Barns veckopeng, investera

Hej,

I podden “På riktigt” som du gästade nämnde du att du har en metod med 4st burkar att lära barn ekonomi: konsumera, spara, investera och skänka.

Du nämnde exempelvis att du la in pengar i “investera” burken för att illustrera att pengarna växer. Min fråga är vad du säger till ditt barn att pengarna ska användas till. Bara nyfiken på vilka argument du har för att få/uppmuntra barnet att lägga pengar i just den burken.

1 Konsumera= självklar
2 Spara= uppskjuten konsumtion.
3 Investera=??? lite svårare att förklara.
4 Skänka pengar= självklar

Vore tacksam för argument/ idéer för att få mindre barn att förstå konceptet investera.
Tänker mig att det slutar med konsumtion när pengarna har vuxit lite grann.

 

Det beror helt och hållet på hur gammalt barnet är. Men för att förenkla det så brukar jag säga att det är ett sätt att få pengarna att växa av sig självt. Pengar som är tillsammans, de trivs och de vill bli fler. Ungefär som man tar hand om en växt för att den ska växa.

Sedan använder jag samma metafor om trädet som jag gör i “Spara pengar, tjäna pengar, investera pengar och bli rik”-artikeln. Det vill säga mycket växt-metaforer just nu. :slight_smile:

Sedan pratar vi lite om aktier om att äga en aktie är att äga en liten del i ett företag och att man får ta del av vinsten. Det vill säga att syftet är att tjäna pengar, så att man får lite veckopeng och lite ränta. Typ.

Hoppas att det ger någon input!