Är det dags att köpa nu? | Börskrascher brukar vara bra köptillfällen
Sök:

Är det dags att köpa nu? | Börskrascher brukar vara bra köptillfällen

RikaTillsammans #146 - Bästa köp-på-rea-strategin är sannolikt ett ökat månadssparande, inte engångsköp...

I sociala medier och i kommentarer på bloggen kan man se att många upplever sin första riktiga nedgång. Media har nattsvarta rubriker, paniken börjar skymta i bakgrunden och många börjar agera irrationellt. Samtidigt är börsen – om man tittar rationellt och bortser från känslorna – billigare värderad än på många år. Vissa skulle till och med kalla det för en REA. Den här artikeln försöker besvara frågorna: ”Är det dags att köpa nu?”, ”Om ja, hur gör man det bäst?” och ”Gör det något om man köper för tidigt?”. Historiskt har många av de bästa affärerna nämligen gjorts när det har varit som mörkast. Självklart vet ingen om vi har bottnat eller ska längre ned, men en klok plan behöver nödvändigtvis inte ha rätt svar på den frågan.

Den här artikeln är en av mina mer kontroversiella och mer omfattande på sistone. Den svenska börsen har haft sin värsta dag någonsin med ett fall på över -10,5 %. Den amerikanska börsen har, under samma vecka, klockat in två av de sex värsta dagarna någonsin. Nedgången är den snabbaste och brantaste i historien. Dessutom finns det idag inte heller något slut i sikte. I en sådan här situation kan det vara lämpligt att börja överväga att göra tvärtom mot vad alla andra gör.

TL/DR: Sammanfattning av artikelns viktigaste punkter då den är lång:

 1. Den huvudsakliga strategin gäller fortfarande; givet att din situation inte har förändrats, sitt still i båten!
 2. Börsen har alltid återhämtat sig efter nedgångar och kommer sannolikt även göra det den här gången.
 3. Börskraschen idag följer till stor del fortfarande ett historiskt förutsägbart mönster
 4. Historiskt har lägen som nu varit bra köplägen, typ ”rea”, och belönat den rationelle investeraren.
 5. Om möjlighet finns, överväg en ökning av månadssparandet och / eller risken
 6. Om din sparhorisont är lång (10+ år) och ditt humankapital är högt, överväg en lägre temporär belåning (likt t.ex. AP7 SÅFA) för att öka månadssparandet
 7. Lämplig faktor att dela upp ett engångsbelopp och ett ökat sparande är t.ex. 1/6 till 1/18-del
 8. Ingen vet om vi har passerat botten, befinner oss på botten eller ska längre ned.
 9. Tumregeln om max 10 % i aktier per år i sparhorisont bör fortfarande gälla.
 10. Tiden är fortfarande den absolut viktigaste faktorn, ju längre sparhorisont desto bättre
 11. Historiskt sett har det inte varit katastrof att köpa för tidigt, hellre det än att i många fall inte köpa alls.
 12. Sparande, humankapital och reflektion är fortfarande viktigare än investeringar och pengar
 13. Om du har sålt av nu pga rädsla om större nedgång, vad är din strategi för att köpa tillbaka?

Man brukar säga att börsen är manodepressiv i vanliga fall och nu är den det onekligen på steroider. En amerikansk bloggare beskrev nedgången så här:

Om någon hade visat mig grafen med den här nedgången på -25 % på tre veckor för 3 månader sedan och bett mig beskriva vad som skulle krävas för en sådan rörelse; då hade jag sagt: ”Utomjordingar har landat på jorden och vi har konstaterat att de är fientliga”…

Som jag har skrivit i flera artiklar på sistone; det som har hänt och händer på börsen nu är på inget sätt något unikt. Det enda som är någorlunda unikt är hastigheten och den utlösande faktorn. Den utlösande faktorn på 90-talet var kris i Ryssland och fonden LCTM med nobelpristagare som sänkte marknaden. I början av 2001 var det IT-aktier, 2008 var det fastigheter i USA och idag 2020 är det ett tidigare okänt virus. Ingen hade för tre månader sedan gissat att Sverige och andra länder skulle stänga gränser, begränsat folksamlingar, övervägt att stänga skolor och ha en potentiellt rusande arbetslöshet där företag som Volvo permitterar alla sina anställda eller att länder som Italien stänger ner hela landet inkl. i princip all produktion till en enorm ekonomisk kostnad.

En emotionell kris som gör oss alla irrationella

När krisen väl kommer – även om den utlösande faktorn alltid är oförutsägbar – är många saker till viss del förutsägbara. En av de viktigaste insikterna är att marknaden och människor slutar bete sig rationellt, blir känslomässiga och agerar på sätt som de inte hade gjort annars. Det gör att vi många sätt har flera kriser som pågår samtidigt just nu. En av dessa kriser är i allra högsta grad emotionell.

Hamstringen av toapapper är ett illustrativt exempel på irrationellt känslomässigt beteende ogrundat i fakta.

Ett av många illustrativa exempel är hamstringen av toapapper(!) i Sverige. Tittar vi nämligen på fakta och statistik så har vi i Sverige väldigt mycket skog. Vi har även en väl utvecklad skogsindustri som producerar mycket varor, bland annat toapapper. En genomsnittssvensk förbrukar ungefär 20 kg mjukpapper (inkl. toapapper) per år. Förra året tillverkades ca 36.6 kg mjukpapper per svensk i de svenska pappersbruken. Det vill säga nästan dubbelt så mycket mot det inhemska behovet.

Vi producerade totalt 10.1 miljoner ton och exporterade 9.2 miljoner. Det är osannolikt att vi kommer få slut på varor i Sverige. Även om det mot förmodan skulle hända, då skulle jag skulle slå vad om att toapapper inte kommer vara en av bristvarorna. Någon skrev till och med att vi kan införa exportförbud och sedan ge varje svensk 10 årsförbrukningar av toapapper. 😂 Jag fattar att man hamstrar (och stjäl) toapapper i Hong Kong, men med ett djupt andetag inser man att det är vanskligt att jämföra Hong Kong med Sverige i det här sammanhanget.

Ett annat anekdotiskt exempel är en vän som berättade att hans mamma varit på ICA. Där såg hon att folk plockade på sig all pasta på hyllorna. Trots att hon inte åt pasta själv, kände hon, nästan i panik, ett behov av att också plocka på sig ett pasta paket. Man är ju dum om man inte gör som alla andra. För alla andra har ju rätt. Men, det händer bara på ICA, inte på börsen. Typ. 🤦‍♂️

Grundstrategin är exakt samma som för en månad sedan

Följer man nyhetsrapporteringen och sociala medier är det lätt att få uppfattningen att slutet är nära. I en sådan situation tror jag att det är viktigt att hålla huvudet kallt och ta ett djupt andetag. Då blir det mycket lättare att ta goda beslut och skilja det ena från det andra. Jag tror och ser att många tyvärr inte gör det i dagsläget. Många verkar reagera helt och hållet känslomässigt. I många fall kanske till och med överreagerar.

Som ett sidospår vill jag passa på och ge mitt tack och mycket credd till våra myndigheter, våra politiker och personer som Anders Tegnell. Jag upplever att de fortfarande har lyckats hålla huvudet kallt samt agera professionellt och rationellt. Trots påtryckningar och uppenbart känslomässigt agerande i grannländer håller de sin strategi. Cudos till dem. 🙏

Syftet med den här artikeln är att diskutera frågan:

Om det är så att vi överreagerar och beter oss irrationellt på börsen, vad skulle det ge för möjligheter om vi agerade rationellt och statistiskt istället?

Jag vill vara supertydlig med att det INTE handlar om att byta strategi, försöka tajma marknaden eller något annat. Grundbulten och den huvudsakliga strategin bygger fortfarande på det som forskningen rekommenderar. Nedanstående superviktiga påstående står fortfarande fast:

Givet att du har en bra strategi och plan (t.ex. fyra-hinkar-principen) och din situation samt mål inte har förändrats då är inte marknadens svängningar en anledning att göra något annorlunda. Det bästa man kan göra är att sitta still i båten och hur jobbigt det än känns, rida ut stormen.

Det kan till stor del sammanfattas i följande punkter. Samma punkter som jag har skrivit om i åratal:

Således är det absolut inget nytt under solen. Jack Bogle, indexfondernas fader, uttryckte samma sak genom att säga:

My rule – and it’s good only about 99% of the time, so I have to be careful here – when these crises come along, the best rule you can possible follow is not ”Don’t stand there, do something,” but ”Don’t do something, stand there!

Jack Bogle, grundare av fondföretaget Vanguard

Det vill säga sitt still i båten. Det är tipset från coachen. 👍

Börsen återhämtar sig alltid – och om den inte skulle göra det, vad är syftet med att investera överhuvudtaget?

MEN! I situationer då marknaden åker jojo mellan panik och optimism, så kan man försöka utnyttja de möjligheter som ges. Ungefär som de tillfällen då jag gör avsteg från min regel om att inte direktinvestera i aktier och deltar i felprissatta börsintroduktioner som t.ex. EQT i höstas. Ibland ställer sig marknaden på ett sådant sätt att oddsen talar för ens fördel även om det självklart aldrig finns någon garanti. Jag brukar många gånger tänka på det som en straffspark. Man har en god möjlighet att göra mål, men målvakten kan både rädda bollen samtidigt som man själv kan skjuta i stolpen eller utanför. Samtidigt vore det väldigt osmart att INTE utnyttja straffsparksmöjligheten när den väl ges.

Det behöver dock också göras på ett klokt, genomtänkt och strategiskt sätt. Det tänkte jag att den här artikeln skulle handla om. Jag inser att det här kan tolkas som att jag ändrat strategi, att det är annorlunda nu eller något annat. Jag upplever inte det så, utan snarare handlar det för mig att utnyttja en möjlighet när den ges genom att göra det som historiskt har visat sig vara rationellt rätt även om det för stunden känslomässigt känns väldigt fel. Sedan får framtiden utvisa huruvida det var rätt eller inte. Eftersom man tar risken att ha fel är det extra viktigt att göra det ansvarigt och inte investera pengar man inte har råd att förlora.

For myself I am an optimist.  It does not seem too much use being anything else.

Winston Churchill

Jag upplever att caset i artikeln är ganska tydligt. Vi har ALLTID tagit oss genom kriser. Om det här är skulle vara den första krisen som vi inte tar oss igenom – vad är då syftet med att investera överhuvudtaget? Dessutom kan man fråga sig; är det som så att vi om 12, 18 eller 24 månader kommer att sluta äta mat? köpa förbruknings- eller lyxvaror? handla kläder? konsumera prylar? använda internet? konsumera media? gå på restaurang? åka på semester? Jag personligen tror inte det. Börsen kommer att bottna förr eller senare och det kommer bli en uppgång. Det enda problemet är att ingen vet när och till vilket pris för samhället, människorna och ekonomin.

Per definition måste den här artikeln vara kontroversiell för en stor del människor – annars hade inte börsen varit nere

Jag inser att jag kommer att få kritik för den här artikeln och att många inte kommer att hålla med. Per definition måste det vara så, eftersom om konsensus fanns kring mitt optimistscenario då hade ju inte börsen befunnit sig där den är just nu. Invändningarna kan och kommer låta lite olika. Det är bara att kolla i kommentarsfälten på den här och andra inlägg på sistone. Nedan följer till exempel tre kommentarer till den klistrade ”Corona och Börsen”-artikeln som jag varmt rekommenderar.

Jag undrar om du, Jan, just nu har ett överoptimistiskt tänkande, motsatsen till katastroftänkande. Att efterfrågan och produktion minst sagt kraftfullt har reducerats i många länder o att företag som Volvo permitterar alla personal, kan väl inte annat än ses som hotfullt för ekonomin. Flera insatta personer ser t o m risk för en ekonomisk depression.

Du sade att inget är nytt under solen, men 20-30 talets depression är ju bra mkt allvarligare än en övergående o börskrasch som följs av snabb återhämtning. Jag och många andra ser reella hot varför jag inte förstår dikotomin ’hålla sig till strategin/sitta still i den berömda båten’ och ’inte styras av känslor’. Det kan ju faktiskt ibland vara rationellt att gå ifrån sin strategi.

och

Jan Bolmeson, sluta spekulera! Det blir motsägelsefullt och förvirrande. Din investeringsfilosofi grundar sig på tron att man inte kan förutsäga framtiden så varför spekulera om den nu? Speciellt när många är i upplösningstillstånd. Du pratar t o m om din känsla av att det är annorlunda den här gången. Det är alltid annorlunda och samtidigt aldrig helt annorlunda. Det ska inte ha någon betydelse.

samt:

När det gäller den ekonomiska impacten så är den också skriven i stjärnorna. Virusets påverkan kan gå över ganska snabbt men detta kan ju trigga en lång depression eller en stor kollaps av det monetära systemet. Ingen vet.

Som en kontrast till det Eric Stand spekulerar om i intervjun ovan kan man lyssna på senaste podavsnittet med Outsiders Syding & Svahn. Lika pålästa och kunniga personer som menar att denna kris mycket väl kan leda till att den korrektion Eric talar om när det gäller pengars värde och börsens värdering faktiskt triggas.

Ingen vet något med säkerhet idag. Inte jag, inte några andra experter eller någon annan. Det här är ett klassiskt fall av att fatta beslut under osäkerhet. Jag vidhåller dock med en dåres envishet att man kan ha en strategi som inte kräver att man vet. Man kan ta höjd för flera saker samtidigt. Däremot vet jag att; historiskt sett har de bästa möjligheterna att köpa tillgångar som aktier varit i stunder som nu. Särskilt när det börjar kännas jobbigt, det tar emot och går emot konventionellt vetande.

Ingen kan argumentera mot att de flesta aktier idag är billigare än vad de har varit på flera månader och år. Men eftersom ingen vet om nedgången är slut eller kommer att fortsätta finns oron kvar. Det leder till säljarna är fler än köparna på marknaden och de dramatiska fall vi ser är möjliga. Historiskt har det, i längden, varit lönsamt att placera sig på andra sidan flocken och göra tvärtom. Jag tror därför att om man har möjligheten, intresset och en livssituation som tillåter det så kan man överväga att börja köpa på sig tillgångar och se hela situationen som en rea på marknaden. Men på grund av osäkerheten är det viktigt att göra det övervägt, ansvarigt och strategiskt. Helt enkelt ha en plan för den uppkomna situationen i sin strategi.

Jag personligen har fram tills nyligen inte haft någon sådan plan. Handen på hjärtat har inte en sådan plan behövts de senaste 12 åren. Vi har inte haft en liknande situation sedan 2008 eftersom börsen bara har gått upp. Vi hade en mindre korrigering 2018, men den var över på några veckor och innehöll inte alls samma osäkerhet som vi ser nu. Det är det som jag hoppas kunna argumentera för i den här artikeln. Både genom att visa de två scenario som verkar härska på marknaden och sedan diskutera de möjligheter som finns och ge ett exempel på min egen plan.

Låt oss också hjälpas åt att vända, vrida och argumentera tillsammans precis som vi gjorde med portföljerna i våras. Jag sitter nämligen på långt ifrån alla svaren, men jag inleder gärna diskussionen med den här artikeln. 👍

Tips om bonusavsnitt och RikaTillsammans-communityn

Innan vi kör igång, så vill jag även passa på att tipsa om artikeln: ”Corona och Börsen – har du en fråga som du funderat på men inte ställt?”. Jag uppdaterar den artikeln löpande med länkar till andra bra artiklar på nätet samt korta bonusavsnitt. Bara den här veckan har vi intervjuat:

I RikaTillsammans-communityn på Patreon hade vi i onsdags en väldigt uppskattad digital FikaTillsammans med fondförvaltarna Andreas Brock och Henrik Milton som delade med sig av sina bästa tips, tankar och hur de agerade i sin aktivt förvaltade fond Coeli Global. Feedbacken från de andra i RikaTillsammans-communityn var lyrisk:

Hej! Tack för en superbra o givande fika tillsammans igår, gillade särskilt alla grafer o hur väl Anders o Henrik kunde förklara dem. Bra jobbat! [..] FikaTillsammans-tillfällena är väldigt värdefulla. Lätt värt pengarna varje månad!

Per och Robert, två Patreon-medlemmar

Om du också vill ha mer, få tips som inte alltid publiceras på bloggen och möjlighet att delta i frågestunder, t.ex. en kommande Corona-special, ställa frågor till gäster och andra, läs gärna mer på Patreon:

Jag vill verkligen också uppskatta och tacka för allt jobb som görs runt om i Sverige i vården och andra samhällsbärande funktioner. Det är många som kämpar för vår allas skull och det minsta vi andra kan göra är att försöka dra vårt strå till stacken.

Tack och ta hand om varandra!
Jan och Caroline
Senast uppdaterad: 28 mars 2020

PS. Det är inget fel att det här är avsnitt #146 och förra var #144. Vi bestämde oss helt enkelt för att kasta om ordningen. #145 kommer att komma, men då den handlar om en genomgång av forskningen känns det som att den kan komma senare. DS.

PS2. Vi hade även en idé om att vi skulle ombalansera portföljerna i samband med det här avsnittet, men på grund av att Spiltan Räntefond Sverige pausade alla insättningar och uttag så blev det mer eller mindre omöjligt. Mer information hittar du i min artikel: ”Spiltan Räntefond Sverige: min första riktiga miss i den här krisen”. Vi återkommer så fort som det blir möjligt igen. DS.

Lyssna eller titta på avsnittet

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube.

Nedan följer även en innehållsförteckning till avsnittet:

För tidsangivelser till videon eller poddavsnittet, rekommenderar jag att titta i beskrivningen till Youtube-videon.

Två scenarion – ett pessimistiskt och ett optimistiskt

Låt oss börja med att sammanfatta de två scenarion som jag upplever att det finns konsensus på marknaden kring just nu. Värt att komma ihåg är att för tre månader sedan var konsensus att det är absurt att hela världen skulle stanna upp så som den gör just nu. Konsensus kan alltså väldigt snabbt förändras. Jag sitter lika lite på sanningen som någon annan. Statistiskt har du fortfarande en större chans att få rätt genom att singla slant än att lyssna på en expert. Det inkluderar absolut även mig.

Det som jag skriver i den här artikeln är således ingen rekommendation, uppmaning eller rådgivning. Tvärtom är den grundläggande rekommendationen att inte göra någonting och sitta still i båten med sin strategi enligt tidigare artiklar. Som vi alla har sett kan investeringar tappa mycket i värde och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Läs gärna mer i villkoren. Det finns också en hög sannolikhet för att det mesta kommer att bli värre innan det bli bättre.

Jag personligen tror att jag ligger lite före botten med den här artikeln. I Kina bottnade börsen när antalet rapporterade fall var som högst. Även om det självklart är en tillfällighet så går det i linje med att marknaden ogillar osäkerhet. Där är vi varken i Sverige eller i USA än. Poängen är dock att INGEN vet. Däremot tycker jag att den här artikeln är motiverad eftersom det ofta underlättar att se hur andra tänker. Jag själv har i mångt och mycket sammanställt information i den här artikeln från några av mina favoritbloggar: AWealthOfCommonSense, HumbleDollar, OfDollarsAndData, Mauldin Economics, Hussman Research m.fl. Precis som vanligt, väldigt lite har jag kommit på själv, därav sjukt många länkar i den här artikeln.

Grundantagandet för hela den här artikeln är att man bara investerar pengar man har råd att förlora, att man kan sova gott om natten, att man inser att ens investeringar kan öka och minska i värde, att man i värsta fall kan förlora allt och att man har en lång sparhorisont. Givet det så kan man börja titta på dessa två scenarion och sedan försöka skapa en strategi. Jag ska också vara ärlig med att jag tycker att det är svårt att beskriva verkligheten som en pessimist då jag har en naturlig dragning åt optimisthållet och för odds, sannolikheter och fakta.

Låt oss börja med pessimist-scenariot och det som håller börsen nere.

Pessimisten: det är annorlunda den här gången och det kommer bli värre!

Det finns ingen historisk motsvarighet till det som händer nu. Visst, vi har haft börskrascher och finanskriser tidigare då börsen har gått ner, till och med mer än vad den är nere nu. Vi har varit i situationer där företag och deras försäljning har minskat med 10, 20 och 30 procent. Men vi har aldrig varit i en situation där efterfrågan i många branscher har gått ner med 100 %, där arbetslösheten ökar per sekund och vi sannolikt kommer ha massiva konkurser inom kort.

Vi är i en situation där efterfrågan på t.ex. flygresor i princip är noll. Folk är förbjudna att gå på större evenemang som konserter, after-ski, idrottsevenemang eller kulturella event. I princip alla hotellnätter har avbokats och hotellkedjor som Scandic permitterar hälften av sin personal, industrin stänger ner fabriker och branschorganisationer varnar för katastrof. Volvo Lastvagnar har permitterat 20 000 personer och Volvo Cars har stoppat all produktion från och med måndag vilket berör 25 000 personer. Då har vi inte ens berört katastrofsituationen för alla svenska småföretag, restauranger och ensamföretagare. Det kommer bli en global recession som kan hålla på ett tag.

Även om olika tillgångsslag har samvarierat i tidigare kriser har vi aldrig sett att räntor går ner samtidigt som aktier. Då menar jag inte osäkra företagsobligationer – dessa har jag varnat för i många år – utan även relativt säkra korta räntefonder (t.ex. amerikanska Municipal-fonder). För första gången någonsin har svenska korträntefonder med risklass 1 av 7 handelsstoppats. Guldet har hållt emot men har också gått ner och silvret har precis som aktierna trillat ut för en klippa och handlas till lägsta priset på 11 år. Media illustrerar det hela med nattsvarata rubriker:

För att göra det än värre så var inte ekonomin i något gott skick redan innan Corona-krisen. Om vi räddade livet på patienten efter finanskrisen 2008, så lämnade hen aldrig sjukhuset. Italien har dragits med en vecklande ekonomi och ansågs av många vara i farozonen, till och med vara landet som skulle hota hela EUs ekonomi, redan innan de drabbades hårt av viruset.

USA och många länder har högsta skuldsättningsnivåerna någonsin, många pensionsfonder i USA och i Sverige saknar pengar för att täcka sina åtaganden. I Sverige har det till och med beskrivits som en tickande bomb medan amerikanarna nöjer sig med beskrivningen av en total annalkande urspårning. Det har redan börjat med enorma ökningar i arbetslöshet då de inte alls har samma anställningstrygghet som vi i Sverige. Många bedömare sätter sannolikheten för recession / lågkonjunktur i USA till så högt som 80-90 % för i år. Deutsche Banks prognoser för BNP-tillväxt är allt annat än muntra. Kinas BNP för kvartal 1 räknas falla med -32 %, EU -24 % under kvartal 2 och USA -13 % under kvartal 2.

Till och med sansade personer som hedgefondförvaltaren Ray Dalio har beskrivit situationen i flera artiklar t.ex. här och här. Han har till och med gett ut en bok, gratis, som heter ”Navigating Big Debt Crisis” som en instruktionsbok till politiker och centralbanker då han inte upplevt att krisen tas på allvar. Notera att han skrev allt det här var innan Corona-viruset ens slog till. Tiden börjar visa att han får rätt då (i skrivande stund 200322 01:41) Italien stänger ner även all icke-nödvändig produktion till en ofattbar ekonomisk kostnad.

(Det räcker nu, ta mig till optimistdelen. 😎)

Början på den stora krisen är här!

Frågan man ställer sig som pessimist är:

Är Corona-viruset nålen som får ballongen på ”The Everything Bubble”-att smälla?

Tittar man på rapporten från de ansedda forskarna på Imperial College i London så ger det ingen ljus bild. Corona-utbrottet kommer bli långt värre än vad det är hittills. Det här med karantän, ”social distancing” är inget som kommer gå över i närtid. Med stor sannolikhet är det något som vi kommer att behöva hålla på med från och till i mellan 12-18(!) månader.

Trots att vi gör många av dessa insatser, som man inte sett maken till i fredstid, kommer sjukhussystem i USA och Storbritannien ändå överbelastas med upp till 8 gånger kapaciteten. Även om alla patienter skulle kunna tas om hand så kommer ca 250 000 människor dö i Storbritannien och mellan 1.0 och 1.2 miljoner dö i USA. Då ska vi dessutom ta hänsyn till att många inte lyder rekommendationerna varken utomlands eller i Sverige eller ett mardrömsscenario där viruset muterar till något värre. Tack och lov verkar viruset vara stabilt och inte mutera särskilt snabbt som t.ex. andra influensavirus.

En av de mest delade artiklarna i sociala medier är ”Why we must act now!” på Medium av Tomas Pueyo. Även om jag själv tycker att den är alarmistisk och ifrågasätter författarens bakgrund har jag fått siffror och hans resonemang bekräftade av vänner som är läkare och insatta. Redan nu har vi vidtagit många av de rekommenderade åtgärderna i Sverige som ändå får anses vara mest sansat i världen. USA som är en av världens största ekonomier fumlar fortfarande ordentligt med bollen. De har dessutom redan inhemska problem med sin sjukvård, fattigdom och decentraliserade styrelseskick.

Ovanpå allt det här pågår till och med i Sverige en polariserad debatt med desinformation vilket till och med gjorde att generaldirektören gick ut och tog upp det på sin presskonferens i fredags. Sällan jag har hört en svensk tjänsteman vara så tydlig och rak. Vissa varnar till och med för en kommande infodemi.

I Sverige har alla företaget drabbats på ett eller annat sätt. Till och med vi som driver blogg hemifrån har drabbats genom inställda afterworks och utbildningar. Vi har själva påverkat hotell och flygbranschen genom att ställa in event, resor och annan konsumtion. Det är extremt få företag som klarar en situation där intäkterna stryps från en månad till en annan samtidigt som man har kvar majoriteten av utgifterna.

Vän av ordning kan argumentera att riksbanken och regeringen erbjöd 500 miljarder i stöd. Men eftersom dessa ska lånas ut av bankerna, som därmed även ska stå för eventuella kreditförluster, kommer dessa inte att komma till praktisk användning. Något som bekräftades i Dagens Industri i veckan. Det kommer att leda till en ökad arbetslöshet. Något vi redan ser i den största vågen av varsel sedan 2008 och arbetslösheten stiger sekund för sekund. USA:s finansminister Steve Mnuchin spår att arbetslösheten i USA kan bli 20 procent. FN:s ILO beräknar att minst 25 miljoner människor blir arbetslösa globalt. Något som även plockats upp av bloggrannen Lars Wilderäng som skriver:

Nästa fråga är hur länge arbetsgivarna har kapital att betala för personal som inte jobbar? Till semestern? April ut? Maj ut? Till efter semestern? Som tidigare sagt – detta är värre än finanskrisen 2008 – 2009.

Lars ”Cornucopia” Wilderäng

Nedanstående inslag från Aktuellt i torsdags är väldigt talande:

Det i sin tur kommer skapa en negativ spiral. Är man osäker på sin framtid så drar man in på sin konsumtion. Drar man in på konsumtionen säljer företagen mindre, vilket kommer kräva mer uppsägningar vilket i sin tur skapar större osäkerhet och så vidare. Därav alla dessa panikåtgärder än större i USA än i Sverige. Där övervägar man att göra kontanta utbetalning till alla vuxna och barn.

I Danmark överväger man också direkta ersättningar från staten till de som drabbas. Det i sin tur kan leda till att pengar minskar i värde då man kommer att kunna köpa mindre för dem. Det vill säga att vi får problem med hög inflation när varje land börjar trycka sina egna pengar. Allt det här leder till att börsen kommer att fortsätta ner. Kanske håller den sig på den här nivån ett tag till, ökar lite när viruset verkar vara hanterat för att sedan ytterligare falla när viruset kommer tillbaka i höst.

Ja, vi skulle kunna ta det ett varv till, men jag tror att du är med på poängen. Det finns andra sajter som t.ex. Peter Schiff, Mike Maloney, Zerohedge m.fl. som är duktiga på att springa ner i det kaninhålet (typ: ”The real crash is here”) med den annalkande samhällskollapsen, hyperinflation där guld är det enda man ska äga och så vidare. Blandade kommentarer från nätet (kompletteras löpande):

Statsministerns tal var glasklart: Förbered er på en samhällskollaps.

Jag personligen tror aldrig på fundamentalister på någon kant, utan sanningen tenderar alltid hamna någonstans i mitten. Därav ignorerar jag absolut inte guld, många gånger känner jag mig ganska ensam i mainstream, att rekommendera guld men jag tror inte på en lösning som kräver guld, ammunition och konserver.

Pessimistens strategi i den här situationen

Jag skulle säga att man kan dela upp pessimisterna i två kategorier. Om vi tar ”efter-regn-kommer-sol”-pessimisten så kommer hen – i bästa fall – agera som följande:

 • Sitter stilla i båten i det långsiktiga sparandet
 • Ombalanserar löpande vid behov (eller låter fondroboten göra det)
 • Ser över sina fyra-hinkar och balanserar vid behov om mellan dem
 • Ägnar sig åt annat än medierapportering och följer myndigheters rekommendationer

Det vill säga att man gör ingenting annat än det man brukar göra. Om man däremot är mer av ”apokalyps”-pessimisten och tror att allt kommer att gå åt helvete och då:

Det finns egentligen väldigt få alternativ för en apokalyps-pessimist som jag ser det.

Optimisten: det kommer att gå över!

Om vi då vänder på kakan och tittar utifrån optimistens perspektiv så kan den här krisen uppfattas som ”enklare” på vissa sätt än andra kriser. Det finns ett tydligt slut på den i och med 1) ett vaccin i kombination med 2) flockimmunitet. Det som vissa epidemiologerna kallar för ”the golden ring”. Dessutom finns det en tredje, kanske inte så attraktiv lösning, vilken innebär ett jämviktsläge inom sjukvården. I alla länder är det just nu brist på skyddsmaterial, tester, IVA-platser, vårdpersonal, rutiner m.m. Det är också en tidsfråga tills dessa problem är lösta. Frågan är mer eller mindre hur snabbt kommer vi klara det och hur kan vi minimera kostnaden i lidande, människoliv, konkurser och pengar.

Även om jämförelsen haltar, så tog det nästan 2 år att identifiera och sekvensera (=ta fram DNA-informationen) HIV-viruset. Med viruset 2019-nCoV gjordes det på några dagar. Proteinidentifikation som normalt tar två år gjordes på två veckor. I normala fall tar det flera år att utveckla ett vaccin och gå genom alla kliniska studier, men redan den 16 mars gjordes de första testerna i människor. Det är mindre än tre månader efter det stora utbrottet. På många sätt har vi haft tur med det här viruset. Det är en släkting till tidigare SARS och MERS-virus vilket gör att att många företag som redan forskat på de tidigare varianterna kunde göra stora framsteg på extremt kort tid. Ett företag i Holland har redan lyckats ta fram en anti-kropp tack vare tidigare forskning.

Parallellt pågår över 400 studier och 500 kliniska studier för att ta fram godkända läkemedel för behandling av Covid-19. Kina, USA och Europa tävlar samtidigt som många företag och universitet som normalt konkurrerar också hjälps åt. Frågan är om det någonsin tidigare har fokuserats så mycket tankekraft och resurser på ett enda problem. Kina använder det till och med (på gott och ont) som ett geopolitiskt verktyg genom att hjälpa andra länder på det sättet som USA förr hjälpte. De har över 1 000 forskare och militären engagerade i att hitta ett vaccin. Det är en kraftsamling som jag aldrig tror har skådats inom biomedicin. Särskilt när många länder plötsligt har insett att biomedicin är ett strategiskt viktigt område för ens land / militär.

Sedan gäller det att vara realist. Även om man lyckas med ett vaccin så kommer det fortfarande att ta uppemot 1.0 – 1.5 år tills det är tillgänglig för alla miljoner människor. Utmaningar är bland annat framtagning av produktionslinor och massproduktion av vaccinet. Skulle vi dessutom, mot förmodan, inte lyckas med ett vaccin så kommer vi förr eller senare uppnå flockimmunitet när 40-70 % av befolkningen fått smittan och blivit friska. Visst kan viruset mutera – och man har koll på ca 100 mutationer – men det verkar vara stabilt då det redan är ”perfekt” för att spridas som mest. Men forskare anser vara mutationstakten vara tillräckligt låg för att ett vaccin ska kunna fungera.

Dessutom har vi redan nu sett länder som Sydkorea, Taiwan och Kina som hanterat utbrottet på ett tämligen – för stunden – framgångsrikt sätt. Kina rapporterade även i torsdags att de inte hade några inhemska nya fall av smitta och det har fortsatt sedan dess till i skrivande stund (lördag). Något som var otänkbart bara för någon vecka sedan. Är man dessutom någorlunda motiverad är det relativt enkelt att hålla viruset ifrån sig – givet att man inte är i en hög risk miljö – med hjälp ”social distansiering”, mycket god handhygien, inte ta sig i ansiktet och hålla rent på utsatta ytor. Dessutom visar siffror från kryssningsfartyget Diamond Princess, som blev en ofrivillig men god fallstudie, att även i en så utsatt miljö blev aldrig mer än hälften smittade.

Om vi dessutom tar ett rent cyniskt ekonomiskt perspektiv så är dödligheten i den unga (0-20 år) och den mest produktiva delen av befolkningen (20 – 60 år) mycket låg för viruset 2019-nCoV. Här finns en avgörande skillnad mot jämförelser med spanska sjukan 1918 som hade högst dödlighet i gruppen 20-40 år. MEN! Det betyder inte att den inte drabbar oss yngre hårt också. Många under 50 år behöver också sjukhusvård. 47 procent av de som intensivvårdats varit personer under 65 år. I Nederländerna har hälften av de som vårdats på intensiven varit under 50 år. Det är desinformation om att bara för att man är ung så hamnar man inte på sjukhus eller kan bortse från smittan. Det är inte en ”vanlig” influensa som många så gärna vill påstå. Från WHO:s presskonferens 20 mars:

Personer under 50 utgör en signifikant stor andel av dem som kräver sjukhusvård. [..] Unga, ni är inte odödliga!

WHO chefen Dr. Tedros Adhanom i presskonferensen 20 mars, 00:00:30 till ca 00:01:00 i videon

En annan viktig skillnad var att spanska sjukan slog till mot redan försvagade människor som ofta hade levt knapert under flera år till följd av första världskriget 1914-1918. Vidare var många andra relevanta parametrar som kunskap, vård, mediciner etc mycket sämre då än vad de är idag. Detta är flera strategiskt avgörande skillnader mellan dessa två pandemier.

Det viktiga i sammanhanget är att från ett hälso-strategiskt perspektiv se att det mer eller mindre handlar om om tid och minimera dödstalen så mycket som möjligt fram tills dess. Det som vi har lärt oss kallas för ”flatten the curve”. Washington Post har en fantastisk artikel och animation som visar det som en simulering. Sedan om det är 6 månader, 12 månader, 18 månader eller mer – det är det ingen som vet. Det viktiga är också att debatten om kostnaden för resten av samhället är igång tack vare Kerstin Hessius.

Det är sällan en god idé att optimera lösningen av ett problem för en parameter. Tack till Kerstin som på i princip egen hand, och med stor personlig kostnad i sociala medier, dragit igång debatten. Modigt och väldigt viktigt. Jag är nämligen rädd för att den här krisen kan vara spiken i kistan för entreprenörsandan för min generation (80-talister). Jag är nu i 40 års åldern och de senaste 20 åren har jag varit med om IT-bubblan, Finanskrisen och nu Corona-krisen. Det här drabbar alla företag och många kommer att tänka sig för både en och två gånger innan man vill starta ett företag med alla risker det innebär.

Osäkerheten i dessa två scenarion gör att vi står där vi står

Eftersom båda dessa två scenarion är lika ”rätt” just nu har vi en situation där börsen står och väger. Fram till för tre månader sedan var alla ganska överens om hur framtiden skulle se ut. Det var handelskrig mellan Kina och USA, det var presidentval i USA och det mesta talade för att året skulle bli ungefär som förra året. Tittade man på utfallen av det genomsnittliga best-case och worst-case så låg de inte särskilt långt ifrån varandra. Därför tuffade börsen och samhället på som det gjorde nu.

Nu har vi hamnat i en situation där där ingen vet något, världen har hamnat i diket och många agerar i en miljö som vi aldrig har varit i. Känslomässigt känns ett scenario ”allt löser sig till sommaren” lika sannolikt som ”allt kommer gå åt helvete”. Det är den här diametralt olika synen på hur världen kommer bli som håller marknaden i ett osäkerhetsgrepp. Ingen kan överblicka hur pandemin kommer utspela sig, vilken kostnaden kommer att bli för samhället och hur lösningen kommer att se ut.

Lägg dessutom på en tidslinje så blir svaren helt olika beroende på om man tittar på 6 veckor, 6 månader och 6 år. Det vill säga två personer som genomför en affär kan båda ha diametralt olika åsikter men ha helt rätt eftersom den ena säljer på 6 veckors sikt och den andre köper på 6 års sikt. Dessutom blir det än mer komplicerat då börsen alltid ligger lite före och prisar in framtiden då man per definition handlar på framtida förväntningar. För att göra det än mer komplicerat så skiftar vi dessutom åsikt baserat lite på dagsform.

Jag kan ta mig själv som exempel, fram till i fredags så kände jag mig lugn som en filbunke, inget nytt under solen och sedan plötsligt hamnar jag i diket då jag inte förutsåg att Spiltan Räntefond Sverige skulle råka ut för så dålig likviditet att de stängde fonden för handel. I stunden var min initiala känsla ”nu går allt åt helvete”. Tricket är naturligtvis att återigen inte agera på den initiala känslan utan att ta en stund att andas.

Vi behöver inte tro på allt vi känner eller vad vår hjärna tycker

Eftersom ingen av oss är kompetent nog att bedöma rätt svar mellan dessa två scenarion, tänker jag att man kan omformulera frågan och se den från ett annat perspektiv.

Eftersom vi människor alltid har klarat alla kriser, från pandemier, depressioner, finanskriser till världskrig, låt oss utgå från att vi även kommer att klara Corona-krisen. Givet att det är sant, vad kan historien lära oss om börsen, marknaden och aktörernas beteende?

På det sättet ”slipper” vi fundera så mycket kring själva nuläget och titta på det sannolika utfall därefter.

Den rena börsnedgången följer ett klassiskt mönster

Låt oss lämna själva scenario-perspektivet av den här krisen och isolerat titta på börsen och marknaden. Börskrisen följer än så länge ett ganska förutsägbart mönster som kan sammanfattas i följande punkter:

 • Stora och långt utöver det normala rörelser under enskilda dagar
 • Alla tillgångsslag börjar samvariera och gå mot en hög korrelation
 • Svenska kronan försvagas och valutor som USD, CHF och EUR stärks
 • Företagsobligationer faller i linje med aktier (och överraskar sparare negativt)
 • Tillit till andra aktörer på finansmarknaden försvinner och låser likviditet för att banker slutar låna ut till varandra och andra
 • Riksbanker och regeringar går in med stimulanser och räddningspaket
 • Det görs generellt alldeles för lite och alldeles för sent
 • Rekyler efter stora nedgångar är vanliga (och utgör bra temporära säljtillfällen om man behöver komma ut)
 • Guld håller emot, minskar ofta i startskedet av krisen för att sedan öka
 • Spreadar (skillnaden mellan sälj/köp) på alla tillgångar ökar / market makers fungerar sämre
 • Tilliten på marknaden försvinner vilket ofta leder till att räntefonder får svårt och vissa stängs för uttag
 • Alternativa placeringar såsom Bitcoin visar sig inte hålla måttet
 • Investerare som är med om sin första stora börskrasch får panik och börjar sälja av
 • Antal inloggningar på Avanza/Nordnet ökar (Avanza var ett tag mest nedladdade näringslivs appen)
 • Nettoinflöden av pengar ändras till nettoutflöde från fonderna
 • Det blir nattsvarta rubriker i tidningar kring ”börsras”
 • Varsel och arbetslösheten ökar, bostadspriser tenderar stå eller falla säsongsjusterat
 • Allt går väldigt fort, saker på måndagen är historia på onsdagen
 • Alla företag dras över en kam oavsett fundamentala faktorer
 • Populära småspararaktier får ofta extra stora nedgångar
 • Stopp-loss, försäkringar och andra derivat slutar fungera
 • Det kommer att komma historier om ”gurus” som sålt av i rätt tid / köpt på botten / förutsåg allt i förväg
 • Det kommer att komma artiklar om ”köp-och-behåll”-strategier är jättedumma
 • (komplettera gärna i kommentarerna om jag har glömt något. 👍 )

Allt ovan beskriver lika mycket finanskrisen 2008 som den beskriver vår krasch nu 2020. Det är alltså överhuvudtaget inget nytt under solen. Det enda som egentligen skiljer den här krisen från andra är anledningen (som är olika varje gång) och hastigheten i nedgången. Normalt har det tagit ca 3 månader att falla 30 procent, något som nu skett på tre veckor. Nedan följer ett antal bilder som illustrerar det hela. Klicka på respektive bild för källa.

Nedgångar är inte heller något nytt. Nedan följer en graf som visar den amerikanska börsen i form av upp- och nedgångar.

Amerikanska börsen uppdelad i uppgångs (bull) och nedgångsperioder (bear)
Den amerikanska börsens utveckling uppdelad i uppgångs och nedgångsperioder med genomsnittliga siffror.

Flera av dessa nedgångar har varit större än de ca -30 % som vi ligger på från toppen i dagsläget. En amerikansk bloggare räknade ut att där vi befinner oss just nu på ca -30 %, så är vi ”bara” det 13 största raset i den amerikanska börsens historia.

En genomsnittlig börskrasch går ofta genom tre faser

Tittar vi utifrån ett ännu längre perspektiv så har Ray Dalio på Bridgewater sammanställt många historiska nedgångar i form av en ”genomsnittlig börskrasch”. Den ser ut som följer:

En genomsnittlig historisk börskrasch pågår i 36 månader och är -50 till -60 % från toppen.
En genomsnittlig historisk börskrasch pågår i 36 månader och är -50 till -60 % från toppen.

Utifrån det här perspektivet är inte den här börskraschen på något sätt unik förutom att den har fallit mer på kortare tid. Det som jag själv funderar på är att den brukar ofta genomgå tre stadier eller tre vågor:

 • Fas 1. ”Det kommer bli bra. Marknaden kommer se genom de dåliga nyheterna.”
 • Fas 2. ”Oj, det var värre än jag och många andra trodde!”
 • Fas 3. ”Det kommer gå åt helvete, ljust i tunneln är det annalkande tåget och det kommer aldrig ta slut”

Jag kan ha helt fel, men jag upplever att vi är någonstans mellan Fas 1 och Fas 2. Vissa har absolut börjat få panik, det ser jag i sociala medier och i vissa kommentarer. Men det är fortfarande många som är i fas 1 och man tycker det verkar bli köpläge. Jag själv är absolut någonstans i Fas 1.5 skulle jag gissa. Inte panik, men någon nykter insikt om att det var värre än jag trodde. Särskilt med tanke på att t.ex. företagsobligationerna pausade all sin handel i fredags.

Hur beter sig börsen efter en nedgång?

Även om verkligen historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning är det intressant att titta på historien. Då kan man få en uppfattning om hur börsen faktiskt har betett sig. Först och främst är det också viktigt att se att kriser är inget nytt. De har alltid kommit och gått och varje generation har fått sin beskärda del:

Amerikanska börsen och historiska kriser
Amerikanska börsen och historiska kriser

Notera att grafen ovan dessutom är logaritmisk. Det betyder att grafen egentligen har en mycket brantare lutning än det man får uppfattning av när man ser grafen. Se specifikt t.ex. 1987 då vi hade Svarta Måndagen i USA då börsen föll med 22 procent på en dag. Det märks i kurvan men bara knappt.

Låt oss titta på en sammanställning av historiska krascher som har gjorts av bloggrannen Ben Carlson:

Tabellerna ovan visar både de största nedgångarna från toppen till botten, hur den börsen utvecklades 1, 3 och 5 år efter nedgången samt hur många månader det tog för börsen att återhämta sig. Notera att:

 • Efter 1 år var börsen högre upp i hälften av fallen med i genomsnitt 14 %.
 • Efter 3 år var den högre upp i mer än 70 % av fallen med i genomsnitt +42.5 %
 • Efter 5 år var den högre upp i mer än 80 % av fallen med i genomsnitt 94 %.

En annan amerikansk bloggare, Ramit Sethi, har gjort en egen sammanställning som visar att den amerikanska börsens utveckling månaderna efter en månad med ett -10 % fall sedan 1900:

 • 1 månad: -0,1 %
 • 3 månader: +7,5 %
 • 6 månader: +11,1 %
 • 12 månader: 14,6 %

Du får alltid en extra skjuts i en uppgång efter en nedgång

Något som även Ben Carlson har sammanställt i en mer detaljerad tabell:

Framtida avkastning på 1, 3 och 5 års sikt från botten i en kris
Framtida avkastning på 1, 3 och 5 års sikt från botten i en kris

Nu är det ju viktigt att inse att ingen av oss kommer att träffa botten om man inte har en osannolik tur. Botten kan nämligen redan ha passerats, den kan komma nästa vecka, om några månader eller till och med något år. Redan nu börjar det kännas jobbigt att köpa aktier, räntefonder känns också skit och guld/silver har inte heller varit toppen. Oftast är det ett tecken på att man ska börja köpa.

Samtidigt har också den förväntade avkastningen för den amerikanska börsen för kommande 10 åren gått från ungefär 2.2 % till det historiska medelvärdet kring 7 %. Det spelar roll när man köper och det som jag vill undvika är det klassiska misstaget där man som småsparare köper dyrt och säljer billigt:

Vanligaste misstaget är att köpa dyrt och sälja billigt.
Vanligaste misstaget är att köpa dyrt och sälja billigt.

Jag tror att de flesta av oss känner igen oss – eller någon annan – som har agerat enligt ovan.

Låt oss titta på fundamenta och vad värdet av en aktie består av egentligen

Istället för att bara titta på abstrakta historiska siffror, låt oss översätta det till ett mer hanterbart exempel som publicerades av bloggrannen Humbledollar häromdagen. Resonemanget börjar så här; en akties pris och därmed ett bolags värde bestäms i grunden av tre faktorer:

 • Företagets vinst och förväntningar om framtiden
 • Externa händelser såsom politiska nyheter, makroekonomi och Corona-viruset
 • Investerarnas psykologi, sentiment och riskvillighet

De senaste dagarna har priset på aktier mer eller mindre bara bestämts av faktor 2 och 3. Nyheter haglar, presskonferenser direktsänds och företag varslar. Corona-viruset har på egen hand raderat miljarder kronor i börsvärden runt om i världen. Adam Grossman använde i sin artikel företaget Procter and Gamble som exempel. Det är de som står bakom varumärken som: Head & Shoulders, Pantene, Pampers, Always, Ariel, Oral-B, Vicks, Braun, Gillette, Venus m.fl. Garanterat saker vi har eller har haft hemma.

På tillräckligt lång sikt bestäms dock värdet på aktier av faktor 1 – företagens vinster och förväntningar om framtida vinster. Givet att det kommer stämma även i framtiden kan man ställa sig frågan:

Vad är då ett rimligt prisfall på Proctor & Gamble? Är marknaden rationell eller irrationell?

Ett sätt att beräkna en akties värde är det som kallas för ”diskonterad kassaflödesanalys”. Något förenklat går den ut på att ett företag är värt summan av alla sina framtida vinster. Sedan värderar man ner (=diskonterar) de framtida vinsterna genom att säga att en framtida vinst är inte lika mycket värd som en vinst idag. Det vill säga att en krona idag är mer värd än en krona imorgon.

Förra året var P&Gs vinst ungefär 10 miljarder USD. Givet rimliga antaganden så kan man säga att P&G är värt 30 gånger sin årsvinst. Det vill säga 300 miljarder kronor. Observera återigen att det här är en väldigt förenklad matematisk modell och värdering. Men den hjälper oss att svara på frågan:

Vad borde P&G vara värt om alla sätt i karantän och bolaget inte uppvisar någon vinst i år?

Matematiken blir också ganska enkel. Vi ska nämligen ”bara” ta bort en årsvinst och säga att den blir inte 10 miljarder i år, utan den blir noll. Då borde företaget helt enkelt vara värt en årsvinst, 10 miljarder, mindre. Det är en enorm summa, men det är fortfarande bara 3.3 % (=10 / 300 ) lägre värdering. Den rimliga nedgången i P&G:s aktiekurs borde således vara -3.3 % och inte -23 % som den ligger nu.

Vän av ordning säger kanske; men de kan gå i konkurs och många företag har ingen försäljning. Njae. Det är ju samma sak som att säga att ingen kommer att fortsätta köpa de produkter som de säljer. Sedan får man ju själv avgöra om det är rimligt att kvinnor slutar köpa bindor och tamponger, män slutar köpa rakhyvlar och barnfamiljer slutar köpa Pampers-blöjor.

Självklart kommer Corona påverka vissa företag mer än andra. Men:

Poängen är att att värdet av en aktie motsvarar summan av alla framtida vinster. Således borde en kort-siktig förlust eller utebliven vinst bara ha en mindre påverkan på ett företags totala värde.

Även om vissa företag hade extrema värderingar innan krisen (t.ex. svenska fastighetsbolag, Tesla m.fl.) så betyder en halverad aktiekurs att man tror att företag under sin livstid bara kommer att tjäna hälften så mycket pengar. Har verkligen så mycket förändrats från en månad sedan tills idag?

Låt oss titta på historiskt fundamentalt värde; P/E mellan 1990-2020

En kompis i finansbranschen skickade mig följande graf som jag tycker är väldigt intressant (även om historisk avkastningen inte är en garanti för framtida avkastning). Den visar det så kallade P/E-talet som enklast kan beskrivas som ett nyckeltal som sätter aktiekursen i relation till företagets vinster. Det vill säga den siffran vi multiplicerade vinsten med för att få företagsvärdet i exemplet ovan (=30 för att få 10 miljarder till en värdering på 300 miljarder). Nedan kan det ses från 1990 till 2020.

Vi börjar närma oss nivåer som vi inte har sätt på 6-7 år. Det gäller även om man tittar på det inflationsjusterat i form av CAPE. Återigen, det är inte en garanti för att det inte kan gå ner mer. Man kan även argumentera för att grafen bygger på gamla kvartalsrapporter och en mängd andra invändningar men det visar ändå vilken brutal nedgång det har varit. Nedan följer uppdaterade historiska nyckeltal för den amerikanska börsen från Leuthold Group:

Tiotusenkronorsfrågan är:

Är den nuvarande nedgången fundamentalt motiverad? Kommer verkligen så många av de 6 600 av världens största företag tappa all försäljning genom att vi konsumenter slutar köpa iPhones, slutar titta på Netflix, slutar googla saker, slutar använda Facebook och så vidare?

Visst, det kan vara annorlunda nu och vi kommer att låta massa företag gå i konkurs på grund av Corona-viruset och dåliga politiska beslut, men återigen tror man det, då är det ingen poäng att investera överhuvudtaget. Observera dock att vi fortfarande kan gå neråt mycket mer. Men det borde i och för sig bara innebära en större anledning för optimist-caset.

Ett perspektiv på Stockholmsbörsen

Jag har även roat mig med att rita upp Stockholmsbörsen (OMX30) och rita in några olika nivåer per den 17 mars.

Den 17 mars låg vi ungefär -30 procent från toppen. Om vi backar till -45 % från toppen, då har vi raderat ut 5 års börsuppgång. Det är som att få en tidsmaskin och gå tillbaka 5 år och börja investera från det läget. Backar vi till -65 % så säger vi att bolagen är där de var för 10 år sedan och vid -80 % då är vi sämre på det än under brinnande finanskris 2008. Då skulle det vara ett blodbad på riktigt. Samma sak här; är det verkligen motiverat att säga att företagens framtida utsikter är så usla?

Jag gillar Bill Eharts kommentar:

It’s not about buying at the bottom, it’s about buying when the market gives you opportunities. And 25% to 30% off the high is a good opportunity.

Bill Ehart, HumbleDollar

Det handlar om att ta chansen när den visar sig.

Olika sätt att finansiera sitt rea-shoppande

Jag vill återigen betona att den huvudsakliga strategin är samma som den alltid har varit med passivt sparande och fyra-hinkar-principen. Vi pratar inte om att göra något annat än att komplettera sin strategi, med en plan för att köpa nu när det är billigare, om man har möjlighet, intresse och livssituationen tillåter det. Den springande frågan är då:

Hur ska jag på bästa sätt använda mina resurser för att maximera nyttan av rean?

Det första steget handlar om att skaffa sig ammunition eller resurser att utnyttja. Det vill säga pengar att faktiskt kunna handla för. Nedanstående sätt rekommenderar jag för alla som har möjligheten:

Dra ner på eller skjuta upp konsumtion (reskassa, stora inköp, renovering)
Jag tror att de flesta har förlikat oss med att det inte blir någon semester i närtid. Dessa pengar är ypperliga att öka månadssparandet med under året. Samma sak gäller kanske renovering eller inköp av stora kapitalvaror som t.ex. bil. Det kanske går att skjuta på det ett, två eller tre år.
Sälj saker som du inte använder eller har i förråd.
Tradera hade en kampanj för något år sedan som visade att genomsnittsvensken hade sex flyttkartonger med oanvända prylar till ett värde av 30 000 kr. Det är mycket pengar att investera. 
Jobba extra om möjligt
Jag vet att många just nu har det tufft, är kanske permitterade, varslade eller till och med uppsagda. Om man däremot har möjligheten att just nu jobba extra så är det ett ypperligt sätt att skaffa sig extraresurser. 
Sluta överamortera, i alla fall ett tag
Om du i dagsläget amorterar utöver det som du behöver enligt lagstiftning så skulle jag varmt rekommendera att överväga om det verkligen är det som är mest lönsamt och ger bäst helhetseffekt.

Jag förstår att sätten ovan inte fungerar för alla men om det går – grattis till dig! 🥂

Sälja räntor och guld för att köpa aktier

Det finns ytterligare relevanta men kanske lite mindre bra sätt att göra. Eller snarare sätt som kräver betydligt mer försiktighet och tankemöda. Därför är den stående rekommendationen för de flesta att INTE göra följande om man inte är säker på sin egen förmåga. Typ ”don’t try this at home”. Anledningen är att det är en förändring i strategin, det ökar risken och man behöver vara medveten om det fungerar med ens livssituation, risktolerans och behov av pengar.

Minska andelen räntor och höja andelen aktier i sparandet
Jag har i många år rekommenderat att ha sitt sparande i en portfölj med 90 % aktier och 10 % räntor istället för i en portfölj med bara 100 % aktier. Givet att sparhorisonten är 10 år eller mer så kan nu vara ett tillfälle som är bra att minska andelen räntor för att höja andelen aktier. Om du dessutom använt vår modellportfölj så har du dessutom haft 10 % guld vilket gjort att den totala andelen aktier bara varit 80 %. 
Samma resonemang i nybörjarportföljen. Den har klassiskt varit 60 % aktier och 40 % räntor. I vår variant har den bara varit 50 % aktier, 40 % räntor och 10 % guld. Det finns också utrymme att börja öka andelen aktier på bekostnad av främst räntorna. 
Temporärt flytta pengar från en portfölj i mellanrisk-hinken till den passiva hinken
En annan mer drastisk åtgärd är att flytta pengar från mellanriskhinken till den passiva hinken och på det sättet öka möjligheten för att handla pengar på rea. 

En stor anledning till varför jag avråder, eller säger till att man behöver vara försiktig med ovan är att man ändrar tidshorisonten. Tiden är den viktigaste faktorn för vårt sparande. Ju längre sparhorisont, desto större sannolikhet för att vi går plus och hamnar i närheten av börsens historiska avkastning på runt 7 procent i årsmedelavkastning. Det är därför regeln om max 10 % i aktier per år i sparhorisont finns. På kort sikt är börsen helt oförutsägbar men på lång sikt är den betydligt mer så:

Genom att öka andelen aktier med 5 % på bekostnad av räntor, säger man egentligen att man har förlängt sin sparhorisont med ett halvår. Det är därför jag ser det som en mindre risk att öka andelen aktier i globala barnportföljen som redan ska ha en tidshorisont på 10+ år. Att spara 15 eller 15,5 år är i princip ingen skillnad. Men det är däremot skillnad att spara 5 eller 5,5 år. Påverkan blir större och därför behöver man vara mer försiktig om man ökar risken i mellanriskhinken än i den passiva hinken.

Temporärt låna pengar för att öka månadssparandet

Jag tror att rubriken bör få dig och andra att med rätta ”cringe” och känna obehag. Grundreglen är alltid att har man inte råd så ska man inte köpa – varken prylar eller aktier. Men, till alla regler så finns det undantag. De flesta av oss lånar t.ex. när vi ska köpa ett boende och då upplever vi att lån är okej. Missförstå mig rätt, i 99 fall av 100 så kommer jag alltid att avråda från att låna pengar att investera. Det är dumt, det är onödigt och det kan ställa till det.

Således är det ALLTID en avrådan att belåna investeringar, särskilt om det är första gången du är med om en börskrasch! Nu är mina döttrar små, men om de hade kommit till mig och velat låna pengar för att investera i dagsläget så skulle jag förbjudit det om det var första gången de var med om en börskrasch. Snarare skulle jag sagt att skaffa pengar på andra sätt, lära sig i denna krisen och att belåna i nästa kris när de vet hur de reagerar. Så återigen – alla former av fundamentalism dåligt och man behöver rationellt kunna utvärdera vilka verktyg man har tillgång till. Sedan behöver man inte alltid använda alla verktyg bara för att man har dem.

Låt oss åtminstone undersöka de olika möjligheterna som finns:

Låna via Avanzas och Nordnets värdepapperlån
Avanza erbjuder kredit i form av Avanza Superlånet och Nordnets motsvarighet heter Knockout-lånet. Bara det att de marknadsför möjligheten visar ju att det inte är något ovanligt. Räntorna på dessa lån är dessutom extremt förmånliga, givet att man konstruerar en portfölj så kan man få allt från 0.0 % till 0.89 % ränta. 
Lån med huset som säkerhet
Om det är så att du bor i ett boende med låg belåningsgrad (<50 %) så kan det vara ett alternativ att låna pengar med huset som säkerhet. Jag vet att flera personer i vår RikaTillsammans-community på Patreon har gjort det. 
Låna pengar på andra sätt
Sedan finns det självklart andra sätt att låna pengar på också. Återigen en stark avrådan. 

Om man nu känner att man att man:

 • har varit med om tidigare börskris,
 • inser riskerna med belåning,
 • har ett hög humankapital,
 • har en sparhorisont på 10+ år
 • inte kommer att freaka ut
 • inser att det kan gå ned mer
 • vet vad man håller på med
 • kan göra det på ett ansvarigt sätt

och därmed kan se belåning som ett alternativ då bör man fortfarande belåna mer än att man hamnar inom den lägsta riskklassen för Avanzas och Nordnets värdepapperlån. Dessutom tycker jag själv att man ska se ett lån som att man hämtar en inkomst från framtiden till idag. Ungefär enligt resonemanget:

Jag månadssparar 1 000 kr i månaden. Det kommer jag även göra de kommande 36 månaderna. Jag tror dock att jag kommer att få mer för pengarna genom att köpa nu i krisen och de kommande månaderna än i framtiden om 2-3 år. Därför tar jag det framtida månadssparandet och flyttar bak det i tiden till idag. På det sättet kan jag i framtiden istället amortera på lånet och få ett större värde på lång sikt för mina köp idag.

Det handlar alltså inte att om att låna mer än man egentligen kan hantera med ett framtida månadssparande. Det är bara att värdet på det framtida månadssparandet är högre idag än imorgon. Vi går genom mer teori om belåning i avsnitt #102 då vi resonerar bl.a. om bra och dåliga lån. Det förutsätter att tidshorisonten är lång, att livssituationen och humankapitalet tillåter det, att räntan är låg och att belåningen är hanterbar. Det handlar om att hantera det på samma ansvariga sätt som t.ex. sjunde AP-fonden gör.

För att öka möjligheterna till högre avkastning och därmed högre pension, använder AP7 så kallad hävstång i förvaltningen av AP7 Aktiefond. Hävstång innebär att fonden ingår derivatkontrakt som kan liknas vid att fonden lånar ytterligare pengar och placerar dessa i globala aktier. Placeringsutrymmet är därmed den summa du lånar gånger fondkapitalet. Detta gäller både i uppgång och nedgång. [..] Hävstången skapas genom finansiella derivatkontrakt i USD. Nästan all handel globalt i dessa kontrakt sker i USD, vilket innebär att priserna är väsentligt lägre och likvitditeten väsentligt högre än i någon annan valuta.

Fördjupning placeringsstrategi, ap7.se

Teorin är att på några års sikt så ska börsen ge ca 7 % om året i årsmedelavkastning. Om räntan på lånet är väsentligt lägre än dessa 7 % så är det mer lönsamt att ha lånet, betala räntan och behålla mellanskillnaden. Exakt det som de svenska bankerna gör. De får våra pengar för 0 % ränta och lånar ut dem för 1.0 % ränta och behåller mellanskillnaden till sig själva.

Regelbundet, men ökat, månadssparande är förmodligen bästa strategin i nuläget

Låt oss börja med att urskilja det vi vet och det vi inte vet:

 • Vi vet att historiskt har börsen alltid gått upp och med stor sannolikhet kommer det ske tids nog även nu
 • Vi vet inte när det kommer att bottna eller om det redan har bottnat

För att inte trilla i fällan kring marknadstajming och försöka förutsäga framtiden gäller det att ha en strategi som fungerar oavsett om vi har bottnat eller ej. Matematiskt brukar rätt svar vara att lägga in allt på en gång men i situationer som nu är det mer eller mindre inte alternativt för de flesta av oss. Särskilt på grund av panik, irrationellt beteende och den stora sannolikheten för känslan av ånger. Vi ska inte heller underskatta känslan av att känna sig som en idiot när man sätter in pengar ena dagen och de är borta dagen eller veckan efter.

Jag tror därför att den bästa strategin framåt är en variant på den befintliga:

Ett regelbundet ökat månadssparande kompletterat med mindre periodvisa extra insättningar vid t.ex. nedgångar om -10 % från toppen.

Jag tror att just nu är det väldigt få investerare som har likvida medel, pengar på sparkontot eller pengar i räntefonder som oroar sig för att komma för sent in i marknaden. Snarare är det väl snarare som jag i förra veckan att man ångrar sig att man gick in för tidigt. Jag själv har nämligen försökt göra mindre engångsinsättningar vid varje -10 % från toppen. Ett sidospår är att jag lägger köpordern när börsen backade -10 % men får den genomförd två dagar senare börsen rekylerar +10 %. 🤦‍♂️ Det gav i alla fall erfarenhet.

Notera att extra-insättningarna i det här fallet inte nödvändigtvis behöver vara extra-insättningar i form av likvida medel, utan t.ex. en ombalansering där man höjer aktieandelen med 2.5 – 5 % på bekostnad av räntefonderna och guldet.

Problemet med en endast nivå-baserad strategi för att gå in i marknaden

Man kan tänka på många olika sätt när man ska köpa in sig i marknaden. Jag har fram tills den här artikelns publicering tänkt mycket i banorna kring en nivåbaserad strategi. Något jag skrivit om i kommentarerna till den andra Corona-artikeln. Det är ett ganska vanligt sätt att kombinera ett månadssparande med. Det kan vara att man tittar på nivåer på själva indexet – något som är populärt i USA – eller nedgångar från toppen. Det kan se ut t.ex. som följer:

 • Lägga in 15 % av tillgängligt kapital vid varje -10 % från toppen, eller
 • Gå in med 30 % av tillgängligt kapital när börsen når nivå X, Y och Z.

Flera läsare har påpekat att det är ett sätt att försöka tajma marknaden, vilket jag dock inte håller med om (eller så har jag otur när jag tänker 😁). Problemet är dock ett annat som jag insåg häromdagen. Problemet med en strategi enligt ovan är att börsen kanske bottnar ut nu på -30 %. Då har man bara placerat mindre än 50 % av sitt tillgängliga kapital.

Man kan alltså sitta och vänta på en nedgång som aldrig kommer och därmed ha oplacerat kapital. Det finns exempel på många människor som sitter och väntar på nedgången och faktiskt ”förlorar” mer i själva väntan än vad de hade gjort i själva nedgången och varför jag avråder från marknadstajming.

Vad händer om man köper för tidigt? Är det verkligen så illa?

De flesta investerare som köper kommer antingen att köpa för tidigt, för sent eller inte alls. Det är extremt få som kommer träffa absoluta botten. Men låt oss då undersöka frågan:

Är det så illa att köpa för tidigt och att aktierna fortsätter ner efter ens köp?

Ben Carlson analyserar den frågan med tre scenario. I det första exemplet tar han upp finanskrisen 2008. Ponera att man köpa en amerikansk indexfond den 15 september 2008. Det var dagen efter att Lehman kraschade och börsen var nere -25 %. Ungefär som idag. Problemet är att börsen föll med ytterligare -40 % procent innan den bottnade i mars 2009. Ett år senare var man -10 % på köpet, 3 år senare var man +7 %, 5 år senare +56 % och 10 år senare var man +200 % och den 20 mars 2020 var man +150 % upp.

I det andra exemplet tar han upp svarta måndagen i oktober 1987. Då föll amerikanska börsen med -21 procent på en dag. De flesta tänker då inte på att börsen de två veckorna innan redan hade fallit med -16 procent. Låt oss då anta att man var idioten i rummet som köpte på fredagen på -16 % och sedan fick hela måndagen i knät. Du har nu lyckats fånga en helt egen 1-dags björnmarknad. De kommande två dagarna gick börsen upp +15 %, drygt en månad senare var man fortfarande -20 %. Men ett år senare var du +23 %, tre år senare +55 %, fem år senare +122 % och 10 år senare +426 %.

Låt oss även ta det absolut värste historiska exemplet. Kraschen i slutet av 1920-talet. Nedgången började i september 1929. Börsen föll med lite mer än 50 % det kommande året. Låt oss säga att man var kung i baren och faktiskt väntade ut börsen tills den föll -60 % och köpte i september 1931. Då skulle du ÄNDÅ få ytterligare en förlust på hela -65 % fram tills börsen bottnade i juni 1932. Det är svårt att ens föreställa sig. Men ett år efter ditt köp i september 1931 så skulle du bara vara -10 % på ditt köp då börsen hade ett rally utav bara h-e i slutet av 1932. Fem år senare skulle man varit upp 118 % och på 10 år +84 %.

Slutsatsen att dra är:

Även om man är för tidigt ute så har det historiskt över tid ändå gett en god utveckling.

Kommer ovan fungera även i den här krisen? Det finns så klart inga garantier. Kan man köpa för sent och få samma resultat? Absolut. Problemet är ofta att man kan bli kär i sina pengar på sidlinjen. Särskilt i tider av risk och oro som nu. Men det hänger ihop med sambandet att utan risk ingen avkastning. Jag håller helt med Ben Carlson i hans analys:

I would rather be kicking myself in the short-run for jumping in too early than kicking myself in the long-run for never putting my money to work in the first place. Regardless of when you buy or rebalance into the pain of a falling market, time is your friend and patience is the ultimate equalizer.

Ben Carlson på bloggen AWealthOfCommonSense.com

Ben Carlson har även gjort en artikel som tittar på om att köpa för sent eller på problemet med värderingar:

Det är således ingen skillnad från alla mina tidigare artiklar. Tiden är vår bästa och kanske enda vän på börsen.

Hur sammanfattar man det i en strategi?

Här blir det klurigt eftersom alla har olika förutsättningar. Om vi utgår från det vanliga månadssparandet och eventuella extra-pengar:

 • Fortsätt månadsspara precis som vanligt i slutet av månaden
 • Om du kan höja månadssparandet till följd av minskad konsumtion, höj det så mycket som möjligt
 • Om du har säg 25 000 kr vid sidan från t.ex. försäljning av förrådsgrejer, öka månadssparandet med ca 1 500 kr. (=ca 1/18)
 • Ombalansera vid varje glidning om 5 % om du inte använder LYSA som gör det automatiskt
 • Överväg att öka aktieandelen i månadssparandet till 100 % aktier.

Om vi dessutom lägger på att du har använt fyra-hinkar-principen och har våra modellportföljer då skulle man även kunna resonera som följande:

 • I mitten av varje månad öka andelen aktier på bekostnad av räntor med 1 % i globala barnportföljen och 2 % i nybörjarportföljen

Om man har pengar i en bufferthink och har möjlighet att få lån, har ett högt humankapital och en livssituation som tillåter det kan det vara värt att överväga öka månadssparandet med t.ex. 1/18 del av det totala buffertkapitalet / lånet. Det samma gäller om man kan låna pengar t.ex. via värdepapperlånen hos Avanza och Nordnet. Säg att man kan låna 50 000 kr till 0 % ränta hos Avanza då skulle spontant dela upp det i stötar om 3 000 kr och öka månadssparandet med det.

Förslaget är att se extra månadssparande, eventuell ökning av risk och eventuellt extra belopp som ett sätt att öka månadssparandet under de kommande 18 månaderna.

Anledningen till att jag föreslår 1/18 är att en genomsnittlig börskrasch är -60 % från toppen till botten och pågår i 36 månader. Givet att vi redan är -30 % från toppen så är det den bästa avvägningen jag kommer på. Det stämmer också ganska väl med tiden för ett eventuellt vaccin och det forskarna säger om längden på eventuella åtgärder. Vill man vara mer aggressiv så kan man köra en mindre uppdelning på t.ex. 1/12 och sprida ut det på det kommande året eller än kortare. Det går nämligen att argumentera för det med tanke på att börsen alltid ligger något före den vanliga ekonomi.

Observera att det här inte är något vetenskapligt bevisat sätt, men helt ärligt så vet jag vet inget bättre. Dessutom verkar ingen annan ha skrivit om något bättre sätt heller. Men jag tänker att vi kanske kan hjälpas åt i kommentarerna som förr. Just nu behöver man kanske göra en variant av ovan eftersom en del av ens pengar är i räntefonder är låsta (se artikeln om Spiltan Räntefond Sverige). Men det är något som jag kommer få återkomma kring.

Något jag funderar på att man skulle kunna lägga till som villkor är att:

 1. Vid en nedgång till -50 % minska från 1/18 till 1/12 eller lägre
 2. Vid en nedgång till -75 % gå in med allting man har

Då det ofta historiskt har varit överreaktioner. Visst är det nära marknadstajming, men återigen gäller det att inte vara fundamentalistisk och ha ett visst utrymme för flexibilitet. Så tänker jag, hur tänker du?

Är nu rätt tid att köpa för alla? Inte för alla…

Jag tycker att den finansielle rådgivaren Nick Magiulli på OfDollarsAndData resonerar bäst kring frågan. Till en början citerar han Baron Rotschild som lär ha sagt:

Tiden att köpa är när blodet flyter på gatorna.

Baron Rotschild

Han resonerar vidare att nu är verkligen ett tillfälle då blodet har börjat flyta på gatorna. På många sätt är det bra köptillfälle även om börsen självklart kan falla mer. Resonemanget är inte helt olikt mitt. Dessutom tittar han på ytterligare en teknisk faktor (läs: VIX-indexet) som också pekar på sannolikheterna för en bra affär trots osäkerheten. Men trots alla tecken anser han att alla inte bör köpa aktier eller gå in i marknaden nu. Han skriver:

If this is your first time in the stock market, now is not the time to play. As the financial writer Adam Smith (pseudonym) once said: If you don’t know who you are, this is an expensive place to find out. And find out you will.

Nick Maggiulli

Om man är nybörjare och börjar med att lämna sin strategi och försöka vara ambitiös så kommer man högst sannolikt råka ut för en av två insikter:

 1. Att börsen kan gå lägre och att den där långa tidshorisonten man hade inte alls är så lång som man sa
 2. Att man är guds gåva till marknadstajming

Jag håller helt med honom att insikt två är det värsta tänkbara scenariot. Att som ny investerare göra en stor vinst som man tror är skicklighet men egentligen bara handlade om tur lägger grunden för en spektakulär framtida förlust. Det bästa man kan göra som nybörjare är att sitta still i båten och fortsätta med strategin #99 ”Kom-igång-med-ditt-sparande” och #133 ”Bästa sättet att strukturera din ekonomi”. Om din livssituation och ditt humankapital tillåter det, du hittills inte har agerat känslomässigt och irrationellt då kan de andra förslagen i den här artikeln vara ett alternativ.

Oavsett vilket – utnyttja tillfället nu för att lära dig om dig själv

Slutligen så vill jag verkligen uppmuntra att inte låta den här börskrisen gå till spillo. Fred Schwed skrev i sin klassiska bok ”Where are the Customers Yachts”:

Like all of life’s rich emotional experiences, the full flavor of losing important money cannot be conveyed by literature. You cannot convey to an inexperienced girl what it is truly like to be a wife and mother. There are certain things that cannot be adequately explained to a virgin by words or pictures. Nor can any description that I might offer here even approximate what it feels like to lose a real chunk of money.

Fred Schwed

De senaste tio åren har börsen bara gått upp och då är det svårt att veta hur man reagerar, vilken typ av investerare men är eller vilka misstag som man har gjort. Det är dock den erfarenheten – inte minst genom att lära känna sig själv – som du i framtiden kommer att kunna tjäna mycket pengar på. Jag fick nämligen en fråga för något år sedan vad det var som gjorde att jag ändå lyckats relativt väl och mitt svar blev:

Jag tror att en av mina framgångsfaktorer är att jag bara är 40 år och har lyckats förlora pengar både under IT-bubblan och Finanskrisen. Det gjorde att jag fick erfarenhet som jag kunnat använda mig av sedan dess.

Kunskap och erfarenhet är saker som ingen kan ta ifrån dig och i min bok långt mer värdefullt än de pengar man har på kontot. Jag själv skriver ner och kompletterar insikter i den här krisen i princip varje dag. En av de största insikterna för mig den här krisen har varit hela debaclet kring Spiltan och deras räntefonder. Så passa på och ta tid för reflektion och anteckningar. Skriv ner hur det känns, vad du har gjort, vad du inte har gjort och så vidare. Den här perioden är jobbig även för de mest erfarna av oss. En av de mest generösa delningarna läste jag i New York Times:

Det är inget konstigt att det är jobbigt, att man gör misstag och att man känner sig periodvis som en idiot eller till och med dumförklarad från andra. Det viktiga är att hålla sig till sin strategi och komma ihåg att även det här kommer att gå över.

Lycka till med ditt sparande!
Jan och Caroline

Uppdatering två veckor senare (200409)

Väldigt läsvärd artikel som visar på svårigheten med marknadstajming och det som har hänt sedan vi publicerade artikeln:

Imagine it is January 1, 2020 and you are talking with a friend who’s portfolio has been 100% cash since 2017. You ask them whether they want to buy some stocks and they reply that “prices are too elevated” and mumble something about the CAPE ratio.

Now fast-forward to late March 2020. Equity markets have experienced their fastest selloff ever with stocks down 30% (or more) off their highs across all the major indices.

You re-approach your friend asking whether it is now the right time to buy stocks. Despite being flush with greenbacks, your panicked friend responds, “Oh no. I am going to wait for the dust to settle.” 12 trading days later, the Dow is 26% above its March 23 lows, yet your friend remains in cash.

Det är så extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att försöka förutsäga rörelserna. Få tror jag för 14 dagar trodde att vi skulle se den här återhämtningen. Nästa fråga är om botten var för två veckor sedan eller om det här bara är en tjurfälla och vi ska ner längre framgent. 🤔

Relaterade artiklar

Andra artiklar på bloggen som är relevanta i sammanhanget är:

Prenumerera på vårt kostnadsfria månadsbrev

Om du tyckte att den här artikeln var värdefull och inte vill behöva hålla koll på bloggen på löpande basis – då rekommenderar jag att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det är kostnadsfritt, kommer ut cirka en gång i månaden och innehåller månadens bästa artiklar och tips. Dessutom får du guldkornen från 10 års bloggande.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Låt oss hjälpas åt – vad tänker du?

I början av året så hjälptes vi åt med att designa modellportföljerna. Jag uppskattade det väldigt mycket. I den här artikeln har jag försökt beröra några av de vanligaste frågorna som många av oss har nu:

 • Är det rätt tillfälle att köpa?
 • Om man ska köpa, hur gör man det på bästa sätt?
 • Vad kommer hända framgent?
 • Är det dags att ombalansera?
 • etc

Jag vet att många av er som läser är riktigt duktiga, därför tar jag gärna emot din och andras feedback, förslag och kommentarer. Är det dessutom som så att du har en fråga, att något ovan är för avancerat eller oklart då är det minst lika värdefullt. 👍

Tack än en gång, lycka till med ditt beslut och ta hand om dig och de dina!
Jan och Caroline


Den här artikeln publicerades 2020-03-22 klockan 09:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Rikatillsammans-podden, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

129 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hur ska man tänka i dagsläget om man fått ett arv och ska placera en del av det.
  Jag kommer placera på Lysa som jag har sedan innan delat på två konton, ett på lång sikt (över 10år) och ett på kortare sikt (istället för bank-konto)

  Ska man avvakta till efter Q2 eller är det lika bra att lägga in nu?

  Tacksam för tips till en nybörjare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David Martinsson
  1. Vit pil

   Hej David!

   Finns ingen anledning att vänta, börja portionera ut det över tid nu så kommer det nog bli bra på lång sikt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Heja Caroline! Glad att du balanserar upp podden! 😀👍

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika Emericks
 3. Vit pil

  Riktigt bra nyhetsbrev idag från Jared Dillian:

  There is a lot of pessimism around COVID-19. The pessimism mostly comes from New York, where the number of infections is greatest, and from people working in healthcare, who are witnessing truly awful things every day.

  Many people seem to believe that:

  – We will not figure this out
  – We will be under quarantine for months
  – Social distancing will not work
  – Hospitals will be overwhelmed
  – Life will be altered forever

  Humanity has had a pretty good track record of solving problems, whether it was terrorism, the cold war, or other health scares. Nobody is really paying attention to the good news.

  Nyhetsbrevet i sin helhet:

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Jag brukar hålla med Jan om mycket, men att i detta läge skjuta upp konsumtion med syfte att egoistisk lägga pengar på banken fick mig att reagera. Det finns många företagare som just nu för en desperat kamp för att överleva. De behöver vår hjälp!

  Oavsett kris eller inte så tycker jag att vår konsumtion ska vara återhållsam och genomtänkt. Om den kan genomföras utan att påverka smittspridning så är min bestämda åsikt att det bästa för landet är att hålla hjulen snurrande så gott det går.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
  1. Vit pil

   Ja, jag håller med. Tror det framstod bättre i avsnittet än kanske i texten. Jag kanske tänker fel, men jag tänker att det viktigare att stötta det lokala näringslivet (t.ex. genom handla hämtmat) än att handla flygresa för att stötta stora företag. De får ju ofta hjälp på annat sätt från stater.

   Sorry att det kom ut fel.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Tack för att ni delar med er av ert gnabb – oerhört underhållande och bevis på att ni är livs levande människor! Härligt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frulk
 6. Vit pil

  Kan någon hjälpa mig?
  Min plan när jag började med långsiktigt månadssparande enligt dom olika portföljerna (sparar till min egen pension 30 år framåt och till min dotter som snart fyller 1 ) var att bara behöva lägga ca 1 timme per år och korrigera efter vilka fonder som rekommenderas detta året.
  Som jag har förstått det nu så har något hänt med Spiltan.
  Vad är rekommendationerna just nu för personer med nybörjarportföljen och barnportföljen ?
  Ska jag sälja allt i både räntefond Sverige och i aktiefond investmentbolag
  eller bara låta det ligga men avbryta månadssparandet ?
  Vad ska jag månadsspara pengarna i istället ?

  Tack för hjälpen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amos K.
 7. Vit pil

  För att få en rättvis bild av hur farligt att köpa för tidigt bör man väl jämföra med utfallet om man köpt vid ett bättre tillfälle. Varje procent man köper billigare blir ju mer och mer värd ju större nedgången blir.

  Jag tycker för övrigt att det är osmakligt att använda citatet om blodet på gatorna i dessa tider.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tiffany Persson
 8. Vit pil

  Tack för ett väldigt bra avsnitt!
  Jag är sugen på att ordna fram kontanter t ex genom superlånet för att öka mina månadsinbetalningar som ni rekommenderade.
  Tyvärr måste jag dock betala en dryg restskatt :-(
  Är det i så fall smartare att öka månadssparandet för att spara ihop kontanter till restskatten (och slippa sälja fonder med förlust) än att öka sparandet för att investera i mina portföljer?
  /Villrådig

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian
 9. Vit pil

  Hej,

  Tack för en fantastiskt bra sida! Synd att jag inte upptäckt den tidigare… men som sagt, det är när man är med om sin första krasch som man vaknar :)

  Har ca 40.000 kr i en Obligationsfond som har fått ligga still lite för länge. Säljer jag blir det skatt på vinsten, men tänker att det kanske är värt det nu för att istället lägga in i min ”mellanriskhink” eller ”passiva hink” (eller en split mellan dem). Det är inte pengar jag är i behov av och de skulle må bättre av att växa mer på sikt (+10 år).

  Vad tror ni som verkar ha lite koll? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jojje
 10. Vit pil

  Hej!
  Vilket index är det du tittar mest på? Gissar på s&p500 är mest relevant. Har pengarna hos lysa. vilken sida, app, tjänst eller liknande är bäst när man ska kolla nedgången från toppen? Oftast är det ju dag, vecka, år, osv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Foborg
  1. Vit pil

   Jag själv brukar (tyvärr) göra matten för hand. Data brukar jag ta från investing.com för antingen MSCI World eller S&P500.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej, tack för ännu ett bra avsnitt (146#). Jag och min hustru vill inte att mängden diagram och grafer minskas. Caroline brukar bidra till att resonemangen blir bättre och tydligare. Men hennes tunga ”hang up” på diagrammen är meningslösa håller vi inte alls med om. Som människor är vi olika. Bäst för vissa att lyssna, vissa av oss andra tycker det är kanon med stödjande diagram och siffror. Keep up the good work. Mvh Johan och Birgitta

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Wickman
  1. Vit pil

   Tack Johan för kommentaren. 🙏

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan!

  Har läst denna artikel och även den om spiltan… Min fundering är du skriver att man ska fortsätta med månadssparandet som vanligt. Har din nybörjarprotfölj och undrar då hur jag gör med den delen som är tänkt att köpas i spiltan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandrella Alkzair
  1. Vit pil

   Lägg dem i kontanter så länge eller i Länsförsäkringar global Indexnära om du är okej med den ökade risken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Trevligt avsnitt, gött när de är lite längre. Kör gärna på tre timmar nästa gång! 😉👍
  Gällande 1/18 och slutet på avsnittet… i mina öron låter det som att tajma marknaden. Vilket känns som att gå emot bloggens investeringsfilosofi?!

  Dock förstår jag syftet med att handla på rea och har man lite extra cash är det väl bara att klämma in i samband med det sedvanliga månadssparandet.
  Jag har mina fasta utgifter etc och resten investeras sedan direkt. Som jag skrivit innan, kluddas det inte för mycket nu igen?🤪

  Tack för ett superbt arbete herr och fru bolmesson! 👍

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Haha… Tack Stefan. Ja, Caroline tyckte att jag har övertänkt och överanalyserat situationen. Citat:

   Har du inte suttit lite för länge med miniräknaren nu igen…

   😁😁😁

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Bra avsnitt, angående de 18 månaderna tycker jag att era olika ståndpunkter är väldigt värdefulla.
  Kontentan blev som jag fattade att 18 mån är subjektivt, ”hitta” på en egen strategi om du vill in
  med extra pengar. håll dig sen till den men var inte rädd för att ändra den. Det viktiga är väl att
  pengarna ska i arbete. Som C sa, kommer signaler om att man är framgångsrika i framtagande av
  vaccin kommer säkert börsen att reagera innan det är klart. 6, 12, 18 bestäm själv.
  Om det efter 6 mån gått ner mer än 50%, gå in med hela extrapengen om du vill.
  Tack för ert engagemang. Gillar er verkligen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Transportören
  1. Vit pil

   Tack, det var faktiskt just det vi hoppades på. Att det blev tydligt att man kan tänka annorlunda och att det definitivt inte är någon naturlag. 👍

   Tack även för dina fina ord. De gjorde oss jätteglada. 🙏

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej,

  Först av allt vill jag tacka för en grymt bra sida (blogg/pod och youtube)

  Jag är 45 och har alltid trott man måste vara rik för att vara på börsen, en kollega lånade 50 000 kr och investerade och det kändes helt galet för mig. men jag hoppades han skulle lycka med sina enstaka aktier (day-trading som han kallade det)

  När denna krasch kom tänkte jag ”vafan jag provar ” och gick in med lite pengar och köpte 5 olika aktier jag tror ska, i sak dubbla i värde (de är vad jag hoppas på) men samtidigt bestämde jag mig för att försöka förstå hur ”börsen funkar” om nu nån verkligen kan förstå det.

  Hittade er sida och har plöjt en hel del avsnitt i dessa tider av hemma arbete men jag har lite frågor runt denna specifika situation or 4 hinkar, börjar få en förståelse att tiden är min vän och att hela tiden skjuta till pengar. inte bara det utan även varför det är viktigt. (bra jobbat :))

  Nu till min riktiga fråga:

  räntefonderna är stoppade, ska man satsa allt på aktier till de släpper köpstoppet eller avsätta % satsen buffert hinken?

  om jag har 100K i mellanrisk hinken med 60/40 ska jag bara satsa 60% på aktier och låta de andra vara kvar i bufferthinken eller ska jag gå lite banans och sätta 100% aktier då det är stop på köp av räntefond just nu? dvs göra fördelningen när börsen lugnat sig och räntefonder är köp bara igen eller tar man för hög risk då? det är ett långsiktigt sparande på mer än 10 år så om jag fattat rätt kan man ta hög risk, och nu är kanske rätt läge att öka sin risk.

  är det rätt tänkt? Köpte min fösta aktie (enligt ovan) för 8 dagar sen och försökt göra en catch up så ber om ursäkt om de är en banal fråga.

  // Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Nilsson
 16. Vit pil

  Man ska inte ge råd till de som inte ber om det men ”here goes”… Jan och Caroline: Ta en paus från bloggandet nu och vårda er själva och er relation istället. Jag har tänkt på hur Jans frenetiska arbete de senaste veckorna måste ha påverkat familjelivet. Det pyrde av konflikt och missnöje och osämja kring er båda redan från början av detta avsnitt. Som att ni just haft världens gräl.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  LyckligaTillsammans
  1. Vit pil

   Tack för omtanken. Jag/Vi uppskattar den verkligen!🙏

   Det är ingen osämja hos oss och Caroline är handen på hjärtat duktig att sätta fingret där det är viktigt. Anledningen att vi inte klippte bort det är ju att det faktiskt inte finns något vetenskapligt stöd för 1/18 (eller någon annan siffra) och därav tänkte jag att det var lika bra att behålla diskussionen. Sedan är det ju för oss som för alla andra, vi har våra duster men det betyder inte att det inte är bra. Däremot har du rätt i att jag behöver nog dra ner på tempot då det varit frenetiskt de senaste två veckorna. Särskilt med tanke på att ha barnen hemma vid minsta tecken på sjukdom. Ikväll har vi också lite hosta och feber hemma så vi får se de kommande dagarna hur det utvecklar sig.

   Ta hand om varandra där ute, det försöker vi göra här hemma i alla fall. 💗

   26+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Detta avsnitt var stökigt. Jan blir avbruten i tid och otid och hinner inte utveckla sitt resonemang. Caroline lägger massa tid på att göra en poäng av att hon hatar grafer vilket för det första inte är relevant för podden och för det andra så är grafer ändå ganska relevant i en finanspod och definitivt av intresse för mig som lyssnare. Det las alldeles för mycket tid på irrelevanta konflikter och dessutom, upplevde jag, med lite hånfull ton från C’s sida. Det kändes onödigt. Vanligtvis stör jag mig inte på detta, tycker duons dynamik har varit det som gjort podden så bra, men inte i detta avsnittet tyvärr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Jag uppfattade det som att Caroline skulle vara ifrågasättande för ett gott syfte, för de som tycker sparande kan verka krångligt, särskilt i dessa tider. Ta deras parti så att säga, att ifrågasätta. Men tycker att det kom fram fel, Jan kom av sig flera gånger och märktes tydligt på hans kroppsspråk att han hamnade ur balans.

   Lite väl elakt av Caroline men jag är övertygad om att hennes syfte var gott.
   Kom igen, duon har bjudit på hundratals bra artiklar och avsnitt, de får väl bråka lite för en gångs skull :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Murre
  2. Vit pil

   Mitt favoritavsnitt hitils!
   Jag gillade verkligen Caroline i det här avsnittet.
   Jan verkade lite olik sig själv.
   Skoja om att börja belåna sig när marknaden är extra rörig och dela upp en klumpsumma i 18 trors att investera direkt är bättre. Jag blev jätte förvånad. Skönt att Caroline sa ifrån, jag var så chockad att jag satt och argumenterade emot podden högt som en galning innan det. Sedan tycker jag som lyssnar på podden via en app att de visuella verktyget grafer inte alls blir så tydligt i ljudform särskilt inte när det är massor av små detaljer som skall komma fram av detta.
   Angående att vilja investera hela nedgången kanske man kan investera allt på en gång och sen använda rädslan för att ha missat den djupaste delen av dippen som en morot för att hitta sätt att tjäna/spara nya pengar?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrika
 18. Vit pil

  Först vill jag tacka för all statistik du ger i dessa tider, Jan! Bra att se vad som har hänt förr i och efter nedgångar. Jag ser det är lite olika tycken bland kommentarerna om era diskussioner sinsemellan, men jag tyckte att er oenighet gick för långt den här gången och tyckte synd om dig Jan med allt förarbete du hade lagt ner och Caroline gjorde lite väl många negativa kommentarer om det, till slut satt du helt mållös! Skulle det gå att förbereda henne lite mer vad som kommer i avsnittet? Det gick åt lite väl lång tid till det i detta långa avsnitt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders L
 19. Vit pil

  Jag håller med Jan angående de 18 månaderna 😂 och ärligt talat så undrar jag om Caroline förstod? Jag uppfattade som att hon tror att man ska börja med 1 artondel EFTER 18 månader?! Eller så missuppfattar jag henne. Tycker oavsett att det är så härligt att ni bjuder på er själva, ni är så genuina och det är verkligen perfekt med Jans enorma kunskap och intresse i ämnet i kombination med att Caroline som känns som att hon representerar alla oss ”vanliga småsparare. Keep it up! Tack för bästa blogg och podd, och jag är jättenöjd med Patreon-medlemskapet oxå 😀 mvh Lina

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Lina Sjöstrand
 20. Vit pil

  Tur och tur?

  Jag är en av dem som enligt dig, Jan, hade ”tur” att gå ur marknaden före Corona small till.

  Min tur baserade sig dock på följande fakta som jag samlade in under ungefär en månad:

  I slutet på Januari var det känt att 5 miljoner Wuhanbor lämnat staden (som brukligt) veckan före det kinesiska nyåret som inföll 25 Jan. 1.6 miljoner av dessa Wuhanbor åkte utomlands, mestadels i Asien men även globalt. Staden stänger ner den 23e Jan men ”the genie is out of the bottle”.
  Varningsklocka 1.

  30 Januari deklarerade WHO Corona som en ”Global Public Health Emergency” mest pga vad som hände utanför Kina. Viruset hade redan spridit sig till minst 18 länder men antalet internationella fall var bara 98. I Kina var det 10 000 fall trots tuffa lock down på plats.
  Varningsklocka 2

  Det är tydligt att detta inte är en vanlig influensa under första veckorna i februari. Smittsamheten är ca dubbelt så hög som vanlig influensa. Antalet fall – då som nu – växer med mellan 15-20% om dagen!
  Dödligheten beräknas till 10 gånger högre än vanlig influensa även om man i det räknar in ett stort mörkertal av smittade som inte blir farligt sjuka
  Varningsklocka 3.

  20 Februari har Kina 75 000 fall men börjar få kontroll tack vare sina lock downs. Världens fabrik håller dock stängt med okända ekonomiska effekter. Internationellt 1073 fall och ytterliga 8 länder hade fått nya fall, dvs totalt 26 länder inklusive ekonomiska tungviktare som USA, Tyskland, UK, Frankrike, Italien.
  Varningsklocka 4.

  Vid det hör laget ger det rent matematiskt att 1073 fall 20 februari blir med 17.5% daglig tillväxt takt (mittpunkten 15-20%) ungefär 135 000 internationella fall inom en månad (Verkligt utfall blev tyvärr 275 000 fall).
  Poängen är insikten att världen kommer snart att gå om Kina i antal fall och enda metoden att bekämpa viruset är att stänga ner stors delar av livet och därmed ekonomin.
  Varningsklocka 5.

  Dax att agera, 21-24 februari halverade jag min exponering mot aktier.

  Är det inte lite väl fundamentalistiskt att tänka ”jag kan inte tajma marknaden och måste sitta still i båten” trots att man sitter på ett batteri av fakta som pekar på ett stort globalt problem för ekonomin?
  Är inte det också att inte slå den där straffsparken?

  Visst, nu har jag det relativt angenäma problemet att pytsa in pengarna igen under nergången, men det gör jag så gärna :))

  32+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   Problemet för mig med detta tänk är att det finns personer som jobbar med detta och lägger all sin vakna tid på detta. Om det nu var en straffspark och alla ser detta så borde ju detta redan vara inprisat i marknaden. Jag kan inte mycket om hur börsen fungerar och känner som så att allt jag vet idag visste börsen för en månad sen så jag är ändå för sen :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan Andersson
   1. Vit pil

    Ibland missar börsen att prisa in saker … det använder även Jan, tex, vid en del nyemissioner.

    Den perfekta marknadsteorin, alltså att allt är alltid inprisat, stämmer ofta men inte alltid, som i detta fallet.

    Börs all time high samtidigt som ett mega problem seglar upp. ”Tjänstefel” att inte agera men såklart önskar jag att jag haft fel och att Corona inte blivit den katastrof det nu är 😟

    0
    Gravatar ikon för användaren
    JFB
  2. Vit pil

   Hej JFB
   Jag tror dig Jag gjorde samma första reflektioner men trodde det skulle
   stanna i Kina Gjorde även samma reflektion andra gången men tog nog
   inte riktigt på allvar då. Jag växlade till vanlig depå i december så jag kan
   göra förlustavdrag skall växla tillbaka till KF som passar mig bättre på
   grund av Utllänska utdelning smidig deklaration
   Du var duktig och vaken (GRATTIS)
   VH
   LASSE

   25+
   Gravatar ikon för användaren
   Lars Håkansson
   1. Vit pil

    Tack Lasse!

    Jag hade en fördel – jag befann mig i Asien och hade alltså en högst personlig risk. Det var nog det som i så fall var ”tur” även om jag i detta fallet önskar att mina fakta var fel och att världen var som vanligt.

    Lycka till!

    14+
    Gravatar ikon för användaren
    JFB
 21. Vit pil

  Hej, Jan o Caroline!
  Uppskattar att ni är er själva och att oenighet får komma fram, uppfriskande.
  Undrar som en del andra varför du ”avråder” från att ändra fördelningen till mer aktier i en hink.
  Mvh Anneli

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anneli
 22. Vit pil

  Tjena! Har både Spiltan högräntefonden och räntefond Sverige. Det är väl ingen fara att pengarna i dessa brinner inne? Är inte riktigt med på varför just dessa fonder gått i lås. Det finns många andra liknande fonder som inte låst igen.

  Tack för en intressant blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard
 23. Vit pil

  Hej!

  En mer allmän börs-fråga från en nybörjare:

  Vad står egentligen siffrorna för när man säger att börsen slutade på +1,8%?
  Är det inte dagens stängningskurs jämfört med öppningskursen? Jag får det inte att stämma med kurvorna..

  Tex idag slutade omx pi på +1,97%. Kurvan (för 1 dag) ser ut att börja på ca 522 och sluta på ca 546. Det får jag till 4,6% ökning.

  Känns som jag har missat något grundläggande här.. :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Jämför med gårdagens stängningskurs. Dvs öppningen på den dagen du kollar är inte lika med vad den stängde på dagen innan. Då ska du nog se att det stämmer.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Anton
 24. Vit pil

  Kan man följa genomsnittligt p/e tal för MSCI World Index någonstans?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Degerland
  1. Vit pil

   Inte vad jag vet tyvärr på något ställe där man kan följa det kontinuerligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Hej! Tack för ett bra avsnitt! Jag har ett konto på lysa och tänkte höja andelen aktier. Du sa i avsnittet om att man inte ska ändra fördelningen på aktier/räntor på befintligt konto utan istället skapa ett nytt konto med högre risk. Varför kan man inte bara ändra i sitt befintliga konto? Eller var det jag som missförstod dig.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 26. Vit pil

  Varför öppnar samtliga företagsobligationsfonder utom Spiltan för handel? Har du ngn teori?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
  1. Vit pil

   Försöker skapa mig en lägesbild. Uppdaterar den andra artikeln löpande. Återkommer!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Kan det vara en bra idé att öka andelen aktier i en 60/40 portfölj tillfälligt med 5-10% nu när aktier är så billiga? Om svaret är ja, i vissa fall, när är det sen en bra tidpunkt att återgå tillbaks till 60/40?

  Vill bara lägga till att sparhorisonten är lång, men kan varken öka månadssparandet eller sätta in några större engångssummor eftersom jag lider brist på humankapital.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
  1. Vit pil

   Ja, det är en av strategierna man kan göra. Man får bara vara extremt försiktig då man börjar vrida på sparhorisonten. 5 % ökning i aktier är ju minst 0.5 års längre sparhorisont.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svaret. Glömde bort att 10%-regeln gäller i vilket fall som helst.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tale
 28. Vit pil

  Många skrivna ord i dessa tider kring en investeringsstrategi som bara ska ta några timmar om året ;-)
  Andas i värsta fall panik och oro, i bästa fall omtanke om alla småsparare som tappat jävligt mycket pengar just nu.

  Varför inte bara låta ombalanseringen ta hand om detta? Möjligen kan man ombalansera oftare och eventuellt överväga att ändra risken i portföljen till lite mera aktier. Men att fundera över när det är dags att gå in… Nej! Det är aktiv förvaltning.

  Blir livrädd när jag ser folk fundera på att belåna huset för att gå in i aktier. Då ska man ha:

  1) Stort förtroende för banker (inga ränteändringar, villkorsändringar).
  2) Stor säkerhet på att man inte vill eller måste byta bostad de närmsta 10 åren (stor risk för fallande bostadspriser och inlåsningseffekter med ökad arbetslöshet).
  3) Stor säkerhet att man inte kommer att vilja röra pengarna på 10-20 år
  4) Nerver av stål.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  FörenklaTillsammans
  1. Vit pil

   Jag skulle dessutom argumentera för ett genuint behov av det. Min stående rekommendation brukar ju även vara:

   Har du vunnit spelet, sluta spela.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Äntligen lyssnat igenom detta mastodont avsnitt och för att vara ärlig är artikeln mycket bättre. Lättare att följa utan alla stickspår.

  Angående 1/18 dels tanken.

  Caroline, det är du som är löjlig ;)

  Jan försöker hitta en balans mellan att lägga in allt på en gång (risk att man får panik och säljer) och risken att man inte går in alls.

  Han använder två olika ansatser för att hitta någon typ av logik för vad som är en rimlig tidsperiod i nuläget. Hans båda ansatser indikerar 18 månader.

  Varför ironisera över det bara för att du har djupare insikter inom en av hans ansatser (vaccin) men utan att ha någon egen ansats? Du kan ju inte såga Jan utan att ha något eget att komma med.

  Själv kör jag på 21 månader och är beredd att anpassa tills jag får ny information.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 30. Vit pil

  Nu har Caroline levlat förbi Jan i rationellt och förnuftstyrt tänkande. -Köp för allt på en gång! Inget trams med att dela upp i 18 delar för att det känns lite annorlunda! Vadå 18? Varför det?

  Jag funderar på att låna på huset, har inga lån nu och skulle lätt kunna låna 500.000. Vem har inte betydligt mer lån än så? Men det är ändå en skön känsla att inte vara skyldig pengar.
  Nej, jag har väl inte heller lämnat den känslomässiga nivån än.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 31. Vit pil

  Jag tycker att resonemanget kring fundamenta haltar något. Du tar inte med värderingen av aktien. Med den lågräntemiljö vi haft har kursen sannolikt varit artificiellt upptrissad. Vad var börsvärdet på företaget före kraschen? Ditt resonemang bygger som jag ser det på att företaget var korrekt värderat utifrån fundamenta. Vad var börsvärdet?
  Jag uppskattar ditt försök att hitta vilken nivå på ras som vore rimlig men vi har levt på lånad tid länge på börsen så det är nog svårt att säga.
  Grafen med P/E talen kan tolkas som att vi nu kommer ner mot mer normala värderingar. Då ska effekterna av Corona dras från den nivån.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  RastlösaTillsammans
 32. Vit pil

  Vad skulle vara kontroversiellt med detta?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  KlokaTillsammans
 33. Vit pil

  Hej!

  Som det nämndes i avsnittet gällande att höja sin risk på Lysa så skulle man öppna ett nytt ”konto” eller vad man ska kalla det och inte ändra fördelningen på det man redan har.

  Jag har just nu 80/10/10 (aktier, räntor, guld). Hur ska jag gå tillväga för att höja till 90/10 exempelvis. Sälja av räntorna och sedan lägga dessa pengar på ett 100/0 konto eller hur ska jag göra? Tacksam för svar

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus M
 34. Vit pil

  Känns som att Jan fick sova på soffan efter detta avsnitt ;) Dock positivt att ni inte förbereder avsnitten tillsammans i förväg, känns mer ”genuint” och blir roligare att lyssna på.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 35. Vit pil

  Bör jag stoppa mitt månadssparande i Spiltan, som sköts automatiskt i Avanza, tills vidare?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 36. Vit pil

  Jag var i kontakt med Avanza för ett par veckor sedan för att höra om Xetra Gold, dem sa då att dem vet att den är eftertraktad och att dem jobbar för att utöka utbudet av certifikat. Dem visste inte vilka eller när, någon som har hört mer angående det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
 37. Vit pil

  Hej!
  Jag är nyfiken på er som ökar på innehavet av fonder nu vid nergång genom att låna på huset. Hur ställer ni frågan till banken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
  1. Vit pil

   Vi hade den diskussionen på Patreon, de flesta sa som det var och hade inga problem med banken. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Bo och Jan,

   Vi sa som det var, men banken var inte speciellt positiv till ändamålet. Märkligt nog gick det bra att låna till en bil trots att den garanterat rasar i värde.. Nu tittar vi på att byta bank och samtidigt komma ned i ränta. Vår belåningsgrad är en bit under 50% och vi vill öka den till 60%. Vi överamorterade under hösten eftersom aktievärderingarna kändes höga, men nu börjar vi månadsspara på börsen igen. Tanken med lånet är att ha dopade insättningar över en längre tidsperiod. Det här är första börsraset vi är med om (90-talister) och jag är övertygad om att många små insättningar är en nödvändighet för att undvika panik. Hinner vi inte placera hela lånet så må det vara hänt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 38. Vit pil

  Hej och tack för ett bra och eftertänksamt blogginlägg. Det var mycket att läsa för en annan som alltid bara lyssnar. En fråga när du säger att man ska gå in på aktiemarknaden om man har kontanter att använda som man även skulle kunna avvara på lång sikt:

  Ska man
  a) sätta in stora belopp på Lysa med en hög aktieandel eller
  b) gå in på börsen och köpa billiga aktier (med strategin ”köp och behåll”, dvs på fem till tio års sikt).

  Vilket av alternativen är bäst? Eller kan en fördelning mellan dem vara lämplig? Vad säger läsarna och vad säger du, Jan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth K
  1. Vit pil

   Sorry om det var otydligt. Det man köper är exakt samma sak som förut – tex Lysa eller våra modellportföljer. Nu är verkligen inte ett tillfälle att börja direktinvestera i aktier. Det är dumt i min mening.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Utom i lekhinken då och med alla förbhåll som gäller för den… ;-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jonas Rogberg
 39. Vit pil

  Tack för en bra artikel! Å en grym podd!

  Har funderat rätt mycket på hur jag ska börja spara smartare sedan jag hittat er. Har i princip bara lagt allt på ett konto de 6 åren jag jobbat/sparat… Med undantag för en kort period då jag hade allt i indexfonder men de sålde jag okt 2018.

  Svåra frågan är ju man ska gå in nu när man sparat ihop rätt mycket. Rör sig om drygt 2 årslöner, så lite scary…

  Tänker nåt i stil med 1/3 guld och 1/3 aktier via lysa och 1/3 kontanter. Sitter rätt löst på mitt jobb, så kan behöva lite kontanter… Om jobbet blir säkrare kan man ju skjuta in dem i aktiedelen.

  Du pratar ju om att sälja guld och köpa aktier istället. Finns det tydliga argument för att att inte köpa guld i nuläget? Å andra sidan har ju guldpriset gått upp senaste 5 dagarna och borde vara en stabil säkring vid kriser.

  Känns iaf som att man borde göra något. Som nån annan skrev är det inte helt säkert att ha allt i kontanter heller. Hur går SEK vid fortsatt kris osv? Bättre att sprida sina risker, så jag resonerar.

  Tacksam om nån vill resonera lite med mig =)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  KC
  1. Vit pil

   Hej!

   Fyra hinkar-strategin är en bra introduktion till hur du kan tänka. Jag följer den sedan förra våren och trivs superbra. Den är som en magisk kostym som kan göras både rymligare och tajtare beroende hur din situation ser ut. :)

   https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/
   Poddavsnitt 133

   /Anders

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Anders J
 40. Vit pil

  Tack återigen för en mycket välskriven och intressant artikel!
  Jag har sparat efter 90/10 modellen i flera år med kontinuerligt köpande oavsett vad som händer och har inte haft några problem att sitta lugnt i båten nu, snarare tvärtom ser jag möjligheter. Jag frestas av att låna upp på bolånet(ca 2/3 av utrymmet jag har) för att investera mer under en tid 6-12 månader. Trots att jag tycker att det lite går emot min(och Jans) filosofi att vi inte kan och bör handla i spekulation, vilket forskningen ger stöd för och det som jag gillar.
  Det som är ett litet dilemma är att jag planerar en större renovering av huset om 2-4 år, vilket jag är fullt medveten om att det finns en risk att det kan vara värt mindre då och att vissa förmodligen avråder till.
  Min plan är att låna till detta(inte sälja fonder, speciellt så länge räntan är låg), även om det är ett hus på landsbygden så troligt går inte värdet upp lika mycket som renoveringen kostar, vilket ju vid en situation där börsen inte hämtat sig och jag inte vill sälja en del där samtidigt som delar av lånet inte kommer kunna ingå i bolånet. Då är planen isåfall att då pausa sparandet för att relativt snabbt kunna amortera ner det lån.
  Min fråga är, hur ställer man frågan till banken? Ska man berätta hela tanken eller bara ställa en rak fråga om att låna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
 41. Vit pil

  Kanske är en negativt laddad fråga men varför har inte börsen gått ner mer. Mitt 90/10 konto på lysa ligger på -20% i år. Samtidigt stänger Los Angeles, New York, Milano m.fl. helt ner. Jag hade förväntat mig 10% till i värdeminskning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Beror på värdet av diversifiering och de 10 procent räntorna. Lysa sprider ju över hela världen och alla ekonomier drabbas olika i olika perioder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Och att kronkursen kollapsat mot både dollar och euro, varför fallen inte får fullt genomslag.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Roland
   2. Vit pil

    Jo, det är väl ett tecken på Lysas kvalité men jag var inte riktigt ute efter skillnaden mellan Lysa och börsen i Stockholm eller USA. Det är rimligt att Lysa faller mindre. Min fråga är egentligen varför inte allt faller mer. När nu stödpaketet i USA verkar vara på gång får vi istället kraftiga rörelser uppåt. Det är ju toppen men med tanke på vilka konsekvenser smittan för med sig förvånar det mig. Vad jag förstår är det nu runt 2 miljarder människor som är satta i karantän och läget i USA blir sämre för varje dag. Stora sektorer i samhällsekonomin har fått se ett bortfall på 80-100%. Börsen måste ändå förutsätta att detta kommer ordna till sig relativt snart med tanke på att siffrorna inte är sämre. Lägger man där till att krispaketet i USA blåser upp en redan gigantisk statsskuld så framstår de positiva reaktionerna som än mer svåra att förstå.

    Sen måste jag givetvis tacka för er fina podd. Jag lyssnar varje måndag och uppskattar det nästan alltid. Smaken är ju lite olika men ju mer grafer och siffror programmet innefattar ju bättre blir det oftast. Däremot är jag lite skeptisk mot de mer livscoachande avsnitten. Men de kan givetvis uppskattas av många andra. Så stort tack!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Henrik Lööv
 42. Vit pil

  Tack för en mycket bra artikel :)

  Först en fråga, jag hörde från någon att börsen och ekonomin återhämtade sig snabbt efter spanska sjukan. Stämmer det? Kan vi dra någon slutsats från det?

  Det finns bara en sak jag tycker är viktigt att tänka på i dessa tider. Även om jag tror att det kommer bli värre innan det blir bättre är jag mycket skeptisk till att sälja av något nu och sitta med kontanter. Främst eftersom jag tror att kontanter har en mycket hög risk och ingen förväntad avkastning, typ det sämsta av 2 världar. Och risken i kontanter kommer från att det finns 2 alternativ för framtiden och bägge kommer göra kontanter till förlorare. Alternativ 1, detta kommer gå över fort och börsen återhämtar sig snabbt, då kommer man säkerligen missa botten om man sitter med kontanter och behöva köpa tillbaka sig dyrare än nu. Alternativ 2, det kommer bli en lång och djup nedgång till följd av detta, då kommer staten genomföra en lång rad åtgärder (räddningspaket, helikopterpengar mm) och då kommer inflationen äta upp kontanterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Dahlen
 43. Vit pil

  Sjuk, sjukt, sjukt bra artikel Jan ! 😀👍

  Jag har läst, lyssnat och tittat på allt ni gjort i en fyra år nu, men detta måste vara kronan på verket!

  Man behöver bara läsa denna – gärna några gånger under denna krisen när man darrar på manschetten, tuggar på mattan eller håller på att kräkas när man precis loggat in i ”röda rummet” – för att påminna sig själv om varför vi gör detta.

  Jag önskar jag hade den redan under 90tals krisen, 98 krisen, IT bubblan och finanskrisen men jag är så tacksam att jag har den nu!

  Bolmessons for Presidents!

  18+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   Tack för en bra artikel Jan.

   Tack vare dig och Carolins bloggande dom senaste åren känner jag mig helt lugn och sitter still i båten. Har skaffat kredit hos Avanza som jag tänkte börja pytsa in snart. Min tidshorisont är ca 20 år och jag känner mig medveten om riskerna och har inget behov av pengarna.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Karl
 44. Vit pil

  Det har ju talats om att Avanza Global är något dyrare än Länsförsäkringar Global Indexnära. Som jag förstått det är det för att Avanza Global har en högre intern beskattning utifrån avtal mellan Luxemburg och USA. Är det samma beskattning som gäller för fonden Avanza Emerging Markets (och exempelvis Avanza USA)? De båda verkar, liksom Avanza Global, gå via Amundi så jag antar att så är fallet. Borde det inte göra Avanza EM till en mindre attraktiv än en del andra alternativ för Asien/tillväxt? Jag har inte sett att det pratats så mycket om det, endast Avanza Global vs. LF Global Indexnära.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanic
  1. Vit pil

   Din fråga känns väldigt off-topic.
   Finns trådar längre bak i historiken där du kan ventilera detta ämne:)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Emanuel Johansson
 45. Vit pil

  Hallå Jan!
  Tack för en intressant läsning och en ödmjuk inställning.

  Jag spar sedan 2 år tillbaka enligt en variant på Nybörjarportföljen 60/40.
  Mitt månadssparande ser ut som följande:

  5% Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  45% Länsförsäkringar Global Indexnära
  5% Spiltan Högräntefond
  5% AMF Räntefond Lång
  5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  5% AMF Räntefond Mix
  25% Spiltan Räntefond Sverige
  5% SEB Sverige Indexfond

  Då jag har utrymme att dubbla mitt månadssparande så har bestämt mig för att ta chansen och att göra det för en tid framöver.

  Hur skulle du rekommendera mig att dela upp procentuellt?

  Jag vet att målfördelningen tidigare har varit 60 / 40.
  Som jag förstod det så vill man prioritera aktiefonderna vid denna sk. ”rea”

  Tack på förhand!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Bra fråga, jag har ganska exakt samma upplägg som du. Då Spiltan högräntefond och Spiltan räntefond Sverige är låsta så är det ju 30% som man måste fördela om antar jag.

   Skulle man lägga dom 30% på aktierna istället så får du ju 90/10. Jag undrar dock om det blir bra balanserat att endast ha AMF Räntefond Lång och AMF Räntefond Mix kvar som räntefonder.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Larsson
 46. Vit pil

  Tack för alla tips. Jag tänker så här på lysa höjer jag månadsparandet samma med nordnet väntar att extraarmotera på mitt bil lån utan armorterar bara det jag ska. På LYSA behåller jag min 20/80 som den är är ju buffert men sparar 200 kr i den. Sen min 60/40 och min 90/10 behåller jag som det är med fördelningen spara just nu 525 KR i bägge har 2000kr mer i månaden som jag ska lägga på mitt månadspar på lysa och nordnet . Sen det jag jobbar extra köper jag ner det går ner 10 % och går det inte ner mer så köper jag när det är billigare än det var som högst låter det bra? På Nordnet tänkte jag köra lite mer risk bytta 90/10 till 100/0 och min 60/40 till 70/30 nu när börsen är nere sen fördelar jag det rätt när detta är över. Jag sparar 525 kr i alla fyra hur hade ni fördelat dom 2000kr hade ni lagt 500 KR jämnt fördelat eller hade ni gått all in på 100/0 och lämnat resten av månadsparandet som det är? Var rädd om er

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 47. Vit pil

  Jag sparar ständigt småsummor (allt som blir över – allt extra och har därför oftast en helt balanserad portfölj) och har hamnat i ett särskilt dilemma.

  Det som har rasat mest och som borde balanseras upp, d.v.s. där jag borde sätta allt inkommande just nu, är min småbolagsfond. I vanliga fall hade jag gjort detta utan att blinka, men i läget som det är nu, så tänker jag att det är just småbolag som kommer att gå omkull mest. Det betyder ju inte att fonden i sig inte kommer att ombalansera på ett sätt som motverkar att själva fonden skulle gå ett annat öde tillmötes än andra fonder.

  Vad är rådet, baserat på fakta hur fonder funkar? Kan man lugnt trycka in inkommande summor i en småbolagsfond lika gärna som i en annan fond, eller är det en fond man trots allt borde se upp med ett tag?

  Min plan är alltså att fortsätta balansera portföljen genom insättningar, så att undvika fonder är inte alternativet. Det är bara just om småbolagsfonderna jag funderar.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 48. Vit pil

  Helhetsbild

  Att se till att ha sin egen helhetsbild klar för sig är det viktigaste. Resten blir då detaljer som man kan eventuellt leka med. Mitt mål med sparandet är långsiktigt för att bättra på min pension. Jag har allmän pension med PPM, en avtalspension från tiden jag var anställd, privata pensionsförsäkringar som har sparats under tiden som jag varit företagare och fortfarande är samt privat sparande i ISK och KF. Allt är placerat i aktiefonder som går att placera där. Med en SWR på 3% på privat sparande skulle min pensionsprognos vara 2020-02-20 vara 27 846 kronor netto per månad. 2020-03-20 hamnar det på 24 944 kronor netto. Netto eftersom i slutändan är pengarna som hamnar i plånboken för konsumtion det som är intressant. Till detta kommer ytterligare 10 år av framtida sparande tills dagen P kommer. Kapitalet som helhet har ju i dessa tider sjunkit betydligt mer än nettopengarna jag har i min prognos.

  Tanken sedan med det egna privata sparandet är ju att inte förbruka kapitalet därav en SWR på 3%. Så där blir det verkligen på lång sikt. Därför var bloggen om 100 års portföljen intressant men inte särkilt uttömmande i ämnet. Något att jag kommer titta mer på. Tanken är då att lämna över ”stafettpinnen” den eller de som kommer efter mig.

  Visst kan det vara kul med detaljer men glöm inte bort eran helhetsbild med erat mål och dess strategi.

  Patrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 49. Vit pil

  Jan, vad är det som säger att hamstring av toapapper är kopplat till oro för att ta slut i affären?
  Det kan väl vara skönt att ha mat och toapapper hemma om man blir sjuk så man slipper riskera att gå i affären och sprida virus till andra.
  Bra att folk hamstrar så de förbereder sig att stanna hemma om det behövs och tar ansvar för minskad smittspridning.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Tror du att det är så för majoriteten av dem som köpt toapapper? 🤔

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Måhända att det är flockdjursbeteende.
    Jag utgick från mina egna tankar vilket kanske var dumt.😀

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle
  2. Vit pil

   Och så får den som faktiskt är sjuk (vilket man kan vara utan att ha några symptom…) springa omkring i tio olika butiker för att leta toalettpapper, för att helt friska människor har bunkrat i onödan. Är det bättre?

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Linus
   1. Vit pil

    Precis Linus, det har vi råkat ut för. Vi lydde rådet att inte hamstra. Och nu får vi köra land och rike runt efter toapapper.

    Det är också så att en del som hamstrar ser en möjlighet att göra en hacka genom att sälja dyrt. På samma sätt som handsprit och munskydd stulits från sjukhusen för att sedan säljas på blocket och tradera (företagen blockerade föredömligt nog all försäljning av den typen under krisen).

    Att ha hemma för några veckor är normalt, det är inte hamstring. Vi köper normalt sett toapapper en gång i månaden. Och många som inte bor granne med butiker gör just så. Det innebär att många måste ha hamstrat betydligt mer.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Malin
  3. Vit pil

   Jag tycker att hamstring är rent trams.
   ”Om man blir sjuk är det ju bra att man inte smittar andra i butiken om man själv bunkrat upp hemma..”
   Undrar hur länge det dröjer innan det kommer ett South Park-avsnitt om just denna sinnessjuka hamstring av toapapper..:)?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emanuel Johansson
  4. Vit pil

   Problemet är att för många inte brydde sig MSBs ”om krisen eller kriget kommer” . Kanske lite ågren att de inte förberedde sig tid? Måste överkompensera.
   Vi andra hade dasspapper och pasta sedan innan…

   Förmodligen hade det funkar ok om alla oförberedda bara köpte marginellt extra under flera veckor.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
 50. Vit pil

  Tack Carl, och någon till,
  Jag har varit genuint osäker om läget, och är väl det fortfarande. Tänkte hålla på min strategi och gör nog det fortfarande. Tack för inläggen, nu blev vi ju alla upplysta om hur det verkligen är, med allt från sjukvård till marknaden.

  Mvh
  Olof

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 51. Vit pil

  Är det billigt att köpa i USA nu – nedgång på börsen kontra uppgång i USD?

  Har funderat på att köpa aktier i Berkshire men sett till aktuell valutakurs dvs att dollarn blivit mycket dyrare tar det nästan ut nedgången på börsen så det känns inte som en speciellt bra affär ändå.

  Hur fungerar valutasambandet med en globalfond eller liknande? Finns det något sätt att både äta kakan men ändå ha den kvar dvs kunna ta del av nedgången i USA utan att straffas av den usla kronkursen?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  John A
 52. Vit pil

  Har sålt en lägenhet och får in ett 7-siffrigt belopp om några dagar. Har en hyresrätt att bo i under en period så boendet situationen är inget problem.

  Tanken är att avvakta lite me bostadsköpet i en förhoppning om att även bostadsmarknaden dippar lite. Frågan är bara hur man skyddar pengar fram tills dess? Inflationen kan väl öka rejält i sånna här situationer. Det är väl största oron.

  Tack för en fantastiskt podd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Den klassiska rekommendationen är att dela upp pengar på bankkonto med insättningsgaranti under perioder kortare än 2 år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar. Det är nog tanken. Men hur står det sig vid en hög inflation? Sparkontonas ränta är väl sällan rörliga?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Gillberg
 53. Vit pil

  Hej Jan,
  stort Tack för att du delar med dej.

  I tabellen ”How long does it take to breakeven” är medianvärdet på tid för återhämtning 1,0 år, medelvärdet är 2,1 år.
  Normalt ska guldpriset gå upp när börsen går ner. Nu går guldet ner med börsen. Har du sett någon förklaring? ”Allt är pressat”?
  Ska man kanske ta det som intäkt att guldet går upp när/om börsen fortsätter ner/stannar nere?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
 54. Vit pil

  Vi är i en exceptionell tid m a p aktiebörs, kreditmarknad, arbetsmarknad m fl marknader. Att då kunna överväga att göra vissa förändringar i sin placeringsfilosofi är klokt och inte känslostyrt.
  Tidpunkten för denna tajming av aktiefondsköp är dock för tidig.
  Trots en hängiven och professionell sjukvårdspersonal lär dessvärre stora skaror äldre och andra nedsatta personer dö i gigantiska antal- omöjliga för oss i dag att föreställa. Vi har dessvärre färre intensiv- och infektionsvårdplatser än Europa i övrigt och trots viss förberedelsetid lär vi bara marginellt kunna klara oss bättre än Lombardien i Norditalien.

  1000- tals döda tillsammans med krav på åtgärder som medför ”totalstopp” av samhällsekonomin- En botten på börsen i Stockholm/NYC kan tidigast komma när dödsfallen planat ut.

  Dessvärre har vårt land en naiv planering och senfärdig pandemiberedskap sedan många år ute bland den ” vanliga vården”. Dessbättre har denna pandemi en relativ låg dödlighet men rädslan är desto större- vilket gör de ekonomiska konsekvenserna på sikt större än de vårdrelaterade.

  Nu får vi tand om varandra – svåra tider lär komma ❤️
  Om ca 2 månader har vi kommit över puckeln👍🏻

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 55. Vit pil

  Kanske lite offtopic men borde man inte kunna använda svetsmasker som visir i vården? Man får nog tänka lite kreativt när det råder materislbridt och många svenska företag kan nog hjälpa gill.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
 56. Vit pil

  Jag är lite stolt över att jag identifierade den makalöst ryckiga börsen tidigt och (till viss del) åtgärdade problemet med eftersläpande tidpunkt då fondköp går igenom. Jag bytte ut de långsamma fonderna tillfälligt mot liknande fonder med köp samma dag så att jag kunde kontrollera priset lite bättre. ETF:er hade såklart varit ännu finurligare nu när jag tänker efter men i och med att jag främst huserar på Avanza är det lite knöligt.

  Jag stötte dock på ett annat lite lustigt problem när jag bytte från Avanza Global till LF Global Indexnära på det här sättet. Eftersom LF Global kurssätter fonden långt innan USA-börsen stänger kan man ibland hamna i en situation där man får en spark i skrevet i form av ett stort minus nästa dag. Som jag förstått det hamnar den förekommande svängningen efter kurssättningen på nästa dags kurs för LF Global vilket kan innebära att man inleder sitt fondköp med en stor minusdag beroende på hur USA-börsen svängt den dagen. Om t.ex. USA-börsen är ner bara 2% då kurssättningen görs och totalt går ner 10% får man de där resterande -8% som en välkomstgåva.

  Det är ju inga vanliga svängningar vi ser så det är bara att acceptera antar jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanic
  1. Vit pil

   Vilka fonder förutom LF Global Indexnära är det som har köp samma dag?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Veno
 57. Vit pil

  Har man ingen användning för pengarna i närtid – varför ska man avstå nu? Det här har vi ju väntat på i 13 år!

  Jag kommer gå all-in mot aktier närmsta 6-12 mån. Skulle verkligen inte bli förvånad om det här redan vänder till sommaren.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Carlitos
 58. Vit pil

  Fotvårtan spekulerar: Jag tror botten är nådd dagen innan ett fungerade vaccin utannonseras. Lär dock dröja några månader till så jag kan tänka mig att vi ska ned -50% eller mer innan rekylen kommer. Men då herrejävlar kommer börsen att rekyla.

  Sedan har vi en odräglig monetär misär under resten av årtiondet, men börser går nog inte ned mer än -20% max, tror mer på en sidledsrörselese a la Japan (=zombie-ekonomi, låg avkastning, låg ekonomisk aktivitet, lågt investerarhumör, pissigt i största allmänhet). Som jag skrivit tidigare tror jag att vi mycket väl kan få ett s.k. ”lost decade” men låg eller ingen avkastning på börsen. De underliggande faktorerna är rätt dåliga just nu.

  Det betyder dock inte att man ska vara UTANFÖR börsen. Det är här folk gör fel; antingen är det all-in eller all-out. Att diversifiera väl och genomtänkt har aldrig varit viktigare än nu. Samt att jag tror att det också finns fina möjligheter för oss dårar som gillar att försöka tajma marknaden, eller i mitt fall ”konjukturcyklist ombalansering” som jag kallar det (tajma marknaden är daytrading & kortsiktig spekulation i min värld). Det kan absolut vara en mycket god idé att gå in i marknaden nu eller snart-ish, eftersom resten av lågkonjukturen inte nödvändigtvis innebär några nya stora börsnedgångar, utan bara ”sluggish growth” som i början på 2000-talet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fotvårtan
  1. Vit pil

   Det tar väl en tid mellan att ett vaccin prövas ut till dessa det kan produceras storskaligt. Utan att vara expert har jag fått intrycket att det kan vara ett halvår eller mer mellan dessa tidpunkter. I så fall tror jag snarare att lättnaden kommer när man ser att ett vaccin är på gång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 59. Vit pil

  Hej,
  Tack för en väldigt uttömmande och bra artikel som summerar många av mina egna tankar och känslor.
  Jag får en känsla av att man under veckorna något vis hanterar det här bättre och under helgerna hinner man gräva ner sig i ett hål, läsa lite för många artiklar och få lite blir rädd för hela situationen än man redan var och så fortsätter det så, vecka för vecka…

  Min strategi är att fortsätta månadsspara precis som vanligt men har även vid de lite större tappen på >10% gått med en ”extra” månadssparning eller två och försökt se det som bra köptillfällen, givetvis med insikten att det inte går att tajma botten men horisont på 10 år spelar det mindre roll. Ju längre in i den här krisen vi kommer blir det dock betydligt svårare psykologiskt.
  Samtidigt har jag hyfsat med likvida medel som skall investeras och den här krisen kan ge ett bra tillfälle att köpa för en stor del av de pengarna som en bra balans mellan den rent matematiska insikten att det är bättre med ett enda köptillfälle och den känslomässigt snällare varianten med att sprida ut köpen långt över tid och vara med i både upp och nedgång.

  Dock kan jag inte skaka av mig känslan av att det här kan komma att bli riktigt, riktigt jobbigt. Ett helt nedstängt New York och Kalifornien bär respekt med sig.
  Många frågor som uppenbarar sig:
  Blir det någon skillnad att dra igång västvärldens ekonomier igen jämfört med hur det ser ut i Kina? Är det mer av kommandoekonomi i Kina som gör att nedstängning och därefter igångdragning kan fungera någorlunda bra där?
  Riskerar vi fullkomligt kaos när vi ska försöka starta upp västvärlden och våra mer öppna länder igen? Dessutom ligger de flesta länder i lite olika i fas med varandra vad gäller åtgärder och datum. Är det en styrka eller svaghet?
  Går det ens att försöka ge sig på att kvantifiera risken för olika tänkbara scenarier?
  1. Snabbt ner – snabbt upp, 2. rejäl lågkonjunktur men ändå hanterbar och en tillbakagång inom några år som finanskrisen eller 3. regelrätt depression i 10 år? 1 och 2 ligger helt inom min sparstrategi, med hur ska man tänka om 3 inträffar?

  Summa summarum för mina tankar just nu: att inte lyckas tajma den absoluta botten gör mig inte så mycket utan den här krisen kan vara ett av de bästa tillfällena att få investerat ett hyfsat stort kapital till bra pris.
  Men om vi står inför en depression av 1930-talets dignitet framför ger känslan av att ha tillgångar hands en annan sorts trygghet som inte går att skaka av sig.
  Jag och sambon räknade ut att i någon form av värsta tänkbara scenario skulle vi med nuvarande tillgångar om tar oss ur marknaden och lägger till likvida medel och med lite extra koll på utgifter kunna övervintra 7-9 år utan en krona i intäkter, men det känns lite väl undergångsbetonat att tänka i de banorna…

  Utöver kapital som skall investeras har jag dock ytterligare medel för åtminstone 1,5 årsutgifter, så även om börserna och fonderna skulle gå fullkomligt i stöpet så finns ju den tryggheten.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 60. Vit pil

  Nordnets Knockoutlån finns inte kvar längre. Det gjorde skäl för sitt namn och försvann i slutet av förra året och ersattes av en produkt med sämre villkor. Det spelar nu längre ingen roll om du har miljarder med kronor på ditt konto, diversifierat i dussintals med fina värdepapper, så länge du inte har värdepapper med belåningsgrad på minst 70 %. Du får ändå inte låna en hundralapp med rabatt. Detta slår hårt mot oss som investerar (väldiversifierat) i småbolag.

  Detta blev samtidigt en tankeväckare för mig. Banken kan med någon månads varsel ändra lånevillkoren så att du plötsligt behöver skaka fram massor pengar även om börsen utvecklas bra. Det krävs bara att någon gök fått för sig att ”förbättra” lånevillkoren lite. Allt för ditt eget bästa naturligtvis, inlindat i vackra ord av marknadsavdelningen.

  I bästa fall blir det bara en förstörd jul eller inställd semester, annars kan det få betydligt större konsekvenser om man tvingas sälja under ett börsras. ”Men jag är inte bitter…”

  Att jag aldrig lär mig. Banken är inte din vän! Vare sig det gäller rådgivning eller något annat.

  Den största risken med belåning hos Nordnet och Avanza är inte marknaden – utan banken. Marknaden kan man vänta ut, men banken ska ha sina stålar om en månad när de plötsligt får ett tokryck och känner för det.

  Därmed inte sagt att man ska avstå från att ha värdepapperskredit på Avanza och Nordnet. Det är användbart då man behöver flytta runt värdepapper i portföljen eller delta i nyemissioner av den typ som Jan då och då tipsat om. Även om man lånar till 6 % ränta blir det inte så dyrt om man gör det över några enstaka dagar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
  1. Vit pil

   Tack för infon, jag har faktiskt inte noterat det. Märkte att de ändrade beräkningen för lånet men tänkte inte vidare på det då jag har faller på rätt sida linjen med mina fonder. Men fattar att det slår hårt mot småföretagsaktier.

   Min mentor Claes-Erik brukar alltid säga:

   Banken är inte din vän. De ger dig paraply när det är sol ute, men så fort det börjar regna kommer de vilja ha tillbaka det.

   Sjukt illustrativt. Tack för att du delade med dig. 🙏

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 61. Vit pil

  Tack för en bra nyanserad artikel

  Tycker själv också det verkar svårt att köpa när köpdagen ligger en eller dagar fram och då kan ha rekylerat upp. Kan det då kanske vara bättre att köpa andelar via ETF, då man vet vilket pris man köper till? T.ex. köpa XACT Högutdelande. Men denna har ju bara nordiska företag. Eller finns någon annan bra svensknordisk ETF?

  Vilken global ETF skull kunna vara ett alternativ?

  Också intressant som någon skrev om detta med hur svenska kronan nu påverkas negativt, då den är liten.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
  1. Vit pil

   Jag håller helt med när det gäller ETF:er. När det kommer rill globala ETF:er som mostvarar en vanlig globalfond tycker jag iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL) verkar vara det vettigaste alternativet. För svenska och nordiska etf:er är det nog Xacts etf:er som gäller.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Harry
 62. Vit pil

  Hej!

  Tack för en bra blogg och arbetet du lägger ner.

  Till min fundering. ETF:er är väl egentligen enda alternativet för att följa strategin ”köp vi varje -10%”? Eftersom man då verkligen vet om man köper -10% från toppen vilket är omöjligt att veta med traditionella fonder som du själv beskrev i inlägget.

  Jag undrar också vilken sida som är bäst för att följa p/e för S&P 500? Tex anger https://www.bloomberg.com/quote/SPX:IND att nuvarande p/e är 15.16. Wall street journal anger något annat här https://www.wsj.com/market-data/stocks/peyields.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Harry
  1. Vit pil

   Tack själv Harry för din kommentar. Det uppskattas. 🙏

   Ja, det är väldigt svårt när rörelserna är så stora som de är nu. Min senaste idé var att ha ett 100 % räntor-konto på LYSA och sedan köra ”intern överföring” innan deras bryttid kl. 16.00. Det fungerade i exakt 3 dagar tills Spiltan bestämde sig för att pausa insättningar. Så just nu har jag ingen jättebra idé bortom det som du säger.

   Jag själv använder Robert Schillers CAPE som är inflationsjusterat →

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det går väl lika bra att swisha till Lysa innan 16:00 så investeras insättningen samma dag?

    John på Lysa skrev såhär till mig:

    ”Du kan göra en Swish-insättning direkt via mobilen och då bokas pengarna in direkt i realtid.

    Insättningar som kommer in till Lysa innan 16.00, de kommer att placeras samma dag och sedan
    ser du nya fördelningen dagen efter.

    Man kan också ha pengarna på ett helt vanligt räntekonto.

    Dock är Swish en mycket smidig funktion.”

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Lea
 63. Vit pil

  Tack för en bra genomgång. Framförallt att du gav en bra lägesbild av COVID19-situationen och vad den faktiskt skulle kunna innebära.

  Jag tycker inte det var så kontroversiellt ;-)
  Men så är jag ju ingen anhängare av Effektiva Marknadshypotesen. Jag såg någon skämtsamt skriva att Riksbankens pris på 2000-talet gått till de som motbevisat pristagarna från 1900-talet.
  Jag skulle säga att marknaden är ganska effektiv, men att våra inbyggda bias gör att det slirar en del ibland.
  Men även om man tror på EMH kan man kanske tänka att den stora osäkerheten gör prissättningen svår. den lilla information som kommer får då oproportionerligt stor påverkan på priset.

  Jag har en liten kommentar angående följande citat: ”Även om olika tillgångsslag har samvarierat i tidigare kriser har vi aldrig sett att räntor går ner samtidigt som aktier.”
  Det bygger på den typ av recency bias som Eric och du diskuterade nyligen. Går man lite längre tillbaka i historien så stämmer det inte längre. Då har aktier och statsobligationer samvarierat oftare än de varit negativt korrelerade.

  Jag har fortsatt följa min strategi och kommer nu börja månadsspara lite extra. Men att göra det är ju en form av marknadstajming, på ett sätt. Men för alla som är unga och/eller i början av ett sparande är det här det bästa som kan hända (att börsen går ner, inte ekonomiska och hälsorelaterade konsekvenser för medborgare och företag). En chans till omfördelning mellan de med mycket kapital och de som inte hunnit spara så mycket.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
  1. Vit pil

   Tack för dina alltid kloka kommentarer. 🙏

   Upplever dock att det är svårt att argumentera för att marknaden är effektiv i dagsläget. 😂

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 64. Vit pil

  Du tror inte fastigheter kommer att halveras i värde när folk blir av med sina jobb och ekonomin stannar upp? Jag skulle tro att fastigheter i Sverige (speciellt Stockholm) är mer uppblåsta än aktiemarknaden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 65. Vit pil

  Jag är kanske lite negativ men eftersom hela världen drabbas av samma sak så kommer detta att bli en långtgående kris. Ikväll kommer Löfven att stänga skolorna och ta betydligt hårdare tag. Inte eftersom han vill det, utan eftersom resten av EU kräver det. Vi är beroende av vår omvärld och Sverige kan inte ens producera mat till 50 % av befolkningen. Slutar andra länder producera eller exportera mat till oss så kommer vi att svälta. Därför måste vi snabbt anpassa oss till resten av EU och göra vårt yttersta för att minska spridningen oavsätt vad Anders eller Folkhälsomyndigheten säger.

  Varför ska alltid Sverige skilja sig från mängden? Varför inte titta på våra grannar och rätta in oss ledet. Annars kommer vi att stå ensamma när alla andra säger, vad var det vi sa.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Spännande, det är just dessa meningsskiljaktigheter som gör dagens situation så svår. Jag själv tror inte att Löfven kommer att stänga skolorna idag, men jag har ju ingen aning. OCH i sammanhanget är det en petitessfråga.

   Vi får helt enkelt vänta och se. Onekligen spännande tider man kommer prata om i decennier.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 66. Vit pil

  Vackert Jan! 👌🏼
  Jag tog risk morgonen den 20 februari och sålde allt jag hade på börsen och satte stor del av pengarna i en fastighet på attraktiv adress i Stockholm (ingen spekulation). Resten av kapitalet åker in på börsen igen med någon av dina föreslagna strategier. När? Enligt mig har det bara börjat, framför allt i USA men Indien pratas det inte mycket om — ännu.

  Nu när många tvingas umgås med sig själva vill jag rekommendera att ägna tid till att utveckla färdigheten att bli medveten om sina tankar. Tim Ferriss har gjort en fantastisk podcast med Jack Kornfield och Sam Harris gav en nyanserad bild om ”meditation in an emergency”.

  Kärlek och lugn till er alla ❤️

  0
  Gravatar ikon för användaren
  rAjj
  1. Vit pil

   Tack rAjj och grattis till dig. Magisk tajming. 👍

   Tack för tipset om Tim Ferris som är en favorit.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Hej!

  Tack för ett bra inlägg. Började med sparande på börsen för ett par år sedan och uppskattar er blogg väldigt mycket.

  Har börjat fundera på en sak och hittar inte något svar, om man som jag omfördelar till referensportföljen 100% aktier så placerar man väldigt mycket i LF globalfond därmed dollar/euro som nu är väldigt stark historiskt sett. Riskerar man att halva portföljen nästan står still om dollar/euro faller och börsen drar iväg? Bör man överväga placera 100% Sverige och sedan vikta om när valutan stabiliserat sig(när det handlar om stora insättningar i relation till månadssparandet).

  Spontant känns det som att du adderar en ”osäkerhet” i och med att du antar en tidsperiod(18 månader). Om man som jag sitter med ett litet större belopp(i relation till måndadssparande) utanför så riskerar man att missa möjligheten, eller kanske tänker jag fel? Jag köper varje 7% upp/ned baserat på -55%.

  Med vänliga hälsningar
  Axel

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Axel
  1. Vit pil

   Tack själv!

   Vad jag vet så finns det tyvärr inget bra svar på frågan kring valuta. De flesta brukar säga att över tid så spelar valutan genom att den varken bidrar eller tar ifrån. Det går inte riktigt att valutasäkra heller utan enorma kostnader.

   Det finns egentligen väldigt lite stöd också för så kallad ”Home bias” att placera mer på sin hemmamarknad än vad det totala börsvärdet på sin hemmamarknad är i förhållande till det totala. Så att placera 100 % i Sverige är en spekulation eller risk som forskningen kommer att säga att du inte får betalt för. Önskar att jag kunde ge ett bättre svar.

   Jag har också tidigare tänkt nivåbaserat, men efter att jag skrivit den här artikeln med tillhörande research är jag inte säker på att det är en bra strategi. Det är också en stor anledning till att jag behöver göra om det inspelade avsnittet. Problemet är ju nämligen om börsen inte faller till -55 %, då sitter man där utan att vara fullt investerad.

   Det ter sig som ett månadssparande är den bästa lösningen, även om beloppet är väldigt stort och innebär tiotusentals kronor i månadssparande. Det är ju inget som hindrar en övergång till veckosparande heller.

   Klurigt det här. Men som sagt, vore det enkelt så skulle alla göra det. 🤔

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för ett snabbt och bra svar.

    Låt oss säga att ”raset” ej blir -55%, utan stannar snart, då planerar jag investera kvarvarande medel i rika tillsammans portföljen för att sedan fördela ut över 12 månader i ökat månadssparande.

    Men som du säger, det är väldigt klurigt….

    Med vänlig hälsning
    Axel

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Axel
   2. Vit pil

    Varför är det så viktigt att bli fullinvesterad om man köpt på vägen ner? Varför kan man inte ha kassa kvar?

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Tobbe
 68. Vit pil

  Hej Jan
  Svår fråga tror ingen kan svara på det men du kan ha rätt
  Har själv suttit och kollat Insider Dom har köpt mycket förra veckan
  Har även kollat en av dom bättre Aktieanalytiker förra veckan
  Jonas Olavi privat låg 100% likvid köpte för 20% förra veckan
  men allt kommer bero på var vinsterna hamnar Q 1-2-3
  Själv har jag inte gjort något sedan december när jag flyttade allt
  ISK till vanlig depå så nu kan jag dra av mina förluster mot
  annan vinst och lön
  Lycka till Jan hoppas du har rätt
  VH LASSE

  18+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Håkansson
  1. Vit pil

   Ja, det är jättesvårt. När jag pratar med folk i branschen så verkar konsensus just nu vara:

   • Q1 kommer vara dålig, men inte katastrof då
   • Q2 kommer vara riktigt katastrof
   • Q3 kommer vara riktigt bra för den jämförs med Q2

   Det är därför många spekulerar på ett lättnadsrally i slutet av året. Men det är 6-9 månader dit. Just nu är det en evighet.

   Men ja, skulle jag vara insider så skulle jag också köpt enligt resonemanget om Proctor & Gamble. Även om det ser ut så just nu så kommer världen inte ta slut. Och handen på hjärtat OM den mot all förmodan skulle ta slut, då spelar det ju ändå ingen roll att man investerade. Som Ben Carlson också skriver, hellre slå på sig själv kortsiktigt för att man var lite för tidig snarare än att slå på sig själv för att man aldrig gick in.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  En sak som gör mig lite förvirrad ibland. När ”alla” hamstrar varor, då har dom fel.
  När ”alla” säljer aktier, då har dom fel.

  Men samtidigt när ”alla” väljer att allokera 60% av kapitalet till USA och 1% till Sverige, då har dom rätt?
  Alla = som i marknaden som helhet.

  Varför ska man spekulera emot marknaden just rörande timing men inte i bolagsviktning?

  Marknaden är ”effektiv” och har alltid rätt heter det väl. Och all känd information är avspeglad i priset. Om marknaden anser att det är för dyrt, varför ska jag då anse att det är för billigt?
  Är det för att oavsett när jag köper så över tillräckligt lång tid så är det alltid för billigt oavsett pris?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Benji
  1. Vit pil

   Det intressanta skulle vara att veta hur lång tidshorisont marknaden har i genomsnitt. Vi vet ju att det är stor sannolikhet att gå plus på väldigt lång sikt. Fast det tänker ju inte marknaden på eller? I alla fall ligger störst vikt på kortsiktiga resultat. Om marknaden tänker 1-2 år framåt till störst del och du tänker 15 år framåt så är det ju billigt för dig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Aen
   1. Vit pil

    Ja, min upplevelse (ingen källa tyvärr) är att marknaden brukar i normala fall vara rätt prissatt 12 månader framåt, men är värdelös på prissätta på längre sikt än så. Har för mig att fondförvaltaren Andreas Brock skrivit det i sin bok ”Vägen till vinnande aktier” som handlar om multipelvärdering.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 70. Vit pil

  Wow, det var mycket att läsa för mig som är van att lyssna :)
  Jag sålde mina räntor för 8-9 dagar sedan. Kommer nog inte att köpa på mig nya framöver. Tog även ett mindre lån hos Nordnet. Med dessa pengar har jag och kommer att handla fonder och aktier. Gradvis.
  Mina guldpositioner vågar jag inte sälja. Skulle detta vara triggern som spräcker ”the everything bubble” föredrar jag att sitta i samma båt som Mike Maloney :)

  Min tilltro till svenska myndigheter och regering är inte lika grundmurad som din.
  I slutändan har de agerat som våra grannländer men två veckor senare…

  Tack Jan för ännu ett väl genomarbetat och gediget avsnitt!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Willy
  1. Vit pil

   Haha… 😁

   Förlåt att jag skrattar, men jag gillade din mening:

   kulle detta vara triggern som spräcker ”the everything bubble” föredrar jag att sitta i samma båt som Mike Maloney :)

   Jag tänker exakt likadant. Vågar jag verkligen sätta allt på att snubben inte har rätt? Ungefär samma resonemang kring att man har en hemförsäkring även om det är högst osannolikt att ens boende någonsin kommer att brinna.

   Dock ska man ju i ett sådant scenario även ha silver. En hel del av de människorna börjar just nu skifta över till silver efter den senaste utbombningen. Själv tar det emot att köpa silver just nu, ligger ordentligt back på det som jag har.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag har inte förstått varför silver skulle vara bättre än guld i Coronaapocalypsen. Jag ser silver som delvis en industrimetall och skulle all industri rasa samma tror jag att silvret kommer att tappa.
    (Nu tror jag inte det går riktigt så illa)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan-Olov Andersson
 71. Vit pil

  Först och främst – tack för att dina inlägg lugnar mig i dessa tider.

  Nu när Spiltan Räntefond Sverige är låst, vad är då din rekommendation för månadssparande i Globala Barnportföljen? Ska jag öka aktiedelen eller köpa någon annan räntefond?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Svårt att säga. Spontant skulle jag säga att överväga att spara dem som kontanter / saldo på kontot och / eller höja aktieexponeringen i sparandet.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.