Att-göra lista för utlandsflytt

för att slippa skatt på kapitalvinst när du säljer samt utdelningar.

1 gillning

Vilka fördelar ser du med att vara begränsat skatteskyldig? Jag ser bara fördelar givet att du bor i ett land med ett skatteavtal med Sverige för att undvika dubbel beskattning.

Hur slipper du skatten på kapitalvinst? Min förståelse är att det är bättre med fondkonto och beskatta vinsten i Sverige då man ändå inte kommer undan beskattningen med en KF.

Vi flyttar till USA i höst och är genuint nyfiken på respektive fördelar.

1 gillning

Ärligt talat är jag inte säker på den saken. Har bara tänkt på att minimera skatten i Sverige och antagit att det minimerar skatten i Kina med. Eftersom jag är all-in i Kina och ligger megaminus just nu så spelar det ingen roll, men förhoppningsvis går det bättre i framtiden :slight_smile:

Om du flyttar till USA i höst så ser jag dock ingen poäng att ha ett svenskt fondkonto. Du har bättre brokers i USA samt Roth IRA.

1 gillning

Det är sant men det är en växlingskurs just nu som pekar mot att så mycket pengar som möjligt stannar i Sverige ett tag :slight_smile:

KF beskattas som ISK och det är i de flesta fall lägre skatt + att du inte behöver deklarera varje affär.

Sen ska man kolla upp vad som gäller för KF i landet man ska bo. En del smått galna länder som USA vill beskatta allt, oavsett var pengarna finns eller i vilken form.

2 gillningar

Jag har redan haft kontakt med skatteverket om saken och de sa att jag kommer bli begränsad skattskyldig och därmed ha min skattehemvist i Frankrike. Jag äger/hyr ingen bostad i Sverige och jag har ingen make/maka eller barn. Stadigvarande vistelse räknas som minst 6 månader per år i Sverige om jag har förstått rätt, vilket inte kommer vara fallet för mig då jag endast besöker familjen på loven (ca. 3 månader per år).

1 gillning

Men ISK som beskattningsform (om jag tolkar vad du menar med KF rätt) är väl bara möjligt med svensk taxerad inkomst?

Dessutom, min förståelse är att ISK beskattningen inte anses som beskattad kapitalvinst i USA och därmed får du betala vinstskatt när du säljer trots att du haft en genomsnittlig skatt på kapitalet. Det är ju dock väldigt positivt om jag har fel.

ISK funkar så länge man är obegränsat skattskyldig. Som vanligt med andra ord. Inte beroende på inkomst i Sverige. Så fort man blir begränsat skattskyldig så måste ISK hanteras som Depå alltså deklarera alla affärer och skatt på vinsten.

KF är tekniskt sett en försäkring där försäkringsbolaget äger tillgångarna och du har rätt till värdet. Beskattas i Sverige på samma sätt som ISK. Så länga inga utbetalningar görs så är där inget att beskatta. Även om en del länder kan vilka beskatta det som förmögenhet. Det är sådant man måste kolla.

1 gillning

Ok, tack för förklaringen. Det är just skatteeffekter vid realiseringen av vinsten som jag vill undvika då den kommer att beskattas i USA som en kapitalvinst oavsett om man schablonskattat på beloppet.

Tack för hjälpen!

1 gillning

Ta hjälp och kolla hur KF hanteras i USA. Kanske SKV kan hjälpa eller anlita någon expert. Sannolikt billigare i långa loppet.

Kompisar som jobbat i USA tyckte deras system var komplext. Så om du kan, försök få skattehjälp via arbetsgivaren.

Mmm, det där är lite lurigt. Man ska skriva ut sig om man ska bo utomlands beräknat minst ett år. Men betraktas som stadigvarande om man är i Sverige längre än 6 mån.

Men samtidigt finns krav via skattelagen (6 och 12 månaders reglerna) att man inte får vara mer än i snitt 6 d/mån i Sverige. Alltså 36 d/6 mån, 72 d/år eller någon rullande 12 månaders period.

Så det känns som flera överlappande regler för olika saker. Trots att vi bott utomlands i många år har jag inte blivit helt klok på det utan hanterat det på årsbasis med hjälp. Många ”ins and outs” känns det som. Det är väl därför det finns skattejurister :slight_smile:

Hur som helst, som du beskriver kommer du nog att betraktas som begränsat skattskyldig. Det i sin tur innebär att ISK inte funkar för dig. En ISK kommer att hanteras och beskattas som en depå.

Alternativet är då antigen depå (deklarera alla affärer, reavinst skatt) eller KF (schablonskatt, inga affärer att deklarera).

Jag föredrar KF och har det där vi nu bor inom EU.

Tipset är att kolla upp hur Frankrike betraktar KF lösningen. Om det riskeras att beskattas som förmögenhet där, men det skulle jag inte tro. Vi drabbas inte av det i ett annat EU land åtminstone men värt att kolla upp.

PS Återkommer med listan :slight_smile:

Jag har pratat med SKV och dom erbjuder ingen hjälp i den riktningen utan bara vad som ska beskattas i Sverige.

Tack för tipset. Jag hoppas att arbetsgivaren kan tillhandahålla det. Vi förhandlar kompensation innan sommaren och tänkte göra den begäran till en del av paketet. Det är en privat flytt så inget jag kan kräva.

1 gillning

Allt är förhandlingsbart, speciellt ”in the land of the free, home of the brave ”. Spännande! Lycka till :grinning::+1:

1 gillning

Just nu väntar jag på ett mejl från skatteverket om saken om hur skattningen kommer se ut för mig mellan Sverige och Frankrike angående det att ha en svensk KF. Vi får se vad de säger :slightly_smiling_face:

1 gillning

Nu fick jag chansen att återkomma med “att göra” lista vid utlandsflytt. Tagit med brett så inte bara rent investerings/ekonomiska grejer. I stort och smått så är här lite tips:

 • Förnya BankID före det går ut. Efter 3 år som utskriven försvinner man ur “SPAR” registret (finns dock lagförslag att förlänga till 10 år) och kan då inte förnya BankID. Men det verkar finnas en lucka hos bankerna, att man kan förnya så länge man har ett aktivt BankID. Därav “före det går ut”

 • Skaffa/ta med bank dosor för viktigaste bankerna (om de har sådan). Behövs ibland för att lägga till nya mottagare, och m.h.t. BankID ovan. Om dosan är gammal så kan det vara bra att få den utbytt. Kolla också ev. inloggningskort som en del banker har.

 • Förnya körkort. När man väl är utskriven får man tydligen inte förnya det längre, utan man ska göra det i det land man bor, vilket inte alltid är praktiskt eller lätt genomförbart. Om körkortet gått ut vid återkomst till Sverige så kan man “oftast” få ett nytt utan nytt förarprov, men varför chansa. OBS! Med KF ska man ändå kolla upp nya landets lagstiftning, om de vill ha skatt på sådana tillgångar. Vi har dock inte haft det problemet men förstått att det kan gälla en del länder med tuffare lagstifning.,

 • Tänk igenom sparandet, speciellt om begränsat skattskyldig, då Kapitalförsäkring ofta är smidigt eftersom man får ha kvar schablonbeskattning och inte redovisa varje affär separat i deklarationen. Om man är obegränsat skattskyldig (tex. partner/barn eller ett boende kvar i Sverige) så fungerar ISK som vanligt.

 • Skaffa sparkonton med ränta om det behövs. Väl utskriven så kan man oftast inte starta sådana, åtminstone inte med lätthet.

 • Skaffa digital brevlåda om man inte har det redan tex. Kivra. Detta för att säkra att man får det mesta av posten där digitalt. Postgången i Sverige är ju inte den bästa och min erfarenhet av utlandet, även inom EU, är inte den bästa utan att det tar både tid och inte allt som kommer fram.

 • Anmäla utflytt till Skatteverket Folkbokföringen. Detta bör tajmas jämfört med grejer ovan som man måste göra före utskrivningen går igenom. Det kan vara bra att tänka igenom vilken adress man sätter, så man slipper ändra adressen så fort man flyttar (vilket man tenderar göra då och då pga hyreskontrakt). Jag har tex. satt arbetsplatsens adress, eftersom de var OK med det.

 • Anmäl “särskild postadress” (alltså separat från adressen i nya landet) om man vill styra den fysiska posten som tyvärr ändå verkar komma till tex. ett syskon eller föräldrar. De kan ju scanna och skicka till en snabbt, om det behövs.

 • Såklart stänga ner allt med boendet och alla räkningar och abonnemang, el, gas, vatten, wifi, hemförsäkring mm.

 • Om man inte har kvar bostad, men avser att återvända någon gång, så kan det vara bra att ställa sig i en eller flera bostadsköer för hyreslägenheter. Och hålla könumret vid liv under åren.

 • Förnya betal- och kreditkort så de varar ett tag.

 • Skaffa TIN dvs. skatte nummer i nya landet så fort som möjligt och vara förberedd på anstormningen av “känd din kund” från bankerna. De kräver oftast TIN för att kontona inte ska frysas. Som student är det säkert andra regler som gäller, så kolla upp vad som krävs från banken/bankerna.

 • Tänk igenom försäkringsskyddet både i Sverige och i nya landet. Idealt sett är man försäkrad direkt dag 1. EU kortet ger inom EU samma patientavgifter som folk lokalt. Om man är utanför EU så bör man verkligen tänka igenom det. Om man är utskriven ur Sverige så kan det bli rätt dyrt att gå till vårdcentral eller akuten, eftersom man inte tillhör svensk socialförsäkring längre. Min frus besök på vårdcentral kostade 1500 kr och en kompis stukade fot på akuten kostade 4000 kr. Då är det bra att ha en separat försäkring som man kan “claima”.

 • Ändra address hos andra företag man har att göra med. Tex flygbolag, akassa/fack, etc. Det är bra att kolla så man har rätt address där. Det är inte alla som får information från SKV, och ibland funkar det inte även om det ska det.

 • Anmäla sig till Svensk listan så ambassaden vet var de kan nå en om kris.

 • Lägg över så mycket som möjligt av räkningar som ska vara kvar på autogiro eller e-faktura.

 • Ta med bra dator (ev. förnya) m.h.t. svenskt tangentbord. Ta ev. med ett löst tangentbord om man vill ha det för sin arbetsstation hemma.

 • Fylla på vaccinationer om det är ett land lite längre bort, tex Asien.

 • Gå till tandläkaren och skaffa ev. mediciner som behövs. Tar alltid tid att få upp sådant på banan i andra landet. Tänk på att när man väl är utskriven så får man betala fullpris i Sverige då man ostast inte tillhör svensk socialförsäkring. Det gäller tex. även digitala recept som slutar att fungera, tyvärr.

 • Gå till frisören. Tar även det lite tid att hitta någon bra i nya landet.

 • Skaffa nya glasögon / köpa med linser. Samma orsak som ovan.

 • Tänk igenom vad an vill ha med sig i packningen. Även tex. svenska varor som man inte riktigt kan leva utan. Tex. snus för oss snusare är ju jätteviktigt :slight_smile:

Hoppas det ger något :slight_smile:

10 gillningar

Väldigt bra lista från JFB. Tänkte skriva skaffa BankID, körkort och tangentbord då jag personligen hade lite tjafs med det.

Kan tillägga att BankID kan jag nu förnya via Swedbank utan problem.

Edit:
Kom på två saker till.

 • Bor du i EU så är det jättesmidigt att ha ID kort och Pass som är ett par år isär, så slipper man hamna i en situation där passet är på väg att gå ut och man har inte möjlighet hatt förnya i Sverige och måste betala enochenhalv njure för att förnya på Ambassaden. Även väl värt att skaffa ID kort som backup om passet kommer bort.
 • Man kan ha flera BankID så fixa en gammal telefon och lägg in BankID och 2FactorAuthenicators på den som inte lämnar hemmet. Räddade mitt bacon när BankID-et gick ut och jag hade glömt bort att förnya det, men samma om telefonen kommer bort. :slight_smile:
3 gillningar

Jag brukar själv köpa glasögon utomlands regelmässigt. Detta är kopplat till att jag normalt besöker länder med betydligt lägre kostnadsläge än Sverige. Det jag noterat då är att det kan finnas en poäng i att göra synundersökning i Sverige. Det är inte så lätt med annorlunda alfabet eller bara vanliga bokstäver som heter något annat än man är van vid. Receptet är dock gångbart internationellt så det kan man ta med sig. En annan aspekt är att dyra märkesvagnar inte överallt säljs på rea till fyndpriser. Man kan med fördel köpa ett par bra bågar med stor rabatt i Sverige och ta med sig.
Själva momentet att färdigställa glasögonen brukar kosta några hundra.

En grej som man däremot absolut bör göra i Sverige är att ordna med olika typer av medicinska hjälpmedel. Jag har själv ortopediska inläggssulor. Jag har gjort ett försök att ordna motsvarande utomlands och resultatet blev inte bra. Om man är i ett mer avancerat land går säkert sådant att fixa men då finns det å andra sidan inga pengar att spara.

Jag med.

Ibland går det bra, ibland inte. Som en gång när det blev en dioptri fel samt att ena glasögat var felcentrerat med 12 mm :joy:

Jag har gjort det ett antal gånger nu och inte upplevt några brister eller problem. Då har jag haft följande förutsättningar:

 1. Land med bra medicinsk nivå
 2. Relativt enkelt synproblem
 3. Pratar språket obehindrat

Samtidigt har jag vid de flesta tillfällen varit där på besök och det har ju medfört en viss risk. När man bor i ett land har man ju bättre förutsättningar - både att få tips om vart man ska gå och att hantera ev. brister.