Är skatten lägre på utdelningen om man sparar i enskilda aktier än fonder?

Om jag förstått saken rätt så skattar fonderna 15-30% på utdelningarna beroende på var dom har sitt säte.

Om man har aktier på sitt ISK skattas ju utdelningarna under 1% per år.

Jag vet inte hur stor del av avkastningen som utgörs av utdelning men beroende på det så kan ju denna skillnad i skatt innebära flera procent per år?

Förstår att jag troligen missat något men är intresserad av vad :slight_smile:

Svenska fonder med svenska aktier betalar ingen skatt för utdelning.

Däremot betalar svenska fonder med utländska aktier utländsk källskatt. Beroende på vilket legalt säte fonden har samt vilka aktier det handlar om så varierar detta lite, men generellt brukar detta vara 15% av utdelningen. Jag har läst att genomsnittet av utdelningar för S&P 500 är ca 2%. Om detta påstående stämmer så betalar fonder ca 2%*0.15 = 0.3% av kapitalet i utländsk källskatt. Dock så tror jag att fonder har möjlighet att effektivisera bort delar av detta men lite osäker på exakt hur det funkar.

Dock så betalar ju fonder betydligt lägre courtage samt valutaväxling än vad du gör som privatsparare så generellt skulle jag hävda att fonder kan investera billigare än vi privata sparare om fondavgiften är låg.

Tänk även på att som småsparare så får du också betala källskatt även om aktierna ligger på ett ISK. Så länge man har fonder som befinner sig i Sverige så blir skatten på utdelningen lika. (Avanzas fonder betalar mer skatt f.Y.I. )

Tror man ska kunna använda källskatt en för att göra avdrag på schablon skatten man betalar på sitt ISK. Fonder kan nog göra liknande avdrag dock.