har haft dagar där aktier har gått upp eller fallit med nästan 10 procent. Den senaste veckan har vi inte haft några större rörelser, men det är viktigt att vara medveten om att det kan påverka ditt värde i båda riktningarna.

Exemplet lyder så här: Du lägger din säljorder innan kl. 13.00. Då kommer din fond säljas till X kr och du får pengarna till kontot 2 dagar senare. Dessutom tar det ytterligare 2 dagar att köpa de nya fonderna. Det är inte ovanligt att en ombalansering kan ta upp emot en vecka att genomföra. Under den här veckan så kan du ha:

 • Sålt för 100 kr och de nya fonderna har minskat i värde till 95 kr och du köper tillbaka billigare (bra affär för dig)
 • Sålt för 100 kr och de nya fonderna har ökat i värde till 105 kr och du får köpa tillbaka dyrare (trist för dig)

En normal vecka är det inte ett problem då rörelsen är mindre än 0.5 procent, men de senaste veckorna har vi kunnat se stora rörelser. Det är således inte bara en risk utan också en möjlighet. Sedan beror det också på vilka fonder man köper och säljer. En räntefond rör ju sig inte alls lika mycket som t.ex. en aktiefond så en ombalansering i räntedelen är ju enklare. Det här är också en fördel med en fondrobot som t.ex. LYSA som ombalanserar automatiskt och mer eller mindre moment åt en (från en dag till en annan).

Ett sätt att minimera den risken är att göra den ombalanseringen över ett par veckor. Då kan man ombalansera mellan de två globalfonderna lite i taget. Särskilt smidig är funktionen ”BYT” som finns både på Nordnet och Avanza. Då kan man byta ett par procent i taget och då spelar inte rörelserna någon större roll. På samma sätt kan man göra om man ska avveckla sina portföljer och flytta till en fondrobot, t.ex. sälja av en portfölj i taget, en del i taget eller en fond i taget. Man kan faktiskt också bortse från den här förändringen.

Äntligen går det att investera i guld via Avanza!

Avanza har på sistone gjort stora förändringar och äntligen tillåtit handel med utländska börshandlade fonder. Det inkluderar även den bästa guldfonden:

Det finns ytterligare två bra guldfonder, men de verkar inte släppta på Avanza än:

 • WisdomTree Physical Gold (VZLD)
 • WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)

Fördelen med alla dessa är att de äger fysiskt guld som de har i riktiga valv. De flesta andra guldprodukter äger bara guldet på papper. Ibland dyker det upp frågor kring Silver och motsvarande silver fond är:

 • WisdomTree Physical Silver (VZLC)

Så fort dessa dyker upp på Avanza så kommer jag att hojta till. Ett alternativ som jag själv har i lekhinken är Eric Strands fond AuAg Silver Bullet. Vi resonerar mycket om den i de två intervjuerna med honom som du hittar här och här.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag vs SEF Kavaljer Investmentbolag

Det kommer säkert bli kommentarer på att jag väljer SEF Kavaljer Investmentbolag framför Spiltan Aktiefond Investmentbolag som är en av Sveriges mest populära fonder (284 286 st ägare på Avanza(!), SEF har 3 653 st). Det är inte ett olycksfall i arbetet utan en medveten och väl avvägt tanke.

Jag tänker så här:

 • Skillnaden i årlig förvaltningsavgift är bara 0.1 % (Spiltan: 0.2 %, SEF: 0.3 %)
 • Diffen i avgift på grund av transaktionskostnader bortser jag från då de minskar över tid när flöden (in/ut) har stabiliserats
 • SEF har förutom fokus på de svenska investmentbolagen även ett internationellt fokus
 • Jag upplever förtroendet för Spiltan som fondbolag något naggat i kanten

Om man inte håller med så är det ju helt OK att välja Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället.

Vad är syftet med räntefonderna? Skydd eller avkastning?

I diskussionen, med över 200 kommentarer, som ledde fram till den här artikeln pratade vi rätt länge förbi varandra tills vi insåg att vi skiljde oss åt i frågan:

 • Vad är syftet med räntefonderna?

Några av oss har synen att det ska skydda portföljen och att avkastningen är sekundär. Några andra såg det som att det ska ge avkastningen eftersom tidshorisonten ändå är så lång. Det är ju inte heller säkert att det läget vi har haft och har idag (inte bara Corona, utan även lågränteläget) kommer att bestå för alltid. Sedan är det ju alltid svårt att spekulera i framtiden. Sedan 2008 har jag blivit idiotförklarad för att ha långa räntefonder i sparandet och det var de som har gjort att RikaTillsammans-portföljen är på +5 procent i dagsläget. Därför tycker jag personligen att för många beslut ska fattas på ens syn om framtiden. Något forskningen bevisar om och om igen.

Det finns således två vägar att gå i portföljen:

 • Skydd: då prioriterar man bankkonto med insättningsgaranti
 • Avkastning: då prioriterar man stats- och obligationsfonder med en ökande löptid

Jag själv har bestämt mig för att köra en klassisk ”lagom mix”. Lite som Mario i Super Mario Bros spelen. Helt okej på det mesta men inte bäst på något. Du kommer själv behöva välja vad du prioriterar i din räntedel – skydd eller avkastning. Jag tycker personligen att det är svårt att argumentera mot att ha pengarna på ett sparkonto där man kan få 0.7 – 1.2 % ränta utan större risk och med insättningsgaranti.

Det man skulle önskat och varför LYSAs ränteben är bättre än vårt

För den intresserade läsaren finns det en sammanställning med 25+ olika ränte-fonds-alternativ i artikeln:

Det är allt från räntefonder med olika innehav, olika valutor, olika längd och risk/avkastning. Det är värt att notera att det som man skulle önska är:

För oss småsparare finns det tyvärr ingen sådan. Att valutasäkra är tyvärr något som inte är möjligt för oss småsparare. Det är också anledningen till att LYSA har ett bättre ränteben än vad vi någonsin kan sätta ihop själva. De har tillgång till fonder som ovan.

Diversifiera även sparkontona och var försiktig med nischaktörer

Eftersom vi här introducerar sparkonto som tillgångsslag på grund av bristen på penningmarknads- och likviditetsfonder är det viktigt att tänka även kring dem. Som JFB skriver i kommentaren nedan:

Jag höjer nu även ett varningens finger för vissa av nischbankerna. De som har affärsmodeller som är galet riskabla, tex Collector, Hoist, Svea, Avida.Modellen är att låna billigt av svenska småsparare som får snuttefilten insättningsgaranti som sedan används för att köpa upp billigt förfallna lån i Europa för indrivning.

Hur går indrivning i Europa till i och efter Corona?
Hur mycket kreditförluster klarar dessa banker före de går i putten?
Hur länge får jag vänta på att få ut mina pengar efter en konkurs?
Prioriterar riksgälden att betala ut pengar till småsparare som fått de frysta hos nischbanker när landet riskerar att gå på knä i post-Corona kaoset?

Är du tveksam OCH vill säkra din likviditet (och nattsömn :) så kan det vara läge att välja bankkonto och bank som inte tar dessa stora riskerna … ett tips bara.

Precis som JFB skriver undviker jag i dagsläget Collector och många av de andra nischbankerna som inte ens finns på Avanza. Andreas Cervenka skrev faktiskt om det på Dagens Industri idag: ”Blancolånen är en tickande bomb – Sveriges subprime”. Tänk också på att du alltid kan och bör kolla upp att insättningsgarantin gäller via Riksgäldens hemsida. Jag själv avser att använda Avanzas Sparkonto+ och Nordnets sparkonton för att ha pengarna på samma ställe. Hos Avanza kan man dela upp de på de alternativ som erbjuds.

Uppdatering 200410: En läsare i RikaTillsammans-communityn på Patreon kontaktade Riksgälden och skrev följande. Tror det kan komma fler till gagn:

Med anledning av att det varit en del åsikter om nischbanker och insättningsgarantin på bloggen så har jag idag haft ett mycket bra samtal med Riksgälden. Det finns ingen som helst grund för åsikten att insättningsgarantin skulle kunna bli nedprioriterad avseende nischbanker med insättningsgaranti. I händelse av en bankkonkurs beaktar Riksgälden endast om det är en systemkritisk bank och då finns det speciella åtgärder som dock inte heller påverkar insättningsgarantin. Om det är en icke systemkritisk bank som går i konkurs så inträder likaså insättningsgarantin oavsett typ av bank (med insättningsgaranti) . Fonden som är avsatt att täcka insättningsgarantin är välkapitaliserad och skulle den inte räcka så träder staten in. Coronokrisen kommer inte att påverka alls.

Tack Mikael!

Gruppera dina konton om du väljer att köra sparkonto utanför ISK/KF

En av mina invändningar till att flytta kontanter till konton utanför ISK eller KF-konton har varit att det gör att det blir svårare att se den totala (=aggregerade) utvecklingen. Jag har ansett att det är motiverat den extra och högre skatten eftersom det på andra sidan minskade risken för beteendemisstag. Det problemet är nu löst hos Nordnet och Avanza och därför är det en varm rekommendation att använda deras aggregeringsfunktioner.

Förslag på kompletterande börshandlade globala räntefonder

Nu när Avanza också har tagit in börshandlade fonder så finns det några alternativ som jag tycker är spännande för den avancerade spararen. Det är framförallt globala räntefonder som äger tillgångar i hela världen – både statsobligationer och företagsobligationer. De jag tycker är intressanta främst är:

 • iShares Global Corp Bond UCITS ETF EUR Hgd – Kortnamn: 36B7
 • iShares € Corp Bond Large Cap UCITS ETF – Kortnamn: IBCS
 • SPDR® Bloomberg Barclays 0-3 Year Euro Corporate Bond UCITS ETF – Kortnamn: SYBD
 • Vanguard Global Aggregate Bond – Kortnamn: VAGF

Jag lämnar dessa som en övning åt den intresserade läsaren. Utmaningen är främst att de inte handlas i SEK, då hade de varit givna val tänker jag. Nu introducerar den en valutarisk i form av att fonden kan gå +/- 1 procent men valutan SEK/USD kan variera +/- 5 procent.

Ett annat alternativ som jag har funderat på är en liten andel realräntefond i form av t.ex. Handelsbanken Realräntefond. Till slut bestämde jag mig mot det på grund av guldets höga förekomst.

Utnyttja eventuellt kontanterna för att temporärt köpa mer aktier

Jag vill verkligen också rekommendera avsnitt 146 om du inte har läst den artikeln:

som resonerar kring att på kort sikt (1-2 år) öka andelen aktier och öka risken. Kanske genom att öka månadssparandet, öka andelen aktier eller flytta pengar från nybörjarportföljen till globala barnportföljen. Det är ju sådana här lägen som det är bra att utnyttja det torra krutet i form av kontanter och räntefonder om ens livsituation, humankapital, sparhorisont och strategi tillåter det.

Jag själv allokerar om pengar på det sättet genom att göra lite av allt:

 • Höja månadssparandet
 • Vi har ändrat vår 60/40-portfölj på LYSA till 65/35 och kommer höja den lite till varje månad
 • Vi har flyttat pengarna från försiktiga portföljen till nybörjarportföljen och så vidare

men det bygger på som sagt att man har möjligheten och en trygg bas i form av t.ex. en bufferthink med tillgängliga pengar och försäkringar.

Underlätta ombalanseringen med vår mall

Precis som vanligt kan du använda vår uppdaterade ombalanseringsmall för att underlätta din ombalansering.

Använd gärna vår ombalanseringsmall för att underlätta ombalanseringen
Använd gärna vår ombalanseringsmall för att underlätta ombalanseringen

Du hittar den på följande länk:

OBS! Du kan inte ändra i mallen utan du måste antingen 1) ladda ner den till din dator eller 2) kopiera den till ditt google-konto om du har det.

Få de viktigaste uppdateringarna till din mejl

För att inte missa artiklar som den här i framtiden, prenumerera gärna på vårt kostnadsfria månadsbrev. Det innehåller de viktigaste uppdateringarna, de bästa artiklarna och ofta även något konkret tips om möjligt. Dessutom får du ett par mejl med de bästa guldkornen från bloggen. ?

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar

Följande artiklar är relevanta i samband med den här artikeln:

Tack än en gång för att vi hjälps åt med portföljerna

Jag vill avslutningsvis än en gång säga att jag är väldigt tacksam och uppskattar väldigt mycket de diskussioner som vi har här på bloggen. Portföljerna skulle inte varit i närheten så bra utan all er hjälp, feedback och tankespjärn. Det gör mig bättre också. Tack för den här möjligheten. ?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök