Är det värt med ett SJ månadskort som löneförmån?

Hej, jag har möjligheten att löneväxla och få ett SJ-månadskort draget på bruttolönen. Månadskortet kostar 3000 och jag tjänar 42000.

Eftersom jag åker tåg till jobbet varje dag skulle det vara trevligt att få ner kostnaden. Alternativet är att betala för månadskortet själv och sedan göra avdrag på deklarationen.

Skulle uppskatta om någon som kan det här hjälper mig räkna.

 

/Anders

Är detta alltså ett kort du använder i jobbet? Och ändå ska du betala det själv? Mina arbetsgivare har alltid stått för resor jag gjort i jobbet.

Den vardagliga jobbpendlingen räknas som en privat utgift och är inte avdragsgill på det sättet. Se till exempel detta utlåtandet från Skatteverket:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/resor/arskortochperiodkort.4.3dfca4f410f4fc63c8680006107.html

Så om du åker privat på kortet är det skitsamma, då ska det tas upp till förmånsbeskattning i deklarationen. Det enda jag har sett är när korten löneväxlas EFTER skatt, och då för att man ska kunna ta del av lägre priser som arbetsgivaren förhandlat fram.

Hej Emil.

Nej, tanken är att nyttja det privat. Frågan är om jag tjänar pengar på att min arbetsgivare drar kostnaden för kortet på min bruttolön. Nuläget är att jag betalar för kortet själv och sedan gör reseavdrag i deklarationen.

Om det dras på din bruttolön tjänar du ca 30% av 11000 kr eftersom du slipper skatten på den nedre delen av reseavdraget. Detta förutsatt att du inte reser med annat färdmedel till och från stationen. Samtidigt så blir det lägre arbetsgivaravgift för företaget och lägre pensionsinbetalningar. Men min poäng är att jag inte tror att det är lagligt att betala privata resor med bruttolön. Om du måste skatta på pengarna så lönar det sig inte, då är det bara krångligt. Detta vet såklart er ekonomiavdelning bättre än vad jag gör så lyssna på dem i första hand.

Jag hittade en artikel om sådant man ska tänka på som anställd: https://mobil.unt.se/nyheter/loneformanen-kan-bli-en-falla-1322209.aspx

Tycker det låter lite som Emil skriver, att ta privata resor på bruttolönen känns inte lagligt?