Flytta barnens namngivna fonder från aktiedepå till ISK istället?

Hej,

Det är så att vi har sparat fonder åt barnen ( i deras namn) sedan tidigare. Har inte lagt in pengar där på länge men dessa fonder har vuxit ganska kraftigt, speciellt för 14-åringen.

Min fråga är om vi bör sälja dessa fonder (i en vanlig aktiedepå finns dem) och betala skatten för att därefter lägga in dem i ISK-sparandet?

Vinsten för alla är mycket, för 14-åringen, ca 180% och vi pratar om en totalsumma på över 200 000 för honom.

12-åringen har ca 175000 varav vinstprocenten är över 200%

 

De andra har liknande procenttal men lägre summor , så det skulle innebära en hel del skatt där också.

Vad tycker ni? Behålla dem där dom är eller sälja dem och betala skatten? Vi vill vi kunna bestämma över dessa pengar även när de fyllt 18, därav dilemmat.

Tack på förhand för råd och tips

Hej!

Om ni fortfarande vill kunna bestämma över pengarna när barnet har fyllt 18 år så passar inte ett ISK i deras namn så bra, detta eftersom pengarna blir barnets vid 18 års ålder.

Det jag hade gjort är att starta en KF i ditt namn men som barnet som förmånstagare, på detta sättet så kan ni styra pengarna hur ni vill men pengarna är skydda till barnet om något skulle hända dig.

Håller med Robin. Tänk på att formellt är sparandet ni redan har i barnens namn deras egendom. Ni kan inte ta tillbaka dem utan vidare. Men barnen kan nog godkänna det. Jag har varit i samma situation, och fick frågor från banken i samband med transaktionerna.

Utan att ha kollat upp det så har jag för mig att båda föräldrarna i samråd kan fortfarande ta ut pengarna från ett ISK i sitt barns namn. Kanske finns någon ålderbegränsning där men har för mig att det ska gå!

Hej, tack för svaren gällande KF osv.

Det jag mest undrade över var egentligen det här med att sälja från aktiedepån och behöva betala 30% skatt. Är det värt det? Nu har ju börsen störtdykt i o för sig…

Hej!

Jan har gjort en kalkylator som du kan använda för att räkna ut om detta är värt, kolla in den här!