Beskattning av ISK i boken "Gör ditt barn rikt"

Hej Jan!

Jag har på sistone upptäckt och lyssnat på många av dina poddar som jag tycker är väldigt bra. Efter att podden där du pratade om din bok “Gör ditt barn rikt” köpte jag boken och har läst den. Väldigt många tänkvärda infallsvinklar för att introducera barnen.

Men i avsnittet “Spara med barnen som förmånstagare” är det ett avsnitt jag inte förstår. På sid 195 i boken står att …om man sparat i sitt eget namn (i ett investeringssparkonto( =ISK?) mitt eget tillägg) och sedan vill ge barnet pengarna måste man först sälja av alla fonderna och aktierna, föra ut pengarna vilket innebär en skatt och därefter ge dem till barnet. Om barnen kanske väljer att sätta in dem i ett eget investeringssparkonto, innebär det då ytterligare beskattning…

Lite längre ner på samma sida står att när man plockar ut pengarna i framtiden ( i ISK och KF som jag uppfattar det) så är de redan skattade och klara.

Kan du förtydliga ytterligare vad som menas med att det blir ytterligare beskattning om man har barnens pengar på ett ISK i sitt eget namn? Jag har ISK men har aldrig flyttat över pengar därifrån till någon annan så det är väl därför jag inte förstår.

/farmor

Du betalar skatt på insättningar gjorda under året till ISK samt det belopp som finns på kontot vid varje kvartalsskifte.

Tar du ut från ISK exempelvis 1 april så får du betala skatt för hela andra kvartalet. Sätter barnen in pengarna på ett ISK får de skatta för det insatta beloppet.

Inga stora belopp, men ändå onödigt. Tar du ut pengarna 30 mars och barnen sätter in pengarna 1 april, så tjänar ni några kronor. Jag misstänker mer att det är detta som Jan menar.