Vart ska en 30-åring spara 70.00 kr?

Hej,Har sen 20-års ålder haft månadssparande på 500 kr i Swedbank (Swedbank Robur Bas mix), hittills har det växt med ca 15.000 kr. Det känns lågt men kanske jag har fel?

Jag funderar nu på att ta dessa pengar och flytta de till Avanza, men behöver tips på hur jag kan fördela pengarna och vad för sorts sparande jag bör satsa på. ISK? Rika tillsammans-portföljen, andra tips? Jag har inga planer på att använda dessa pengar på mycket lång tid.

 

Tacksam för alla svar!

/Josefin

Hej Josefin!

Den förenklade versionen av Globalportföljen duger nog alldeles utmärkt för dig. Mer information finns att läsa här https://rikatillsammans.se/ombalansering-2019/.

Här har du en liten överblick över hur du kan fördela dina sparade pengar:

 1. Länsförsäkringar Global Indexnära
  Global aktiefond
  60 %

 2. SEB Sverige Index
  Svensk aktiefond
  20 %

 3. Swedbank Robur Access Asien
  Asiatisk aktiefond
  10 %

 4. Spiltan Räntefond Sverige
  Kort svensk räntefond
  10 %

MVH

Läs om den globala barnportföljen: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Om du är beredd att flytta pengarna till annan bank, skaffa ett ISK hos Avanza. Där kan du köra in 90-100% i Avanza Global som är en billig global aktieindexfond. Om du vill ha lite räntor (upp till 10%) är mitt tips AMF Räntefond Lång. Med din långa spartid finns det ingen mening med Spiltan Räntefond Kort som knappt ger någon avkastning.

Detta blir en portfölj med hög risk som kommer svänga mycket både nedåt och uppåt. Det är inte säkert att den går med vinst alla år, men på lång sikt (10+år) bör den vara det som ger bäst avkastning. När det börjar bli dags att använda pengarna så kan du dra ner risken, till exempel genom tumregeln “10% aktier för varje år som pengarna kan vara investerade”. Så när det är till exempel 8 år kvar tills du ska ha pengarna, då har du 80% i aktiefond och 20% i räntefond eller sparkonto.

Om du har flera fonder, glöm inte att ombalansera dem ibland. Till exempel en gång om året. Detta för att du annars kommer att få en förskjuten risk över tid. Det kan du läsa mer om här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

Jag glömde att tipsa om fondroboten Lysa.se där jag själv har en del sparat. Kan varmt rekommendera att börja där om du känner dig osäker. De ställer frågor som hjälper dig att förstå din ekonomi och visar på ett pedagogiskt vis hur risk och avkastning hänger ihop. De kostar ca 0,40%, i överkant men ändå inom marginalen för vad som är OK.

Tack för era bra råd! Jag har precis satt in 1000 kr på Lysa för att få en känsla för verktyget men möjligt att jag tittar närmare på det.