Avgift MS INVF UG Growth A

Hej,

Funderar på att investera i fonden MS INVF UG Growth A och undrar lite kring avgiften.

Ser att utöver förvaltningsavgiften på 1,79% tillkommer det även en köp och sälj avgift.

På Avanza står det att avgiften beräknas på 2st transaktioner, dvs både ett köp och ett sälj. Skall jag tolka det som att jag betalar 0,5% på investerad belopp och sen inget när jag säljer innehavet?

Någon som investerar eller har investerat i denna fond och har erfarenhet?

/Dimitris

Eftersom den fonden handlas i en annan valuta så tillkommer en valutaväxlingsavgift vid köp och sälj på vardera 0,25 %.

Så när du köper betalar du 0,25 % av summan och när du väl säljer betalar du åter igen 0,25 % av summan.

Vilken växlingskurs får man när man handlar en fond i utländsk valuta? Är det samma kurs för köp och sälj tex eller bör man se detta som en dold kostnad?

Att det tillkommer valutaväxlingsavgift framgår av prislistan för Utländska fonder:
“Vid köp av fond i utländsk valuta tillkommer växlingsavgift, läs mer nedan.”

Längre ner i prislistan står det:
“Vid handel med värdepapper och fonder i utländsk valuta växlar Avanza automatiskt aktuell valuta för din räkning (växlingen sker vanligtvis strax efter att den lokala marknaden har stängt, undantaget fonder då växling för köp sker i samband med stopptiden och för sälj i samband med att likvid utbetalas). Spreaden på växlingarna, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta är då 0,5 % (alltså 0,25% åt vardera håll om du köper en utländsk aktie eller fond och sedan säljer, vilket innebär två växlingar).”

Avanza blockerar valutakonton på både ISK och KF, och jag tolkar det som att det inte funkar med valutakonto vid fondköp ens på AF:
“Som ett alternativ till detta kan du skaffa tjänsten manuell valutaväxling där du själv kan välja när i tiden du vill växla (gäller ej fonder). Vid manuell växling är spreaden från 0,15 % och du kan se den aktuella spreaden direkt i växlingsfunktionen som redovisad köp- och säljkurs. Observera att det endast går att ha manuell växling på ett aktie- och fondkonto.”

Rovve, mycket bra fråga. Har aldrig reflekterat över det, men det BORDE vara samma kurs för köp och sälj. Avanza har till skillnad mot många andra banker väldigt detaljerad information om vad fonder kostar och där finns ingen avgift för just detta. Avanza brukar heller inte pyssla med dolda avgifter, det får storbankerna hålla på med. :slight_smile:

Någon annan som vet svaret?

Det som många inte känner till är att Avanza Global är en dyrare fond än LF Global Indexnära eftersom bankerna redovisar inte alla dolda avgifter.

Avanza Globals skattemässiga säte är i Luxemburg och där är skatten 30% på amerikanska utdelningar, jämfört med svenskregistrerade fonder som LF Global som skattas bara med 15%.

Så Avanza Globals totalkostnad inklusive dolda kostnader är egentligen 0,3%.

Att Avanza marknadsför Avanza Global som världens billigaste globalfond är därför inte bara vilseledande, det är ohederligt och upprörande.

Sen tycker jag att det borde stå i lagen att fondavgifter måste redovisas enligt samma regler på alla banker och fondplattformar.