Barnsparande, flytta till globala barnportföljen?

Hej!

Jag har nyss märkt att jag har fått en del pengar sparat till mig på min bank SEB i SEB Sverige indexfond. Jag är 20 och kan alltså flytta på dessa om jag vill. Jag fortsätter gärna med samma sorts passiva sparande på lång sikt, men vet inte om det är så bra att ha alla pengarna i SEB Sverige indexfond, och att ha dem på SEB. Jag har redan ett sparande på avanza med nybörjarportföljen. Men funderar på att kanske starta mitt passiva, mer långsiktiga sparande nu på avanza. Borde jag flytta till avanza och skapa ett nytt sparande motsvarande globala barnportföljen? Eller ska jag lägga in det i mellanriskhinken? Eller ska jag bara låta det vara kvar som det är nu?

Tacksam för tips.

Hej Julia,

Att flytta dom till Avanza låter som en bra idé, dels för att få större valfrihet, minska risken då du kommer välja flera fonder istället för endast en och för att samla ditt sparande på ett ställe. Lysa är givetvis också ett alternativ om du vill överlåta jobbet till robot.

Om det är ett långsiktigt sparande du vill ha med de pengarna så låter globala barnportföljen bra.

Om du ska lägga de i din mellanriskhink - det beror på när du har tänkt att använda pengarna. Med det sagt så kan jag tillägga att det ena behöver inte utesluta det andra.
Du skulle kunna ta en fördela summan ifrån SEB till din mellanriskhink samt till passiva långa hink.

Lägger med en länk, som jag tror är den senaste uppdateringen när det gäller de olika portföljerna:
https://rikatillsammans.se/ombalansering-2019/

Hoppas med detta att du fick lite idéer till hur du kan göra.
Med vänlig hälsning, William

Angående vilken av portföljerna pengarna bör hamna i så tycker jag du ska läsa artikeln ”Fyra Hinkar Strategin”, den kommer troligtvis ge dig några idéer!